Dodaj do ulubionych

Święto Niepodległości. Dzień radości czy żałoby(

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:18
To święto kompletnie mnie nie interesuje. Tym bardziej nie mysle wywieszać
żadnej flagi. Czy nie jest to pamiatka "radości z odzyskanego smietnika" ???.
Oczywiście jako człowiek tolerancyjny nie odmawiam nikomu prawa do
świętowania, oflagowywania , refleksji itd
A świętujta sobie ludziska do woli, świętujta, pospiewajcie sobie "legiony
to...
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:19
      Acha - niech żyje Dziadek!!!!
      • Gość: nina Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: 82.177.97.* 09.11.05, 23:07
        radość z odzyskanego smietnika to nie XYZ tylko Żeromski.
        On się tak barfdzo nie cieszył, bo wiedział czym się to skończy.
        A rosnego świętowania oduczyły nas zabory: świetowana była tylko ofiara,
        martyrologia. To przeszło na dwudziestolecie. Potem okupacje - nie było się z
        czego cieszyć. A potem komuna: oni kazali radość urzędową pokazywać na
        pochodach 1 majowych i lipcowych wiecach. A święta 11 listopada i 3 maja za
        komuny nie było.
        • eryk2 Ani xyz, ani Żeromski 11.11.05, 15:50
          Określenie odzyskania wolności jako "radości z odzyskanego śmietnika" pochodzi
          z powieści "Generał Barcz" Juliusza Kadena-Bandrowskiego. Żeromski nie
          pozwoliłby sobie na taką brutalność, choć też był zwolennikiem naturalizmu jako
          stylu literackiego, ale Kaden należał do młodszego pokolenia, na którym
          konwencje dziewiętnstowieczne odcisnęły mniejsze piętno, za to brutalność
          realiów I wojny światowej (sam był legionistą) i atmosfera wojskowych zachowań
          wpłynęła na szorstkość używanego języka, niestroniącego od wulgaryzmów i
          kolokwializmów.
          Pozdrawiam wszystkich piłsudczyków!
          • lub_czasopismo A nie można powiązać jednego z drugim? 11.11.05, 16:16
            Można pójść na defiladkę, pooglądać weteranów, bo to ostatni gwizdek, a potem,
            wieczorem, na jakiś balecik.....
            • Gość: Polak JEDNI SWIETUJO, INNI KIBLE MYJO NA ZACHODZIE IP: *.ght.iadfw.net 11.11.05, 20:04
              Jedni sa dumni i swietujo, jedzo polskie kielbasy, pijo naszo kochano wodeczke,
              a inni myjo kible na Zachodzie, wycierajo pupy starszym obywatelom USA - a
              potem tacy frustraci wlazo na forum Gazety Wyborczej i piszo bzdury jak
              chociazby ta 1-sza wypowiedz w dyskusji.

Moja rada dla frustratow - zamknij dziob i won do kibla, tam twoje miejsce
              frustracie.
              • Gość: Ceza Re: JEDNI SWIETUJO IP: *.adsl.highway.telekom.at 12.11.05, 10:05
                Lepiej myć kible za granicą niż kraść w ojczyznie
          • Gość: Kibic co tu duzo mowic, "xyz" to po prostu debil IP: *.ght.iadfw.net 11.11.05, 20:13
            "XYZ" jest zwyklym debilem co myje kible na zachodzie, tylko po cholere on tu
            sie pokazuje na naszym forum ?
            won do kibla debilku
      • Gość: leokadia@cegetel.n Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: 84.5.132.* 11.11.05, 14:06
        Cieszysz sie,ze dziadek zyje,jesli ci tak zle to czemu nic nie robisz zeby sie
        zmienilo,gdyby nie twoj dziad to by ciebie napewno nie bylo.
        • lub_czasopismo :) Gdyby nie Twój dziad, to by cię nie było :) 11.11.05, 16:18
          MISTRZOSTWO ŚWIATA!!!
          To stwierdzenie, zupełnie odwrotnie niż z jajkiem i kurą, jest tak oczywiste, że
          nawet nie będę tego tłumaczył......
    • Gość: xyztoidiota Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:31
      Napewno radości, chociaż niektórzy potrafią drwić z tego święta jak zrobił
      to "xyz". Lepsze dla niego pewnie święto z japcakiem na blokowisku. Przepraszam
      za brutalność ale wkurzył mnie najduch...
      • huskyman Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało 09.11.05, 20:56
        Nie umiemy uszanowac naszej historii i tradycji... A udowodnił to jeden z kolegów powyzej...
        Oczywiscie Polska to "niby" wolny kraj i mozna robic co sie chce... ;)
        • Gość: xyz Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 21:25
          Po pierwsze ja nie drwie z naszej historii - ale co to była za niepodległośc
          która trwała zaledwie 20 lat i została utracona na następne 50???
          Tradycja, historia... wszystko pieknie - świętujcie do woli
          • Gość: Laka Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 23:24
            Tak masz racje Polska byłą bękartem traktatu wersalskiego podobnie jak kilka
            jescze krajów Euro środka ale gyby nie wydarzenia z tamtego okresu dziś
            głosowałbyś pewnie na Hajdera albo na Putina. 20 Lat to mało ??? Chciałbyś mieć
            tyle jeszcze do przepracowania w życiu.
            • Gość: revenant Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: 82.177.97.* 10.11.05, 09:16
              Wolne dla pracujących i niech każdy świętuje do woli byle radośnie a nie na
              czarno...
              • Gość: xyz Re: Święto Niepodległości. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 16:56
                " Patrz Kosciuszko na nas z nieba
                Wierny Lud zawołał !!!!
                A Kosciuszko look...zza chmurki
                I się zwymiotował" :)
                A jutro ponoć ma deszczyk kap kap
                Wszechpolakom garniturki pod liskiem kulą zmokną :)
                • Gość: Observ Re: Święto Niepodległości. IP: *.osk.enformatic.pl 10.11.05, 17:08
                  Komuna załatwiała także wszelkie święta. Czyli przygotowywano napuszone
                  akademie,zapraszano weteranów walki i pracy,rozdawano państwowe
                  goździki.Wszystko według zatwierdzonego w komitecie PZPR scenariusza. W wolnej
                  Polsce nie ma we władzach ludzi wiedzących jak organizować społeczeństwo do
                  rocznicowych obchodów. Czy pokomunistyczni radni Rzeszowa wraz z jego
                  prezydentem są zdolni do wyrażania radości w państwowe święta inaczej niż ich
                  przez lata uczono? A ludzie,czyli społeczeństtwo,gdzie sie mieli tego nauczyć?
                  Trzeba sobie jasno powiedzieć: nie umiemy jeszcze cieszyć się wolnością albo
                  też radośnie świętować.
                  • kazikowa Re: Święto Niepodległości. 11.11.05, 13:14
                    ale na szczescie jestesmy tego swiadomi, wiec skoro wiemy ze nie umiemy to
                    pomyslmy jak sie tego nauczyc. wezmy przyklad od Ameryki :)
                • Gość: xzytoidiota Re: Święto Niepodległości. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 19:04
                  Nie o wszechpolaków, czy leperowców tu chodzi tylko o święto narodowy, któro
                  powinno być uszanowane przez nas w godny sposób. Może być na wesoły ale godny.
                  Szkoda że najduchy niktóre tego nie rozumią i pisza brednie.
                  • Gość: Jur@ Re: Święto Niepodległości. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 20:17
                    Święto Niepodległości to jest święto polityków i wojskowych.

• Gość: autor Re: Święto Niepodległości. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 20:34
                      niestety mamy (jako naród) skłonność do zapomiania. Mamy też skłonność do
                      rozpamiętywania dawnej chwały ale niestety nic nie robimy oby dążyć do chwały
                      np na polu gospodarki bo wojen już na szczęście nie ma. Patrz ostatnie wybory.
                      Zwyciężyli krzykacze, zwolennicy rozpamiętywania, karania, ścigania, bez
                      pomysłu na budowanie (np gospodarki).
                      Mamy tendencje do pochodów, wzniosłych uroczystości, nieuzasadnionej niczym
                      dumy - patrz uroczystości pogrzebowe papieża - żałobników wiadomość śmierci ich
                      przywódcy duchowego wygoniła z knajp na ulice. Płakali, zapalali znicze,
                      jeździli do Watykanu (po co?) a już tydzień później wszystko wróciło do noromy -
                      statystyki te same, jakoś refleksji niekt nie wyniósł. Baaa, nie zrozumieli
                      nawet, papież prosił, żeby mu nie budować pomników lecz nikt nie zrozumiał i
                      pełno było nawiedzonych zmieniaczy nazw ulic, budowniczych pomników. Na
                      szczęście szybko im minęło.
                      • sasanka2411 Re: Święto Niepodległości. 11.11.05, 13:46
                        Jaka Polska takie swietowanie
                    • Gość: ferment Re: Święto Niepodległości. IP: *.chello.pl 10.11.05, 20:35
                      Gość portalu: Jur@ napisał(a):

> Święto Niepodległości to jest święto polityków i wojskowych.
                      >

> Święto Niepodległości to jest moje święto. Bo to dla mnie została odzyskana
                      wolność.
                      • Gość: Jur@ Re: Święto Niepodległości. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 20:37
                        > Święto Niepodległości to jest moje święto. Bo to dla mnie została odzyska
                        > na
                        > wolność.
                        Musisz być bardzo wiekowy... żyj następne 100 lat
                        • Gość: ferment Re: Święto Niepodległości. IP: *.chello.pl 10.11.05, 20:42
                          > Musisz być bardzo wiekowy... żyj następne 100 lat

Dzięki za okolicznościowe życzenia.
                          Tobie też zyczę długiego i szczęśliwego życia.
                          Mam jednak pytanie: skąd wnosisz, że jestem wiekowy?
                          • Gość: Jur@ Re: Święto Niepodległości. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 21:07
                            Bo we wcześniejszym poście napisałeś "Święto Niepodległości to jest moje
                            święto. Bo to dla mnie została odzyskana wolność."
                            Myślałem, że jesteś urodzony mniej więcej w tamtym okresie (a dla mnie to
                            jest "dawno").
                            A tak na poważnie, to po raz pierwszy od kilkunastu lat nie wywieszę w oknie
                            flagi narodowej. Będzie to taki mój mały protest (którego na pewno nikt nie
                            zauważy ze znaczniejszych) p-ko gnojkom, na które społeczeństwo oddało swój
                            głos w wyborach. Aha! To, że nie wywiesiłem flagi na pewno zauważą moi stali
                            klienci mojego małego sklepiku.

• Gość: jojo Re: Święto Niepodległości. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 21:18
                              Narodowi trzeba symboli i świąt. Dawała to komuna - dają i wspolczesni politycy.
                              czy 11 listopada to święto radosne - dla mnie nie - to powód dla refleksji jaką
                              iluzją okazała sie tamta Polska. "Silna, zwarta i gotowa" jak mówily polityczne
                              slogany z lat 30 -tych. I taka - w ktorej rząd, prezydent i "wodz naczelny"
                              zwiewali przez zaleszczyki do Rumunii zostawiając Polską na pastwę szwabów, i
                              taka w której sojusze okazały sie iluzją i zdradą.
                              A święto 3 maja - niestety podobnie - gdy konstytucja okazała sie ostatnim
                              tchnieniem dogyrywającej I rz-plitej- przepitej i sprzedanej zaborcom.
                              Teraz wolałbym świetować - np rocznicę wyborow 1989 czy okrągłego stołu - ktory
                              byl sukcesem wszystkich Polaków. Tyle że obecni władcy plują na okrągly stół -
                              tak jak niektórzy plują na 11 listopada :(
                              • Gość: Irena.F. Re: Święto Niepodległości. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 20:50
                                Gość portalu: jojo napisał(a):

> Narodowi trzeba symboli i świąt. Dawała to komuna - dają i wspolczesni
                                politycy. czy 11 listopada to święto radosne - dla mnie nie - to powód dla
                                refleksji jaką iluzją okazała sie tamta Polska. "Silna, zwarta i gotowa" jak
                                mówily polityczne slogany z lat 30 -tych. I taka - w ktorej rząd, prezydent
                                i "wodz naczelny" zwiewali przez zaleszczyki do Rumunii zostawiając Polską na
                                pastwę szwabów, i taka w której sojusze okazały sie iluzją i zdradą.
                                > A święto 3 maja - niestety podobnie - gdy konstytucja okazała sie ostatnim
                                > tchnieniem dogyrywającej I rz-plitej- przepitej i sprzedanej zaborcom.
                                > Teraz wolałbym świetować - np rocznicę wyborow 1989 czy okrągłego stołu -
                                ktory byl sukcesem wszystkich Polaków. Tyle że obecni władcy plują na okrągly
                                stół - tak jak niektórzy plują na 11 listopada :(

No i sam widzisz - jakie to powody do świętowania? Więc trudno sie dziwić, że
                                na smutno się je obchodzi.
                            • Gość: ferment Re: Święto Niepodległości. IP: *.chello.pl 10.11.05, 21:22
                              Jestem spadkobiercą wolności, o jaką walczyli nasi poprzednicy.
                              Wywieszam flagę od lat.
                              Tym bardziej w tym roku, bo w Polsce dzieję się rzeczy niezwykłe.
                              Obawiam się, ze będzie wielu przeszkadzaczy i nie doczekamy się przemiany Polski
                              w kraj w pełni wolny i szczęśliwy. Szkoda, ze masz inne zdanie na ten temat. Ale
                              i tak ponawiam zyczenia wielu lat szczęścia.
                        • kazikowa Re: Święto Niepodległości. 11.11.05, 13:18
                          nie głabie- jura rozumie ze to miedzy innymi dla niego walczyli nasi przodkowie.
                          chociaz watpie zeby chcieli sie bic gdyby znali twoja dzisiejsza opinie baranie
    • Gość: abc Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.eranet.pl 10.11.05, 21:20
      marny prowokator z ciebie - tatku.
      • Gość: xyz Re: Święto Niepodległości. Dzień tylko radości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 21:35
        Ach już widzę tych "wyzwolicieli iraku" w zielonych peletynkach, przemowienia
        panow europosłow, przynajmniej jeden biskup, kompanie honorowe, orkiestry dęte,
        harcerzyki, wszechpolaki.
        Drodzy rodacy - rzeszowiacy - wywieszać flagi-ale już !!! A jutro w odświętnych
        gangach marsz pod pomnik lisa kuli i do bernardynów !!!
        Wszak przed wami świetlana przyszłość - ja to wiem - słuchałem dzisiaj Pana
        Premiera !!
        Pozdrawiam was wszystkich ze świętem Niepodległości !!!
        Niech się święci.... 11 listopada i dziadek Pilsudski dosiadający wiernej
        kasztanki :)
        • Gość: Jur@ Re:do xyz! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 22:04
          Odczep się od dziadka Piłsudskiego!
          On akurat chciał dobrze. Przydałby sie dzisiaj taki "dziadek" -
          złapał by za pysk 80% posłow, których posłał by "kury szcz.. prowadzić"
          Ale dziadek miał charyzmę!!!! a nie 150cm.
          • Gość: ferment Re:do xyz! IP: *.chello.pl 10.11.05, 22:26

> Odczep się od dziadka Piłsudskiego!
            > On akurat chciał dobrze. Przydałby sie dzisiaj taki "dziadek" -
            > złapał by za pysk 80% posłow, których posłał by "kury szcz.. prowadzić"
            > Ale dziadek miał charyzmę!!!! a nie 150cm.

Zapewniam Cię, że charyzma nie zależy od wysokości człowieka. Nie mierzy się
            jej w centymetrach. Widać posiadacz 150 cm posiada i charyzmę, skioro został
            pierwszym w państwie.
          • sasanka2411 Re:do xyz! 11.11.05, 13:50
            Co ma wzrost do rzadzenia????
            Brak Ci slow?????
    • Gość: Lusia Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 22:44
      Jednak radości, mimo wszystko
      • Gość: Cichy Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.spektrum.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 01:58
        Czym jest dla mnie to świeta? a no przede wyszystkim dniem radości.Niestety
        flagi nie posiadam:( wiec nie bede mogl uzewnetrznic swojej radości i szacunku
        do tego świeta.Jutro wypije zdrowie Naszej Polski.
        Pozdrawiam wszystkich
    • Gość: Ghost Dla GW, to pewnie żałoba.... IP: 85.219.206.* 11.11.05, 12:46
      Wyjedźcie sobie do USA, jak chcecie życ plastykowo... no comments...
      • Gość: eptesicus Re: Dla GW, to pewnie żałoba.... IP: *.chello.pl 11.11.05, 14:41
        > Wyjedźcie sobie do USA, jak chcecie życ plastykowo... no comments...

acha, uwazasz ze nie powinno sie cieszyc z wolnosci i niepodleglosci wlasnego
        kraju? Ze to zle albo chore?

to dziwne, bo mi sie wolnosc z radoscia kojarzy a nie smutkiem
    • rachela180 Wywiesiłam flagę 11.11.05, 12:58
      Święto narodowe to swięto narodowe. Taki komunikat: jestem, czuję się Polakiem,
      jestem związany z tym właśnie krajem i historią.

Gdy mieszkałam w Norwegii wywieszałam flagę norweską, gdy było trzeba - bo w
      pewnym sensie czułam sie związana również z tym krajem. Ale wywieszałam też
      polską flagę 3 maja i 11 listopada - musiałam oczywiście tłumaczyć, co to za
      święta, ale nie było to dziwne.

Myślę, że tak naprawdę nie chodzi o nasze uczucia względem historii czy
      współczesnej Polski. Możnabyć rozczarowanym - OK. Ale jeśli mówimy po polsku i
      CZUJEMY się związani z historią, kulturą - to ten właśnie symboliczny dzień
      powinien byc dla nas ważny. I nie trzeba chodzić w moherowym berecie, by to
      rozumieć.

Dla mnie 11 listopada to (tak jak 3 Maja) święto radosne. Bo to dni nie tylko
      wyzwolenia. to także dni radości i dumy z tego, że jestem Polką.

PS
      Nie chodzę w moherowym berecie, nie klepię bezmyślnie paciorków za Ojca
      Derektora, nie pozdrawiam kumpli łapką do góry jak wszechpolacy.
      Ach, te stereotypy.
      • Gość: eptesicus też wywiesiłem flagę :-)) IP: *.chello.pl 11.11.05, 14:55
        ...bo w święta państwowe wiesza się państwową flagę, a poza tym też się cieszę
        że jesteśmy wolni. Ja przynajmniej jestem i nie narzekam

pozdrawiam wszystkich Polaków, Żydów, Niemców, Rosjan, Czeczenów, Indian,
        Serbów, Arabów, Turków, Ormian, Chińczyków, Tybetańczyków, Eskimosów,
        Andamańczyków i innych. No za wyjątkiem Putina, Saddama, Karadzica, Hu Jintao i
        jeszcze paru paskudnych typów, ktorych nie lubie i nie pozdrowie. Pozostali
        niech wieszaja swoje flagi kiedy należy, a tym którym ciągle nie wolno - życzę
        żeby kiedyś mogli bezkarnie swoją flagę wieszać

A teraz wracam do roboty, bo mam jej kupe i nie moge caly dzien swietowac :-)))
      • realista1000 Też wywiesiłam flagę, bo jestem dumny, że żyję 11.11.05, 17:44
        w tym kraju, z którego przez tyle lat się wyśmiewano i wysysano wszystkie soki!
        Rozkradano i zakompleksiano!I nie mam żadnych kompleksów, jeśli chodzi o moją
        narodowość, czym różnię się od zakompleksionych dziennikarzy, którzy myślą, że
        nie są Polakami ale Europejczykami, którzy myśleli, że przed naszym wejściem do
        Unii żyliśmy w Azji, ha, ha, ha
    • Gość: FreakyMisfit Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 11.11.05, 13:00
      Dlaczego smutne święto? Ano bo Polacy lubią rozdrapywać porażki, klęski, napawać się nimi w nieskończoność... sukcesów się nie świętuje w radosny sposób, wszystko się obraca w prawie żałobę.
    • Gość: Ana Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 13:04
      Dlaczego mamy małpować kolejną rzecz z Zachodu i zamieniać nasze święto w
      kolorowe pochody i wybuchy euforii? Niech zostanie takie, jakie jest a jest
      piękne... NASZE.
      • sasanka2411 Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało 11.11.05, 13:54
        Moze w kazdym wiekszym miescie postawic budki z piwem/KUlczyk sponsor/
        z bezplatnym piwem oczywiscie -bedzie swietowanie oj bedzie!!!!!
      • Gość: Krzysiek Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.net-serwis.pl 12.11.05, 00:06
        Ale u nas kazde swieto panstwowe obchodzi sie praktycznie tak samo -
        identyczne przedstawienie, prawie takie same przemowienia itp.
        Czy to 3 maja, 15 sierpnia, czy 11 listopada.
    • Gość: Rafrat Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 13:54
      Zapraszam do Poznania !!!
      Radość i dużo słodkich rogali - tak u nas wygląda 11 listopada
      • alyra11 Re: Po-/zafajdanie w Poznanie..haha! 11.11.05, 14:10
        ludzie!! ALBO karnawal z czerwonymi nosami, blaznami i UFTATA i TRALALA - ALBO
        Sw. Marcin na koniu, dzieciaki ze swiatelkami i rodzicami no i rogale
        (pamietam mmmh... extra!) ale NIGDY W jednym pochodzie. Porzundek musi byc!
        • alyra11 Re: Po-/zafajdanie w Poznanie..haha! 11.11.05, 14:17
          karnawal dlatego, bo poczatek co roku o 11.11 i 11-go 11-go
          A swieto narodowe - to tzrcia albo i peirwsza okazja, ale NIGDY te trzy
          zmieszane razem!!!!!! Glowa boli....
      • Gość: poz13 Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 14:46
        Ale to inna tradycjam z tym "świętem" państowym związana przez przypadaek i
        kalendarz.
    • belial13 Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało 11.11.05, 14:04
      Swięto Niepodległości przypominajace raczej Święto
      Zmarłych.Wieńce,groby,ponuractwo.Klechy w purpurach pieprzący o patriotyżmie,a
      jednocześnie niepatriotycznie dojący ten kraj.Obłuda i hipokryzja.A może tak
      przy okazji przypomnieć jak to Polska straciła niepodległość?Kto ją sprzedał czy
      nawet przepił?W zasadzie ówczesne rządy elit nie różniły się od dnia
      dzisiejszego.Największymi patriotami w tym kraju są ci,ktorzy mają wypchane
      konta,konta dzięki łupieniu tego kraju.Może ktos zapyta młodego człowieka bez
      przyszłości tyrającego gdzieś w Irlandii o jego patriotyzm ?Kpiny.
    • antysalon gw ma swoj duzy udzial w osmieszaniu patriotyzmu 11.11.05, 14:05
      Bylem czytelnikiem gw od jej pierwszych numerow, nastepnie z powodow znanych p.
      michnikowi i spolce czyli red. gw stalem sie tylko jej obsewrwatorwem i
      czasami recenzentem;wiele tekstow w gw w minonym okresie miala za aswoj glowny
      cel osmieszac patriotow, Polakow martwiacych sie o losy kraju a popierac
      nihilistyczne postawy. Poprawny< rozowo-czerwony salonizm> byl i jest nadal
      obecny na stronach gw> Tak wiec odwolywanie sie do obyczajow,, zachowan
      patrityucznych w usa to rwezczcenna ale moze by tak redakcja gw przeyslal swoje
      <zaslugi>!
      • belial13 Re: gw ma swoj duzy udzial w osmieszaniu patrioty 11.11.05, 14:18
        A są w tym kraju patrioci?Bo mnie się wydaje,że Michnik nie ma kogo ośmieszać.
      • Gość: layconick Niepodleglosc zgrzebna ale prawdziwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 14:44
        Lepsze 20 lat niepodległości po 11 listopada 1918r., niż jej brak. Pomimo
        grzechów ówczesnych elit mieliśmy wolność i gdyby nie wolność lat 1918-1939 to
        nie byłoby jej także i po 1989, gdyż po prostu nie byłoby wzorca do
        naśladowania. W 1918 roku ludziom przyświecaly ideały I Rzeczypospolitej, zaś w
        czasach "Solidarności" -ideały II Rzeczypospolitej. Zaś nasza trudna sytuacja
        ekonomiczna nie moze przysłaniać nam sensu 11 listopada 1918. W latach
        międzywojennych, w czasie Wielkiego Kryzysu bylo ciężko wielu Polakom, ale
        żaden z nich nie załował odzyskanej niepodleglości. Bo niepodleglość zawsze
        będzie niepodległością, nawet, jeśli u władzy będą ci, co nie dbają o naród. To
        nie wina Polski jako Ojczyzny, że się trudno żyje, ale ludzi, którzy nią
        kierują. Przypomnijcie sobie i rozważcie głęboko tekst piosenki zespołu
        Republika pt. "Nie pytaj o Polskę". Polska jest biedna i zmęczona, ale zawsze
        będzie Polską- póki my żyjemy. Żyjemy i możemy mówić i pisać w ojczystym
        języku. Mamy własny głos na świecie. Czy to mało? Wystarczy nie słuchać tych co
        wulgaryzują patriotyzm- oszołomów od Rydzyka i Giertycha -a poczuje się wtedy
        właściwe i szczere przywiązanie do kraju- naszego kraju. Naszego, choć
        biednego. Ale bądźmy dobrej myśli. Od nas zależy,jaka będzie przyszłość.
        • x-y-z Re: Niepodleglosc zgrzebna ale prawdziwa 11.11.05, 18:21
          Gość portalu: napisał(a):
          Polska jest biedna i zmęczona, ale zawsze
          > będzie Polską- póki my żyjemy. Żyjemy i możemy mówić i pisać w ojczystym
          > języku. Mamy własny głos na świecie. Czy to mało? Wystarczy nie słuchać tych
          > co wulgaryzują patriotyzm- oszołomów od Rydzyka i Giertycha-a poczuje się
          > wtedy właściwe i szczere przywiązanie do kraju- naszego kraju.

O jakim "naszym kraju" mówisz !layconicku. Polakiem przez duze "P" z pewnością
          być nie możesz.
      • Gość: eptesicus z pseudopatriotyzmu należy się śmiać IP: *.chello.pl 11.11.05, 14:47
        > cel osmieszac patriotow, Polakow martwiacych sie o losy kraju a popierac
        > nihilistyczne postawy

oszolomstwo nalezy zwalczac smiechem. A ze w Wyborczej pracuja prawdziwi Polacy
        (a nie oszolomy), tj. ludzie ktorzy uwazaja Polske za swoja Ojczyzne (bo taka
        jest definicja Polaka), wiec CIESZA SIE i RADUJA z jej niepodleglosci. I wkurza
        ich smutastwo i ponurość, bo to znaczy ze ludzie SMUCA sie z niepodleglosci
        wlasnej Ojczyzny.

Co nie zmienia faktu, ze prawdziwy Polak nie stroni od krytyki wladz czy
        ciemnych momentow wlasnej historii, bo sie WSTYDZI i chce swoja ojczyzne
        oczyscic. Takie dazenie uwazane jest przez endekow za brak patriotyzmu, za to
        wieszano psy na Żeromskim a teraz na Gazecie Wyborczej
        • x-y-z Re: z pseudopatriotyzmu należy się śmiać 11.11.05, 18:24
          Gość portalu: eptesicus napisał(a):
          > oszolomstwo nalezy zwalczac smiechem. A ze w Wyborczej pracuja prawdziwi
          > Polacy(a nie oszolomy), tj. ludzie ktorzy uwazaja Polske za swoja Ojczyzne
          > (bo taka jest definicja Polaka)

Definicja na twoje potrzeby chyba. Polak to ten, który tworzy Naród ..... ale
          co ja będę pisała i tak tego nie zrozumiesz, bo wygodniej jest Tobie z twoją
          definicją

>
          • eptesicus Re: z pseudopatriotyzmu należy się śmiać 11.11.05, 19:17
            x-y-z napisała:

> Definicja na twoje potrzeby chyba. Polak to ten, który tworzy Naród

a Narod tworza ci, ktorzy sie UWAŻAJA za jego czlonkow. Nie ma innego sposobu
            na ustalenie czy ktos jest czlonkiem danego narodu czy nie - o tym decyduje
            samoświadomość

..... ale
            > co ja będę pisała i tak tego nie zrozumiesz, bo wygodniej jest Tobie z twoją
            > definicją

nie jestes widze, chetna, do obrony wlasnych pogladow. Musza wiec byc slabo
            ugruntowane
    • pro.filutek1 Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało 11.11.05, 14:54
      Zdecydowanie radość. Nie mamy świąt na wesoło.
    • Gość: darson święta państwowe zostały zawłaszczone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 15:07
      Zawłaszczone przez skrajną prawicę. Dlatego większość obywateli nie wie jak się
      zachować - obchodzić to święto jak zwolennicy LPR, MW i Radia Maryja, czy też
      zachować obojętność.
      Zadaniem rządu powinno być odebranie święta prawicy i uczynienie świętem całego
      narodu.
      Niestety nie mam recepty, jak tego dokonać, szczególnie przy tej koalicji
      rządowej ...
      • Gość: też Polak Re: święta państwowe zostały zawłaszczone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 13:47
        Chyba coś u Ciebie nie tak? Mylą Ci się fakty. Powrót do komuny pachnie - staram
        się zrozumieć, ale jednak nie mogę.
    • old.european Mit polskiej kielbasy. 11.11.05, 15:22
      Nie wiem dokladnie, co maja oznaczac zdjecia w zalaczeniu do artykulu,
      prawdopodobnie sa to sprawy, ktore maja pobudzic do dumy narodowej.
      CO do pani Szymborskiej czy Papieza nie mam zamiaru sie spierac, jednak
      sasiadujace zdjecie polskiej kielbasy z podpisem "nie ma takiej drugiej na
      swiecie" to wprowadzanie w blad. Co kraj to wlasny smak i gust, polska kielbasa
      moze i powinna smakowac Polakom ale w innych krajach sa rownie wspaniale
      wedliny, ktore ponad wszystko smakuja ich mieszkancom. Dlatego wypadaloby
      dodac, ze nie ma rowniez drugiego takiego narodu, ktoremu tak smakowalaby
      polska kielbasa.
    • nocny.lot A ja uwielbiam Święto Niepodległości 11.11.05, 15:27
      Spiewam sobie wtedy piesni legionowe. I z wielka duma i sympatia mysle o Dziadku. Przyznaje,
      ze o Dmowskim nie mysle wcale, co mi pomaga swietowac.
    • al.hurra Nikomu nie wadzi, ze Polska jest dzis okupantem? 11.11.05, 15:34
      Pomijajac pytanie, czy wasal USA jest niepodlegly - tu kazdy ma swoje
      rozumienie slowa niepodleglosc - ale czy nikomu nie wadzi, ze Polska wziela
      udzial w agresji na suwerenne panstwo Irak i dzis jest jednym z jego okupantow?

• nocny.lot Re: Nikomu nie wadzi, ze Polska jest dzis okupant 11.11.05, 15:44
        Wadzi. Ale teze o wczesniejszej suwerennosci Iraku nalezaloby opatrzyc szeregiem zastrzezen.
      • Gość: darson okupanci :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 16:49
        Jestem dumny z tego, że Polska wreszcie jest okupantem, a nie krajem
        okupowanym. Ostatnio byliśmy okupantami Czechosłowacji w 1939 roku, następnie w
        1968 roku, a teraz Irak :)))
    • Gość: darek Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.home1.cgocable.net 11.11.05, 15:35
      dzien niepodleglosci w Polsce, a w Kanadzie Remembrance Day, na pamiatke
      zakonczenia pierwszej wojny swiatowej, sklada sie czesc poleglym i czci sie
      weteranow ( ciagle mamy chyba 8 weterenow tamtej wojny) - pamieta sie o
      poleglych wszystkich wojen. Panstwowe instytucje typu poczta czy banki sa
      nieczynne, ale poza tym zycie sie toczy normalnie, tak w pracy jak i w szkolach.
      Na skale kraju - uroczystosci w Ottawie na Parliament Hill, skladanie wienca pod
      pomnikiem "nieznanego zolnierza" itd, a na skale innych miescin - skladanie
      wiencow pod lokalnymi pomnikami. Wszystko to krotkie (poza Ottawa) ceremonie, w
      atmosferze powagi.
      • Gość: opolanin Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.f.dial.de.ignite.net 11.11.05, 16:02
        mamy wolnosc-nie umiemy z niej korzystac
    • Gość: pitrasiakasia@hotm Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.103-81-70.mc.videotron.ca 11.11.05, 16:26
      Swieto niepodleglosci jak nazwa wskazuje glownie jest swietem-i kazdy narod ma
      swoje wlasne tradycje swietowania i przezywania. NIE dajmy sie zwariowac ,ze
      wszystko co amerykanskie jest najlepsze -glownie swietowanie!Parady z kuklami
      itp. Radosc tam wynika z BISNESU takiego swieta! To sa pieniadze dla jednych
      okazja do wydania dla drugich! Tylko turystyczne oko moze widziec w tym szczere
      przezycie i radosc .Amerykanie NIC nie przezywaja gleboko...oprocz wlasnego
      bankructwa.Kraje europejskie zawsze mialy patriotyzm we krwi i pielegnowaly.I
      biada tym co nie chca takiej przyszlosci dla swoich dzieci.
    • Gość: adam81w Radosci !! byleby glupi pis nie zmienial nam nazwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 17:27
      kraju . jakim bezczelem trzeba byc by zmieniac nazwe kraju w ktorym wygralo sie
      wybory ? to za nastepne 4 lata nastepna partia zrobi 5 rp
    • Gość: tales Nie wiem ile masz lat, ale głupi to jesteś na 100% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 17:36
      Zmądrzej brachu! Kim try jesteś? - Marsjaninem?
      • Gość: smutna W tym roku 11 XI to dzień żałoby IP: *.wmc.net.pl 11.11.05, 17:58
        Zawsze to święto traktowałam jako dzień radości. W tym roku nie czuję żadnej
        radości, tylko dokładnie- żałobę. Nawet moje miasto płacze (pada deszcz).
        Wszystko dlatego, że Polska w przeddzień swego wzniosłego święta otrzymała
        populistyczno - nacjonalistyczny rząd. To dla Polski i wielu jej obywateli
        CIOS!
    • realista1000 Dlaczego media zawsze wyśmiewają polski patriotyzm 11.11.05, 17:51
      wmawiając, że jest odmianą szowinizmu i nacjonalizmu? Przecież w USA ludzie są
      z tego bardzo dumni, a żaden durny dziennikarz się z tego nie wyśmiewa! Nikt
      nie odważy się tam profanować takiego ważnego wydarzenia z historii kraju.
      Dziwne te nasze media! Absrahuję od faktu, że w 90% są w rękach kapitału obcego
      (głównie niemieckiego), ale dziwi mnie postawa dziennikarzy! Czyżby aż tak się
      wyobcowali, że nie identyfikują się z własnym narodem, i państwem?!
      • Gość: gosc Re: smutactwo IP: *.ventca.adelphia.net 11.11.05, 18:04
        ciekawe bardzo , pytanie; czy powaga , nostalgia i smutactwo to wedlug
        wiekszosci Polakow sposob na obchodzenie swieta niepodleglosci, w tych krajach
        gdzie ludzie ogladaja fajerwerki , bawia sie i raduja to znaczy ci ludzie nie
        sa patriotami? wlasnie tu jest mentalnosc Polakow i innych nacji, inne narody
        ciesza sie zyciem, afirmuja to zycie, przeciez to jest naturalne dazenie dla
        kazdego czlowieka : radosc , wlasnie w Polsce powinny byc pokazywane komedie,
        bilety za zlotowke do teatru, koncerty uliczne , to ludzi laczy, wspolna
        radosc, laczy z miejscem i innymi ludzmi, ludzie zaczynaja lubic to co
        przezywaja , i staja sie bardziej patriotyczni, np w obliczu kataklizmu
        chetniej pomagaja innym rodakom
      • Gość: Polak POLACY PODZIWIAJO TYLKO CUDZE IP: *.ght.iadfw.net 11.11.05, 20:10
        Wystarczy poczytac wypowiedzi na tym forum, przezywanie jeden drugiego
        od "polaczkow" , wysmiewanie symboli narodowych, osob patriotycznych itp. itd.

Ale jest takze podziw dla zachodu, byle syf i dziadostwo z zachodu jest
        popularniejsze.

W USA flaga narodowa na kazdej chalupie, kazdy dumny - i obeojetnie czy ich
        prezydent jest przyglupem czy nie, czy swiat sie z nich nabija czy nie.
        Oni sa dumni.
        Dumne sa tez male kraje jak Irlandia, Szwajcaria i itp.

A my, jakos nie ....
    • Gość: rencista Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.rsk.pl / *.rsk.pl 11.11.05, 18:31
      ale oni mają za co żyć i balują a tu ciesz się jak brakuje ci do 1-szego
      rozumiesz to.
    • easystreet Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało 11.11.05, 18:51
      Wlasnie zakonczono u nas, w kanadyjskiej wielokulturowej szkole w Ontario,
      upamietnienie poleglych za wolnosc "wasza i nasza" bowiem dzisiejszy dzien jest
      Dniem Pamieci Narodowej w calej Kanadzie. Nie jest to dzien wolny od pracy, ale
      o godz. 11 w kazdym zakladzie i na ulicach ruch "zamiera" na dwie minuty ciszy.
      W szkolach sa uroczyste akademie, ktore sami uczniowie przygotowuja,
      najczesciej klasy 12. Jest montaz slowno muzyczny, sa zapraszani weteranie, dla
      ktorych jest to wazne i wzruszajace przezycie, kiedy CHOCIAZ RAZ W ROKU
      wychodza z zapomnienia i maja okazje byc grzecznie wysluchani; maja okazje do
      kontaktu z mlodzieza. Do mlodziezy przremawia bardziej doswiadczenie im
      bardziej wspolzcesnych, totez dzis zaproszono weterana sil pokojowych, ktory
      sluzyl w Afganistanie. Otwieral oczy mlodziezy, ktora czesto dziennikow nie
      sledzi i nie wie co gdzie sie dzieje. Mlodziez JEGO akurat uwazniej wydawala
      sie sluchac, bo przemawial DO NICH, a nie gubil sie we wlasnych wspomnieniach.
      Mowil przejmujaco o potrzebie PAMIETANIA o tym, ze wolnosc nie jest czyms danym
      na dobre, ze wolnosc nalezy pielegnowac, tak jak i pamiec o tych, ktorzy tej
      wolnosci nie doczekali, i ktorzy dla niej zycie poswiecili. Nie tylko mlodziezy
      nalezy przypominac, ale i mojemu pokoleniu "sredniakow", ktore wojny
      bezposrednio nie zna. Radosne swieto? Jak najbardziej, ale dopiero PO tym, co
      wydaje sie tak "meczyc" tych, ktorzy narzekaja. Festyn mozna zrobic ze
      wszystkiego. Wszystkich Swietych nie obchodzi sie na tym kontynencie. Obchodzi
      sie Halloween. Dlatego jest czas i miejsce na powage i zadume akurat dzisiaj.
      W Polsce jak widac nadal trzeba sie "okreslac" na kazdym kroku, ale nie trzeba
      wzorowac sie na festynowym podejsciu Amerykanow. Dzien wczesniej czy dzien
      pozniej, ale moze wlasnie powinien to byc dzien pracy i szkoly, aby mlodziezy
      DAC szanse sie wypowiedziec i samej cos przygotowac, aby nie byl to
      tylko "spektakl" wymierajacych juz weteranow sluchanych z grzecznosci. Jest to
      jak wszystko, jesli sie tego nie cwiczy, to sie to traci. Chleba i igrzysk
      owszem, ale moze nie tak zupelnie i nie ZAMIAST! dziekuje za uwage :)
    • Gość: takisobiepanek Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.05, 18:53
      Jak może być dniem radości, jeżeli urządzają go nekrofile. Np. wspomnienia o
      Janie Pawle 2-gim , spotkanie w muzeum Powstania Warszawskiego, wygadywanie
      głupot przez premiera Marcinkiewicza na Placu Piłsudskiego, itp. bzdety.
      • Gość: xyz Re: Święto - alleluja i do przodu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 19:04
        Dla kogo to święto - myslę dla tych którzy myslą jak ksiądz na dzisiejszych
        uroczystościach - stwierdził,że społeczenstwo podkarpacia spisało się na medal
        głosując na K.... I obroniło prawdziwych katolików przed przesladowaniami
        liberałow - którzy z pewnościa zaczeliby prześladować Radiomaryja i jego
        wiernych słuchaczy :)
        A więc ...
        Taak :) - za postkomuny Polska staneła na skraju przepaści - IV Rz-plita zrobi
        pod przywództwem wielki krok do przodu - czego wam i sobie życzę :)
      • biber Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało 11.11.05, 19:24
        To ważne święto. Jedno z niewielu, które upamiętnia ZWYCIĘSTWO a nie przegraną. Dlaczego jest tak samo smutne jak rocznica wybuchu II wojny światowej. Nie potrafimy się cieszyć ze zwycięstw potrafimy natomiast doskonale świętować porażki :(
        • Gość: Zenonek Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.chello.pl 12.11.05, 10:44
          Zwyciestwo? Nad kim? Niepodleglosc Polsce daly wiry historii. Nie zostala ona
          wywalczona w zadnej batalii ani tez jakiejkolwiek wojnie polsko-zaborczej.
          Rewolucja bolszewicka, kleska Niemiec i Austro-Wegier - oto glowne zrodla
          odrodzenia polskiej panstwowosci. Gdyby nie taki a nie inny przebieg I wojny
          swiatowej o wolnej Polsce nasi dziadowie,ojcowie a byc moze i my moglibysmy
          sobie ino marzyc.
          • Gość: layconick Re: Święto Niepodległości. Dzień radości czy żało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 08:25
            Nie było żadnych batalii??? Na pewno??? A Powstania Śląskie, Powstanie
            Wielkopolskie? Wojna polsko-bolszewicka, obrona Lwowa??? Jasne,że w dniu 11
            listopada 1918r.nie było batalii, bo to umowna data, ale od tego momentu zaczął
            się proces formowania granic -dyplomacją i orężem,zakończony pokojem w Rydze w
            1922r.
        • Gość: rebib Re: ales opere przedstawil ! ..z ta spowiedzia IP: *.sympatico.ca 12.11.05, 11:42
          123 lata zniewolenia upodlenia przez sasiadow! wyobrazasz to sobie?
          a czlowiek zyje tylko 120 lat: dzieci,wnuki,prawnuki...
          zobacz minelo 15 lat i same nieuki-nic ich historia ojczyzny nie obchodzi?
          a moze to obcy,mowiacy nasza mowa? chca zbudowac utopie na nowo?
          mowia,ze "Polska jest juz nie nasza",teraz sie liczy tylko - Kasa?
          a tu trzeba rekawy zakasac i powiedziec: byla ,jest i bedzie Nasza!
          idziemy przez ulice,naokolo Zeromskiego szklane domy,kazdy kazdemu wrogiem i
          wilkiem! przystajemy na chwilke,spogladamy w szyb odbicia - a to my...
          przystajemy na chwilke
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka