Dodaj do ulubionych

Drogowskazy na Tarnów

IP: *.ruczaj.pl 20.11.02, 23:19
Odkąd pamiętam, trasy wylotowe z Rzeszowa na Kraków ( bo chyba tak na nie
mówicie )miały oznaczenie "Kraków". Co my krakowiacy zrobiliśmy Wam,
rzeszowiakom, że teraz stoi tam napisane "Tarnów"? Jak się wyjeżdża z
Krakowa na Rzeszów, stoją u nas, jak Bóg przykazał, znaki z
napisem "Rzeszów". Z całym szacunkiem dla Tarnowa, ale droga nr 4 omija to
piękne miasto szerokim łukiem. Piszę o tym na Waszym szanownym forum, bo
poczułem się jako krakowiak niedoceniony w Waszym dotąd zaprzyjaźnionym
mieście. Nawet we Wrocławiu, czyli przeniesionym na tzw ziemie odzyskane
Lwowie, stoją drogowskazy "Kraków" a nie jakieś na ten przykład Katowice.
Nawiasem mówiąc nie zdziwiłbym się gdyby w prawdziwym Lwowie były
drogowskazy pisane po ichniemu KPAKIB lub jakoś tak.
Obserwuj wątek
    • Gość: rafaello Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.rsk.pl 21.11.02, 08:16
      No to ladnie . Myslalem , ze wszystkie drogi prowadza do Rzymu , ale pomylilem
      sie .
    • rigel Re: Drogowskazy na Tarnów 21.11.02, 09:58
      Tomciu, odzywa się w Tobie tzw. patriotyzm lokalny. Naprawdę nie wszędzie
      drogowskazy wskazuja na Kraków. Nie muszą, chocby z tego względu, że na trasie
      wczesniej jest Tarnów, a dopiero potem Kraków.
      Skoro wspomniałeś o pieknym mieście Tarnowie, to tam np. na drodze wylotowej do
      Warszawy nie ma informacji o samej Warszawie ale drogowskaz informujący o
      kierunku do Żabna (też skądinąd ładne miasteczko). Warszawiacy chyba już dawno
      się obrazili!

tarnowianin z urodzenia, rzeszowianin z wyboru
      • Gość: Tomaszek Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.ruczaj.pl 21.11.02, 20:25
        Wszystko fajnie, jednak czwórka to także droga międzynarodowa E40. Oznaczenie
        na takich drogach powinno być czytelne także dla tych, którzy jadą taką drogą
        sporadycznie, są z drugiego końca jeśli nie Europy to Polski i naprawdę z
        całym szacunkiem, niewiele słyszeli o Tarnowie. Główne drogi krajowe, które są
        szlakami międzynarodowymi, powinny być oznaczane tak, by nikt nie miał
        wątpliwości co do kierunku. Owszem, Tarnów powinien być na tablicach
        ustawionych na poboczu z oznaczeniem kilometrów, jako najbliższa większa
        miejscowość. Taki system obowiązuje w całym kraju, a nawet częściowo w
        Rzeszowie, bo wcale nie zniknął z drogowskazów Lublin a pojawiło się Nisko
        albo Kraśnik. Jadąc ze Szczecina na Bydgoszcz są znaki Bydgoszcz, a nie np.
        Piła, którą też się omija obwodnicą, Z Bydgoszczy mamy znaki Warszawa, a nie
        Toruń ( prawie 2 razy większy od Tarnowa i bez obwodnicy ). Jadąc z Poznania
        do Wrocławia jest Wrocław, a nie Leszno, jadąc z W-wy do Krakowa jest Kraków,
        a nie Radom czy Kielce. Pytam więc, jaka idea kierowała geniuszom z Waszego
        zarządu dróg stawiającym drogowskazy na drodze do Krakowa z jedynym
        napisem "Tarnów" ( i tak lepiej, że nie Sędziszów )?
      • Gość: Marcin Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.gze.pl / 192.168.1.* 17.07.03, 00:52
        rigel napisał:

> Tomciu, odzywa się w Tobie tzw. patriotyzm lokalny. Naprawdę nie wszędzie
        > drogowskazy wskazuja na Kraków. Nie muszą, chocby z tego względu, że na
        trasie
        > wczesniej jest Tarnów, a dopiero potem Kraków.
        > Skoro wspomniałeś o pieknym mieście Tarnowie, to tam np. na drodze wylotowej
        do
        >
        > Warszawy nie ma informacji o samej Warszawie ale drogowskaz informujący o
        > kierunku do Żabna (też skądinąd ładne miasteczko). Warszawiacy chyba już
        dawno
        > się obrazili!
        >
        > tarnowianin z urodzenia, rzeszowianin z wyboru

Wszedzie podaje sie nazwy miejscowosci najblizej znajdujacych sie na trasie a
        dopiero pozniej pojawiaja sie dalsze. Co mi po tym ze dostane an drogowskazie
        nazwe Krakow jak nie bede wiedzial jak jechac do tarnowa...To tak jakby od
        Gliwic postawic drogowskaz Przemysl pomijajac Krakow Tarnow i Rzeszow... To
        bylaby paranoja...
    • rascal1 Re: Drogowskazy na Tarnów 21.11.02, 20:46
      Ty jezdziles po Polsce chyba jedynie palcem po mapie. Takich przykladow jak ty
      tu podajesz moglbym podac tyle w calej Polsce , ze to forum zapchaloby sie.Wiec
      wyluzuj kompleksiarzu .Amen.
      • Gość: matel Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.tarnow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.02, 22:38
        a po drodze są Ropczyce ,Dębica i znaków nie ma
    • Gość: Zgadzam Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 22.11.02, 06:43
      Gość portalu: Tomaszek napisał(a):

> Odkąd pamiętam, trasy wylotowe z Rzeszowa na Kraków ( bo chyba tak na nie
      > mówicie )miały oznaczenie "Kraków". Co my krakowiacy zrobiliśmy Wam,
      > rzeszowiakom, że teraz stoi tam napisane "Tarnów"? Jak się wyjeżdża z
      > Krakowa na Rzeszów, stoją u nas, jak Bóg przykazał, znaki z
      > napisem "Rzeszów". Z całym szacunkiem dla Tarnowa, ale droga nr 4 omija to
      > piękne miasto szerokim łukiem. Piszę o tym na Waszym szanownym forum, bo
      > poczułem się jako krakowiak niedoceniony w Waszym dotąd zaprzyjaźnionym
      > mieście. Nawet we Wrocławiu, czyli przeniesionym na tzw ziemie odzyskane
      > Lwowie, stoją drogowskazy "Kraków" a nie jakieś na ten przykład Katowice.
      > Nawiasem mówiąc nie zdziwiłbym się gdyby w prawdziwym Lwowie były
      > drogowskazy pisane po ichniemu KPAKIB lub jakoś tak.

MI TEŻ SIĘ TO NIEPODOBA !!!. Uważam, że powinny byc oznaczenia tak jak było to
      wcześniej na Kraków, gdyż wielu ludzi zwłaszcza przejezdnych niewie nawet gdzie
      leży Tarnów i miałem juz pare razy sytuacje w Rzeszowie, że kierowcy mnie
      zatrzymywali i pytali się - którędy na Kraków, Śląsk itp. a czumu to zostało
      zmienione a odpowiedz jest prosta: po 1. nowy komendant wojewódzki w Rzeszowie
      jest z Tarnowa a po 2. pan minister spaw wewnętrznych Janik tez z tego grodu
      nad Biała pochodzi i cóż zapragneli aby przynajmniej ich miasteczko zaistniało
      na znakach w Rzeszowie bo takich cudów gdzie indziej niewidziałem.

Dominik Rzeszów-Dębica
      • rigel Re: Drogowskazy na Tarnów 22.11.02, 10:47
        Gość portalu: Zgadzam napisał(a):

> odpowiedz jest prosta: po 1. nowy komendant wojewódzki w Rzeszowie
        > jest z Tarnowa a po 2. pan minister spaw wewnętrznych Janik tez z tego grodu
        > nad Biała pochodzi i cóż zapragneli aby przynajmniej ich miasteczko
        zaistniało na znakach w Rzeszowie bo takich cudów gdzie indziej niewidziałem.
        >
        > Dominik Rzeszów-Dębica

następny z kompleksami? gdyby miało byc tak jak piszecie, to tablica musiałaby
        mieć kilka metrów wysokości. Upomnieliby się mieszkańcy Katowic, Opola, Brzegu,
        Wrocławia, Zgorzelca bo przeciez ktoś przyjezdny chciałby jechac z Rzeszowa do
        granicy zachodniej i mógłby nie trafić! Że nie wspomnę o takich aglomeracjach
        jak Debica (też ma obwodnicę), Sędziszów (obwodnica!), Brzesko (obwodnica!)
        Bochnia (obwodnica!) i wiele innych pięknych miasteczek. Idę o zakład, że można
        pytać o drogę na Kraków ale gdzieś w środku miasta a nie na drodze wylotowej.
        A jak już zrobią w Krakowie tę obwodnicę to będzie można opuszczać już nazwę
        miasta na drogowskazach?
        • dz Przepraszam... 22.11.02, 21:43
          ..a na Grunwald to którędy ??? ;-))
        • dominikrz Re: Drogowskazy na Tarnów 23.11.02, 08:25
          rigel napisał:

> Gość portalu: Zgadzam napisał(a):
          >
          > > odpowiedz jest prosta: po 1. nowy komendant wojewódzki w Rzeszowie
          > > jest z Tarnowa a po 2. pan minister spaw wewnętrznych Janik tez z tego gro
          > du
          > > nad Biała pochodzi i cóż zapragneli aby przynajmniej ich miasteczko
          > zaistniało na znakach w Rzeszowie bo takich cudów gdzie indziej niewidziałem.
          > >
          > > Dominik Rzeszów-Dębica
          >

O przepraszam dorogowskazy na Kraków są dużo bardziej czytelne i większej
          liczbie uczestników ruchu dają informacje na temat tego gdzie się mają
          poruszać. Drogowskazy na Kraków były od kilknastu lat i teraz nagle zaczęto je
          zmieniać na niewiedzieć czego jakąś mieścinke przed Krakowem - Tarnów o której
          niektórzy w Polsce nawet niesłyszeli. Ma byc spowrotem jak dawnej !!!
          > następny z kompleksami? gdyby miało byc tak jak piszecie, to tablica
          musiałaby
          > mieć kilka metrów wysokości. Upomnieliby się mieszkańcy Katowic, Opola,
          Brzegu,
          >
          > Wrocławia, Zgorzelca bo przeciez ktoś przyjezdny chciałby jechac z Rzeszowa
          do
          > granicy zachodniej i mógłby nie trafić! Że nie wspomnę o takich aglomeracjach
          > jak Debica (też ma obwodnicę), Sędziszów (obwodnica!), Brzesko (obwodnica!)
          > Bochnia (obwodnica!) i wiele innych pięknych miasteczek. Idę o zakład, że
          można
          >
          > pytać o drogę na Kraków ale gdzieś w środku miasta a nie na drodze wylotowej.
          > A jak już zrobią w Krakowie tę obwodnicę to będzie można opuszczać już nazwę
          > miasta na drogowskazach?
        • dominikrz Re: Drogowskazy na Tarnów 23.11.02, 08:27
          O przepraszam dorogowskazy na Kraków są dużo bardziej czytelne i większej
          liczbie uczestników ruchu dają informacje na temat tego gdzie się mają
          poruszać. Drogowskazy na Kraków były od kilknastu lat i teraz nagle zaczęto je
          zmieniać na niewiedzieć czego jakąś mieścinke przed Krakowem - Tarnów o której
          niektórzy w Polsce nawet niesłyszeli. Ma byc spowrotem jak dawnej !!!

• Gość: Tomaszek Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.ruczaj.pl 24.11.02, 22:17
            No, a już myślałem, że wszyscy na mnie siądą, żem zakompleksiony krakus. Ale
            znalazły się wśród Was osoby mi życzliwe, których niedostatek zauważam w
            Waszym zarządzie dróg. Ja w każdym razie będę pierwszy protestował, włącznie
            z przykuciem się do drogowskazu, jak ktoś ośmieli się zmieniać w Krakowie lub
            na jego obwodnicy znaki z Rzeszowem. W końcu mam w Rzeszowie swego ulubionego
            szwagra! Niech żyje przyjażń rzeszowsko - krakowska!
            • Gość: obse Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.energoprojekt.com.pl 25.07.03, 18:18

> No, a już myślałem, że wszyscy na mnie siądą, żem zakompleksiony krakus. Ale
              > znalazły się wśród Was osoby mi życzliwe, których niedostatek zauważam w
              > Waszym zarządzie dróg. Ja w każdym razie będę pierwszy protestował, włącznie
              > z przykuciem się do drogowskazu, jak ktoś ośmieli się zmieniać w Krakowie lub
              > na jego obwodnicy znaki z Rzeszowem. W końcu mam w Rzeszowie swego ulubionego
              > szwagra! Niech żyje przyjażń .............

• rigel Re: Drogowskazy na Tarnów 25.11.02, 10:36
            dominikrz napisał:

> Drogowskazy na Kraków były od kilknastu lat i teraz nagle zaczęto je
            > zmieniać na niewiedzieć czego jakąś mieścinke przed Krakowem - Tarnów o
            której niektórzy w Polsce nawet niesłyszeli. Ma byc spowrotem jak dawnej !!!
            >

niesłyszeli tylko ci, którzy na szkołe rzucali kamieniami, zwłaszcza gdy
            przerabiali podstawy ortografii: pisze się "Z POWROTEM" a nie "spowrotem".
            cóż, nie każdy może geniuszem w każdym temacie, prawda?
            • Gość: zmienić je Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 10:59
              rigel napisał:

>
              > niesłyszeli tylko ci, którzy na szkołe rzucali kamieniami, zwłaszcza gdy
              > przerabiali podstawy ortografii: pisze się "Z POWROTEM" a nie "spowrotem".
              > cóż, nie każdy może geniuszem w każdym temacie, prawda?

jak już do ortografii się dowalasz to wiec, że "niesłyszeli" się pisze osobno,
              panie oświecony a o Tarnowie wiele osób nie słyszało zwłaszcza z północy kraju
              a tym bardziej z terenów obcego państwa np. Ukrainy - porozmawiaj sobie na
              czacie to się sam przekonasz !!!
              • rigel Re: Drogowskazy na Tarnów 25.11.02, 11:27
                Gość portalu: zmienić je napisał:

> a o Tarnowie wiele osób nie słyszało zwłaszcza z północy kraju
                > a tym bardziej z terenów obcego państwa np. Ukrainy - porozmawiaj sobie na
                > czacie to się sam przekonasz !!!

A o Krakowie to pewnie usłyszeli z bajki o smoku wawelskim? Biedacy!
                Jak z północy kraju dojedzie do Rzeszowa, to i do Krakowa pewnie trafi. A może
                nawet niektórzy mają atlasy samochodowe? Ci z Ukrainy też czasami mają atlasy,
                skoro nawet do Niemiec jadą i nie błądzą w okolicach Rzeszowa czy innej
                mieściny o której niektórzy nawet nie słyszeli
                • Gość: zmienic je Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 20:07
                  rigel napisał:

> Jak z północy kraju dojedzie do Rzeszowa, to i do Krakowa pewnie trafi. A
                  może
                  > nawet niektórzy mają atlasy samochodowe? Ci z Ukrainy też czasami mają
                  atlasy,
                  > skoro nawet do Niemiec jadą i nie błądzą w okolicach Rzeszowa czy innej
                  > mieściny o której niektórzy nawet nie słyszeli

nie chodziło mi o to, że ktos z np. Warmińsko-mazurskiego może jechać do
                  Krakowa przez Rzeszów, ale o to, że wielu ludzi niewie np. z wymienionego wyżej
                  regionu gdzie leży (jest) Tarnów...
                  A wielu Ukrainców zdaje się na logike, że jak od granicy znaki kierują na
                  Kraków to nagle w Rzeszowie - zaskoczenie bo okazuje się, że Kraków w Reszowie
                  zaginął.. Kolejna głupota i to za nsze pieniądze...
    • Gość: Na Kraków Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.wsiz.rzeszow.pl / 10.3.117.* 26.11.02, 13:59
      Zamiast na drogi, pieniądze poszły na zaspokojenie ambicji jakiegoś
      prowincjusza z Tarnowa a jego ambicja jest aby przynajmniej to miastko pod
      Krakowem zaistniało w Rzeszowie na znakach drogowych. Nieliczy się to, że
      przejezni mogą się pogubic bo przecież to nie dla nich... w końcu to Rzeszuf
      każdy powie...
    • Gość: fafik Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.rsk.pl 26.11.02, 17:25
      Uwazam ze prawidlowe i bardziej czytelne sa stare drogowskazy. Krakow jako
      kierunek główny i Tarnow poniżej. Co do Lwowa to mialem przyjemnosc odbyc
      podróz samochodem do tego pieknego miasta. Drogi na Ukrainie sa fatalne, a
      jedyny drogowskaz jaki mozna tam dojrzec to znak prowadzący na Krakowiec czyli
      ostatnią miejscowosc przed przejsciem w Korczowej. To taki ich Zgorzelec.
      • Gość: kulturalny Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.02, 21:08
        Nawet nie zauważyłem tego Tarnowa na rzeszowskich drogowskazach. Pierwsza uwaga:
        drodzy Państwo, więcej luzu! Chyba nie zamierzacie się tu obrażać o drogowskazy.

Druga: nie piszcie o Tarnowie jako o "mieścinie": to 130-tysięczne miasto.

Trzecia: oznakowanie dróg w Rzeszowie nie podlega ani Janikowi, ani
        komendantowi wojewódzkiemu, tylko Miejskiemu Zarządowi Dróg i Zieleni. Siedzi
        tam od kilku ładnych lat ten sam Pan Dyrektor, ten sam Pan Zastępca Dyrektora i
        sporo przesympatycznych, ale mocno roztargnionych panienek.
        Kiedy jakieś 1,5 roku temu robili w Rzeszowie drogowskazy do dzielnic (sztuka
        dla sztuki, komu to potrzebne i na co) postawili najpierw zielone tablice-
        strzały jak do miejscowości (Drabinianka, Zalesie). Ktoś zwrócił uwagę i teraz
        są już białe z niebieskim napisem, tak jak powinno być.

Czwarta: Jeśli rzeczywiście jest Tarnów, to może faktycznie nie jest to zbyt
        szczęśliwe. Najlepiej gdyby oba miasta znalazły się na tablicach -
        wystarczająco duże są i tablice, i miasta :). Jak gdzieś braknie miejsca, ja
        osobiście zostawiłbym Kraków kosztem Tarnowa.
        • Gość: rafi Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 13:52
          Z tymi 130 tysiącami to chyba przesadziłeś panie :)

Co do oznakowania to teraz jest dla przyjeznych całkowicie nieczytelne powinno
          być tak jak dawniej, a Janik jako minister spraw wewnętrznych ma większy wpływ
          niż Ci się to wydaje !

• rigel Re: Drogowskazy na Tarnów 02.12.02, 14:00
            a ten Janik, to tak się zawziął na biedny Rzeszów, że tylko patrzeć jak na
            wszystkich mapach zamiast Rzeszowa będzie biała plama, i wtedy już nikt nigdy
            nie trafi tutaj!
            aha, i Janik ma chyba naprawdę zbyt duzo wolnego czasu, że zajmuje się takimi
            ważnymi rzeczami jak drogowskazy z Rzeszowa do Tarnowa i Krakowa. Gdyby miał
            tyle dobrych chęci w stosunku do Tarnowa o jakie go posądzacie, to:
            1. Tarnów byłby województwem
            2. Z każdego miejsca w Polsce a w przyszłości i Europie możnaby trafić do
            Tarnowa
            3. Rzeszów i Kraków straciłyby prawa miejskie, żeby przypadkiem nie zabierać
            Tarnowowi naleznych mu funduszy, splendoru itp.
            • drs Re: Drogowskazy na Tarnów 02.12.02, 16:01
              O ile dobrze pamiętam to Janik urodził się i kończył Ogólniaka w Kielczech,a z
              Tarnowem jest powiazany poprzez mandat poselski.Czołem Rzeszowiacy.
              P.S Nie wiem czy zamieszanie z oznakowaniem dróg nie wiąże się z reorganizacją
              numeracji sieci dróg krajowych,wojewódzkich i innych.
              • Gość: Paweł Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 02.12.02, 21:18
                drs napisał:

> O ile dobrze pamiętam to Janik urodził się i kończył Ogólniaka w Kielczech,a
                z
                > Tarnowem jest powiazany poprzez mandat poselski.Czołem Rzeszowiacy.
                > P.S Nie wiem czy zamieszanie z oznakowaniem dróg nie wiąże się z
                reorganizacją
                > numeracji sieci dróg krajowych,wojewódzkich i innych.

Reorganizacja niewpłynęła na to, że przebieg miedzynarodowej czwórki się
                zmienił. Dalej biegnie do Zgorzelca przez największe miasto na południu czyli
                Kraków i oznakowania powinny prowadzić właśnie na tę metroplie bo wtedy są
                bardziej czytelne a łatwość komunikacji tu chodzi...!!!
                • Gość: Tomaszek Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.ruczaj.pl 05.12.02, 22:58
                  Właśnie wróciłem z trasy Zamość - Biłgoraj -Rzeszów - Kraków. W Przeworsku,
                  czyli przed Rzeszowem, przed wjazdem na " czwórkę" stoi drogowskaz "Kraków".
                  Potem w Łańcucie znowu jest "Kraków" bo z kolei na kolejnym skrzyżowaniu w
                  ciągu "czwórki" przeczytać "Rzeszów". Wjeżdżając do Rzeszowa, przed rondem
                  koło cmentarza, wielka tablica już kieruje na "Tarnów" by z kolei za kilkaset
                  metrów zobaczyć ( na obwodnicy ) "Kraków". Kolejne skrzyżowanie
                  znowu "Tarnów". Przecież niezależnie od moich kompleksów, znaki te stawiał po
                  prostu jakiś idiota i tyle.
                  • rigel Re: Drogowskazy na Tarnów 06.12.02, 10:40

> znaki te stawiał po prostu jakiś idiota i tyle.

Rzeszowianin???? nie-mo-żli-we!!!!
                    Przyszedł jakiś obcy i w nocy poprzestawiał te drogowskazy... może nawet sam
                    Janik osobiście to zrobił...
                    • Gość: Tomasz Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 12:55
                      Pewnie, że rzeszowianin tego nie mógł zrobić, pewnie jakiś przygłup - przybłęda
                      z kongresówki.
                      • rigel Re: Drogowskazy na Tarnów 06.12.02, 13:25
                        Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> Pewnie, że rzeszowianin tego nie mógł zrobić, pewnie jakiś przygłup -
                        przybłęda z kongresówki.

albo jakiś lajkonik
    • Gość: Rafi Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 23:21
      TO JAKAŚ PARANOJA - GDZIE MY ŻYJEMY !!!!
    • podkarpacie Re: Drogowskazy na Tarnów 31.12.02, 14:12
      JANIK z Tarnowa DZIŁA WIDOCZNIE MA WIEKSZĄ SIŁE PRZEBICIA NIŻ NASZ CIEŚIELSKI,
      kolejny Podkarpacki polityk na którym ludzie się przejechali...
    • Gość: Robert ,,Jak Kuba Bogu...'' IP: *.asystent.polsl.gliwice.pl 07.01.03, 15:53

> Odkąd pamiętam, trasy wylotowe z Rzeszowa na Kraków ( bo chyba tak na nie
      > mówicie )miały oznaczenie "Kraków". Co my krakowiacy zrobiliśmy Wam,
      > rzeszowiakom, że teraz stoi tam napisane "Tarnów"? Jak się wyjeżdża z
      > Krakowa na Rzeszów, stoją u nas, jak Bóg przykazał, znaki z
      > napisem "Rzeszów".
      Zgadzam się ale drogi Tomaszu jak wyjeżdżasz z Krakowa czwórką w kierunku
      Rzeszowa to praktycznie nigdzie na tablicach z odległościami kilometrów nie ma
      zaznaczonego Rzeszowa, największego miasta na wschód od Krakowa przed granicą z
      Ukrainą. Są takie miasta jak Bochnia, Brzesko, Tarnów, Przemyśl. Takie tablice
      możesz spotkać na prawie całym odcinku E-4 z Krakowa do Tarnowa.Te tablice
      chyba nie zostały zmienione miesiąc temu.Bo odkąd pamiętam to istnieją one od
      conajmniej kilkunastu lat.Natomiast jak wyjeżdżasz z Rzeszowa w kierunku
      Krakowa to zaraz na pierwszej tablicy masz zaznaczony Kraków z liczbą
      kilometrów.
      Z całym szacunkiem dla Tarnowa, ale droga nr 4 omija to
      > piękne miasto szerokim łukiem. Piszę o tym na Waszym szanownym forum, bo
      > poczułem się jako krakowiak niedoceniony w Waszym dotąd zaprzyjaźnionym
      > mieście.
      Rzeszowianie tesz są niedoceniani przez krakusów. Wielu Twoich współmieszkanców
      patrzy na Rzeszów z pogardą jak na żydowską, mało znaczącą zapyziałą mieścinę.
      My tu w Rzeszowie doskonale czujemy(przynajmniej spora część z nas)że Kraków ma
      kolonialne zapędy wobec całego Podkarpacia.To że Kraków jest znany na całym
      świecie, ma bogatą historię, najstarszą w Polsce uczelnię nie oznacza że
      Rzeszów nie może istnieć jako Województwo tak jak to się w Krakowie uważa.
      To że Kraków jest silnym ośrodkiem akademickim nie oznacza że w Rzeszowie nie
      mogą istnieć duże , jakby nie było trochę liczące się w kraju i rozwijające się
      uczelnie takie jak Uniwersytet czy Politechnika. Na UJ-ocie Uniwersytet
      Rzeszowski jest uważany za stabilne dno.
      Niegdyś Rzeszów miał dobre połączenia kolejowe z Warszawą, Gdańskiem, dzięki
      wybudowanej w latach 70-tych linii kolejowej Rzeszów-Tarnobrzeg.Swego czasu
      linia ta miała nawet i międzynarodowe znaczenie(kursował nią pociąg Warszawa-
      Bukareszt).Linia ta od nowości nie była remontowana na odcinku należącym do
      byłej Południowej DOKP w Krakowie i z powodu ograniczenia prędkości do 30 km/h
      została zlikwidowana, dzięki krakowskim decydentom właśnie.Obecnie z Rzeszowa
      do Warszawy kursują dwa pociągi ekspresowe przez Kraków.
      Z uwagi na większą odległość kategorię pociągu podróż od nas do stolicy jest
      dwukrotnie droższa.
      Podałem Tobie niektóre przykłady będące oznaką że Kraków nie ma do nas żadnego
      szacunku.
      Więc nie obraź się ale ,,Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie''
      • Gość: Marcin Re: ,,Jak Kuba Bogu...'' IP: *.gze.pl / 192.168.1.* 17.07.03, 01:00
        Gość portalu: Robert napisał(a):

> Gość portalu: Tomaszek napisał(a):
        >
        > > Odkąd pamiętam, trasy wylotowe z Rzeszowa na Kraków ( bo chyba tak na nie
        > > mówicie )miały oznaczenie "Kraków". Co my krakowiacy zrobiliśmy Wam,
        > > rzeszowiakom, że teraz stoi tam napisane "Tarnów"? Jak się wyjeżdża z
        > > Krakowa na Rzeszów, stoją u nas, jak Bóg przykazał, znaki z
        > > napisem "Rzeszów".
        > Zgadzam się ale drogi Tomaszu jak wyjeżdżasz z Krakowa czwórką w kierunku
        > Rzeszowa to praktycznie nigdzie na tablicach z odległościami kilometrów nie
        ma
        > zaznaczonego Rzeszowa, największego miasta na wschód od Krakowa przed
        granicą z
        >
        > Ukrainą. Są takie miasta jak Bochnia, Brzesko, Tarnów, Przemyśl. Takie
        tablice
        > możesz spotkać na prawie całym odcinku E-4 z Krakowa do Tarnowa.Te tablice
        > chyba nie zostały zmienione miesiąc temu.Bo odkąd pamiętam to istnieją one
        od
        > conajmniej kilkunastu lat.Natomiast jak wyjeżdżasz z Rzeszowa w kierunku
        > Krakowa to zaraz na pierwszej tablicy masz zaznaczony Kraków z liczbą
        > kilometrów.
        > Z całym szacunkiem dla Tarnowa, ale droga nr 4 omija to
        > > piękne miasto szerokim łukiem. Piszę o tym na Waszym szanownym forum, bo
        > > poczułem się jako krakowiak niedoceniony w Waszym dotąd zaprzyjaźnionym
        > > mieście.
        > Rzeszowianie tesz są niedoceniani przez krakusów. Wielu Twoich
        współmieszkanców
        > patrzy na Rzeszów z pogardą jak na żydowską, mało znaczącą zapyziałą
        mieścinę.
        > My tu w Rzeszowie doskonale czujemy(przynajmniej spora część z nas)że Kraków
        ma
        >
        > kolonialne zapędy wobec całego Podkarpacia.To że Kraków jest znany na całym
        > świecie, ma bogatą historię, najstarszą w Polsce uczelnię nie oznacza że
        > Rzeszów nie może istnieć jako Województwo tak jak to się w Krakowie uważa.
        > To że Kraków jest silnym ośrodkiem akademickim nie oznacza że w Rzeszowie
        nie
        > mogą istnieć duże , jakby nie było trochę liczące się w kraju i rozwijające
        się
        >
        > uczelnie takie jak Uniwersytet czy Politechnika. Na UJ-ocie Uniwersytet
        > Rzeszowski jest uważany za stabilne dno.
        > Niegdyś Rzeszów miał dobre połączenia kolejowe z Warszawą, Gdańskiem,
        dzięki
        > wybudowanej w latach 70-tych linii kolejowej Rzeszów-Tarnobrzeg.Swego czasu
        > linia ta miała nawet i międzynarodowe znaczenie(kursował nią pociąg Warszawa-
        > Bukareszt).Linia ta od nowości nie była remontowana na odcinku należącym do
        > byłej Południowej DOKP w Krakowie i z powodu ograniczenia prędkości do 30
        km/h
        > została zlikwidowana, dzięki krakowskim decydentom właśnie.Obecnie z
        Rzeszowa
        > do Warszawy kursują dwa pociągi ekspresowe przez Kraków.
        > Z uwagi na większą odległość kategorię pociągu podróż od nas do stolicy jest
        > dwukrotnie droższa.
        > Podałem Tobie niektóre przykłady będące oznaką że Kraków nie ma do nas
        żadnego
        > szacunku.
        > Więc nie obraź się ale ,,Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie''

Z całym szacunkiem do Rzeszowa i jego mieszkancow - ale nie macie sie prawa
        nawet porownywac z Krakowem... Zestawianie Uj z URz jest nieporozumieniem
        Politechniki Rz z Politechnika Kr rowniez... Poza tym Krakow to centrum
        kulturalne a Rzeszów???? Sorki ja mieszkam w Gliwicach i nie uwazam, ze moje
        miasto choc starsze od Twojego ma prawo stawiac sie w jednym rzedzie z
        Krakowem.. a co do stolicy - dla mnie IDEALNYM rozwiazaniem bylo utworzenie 12
        wojewodztw... Makroregiony to mniej urzednikow i wieksza oszczednosc... I nic
        by sie nie stało jakby Rzeszow byl miastem powiatowym... A tak jest farsa
        miasta wojawodzkiego - zreszta podobnie jak Opole i Kielce...
        • Gość: Robert Re: ,,Jak Kuba Bogu...'' IP: *.rzeszow-staszica.sdi.tpnet.pl 17.07.03, 10:38
          Gość portalu: Marcin napisał(a):

>
          > Z całym szacunkiem do Rzeszowa i jego mieszkancow - ale nie macie sie prawa
          > nawet porownywac z Krakowem...
          >To chyba nie oznacza że nie mamy prawa do rozwoju zgadza się czy nie?
          >Zestawianie Uj z URz jest nieporozumieniem
          To nie oznacza że URz nie ma prawa do istnienia. Wielu mieszkańców Podkarpacia
          nie stać na studiowanie w odległym Krakowie czy Lublinie ludzie sobie chwalą że
          uczelnie są na miejscu.Znam wielu takich ze swojego środowiska osób
          uzdolnionych zresztą którzy zmarnowalibyby się gdyby nie istniała PRz i URz.
          Tylko tego się nie widzi jak tu się nie mieszka a ty niestety do takich osób
          należysz. Na przykład z Bieszczadów do Krakowa jest 300 km podobnie do Lublina
          czy potrzebny do tego komentarz?
          No bo wg Ciebie tylko te ośrodki powinne istnieć jako województwa oraz jako
          znaczące ośrodki kulturalne i akademickie.
          > Politechniki Rz z Politechnika Kr rowniez...
          A co ty masz do Politechniki Rzeszowskiej. Mam znajomego który skończył Wydział
          Budowy Maszyn i Lotnictwa PRz ( posiadający zresztą prawa do habilitowania)
          pracującego w Niemczech i mówił że w Niemczech są uznawane dyplomy z PRz.
          Chętnie bym zlecił komuś z krajów europy zachodniej aby przeprowadził ranking
          uczelni wyższych w naszym kraju na przykład technicznych. Byłaby to najbardziej
          obiektywna ocena, bo Rzeszowskie uczelnie zajmują ostatnie miejsca w rankingach
          przede wszystkim dlatego że rankingi te są przeprowadzane przez (bez obrazy)
          snobów z Warszawy i Krakowa. Politechnika w Rzeszowie istnieje już o 1974 roku
          ( wcześniej jako WSI 1954 rok utworzenia) i ma rozbudowaną bazę naukowo-
          dydaktyczną bardziej niż np. Pol. Opolska ( wiem bo byłem na tamtejszej uczelni
          za materiałami do pracy dyplomowej) a mimo tego ,,Rzeczpospolita" tamtą
          uczelnię wyżej ocenia niż naszą.
          Poza tym Krakow to centrum
          > kulturalne a Rzeszów????
          Już nie jest zapyziałą mieściną 170 tys. mieszkańców to nie tak już mało.
          Gliwice niewiele większe 220 tys.
          Sorki ja mieszkam w Gliwicach i nie uwazam, ze moje
          > miasto choc starsze od Twojego ma prawo stawiac sie w jednym rzedzie z
          > Krakowem..
          Czy starsze to sprawa do przedyskutowania ponieważ Rzeszów otrzymał prawa
          miejskie w 1354 roku a jako osada ma swoje początki już w XIII wieku. Gliwice z
          tego co wiem prawa te otrzymały ok.1450 roku dokładnej daty nie pamiętam ale
          czytałem w księgarni akademickiej w Gliwicach historię miasta to wiem.
          Ale miasto jest ładne najbardziej utkwiła mi ul.Zwycięstwa łącząca dworzec
          kolejowy z rynkiem starego miasta w pobliżu ładny park z Palmiarnią.
          Studiowałem w Gliwicach to wiem.
          >a co do stolicy - dla mnie IDEALNYM rozwiazaniem bylo utworzenie 12
          > wojewodztw... Makroregiony to mniej urzednikow i wieksza oszczednosc... I nic
          > by sie nie stało jakby Rzeszow byl miastem powiatowym...
          Przy planowanej koncepcji parę lat temu polegającej na utworzeniu 12-stu
          województw Podkarpackie miało istnieć. Miało nie być
          Opolskiego,Świętokrzyskiego,Kujawsko-Pomorskiego i Lubuskiego.
          A tak jest farsa
          > miasta wojawodzkiego - zreszta podobnie jak Opole i Kielce...
          Tak tylko z Opola czy Kielc jest blisko jest do sąsiednich znaczących miast a
          od nas jak już wspomniałem wcześniej daleko.
          Także proszę Cię żebyś nie decydował za mieszkańców Podkarpacia z których
          większość jest za stolicą województwa w Rzeszowie bo my lepiej wiemy od Ciebie
          co dla nas jest dobre a co nie.
          Mimo wszystko pozdrawiam.
          • Gość: Marcin Re: ,,Jak Kuba Bogu...'' IP: *.gze.pl / 192.168.1.* 17.07.03, 10:57
            Gość portalu: Robert napisał(a):

> Gość portalu: Marcin napisał(a):
            >
            > >
            > > Z całym szacunkiem do Rzeszowa i jego mieszkancow - ale nie macie sie praw
            > a
            > > nawet porownywac z Krakowem...
            > >To chyba nie oznacza że nie mamy prawa do rozwoju zgadza się czy nie?
            > >Zestawianie Uj z URz jest nieporozumieniem
            > To nie oznacza że URz nie ma prawa do istnienia. Wielu mieszkańców
            Podkarpacia
            > nie stać na studiowanie w odległym Krakowie czy Lublinie ludzie sobie chwalą
            że
            >
            > uczelnie są na miejscu.Znam wielu takich ze swojego środowiska osób
            > uzdolnionych zresztą którzy zmarnowalibyby się gdyby nie istniała PRz i URz.
            > Tylko tego się nie widzi jak tu się nie mieszka a ty niestety do takich osób
            > należysz. Na przykład z Bieszczadów do Krakowa jest 300 km podobnie do
            Lublina
            > czy potrzebny do tego komentarz?
            > No bo wg Ciebie tylko te ośrodki powinne istnieć jako województwa oraz jako
            > znaczące ośrodki kulturalne i akademickie.
            > > Politechniki Rz z Politechnika Kr rowniez...
            > A co ty masz do Politechniki Rzeszowskiej. Mam znajomego który skończył
            Wydział
            >
            > Budowy Maszyn i Lotnictwa PRz ( posiadający zresztą prawa do habilitowania)
            > pracującego w Niemczech i mówił że w Niemczech są uznawane dyplomy z PRz.
            > Chętnie bym zlecił komuś z krajów europy zachodniej aby przeprowadził
            ranking
            > uczelni wyższych w naszym kraju na przykład technicznych. Byłaby to
            najbardziej
            >
            > obiektywna ocena, bo Rzeszowskie uczelnie zajmują ostatnie miejsca w
            rankingach
            >
            > przede wszystkim dlatego że rankingi te są przeprowadzane przez (bez obrazy)
            > snobów z Warszawy i Krakowa. Politechnika w Rzeszowie istnieje już o 1974
            roku
            > ( wcześniej jako WSI 1954 rok utworzenia) i ma rozbudowaną bazę naukowo-
            > dydaktyczną bardziej niż np. Pol. Opolska ( wiem bo byłem na tamtejszej
            uczelni
            >
            > za materiałami do pracy dyplomowej) a mimo tego ,,Rzeczpospolita" tamtą
            > uczelnię wyżej ocenia niż naszą.
            > Poza tym Krakow to centrum
            > > kulturalne a Rzeszów????
            > Już nie jest zapyziałą mieściną 170 tys. mieszkańców to nie tak już mało.
            > Gliwice niewiele większe 220 tys.
            > Sorki ja mieszkam w Gliwicach i nie uwazam, ze moje
            > > miasto choc starsze od Twojego ma prawo stawiac sie w jednym rzedzie z
            > > Krakowem..
            > Czy starsze to sprawa do przedyskutowania ponieważ Rzeszów otrzymał prawa
            > miejskie w 1354 roku a jako osada ma swoje początki już w XIII wieku.
            Gliwice z
            >
            > tego co wiem prawa te otrzymały ok.1450 roku dokładnej daty nie pamiętam ale
            > czytałem w księgarni akademickiej w Gliwicach historię miasta to wiem.
            > Ale miasto jest ładne najbardziej utkwiła mi ul.Zwycięstwa łącząca dworzec
            > kolejowy z rynkiem starego miasta w pobliżu ładny park z Palmiarnią.
            > Studiowałem w Gliwicach to wiem.
            > >a co do stolicy - dla mnie IDEALNYM rozwiazaniem bylo utworzenie 12
            > > wojewodztw... Makroregiony to mniej urzednikow i wieksza oszczednosc... I
            > nic
            > > by sie nie stało jakby Rzeszow byl miastem powiatowym...
            > Przy planowanej koncepcji parę lat temu polegającej na utworzeniu 12-stu
            > województw Podkarpackie miało istnieć. Miało nie być
            > Opolskiego,Świętokrzyskiego,Kujawsko-Pomorskiego i Lubuskiego.
            > A tak jest farsa
            > > miasta wojawodzkiego - zreszta podobnie jak Opole i Kielce...
            > Tak tylko z Opola czy Kielc jest blisko jest do sąsiednich znaczących miast
            a
            > od nas jak już wspomniałem wcześniej daleko.
            > Także proszę Cię żebyś nie decydował za mieszkańców Podkarpacia z których
            > większość jest za stolicą województwa w Rzeszowie bo my lepiej wiemy od
            Ciebie
            > co dla nas jest dobre a co nie.
            > Mimo wszystko pozdrawiam.

Akt lokacyjny Gliwic jest z roku ok 1254. Zreszta niedawno obchodzono 750 l
            miasta Gliwice. Wiec ja wiem lepiej czy jest ono starsze od Rzeszowa czy tez
            nie.
            Poza tym ligicznym jest ze mieszkancy Podkarpacia - patrz Rzeszowa beda
            optowali za tytm aby w ich miescie było wojewodztwo. Nie dziwota - przeciez to
            podnosi range miasta w regionie. natomiast co faktycznie z tego maja
            mieszkancy pozostałych miast wojewodztwa? Watpie aby jakies profity do nich
            spływały gdyz to Rzeszów zabierał lwai czesc srodkow panstwowych na
            inwestycje. Wiec nie uogolniaj ze wszyscy tak chca wojewodztwa.
            170.000 mieszkańcow o niczym nie świadczy. Ważne jest połozenie oraz prężne
            srodowisko kulturalno naukowe. W moim miesice jest 203 tys mieszkańcow a nie
            220 tys lecz czuje sie tutaj mniej - zasciankowosci niz u was. Biorac chociaz
            pod uwage antagonizmy pomiedzy miastami (Przemysl - Rzeszów - Jasło) to o
            czyms swiadczy. Poza tym ta swoista wyzszosc - jetsem z Rzeszowa... wiesz
            czasem to bardzo smiesznie wygladało i szczerze mówiac az cisneło sie na usta
            stwierdzenie i słomie z butow. Nie chce tez powiedziec ze miasto nie ma
            swojego uroku. Bo naprawde polozenie ma - jesli chodzi o krajobrazy i nature -
            naprawde piekne i slicznie wyglada krajobraz o kazdej porze roku. Lecz
            swiadomosc ludzi pozostaje jeszcze daleko dlakeo w tyle... ale nie mam o to
            pretensji. Poprostu tak tam jest - bo tak zawsze bylo...
            Kultura... powiem tylko tyle - aby miec kulture trzeba miec pieniadze - a jak
            sie ich nie ma to przynajmniej tradycje... a tam i jednego i drugiego brakuje.
            Zreszta macie piekna hale gdzie mozna wiele imprez kulturalnych zorganizowac -
            a stoi ona niewykorzystana...

A co do URz to jetsem przekonany, ze warytosc tego dyplomu jest przeceniana
            przez Ciebie... zreszta tak jak PRz... Dla tych ludzi byłoby lepiej miec
            dyplom AR w Krakowie albo UMCS - u. Zreszta wiem co nie co na temat kulis
            powstania tej uczelni... wiec nie przesadzajmy z mowieniem jaka to swietna
            Alma Mater...

Ja rowniez pozdrawiam :)
            • Gość: Robert Re: ,,Jak Kuba Bogu...'' IP: *.rzeszow-staszica.sdi.tpnet.pl 17.07.03, 12:27

> Akt lokacyjny Gliwic jest z roku ok 1254. Zreszta niedawno obchodzono 750 l
              > miasta Gliwice. Wiec ja wiem lepiej czy jest ono starsze od Rzeszowa czy tez
              > nie.
              > Poza tym ligicznym jest ze mieszkancy Podkarpacia - patrz Rzeszowa beda
              > optowali za tytm aby w ich miescie było wojewodztwo. Nie dziwota - przeciez
              to
              > podnosi range miasta w regionie.
              Czyżby tylko Rzeszów?
              Mam babcię w Krośnie więc często bywam tam raczej jest silne lobby
              prorzeszowskie.Krosno miało przed wojną daleko do miast akademickich 200 km do
              Lwowa pod który podlegało i 200 km do Krakowa a teraz do Rzeszowa najkrótszą
              drogą 56 km.
              natomiast co faktycznie z tego maja
              > mieszkancy pozostałych miast wojewodztwa? Watpie aby jakies profity do nich
              > spływały gdyz to Rzeszów zabierał lwai czesc srodkow panstwowych na
              > inwestycje.
              Naprawdę?
              1)fabryka amortyzatorów Polmos Krośnie
              2)krośnieńskie huty szkła
              3)upadły niedawno Krosnolen
              4)zakłady dziewiarskie Jarlan w Jarosławiu
              5)fabryka płyt pilśniowych w Przemyślu
              6)Sanwil w Przemyślu
              7) zakłady automatyki w Przemyślu
              jak myślisz czyja to zasługa?
              tamtych władz które nie troszczyły się tylko o to żeby tylko w Rzeszowie
              koncentrować cały przemysł. To tylko wybrane zakłady. Dla porównania weźmy
              województwo lubelskie
              tam największe zakłady są skoncentrowane tylko w Lublinie i pobliskim Świdniku.
              Pozostały region jest czysto rolniczy. No może wyjątek stanowi cementownia
              w Chełmie. > 170.000 mieszkańcow o niczym nie świadczy. Ważne jest połozenie
              oraz prężne
              > srodowisko kulturalno naukowe. W moim miesice jest 203 tys mieszkańcow a nie
              > 220 tys lecz czuje sie tutaj mniej - zasciankowosci niz u was.
              Zgadzam się z tobą mieszkałem w Gliwicach przez 6 lat to różnica w
              mentalnościach daje się we znaki. Ale likwidacja wojewodztwa wcale by nie
              zniwelowała tej różnicy wręcz przeciwnie jeszcze bardziej by ją pogłębiła. Bo
              wtedy lwia część środków szłaby do Krakowa.Kraków zawsze prowadził i będzie
              prowadził zaborczą politykę wobec Podkarpacia no może Przemyśl jako prastary
              gród miałby dobrze przy Krakowie a reszta?
              Jeśli myślisz że Kraków będzie takim hojnym miastem dla tego regionu to się
              mylisz.
              Biorac chociaz
              > pod uwage antagonizmy pomiedzy miastami (Przemysl - Rzeszów - Jasło) to o
              > czyms swiadczy.
              Przemyśl nigdy nie znosił Rzeszowa to się z tobą zgadzam.Ale czy Jasło po za
              towarzystwem internetowym tak strasznie optującym za Krakowem?
              Jakby Jasło chciało do Krakowa to by poszło w ślady ościennego powiatu Gorlice
              które opowiedziało się zdecydowanie za przynależnością do Krakowa jeszcze przed
              reformą administracyjną.

>
              > A co do URz to jetsem przekonany, ze warytosc tego dyplomu jest przeceniana
              > przez Ciebie... zreszta tak jak PRz...
              Chętnie bym Cię poznał z ludźmi z którymi gadałem na ten temat toby była inna
              rozmowa. Dla tych ludzi byłoby lepiej miec
              > dyplom AR w Krakowie albo UMCS - u. Zreszta wiem co nie co na temat kulis
              > powstania tej uczelni...
              Chciałbym wiedzieć o jakie kulisy Ci chodzi chętnie przeczytam.
              wiec nie przesadzajmy z mowieniem jaka to swietna
              > Alma Mater...
              Ja nie porównuję tych uczelni do Oxfortu więc nie gadaj mi głupot.To znaczy że
              w Polsce mogą istnieć tylko największe ośrodki takie jak np. Warszawa,Kraków
              czy Poznań a w reszcie kraju ma królować stagnacja? jeśli tak myślisz to
              współczuję.
              Obawiam się że przemawia przez Ciebie dyletancka złośliwość.
            • Gość: jurek Re: ,,Jak Kuba Bogu...'' IP: 80.51.255.* 17.07.03, 12:42

> Akt lokacyjny Gliwic jest z roku ok 1254. Zreszta niedawno obchodzono 750 l
              > miasta Gliwice. Wiec ja wiem lepiej czy jest ono starsze od Rzeszowa czy tez
              > nie.

masz racje wynika z tego że Gliwice są starsze od Rzeszowa o 100 lat !

> Poza tym ligicznym jest ze mieszkancy Podkarpacia - patrz Rzeszowa beda
              > optowali za tytm aby w ich miescie było wojewodztwo. Nie dziwota - przeciezto
              > podnosi range miasta w regionie. natomiast co faktycznie z tego maja
              > mieszkancy pozostałych miast wojewodztwa? Watpie aby jakies profity do nich
              > spływały gdyz to Rzeszów zabierał lwai czesc srodkow panstwowych na
              > inwestycje. Wiec nie uogolniaj ze wszyscy tak chca wojewodztwa.
              > 170.000 mieszkańcow o niczym nie świadczy.

Prosze Pana osobiście jestem mieszkańcem 50 tyś. Dębicy (dawne tarnowskie) i
              większość moich znajomych opowiada się za województwem z siedzibą w Rzeszowie a
              nie w Krakowie gdzie mielibyśmy 3 razy dalej !!
              Co do 170 tyś. miasta Rzeszowa to trzeba pamietać, że powiat Rzeszowski to jest
              dodatkowo ponad 180 tyś. ludzi którzy są silnie związani z miastem, czyli razem
              ponad 350 tyś. ludzi silnie związanych z Rzeszowem. Jest jeszcze jeden fakt,
              miasto Rzeszów zostałow wpisane na liste polskich metropoli i jego obszar
              metropolitarny określono na m. Rzeszów, pow. rzeszowski oraz pow. łańcucki - w
              sumie prawie półmiliona ludzi !
              Ważne jest połozenie oraz prężne

> srodowisko kulturalno naukowe. W moim miesice jest 203 tys mieszkańcow a nie
              > 220 tys lecz czuje sie tutaj mniej - zasciankowosci niz u was. Biorac chociaz
              > pod uwage antagonizmy pomiedzy miastami (Przemysl - Rzeszów - Jasło) to o
              > czyms swiadczy.

Niewiem skąd słyszałeś o antagonizmach między Rzeszowem i Jasłem ? Sam się tam
              urodziłem, póxniej co prawda ze względu na prace moi rodzice przeniesli się do
              Dębicy, ale mam w Jaśle paru znajomych i nikt z nich nie jest przeciwny
              Podkarpaciu. Zresztą Jasło ma połączenie bezpośrednie kolejowe z Rzeszowem i
              lepsze połączenie drogowe niż z Krakowem !
              Owszem Przemyśl nigdy nie pogodził się z tym, że centrum regionu został Rzeszów!
              A pozatym mamy jeszcze Tarnobrzeg i Stalową Wole, rady tych miast opowiedziały
              się za Rzeszowem.
              Jest też Jarosław, Przeworsk, Radymno, Dynów i Lubaczów - miasta te nową
              reformę przyjęły z wilką fetą gdyż oderwały się od Przemyśla który niszczył je
              biorąc wszytko do siebie a teraz w Przemyślu mamy np. największy szpital na
              Podkarpaciu (spadek po dawnym województwie) z największym zadłużeniem 24 mln
              złoty.
              Krosno, Ustrzyki Dolne, Sanok, Lesko z tamtąd nie słychać jakoś sprzeciwów !

>Poza tym ta swoista wyzszosc - jetsem z Rzeszowa... wiesz

Studjuje w Rzeszowie i nie zauważyłem "swoistej wyższości" Rzeszowiaków, chyba
              nawet wręcz przeciwnie, uważam ich za ciepłych i bardzo przyjaznych ludzi -
              przeciwieństwo Krakusów !
              > czasem to bardzo smiesznie wygladało i szczerze mówiac az cisneło sie na usta
              > stwierdzenie i słomie z butow. Nie chce tez powiedziec ze miasto nie ma
              > swojego uroku. Bo naprawde polozenie ma - jesli chodzi o krajobrazy i nature -
              > naprawde piekne i slicznie wyglada krajobraz o kazdej porze roku. Lecz
              > swiadomosc ludzi pozostaje jeszcze daleko dlakeo w tyle... ale nie mam o to
              > pretensji. Poprostu tak tam jest - bo tak zawsze bylo...
              > Kultura... powiem tylko tyle - aby miec kulture trzeba miec pieniadze - a jak
              > sie ich nie ma to przynajmniej tradycje... a tam i jednego i drugiegobrakuje.
              > Zreszta macie piekna hale gdzie mozna wiele imprez kulturalnych zorganizowac -
              > a stoi ona niewykorzystana...

W Rzeszowiem dzieje się wiele impre kulturalnych, są dwa teatry, filharmonia,
              muzea oraz galerie !

> A co do URz to jetsem przekonany, ze warytosc tego dyplomu jest przeceniana
              > przez Ciebie... zreszta tak jak PRz... Dla tych ludzi byłoby lepiej miec
              > dyplom AR w Krakowie albo UMCS - u. Zreszta wiem co nie co na temat kulis
              > powstania tej uczelni... wiec nie przesadzajmy z mowieniem jaka to swietna
              > Alma Mater...

URz ma dwa lata a UJ - kilkastet !

> Ja rowniez pozdrawiam :)

Pozdrówka z Dębicy
        • Gość: jurek Re: ,,Jak Kuba Bogu...'' IP: 80.51.255.* 17.07.03, 12:21

> nawet porownywac z Krakowem... Zestawianie Uj z URz jest nieporozumieniem
          > Politechniki Rz z Politechnika Kr rowniez... Poza tym Krakow to centrum
          > kulturalne a Rzeszów???? Sorki ja mieszkam w Gliwicach i nie uwazam, ze moje
          > Krakowem.. a co do stolicy - dla mnie IDEALNYM rozwiazaniem bylo utworzenie
          12
          > wojewodztw... Makroregiony to mniej urzednikow i wieksza oszczednosc... I nic
          > by sie nie stało jakby Rzeszow byl miastem powiatowym... A tak jest farsa

PROJEKT UTWORZENIA 12 REGIONÓW-WOJEWÓDZTW KTÓRE PRZEDSTAWIŁ RZĄD BUZKA ZAKŁADAŁ
          ISTNIENIE WOJEWÓDZTWA Z SIEDZIBĄ W RZESZOWIE !!!
        • slavres Re: ,,Jak Kuba Bogu...'' 20.07.03, 12:35

> nawet porownywac z Krakowem... Zestawianie Uj z URz jest nieporozumieniem
          > Politechniki Rz z Politechnika Kr rowniez... Poza tym Krakow to centrum
          > kulturalne a Rzeszów???? Sorki ja mieszkam w Gliwicach i nie uwazam, ze moje
          > Krakowem.. a co do stolicy - dla mnie IDEALNYM rozwiazaniem bylo utworzenie
          12
          > wojewodztw... Makroregiony to mniej urzednikow i wieksza oszczednosc... I
          nic
          > by sie nie stało jakby Rzeszow byl miastem powiatowym... A tak jest farsa

Oj drogi Marcinie, jesteś niedoinformowany. W planach podziału
          administracyjnego, kiedy zakładano 12 województw, Rzeszów też miał być
          siedzibą wojwództwa. Podobnie, kiedy zakładano, że Polska będzie liczyć 8
          województw z 3 miastami wyłączonymi: Warszawa, Łódź i Kraków.
    • tarnowiak BARDZO DOBRZE - TARNÓW GÓRĄ 14.02.03, 18:25
      i widzicie rzeszowiaki, Tarnów zaczyna górować !!! buahahahahaha

Gaz już wam zabralismy, teraz kolej na coŚ innego, moŻe stolice województwa
      buahahahaha
      • Gość: pornogrubas Re: BARDZO DOBRZE - TARNÓW GÓRĄ IP: *.man.rsk.pl 14.02.03, 18:55
        Chyba cos ci sie pokrecilo z ta stolica wojewodztwa. Z takimi propozycjami to
        mozesz wykazac sie na krakowskim forum. Bo to miasto jest stolica Malopolski.
        Skoro wam tak w Tarnowie zle to mozemy was przyjac pod skrzydla Podkarpacia.
        Proponuje nadrobic zaleglosci ze szkoly zanim zaczniesz sie wypowiadac bo sloma
        z butow wystaje.
      • Gość: Marcin Re: BARDZO DOBRZE - TARNÓW GÓRĄ IP: *.gze.pl / 192.168.1.* 17.07.03, 00:54
        tarnowiak napisał:

> i widzicie rzeszowiaki, Tarnów zaczyna górować !!! buahahahahaha
        >
        > Gaz już wam zabralismy, teraz kolej na coŚ innego, moŻe stolice województwa
        > buahahahaha

Dla mnie Slazaka z Gliwic Tarnow to niewilke miescina gdzies na
        prowincjii.. :) a mowic ze moglby zostac stolica jakiegos regionu to swoiste
        naduzycie i niestosownosc... :)
        • slavres Re: BARDZO DOBRZE - TARNÓW GÓRĄ 20.07.03, 12:37
          A Gliwice nawet przy 49 wojeówdztwach było jakimś tam miastem na Śląsku :D
      • madziulkajaslo Re: BARDZO DOBRZE - TARNÓW GÓRĄ 17.07.03, 23:21
        tarnowiak napisał:

>
        > buahahahaha

bardzo brzydkie stwierdzenia :( a co do tablic to powinny być czytelne dla
        wszystkich a nie tylko mieszkańców regionu więc Kraków wygrywa !
        • Gość: jurek Re: BARDZO DOBRZE - TARNÓW GÓRĄ IP: 80.51.255.* 20.07.03, 07:34
          madziulkajaslo napisała:

> tarnowiak napisał:
          >
          > > i widzicie rzeszowiaki, Tarnów zaczyna górować !!! buahahahahaha
          > >
          > > Gaz już wam zabralismy, teraz kolej na coŚ innego, moŻe stolice województw
          > a
          > > buahahahaha
          >
          > bardzo brzydkie stwierdzenia :( a co do tablic to powinny być czytelne dla
          > wszystkich a nie tylko mieszkańców regionu więc Kraków wygrywa !

właśnie a wielu uczestnikom ruchu drogowego kierunek Tarnów kompletnie nic nie
          mówi !
      • slavres Re: BARDZO DOBRZE - TARNÓW GÓRĄ 25.07.03, 09:21
        tarnowiak napisał:

>
        > buahahahaha

Siedziba wojeówdztwa? Może... Ale o to Rzeszów może być spokojny. Kraków nie
        pozwoliłby tego zrobić!!! Za dużoby stracił!!!
      • Gość: podkarpacki Re: BARDZO DOBRZE - TARNÓW GÓRĄ IP: *.rzeszow-staszica.sdi.tpnet.pl 02.09.03, 23:19
        po następnych wyborach nie będziecie mieć janika /ten gaz to niestety jego
        zasługa/
    • o666o Re: Drogowskazy na Tarnów 15.02.03, 01:31
      A NA KIELNAROWĄ I TYCZYN TO KTÓRĘDY
    • Gość: DODO Re: Drogowskazy na Tarnów IP: 80.50.19.* 18.03.03, 22:47
      I GŁOS OPNINI ZNOWUSZ ZIGNOROWANY - DALEJ NIC NIE DRGNĘŁO - OZNAKOWANIA
      ZMIENIAJĄ NA MAŁO CZYTELNE - A TO POLSKA WŁAŚNIE - OJ COŚ W TYM KRAJU MUSI SIĘ
      STAĆ BO TAK DALEJ BYĆ NIE MOŻE
    • Gość: jurek Re: Drogowskazy na Tarnów - głupota !!! IP: 80.51.255.* 16.07.03, 16:01
      i co dały nasze wypisywania, że to bezsensowne posunięcie - zmienianie oznaczeć
      z Krakowa na Tarnów - a nic !! Takich mamy głupich urzędasów jakich sami sobie
      wybraliśmy !!
      Proponuje jeszcze zmienić onznaczenia z kierunku Radom na Kolbuszową, i Krosna
      na Strzyżów oraz z Przemyśla na Łańcut ! Zrobi się tak swojsko napewno
      przejezni się nie pogubią !
      • Gość: autor Re: Drogowskazy na Tarnów - głupota !!! IP: *.dnet.pl / 10.2.12.* 23.07.03, 23:02
        Z Krakowa jak się jedzie w kierunku wschodnim "czwórką" nie ma znaków na
        Rzeszów ponieważ nikt tu nie przyjeżdża, bo i po co ? Studiować?- by się całe
        życie ośmieszać ?, Pracować? - za najniższą średnią w Polsce!, Wypoczywać?- nad
        Wisłokiem...?, Zwiedzać?- podziemia rynku? czy galerie fotografii? - kpina i
        wstyd !, może pójść do teatru? (a kto jest dyrektorem).
        Jedyną atrakcją jest Chmielnik (wille) i widok na Rzeszów - a co widać?-
        wstrętne blokowisko z dymiącymi kominami (np.conres).
        A ja byłem w ostatnią sobote i niedziele z rodziną na wycieczce w Tarnowie i
        oczom nie wierzyłem jakie piękne miasto!
        Park (prawdziwy park !) gdzie w środku jest staw a tam pływają łabędzie (w
        centrum miasta!).
        Poszliśmy na "góre marcina" - basen, restauracja (w stylu pysznie-tanio
        (zaskoczenie na plus) - obiad), wieczorem w amfiteatrze jakiś koncert!,
        ślicznie (bajka) oświetlony rynek.
        Nocleg za 35 zł(od osoby)-czysto, łazienka! w centrum!
        W niedziele (padało)
        hipermarkety: "billa", "krakchemia", "supernowa", "świt"(to polecam!), i
        jeszcze dwa których nazw nie pamiętam!!!
        Wróciliśmy do Rzeszowa a tu pod klatką syf (bo akurat był wiatr) - dało mi to
        do zastanowienia (w Tarnowie wszędzie kosze na śmieci).
        Teraz już wiem czemu jest drogowzkaz w jedną strone Tarnów a z Krakowa
        Przemyśl...
        • Gość: Marcin Re: Drogowskazy na Tarnów - głupota !!! IP: *.gze.pl / 192.168.1.* 23.07.03, 23:07
          Tarnow - moze jakby byl odremontowany to bylby piekny a tak - starowka ze
          pozal sie Boze...
          • slavres Re: Drogowskazy na Tarnów - głupota !!! 25.07.03, 08:55
            Starówka, że pożal się Boże? Ja akurat do tarnowskiej starówki nie mam
            zastrzeżeń. Uważam, że starówka w Tarnowie jest ładna, i ladnie odnowiona.
            • Gość: jurek Re: Drogowskazy na Tarnów - głupota !!! IP: 80.51.255.* 25.07.03, 09:02
              slavres napisał:

> Starówka, że pożal się Boże? Ja akurat do tarnowskiej starówki nie mam
              > zastrzeżeń. Uważam, że starówka w Tarnowie jest ładna, i ladnie odnowiona.

kolejny, widziałeś tą Starówke chyba z daleka albo na zdjęciach a na zdjęciach
              zawsze wszystko ładnie wychodzi !! Rzeszowska Starówką zachwycają się wszyscy
              moi zajomi spoza Rzeszowa których tam zabieram!!! Skwituje to jedym zdaniem:
              CUDZE CHWALICIE SWEGO NIE ZNACIE !!!
              • slavres Re: Drogowskazy na Tarnów - głupota !!! 25.07.03, 12:12
                Tak widziałem. Byłem tam nawet wczoraj!!! Jako wielki patriota lokalny -
                Rzeszowiak musze z ubolewaniem stwierdzić, że w Tarnowie mają bardziej zadbany
                Rynek niż w Rzeszowie...
            • Gość: DODO Re: Drogowskazy na Tarnów - głupota !!! IP: Proxy:* 25.07.03, 13:39
              slavres napisał:

> Starówka, że pożal się Boże? Ja akurat do tarnowskiej starówki nie mam
              > zastrzeżeń. Uważam, że starówka w Tarnowie jest ładna, i ladnie odnowiona.

TARNOWSKA STARÓWKA CHYBA JEJ NIE WIDZIAŁES SKORO UWAŻASZ, ŻE ŁADNIEJSZA OD
              RZESZOWSKIEJ !
        • Gość: jurek Re: Drogowskazy na Tarnów - głupota !!! IP: 80.51.255.* 24.07.03, 19:25
          Gość portalu: autor napisał(a):

> Z Krakowa jak się jedzie w kierunku wschodnim "czwórką" nie ma znaków na
          > Rzeszów ponieważ nikt tu nie przyjeżdża, bo i po co ?
          Studiować?- by się całe

Co Ty wypisujesz, czy jechałeś kiedykolwiek od Krakowa w strone Rzeszowa -
          napewno nie skoro piszesz ż nie ma oznaczen na Rzeszów od samiusienkiego
          Krakowa były i są dalej ! Najpierw coś sprawdź a potem wypisuj głupoty !

> życie ośmieszać ?, Pracować? - za najniższą średnią w Polsce!, Wypoczywać?-
          nad Wisłokiem...?, Zwiedzać?- podziemia rynku? czy galerie fotografii? - kpina
          i wstyd !, może pójść do teatru? (a kto jest dyrektorem).
          > Jedyną atrakcją jest Chmielnik (wille) i widok na Rzeszów - a co widać?-
          > wstrętne blokowisko z dymiącymi kominami (np.conres).

coś Ci się chyba pomieszało Rzeszów po Krakowie to główny ośrodek akademicki
          Polski południowo-wschodniej a co mają powiedzieć ludzie studjujący w
          Jarosławiu, Tarnowie, Dębicy, Krośnie czy Przemyślu!
          Podziemia sa bardzo ładne i stare niektóre sięgają XV w. ale najpierw trzeba
          coś wiedzieć o nich i historii Rzeszowa aby cokiolwiek pisać, więc proponuje
          troche postudiować !

> A ja byłem w ostatnią sobote i niedziele z rodziną na wycieczce w Tarnowie i
          > oczom nie wierzyłem jakie piękne miasto!

Maisto, no rzeczywiście piękne w porównaniu z Dębicą, Pilnem, Bochnia czy
          Brzeskiem to jest rewelacyjne, a wygląda tak tylko dlatego, że przez 25 lat
          skubało z tych miast będąc stolicą większego powiatu wtedy zwanego woj.
          tarnowskim !

> Park (prawdziwy park !) gdzie w środku jest staw a tam pływają łabędzie (w
          > centrum miasta!).
          > Poszliśmy na "góre marcina" - basen, restauracja (w stylu pysznie-tanio
          > (zaskoczenie na plus) - obiad), wieczorem w amfiteatrze jakiś koncert!,
          > ślicznie (bajka) oświetlony rynek.

nie skomentuje tego bo czytałem co wypisywałeś o Rzeszowie i to co teraz
          piszesz to śmiechu warte !

> Nocleg za 35 zł(od osoby)-czysto, łazienka! w centrum!
          > W niedziele (padało)
          > hipermarkety: "billa", "krakchemia", "supernowa", "świt"(to polecam!), i
          > jeszcze dwa których nazw nie pamiętam!!!

Krakchemia i Billa to nie hipermarkety !!!

> Wróciliśmy do Rzeszowa a tu pod klatką syf (bo akurat był wiatr) - dało mi to
          > do zastanowienia (w Tarnowie wszędzie kosze na śmieci).
          > Teraz już wiem czemu jest drogowzkaz w jedną strone Tarnów a z Krakowa
          > Przemyśl...

no widzisz i wyszło Twoja niewiedza, akurat mam tą przyjemnośc jezdy raz na
          miesiąc do rodziny z Dębicy do Krakow i w powrotnej drodze nie ma ani jednego
          znaku na Przemyśl !!!! oj pewnie nadajesz z Przemyśla bo tak buchasz niewiedzą
          i nienawiścia do Rzeszowa i wszystkiego co Rzeszowkie!

oj w główkach sie poprzewracało !
    • Gość: Super DJ Heniu Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.freeway.pl / 172.16.0.* 24.07.03, 07:45
      Chyba najlepiej żeby na międzynarodowych trasach były drogowskazy na : 1.
      miasto wojewódzkie lub granica 2. pod spodem najbliższe miasto powiatowe z
      wyjątkiem jeżeli byłoby większe miasto gdzieś obok

czyli z Rzeszowa byłoby tak : 4 KRAKÓW Ropczyce, 4 KORCZOWA i tu wyjątek
      Przemyśl, 9 WARSZAWA Kolbuszowa, 19 LUBLIN Nisko 9 BARWINEK i tu wyjątek Krosno

w Lublinie jest tak : 17 WARSZAWA Radom 17 ZAMOŚĆ Chełm 19 RZESZÓW 19
      BIAŁYSTOK 82 WŁODAWA 835 PRZEMYŚL 830 NAŁĘCZÓW
      • Gość: jurek Re: Drogowskazy na Tarnów IP: 80.51.255.* 24.07.03, 19:28
        Gość portalu: Super DJ Heniu napisał(a):

> Chyba najlepiej żeby na międzynarodowych trasach były drogowskazy na : 1.
        > miasto wojewódzkie lub granica 2. pod spodem najbliższe miasto powiatowe z
        > wyjątkiem jeżeli byłoby większe miasto gdzieś obok
        >
        > czyli z Rzeszowa byłoby tak : 4 KRAKÓW Ropczyce, 4 KORCZOWA i tu wyjątek
        > Przemyśl, 9 WARSZAWA Kolbuszowa, 19 LUBLIN Nisko 9 BARWINEK i tu wyjątek
        Krosno
        >
        > w Lublinie jest tak : 17 WARSZAWA Radom 17 ZAMOŚĆ Chełm 19 RZESZÓW 19
        > BIAŁYSTOK 82 WŁODAWA 835 PRZEMYŚL 830 NAŁĘCZÓW

masz całkowitą racje ale dla naszych urzędasów nie ważne, że znaki są dla
        przejeznych aby im ułatwić podróż, twórczość urzędasów nie zna granic tylko
        patrzeć jak zaczną zmieniać oznaczenia z Lublin na Nisko !
    • Gość: autor Odpowiedź IP: *.dnet.pl / 10.2.12.* 24.07.03, 22:35
      Wcale nie jestem z przemyśla tylko mieszkam na strzyzowskiej (dowód - ostatnio
      remontowali nam droge jak dwa miesiące temu woda podmyła asfalt - koniec
      przystanku 10, jeszcze jeden?-dziś byłem w tesco - arbuzy po 0,99).
      Jestem już powaznym człowiekiem(rodowitym rzeszowianinem) lecz nie widziałem w
      życiu za wiele, w interesach tylko kraków i warszawe - piękne miasta "z duszą",
      myślałem że dlatego bo większe od rzeszowa i od dwóch lat jeżdże z rodzinął po
      okolicznych miejscowościach na sobote i niedziele lub tylko niedziele (łańcut,
      sandomierz, przemyśl, sanok itd.) i nigdzie tak nie śmierdzi "miastem" jak w
      rzeszowie (proszę spróbować wrócić do rzeszowa w południe), a teraz jak mój syn
      stracił możliwość wyboru studiów (likwidowanie kierunków) to mam wielką ochotę
      się przeprowadzić i zapewne tak zrobie (może właśnie do tarnowa - jestem
      oczarowany!).(a syn złożył już papiery tam na romanistyke)...
      • Gość: jurek Re: Odpowiedź IP: 80.51.255.* 25.07.03, 08:32

> Wcale nie jestem z przemyśla tylko mieszkam na strzyzowskiej (dowód -
        ostatnio
        > remontowali nam droge jak dwa miesiące temu woda podmyła asfalt - koniec
        > przystanku 10, jeszcze jeden?-dziś byłem w tesco - arbuzy po 0,99).
        > Jestem już powaznym człowiekiem(rodowitym rzeszowianinem) lecz nie widziałem
        w
        > życiu za wiele, w interesach tylko kraków i warszawe - piękne miasta "z
        duszą",
        >
        > myślałem że dlatego bo większe od rzeszowa i od dwóch lat jeżdże z rodzinął
        po
        > okolicznych miejscowościach na sobote i niedziele lub tylko niedziele
        (łańcut,
        > sandomierz, przemyśl, sanok itd.) i nigdzie tak nie śmierdzi "miastem" jak w
        > rzeszowie (proszę spróbować wrócić do rzeszowa w południe), a teraz jak mój
        syn
        >
        > stracił możliwość wyboru studiów (likwidowanie kierunków) to mam wielką
        ochotę
        > się przeprowadzić i zapewne tak zrobie (może właśnie do tarnowa - jestem
        > oczarowany!).(a syn złożył już papiery tam na romanistyke)...

to dlaczego piszesz, że oznaczenia z Krakowa prowadzą na Przemyśl jak na
        wszystkich tablicach informacyjnych jest Rzeszów i tu już wykryłem niezły blef,
        a to, że remont robili na osiedlu Strzyżowska to można było z wybobczej
        wyczytać! Zlikwidowali raptem magisterskie na wf i marketing na Polibudzie ale
        za to są licencjackie na tych kierunkach - kolejny ironiczny powód, a w
        Tarnowie nie ma szkoły ze studiami magisterskimi !!!
        Pewnie to się przeprowadź jak chce do Tarnowa - miasta z coraz większym
        berobociem, coraz bardziej marginalizowanego, gdy sprzedaż mieszkanie w
        Rzeszowie to za takie samo w Tarnowie zapłacisz jakieś 25% mniej. Same zyski
        jak widzisz a i zapomniałem, że tam mają jeden hipermarket ale za to kupe
        supermarketów i arbuzów po 0.99 niewiem czy uraczysz.
        • Gość: mardo Re: Odpowiedź IP: 212.244.116.* 25.07.03, 11:33
          Jurku
          Masz kiepskie pojecia o Tarnowie wiec nie wypisuj bzdur

1) Widziałeś tarnowską strarówkę chyba z 10 lat temu ale wtedy wszystkie miasta
          w polsce wyglądały smutno i ponuro. Starówka Rzeszowska owszem ładna ale
          tarnowska dużo ładniejsza. (proponuję pojechać nie tylko w dzień oglądnąć jej
          uroki ale i wieczorem )
          2) Bezrobocie w Tarnowie jest jedno z nizszych w kraju 13 %
          3) W Tarnowie można od dawna robić studia magisterskie (MWSE)
          4) Oszem jeden hipermarket Hypernova ale sporo dużych supermarketów z
          prawdziwego zdarzenia: Nomi, Billa, Krakchemia i mniejsze Albert i Leader
          Price (i w planach niestety Tesco)
          pozdrowienia nie z Tarnowa
          • Gość: DODO Re: Odpowiedź IP: Proxy:* 25.07.03, 13:48
            Gość portalu: mardo napisał(a):

WŁĄCZE SIĘ DO TEJ DYSKUSJI !! BO JUŻ MNIE TE BREDNIE DENERWUJĄ

> Jurku

TYM RAZEM TO DODO

> Masz kiepskie pojecia o Tarnowie wiec nie wypisuj bzdur

OJ WIĘKSZE OD CIEBIE

> 1) Widziałeś tarnowską strarówkę chyba z 10 lat temu ale wtedy wszystkie
            miasta
            >
            > w polsce wyglądały smutno i ponuro. Starówka Rzeszowska owszem ładna ale
            > tarnowska dużo ładniejsza. (proponuję pojechać nie tylko w dzień oglądnąć jej
            > uroki ale i wieczorem )

DZIWNE ŻE WIĘKSZOŚĆ LUDZI UWAŻA ODWROTNIE

> 2) Bezrobocie w Tarnowie jest jedno z nizszych w kraju 13 %

A W RZESZOWIE JEST NA POZIOMIE 10 %

> 3) W Tarnowie można od dawna robić studia magisterskie (MWSE)

W JEDNE JEDYNEJ UCZELNI I TO PRYWATNEJ

> 4) Oszem jeden hipermarket Hypernova ale sporo dużych supermarketów z
            > prawdziwego zdarzenia: Nomi, Billa, Krakchemia i mniejsze Albert i Leader
            > Price (i w planach niestety Tesco)

A W RZESZOWIE TO SUPERMARKETÓW NIE MA !!

> pozdrowienia nie z Tarnowa

POZDROWIENIA NIE Z RZESZOWA
            • Gość: mardo Re: Odpowiedź IP: 212.244.116.* 25.07.03, 15:02
              Nie rozumiem w jakim celu robisz porównania: Rzeszów ma to a Tarnów tego nie ma
              jest to śmieszne.(szczególnie licytowanie na hipermarkety, he he) Ja nie
              porównywałem tych miast jedynie odpowiedziałem na nieprawdziwe dane
              przedstawione przez jurka z dębicy który tak bardzo nienawidzi tego miasta ze
              przekręca fakty.
              Rzeszów też jest moim miastem spędziłem tu kilka lat życia ale uważam Tarnów za
              ładniejsze miasto (zresztą niewiele mniejsze niz Rzeszów )jednak większe
              perspektywy życia widziałbym w stolicy województwa podkarpackiego.
              pozdr.
              • Gość: jurek Re: Odpowiedź IP: 80.51.255.* 25.07.03, 21:08

Rzeszów też jest moim miastem spędziłem tu kilka lat życia ale uważam Tarnów za
                >ładniejsze miasto (zresztą niewiele mniejsze niz Rzeszów )jednak większe
                > perspektywy życia widziałbym w stolicy województwa podkarpackiego.

no tak Rzeszów jest "tylko" większy o liczbe mieszkańców chociażby Dębicy,
                Jarosławia czy Krosna! Jak Ty to uważasz za niewiele to ja dziękuje !
                • Gość: zbyszek Re: Odpowiedź IP: *.jasna.tarnow.pl 25.07.03, 21:36

> no tak Rzeszów jest "tylko" większy o liczbe mieszkańców chociażby Dębicy,
                  > Jarosławia czy Krosna! Jak Ty to uważasz za niewiele to ja dziękuje !

Swiadczy to chyba o tym jakie to są małe mieściny które wymieniłeś !
                  • Gość: jurek Re: Odpowiedź IP: 80.51.255.* 25.07.03, 21:43
                    Gość portalu: zbyszek napisał(a):

>
                    >
                    > > no tak Rzeszów jest "tylko" większy o liczbe mieszkańców chociażby Dębicy,
                    >
                    > > Jarosławia czy Krosna! Jak Ty to uważasz za niewiele to ja dziękuje !
                    >
                    > Swiadczy to chyba o tym jakie to są małe mieściny które wymieniłeś !

te "mieściny" to największe miasta Podkarpacia po Rzeszowie i Stalowej Woli!
                    • Gość: zbyszek Re: Odpowiedź IP: *.jasna.tarnow.pl 25.07.03, 22:03
                      Gość portalu: jurek napisał(a):

> Gość portalu: zbyszek napisał(a):
                      >
                      > >
                      > >
                      > > > no tak Rzeszów jest "tylko" większy o liczbe mieszkańców chociażby Dę
                      > bicy,
                      > >
                      > > > Jarosławia czy Krosna! Jak Ty to uważasz za niewiele to ja dziękuje !
                      >
                      > >
                      > > Swiadczy to chyba o tym jakie to są małe mieściny które wymieniłeś !
                      >
                      > te "mieściny" to największe miasta Podkarpacia po Rzeszowie i Stalowej Woli!

To faktycznie powod do dumy najwieksze miasta podkarpacia mają 40 tys
                      mieszkańców, no no
                      • Gość: jurek Re: Odpowiedź IP: 80.51.255.* 28.07.03, 23:33
                        Gość portalu: zbyszek napisał(a):

> Gość portalu: jurek napisał(a):
                        >
                        > > Gość portalu: zbyszek napisał(a):
                        > >
                        > > >
                        > > >
                        > > > > no tak Rzeszów jest "tylko" większy o liczbe mieszkańców chociaż
                        > by Dę
                        > > bicy,
                        > > >
                        > > > > Jarosławia czy Krosna! Jak Ty to uważasz za niewiele to ja dzięk
                        > uje !
                        > >
                        > > >
                        > > > Swiadczy to chyba o tym jakie to są małe mieściny które wymieniłeś !
                        > >
                        > > te "mieściny" to największe miasta Podkarpacia po Rzeszowie i Stalowej Wol
                        > i!
                        >
                        > To faktycznie powod do dumy najwieksze miasta podkarpacia mają 40 tys
                        > mieszkańców, no no

50 tyś.
          • Gość: jurek Re: Odpowiedź IP: 80.51.255.* 25.07.03, 21:06

> Jurku
            > Masz kiepskie pojecia o Tarnowie wiec nie wypisuj bzdur
            >
            > 1) Widziałeś tarnowską strarówkę chyba z 10 lat temu ale wtedy wszystkie
            miasta
            >
            > w polsce wyglądały smutno i ponuro. Starówka Rzeszowska owszem ładna ale
            > tarnowska dużo ładniejsza. (proponuję pojechać nie tylko w dzień oglądnąć jej
            > uroki ale i wieczorem )
            > 2) Bezrobocie w Tarnowie jest jedno z nizszych w kraju 13 %
            > 3) W Tarnowie można od dawna robić studia magisterskie (MWSE)
            > 4) Oszem jeden hipermarket Hypernova ale sporo dużych supermarketów z
            > prawdziwego zdarzenia: Nomi, Billa, Krakchemia i mniejsze Albert i Leader
            > Price (i w planach niestety Tesco)
            > pozdrowienia nie z Tarnowa

DODO już mnie praktycznie wyręczył więc powtarzać się nie będe a Tarnowa wcale
            nie nienawidze poprostu uwarzam, że jest brzydkim misatem !
            • Gość: autor Re: Odpowiedź IP: *.dnet.pl / 10.2.12.* 25.07.03, 23:26
              >
              > DODO już mnie praktycznie wyręczył więc powtarzać się nie będe a Tarnowa
              wcale
              > nie nienawidze poprostu uwarzam, że jest brzydkim misatem !

Jestem pewien że nie chodzisz po rzeszowie - SYF - jestem pewien że nie
              widziałeś tarnowa skoro twierdzisz że rzeszów jest ładniejszy... .
              • Gość: jurek Re: Odpowiedź IP: 80.51.255.* 28.07.03, 23:32

> >
                > > DODO już mnie praktycznie wyręczył więc powtarzać się nie będe a Tarnowa
                > wcale
                > > nie nienawidze poprostu uwarzam, że jest brzydkim misatem !
                >
                > Jestem pewien że nie chodzisz po rzeszowie - SYF - jestem pewien że nie
                > widziałeś tarnowa skoro twierdzisz że rzeszów jest ładniejszy... .

jestem pewien że te smutasy walisz z tarnowa
                • Gość: felek Re: Odpowiedź IP: *.gen.twtelecom.net 29.07.03, 10:38
                  Mozesz sobie to sprawdzic firma "dnet" z ktorej
                  nadaje "autor" miesci sie w rzeszowie.
                  Widocznie nie przyjmujesz do wiadomosci, ze komus moze
                  sie podobac bardziej tarnow niz rzeszow. Dla mnie
                  osobiscie tarnow sporo ladniejszym miastem choc rzeszow
                  tez ma swoje uroki.
                  • Gość: jurek Re: Odpowiedź IP: 80.51.255.* 29.07.03, 21:19
                    Gość portalu: felek napisał(a):

> Mozesz sobie to sprawdzic firma "dnet" z ktorej
                    > nadaje "autor" miesci sie w rzeszowie.
                    > Widocznie nie przyjmujesz do wiadomosci, ze komus moze
                    > sie podobac bardziej tarnow niz rzeszow. Dla mnie
                    > osobiscie tarnow sporo ladniejszym miastem choc rzeszow
                    > tez ma swoje uroki.

to się weż felek i z autorem wyprowadźcie do tego pięknego i cudownego
                    tarnowa !
    • pietrekrz Re: Drogowskazy na Tarnów 07.08.03, 21:39
      HMMMMM
    • o666o Re: Drogowskazy na Tarnów 24.08.03, 04:50
      WALIĆ TARNÓW I TARNOWIAKÓW RAZEM Z TYM ICH PIEPRZONYM JANIKIEM !
      • Gość: rob Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 03.09.03, 19:06
        Ludzie. Zapomnieliście, że ten post dotyczy problemu Tomaszka, który chce aby
        wszystkie drogowskazy w Polsce wskazywały na Kraków. A wy tu się plujecie,
        które miasto lepsze Rzeszów czy Tarnów, a może Jasło itp.
        A ty Tomaszek, lepiej skocz gdzie trzeba w Krakowie i załatw, żeby choć jedna
        tablica z kierunkiem Rzeszów albo Tarnów pojawiła się w na głównych ulicach
        miasta. Jak jechałem od Zakopanego to przejechałem przez cały Kraków i nie
        znalazłem (nawet na potęznych skrzyżowaniach ani jednej drogowskazu) Straciłem
        45 minut nim trafiłem na drogę numer 4. Takiego gówna z drogowskazami nigdzie
        nie widziałem, no może tylko w Jaśle. Tam jest podobnie (2 drogowskazy na całe
        miasto)
    • Gość: mwwojtus Re: Drogowskazy na Tarnów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 20:04
      najlepiej jak dadzą znak Gorzyce , albo jeszcze lepiej Gorlic ( po niemiecku )
      to niemcy będą mieli radochę jak tralala

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka