Dodaj do ulubionych

Protest lekarzy się zaostrza

IP: 82.160.22.* 01.03.06, 19:57
jestem zbulwersowana postawa lekarzy, wyksztalcili sie za nasze pieniadze,
popracuja pare lat zrobia specjalizacje , maja domy, porzadne auta,
wyjezdzaja na wczasy za granice i co jeszcze chca? znowu przypomnieli sobie o
pieniadzach , a co ma mowic zwykly pacjent? jak pojdzie prywatnie to go
lecza , a jak do przychodni to urzedowo zalatwiaja . To maja byc lekarze z
powolania hahaha
Obserwuj wątek
    • Gość: Pacjent-niepacjent Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 21:19
      Nie podoba mi się ten protest lekarzy - etatowców, czemu nie strajkują lekarze
      z tego samego szpitala, pracujący przy tych samych łóżkach, ale którzy mają
      kontrakty ze szpitalem? W tym samym szpiatalu jedni mogą być na kontraktach i
      zarabiać godziwe pieniądze i nie strajkować a inni dlaczego nie? Niech i oni
      idą na kontrakty gdzie dostaje się pieniądze za realnie przepracowany czas a
      nie za etat. dr Czerwiński z ZOZ nr 1 to mówił o tych na eatach lekarzach
      Pieniądze powinny być dla pielęgniarek!
    • Gość: Rozumek Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 22:25
      Możecie być zbulwersowani lub nie, jeżeli lekarze są nam potrzebni to muszą
      pożądnie zarabiać jeśli nie to niech sobie protestują lub niech wyjeżdżają za
      granicę. Ja wolę być leczony przez takiego lekarza który zarabia nawet 10 x
      więcej ode mnie ale bedzie kompetentny i zainteresowany tym co robi. Czasy
      socjalizmu o czym w niektórych sytuacjach zapominamy już się skonczyły.
    • Gość: doktor Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.ostnet.pl 01.03.06, 22:41
      Po ostatnich wpadkach łapówkowych boją się brać a standard życia utrzymać
      trzeba.
      • Gość: do doktora Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 22:45
        Dobre !
    • Gość: mtg Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.pskn.east.verizon.net 02.03.06, 02:29
      Do "pacjet" pytanie.Dlaczego Ty sie niewyksztalcilas za nasz pieniadze? Byc
      lekarzem to nie jest tak latwo, mozna dostac obrzydzenie do zycia.Jest takie
      powiedzenie; jezeli chcesz zobaczyc jak sie ludzie mecza, idz do szpitala albo
      do wiezienia.
      • Gość: pacjent Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: 82.160.22.* 02.03.06, 09:41
        do "mtg" to co z ciebie za lekarz jak masz obrzydzenie , a to maja byc ludzie z
        powolania i sluzyc drugiemu i znam takich lekarzy , ktorzy sa bezinteresowni i
        calym sercem oddani choremu , a odnosnie mojego wyksztalcenia to niestety mam
        i tez ciagle musze sie doksztalcac , bo tego wymaga moj zawod rownie potrzebny
        jak twoj i tez malo zarabiam , bo budzetowka
        • Gość: Lenin Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 15:51
          A ty 'pacjent" wyksztalciłeś się za czyje pieniądze??, mogłeś zostać
          prawnikiem , lekarzem lub przedsebiorcą i równiez mieć piękny dom, porządny
          samochód oraz jeździć na urlop za granicę. Ale pewnie jesteś miernotą i stąd
          twoje kompleksy
        • Gość: Dr Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 20:15
          Do pacjent. Praca lekarza to nie jest służba. Służących szukaj gdzie indziej,
          np. wsród zakonnic.
    • Gość: wodzu Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.rzesa.rzeszow.pl 02.03.06, 07:03
      w dupach się im poprzewracało, praca jak każda – ja różnic nie widzę,
      pozdrawiam służbę chorych
      • Gość: byle kto Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:53
        To lecz sie u byle kogo.Najlepiej u takiego samego jat ty.
      • lek4rz Re: Protest lekarzy się zaostrza 02.03.06, 16:44
        Taka sama praca, i takie samo prawo do strajku. I z tego prawa właśnie
        korzystamy.
    • krzysiek62 Re: Protest lekarzy się zaostrza 02.03.06, 08:42
      Widocznie nie byłes chory i nie znasz pracy lekarzy, wiele zawodów zdobyło za
      nasze pieniądze i porównaj zarobki prawników wszelkiego rodzaju urzedników
      geodetów, nauczycieli i innych zawodów z płacą lekarzy i całego personelu
      medycznego. Ich zakres odpowiedzialnośći ,ciągłe podnoszenie kwalifikacji to
      kosztuje i na to lekarz musi mieć pieniądze.Chory jest system bo pieniądze zżera
      nadmiernie rozbudowana administracja.
      • Gość: garnio Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 11:32
        Nie porównuj zarobków nauczycieli do zarobków lekarzy. Początkujacy nauczyciel
        zarabia 700 zł na rękę, a dyplomowany ok. 1400 (z dodatkami typu wychowawstwo,
        staż...)! Nauczyciel też musi się ciągle dokształacać. Na pewno nie mniej niż
        lekarz. A minimalna płaca lekarza jest dużo, dużo większa niż nauczyciela
        (mimo, że obaj skończyli studia i obaj robią to co lubia)
        Płace w służbie zdrowia można porównywać z nauczycielskimi, ale biorąc pod
        uwagę pielęgniarki. Zarabiają podobnie jak nauczyciele, a ich praca jest dużo
        cięższa niż lekarza (szczególnie tych pracujących w szpitalach na ciężkich
        oddziałach - nie w rejestracji)
        Mam w rodzinie zarówno nauczycieli jak i lekarzy. Poziom życia, który
        prezentują jest zupełnie inny. Lekarza stać na Toyotę, a nauczyciela tylko na
        Tico lub Uno. Lekarz wyjeżdża co roku na wczasy nad ciepłe morza, a nauczyciel
        jak uda mu się uskładać, albo weźmie pożyczkę w najlepszym wypadku nad nasze
        polskie morze (wcale nie gorsze chociaż zimne). Myślę, że nie ma sensu dalej
        wymieniać. Otwórz szeroko oczy i rozglądnij się wokół.
        • zbigr1 Re: Protest lekarzy się zaostrza 28.03.06, 23:07
          Oczywiście to wierutna bzdura - to stwierdzenie że nauczyciel ma się dokształcać
          nie mniej niż lekarz. Potrafię wskazać specjalizację lekarską której ukończenie
          kosztuje co najmniej 50 tys PLN (a stopni specjalizacji niektórzy mają po
          kilka). Zresztą to łatwo policzyć - około 8 kursów w Warszawie każdy średnio
          3-4 dniowy (hotele, przejazd i nie tylko) + 6 miesięcy stażu poza miejcem
          zamieszkania. Jeżeli znajdziecie nauczyciela który wydaje tyle na specjalizację
          dajcie znać - chętnie poznam. Może minimalna płaca lekarza jest wyższa od płacy
          nauczyciela, ale jakim to się odbywa kosztem - lekarze pracują po 200 godzin na
          miesiąc. Gdyby nauczyciele pracowali po 200 godzin na miesiąc ( w tym 5
          zarwanych nocy i niedziele i święta), a mieli stawkę godzinową nauczycieli to
          jeździliby mercedesami. Mimo, że jeżdzę nieco lepszym, samochodem niż TICO - po
          20 latach pracy, to marzę o tym żeby jeżdzić byle jakim samochodem lub autobusem
          i mieć spokój, a wszystkie soboty i niedziele mieć wolne i spędzać je z rodziną.
          I ten moment już chyba jest bliski, własnie przez takich przesiąkniętych minioną
          epoką ludzi jak Garnio, któremu życzę żeby się leczył u takich osób których
          szkolenie zajmuje tyle czasu i pieniędzy co szkolenie nauczycieli (pielęgniarki,
          ratownicy medyczni). Mnie może będą leczyć koledzy, o ile wszyscy w najbliższym
          czasie - nie wyjadą za granicę. I może właśnie dlatego że nie popieram obecnych
          form protestu lekarzy, a nikt nie potrafi mi wskazać jakie formy są dopuszczalne
          a równocześnie skuteczne - moment kiedy wyrzucę do kosza swoje specjalizacje
          oraz doświadczenie zawodowe jest bardzo bliski. Tylko niech mi nikt nie wyjeżdża
          z przysięgą Hipokratesa bo uważam że praca lekarza jest taka sama jak każda
          inna, a tyc frazesów już się dość nasłuchałem od chwili ukończenie studiów w
          1985 roku. To chyba Garnio powinien szeroko otworzyć oczy...
    • Gość: leo Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:51
      Droga Pani.

Mowila Pani o 15 % lekarzy.

85% lekarzy za prace 40 godz tygoniowo /etat/ zarabia 1300 zl miesiacznie
      netto 2 200 brutto. Efekt.Wymuszona harowa na dwoch i trzech etatach.

• Gość: Janusz Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 13:00
        Usługi medyczne mają wartosc, hydraulik z wymianę uszczelki wyliczy ok. 200 zł,
        lekarz za leczenie pacjenta ma 7 zł, a stomatolog 11 zł. na co może liczyc
        pacjent jeśli na leczenie przeznacz sie najmniej pieniędzy w całej Uni
        europrjskiej i mniej niz w w krajach srodkowo-europrjskich. Na zachodzie bardzo
        wysoko oceniaja naszych medyków, za fachowosc, aktywnosc i pracowitosc i
        wszechstronnosc. Gdyby nie rozłąka z rodzina i bariere jezykowa mało kto
        zostanie w Polsce. Pacjęci musza sie liczyć,że jeśli częsć wyjedzie to z
        dostępem do usług medycznych bedzie jeszcze gorzej.
      • Gość: Yacho Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 07:52
        Witam lekarzy niełapówkarzy :)
        2200 brutto to ok. 1470 netto czyli prawie 1500 zł.
        Fakt ,że to mniej od średniej krajowej i to jest niedobre.
        Popieram protest ale nie formę.
        Na tym wszystkim tracą pacjenci a to oni powinni być w tym całym interesie
        najważniejsi - brzmi to niestety jak banał.
        Proponuję prywatyzację służby zdrowia.

• Gość: Oldtimer Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.krak.tke.pl 02.03.06, 13:29
      Kilka dni temu wyszedłem ze szpitala.Konowałom dałbym 30% - ale obniżki!
      Są aroganccy,obrażeni na cały świat,nie robią nic!Gdyby nie pielęgniarki,
      pacjenci by wyzdychali.
      • Gość: Rozsądny Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 16:00
        Możesz się leczyć u pielęgniarek, kto ci każe leczyć się u lekarzy. Pewnie
        zresztą niedługo tak trzeba będzie robić bo najlepsi lekarze wyjadą za granicę.
        Oj kręci się łezka w oku za komuną - w tamtych czasach to nikt nie mógł
        wyjechać za granicę bez zgody władzy ludowej a jak doktor coś podskakiwał to
        można było iść na skargę do sekretarza partii i doktor już znał swoje miejsce w
        szeregu. A teraz konowały chcą podwyzki za darmo powinny pracować a jak się nie
        podoba to zwolnić i zatrudnić lekaryy z Niemiec, Francji a chocby i Czech lub
        Slowacji. Placę skladkę więc wymagam DARMOWEJ SŁUŻBY ZDROWIA
        • Gość: observer Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:23
          czekaj tylko na Francuza, Niemca czy Czecha, który przyjedzie tu pracowac za
          takie pieniądze. Być może dostaniesz sie w ręce Kolegów ale zza wschodu.
    • Gość: barwy walki Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 16:12
      Za komuny jedni się kształcili drudzy gzili po rowach.
      Potem sie rypło i larum bo wszystko ma swoją cene.
      Kapitalizm ma to do siebie że pewne znaczenie mają prawa rynku.Swiadomie pisze
      pewne bo w służbie zdrowia jest totalny bałagan.
      Od 30 lat opłacam składki i niemam pewności czy w razie potrzeby uzbirałem
      kwotę za którą wytną mi wyrostek bez dodatkowych umizgów.
    • Gość: pacjent Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.rsk.pl / *.rsk.pl 02.03.06, 16:12
      ci lekarz to obertusy i oszuści nie chodze od 6 lat,a potrąca się mi z pensji
      2500 zł.rocznie.Kiedy poszedłem do swego ZOZu aby mi wypisał ten medyk
      generalne badanie krwi to wpisał na skierowaniu hemoglobine, ob,poziom glukozy
      i jeszcze coś dwie pozycje,a mam takie problemy trawienne to powiedział,że
      pozostałe badanie krwi jes zbędne i po co to iść do takiego,musze wyłożyć kase
      i podejść prywatnie bo tu nie ma z kim gadać tylko niech mi oddadzą moją kase
      bo ja na takich obiboków nie chcę łożyć,a żebym wiedział co mi jest musze
      wykonać brakujące badania -czy mam się targować czy to łaska
      • Gość: logic Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 19:44
        ZA 2500 to nie kupisz porządnego ubezpieczenia auta :P. A przy okazji to lekarz
        jest od tego by decydować czy dane badanie jest _JEMU_ potrzebne do diagnostyki
        twojego schorzenia.
        A jak ty uważasz (nieważne czy zasadnie czy nie), że ci są potrzebne badania to
        idź do prywatnego laboratorium i sobie je zrób.
      • Gość: leo Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 08:19
        Palcisz skladke nie chorujesz. Skladka idzie na tych co choruja placa skaldki
        niskie / rolnicy 1/3 skladki ZUS/ lub nie placa wcale A lekarze i
        pielegniarki doplacaja kosztem niskich wynagrodzen.Tak dziala ten systm.
    • Gość: barwy walki Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 17:52
      Wszystkie procedury medyczne powinny mieć swoją cene i być opłacane z
      indywidualnych kont ubezieczonych.
      Zbytnia ciekawość pacjętów co do parametrów swojego organizmu miałaby swoją
      cene.Obecnie często dostęp do lekarza ludziom chorym utrudniają
      hipohondrycy.Dla wielu osób częste wizyty u lekarza to sposób na zabicie
      wolnego czasu Kolejki przed mięsnym się skończyły a samotny człek lgnie do
      ludzi.
    • Gość: GOSC Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.astra-net.com 02.03.06, 19:41
      Ucz się facet białoruskiego ;p bo będziesz sie leczył u Białorusina - już
      niebawem.
      Ty oczywiście zapłaciłeś ze swojej kieszeni za swoje wykształcenie? Bo zbyt
      kosztowne nie było,co ?
      A pod Sejmem nie rzucałeś przypadkiem śrubami,żeby ci podnieśli stawke,czy też
      nie blokowałeś dróg lekarzom jadącym do pacjentów?
      Prosty człowieku - skomplikuj się i nie zabieraj głosu bo obnażasz swe ubóstwo
      umysłowe:)
    • Gość: hemik Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 20:41
      za twoje pieniadze nikt się nie wykształcił.Lekarz jest takim samym
      pracownikiem jak poseł zawodowy ( wielu bez żadnego wykształcenia a jakie biorą
      pieniądze za marną pracę ) i ma prawo do przyzwoitej płacy za pracę i do
      strajku. Dla ideii pracowało się w PRL
    • Gość: wnuczka Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 20:33
      czy po podwyżkach lekarze bedą bardziej dbać o pacjenta ? szanować ? Będą
      rozumieć, że niedołężyny i trzeba mu pomóc ?
      Za co te podwyżki mają być, bo sie należy?
      • Gość: lekarz Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.rzeszow.mm.pl 03.03.06, 22:19
        Podwyżki należą się, bo pensje są zbyt niskie. W cywilizowanym kraju płaci się
        więcej za wiedzę i umiejętności, niż za machanie łopatą. A szanować pacjentów
        najpierw niech się nauczą ich rodziny. Podać Ci wnuczko przykład? Proszę
        bardzo: przed Wielkanocą albo Bożym Narodzeniem babci lub dziadkowi nie podaje
        się przez kilka dni leków, które od lat bierze na chorobę serca lub
        nadciśnienie. Potem przywozi się starego człowieka do szpitala, "zrzuca" w
        izbie przyjęć i szybko wychodzi. Stan pacjenta jest taki, że trzeba go wtedy
        przyjąć do szpitala. No i rodzina może świętować spokojnie, kłopot ze
        staruszkiem z głowy. Przejdź się wnuczko w jakieś święta do któregoś ze
        szpitali, najlepiej na internę i zobacz, jaki tam tłok, chorych więcej niż
        zwykle. Napatrzyłem się już na starych ludzi, których nikt nie odwiedzał w
        szpitalu tygodniami, chociaż najbliższa rodzina była w Rzeszowie lub niedaleko
        od Rzeszowa.
        • Gość: wnuczka Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 11:45
          Nie wiem jak jest przed świętami w szpitalach i czy rodziny przestają dawać
          leki babciom i dziadkom i czy zrzucają ich do szpitala jak piszesz. Nie wiem i
          dlatego nie mogę powiedzieć ci czy się z tobą zgadzam czy nie. Ale wiem jak
          wyglądało zachowanie lekarzy i pięlegniarek w tym przypadku , w szpitalu który
          też protestował . I stąd moje zdziwienie żądaniamii moje pytania. Też uważam
          że za dobrą pracę i adewkwatne wykształcenie w każdym zawodzie należy się dobra
          pensja,
        • Gość: as Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: 81.15.189.* 09.03.06, 15:04
          Ja uważam, że to nic nie zmieni. Ci lekarze, co się nie przykładają do pracy (bo
          niby mało zarabiają) dalej będą tacy sami. To jest uzależnione od charakteru
          osoby a nie od tego ile zarabia. No i oczywiście od tego jakimi są lekarzami. Ja
          ostatnio się naciełam na utalentowanego i z doświadczeniem w leczeniu schorzeń
          dzieci lekarza. Wziął 100 zeta za wizytę i stwierdził grypę u mojego dziecka.
          Bólami w klatce piersiowej i ponad 40 st. gorączką kazał się nie przejmować.
          Co prawda przypisał antybiotyk, ale miałam odczekać 3 dni i jak się nie poprawi
          to dopiero podać. Nie wytrzymałam, pojechałam na pogotowie - okazało się że
          dziecko ma ostre zapalenie płuc. Jakoś lekarze na pogotowiu nie mieli
          wątpliwości. Wolę nie myśleć, co by było, gdybym jeszcze czekała 3 dni.
          A tak odnośnie zarobków - skoro tak mało lekarze zarabiają, to skąd u nich taki
          standard życia...Myślę, że nie powinni narzekać.
    • Gość: Do pacjenta! Re: Protest lekarzy się zaostrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 08:49
      Większość lekarzy mieszka w blokach, jęździ przeciętnymi samochodami, kupowanymi
      nie w salonach ale na giełdach, wczasy zagranicą nie zawsze są droższe niż w
      Polsce.Chciałbyś żeby twój lekarz mieszkał w szałasie, chodził do pracy i
      jęździł na wizyty pieszo, spędzał urlop w ogródku jordanowskim? W zawodzie
      pracują w większości kobiety, ten zawód jest coraz bardziej sfeminizowany.
      Mężczyźnie-lekarzowi coraz trudniej utrzymać rodzinę, szuka innych studiów,
      odchodzi z zawodu lub wyjeżdża zagranicę. I nie ma się czego dziwić, tak
      ropętanej kampanii przeciwko lekrzaom dawno nie było. "Schyłkowy Gomułka" ożył
      ze swoją argumentacją.
    • zbigr1 Re: Protest lekarzy się zaostrza 28.03.06, 23:23
      Myśle że zanim weźmie się udział w dyskusji na temat protestu lekarzy to warto
      byłoby, żeby Pan Pacjent najpierw zapoznał się z tym o co w nim chodzi, a potem
      dopiero dyskutował. Tu stało się jak widać inaczej bo pacjent dyskutuje nie
      wiedząc wogóle o co chodzi.No cóz nasze społeczeństwo jest jak widać na takim
      poziomie że nie rozumie tego o czym się mówi w środkach masowego przekazu. Tak
      naprawdę lekarze walczą nie tylko o pieniądze dla siebie ale o wzrost nakładów
      na służbę zdrowia, które są na tak niskim poziomie jak w żadnym kraju w Europie
      nawet z byłego "obozu socjalistycznego". A że przy okazji ważne jest to żeby
      zapobiec negatywnym zjawiskom wyjazdów za granicę lekarzy wykształconych za
      Wasze pieniądze - Panie pacjencie, to już inna sprawa ( a na to jest tylko jeden
      sposób - zwiększyć uposażenie lekarzy). Pacjent ma jak widzę inny sposób na to
      żeby zapobiec wyjazdom - zabrać paszporty, przywiązać łańcuchem do miejsca
      pracy, obniżyć płace - a wygospodarowane pieniądze dać tym którzy ich
      wykształcili np. Panu Pacjentowi, a w wolnych chwilach karmić lekarzy bajeczkami
      o powołaniu zeby nie zalatwiali urzędowo zwykłych a czasem nawet
      zbulwersowanych pacjentów hahaha
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka