Dodaj do ulubionych

NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów

IP: 82.177.98.* 13.07.06, 21:14
j/w
Jak można było bez jaichkolwiek ustaleń, nawet choćby wstępnego projektu
oddac ten plac kościołowi ????????????????????
ja chyba śnie to jest po prostu skandal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 13.07.06, 21:24
      Ja dopiero dzis przeczytalem ze pomnik wchodzi w sklad placu, czyli de facto
      sprzedano im tez pomnik! A z placem zrobia co beda chcieli bo nie ma zadnych
      ustalen ani planu zagospodarowania.
      • Gość: innuendo z armaty w pomnik IP: *.rzeszow.mm.pl 17.07.06, 20:09
        No cóz rzeszów ma sie czym pochwalic. Pomniczkiem. Cipka. Brawo . Gratuluje.
        Szkoda że na 3 maja wybudowali galerie paniage przed nią był też swietny zabytek
        socjalizmu.
        • Gość: Zezowaty Re: z armaty w pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 09:15
          Ortografia "Baranie"! Ortografia! Widać że jesteś człekiem w wysokiej
          "kulturze". Jak nie można się wykazać niczym pozytywnym to wlaczy się z np.
          pomnikami. Niedługo tej bandzie oszołomów zostanie walka z... KRASNALAMI, bo
          mają... czerwone czapeczki :))))))) Po prostu Żenada :( Najlepiej postawcie tam
          kolejny pomnik papy, albo najlepiej od razu dwa, a może trzy. W końcu byłoby się
          czym pochwalić, a może i Rzeszów trafiłby do księgi rekordów Guinesa. Co za
          "szpan" :)))) Podobno jak bozia chce kogoś ukarać to mu rozum odbiera, tutaj
          widać że tak "karanych" jest na Podkarpaciu DUŻO :(
          • Gość: sio czerwone Re: z armaty w pomnik IP: *.68.78.25.pppoe78.tnp.pl 23.07.06, 00:51
            a ty pewnie zeza dostałeś od patrzenia na tę rzeszowską ci.pkę?
            • Gość: Zezowaty Re: z armaty w pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 07:08
              Ja po prostu lubię dobre ci... :) A ty masz jakieś skrzywienie? Czyżby
              ministrantura się "odbijała" niemiło :)))
      • Gość: antykomunista jestem katolikiem ale jak kto ruszy wielka zapierd IP: 212.2.174.* 21.07.06, 16:20
        ole i to nawet zakonnikowi lapy precz od wielkiej
    • Gość: ja Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.res.pl 13.07.06, 21:32
      już w innym wątku mówiłem ale powtórzę - jakby co to się łańcuchem do pomnika
      przykuję i nie dam go ruszyć!!
      • Gość: Komuch Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.cust.tele2.pl 13.07.06, 21:47
        Popieracie symbole upamiętniające władzę chłopów i robotników?
        • Gość: ja Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.res.pl 13.07.06, 22:03
          a to że we wrocławiu nie wyburzyli obecnej hali ludowej oznacza ze popierają
          ideologię III rzeszy??
          • Gość: res Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: 82.177.98.* 13.07.06, 22:14
            durne gadanie, w takim kontekscie rozpatrujac to pewnie trzeba by wyburzyc 80%
            miasta.
            • Gość: liszka Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.cust.tele2.pl 13.07.06, 22:17
              Wszystkie architektoniczne koszmary z tamtych czasów (np. dworzec PKP i jego
              otoczenie) powinno się wyburzyć w pierwszej kolejności.
              • Gość: res Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: 82.177.98.* 13.07.06, 22:21
                nie moge słuchać tych debilizmów odnośnie wyburzania, niszczenia itd, było
                minęło niech z tamtych lat też pozostaną jakieś zabytki, dworzec wystarczy
                poddac lekkiemy liftingowi i przywrócić dawny wygląd tak jak dzieje sie teraz z
                elewacją teatru, a nie burzyć puknijcie sie w ten ł....
                • Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 13.07.06, 22:28
                  Dworzec PKP nie byl budowany przez komunistów. On byl tylko odbudowany po
                  wojnie na podstawie budynku przedwojennego (austriackiego)
          • Gość: architekt Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.chello.pl 15.07.06, 00:17
            > a to że we wrocławiu nie wyburzyli obecnej hali ludowej oznacza ze popierają
            > ideologię III rzeszy??

Jak śmiesz?! Hala Ludowa (tfu, komusza nazwa) jest najpiękniejszym przykładem
            wrocławskiego wczesnego modernizmu i głównym zabytkiem z czasó II Rzeszy -
            CESARSKIEJ. Wybudowana została tuż przed wybuchem I wojny światowej,
            projektował ją urodzony w Szczecinie Max Berg. Hitlera proszę do tego nie
            mieszać - przyszedł na gotowe, podobnie jak po 1945 polscy komuniści. Więcej:
            pl.wikipedia.org/wiki/Hala_Ludowa
            • Gość: solenizantka Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: 81.15.189.* 26.07.06, 23:40
              A czy przypadkiem ni zostala wpisana na liste zabytkow unesco ostatnio? podobnie
              jak centrum nowej huty w krakowie, hihi
        • Gość: Jola19 Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 26.07.06, 14:17
          Mama mi mówiła, że jest to symbol wolnej miłości,której to ja sama owocem
          jestem.
          Wielu z was również.
          Weżcie to pod uwagę!
          To symbol wolnej miłości!
          B.hippisi i hippiski nie dopuszczą do zniszczenia symbolu!
      • bravocharlie Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 13.07.06, 23:10
        Dzisiaj przechodząc obok niego pomyślałem sobie to samo...łańcuch i tyle...
        pierdzieli mnie wszystko inne. Ale myśle, że raz mieszkańcy się nie zgodzą, a
        dwa to że bernardynów na żadne inwestycje nie będzie stać. Nie wierzę, że
        dostaną pieniądze z Unii...
        • Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 14.07.06, 12:54
          Wiekszosci mieszkancow wisi to czy ten pomnik bedzie czy nie a kosciolowi sie
          nie przeciwstawia :)
      • Gość: Regra Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: 193.120.138.* 14.07.06, 13:30
        Ja juz tez wczesniej wspominalam, ale powtorze, wez dluzszy lancuch coby i dla
        mnie wystarczylo.
    • Gość: res Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: 82.177.98.* 13.07.06, 22:31
      uzmysłowcie sobie (choc nie jestem za minionym ustrojem) iz gdyby nie komunizm
      to dzis Rzeszów miałby z 30 tyś mieszkańców i byłby malutką mieściną nie
      pełniącą żadnych funcji taka jest prawda, a nie stolicą regiony z lotnisiem,
      urzędami itd.
      • Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 13.07.06, 22:33
        Zgadzam sie. Prawda jest taka że obecny status zawdzięczamy komunizmowi.
        • Gość: spr in Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.range81-129.btcentralplus.com 13.07.06, 22:47
          Komunizm zplodzil kilkadziesiat milionow polakow.DZIEKI TOWARZYSZE!
          • bravocharlie Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 13.07.06, 23:13
            Jakby nie patrzeć Ramskich, Szlachtów i innych...
            • Gość: mtg Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.cmdnnj.east.verizon.net 14.07.06, 05:44
              Pomnik to nastepna "perla socrealizmu"! To jest zabytek! A zabytkow chyba tak
              nie mozna burzyc, bo komus sie tak widzi(?).Zreszta mowa jest o parkingu a nie
              o pomniku.
      • Gość: Yacho Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 07:56
        Człowieku co Ty piszesz - komunizm i rozwój , to chyba żart.
        Pomyśl trochę.

• Gość: 1944 Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.nat.rsk.pl 16.07.06, 01:55
          Yacho, uzmysłów sobie, że gdyby nie komunizm, tobyś chłopie pasał krówki i to
          wcale nie swoje. Trzy czwarte obywateli tego kraju byłaby conajmniej
          półanalfabetami.Nawet miłościwie nam panująca dynastia nie umiałaby ani czytać
          ani pisać, poczytajce sobie prace magisterskie całej czołówki PiS-u, PO i
          innych partii, to ci ludzie byli najlepszymi promotorami apologetami komunizmu
          w Polsce, dziś dopiero wychodzi,że 90 procent kleru było bardzo rzetelnymi
          współpracownikami PRLowskich służb specjalnych / i to z własnej nieprzymuszonej
          woli/. I ten PRL się jakś kręcił, a IV Rzeczpospolita pod takim kierownictwem
          będzie miała żywot krótszy niż "tysiącletnia" Trzecia Rzesza, a historia
          określi okres rządów braci Kaczyńskich jako najgorszy w dziejach naszego
          państwa i narodu.
          • Gość: Yacho Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 07:56
            1944 zastanów się trochę nad "owocami" owego wychwalanego komunizmu w nieco
            większym aspekcie niż "Rzeszów" .
            Co do krówek to myślę , że od dłuższego czasu nikt ich już nie pasie.
            Jedną rzecz socjalizm zrobił "dobrą" dla analfabetów i chłopów otworzył
            szkoły , za darmo kształcił tego kto chciał się uczyć - jak widać nie wszyscy z
            tego skorzystali.
            Jeżeli możesz wznieść się na jakiekolwiek intelektualne wyżyny to porównaj
            sobie sytuację krajów w których nie było socjalizmu z naszym.
      • chris1970 Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 16.07.06, 09:51
        Nie masz racji. Poczytaj o COPie i planach co do Rzeszowa jeszcze przed wojną.
        Po wojnie, gdyby nadal władza była niekomunistyczna, realizowano by
        przedwojenne plany.
    • Gość: gość Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 08:35
      Skandalem jest to że 17 lat trzeba było czekać żeby odzyskać to co komuna
      zrabowała !
      • Gość: gosc A pomnik lenina IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 08:52
        A pomnik Lenina w nowej Hucie to też był zabytek!?
        A jak by mieście stał pomnik Hitlera to tez by był zabytek ?
        ludzie opamiętajcie się - to sa symbole zbrodniczego ustroju i trzeba je wysłac
        na marsa, niezależnie od kosztów!
        A co do roli komunizmu, to mam odwrotne spojrzenie, gdyby nie komunizm to byśmy
        dzisiaj żyli na takim poziomie jak Anglicy, a Rzeszów miałby 500 000
        mieszkańców.
        • Gość: Sun Girl Re: Pomnik IP: 62.93.41.* 14.07.06, 09:03
          jestem przeciw jego wyburzeniu
        • Gość: res Re: A pomnik lenina IP: 82.177.98.* 14.07.06, 09:34
          poczytaj sobie historie miasta to zrozumiesz dlaczego byłby mieścina gdyby za
          poprzedniego ustroju nie pompowano w niego forsy!!
          • Gość: Res Re: Powiększyć rondo z estakadą IP: *.res.pl 14.07.06, 10:04
            to jedyny warunek do przyjęcia w zamian za plac a nie jakieś tam CZARNE myśli o
            wyburzeniu pomnika.Na nic poszerzanie ulic jeśli samo rondo Dmowskiego
            pozostanie w obecnych rozmiarach.Co z tego że szerokie są Cieplińskiego,
            Marszałkowska, Krakowska czy Piłsudskiego skoro małe rondo trzyma cały ruch i
            tworzy korki.
      • kaczorkartofel Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 14.07.06, 10:21
        Czekali znacznie mniej. Przeciez dawno już dostali 14 ha pod Łańcutem...
      • Gość: Adam Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 16:54
        a co ci takiego wzięła?
    • little_horn Re: TAK dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 14.07.06, 14:44
      nie będę płakał, w tym miejscu można postawić jakiś radośniejszy monument, np:
      projektodawcy COP-u, albo pomnik zrywu 1980...
      • Gość: rozwalić tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak IP: 85.195.119.* 02.08.06, 17:48
        dokładnie
    • gwiazda_podkarpacia Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 14.07.06, 15:17
      od kiedy Wam się tak wszystkim ten pomnik podoba?!?!
      odkad pamiętam na tym forum wszyscy narzekali na ten wątpliwej wartości symbol, nazywajac go mało parlamentarnym określeniem i byli przeciwni jego istnieniu!!
      kiedy urzędnik (nie podam nazwiska, bo mi przez klawiaturę nie przejdzie)
      zawieszał na nim herb miasta wszyscy się z tego śmiali! tacy byli przywiązani
      do tego "dzieła"!!
      po prostu nie możecie znieść faktu, że plac został oddany właśicielom!
      Bernardyni jeszcze nie powiedzieli co chcą z nim zrobić (nawet nie wiadomo,
      czy go kupią), więc po co te nerwy??!!
      • Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 14.07.06, 15:31
        Bo ten pomnik faktycznie jest dziwny, brudny, zaniedbany i wychwala armię
        czerwoną. Nie wiem czym tu tak naprawde mozna sie podniecać. Budynek UW tez
        powinni wysadzić w kosmos.
        • styro Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 14.07.06, 16:50
          Czy sie to nam podoba czy nie jest to jeden z niewielu rozpoznawalnych symboli
          Rzeszowa i powinien zostac. Ja jestem przeciw wyburzeniu tego symbolu.
        • Gość: adam Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 16:59
          Jaką Armię Czerwoną przedstawia ten pomnik ?. Puknij się w łepetynę!
      • bravocharlie Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 14.07.06, 23:24
        Droga Gwiazdko!
        Dziś chyba przygasłaś - z całym szacunkiem...

Bernardyni nie musza nic mówić - tylko idiota nie zgodziłby się kupić takiej
        działki TYLKO za jeden procent wartości...

Co do określeń nie uchodzących za parlamentarne dt. pomnika. Też tak go
        nazywam. Ma to swój, nie powiem, urok. Przez całe moje życie tu stoi. I uwazam
        że powinien stać. Wybacz, jest to jakiś znak rozpoznawczy naszego miasta, nasza
        wizytówka. Niech ludzie wiedza że mamy poczucie humoru...Kiedy wracam z
        dalekiej podróży pierwsze co widzę to pomnik... Powiem Wam - jest to jeden z
        lepszych widoków w Rzeszowie;)
        Mamy takie coś, los nas tym obdarzył. Nie można się obrażać. Może pora to
        wykorzystać także do promocji Rzeszowa... Taki pomnik, dawny DK WSK - czysty
        socrealizm...

Moja propozycja wykorzystania tego pomnika - pół żartem pół serio - targi
        erotyczne;P

A zamiast tego herbu powinien być listek figowy...;)
        • gwiazda_podkarpacia Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 15.07.06, 09:09
          Drogi Charlie!
          Dziś raczej nikt nie będzie bił Ci braw - z całym szacunkiem... ;)

Oczywiste jest dla mnie to, że powinni tą działkę kupić - choć mam cichą,
          aczkolwiek złudną nadzieję, że nie usłyszę w kościele słów o tym, że trzeba by
          się na tę działkę złożyć... :|

Naprawdę uważasz, że symbolem RZ powinien być kawał betonu??
          Ja uważam, że symbolem naszego miasta powinni być przede wszystkim ludzie,
          zaradni życiowo, przedsiębiorczy, inteligentni i.. dowcipni, ale nie aż tak,
          by tolerować kicz w centrum miasta. To ludzie robią najlepszą reklamę!
          Nikt nie przyjedzie tutaj po to tylko, by zobaczyć pomnik i nikt też tu nie przyjedzie,żeby robić z nami interesy z tego tylko względu, że targi erotyczne
          są naszą domeną (tym bardziej, że po pierwsze nie są, a po drugie, z tego co wiem, odbywają się nie tylko w RZ).

Tak więc, drogi Charlie, zamiast przejmować się losem "artystycznej pomyłki"
          zastanówmy się nad tym, co stanie się z planami dot. tej części miasta,
          jakie mieli co do niej inwestorzy.
          • bravocharlie Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 16.07.06, 00:33
            Od nikogo nie oczekuję brav;)
            Mylimy pewne pojęcia. Droga Gwiazdko i inni Państwo! Spiesze z wyjaśnieniami.
            Z mojej wypowiedzi nie wynika że pomnik ten winien być symbolem Rzeszowa.
            Właściwie bym tego nie chciał. Ale trudno się nie zgodzić z faktem iż tym
            symbolem jest. Zawsze jak spotykam kogoś z innego miasta, regionu staram się go
            zapytać z czym się kojarzy Rzeszów... Odpowiedzi są dwie, trzy takie same;)
            a) z łosiami i wilkami biegającymi po ulicach w poszukiwaniu pokarmu,
            b) z niczym, z Bieszczadami może,
            c) z WIELKĄ...
            Mamy naprawde jeden z największych witaczy...;)Mała dygresyjka...
            Ja tak jak i ty także (bardzo się cieszę), mam nadzieję że wizytówką naszego
            miasta staną się wykształceni, zaradni życiowo, przedsiębiorczy, inteligentni,
            mądrzy itp... dowcipni też. Jednak rzeczywistość nie wygląda tak różowo...
            Pomnika jak na razie nikt nie zburzy, nikt nic mu nie zrobi z prozaicznej
            przyczyny - braku pieniędzy. Trzeba by było ich naprawdę dużo by JĄ rozwalić, a
            właściwie pociąć na kawałki...
            Jako że nie można z nią nic zrobić, warto byłoby się przyzwyczaić. Ja się
            przyzwyczaiłem. Nie pomstuję do nieba, że takie coś nam wyrosło, nie mówie że
            to kicz, choć może jest/może nim nie jest - nie znam się na sztuce, prawde
            powiedziawszy śmiem watpić że wy się znacie;) Z całym szacunkiem...
            Kiedy ktoś przyjeżdża a wy się na ten "dopust Boży" użalacie mówi to tylko o
            was samych. O indolencji tego miasta, o braku poczucia humoru mieszkańców
            także. Przynajmniej niektórych. Wydaje mi się że czas już najwyższy zrobić z
            niego użytek, przestać się za niego wstydzić. Trzeba ją, że tak
            powiem...wykorzystać...;)Tak jak i inne nasze zabytki.

Zgadzam się równiez z tym że to ludzi czynią najlepszą reklamę. Niestety,
            musisz sie także z tym zgodzić, że nie jest tak różowo i że
            rzeczywistość "lekko" odstaje od marzeń. Na razie kojarzymy się z Wielką,
            Wrzodakiem, zagłębiem cytuję "psycholi od Rydzyka", raczej moim zdaniem ciemną
            masą. Kojarzymy się. Nie mówię że tacy jesteśmy.

> Nikt nie przyjedzie tutaj po to tylko, by zobaczyć pomnik i nikt też tu nie
            prz
            > yjedzie,żeby robić z nami interesy z tego tylko względu, że targi erotyczne
            > są naszą domeną (tym bardziej, że po pierwsze nie są, a po drugie, z tego co
            wi
            > em, odbywają się nie tylko w RZ).
            >
            Droga Gwiazko! Czy ja coś takiego powiedziałem? Zasugerowałem? :)
            Oczywiście że nie przyjedzie. Nie błyszczę mądrością, intelektem, abstrahując
            od tego także urodą;) Ale w ciemie bity nie jestem...;P
            A propos takie targi byłby okazja do interesu... tak jak i InterRes i inne...

Co do planów - chciałbym je najpierw poznać. Nie mieliśmy okazji. Bo jak na
            razie to tylko marzenia. Marzenia to rzecz dobra, i ojcowie Bernardyni
            oczywiście moga marzyć. Szkoda tylko że to będzie kosztowało.

Bez Bożej pomocy będzie taka sama dziura jak w rynku. Przez 30 lat nikomu nie
            uda się z nią uporać...a Bernardynom na pewno.
            • Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 16.07.06, 00:48
              Swiadczy to tylko o glupocie polakow, bo jakos w rzeszowie przez cale zycie nie
              widzialem losia ani wilka. Sa wieksze zadupia w kraju. Poza tym - pytalem
              dziesiatki osob i tylko jedna czy dwie skojarzyly miasto z pomnikiem a naprawde
              zjezdzilem caly kraj. Skojarzenia byly takie - Ferenc, lotnisko, Tadeusz
              Nalepa :), lub po prostu nie kojarzono miasta z niczym.
              • bravocharlie Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 16.07.06, 00:59
                Prawdę powiedziawszy to wiele mówi o nas samych. Wiem że możemy się pochwalić
                wieloma naprawde dobrymi firmami, które powstały w Rzeszowie, które tu
                działają. Także ostanimi dokonaniami typu resman, Ferenc itp. Ludzi którzy tu
                przyszli na świat. Tylko czy rzeczywiście się chwalimy?

To zależy od tego gdzie jadą;)
              • Gość: spr in Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.range81-129.btcentralplus.com 16.07.06, 01:57
                Koles z Lublina jak sie dowiedzial ze w Rzeszowie jest pomnik W.C. to wzial
                sobie urlop w pracy i przybyl go zobaczyc z bliska! Reklama matka biznesu!
        • photoart bravocharlie! 15.07.06, 15:19
          rzetelny głos w słownych przepychankach gawiedzi.
          Nie interesuje mnie, moje dzieci, nie będzie interesowało przyszłych pokoleń
          kto komu dziękował budując ten monument. W historii aż roi się od idiotów,
          którzy w imię "sprawiedliwości dziejowej" niszczyli wszystko w czambuł po
          swoich poprzednikach.
          A dla mnie betonowa Pipa pozostaje wyjątkowym symbolem Rzeszowa.
          Ludzie, więcej dystansu do innych i do siebie proszę...
          • Gość: M Re: bravocharlie! IP: *.viknet.pl 15.07.06, 15:32
            Skoro dla was to gowno i kicz jest symbolem tego miasta to az boje sie myslec
            co myslicie o tym miescie. Ja gdy pokazalem swojej dziewczynie (inteligentna
            osoba) to miasto to jakos nie zapamietala pomnika tylko deptaki, zamek, ratusz.
            Kazdy widzi to co chce widziec ale nie piszcie ze to gowno jest symbolem miasta
            bo wiem z doswiadczenia ze malo kto o tym slyszal. Niech to bernardyni wyburza
            i w koncu bedzie nowoczesne centrum miasta.

Poza tym ten pomnik to nawet zadna ci.. nie jest. Jakas nedzna imitacja lisci
            laurowych na upamietnienie rzekomej rewolucji ktorej nigdy tu nie było.
            • Gość: M Re: bravocharlie! IP: *.viknet.pl 15.07.06, 15:35
              Sorry za ten ton ale nie moge patrzec jak o mozna mowic ze symbolem prawie 700-
              letniego miasta majacego zabytki z XVI wieku, unikalne koscioly, sredniowieczne
              budynki, jest kawal komunistycznego betonu.
              • photoart do Gościa portalu: M 15.07.06, 16:29
                współczuję dziewczynie...
                A później pytają na forum skąd biorą się tacy madrzy, że siąść i płakać. Młody
                wiek niektórych autorów wypocin nie powinien usprawiedliwiać głupoty.
                Przyjmij do wiadomości, że w Polsce w latach 1945-198...(różne są szkoły na
                temat konkretnej daty) panował nam sojusz robotniczo-chłopski:)
                Nie staraj się fałszować historii. Zburzysz pomnik, to wnuki pomyślą, że zawsze
                żyłeś w dobrobycie, o ile będziesz potrafił zapewnić ten dobrobyt, dotarło?
                • Gość: M do photoart IP: *.viknet.pl 15.07.06, 16:32
                  Nie martw sie wiele śladów socjalizmu i tak zostanie w całym kraju, pomnik nie
                  ma tu nic do tego. Dziewczyna jest zadowolona, na pewno bardziej niz by byla z
                  Toba :) Gosciem portalu owszem chwilowo jestem ale na forum pisze od ponad
                  roku.
                  • Gość: M Re: do photoart IP: *.viknet.pl 15.07.06, 16:32
                    Aha - mnie socjalizm nie dotyczyl i nie widze sensu w rozpamiętywaniu tego co
                    bylo, tym bardziej ze system ten nie był dobry.
                  • bravocharlie Re: do photoart 16.07.06, 00:38
                    Skupcie się nareszcie na wyplewieniu takiego prlowskiego myślenia z was. Potem
                    przejdzmy do reszty;)
                • photoart Re: do Gościa portalu: M 15.07.06, 16:40
                  też przepraszam za agresywną wypowiedź, po prostu ponoszą mnie emocje...
                  Może tego nie wiesz, ale już w starożytnym Egipcie zazdrosny Tutmosis III
                  nakazał zniszczenie wszystkich podobizn i pamiątek po swojej poprzedniczce
                  królowej Hatszepsut. Nie udawajmy, że czegoś nie było, zostawmy pomniki, niech
                  będą świadectwem minionej epoki, dla jednych epoki małej stabilizacji, dla
                  innych epoki represji i walki o lepszą przyszłość.
                  Pozdrawiam;)
                  • Gość: M Re: do Gościa portalu: M IP: *.viknet.pl 15.07.06, 16:42
                    Ok w porzadku, mi sie ten pomnik akurat nie podoba (moze gdyby go odnowiono)
                    ale tak jak pisalem na poczatku watku, w sumie wszystko mi jedno czy stoi. To i
                    tak teraz zalezec bedzie od Bernardynow. Pozdrawiam równiez :).
            • bravocharlie Re: bravocharlie! 16.07.06, 00:36
              Szkoda że nie ująłeś w swych statystykach ile inteligentnych osób przejeżdza
              przez to miasto, nie zatrzymując się w nim, nie widząc naszego rynku, deptaku,
              zamku itp.
              • Gość: M Re: bravocharlie! IP: *.viknet.pl 16.07.06, 00:44
                Wiekszosc przejezdza obwodnica :)
    • Gość: zenek Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 17:39
      Chcą wyburzyć pomnik??? Jeśli tak zrobią, to zaczynam chodzić do kościoła i chwalić ojca dyrektora, w końcu jakiś konkretny pomysł...
      • Gość: Stary Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.nat.rsk.pl 14.07.06, 17:57
        Niech burzą, ale za swoje pieniądze.
        • Gość: aaa a kto mówi o burzeniu?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 18:25
          no własnie - skąd ów pomysł??
          Inna sprawa że są w rzeszowie dwa pomniki których rozwalenie gorąco bym popieral
          - na placu of.getta /jakiś ruski czy coś w tym stylu/ i wielka ci..a.
          Przy czym przy okazji myślałbym też o rozwaleniu ... katedry na nowym mieście i
          piramidy wójcika na pobitnem :))- budowle kiczowate, symbole pychy-dalekie od
          urody starych kościołów rzeszowa
          pomnik walk rewolucyjnych z początku lat 70-tych - paskudny ale wybudowany za
          kasę rabowaną pracownikom fabryk i urzędow w ramach tzw dobrowolnych składek
          !!Wiec może by najpierw zapytać mieszkańców rzeszowa w referendum - "czy chcą
          usunięcia "wielkiej cipy" ???

• Gość: Krzywy Re: a kto mówi o burzeniu?? IP: *.resman.pl / 84.38.160.* 22.07.06, 09:24
            Co masz stary do kościoła na osiedlu Nowe Miasto ????
            Wejdź sobie do środka ;) nie jest on wcale taką brzydką świątynią, zresztą
            wogóle teraz robi się wokoło niego ładniej ;)

Jak chce kroś zobaczyć dlaczego wygląda tak a nie inaczej to niech zobaczy tą
            fotkę : img204.imageshack.us/img204/4213/ko347ci322ey3.png
    • Gość: cyc Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.icm.edu.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 18:21
      na miejscu pomnika tak "cudownego" postawić jeszcze lepszy pomnik naszego
      debilnego wodza FERENCA
      • Gość: zenek Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 18:28
        faktycznie z ciebie "cyc" ;P
        • bravocharlie Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 14.07.06, 23:25
          można napisać że BIG ten cyc...;)
          • Gość: wku..ony Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 23:39
            to co się dziej w tym Rzeszowie to k u r w a woła o pomstę do nieba.
            Ku.. ja kupie ten parking za tą cenę.
    • mjot1 Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 15.07.06, 10:19
      Los Pomnika czarnym już widzę niestety...
      Czarnym tak jak intencje tych, których gęby przepełnione są frazesami o
      ubóstwie...
      Skąd ta wiecznie niezaspokojona swołocz się bierze?
      Czyż doprawdy to my sami sobie płodzimy coś takiego...

Szkoda tego Pomnika...
      Zasmucony M.J.
      • Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 15.07.06, 10:22
        Wybudujemy ładniejszy, nie martw się.
        • Gość: zenek Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 15:35
          może wybudujemy, ale oby nie taki wielki, zwłaszcza póki w mieście rządzi PiS i LPR, bo dopiero by nas obśmiewali, znając ich zapędy stanąłby wielki kaczy kuper ;):P
          • Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 15.07.06, 15:36
            A kawałek zieleni byłby lepszy niż kupa betonu, szczególnie w tamtym miejscu.
          • bravocharlie Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 16.07.06, 00:40
            Przepraszam za wyraz: srający kaczy kuper...;)
    • photoart pomysł na zachowanie pomnika 15.07.06, 16:58
      Może zostawić pomnik jako symbol dziewiczej czystości?
      Wydaje się, że wielu zagorzałych przeciwników pomnika zwraca uwagę na kontekst
      poprzez jego nazwę.
      Zmiana kontekstu jest znacznie tańsza niż niszczenie burzeniem.
      A może wzorem jakiegoś przedsiębiorczego Skandynawa który zakupił pomnik Lenina
      mieszkańcy Krasnego złożą się i wykupią monument?
      Pomyślcie o dramacie, gdyby jakiemuś szaleńcowi przyszło do głowy uprowadzić
      samolot i staranować najbardzeij charakterystyczny symbol miasta
      • Gość: spr in Re: pomysł na zachowanie pomnika IP: *.range81-129.btcentralplus.com 16.07.06, 00:55
        Pomnik jest wspanialy,przybysze ze swiata pierwsze kroki kieruja do tego
        przybytku walki z rewolucyja[/?}Moze zmienic tylko nazwe ?
        • bravocharlie Re: pomysł na zachowanie pomnika 16.07.06, 01:01
          Albo - Gwiazdko Podkarpacia - mam nadzieję że tym razem mi przepuścisz;) pomnik
          bogini płodności;) Coś na kształt Stonehenge....

Freestyle...
          • Gość: M Re: pomysł na zachowanie pomnika IP: *.viknet.pl 16.07.06, 01:09
            Juz wole ten pomnik jak np palac kultury :) Niech sobie nawet bedzie symbolem
            ale nie jedynym, to moim zdaniem zbyt fajne i wartosciowe miasto by sprowadzac
            je tylko do jednego betonowego pomnika. Wieżę Eiffla też kiedyś chcieli w
            Paryżu burzyć a dziś się nią chwalą - w sumie to wszystko chyba zależy od
            podejścia.
            • bravocharlie Re: pomysł na zachowanie pomnika 16.07.06, 01:12
              Cieszę się że doszlismy do porozumienia...:)
              • Gość: mtg Re: pomysł na zachowanie pomnika IP: *.cmdnnj.east.verizon.net 16.07.06, 01:59
                Dla mnie ten pomnik to plomien,...znicz, ktory wiecznie plonie za Tych co
                walczyli "za wasza i nasza". ...Mysle, ze to samo mial na mysli artysta-
                rzezbiarz.
      • Gość: zorro Re: pomysł na zachowanie pomnika IP: *.wsaiz.edu.pl / 212.244.181.* 16.07.06, 10:00
        Ja uważam, że ten pomnik jest poprostu nasz rzeszowski i wsjo ryba jak go
        nazwać kojarzy się z Rzeszowem. Zburzyc pomnik to jak zburzyć jakąś integralną
        część miasta. Nie zgadzam się!
        • Gość: ADAM Re: pomysł na zachowanie pomnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 13:02
          O CZYM DYSKUTUJECIE I TAK GO "ZAORAJĄ"
          RADNI WALCZĄC O GŁOSY Z AMBONY ZROBIĄ WSZYSTKO BY DOBRAĆ SIE PONOWNIE DO KORYTA.
          CHŁOPAKI JEDNĄ RĘKĄ BIORĄ OD PODKULSKIEGO A DRUGĄ CHCĄ POPARCIA W WYORACH I
          KASY OD NARODU
    • Gość: chuchi Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.171.41.4.crowley.pl 17.07.06, 14:44
      TAK dla wyburzenia przez kogokolwiek. Weszłam na ten wątek bo myślałam że
      wreszcie ktoś coś zrobi z tym paskudztwem - ale jak widać bolą was księża nie
      pomnik. Całuski :)
      • Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 17.07.06, 14:45
        Los pomnika jest przesądzony, pogadajcie z którymś z o. Bernardynów!
    • Gość: res Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 14:58
      jak zbudowali wieze eiffla tez nikomu sie nie podobała i chcili ją burzyć, a
      teraz chyba nie ma osoby która wyobzic sobie może Paryż bez tego metalu w samym
      centrum. tak samo ja nie widze tego miejsca bez jakiegos duzego monumentu w
      samym centrum miasta Rzeszowa.
      • Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 17.07.06, 15:02
        Centrum miasta to punkt będacy jego sercem, przyciągający najwięcej osób. Czy
        tym centrum jest rynek z kawiarniami, klubami itd. czy może raczej betonowy
        plac przed urzędem wojewódzkim?
        • Gość: res Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 15:13
          centrum to zarówno Rynek jak i skrzyzowanie głównych szlaków komunikacyjnych, a
          tym skrzyzowaniem jest właśnie rondo Dmowskiego, pomijajac ten fakt jest
          kolejny zarowno rynek jak i pomnik leży w Śródmieściu, a środmiescie jak nazwa
          wskazuje to centrum miasta, obszar reprezentacyjny, przyjezdzajac do Rzeszowa
          to wlasnie to skrzyzowanie widzi najpierw, a nie Rynek.
          • Gość: M Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.viknet.pl 17.07.06, 15:26
            Tak, teoretycznie śródmieście obejmuje też ten plac ale wydaje mi się że
            takim "sercem" miasta ukształtowanym przez lata jest rynek. I dlatego powinno
            sie wreszcie cos z tym rynkiem zrobic - zeby dobrze pełnił swoją funkcję. A
            zamiast parkingu rzeczywiscie na tym placu mógłby byc ogród włoski, tyle że ta
            inwestycja to jakaś mrzonka bo nie będzie kasy na to.
            • Gość: autor Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 17:17
              niech tam będzie cokolwiek, ale nie kolejny czarny przybytek. Ludzie uciekają
              od kościoła własnie przez ich obnoszenie się z bogactwem, a ci durnie dalej
              swoje.

szkoda tylko miejskiej kasy, i tak się wszyscy składamy na krzyżaków - chcemy
              czy nie
              • Gość: Regra Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: 193.120.138.* 17.07.06, 17:32
                A ja chce coby obok naszego kochanego pomnika postawic drugi, o takim slodkim
                fallicznym ksztalcie... ku prokreacji a nie przyjemnosci oczywiscie :)
        • photoart centrum to centrum 17.07.06, 19:04
          centrum miasta to newralgiczny punkt komunikacyjny i reprezentacyjny przez
          ciekawą architekturę CH Ameryka i pomnik właśnie. Rynek leży "w plecach" i ktoś
          wjeżdżając do Rzeszowa nie wie gdzie to, co Ty nazywasz "centrum" się znajduje.
          • Gość: M Re: centrum to centrum IP: *.viknet.pl 17.07.06, 19:06
            Moim zdaniem to akurat najbrzydsze miejsce Rzeszowa z największym bałaganem
            architektonicznym (ogólnie cała Piłsudskiego), wiec moze czas na dyskusje co z
            tym rejonem zrobić...
            • Gość: hugo Re: centrum to centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 09:17
              Pomnik musi zostac! Wszyscy frustraci i zakompleksieni won lapy od pomnika.
            • bravocharlie Re: centrum to centrum 18.07.06, 09:21
              Musisz być czlowiekiem wielkiej wiary by wierzyć że Bernardyni poradzą sobie z
              tym bałaganem...
    • olias zostawcie bernardynom wielką ci... 18.07.06, 09:22
      niech choć to mają
      • Gość: zenek Re: zostawcie bernardynom wielką ci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 21:38
        Wyburzenie czegoś takiego to ogromny koszt, Bernardyni zatem muszą być bardzo bogaci...
        • Gość: Kap Re: zostawcie bernardynom wielką ci... IP: 212.160.233.* 19.07.06, 12:37
          Jak pokazuje historia pomniki tych, którzy burzyli to, co zastali też były burzone. Kościół swoją pazernością i zaślepieniem przez mamonę doprowadzi do całkowitego upadku religii, to już widać u młodzieży, gdy wymrą mohery kościoły będą puste a i z kasą będzie krucho. Ten majątek, który ukradną Polsce i tak im na długo nie wystarczy na rozrzutne życie klechów.
          • Gość: sio czerwone a co Kap-uś założymy ci.ie gacie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 11:48
            i nie będzie potrzeby wyburzania?
    • Gość: walek Postawić jeszcze pomnik Lenina IP: *.ostnet.pl 19.07.06, 13:48
      wtedy będzie normalnie, gdy Lenin będzie nam błogosławił
      • Gość: obserwator Re: Postawić jeszcze pomnik Lenina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 14:33
        A NIE LEPIEJ ODDAĆ IM JESZCZE ULICY?
        ULICA TEŻ NALEŻAŁA DO ICH DZIAŁKI !?!
        PANIE RAMSKI JESZCZE TA UCHWAŁA I BEDZIE WSZYSTKO JAK MA BYĆ;
        GŁOSY NA LPR I PiS A MIASTU "FIGA"
        • Gość: WIDZ 2 Głosy na LPR i PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 14:46
          Dziasiaj było przemówienie Pana Premiera.
          Dotyczące istnienia PiS bliżej ludzi oraz, że warto być Polakiem.
          To piękne słowa, słowa, słowa s jak to się ma do Rzeszowa?!?
          Za parę głosów odbiera się pieniądze dla miasta, mało tego buduje się obiekty
          komercyjne tylko tych inwestorów, którzy mogą "uzupełnić" niedobory fonansowe
          dla potrzeb wyborów.
          Gdzie jest Prawo o sprawiedliwości nie mówiąc.
          Wierzyliśmy PiS dokona nowego otwarcia i zmiecie różne osobniki dla których
          nasze miasto będzie nie folwarkiem do łupienia kasy i poprawy wizerunku i dalej
          czekamy. Ale ile należy czekać ?
          Pan Premier winien to wiedzieć, że Rzeszów musi się rozwijac i inwesować.
          Nie możemy pozwolić sobie na odpływ kadry do innych miast i krajów.

Panie premierze jesteśmy cierpliwi, ale przy urnach wyborczych też chcemy mieć
          przekonanie iż nasz wybór jest trafny a nie jak do tej pory.
          Widząc harce posłów PiS rzeszowskiego dochodzić można do wniosków, że
          zaprzedali się oni ideałom PiS na poczet prywacie.
    • Gość: Stach Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.nat.rsk.pl 20.07.06, 15:50
      niestety jeśli się przywłaszczyło cudzą własność to wcześniej czy póżniej
      należy oddać
      • photoart Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 20.07.06, 21:00
        Gość portalu: Stach napisał(a):

> niestety jeśli się przywłaszczyło cudzą własność to wcześniej czy póżniej
        > należy oddać

Więc uważasz, że powinniśmy zwrócić prawowitym spadkobiercom Malbork i Wilczy
        Szaniec w Kętrzynie?
        • Gość: one Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: 82.177.97.* 21.07.06, 16:28
          Jaćwingom;) a wcześniej wandalom...
          • Gość: Stary Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.nat.rsk.pl 21.07.06, 17:34
            Radni podjęli decyzje o sprzedaży działki, ale działka jest zabudowana. Więc na
            ile wycenić wartość pomnika?
            • Gość: jantoś taki śpok abo jomnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 17:48
              No bo co to za ptok - taki śpok - ino śpiwo i fruwo i nic nie robi - no po co un
              zyje?? no po co ??
              A taki jomnik - niby pies a co to za pies?? toki moły, bzuch po zimi ciongnie-za
              pserpseniem paniuf - i jojca tyz - to mo być pies??
              Wyzeł abo łowcarek to jest pies-ale jomnik ???
            • Gość: sio czerwone należy jeszcze dopłacić Bernardynom za wyburzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 11:11
              Pozbyć sie tego świnśtwa z Rzeszowa. Toż to symbol komunistycznej władzy -
              wielka c..a! No cóż jaka była władza takie miała symbole>..
              • Gość: Zezowaty rodem z PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 07:40
                Ile ty masz lat, może ty też jesteś "komunistycznym produktem". Co ty baranie
                jeden, chcesz jak u Orwella w "1984" wymazywać "niesłuszną" HISTORIĘ???? Gdzie
                takie matołki się rodzą? Z historii należy wyciągać nauki, a tutaj widać że
                kolejne rzesze "naprawiaczy" nie tylko żadnych wniosków nie wyciągnęły, ale
                jeszcze chętnie korzystają z nauk towarzyszy i wprowadzają ich "nauki" w czyn.
                Czyli "Sąd, sądem, ale "sprawiedliwość" po naszej (słusznej) stronie musi być!"
                :))))) Kargul z Pawlakiem by się uśmaił :)))
                • Gość: sio czerwone Re: rodem z PRL-u IP: *.68.78.8.pppoe78.tnp.pl 25.07.06, 07:57
                  słuchaj baco co pasiesz barany(rozum i zwyczaje przejąłeś od nich) więć się nie
                  wysilaj, bo i tak oscypków z twoich wypocin nie zrobią. Kulturę też masz po
                  komunistycznych baranach, więc nie wyzywaj nikogo jak sam nie masz pojęcia o
                  czym piszesz. Tę plugawą komunistycznej i zbrodniczej historii nikt nie chce
                  wymazywać, lecz takie wybitne dzieło komunistycznych artystów, tak jak pomniki
                  dzierżyńskiego które wyburzono, trza gdzieś wywieźć lub zburzyc, aby nie
                  szpeciły miasta. A zhistorii ja wyciągnołem już naukę- czyli nigdy więcej komuny
                  i komunopodobnego ustroju. Powinno to wszystko trafić na śmietnik histori, wraz
                  jeego twórcami i to jak najszybciej.
                  Pozdrów Pawlaka i Kagula.
            • Gość: sio czerwony Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.68.78.81.pppoe78.tnp.pl 23.07.06, 12:11
              jest gó... warty!
        • Gość: sio czerwone idąc tokiem twego rozumowania photoart , IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 11:16
          może i ciebie trzeba by oddać w niewolę turecką, bo być może twój przodek był
          zabrany w jasyr.
          Zabranie zakonnikom własności odbyło sie w latach 60-tych za czasów niewoli
          ruskiej, a nie w średniowieczu.
          • photoart jestem załamany twoim brakiem logiki 22.07.06, 16:54
            do tureckich korzeni się nie odnoszę, bo bardzo nędzna i żałosna ta riposta.
            Według sio czerwone inne prawo powinno obowiązywać dla własności historycznej i
            współczesnej. No tak, ustawiajmy prawo jak nam wygodnie. Więc co, własność iluś
            letnia nie powinna być zwracana? Niby dlaczego?
            Dla mnie takie podejście jak "tfoje" jest obrzydliwe. Omijam szerokim łukiem
            podobnych cwaniaków, którzy usiłują mi wmawiać, że czarne jest białe.
            Moim zdaniem najpierw trzeba wysłuchać Bernardynów, co zamierzają zrobić z
            placem. Pomnik, jako wartość historyczna, chociażby realnego socjalizmu ale
            zawsze historyczna musi zostać. Musi. Wszystko na ten temat
            • Gość: sio czerwone Re: jestem załamany twoim brakiem logiki IP: *.68.78.24.pppoe78.tnp.pl 23.07.06, 17:54
              znaczy się ze Niemcy i ruskie jak zabrali to zabrali i niema odwrotu. To tylko
              Polska ma zwracać Niemcom i Żydom to co w czasie wojny utracili. A wartość
              pomnika, toż to żadna wartość historyczna, to tak samo jakby pomniki
              Dzierżyńskiego i lenina miały pozostać bo stanowiły dla kogoś jakąś wartość.
              A ten oprócz "ciekawego" kształtu, cenionego przez komuchów, nie posiada
              żadnych innych wartości. A Bernardyni chyba powiedzieli co mają zamiar zrobić z
              tym placem. Co wezwać ich jeszcze do jakiejś komórki partyjnej i niech się
              tłumaczą?
              Co bez pozwolenia komisarza nie można inaczej?
              A logika, wpierw musisz ją posiąść Ty sam.
              • Gość: photoart Re: jestem załamany twoim brakiem logiki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 16:04
                broń mnie Panie od takiej parodii homo sapiens
              • Gość: Zezowaty Czerwony komisarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 07:30
                "...A wartość pomnika, toż to żadna wartość historyczna,(...) A ten oprócz
                "ciekawego" kształtu, cenionego przez komuchów, nie posiada żadnych innych
                wartości..."

Gust, wrażliwość i kulturę masz na poziomie czerwonego komisarza. Nic tylko
                palić, eliminować i... eksterminować. A może jeszcze stosy się marzą? :))) W
                końcu jest jeszcze tyle niesłusznych, "czerwonych" książek i innej "czerwonej"
                sztuki. Masz spore pole do komisarskiego działania.
                • Gość: sio czerwone Re: Czerwony komisarz IP: *.68.78.83.pppoe78.tnp.pl 31.07.06, 20:31
                  Gość portalu: Zezowaty napisał(a):
                  Gust, wrażliwość i kulturę masz na poziomie czerwonego komisarza.
                  ========================
                  no tu już przesadziłeś ... właśnie czerwoni komisarze wybudowali to "wiekopomne
                  dzieło" A ja jako normalny obywatel chciałbym aby tam staneło coś normalnego.
                  A z czerwoną książeczką to chyba ty jeszcze chodzisz bo ja nawet takiej nie
                  wuidziałem.
      • edico Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 31.07.06, 19:21
        Gość portalu: Stach napisał(a):

> niestety jeśli się przywłaszczyło cudzą własność to wcześniej czy póżniej
        > należy oddać

Powiedz to B16, że sfałszowaną donację Konstantyna Watykan powinien oddać
        prawowotym właścicielom. Jeżeli on czuje się zwolniony z oddawania zrabowanej
        czyjejś własności, brak jest podstaw ku temu, by inni nie odpłacali się pięknym
        za nadobne. A tak na dobrą sprawę wyjaśnij, na jakiej to zasadzie Bernardyni
        weszli w posiadanie tego terenu???

Obawiam się, że w oparciu o podobne praktyki, jak to się dzieje ostatnio w kraju.
    • Gość: polaczek Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: 217.153.194.* 21.07.06, 21:37
      to przez takie ścierwa jak szlacha czy ramski tylu naszych rodaków musi
      wyjezdzac za granice jako "polscy niewolnicy"
    • Gość: sio czerwone a co założymy ci.ie gacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 11:26
      buhahaha
      • Gość: Zezowaty Re: a co założymy ci.ie gacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 07:34
        Ty masz chyba jakieś kompleksy, problemy na tle seksu, ci... Co post to wszędzie
        ci...! Kompleksy dają znać o sobie, trudne dzieciństwo. Nie pchaj się gościu ze
        swoimi problemami z seksem na Forum. Porady seksuologa tutaj raczej nie
        znajdziesz, z tym musisz się zwrócić do fachowca, on Ci pomoże.
      • Gość: Zezowaty Re: a co założymy ci.ie gacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 07:36
        I jeszcze jedno. Na ci... zakłada się figi lub majteczki :) Gacie to możesz
        sobie założyć na swoją d.... :)))
        • Gość: sio czerwone Re: a co założymy ci.ie gacie ? IP: *.68.78.83.pppoe78.tnp.pl 31.07.06, 20:33
          Gość portalu: Zezowaty napisał(a):
          I jeszcze jedno. Na ci... zakłada się figi lub majteczki :)
          = =====================

No i mamy odpowiedź fachowca.....
    • Gość: pomnik Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 22.07.06, 22:01
      stanowcze i zdecydowane NIE!!!!
    • edico Re: Powiedz NIE przy wyborach 23.07.06, 01:30
      Nie będziesz miał tego typu radnych.
    • Gość: wszystko dla czarn Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 13:18
      niech sobie kościół zburzą
    • Gość: brat jody Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 10:48
      Zróbmy jakąś akcję w tej sprawie.
      • Gość: spod latarni! do broni siostry prostytutki ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 11:00
        Bedziemy bronić rzeszowską cipkę do ostatniego condoma!
    • Gość: walenty Uzupełnić pomnikiem Stalinam i Lenina IP: *.ostnet.pl 25.07.06, 12:17
      wtedy dla niektórych będzie swojski klimat
    • Gość: Karol Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 22:45
      Czy okoliczności sprzedaży placu z przyległościami są przejrzyste??? Czy czasem
      to nie jest temat dla P. Kamińskiego i jego biura?? Czy radny może bezkarnie
      robić co chce, a w szczególności dawać darmo (lub za symboliczną złotówkę) coś
      co do niego nie należy??? Takich pytań jest mnóstwo. Ciekawe kiedy nie będzie
      podstaw je stawiać??
      • Gość: Geodeta Re: Numery działek IP: *.nat.rsk.pl 31.07.06, 11:07
        Może by tak którys z Panów Redaktorów sprawdził numery działek, na których stoi
        pomnik i jest parking. Do dzis nie wiem, co radni chcą sprzedać Bernardynom:
        samą działę z parkingiem, czy także działkę z pomnikiem.
    • kauzyperda Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów 02.08.06, 17:26
      nie, kuna nie wierzę - oddali cały plac klechom? I te bydlaki chcą zniszczyć
      jeden z lepszych symboli Rzeszowa. Chyba mnie szlak trafi albo wrócę do mojego
      ulubionego Rzeszowa i zrobie komuś z d..y jesień średniowiecza!
      • Gość: prawo Re: NIE dla wyburzenia Pomnika przez Bernardynów IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 17:43
        "I te bydlaki " licz się ze słowami -bo to podchodzi pod zniesławienie.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka