Dodaj do ulubionych

podwyżki dla nauczycieli

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 20:59
Nie mają komu podwyższać!
biznes.onet.pl/0,1409221,wiadomosci.html
I jeszcze 6 miesięcy wakacji warto im dodać!
+29 dni urlopu +3x45 min dziennie pracy!Mysle,że powinni być zadowoleni jakby
tak było!
Obserwuj wątek
    • Gość: nauczyciel Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.19.165.20.osk.enformatic.pl 26.09.06, 21:19
      Od przyszłego roku szkolnego wakacje będą trwały 10 miesięcy, żeby sobie dzieci
      odpoczęły. Nauczyciele też będą odpoczywać na Karaibach, bo będą zarabiać 5 000
      zł miesięcznie. Pasuje?
      • Gość: nie nauczyciel Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 21:25
        Tak się składa,że jestem lekarzem nie uczniem.Lekarze musieli ostro o podwyżki
        zabiegać i to jakie. Lekarz ciężko pracuje i odpowiada za życie.Każdy wcześniej
        czy później przyjdzie do lekarza.Ale u nas są niedoceniani.Nauczyciele mają
        godziny lekcyjne i napewno osiem godzin dziennie nie pracują.Najmniej 3
        miesiące wakacji , i podwyżki są od razu.
        • kulki7 Re: podwyżki dla nauczycieli 26.09.06, 21:27
          Ale lekarze mają ZNP. Gdyby lekarze też mieli taką strukturę mafijną, to też by
          mieli odpowiednie przywileje.
      • Gość: konrad Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 21:41
        Absolutnie popieram podwyżki dla nauczycieli.Po kilkudziesięciu latach ciężkiej
        pracy 5000zł to wcale za wiele.
        Podobnie winni zarabiać lekarze.
        W sferze budżetowej te dwie grupy zawodowe winny być na topie.
        Pielęgniarki urzędnicy,wszelkiej maści mundurowi winni zarabiać mniej .
        Tak byłoby zdrowiej i uczciwiej.
    • jetpilot1 Re: podwyżki dla nauczycieli 26.09.06, 21:31
      przyjdźcie jedna z drugą jeden z drugim na lekcje pouczyć w gimnazjum, jak po
      tygodniu dalej będziesz chciał ucazyć to wtedy porozmawiamy
      • kulki7 Re: podwyżki dla nauczycieli 26.09.06, 21:32
        To nie jest argument. Z tego, że jakaś praca ma pewne niedogodności nie wynika
        jeszcze, że państwo powinno godzić się na stworzenie gangu, który będzie żerował
        na reszczie społeczeństwa.
      • Gość: klepak Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 21:35
        aż tak źle ?Widocznie tam powinny iść osoby z powołaniem.Mające cierpliwość
        itp.Gwarantuje Ci ,że więcej osób też niema lekkiej pracy.
        • jetpilot1 Re: podwyżki dla nauczycieli 26.09.06, 21:49
          czy możecie zrozumieć, że nauczyciel prócz tego że pracuje w szkole pracuje
          jeszcz3 w domu, prócz tego wszechobecny stres ,częste choroby zawodowe(utrata
          głosu) i ogromna odpowiedzialność spoczywająca na tym zawodzie sprawiają że nie
          jest to taki łatwy zawód jak zdawać by sie mogło
          • kulki7 Re: podwyżki dla nauczycieli 26.09.06, 21:50
            A co to ma do rzeczy? Wielu ludzi pracuje na podobnych zasadach. Jeżeli ktoś na
            prawdę będzie chciał w Polsce rozbić układ, bowinien zacząć od gangu zakutych
            łbów w ZNP.
            • Gość: klepak Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 21:53
              lekarze, górnicy i wiele , wiele innych zawodów narażonych jest na choroby
              zawodowe.....
              • kulki7 Re: podwyżki dla nauczycieli 26.09.06, 21:55
                Gdyby wszystkie te grupy utworzyłyby sobie gang taki, jak ZNP, to Polska
                zostałaby zmieciona z powierzchni mapy w ciągu kwartału.
              • Gość: konrad Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 21:57
                Tylko żadna z tych grup zawodowych nie ma tak niskich zarobków.
                • Gość: nie nauczyciel Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 21:58
                  A ile myślisz lekarz zarabia i to z ciężkimi dyżurami?
                  • Gość: nie łapiduch Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.kolornet.pl 27.09.06, 21:14
                    Lekarz nie zarabia tylko bierze
                    • Gość: nie nauczyciel Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 21:34
                      Cos sugerujesz ?anonimowość w Internecie to fikcja, pisanie nie jest wirtualne!
                      • Gość: nie łapiduch Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.kolornet.pl 27.09.06, 21:48
                        Cholernie się boje twoich gróźb. Poza tym czuć od ciebie infantylizm
                • kulki7 Re: podwyżki dla nauczycieli 26.09.06, 21:59
                  Tak - szczególnie pielęgniarki zarabiają krocie. No i na dodatek pracują dużo
                  krócej niż nauczyciele. Pielęgniarki do kamieniołomów! Może reedukacja nauczy je
                  szacunku dla ludzi prawdziwego robotniczego trudu z ZNP.
                  • magmaa1 Re: podwyżki dla nauczycieli 26.09.06, 22:03
                    Lekarz po ciężkich 6 lat studiów na początek ma na
                    stażu 700zł... a później na etacie parę groszy więcej-ale przecież
                    zawód lekarza to powołanie -hahahaha
                    • jetpilot1 Re: podwyżki dla nauczycieli 26.09.06, 22:07
                      więc zostańcie nauczycielami jak wam tak niedobrze
                      • kulki7 Re: podwyżki dla nauczycieli 26.09.06, 22:12
                        Nam dobrze. Co nie zmienia faktu, że gang ZNP powinien być rozbity.
                    • Gość: Stefan Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 22:11
                      Jakie ciezkie studia? Medycyna? Jesli jeste glabem, to kazde studia sa ciezkie!
                      • magmaa1 Re: podwyżki dla nauczycieli 26.09.06, 22:16
                        Masz racje Kulki7
                  • Gość: konrad Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 22:20
                    ZNP to to samo co PRL.
                    Skoro tolerujemy sfere budżetową to znaczy że kontynuujemy perelowskie tradycje.
                    Nie bronie ZNP ani innych związków zawodowych .
                    Twierdze tylko że praca nauczyciela zasługuje na coś więcej.
                    Skoro jesteśmy w UE to stosujmy proporcje zarobków nauczyciela do np.
                    policjanta ,pielęgniarki czy urzędnika.
            • Gość: pm Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 22:42
              Wiesz co kulki ja jestem nauczycielem, nie jestem w ZNP, ale wiem, że jest to
              normalny związek zawodowy. Wielu moich znajomy należy do ZNP i poza kawą na
              święta i życzeniami nie widzę, aby odbierali inne profity z tego powodu. A co
              do zawodów, mam szwagra lekarza, pracuje ciężko, dłużej niż ja (10-12 h/dobę)
              ale jest dobry bo chce być dobry i zarabia dobrze, bardzo dobrze i nie musi
              czekać na koperty. Może skarbie weź się za siebie, bądź dobry w tym co robisz
              to zarobisz. Najłatwiej jest zaglądać innym do portfela i oskarżac ich że mają
              lepiej a nic nie robią. pozdrawiam
              • kulki7 Re: podwyżki dla nauczycieli 28.09.06, 09:29
                Mój portfel jest wielokrotnością pensji nauczyciela, czy lekrza. Nie narzekam.
                Jeżeli nie podoba mi się ZNP to z tego prostego powodu, że wiem, jak organizacja
                ta działa np. w sejmie. To właśnie ten podmiot w dużej części odpowiada za to,
                że polska oświata to dom wariatów.
      • Gość: matka Re: podwyżki dla nauczycieli IP: 81.15.189.* 27.09.06, 18:24
        To rezygnuj chłopie,bo próbujesz nam wmówić,ze cie tam wsadzili za karę!
        Bedziemy mieć zdrowsze dzieci bez takich cierpiacych drani.
        • Gość: realista Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.19.165.20.osk.enformatic.pl 27.09.06, 20:59
          B iedna kobieto, aż sączy z ciebie jad. I co się dziwić potem dzieciom, że w
          szkole się męczą z takimi.
    • jetpilot1 Re: podwyżki dla nauczycieli 26.09.06, 22:54
      kulki7 napisz jeszcze raz że ZNP to gang - pod twoją klawiaturą wygląda to
      naprawde super
    • Gość: wyluzowany Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 22:59
      Nie wiem kim Pan jest? Pan też może mieć te wszystkie przywileje. Czemu nie?
      Proponuję posadzić dziecko swoje lub sąsiada obok siebie i pouczyć je
      czegokolwiek, ale z kulturą proszę Pana. Konia z rzędem temu, kto nie otworzy
      ziapy nie będąc nauczycielem. Zalecam walerianę i zimną szmatkę na czółko!
      Pozdro!!!
      • Gość: Pola Re: podwyżki dla nauczycieli IP: 82.177.97.* 26.09.06, 23:39
        Ta skądinąd ciekawa dyskusja jest bezprzedmiotowa - bo nauczyciele tych
        słynnych podwyżek nie dostali! Jeśli - a na p. Giertychu można przecież
        polegać jak na Zawiszy - dostaną w przyszłym roku te obiecane 7%, to na rękę
        będzie to po 50 - 70 zł. To oczywiście lepiej niż nic, ale czy to podwyżka czy
        wyrównanie inflacji? I czy osoba, która zarabiała 1200 zł, nagle dostając 1270,
        nie dostanie zarazem zawrotu głowy? Bo jak tu wybrać - Hawaje czy Seszele?
        • Gość: nauczyciel Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.19.165.20.osk.enformatic.pl 26.09.06, 23:54
          Tym wszystkim, którzy tak zazdroszczą nauczycielom polecam lekturę "Antek"
          Bolesława Prusa oraz o dokładne przeczytanie fragmentu dot. wyglądu
          nauczyciela. Koszyk już mam. Tylko jeszcze dziurawe buty ale tych na wysypisku
          jest mnóstwo. No i wiechcie. Rolnicy palą słomę, to z tym także nie ma
          problemu.Zadowoleni? Można odciążyć budżet poprzez posyłanie dzieci do
          prywatnych szkół. Tylko ciekawe, ile wpłaca do budżetu ten, co narzeka, że
          nauczyciele są z niego opłacani.
          • piano4 Re: podwyżki dla nauczycieli 27.09.06, 10:20
            Zgadzam sie w zupełności.Choc jestem z zawodu nauczycielk muzyki obecne nie mam
            pracy.Tak przy okazji może ktoś słyszał o etacie wszkole (lub pól)dla
            nauczyciela wychowania fizycznego lub własnie muzyki??pozdrawiam.PS.Nauczyciel
            to naprawde ciezki zawód - patrząc na dzisiejsza młodzież i dzieci.Przecież to w
            zasadzie ciągły stres i ogromna odpowiedzialność.Przecież wybierając studia i
            daną profesje kazdy wiedział co go bedzie czekać(chociaż w najmniejszym
            stopniu.pozdrawiam Goska
            • Gość: kioi Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 18:06
              za dużo pieniędzy dla nauczycieli, same przywileje wie kształcie sie w tynm
              kierunku!
              A lekartze sapo studiach iile pieniędzy mają?każdy kto idzie to daje,
              oczywiscie nie jest to przymus pisany ale praktykowany, kto daje
              nauczycielowi? iktory nauczyciel by wział? lekarze nie maja żadnych oporow!
            • Gość: lolo Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 18:09
              dla nie zadowolonych ze szkół i nauczycieli- sami kształccie swoje dzieci w
              domach , macie do tego prawo. nie dacie w ten sposób zarobić nauczycielom,
              pozbawicie ich pracy, zarobku, przywilejow i wreszcie przestaniecie nadawac na
              ten zawod.
              Rodzice kształccie dzieci w domach gdyż macie prawne prawo to robic
        • Gość: doradca Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.19.165.20.osk.enformatic.pl 13.10.06, 01:16
          Najlepiej kąpać się w miednicy. Taniej, mniej wody. Poza tym nie ma zagrożenia
          ze strony terrorystów. No i napewno samolot się nie rozbije. Proszę się nie
          martwić w przyszłości nauczyciele będą zarabiać 10 000 zł. Juz zarabiali nawet
          2 mln.
          • Gość: KASAI___34 Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 21:18
            poprostu boska dyskusja. ale wszystkich krytykujących zapraszam na miesiac do
            uczenia młodzieży lub dzieći, albo do pracy w szpitalu. Zobaczymy kto będzie
            wtedy chciał dalej popracować:) Pozdrawiam
            • Gość: tomek Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.rzeszow.mm.pl 18.10.06, 10:32
              Nauczyciele powinni zarabiac okolo 6000 brutto. Moze wtedy przykladali by sie
              bardziej do pracy i mniej by było "mozgowych dresow" w stylu nie nauczyciela i
              kulki7...
            • Gość: gosc Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 19.10.06, 08:22
              to ile ta podwyzka wyniesie 20 zł czy wiecej???
    • Gość: STEVEN Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.rzeszow.mm.pl 19.10.06, 21:08
      Śmiech na sali. po piewrsze chodzę do pierwszego liceum do którego dostają się
      generalnie ludzie którzy nie sprawiają problemow wychowawczych. Więc jaka tu
      mowa o problemach z uczniami ? że nie słuchają przynudnawych lekcji
      niewykfalifikowanych starych matołow ? nie dziwota nikt by nie słuchał.
      Ostatnio w sparwozdaniu z roku 2005/2006 przeczytałem kto dostał nagrodę
      pieniężną dyrektora szkoły : nauczycielka wf-u... Pytam za co ? za to, że chla
      wódę za parawanem w kantorku czy może za to że sobie kupiła własny elelktryczny
      grill który przytargała do szkoły by poczestowac innych przebystrych
      nauczycieli pyszną kiełbaską ?
      Jakie podwyżki ? W sprawozdaniu przeczytałem tez,że najwięcej godzin w tygodniu
      pracuje... bibliotekarka...30h/tydzien... Inni pracuja po dwadzieścia
      dwadzieścia dwie... Moja mama pracuje 40h a ojciec prywatny przedsiębiorca
      60h... Nie narzekają nie jęczą nie wyzywają nikogo od durniów jak nauczyciele
      np od informatyki czy przysposobienia obronnego... A dyrektor ? nigdy go w
      szkoel nie ma a połowa uczniów nie wie jak wygląda... co to ma być jeszcze im
      pieniezy dajcie... Żeby w ogóle przestali cokolwiek robić... Wakacje ferie ? za
      siedzenie te bałwany dostają pieniedze ? a ktoś coś wspominał,że nauczyciel
      pracuje w domu ? Do dlaczego ja musze czekać na oddanie moich wypocin miesiąć
      póltora ? Nauczyciele powinni pracować za darmo wtedy by przychodzili tylko
      tacy, którzy by kochali ten zawód. A nie banda niedouczonych imbecyli... Ma
      ktoś coś przeciwko ? hampreykuz@poczta.onet.pl
      • she8 Re: podwyżki dla nauczycieli 19.10.06, 21:35
        Dzięki za informacje dotyczące Twej szkoły.Dziecka tam nie poślę.Dziwi mnie
        tylko jedno: gdzie są rodzice i czemu milczą na wywiadówkach, bo o szkole nie
        powiedziałeś ani jednego dobrego zdania? Po co tam chodzisz, chyba że jesteś
        pierwszakiem,więc dopiero zacząłeś tam edukację i już usilnie szukasz dobrej
        szkoły; przecież w Rzeszowie jest więcej liceów?czy wszędzie jest jak opisujesz?
        • Gość: STEVEN Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.rzeszow.mm.pl 20.10.06, 21:09
          przykro mi ale jestem już w drugiej klasie... Na początku zmylono mnie hasłami
          typu szkoła z tradycjami itp itd ale to nie problem utrzymywać tradycję gdy się
          przyjmuje ludzi najmądrzejszych i najzdolniejszych to z cku by zrobili szkołe z
          tradycjami... najśmieszniejsze jest to z tymi dziennikami to uczniowie muszą
          biegać jak idioci po szkole żeby zdązyć przed dzwonkiem do labolatorium
          chemicznego i fizycznego... a przynieść dziennik to rzeczywiście niesamowite
          zadanie... ale nie dziwie się, nauczycielom to sprawia problemy... Pracuja
          matoły po dwadzieścia godzin tygodniowo i jeszcze pieniędzy chca ? ja to bym
          zrobił dziadom testy psychologiczne czy oni na pewno się nadają do przebywania
          z młodizeża... dzisiaj na przerwie mi się pani od wfu wepchała do kolejki do
          sklepiku... chamstwo i słoma z butów... chłopi pańszczyźniani nie pedagodzy...
      • Gość: wuj przeciw IP: *.icm.edu.pl 19.10.06, 22:11
        dwa miesiące wakacji , dwa tygonie ferii, okres przed Wielkanocą i po...okres
        przed świętami BOżego narodzenia i po aż do Nowgo Roku....3 miesiące jak nic
        się zbierze wolnego i do tego niepełny 40 godzinny tydzien pracy.No i godzina
        ma 45min....
        • Gość: she Re: przeciw IP: *.mtm-info.pl 19.10.06, 22:17
          Szkoły wyższe zapraszają.Czyżbyś miał jakieś problemy z nauką?Jeśli nie Ty,
          niech Twe dzici zostaną nauczycielami, nie widzę przeszkód.
        • dreameker Re: przeciw 20.10.06, 09:37
          Gość portalu: wuj napisał(a):

> dwa miesiące wakacji , dwa tygonie ferii, okres przed Wielkanocą i po...okres
          > przed świętami BOżego narodzenia i po aż do Nowgo Roku....3 miesiące jak nic
          > się zbierze wolnego i do tego niepełny 40 godzinny tydzien pracy.No i godzina
          > ma 45min....

ty czlowieku jakbys pomyslal tobys chyba umarl - bo piszesz takie texty ze
          normalnie wymiekam ... zachowujesz sie jak chlop z ukrainy co do szkoly ie
          chodzil a jesli juz to byles tak tepy ze nic do ciebie nie docieralo

oczywiscie po skonczonej lekcji nauczyciel idzie sie napic kawy zjesl buleczke
          albo poogladac Tv w pokoju nauczycielskim. nie ma dyzurow na korytarzu aby
          pilnowac czy twojemy dziecku ( mam nadzieje ze nie masz bo wstyd miec takiego
          ojca) cos sie nie stanie,nie tzreba przygotowac pomocy naukowych , przyniesc
          innego dziennika dla danej klasy itp . nauczyciele maja 45 min a potem
          dobijaja do pelnej godziny odpoczynkiem ... boze czemu na swiecie sa tacy
          idioci ?
          • Gość: MegaKaczka Re: przeciw IP: *.icm.edu.pl 20.10.06, 09:45
            "przyniesc
            innego dziennika dla danej klasy itp " zajęcie wymagające max trudu...
            ......a kali jesc i pić....
      • Gość: aa Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 19:18
        Nieźle cię rodzice wychowali. Tylko pogratulować. Teraz skaczesz do
        nauczycieli, a jutro doczeka sie sznowna mamuśka.
      • Gość: bb Re: podwyżki dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 21:07
        A czy Twoi rodzice pracują za darmo? A może Ty kiedyś się zaoferujesz ibędziesz
        pracował za darmo? Aż taki z Ciebie idealista czy idiota? Jeśli nauczyciele
        pracują źle nalezałoby ich zwoliić i zatrudić takich, którym się chce. Po
        prostu.
    • borowik1 Re: podwyżki dla nauczycieli 20.10.06, 21:44
      najbardziej uprzywilejowaną grupą budżetówki jest wojsko. Młodziutki oficer po
      szkole zarabia od 1800 na ręke. Do tego dostaje mieszkanie, które wykupuje za
      pare złotych i tym samym dostaje od państwa prezent w wysokości ok 150.000.
      Emerytura wojskowa wynosi od 2000 w górę.
      Żadna grupa zawodowa nie otrzymuje takich przywilejów.
      • Gość: gosc do Stevena IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 21.10.06, 09:44
        Podobała mi sie wypowiedź. Jeżeli I LO jest takie złe, to dlaczego nie zmienisz
        szkoły. Ci starzy nauczyciele pewnie niedługo pójdą na emeryture, więc beton
        zniknie.
        przyjda młodzi ,po studiach ambitni, nie będą wyzywać was od baranów.

nie wiem tylko czy chcieli by zarabiać za darmo..

Chyba to już nie te czasy, że nauczyciel dostaje wałówke od uczniów(
        przynajmniej nie w mieści).

Musiałby mieć bogatego sponsora, na przykład bogatego ucznia. Wtedy już 1
        wrzesnia wszyscy mieliby juz zagwarantowane wysokie oceny na świadectwie
        • Gość: Ania Re: do Stevena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 19:48
          Co za jałowa dyskusja. Po co w ogóle wdawać się w nią z ludźmi, którzy nie mają
          pojęcia o pracy nauczyciela. To co niektórzy wypisują jest po prostu chore.
          Wyobraźcie sobie teraz państwo nauczyciele, że takie dyskusje toczą się w
          domach waszych uczniów i jak najbardziej biorą oni w nich udział. Czego zatem
          wymagać od dzieci w szkołach, kiedy rodzice nie umieją okazać szacunku innym. W
          obecności dzieci podejmują temat nauczycieli, mieszają ich z błotem,
          upokarzają... A potem wymagają żeby szkoła wychowała ich potomstwo. Ale
          niestety bez wzajemnego szacunku nie jest to możliwe. Po latach zdziwią się
          zachowaniem swoich dorosłych lub prawie dorosłych dzieci. I znając życie zrzucą
          z siebie winę za złe zachowanie pociech na szkołę, tak jak teraz zrzucają na
          nią obowiązek wychowywania. (chociaż jest ona tylko instytucją wspierającą) I
          niestety większość tego nie rozumie, do większości to nie dociera i większość
          tak naprawdę nie wie na czym polega praca nauczyciela.
          Dlatego szkoda denerwować się czymś na co nie ma się wpływu. Niech sobie myślą
          co myślą, a Wy róbcie swoje. Może chociaż części z Was uda się wychować cudze
          dzieci lub przynajmniej skierować je na dobre tory. A jeśli one są mądrzejsze
          od swoich rodziców i dotrze do nich to co się dla nich robi, na pewno w
          przyszłości docenią pracę nauczyciela.
          Duża część społeczeństwa żyje bowiem w przkonaniu, że nauczyciel to nie zwykły
          człowiek i za swoja pracę nie powinien otrzymywać wynagrodzenia w ogóle
          (wpływ "Siłaczki" ?). Powinien się poświęcać bez reszty, nie zakładać rodziny
          tylko orać od rana do nocy, uczyć, wychowywać i zajmować się cudzymi dziećmi
          tylko dlatego, że rodzice po prostu nie umieją wypełnić swojego rodzicielskiego
          obowiązku (i jest to widoczne coraz częściej i coraz bardziej tragiczne skutki
          przynosi nieumiejętność wychowywania - rozejrzyjcie się wokół siebie). Za taką
          pracę należy się tylko łaska od rodziców (jaj, chleb, ziemniaki, smalec i
          przechodzona odzież)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka