Dodaj do ulubionych

Musimy się uczyć, czym jest ADHD

IP: *.dnet.pl 17.10.06, 22:28
Wreszczie! Ktoś zajął się tym problemem. To jest poważna sprawa. Dzieci
dotknięte ADHD nie są chore umysłowo! To można wylweczyć, to jest poprostu
nadpobudliwość w każdym tego słowa rozumieniu! Problem polega na tym, że
wielu pedagogów/psychologów ( a wiem coś o tym ) nie jest przygotowana- po
pierwsze do tego tematu, a po drugie nie ma zielonego pojęcia jak temu
zaradzić! Mówmy o tym, a problem powoli zacznie znikać!
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Musimy się uczyć, czym jest ADHD IP: *.dnet.pl 18.10.06, 10:41
      Jestem pedagogiem i od 2 lat pracuje z dziećmi z ADHD jako wolontariusz w Stowarzyszeniu Na Rzecz Dzieci z Nadpobudliwością Psychoruchową w Rzeszowie. Dzieci z ADHD są cudowne i kochane jeżeli sie wie jak z nimi postępować. Trzeba wymagać, być konsekwentnym i nagradzać za starania dziecka. Nie wolno sie nam nauczycielom zniechęcać! Nagrodą jest radość dziecka!
      • Gość: Leszek Re: Musimy się uczyć, czym jest ADHD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 14:15
        zgadzam się, natomiast nie może być tak że cała klasa jest bita przez osobnika
        a odpowiedzialni za to mówią że jest poprosu chore. Najczęściej są jeszcze bite
        dzieci spokojne które same hić nie umią bo ich w domu nie bito.
        • Gość: tomek Re: Musimy się uczyć, czym jest ADHD IP: *.rzeszow.mm.pl 18.10.06, 14:19
          Trzeba też rozrozniac ADHD od normalnej chuliganki.
          • Gość: krystek59 Re: Musimy się uczyć, czym jest ADHD IP: *.19.165.20.osk.enformatic.pl 18.10.06, 16:51
            Szkoda, że niektórzy nauczyciele nie wiedzą czym jest ADHD. Wydaje im się, że
            są to te dzieci, które "chodzą po ścianach". I o tym mówią nauczyciele z 20-
            letnim stażem pracy. Nie douczają się, patrzą jak zarabiać pieniądze.
            • Gość: douczającasię Re: Musimy się uczyć, czym jest ADHD IP: 81.15.189.* 18.10.06, 23:59
              chcę powiedziec,że komuś się pomyliły terminy.AdHd to zespół objawów,podobnie
              jak/nie przymierzając/alkoholizm,uposledzenie itp.Nie jest to jednak ani
              usprawiedliwienie,ani obciążenie.Pracuje się w zależności od
              przyczyn:środowiskowych względnie neurologicznych/ale te klasyfikuje się i
              leczy poza szkolnictwem masowym/.
      • Gość: Arv123 Re: Musimy się uczyć, czym jest ADHD IP: *.napora.eu 18.10.06, 23:46
        To ja mam takie pytania:
        1. Jak odróżnić ADHD od skutków ubocznych wychowania bezstresowego ?
        2. Czy brak jakiejkolwiek reakcji na proste polecenie np. usiądź, oddaj zabawkę, przestań mówić - jest jednym z objawów ADHD, czy raczej błędami wychowawczymi opiekunów dziecka (niezależnie od schorzeń - no chyba że dotyczących słuchu)
        3. W jaki sposób należy karać dziecko z ADHD np. za pobicie rówieśnika?
        4. Czy spotkała się Pani z przypadkami "wyłudzonych" orzeczeń ADHD ? (Podobnie jak "wyłudzone" orzeczenia o dysleksji - w pewnej szkole takie orzeczenie uzykało 30% dzieci !!!)
        5. Czy zachowanie zaprezentowane dziś w wielu programach informatyjnych TV (i zdaje się opisane w którymś z tabloidów) jest typowe dla dzieci z ADHD ? Chodzi mi o zapis kamerą w telefonie komórkowym.
        6. Czy Pani zdaniem dzieci w klasie w której uczy się sfilmowany komórką chłopiec korzystają z lekcji tyle samo co dzieci w innych klasach ?
    • Gość: stasiobe Musimy się uczyć, czym jest ADHD IP: 213.199.201.* 19.10.06, 15:00
      W latach siedemdziesiątych i na początku osiemdziesiątych nie istniało w
      szkołach ADHD, ani dysleksja itp. Każdy musiał umieć poprawnie pisać i
      właściwie się zachowywać. Pytanie brzmi: Komu to przeszkadzało? - To wszystko
      są bzdury i wymysły liberałów, niektórzy tzw. "terapeuci" robia na tym niezłą
      kasę!!!
    • zzyxyryzzy Musimy się uczyć, czym jest ADHD 19.10.06, 22:58
      Wysoki Sądzie,

Czapki z głów! Nareszcie ktoś, kto patrzy nie tylko na przepisy i pilnuje
      powagi urzędu ale chce równiez znaleźć prawidłowe rozwiązanie sytuacji.
      Dziecie z ADHD albo są traktowane jak osoby niepotrzebne, i wtedy wyrastają z
      nich często mali przestępcy, albo też mają szczęście trafić na takich jak Pani
      Sędzia - i wtedy jest nadzieja że będą urtowane.

Jeszcze raz - brawo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka