pietrekrz 31.05.03, 22:51 INTERNAUCI PISZCIE COŚ O SWOIM MIEŚCIE ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pietrekrz Re: FORUM PILZNO 31.05.03, 23:05 miasto w powiecie debickim, w zachodniej części województwa podkarpackiego. 4,2 tys. mieszkańców (2000). Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz Re: FORUM PILZNO 01.06.03, 17:06 Wzmiankowane w 1105, własność benedyktynów tynieckich. 1354 prawa miejskie, siedziba starostwa niegrodowego. Rozwijało się jako ośrodek handlowy i rzemieślniczy. W XV w. ośrodek husytyzmu, w XVI-XVII w. arianizmu. 1655-1657 zniszczone podczas najazdu szwedzkiego, w następnych latach nie odzyskało już dawnego znaczenia. W I rozbiorze (1772) zajęte przez Austrię. Od 1918 w odrodzonej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz Re: FORUM PILZNO 04.06.03, 22:38 Wytwórnia urządzeń chłodniczych. Węzeł drogowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Spotkania lalkowe w Pilźnie IP: *.tarnow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 21:58 Od paru dni nosiłam sie z zamiarem napisania czegoś o naszym mieście, a dzisiaj okazja ku temu szczególna: odbyły się u nas Pierwsze wojewódzkie spotkania teatrów lalkowych "Europo, opowiedz mi bajkę". Organizatorami było m.in. Stowarzyszenie MAGA, Teatr "Maska" z Rzeszowa, Gminny Ośrodek Kultury w Pilźnie. Uczniowie ze szkół podstawowych i gimnazjów prezentowali bajki w wersji angielsko- i niemieckojęzycznej. Jak to powiedzieli moi uczniowie: było po prostu super!!!! Mam nadzieję, że w jutrzejszej Wyborczej znajdzie sie o tym chociaż drobna wzmianka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Spotkania lalkowe w Pilźnie IP: 80.51.255.* 06.06.03, 08:09 Gość portalu: Kasia napisał(a): > Od paru dni nosiłam sie z zamiarem napisania czegoś o naszym mieście, a dzisiaj > > okazja ku temu szczególna: odbyły się u nas Pierwsze wojewódzkie spotkania > teatrów lalkowych "Europo, opowiedz mi bajkę". Organizatorami było m.in. > Stowarzyszenie MAGA, Teatr "Maska" z Rzeszowa, Gminny Ośrodek Kultury w > Pilźnie. Uczniowie ze szkół podstawowych i gimnazjów prezentowali bajki w > wersji angielsko- i niemieckojęzycznej. Jak to powiedzieli moi uczniowie: było > po prostu super!!!! Mam nadzieję, że w jutrzejszej Wyborczej znajdzie sie o tym > > chociaż drobna wzmianka.... Witaj Kasiu ! Super sprawa z tymi spotkaniami teatrów lalkowych - niestety impreza nie rozlekramowana - mieszkam w Dębicy i dopiero na tym forum sie o tym dowiedziałem. Jak się nie znajdzie w Wyborczej to napewno napiszą cos Super Nowości albo Nowiny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Spotkania lalkowe w Pilźnie IP: *.tarnow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.03, 12:16 A żałuj! :-) Rzeczywiście, jakoś nie było słychać o tych spotkaniach w Rzeszowie- moje koleżanki uczą w tamtejszych szkołach i chyba tylko jedna wiedziała o nich. Informacje były wysyłane do szkoł, patronatem medialnym był dębicki "Obserwator", Radio Rzeszów. Pani z radia przyjechała na jakąś godzinkę i nagrała krótki materiał, który albo był już wczoraj wyemitowany lub bedzie go można usłyszeć w przyszły czwartek koło 17.00-18.00. Szkoda,że nie pojawil sie nikt z TVP Rzeszów, w koncu były to spotkania dzieci z całego województwa, a - wierzcie mi - było co ogladać i czego posłuchać. Co do zespołów - warto tu podkreślić, że głównie szkoły z miasteczek i wsi podjęły się takiego trudu, jakim było niewątpliwie przygotowanie przedstawienia, z samego miasta Pilzna nistety nikt ine wziął udziału, (WSTYD!!!), z gminy zaprezentowały sie dwie szkoły podstawowe, oprócz tego Dębica, Frysztak, Brzostek, Żarnowiec (wiecej nazw niestety nie pamiętam) Zdziwiło mnie, że w żadniej rzeszwoskiej szkole nie znalazł się albo nauczyciel, który mógłby popracować z uczniami, albo (wersja dla mnie bardziej prawdopodobna)uczniowie, którzy chcieliby popracować po lekcjach... No, ale wszyscy będą mieć szansę za rok. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Spotkania lalkowe w Pilźnie IP: 80.51.255.* 06.06.03, 18:59 Gość portalu: Kasia napisał(a): > A żałuj! :-) Rzeczywiście, jakoś nie było słychać o tych spotkaniach w > Rzeszowie- moje koleżanki uczą w tamtejszych szkołach i chyba tylko jedna > wiedziała o nich. Informacje były wysyłane do szkoł, patronatem medialnym był > dębicki "Obserwator", Radio Rzeszów. Pani z radia przyjechała na jakąś godzinkę > > i nagrała krótki materiał, który albo był już wczoraj wyemitowany lub bedzie go > > można usłyszeć w przyszły czwartek koło 17.00-18.00. Szkoda,że nie pojawil sie > nikt z TVP Rzeszów, w koncu były to spotkania dzieci z całego województwa, a - > wierzcie mi - było co ogladać i czego posłuchać. > Co do zespołów - warto tu podkreślić, że głównie szkoły z miasteczek i wsi > podjęły się takiego trudu, jakim było niewątpliwie przygotowanie > przedstawienia, z samego miasta Pilzna nistety nikt ine wziął udziału, > (WSTYD!!!), z gminy zaprezentowały sie dwie szkoły podstawowe, oprócz tego > Dębica, Frysztak, Brzostek, Żarnowiec (wiecej nazw niestety nie pamiętam) > Zdziwiło mnie, że w żadniej rzeszwoskiej szkole nie znalazł się albo > nauczyciel, który mógłby popracować z uczniami, albo (wersja dla mnie bardziej > prawdopodobna)uczniowie, którzy chcieliby popracować po lekcjach... > No, ale wszyscy będą mieć szansę za rok. > Pozdrawiam! po przeczytaniu Twojej recenzji, bardzo ubolewam, że nic nie wiedziałem o jakby nie było dużej imprezie w naszym powiecie dębickim. Gratulacje dla organizatorów i fakt szkoda że TV Rzeszów nic o tym nie powiedziała :( ! POZDRÓWKA Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz ZABYTKI 08.06.03, 22:50 kościół Św. Jana Chrzciciela (XIV, XVI w.), plebania (1787), zespół klasztoru Augustianów, obecnie Karmelitów: kościół Wniebowzięcia NMP i Św. Barbary i Katarzyny (XV, XVIII w., 1865), klasztor (1848). Pozostałości fortyfikacji miejskich (XVI w.), młyn i tartak (XVIII-XIX w.), domy mieszkalne (XVII-XIX w.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia :-) IP: *.tarnow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.03, 20:31 republika.pl/sanktuarium_pilzno www.pilzno.um.gov.pl/ www.kasia-dolls.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Konfrontacje rękodzielnicze-zapraszamy!!!!!!!!!!!! IP: *.tarnow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.03, 20:33 VI KONFRONTACJE RĘKODZIELNICZE PILZNO'2003 w dniach 13-15 czerwca Program Piątek 13.06.2003 r. 10.00 Rozpoczęcie Konfrontacji (plac Kilińskiego) 10.15 Prezentacja dorobku dzieci z Ochronki i dzieci z Publicznego Przedszkola w Pilźnie, w Podlesiu Machowskim, w Bielowach 12.00 - 17.00 Prezentacje dorobku artystycznego Szkół Podstawowych, Gimnazjów i Liceum Ogólnokształcącego. 17.15 Zakończenie I części Konfrontacji Rękodzielniczych 18.00 - 19.00 Konkursy dla dzieci 19.00 Koncerty zespołów rockowych z Pilzna i z Dębicy 20.30 Capstrzyk - w wykonaniu Parafialnej Orkiestry Dętej i OSP w Pilźnie Sobota 14.06.2003 r. 10.00 Rozpoczęcie II części konfrontacji (plac Kilińskiego) 10.10 - 18.00 Prezentacje rękodzielnicze cd. 10.10 - 12.00 Degustacja potraw regionalnych Prezentacje zespołów działających przy Domu Kultury w Pilźnie 10.10 - 11.30 Popis dzieci ogniska muzycznego 11.30 - 12.00 Zespoły taneczne 12.00 - 12.30 Zespoły teatralne 12.10 - 13.00 Kółko plastyczne 13.00 - 14.50 Gry i zabawy sportowe dla dzieci 15.00 - 15.30 Prezentacje gimnastyczne ludowo - uczniowskiego klubu sportowego w Jaworzu Górnym 15.30 - 17.30 Występy kapel ludowych - "Pilźnianie" z Pilzna - "Solidarny Senior" z Dębicy 16.00 Wręczenie "orderów serca" matkom wsi 17.30 Podsumowanie VI Konfrontacji Rękodzielniczych i wręczenie nagród 18.30 - 20.00 koncert i parada orkiestry dętej z Dobrynina 20.00 Zabawa taneczna (5 zł bilet) Dom Kultury w Pilźnie IMPREZY TOWARZYSZĄCE: W tych dniach czynne będzie w godzinach od 9.00 do 18.00 Muzeum Lalek - wstęp bezpłatny Turnieje: tenisa stołowego , ziemnego, piłki siatkowej - na Sokole Niedziela 15.06.2003 r. stadion LKS "Rzemieślnik" 14.00 Mecz piłki nożnej juniorów - gimnazjum 15.00 Mecz służb mundurowych (księża - policjanci) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DODO Re: Konfrontacje rękodzielnicze-zapraszamy!!!!!!! IP: *.wsiz.rzeszow.pl / 10.3.117.* 11.06.03, 11:12 Gość portalu: Kasia napisał(a): > VI KONFRONTACJE RĘKODZIELNICZE PILZNO'2003 > w dniach 13-15 czerwca > > Program > Piątek 13.06.2003 r. > 10.00 Rozpoczęcie Konfrontacji (plac Kilińskiego) > 10.15 Prezentacja dorobku dzieci z Ochronki i dzieci z Publicznego Przedszkola > w Pilźnie, w Podlesiu Machowskim, w Bielowach > 12.00 - 17.00 Prezentacje dorobku artystycznego Szkół Podstawowych, Gimnazjów i > > Liceum Ogólnokształcącego. > 17.15 Zakończenie I części Konfrontacji Rękodzielniczych > 18.00 - 19.00 Konkursy dla dzieci > 19.00 Koncerty zespołów rockowych z Pilzna i z Dębicy > 20.30 Capstrzyk - w wykonaniu Parafialnej Orkiestry Dętej i OSP w Pilźnie > > Sobota 14.06.2003 r. > 10.00 Rozpoczęcie II części konfrontacji (plac Kilińskiego) > 10.10 - 18.00 Prezentacje rękodzielnicze cd. > 10.10 - 12.00 Degustacja potraw regionalnych > > Prezentacje zespołów działających przy Domu Kultury w Pilźnie 10.10 - 11.30 > Popis dzieci ogniska muzycznego > 11.30 - 12.00 Zespoły taneczne > 12.00 - 12.30 Zespoły teatralne > 12.10 - 13.00 Kółko plastyczne > 13.00 - 14.50 Gry i zabawy sportowe dla dzieci > 15.00 - 15.30 Prezentacje gimnastyczne ludowo - uczniowskiego klubu sportowego > w Jaworzu Górnym > 15.30 - 17.30 Występy kapel ludowych > - "Pilźnianie" z Pilzna > - "Solidarny Senior" z Dębicy > 16.00 Wręczenie "orderów serca" matkom wsi > 17.30 Podsumowanie VI Konfrontacji Rękodzielniczych i wręczenie nagród > 18.30 - 20.00 koncert i parada orkiestry dętej z Dobrynina > 20.00 Zabawa taneczna (5 zł bilet) > > > Dom Kultury w Pilźnie > IMPREZY TOWARZYSZĄCE: > W tych dniach czynne będzie w godzinach od 9.00 do 18.00 Muzeum Lalek - wstęp > bezpłatny > Turnieje: tenisa stołowego , ziemnego, piłki siatkowej - na Sokole > > Niedziela 15.06.2003 r. stadion LKS "Rzemieślnik" > 14.00 Mecz piłki nożnej juniorów - gimnazjum > 15.00 Mecz służb mundurowych (księża - policjanci) DZIĘKI ZA SZCZEGÓŁOWY PROGRAM - NIE WIEM CZY SIĘ NIE WYBIORE POZDROWIONKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafik Re: FORUM PILZNO IP: *.man.rsk.pl 09.06.03, 23:23 Podobno w Pilznie dają najlepsza golonke!!! Wiem to od tirowców. Czy to prawda??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: FORUM PILZNO IP: *.tarnow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.03, 16:01 Gość portalu: fafik napisał(a): > Podobno w Pilznie dają najlepsza golonke!!! > Wiem to od tirowców. > Czy to prawda??? A to się zgadza. Najlepsza golonka (podobno na świecie :-)) jest w barze "TAURUS", jadąc A-4 z Rzeszowa to jakiś kilometr za centrum Pilzna. Oprócz tego jest jeszcze TAURUS przed wjazdem na obwodnicę przed Tarnowiem i przy drodze do Jasła, skręcając przed centrum w Pilźnie. Ale ta najlepsza jest podobno w tym pierwszym. W sumie to prawie moim wszystkim znajomym (szczególnie męskiej części) Pilzno kojarzy się przede wszystkim z tą golonką. Czasami wpadamy tam na małe co nieco, a kto jest z Rzeszowa, to bierze nawet dodatkową porcję na wynos... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafik Re: FORUM PILZNO IP: *.man.rsk.pl 11.06.03, 00:24 Dobrze wiedziec ze legenda sie potwierdza. Nastepnym razem juz nie odpuszcze i dokonam degustacji. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz REFERENDUM 2003 - WYNIKI 22.06.03, 10:54 FREKWENCJA: 55.06% GŁOSÓW NA TAK: 58% GŁOSÓW NA NIE: 42% www.referendum.pkw.gov.pl/sww/gminy/18/03/06A.1.html Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz SZPITALE 29.07.03, 19:32 w mieście nie funkcjonuje szpital :-( najbiższe są w Dębicy: Szpital Miejski ul.Krakowska 91, tel.(14)6703621 Specjalistyczny Szpital Psychiatryczny ul. Straszęcin 295, tel.(14)6811089 Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz UCZELNIE 07.08.03, 21:20 w mieście nie funkconuje uczelnia :( najbliższe znajdują się w: Dębicy Uniwersytet Rzeszowski - wydział wychowania fizycznego i zdrowotnego Akademia Ekonomiczna w Krakowie filia Ropczycach Wyższa Szkoła Inżynieryjno-Ekonomiczna Rzeszowie Uniwersytet Rzeszowski Politechnika Rzeszowska Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania Wyższa Szkoła Zarządzania Wyższe Seminarium Duchowne Wyższa Szkoła Administracji i Zarządzania filia Odpowiedz Link Zgłoś
pietrekrz WESOŁYCH ŚWIĄT 23.12.03, 17:51 POGODNYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA ORAZ POWODZONKA W NOWYM ROKU 2004 DLA MIESZKAŃCÓW PILZNA I OKOLIC przesyła Pietrek Rzeszów Odpowiedz Link Zgłoś