Dodaj do ulubionych

Licealiści wybrali Platformę

17.10.07, 20:44
No to 21 października będą chyba ostatnimi wygranymi przez PiS na Podkarpaciu.
Obserwuj wątek
    • Gość: A PSL gdzie? Re: Licealiści wybrali Platformę IP: 80.54.48.* 17.10.07, 23:29
      Jesli 7 komitetów to dlaczego podano wyniki tylko 6 i dlaczego brakuje ok 5% do
      tego bilansu???
      • Gość: uczen PSL IP: 84.38.160.* 17.10.07, 23:36
        PSL otrzymal za duzo poparcia i cenzura opciela............
    • Gość: smalltownboy Re: Licealiści wybrali Platformę IP: *.interblock.pl 17.10.07, 23:44
      Ludzie, nie dajcie sie ogłupić. Rozmawiam ze znajomymi w Anglii,
      Irlandii, USA i odradzają PO. Takiego czegos, co mówi PO, nie ma na
      zachodzie, nie wierzcie w te bajeczki. Tam jest normalnie socjal i
      prawa ludzi pracy. A nie liberalizm. Zresztą pułTusk wykazał się
      mądrością o Irlandii w debacie.
      • Gość: POlak Re: Licealiści wybrali Platformę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.07, 09:44
        masz racje, glosujmy na Klamczynskiego i jego swite z pisu
        w nagrode za nierobstwo, bute i arogancje wybierzmy ich jeszcze raz
        • Gość: smalltownboy Re: Licealiści wybrali Platformę IP: *.interblock.pl 18.10.07, 11:57
          Oprócz PO jest cała masa innych ugrupowań i programów. Polska nie
          jest czano-biała PO-PiS
      • Gość: Lysy Re: Licealiści wybrali Platformę IP: *.proosto.com 18.10.07, 11:41
        > Ludzie, nie dajcie sie ogłupić. Rozmawiam ze znajomymi w Anglii,
        > Irlandii, USA i odradzają PO. Takiego czegos, co mówi PO, nie ma na
        > zachodzie, nie wierzcie w te bajeczki. Tam jest normalnie socjal i
        > prawa ludzi pracy. A nie liberalizm.

to pogadaj jeszcze z tymi, którzy pamiętają czasy, w których te kraje budowały
        obecny dobrobyt.
        Tak, teraz jest socjał i odcinanie kuponów. Problem w tym, że trzeba mieć te
        kupony z czego odcinać. Jak będziemy mieli tak rozkręconą gospodarkę jak Zachód,
        będziemy mogli myśleć o socjale. Zresztą rozdawnictwo w Polsce w niektórych
        dziedzinach ma rozmiary nigdzie indziej niespotykane. Gdzie jest np tylu rencistów?
        Wiesz, że np. w Niemczech wzrost gospodarczy wynosi (przy dobrych wiatrach)
        poniżej 1%? Pytanie: kiedy w takim tempie byśmy dogonili Zachód?
        • Gość: smalltownboy Re: Licealiści wybrali Platformę IP: *.interblock.pl 18.10.07, 11:53
          Ok, ale to można robić, nie z PO. Mam na nich alergię, gdyż
          przypomina mi ona początek lat 90tych i KLD, a i film z Sawicką
          jakoś te wspomnienia wzmacnia, więc wszyscy, tylko nie PO.
          Ja nie wskazuję na kogo głosować, byleby nie na PO.
          • Gość: Lysy Re: Licealiści wybrali Platformę IP: *.proosto.com 18.10.07, 12:59
            tez nie jestem fanem, ale jakos nie widze sensownej alternatywy.
            Nie chcę oddawać głosu na partię, która nie ma żadnego poparcia. Na placu boju
            zostają: PO, PiS, SLD, PSL, LPR, Samoobrona.
            więc w kolejności:

PiS - zdecydowanie nie. Sprawa jest jasna, chyba swoje zdanie wyłuszczyłem tutaj
            niejednokrotnie.

SLD - na komunę w życiu, pamięć mam słabą, ale jeszcze pamiętam co się działo za
            Millera, wcześniej za Oleksego i innych i jeszcze wcześniej przed 1989. Do tego
            pamiętam Kwaśniewskiego z jego okrągłą gadką jako okładką i całym tym fałszem
            pod spodem. Dziękuję.

PSL - partia, która nie ma nic do zaproponowania. Wejdzie w koalicję ze
            wszystkimi - pazerność na stołki jedna z większych, porównywalna chyba tylko z
            dyletanctwem jej działaczy (wystarczy sobie przypomnieć orłów, którzy byli
            ministrami w koalicji PSL z SLD). Nie ma mowy.

LPR - "core LPR" to zupełnie nie moja bajka. UPR może trochę i tak, ale 1)
            sojusz z LPR, 2) jednak za bardzo hardkore, 3) nie zgadzam się w sprawach
            światopoglądowych typu kara śmierci itp.

Samoobrona - szkoda klawiatury.

Więc zostaje mi PO. Na bajki o przekrętach leję. Obecna kampania pokazuje
            paradoksalnie, że ciężko na nich coś znaleźć. Gdyby coś można było znaleźć, to
            możemy być PEWNI, że PIS by to teraz wyciągnął. Jedna Sawicka mnie nie przeraża,
            to się może zdążyć wszędzie. I będzie się zdarzać dopóki rola urzędników będzie
            tak duża jak obecnie.
            Bardziej mnie denerwują niektóre postacie z PO, ale cóż - polityka. Zresztą
            ostatnio jeden, który denerwował mnie mocno postanowił się zająć gospodarstwem
            domowym, co mi tylko ułatwia decyzję ;)

• smalltownboy Re: Licealiści wybrali Platformę 18.10.07, 13:34
              Ja mam swoją teorię na ten temat, lansowaną od bardzo dawna. W
              Polsce nie jest wyklarowana scena polityczna, nie ma prawicy, nie ma
              lewicy, tylko jakieś hybrydy.
              Moja teoria brzmi- niech PiS rozwali wszystko i wyczyści
              doszczętnie, co może trochę boleć, a potem na gruzach się wybuduje
              nową lewicę, nową prawicę, już nieuwikłaną w PZPR, nie uwikłaną w
              przekręty lat 90 tych itp. Bycie w UE spowoduje to bezpieczeństwo,
              że gospodarczo taka rewolucja nam nie zaszkodzi, gdyż gospodarka
              idzie swoim torem. Po prostu, działanie rewolucyjne, chirurgiczne,
              czyli wyciecie wrzodów, a wiadomo, że operacja jest bolesna zawsze.
              Nie jestem zwolennikiem tzw. mniejszego zła, można to porównać do
              bycia w ciąży. Albo jestem w ciąży albo nie jestem, nie można być
              trochę w ciąży. To oczywiście kobiet dotyczy, ale chodzi o to, by
              wreszcie zrobić porządek na scenie politycznej.
              • Gość: Lysy Re: Licealiści wybrali Platformę IP: *.proosto.com 18.10.07, 14:00
                >Moja teoria brzmi- niech PiS rozwali wszystko i wyczyści
                >doszczętnie, co może trochę boleć, a potem na gruzach się wybuduje
                >nową lewicę, nową prawicę, już nieuwikłaną w PZPR, nie uwikłaną w
                >przekręty lat 90 tych itp.

Obecnymi metodami? Nie, dziękuję. Ja już to przerabiałem. Jestem na tyle stary,
                żeby jeszcze coś pamiętać.
                Co tych przekrętów: nie masz wrażenia, że chodzi o to, żeby gonić tego
                króliczka, ale nigdy go nie złapać? Bo gdyby go złapać, to co pozostaje np.
                takiemu PiSowi do zaoferowania?

>Bycie w UE spowoduje to bezpieczeństwo,
                >że gospodarczo taka rewolucja nam nie zaszkodzi, gdyż gospodarka
                >idzie swoim torem.

szkoda mi tego czasu. Teraz dostajemy duże pieniądze z UE, ale to się skończy.
                Możemy je wydać sensownie albo przepieprzyć. Na razie zanosi się na to drugie.
                Inwestycje są, ale to też się skończy jeśli nie zanotujemy postępu
                cywilizacyjnego. Kraje sąsiednie, które kiedyś były daleko za nami już nas
                wyprzedziły. Za parę lat inwestorzy będą ich wybierać, bo czasy taniej siły
                roboczej w Polsce miną a nic więcej nie będziemy mogli zaproponować.

Ja nie widzę żadnego robienia porządku. Jak na razie widzę coś wręcz odwrotnego:
                kłamstwa, grę poniżej pasa, budowanie murów.
                • smalltownboy Re: Licealiści wybrali Platformę 18.10.07, 14:15
                  Problem w tym, że konkurencja PiSu nie będzie lepsza. Oczyszczenie
                  ma polegać na całkowitej wymianie sceny politycznej. Ja nie wierzę,
                  że PO czy LiD zapewni rozwój. Będzie to samo, tylko się świnie przy
                  korycie zmienią. Tutaj chodzi o całkowitą przebudowę.
                  • Gość: Lysy Re: Licealiści wybrali Platformę IP: *.proosto.com 18.10.07, 14:57
                    Całkowita wymiana nie jest realna.
                    Jeśli całkowita, to PiS też out. Co to za wymiana kiedy PiS likwiduje swoich
                    konkurentów stosując brzydkie metody. To tak jakby jakaś firma powiedziała:
                    oczyścimy rynek, tylko najpierw musimy zostać monopolistami ;)

Zresztą jaka gwarancja, że po takiej wymianie będzie lepiej? Jest jak jest bo
                    ludzie są głupi (nie jestem politykiem, więc mogę to powiedzieć wprost). Ludzie
                    są bardzo łatwi do zmanipulowania. Ulegają populistom i różnym podejrzanym
                    typom, którzy żeby się wspiąć wysoko grają niefair. To co się dzieje obecnie
                    tylko to potwierdza.
                    Po "wymianie" tacy sami pojawili by się natychmiast.
                    Musielibyśmy wymienić nie polityków, ale społeczeństwo. Politycy są tylko
                    odbiciem społeczeństwa.

• Gość: smalltownboy Re: Licealiści wybrali Platformę IP: *.interblock.pl 18.10.07, 15:29
                      PiS potem także samo umrze śmiercią naturalną, jak wykona robotę.
                      Skoro nic się nie da zrobić, to trzeba już dziś wyjechać z tego
                      kraju. Ja pamiętam rządy AWS, a PO to przecież lustrzane odbicie
                      tamtego ugrupowania. Po wyborach nic na lepiej się nie zmieni.
                      Wspomnisz moje słowo.
                      • Gość: Lysy Re: Licealiści wybrali Platformę IP: *.proosto.com 18.10.07, 15:44
                        > PiS potem także samo umrze śmiercią naturalną, jak wykona robotę.

tego już nie kumam. Dlaczego miałby? Po wykoszeniu konkurencji?
                        Jak będzie trzymał wszystkie instytucje za jaja? Idealna sytuacja na długą
                        dyktaturę.

>Po wyborach nic na lepiej się nie zmieni.

Ja w zapowiadany cud nie wierzę. Jednak liczę, że coś będzie posuwać się do
                        przodu. Tutaj zapewne się różnimy, ale ja generalnie pozytywnie oceniam czas od
                        1989 (wyłączając rządy SLD i kilka innych historii). Jasne, było daleko od
                        ideału, ale było sporo pozytywnych reform. Teraz zamiast tego mamy tematy
                        zastępcze i bicie piany, a tak naprawdę nic się nie zmienia.
                        Więc ja liczę, że znowu sprawy pójdą do przodu. Jeśli tak będzie, to będę
                        zadowolony.
                        • Gość: smalltownboy Re: Licealiści wybrali Platformę IP: *.interblock.pl 18.10.07, 15:54
                          Umrze, gdyż PiS łapie punkty na rozliczaniu złodziejstwa, korupcji,
                          oligarchów - na bardzo wielu wyborców to działa. Potem, jak już nie
                          będzie nikogo rozliczać, formuła tej partii się wyczerpie. Pisząc o
                          hybrydach politycznych miałem na myśli nawet PiS, gdyż gospodarczo
                          jest to partia lewicowa, prosocjalna. LiD, który mieni się lewicą,
                          niewiele ma wspólnego z lewicowością w gospodarce (nic dziwnego,
                          gdyż niektórzy ludzie wysoko postawieni z tej formacji nachapali się
                          kapitału i chcą teraz żyć jak w drapieżnym kapitaliźmie).

Do przodu posuwa się cały czas, czy to PiS, czy PO, czy SLD
                          rządziło, gdyż UE nas pcha. Chodzi tylko o podział owoców pracy, o
                          proporcje. I moim zdaniem, PiS, czy kiedyś SLD (dawne lata), starają
                          się dzielić po równo te owoce - minimalizować różnice w rozwoju,
                          pomagać niedostosowanym; natomiast PO stawia na młodych, pięknych,
                          zdrowych i bogatych, którym i tak już jest dobrze. PO chce by oni
                          mieli jeszcze lepiej, kosztem tych pozostałych, gdyż bilans zawsze
                          musi wyjść na zero, czyli trzeba komuś zabrać, żeby innym dać. PO
                          chce wszystko zostawić bogatym (podatek liniowy, likwidacja płacy
                          minimalnej, całkowita liberalizacja kodeksu pracy, dobrowolne
                          ubezpieczenia itd) To raj dla bogatych.
                          Oni mówią, że chcą by każdy był bogaty i przedsiębiorczy. Ale
                          wiedzą, że to niemożliwe. Dlatego ogłupiają młodych, naiwnych
                          studentów i stąd mają tak wysokie poparcie w tej grupie społeczniej.
                          • Gość: Lysy Re: Licealiści wybrali Platformę IP: *.proosto.com 18.10.07, 16:35
                            > Umrze, gdyż PiS łapie punkty na rozliczaniu złodziejstwa, korupcji,
                            > oligarchów - na bardzo wielu wyborców to działa.

poprawka: na pozorowaniu powyższego.

>Potem, jak już nie
                            > będzie nikogo rozliczać, formuła tej partii się wyczerpie.

patrz wyżej. Króliczek nie zostanie złapany ;) Pytanie jak długo da sie na tym
                            pojechać.

> Do przodu posuwa się cały czas, czy to PiS, czy PO, czy SLD
                            > rządziło, gdyż UE nas pcha.

mi chodziło o zmiany! UE ładuje w nas kasę np. na autostrady i gdzie one są?
                            Przepieprzymy te pieniądze dzięki DYLETANTOM z PiS (patrz. A2 i A1) i będziemy
                            w tym samym miejscu!

Chodzi tylko o podział owoców pracy, o
                            > proporcje. I moim zdaniem, PiS, czy kiedyś SLD (dawne lata), starają
                            > się dzielić po równo te owoce - minimalizować różnice w rozwoju,
                            > pomagać niedostosowanym;

ech ;) Łykasz propagandowo-socjalistyczny kit aż miło.

natomiast PO stawia na młodych, pięknych,
                            > zdrowych i bogatych, którym i tak już jest dobrze. PO chce by oni
                            > mieli jeszcze lepiej, kosztem tych pozostałych, gdyż bilans zawsze gdyż bilans
                            zawsze
                            > musi wyjść na zero, czyli trzeba komuś zabrać, żeby innym dać.

O masz, człowieku! Czy Ty się naczytałeś Marsa i Engelsa? (BTW: Kaczyński też
                            tak gada). Widzisz, ja nie jestem ani specjalnie młody, zdrowy też tak sobie
                            (jedynie uroda mi jeszcze została ;) ).
                            Jestem pracownikiem najemnym czyli skazanym na tych przebrzydłych bogatych i
                            uważam, że moje powodzenie zależy w prostej linii od powodzenia bogatych. Więc
                            jestem za zniesieniem barier dla nich w prowadzeniu biznesów. Ja np. dosyć
                            chętnie pracowałbym u tego oligarchy Krauzego. Znam ludzi, którzy u niego
                            pracowali i byli zadowoleni, teraz są wkurzeni.
                            O jakim zabieraniu Ty mówisz? Przecież to nie jest tak, że suma pieniądza jest
                            stała! Jeśli gospodarka jest bardziej rozwinięta to wpływy są większe.

PO
                            > chce wszystko zostawić bogatym (podatek liniowy, likwidacja płacy
                            > minimalnej, całkowita liberalizacja kodeksu pracy, dobrowolne
                            > ubezpieczenia itd) To raj dla bogatych.

odniosę się tylko do podatku liniowego. O minimalnej już się chyba kiedyś w
                            dyskusji z Tobą wypowiedziałem. Pozostałe są zbyt ogólne, żeby dyskutować.
                            Podatek liniowy: jestem za (o ile będzie to niski podatek, bo sama liniowość
                            niczego nie załatwia ;) ). W zasadzie dlaczego jesteś przeciw?
                            Znasz kogoś bogatego? Jeśli znasz dobrze, to spróbuj pogadać z nim jakie on robi
                            myki żeby nie płacić podatków. Zdziwisz się. Wysokie podatki to fikcja, prawie
                            nikt ich nie płaci. To hipokryzja.

> Oni mówią, że chcą by każdy był bogaty i przedsiębiorczy. Ale
                            > wiedzą, że to niemożliwe.

nie, chyba nie tak. Ja np nie jestem przedsiębiorczy i dlatego liczę na pracę u
                            kogoś przedsiębiorczego. I liczę, ze takiemu komuś nikt nie będzie za bardzo
                            przeszkadzał, bo jeśli będzie to gdzie będę pracował? PiS stworzył ponoć 39tys.
                            miejsc pracy w adm. państwowej, ale ja się chyba nie nadaję :(

Dlatego ogłupiają młodych, naiwnych
                            > studentów i stąd mają tak wysokie poparcie w tej grupie społeczniej.

jak pisałem, nie jestem już taki młody ;)
                            Mają tez wysokie poparcie u ludzi wykształconych. Ciekawe, prawda?

• smalltownboy Re: Licealiści wybrali Platformę 18.10.07, 17:03
                              PO to partia, jak Mandaryna, bez stylu, bez własnej inwencji
                              twórczej, taki tantetny kicz. Wykorzystuje tylko dobrą prasę i
                              parcie na szkło. Mało wyrazista. Ona nie zrobi tego, o czym piszesz,
                              bo nie potrafi.
                      • Gość: asa Re: Licealiści wybrali Platformę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 13:58
                        ZGADZAM SIĘ> Obecnie tylko PIS
    • Gość: uczennica 2eLO;) phii IP: *.nm.e-zet.pl 04.10.08, 17:06
      phiii no i macie teraz ta swoja platforme..
      a co do szkoly wiadomo bylo ze wszkloach ludzie wybiora platforme bo na te
      małe móżdzki silnie oddziałowuje opinia narzucana przez mass media
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka