Dodaj do ulubionych

Opinia na temat formy developerskiej Szerbud

IP: *.rzeszow.mm.pl 23.06.08, 15:30
Czy ktoś z WAS korzystał z usłg tej firmy? jakie macie zdanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: 84.38.160.* 27.06.08, 20:15
      Współpracuje z Tą firmą już ładnych parę lat jako dostawca materiałów i goraco
      polecam jako wykonawcę. Budują rzetelenie, nie z najtańszych materiałów (np.
      domy kryją dachówką ceramiczną co jak na developera jest rzadkim przypadkiem).
      Naprawde polecam.
      • Gość: kasia Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 15:49
        Ja kupiłam u nich jedną z szeregówek i nie tak do końca jest w
        porządku. Nie zrobił kanalizacji deszczowej ani nie miał jej w swoim
        projekcie .A przy podpisywaniu umowy gwarantuje media doprowadzone
        do budynku. Drogi dojazdowej też nie zrobił tylko dodatkowo trzeba
        się złożyć i podpisać dodatkową umowe. Nie polecam !!!teraz bym to
        zleciła napewno nie Szerbudowi
      • wojtibarczak Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 09.01.09, 20:33
        Widziałem wiele domów wybudowanych przez firmę SZERBUD i z całą
        odpowiedzialnością twierdzę,że niewiele firm używa tak dobrych materiałów
        budowlany i jest tak elastyczna dla klientów.A do tych co piszą brednie, to
        proszę się ujawnić , to chętnie porozmawiam, a nie piszecie bzdury na
        właścicieli, którzy są w porządku i chętnie pomagają ludziom w potrzebie.

Z poważaniem
        Barczak Wojciech
        • Gość: obiektywny Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 13:32
          Panie Wojtku, w swojej opinii nie jest Pan obiektywny. Przecież
          firma w której Pan pracuje dostarcza Szerbudowi okna, drzwi.
          A czy ktoś piszę brednie czy piszę prawde, nigdy nic nie wiadomo.
          Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a nikt nigdy nikomu nie
          dogodził...
          pozdrawiam
          • rzeszow3210 Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 14.01.09, 14:49
            Różnie jest z tymi deweloperami.Jeden wziął kasą od inwestora i mi od września
            do tej pory nie zapłacił za usługę tłumacząc się kryzysem choć cały czas buduje.
            Zauważyłem regułę : najtańsze materiały (szpachle,wełna,okna itp),byle jacy
            elektrycy (przewody w peszlach na poddaszu poprzybijane gwoździami lub
            poprzyklejanie tym co jest pod ręka do więźby),niechlujnie zatarte
            tynki,niedobite jętki.Większość prac (fundamenty,mury,wylewki,więźba,montaż
            stolarki) robione są przez handymanów - ich ludzi od wszystkiego zwerbowanych z
            biura pracy.Tak że jeśli ktoś nie może sam prowadzić budowy sposobem
            gospodarczym radzę wynająć kogoś do nadzoru.
            • Gość: leszek Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 19:04
              czy Twoje uwagi dotyczą firmy szerbud czy też innej?
              • rzeszow3210 Re: Opinia na temat firm developerskich 14.01.09, 20:34
                Nie,zupełnie innej firmy.Staram się unikać pośredników,jednak ze względu na
                sytuację na rynku w regionie czasami jestem zmuszony brać takie zlecenia.
          • wojtibarczak Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 20.01.09, 15:29
            Współpracuję z wieloma firmami i nie ukrywam, że firma w której
            pracuje, dostarcza firmie Szerbud stolarkę.Ale fakt jest taki, że
            jeżeli ktoś pisze o kimś złodziej, krętacz i nieuczciwy to są to
            mocne słowa i należało by się pod nimi podpisać z imienia i
            nazwiska, wtedy jest to wiarygodne. Bo jaką wiarę można dać,że jest
            to zawiedziony klient, a nie ktoś z branży komu się nie udaje w
            życiu i chce komuś zaszkodzić( tak postępują gazety brukowe).Ja w
            swoich wypowiedziach się podpisuję,a moja współpraca z ludźmi z
            branży pozwala mi na wyrażanie własnego obiektywnego zdania, poneważ
            mam jakie takie porónanie co na rynku budowlanym sie dzieje.
            Pozdrawiam
        • Gość: leszek Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 19:06
          Zastanawiam się Panie Wojtku jak na podstawie jedynie widzenia wielu
          domów może Pan mieć zdanie co do elastyczności i solidności.
          A może Pana głos nie jest całkowicie obiektywny. Może to głos kogoś
          związanego z firmą?
    • Gość: zawiedzony 2 Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 11:43
      Tak zgadzam się są dobrzy do momentu podpisania umowy ,a później
      zmieniają projekty i to co widzimy na wizualizacji niema nic
      wspólnego z efektem końcowym poza kształtem budynku. zmieniają
      materiały i aby jak najniższym kosztem wybudować .
      Umowa wygląda tak iż buduje etapami -po każdym etapie płatność ,
      ale w umowie nie zamieszcza szczegółów z jakich materiałów to będzie
      wykonane . Niema dobrych fachowców , robią tzw. fuszerkę.Na każdym
      kroku jest coś nie tak jak powinno .Nie polecam tej firmy .
      • Gość: jacek ceglarz Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.08, 16:23
        witam wszystkich, czasem zaglądamy na forum i czytamy co się na Nasz
        temat pisze...:)

Chciałbym aby te osoby które są niezadowolne ujawniły swoją
        tożsamość i powiedziały Nam prosto w czym rzecz!!!
        Bezpodstawne oskarżenia o oszustwie i naciąganiu nadają sie do
        prokuratury a informacje o tym że wykonujemy budynki z najtańszych
        materiałów i ze Nasi fachowcy odstawiają fuszerekę- ZAPRASZAMY
        SPRAWDZIĆ OSOBIŚCIE!!! Możemy śmiało skonfrontować wszystkie budowy.

Pozdrawiamy
        Zespół SZERBUD
        • Gość: roma Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.08, 15:56
          Nie pisz o sobie z wielkiej litery bo się ośmieszasz. A prokuratorem
          nie strasz tylko złóż doniesienie od razu.
          • Gość: Jacek Ceglarz Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.nm.e-zet.pl 14.08.08, 19:11
            Temat Uważamy za zakończony!

Gościom z powyższego forum proponujemy się przedstawić, po czym
            Zapraszamy do konfrontacji!

Zespół SZERBUD
            • Gość: roma Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 21:27
              Chyba nie masz chętnych do dyskusji a tym bardziej konfrontacji
              Zespole Szerbud...
              • Gość: Jace Kowal Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 14:40
                hola hola
                Szerbud gra tutaj fair - mamy czlowieka z firmy, ktory sie podpisal
                i czeka na ARGUMENTY i FAKTY. Rzucac blotem mozna zawsze i wszedzie -
                prosba do Was forumowicze krytykanci rowniez o fakty. Gdzie
                moderator by trzymal jakosc forum?

Jacek Kowal
      • Gość: mikołaj Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 14:38
        Jestem zainteresowany zakupem w tej firmie. Chciałbym móc dowiedzieć
        się więcej o przyczynach Waszego niezadowolenia. Czy jest ktoś co
        zechce napisać więcej . Bardzo o to proszę.
    • Gość: vall Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 16:07
      Kupowałem mieszkanie na Zelwerowicza w Szerbudzie. Żadnych większych
      problemów nie miałem. Dobre, niskie ceny.
      • Gość: miokołaj Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 16:23
        a jak z jakością oraz realizacją tego co było w projekcie
        • Gość: vall Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 16:42
          Był to blok trzykodygnacyjny (razem jest chyba sześć takich bloków
          na Zelwerowicza/Zalesie).
          Mieszkanie 70m2, bez piwnicy trzy balkony, + piec dwufunkcyjny,
          grzejniki, videodomofon. Cena w roku 2006 - 2,8 tys./m2.
          Jakość - nie jestem ekspertem - ale nie mam zastrzeżeń. To co było w
          projekcie (w umowie) zostało (wg mnie) zrealizowane. Był mały
          poślizg czasowy jeśli chodzi o podpisanie aktu notarialnego (ok 2
          miesiące)
          Minus za blisko siebie "upakowane" budynki.
    • Gość: leszek Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 08:48
      Karolu właśnie dlatego proszę o opinie o tej firmie, słyszę trochę
      pozytywnych ale ten i negatywnych. Natomiast konkretów mało. Jeśli
      wiesz coś więcej proszę napisz.
    • Gość: leszek Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 12:40
      tak mam wiele pytań bo rozważam kupno domu
      rozumiem że miała Pani z nimi kontakt bezpośredni i pewne sprawy zna
      z autopsi
      jak możemy się kontaktować
    • Gość: thessa [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 13:08
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: leszek Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 13:26
        piszesz o braku wykonania zapisanych w umowie elementów, o budowaniu
        niespełaniającego norm budowlanych. Czy na pękające ściany nie ma
        gwarancji?
        Czy nie można tego wyegzekować?
        • Gość: leszek Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 20:45
          j.w. + czy te negatywne opinie dotyczą osiedla przy Zelwerowicza czy
          też innych budów Szerbudu. Proszę napiszcie.
          • Gość: cruss Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 17:05
            Fakt na Zelwerowicza nie wyszło najlepiej szerbudowi. Przy jednym z
            bloków stawiają garaże z mieszkaniami dla studentów w odległości 5m.
            Jeśli chodzi o terminy to potwierdzam to co pisali poprzednicy:
            opóźnienia z podpisaniem aktu notarialnego kilka miesięcy. Wąskie
            parkingi dobre na rowery a nie samochody
            • Gość: rzeszow3210 Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.wist.com.pl 09.02.09, 17:29
              "Zaniżanie grubości wylewek w celu zwiększenia metrażu mieszkania" - zdaje mi
              się, że zwiększyć metraż to można zmniejszoną grubością tynku i to nie znacznie
              ale to absurdalny pomysł.Poziomy i tak muszą być zachowane zgodnie z projektem.A
              zmniejszając grubość wylewki to w podobny sposób można zwiększyć kubaturę ale to
              nie ma sensu no bo po co :)Można jedynie zaoszczędzić na czasie i przy cenie
              styropianu na betonie ale to już kwestia cen tych materiałów.Zanim się coś
              napisze radzę się zastanowić :)
              • Gość: paweł Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: 62.93.42.* 10.02.09, 14:49
                Wydzial architektury w Rzeszowie -nie istnieje- głównie to oni
                ponoszą odpowiedzialność, za to co sie dzieje na naszej ulicy
                ZELWEROWICZA, nadzór budowlany rownież jest kulawą nogą rzeszowa.
                • Gość: ewelina Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.aster.pl 11.02.09, 10:13
                  Witam, my z mężem równiez zastanawiamy się nad kupnem domu. Projekty
                  są piekne - zresztą jak wszystkie zazwyczaj projekty.. dlatego
                  bardzo proszę napiszcie coś odnośnie domków jednorodzinnych.. czy
                  tutaj firma ma również negatywną opinię?
                  • Gość: paweł Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: 62.93.42.* 11.02.09, 11:53
                    Jest takie powiedzenie- ze jeśli smemu sie buduje -to dopiero trzeci
                    dom wychodzi, jest taki jaki ma być- dlatego trudno jest wszystkim
                    jednocześnie dogodzić.
              • Gość: gość Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.res.pl 26.03.09, 14:15
                "Zaniżanie grubości wylewek w celu zwiększenia metrażu mieszkania" - zdaje mi
                się, że zwiększyć metraż to można zmniejszoną grubością tynku i to nie znacznie
                ale to absurdalny pomysł.

No nie taki absurdalne, jeśli masz mieszkanie z bezpłatnymi skosami od jakiejś
                wysokości to dając cieńszą wylewkę bezpłatny metraż spada, do tego oczywiście
                cieńsze ściankai działowe, delikatne podniesienie dachu i już klient płaci za
                2-3m więcej a developer zużywa mniej materiałów, czysta korzyść. Jak myślę w ten
                magiczny sposób powiększyło się moje mieszkanie. Takie chwyty są stosowane
                nagminnie co wcale nie usprawiedliwia Szerbudu... a doproś się planu mieszkania
                z nowym wymiarowaniem - nie mamy - zleciliśmy pomiary geodecie, jak pan nie
                wierzy to proszę sobie zmierzyć i jak się nie będzie zgadzać to pozywać geodetę
                o błędny pomiar.

Fajny jest też papier podpisywany przy odbiorze, coś w stylu: "potwierdzam że
                budynek został wykonany zgodnie z normami budowlanymi". Skąd ja mam niby znać
                normy budowlane i co takie oświadczenie wnosi???

Obecna sprawa garaży, choć mnie nie dotyczy moim zdaniem skandaliczna...
    • Gość: leszek Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.09, 10:46
      czy możesz napisać coś więcej o tych złych opiniach, mam zamiar
      kupić dom właśnie od nich i chciałbym się dowiedzieć więcej
    • Gość: leszek Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.09, 10:49
      a może podpiwesz od kogo kupić dom
      • Gość: ewelina Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.aster.pl 12.02.09, 13:52
        No własnie, a ja własnie na makuszyńskiego na domek sie
        nastawiłam... ale widzę nie ma co sobie problemów robić.. czy może
        ktoś polecic firme devel. gdzie mozna kupić własnie taki fajny dom
        na kameralnym osiedlu..?? Jesli macie kogoś godnego polecenia to
        byłabym wdzięczna...
    • Gość: misiek Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.09, 06:13
      Ja też zastanawiałem się na domem od nich, ale chyba poważnie się
      zastanowię
      • Gość: rzeszów3210 Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.wist.com.pl 13.02.09, 10:53
        Parę anonimowych oskarżeń o niczym nie świadczy,łatwo zniszczyć reputacje niczym
        nie ryzykując.A Leszek zamiast z uporem maniaka dopytywać się na forum ciągnąc
        temat w jednym kierunku lepiej skontaktuj się z rzekomymi klientami.
        Dom w tradycyjnej technologii to nie dom z drzewa czy metalu ,który się składa w
        parę tygodni.Jeśli nie ma partactwa przy technologii nie ma co panikować
        • Gość: leszek Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 14:26
          widzisz przyjacielu ja właśnie chcę się skontaktować z klientami ale
          rzeczywistymi a nie rzekomymi
        • Gość: rzeszów999 Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 18:01
          Przejdź się na Zelwerowicza zobaczysz jakie suuper osiedle
          wybudowała ta twoja firma. Bez jaj kolego:))
          Widocznie czymś na tą reputację zasłużyli, nikt tu się nie bawi w
          czarny PR
    • Gość: zainteresowany Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.09, 23:15
      miałem kupić od nich dom, ale tyle tu złego o tej firmie napisano że
      chyba dam sobie spokój
      • Gość: paweł Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: 62.93.42.* 27.02.09, 07:40
        ale knocisz lepiej kup...
        • Gość: zainteresowany Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.09, 13:43
          czy mógłbyś się troszeczkę rozwinąć w swojej wypowiedzi
      • Gość: Ben_ten Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 18:49
        Nawet nie patrz na wizualizację, którą Ci przedstawiają na obrazkach
        lub na www. Bo potem możesz się tylko przykro rozczarować :(
        Przykład: osiedle Zelwerowicza, które miało być ich sztandarową
        inwestycją.
        Tak wygląda teoria:
        szerbud.pl/szerbud.php/67/t/osiedle_mieszkan_na_zalesiu.html
        A tak wygląda w praktyce:
        www.garazoakademik.pl/
        • Gość: Ben_ten Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 19:29
          > A tak wygląda w praktyce:
          > www.garazoakademik.pl/

Mała poprawka garazoakademik.pl

• Gość: Klient Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.rzeszow.mm.pl 09.03.09, 20:46
            No to miłego mieszkania :)
          • Gość: Jadzia Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.09, 11:53
            Heheh :))
            Ciekawe kto klepnął takie cudo? Czyżby nasza architektura UM?
            Oj jak dojdzie do Tadzia, to przewietrzy wydział arch :)))
            • Gość: paweł Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: 62.93.42.* 10.03.09, 14:07
              wydzial architektury w Rzeszowie nie istnieje, nadzór budowlany to
              też kulawa noga...dlatego rubta,robta co chceta...
              • Gość: max Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 20:11
                A tu też Szerbud reklamują
                mapa.inwestycje.pl/?id=2788
                • rossa-lina Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 10.03.09, 22:08
                  fotoforum.gazeta.pl/u/rossa-lina.html
                  Oto zdjęcia z realizacji tego 8 cudu świata. Myślę, że zdjęcia mówią same za siebie.
                  • zywoplot.z.tui Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 10.03.09, 22:43
                    Rozumien rossa-lina, że jesteś szcześliwą posiadaczem/ką mieszkanka
                    obok tego czegoś :))
                    Znam ludzi, którzy mieli podobną sprawę, zgłaszali to do programu
                    typu Uwaga (TVN, Polsat), no bo na media lokalne nie masz co liczyć.
                    A urzędami sobie nie zawracaj nawet głowy - na pewno Ci nie pomogą.
                    • iskander.pasza Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 12.03.09, 22:50
                      zywoplot.z.tui napisał:
                      > typu Uwaga (TVN, Polsat), no bo na media lokalne nie masz co
                      liczyć.

No i co dzwonku ;))? Poczytaj sobie dzisiejsze Nowiny , albo looknij
                      na dół:

"RZESZÓW Mieszkańcy parteru przez okno widzą tylko ścianę
                      Miało być słonecznie, jest szaro i ciemno
                      Mieszkańcy bloku nr 10c przy ul. Zelwerowicza są zbulwersowani
                      sposobem, w jaki potraktowała ich firma Szerbud z Rzeszowa. Jak
                      twierdzą, deweloper po cichu wybudował im pod oknami wysoki budynek.
                      Szefowa firmy odpiera te zarzuty.
                      Blok nr 10c do użytku oddano w maju ubiegłego roku. Jesienią do
                      wymarzonych mieszkań wprowadziło się 21 rodzin. Na początku wszystko
                      było w porządku.
                      Miał być garaż
                      - Czar prysnął, kiedy pod samymi oknami zaczęła się budowa. Ponieważ
                      zanim kupiliśmy mieszkania zapewniano nas, że blok będzie w miłej
                      zielonej i nasłonecznionej okolicy zdziwiliśmy się tym faktem.
                      Zapewniono nas jednak, że to tylko wysokie na 2 metry garaże.
                      Uspokoiliśmy się – mówi mieszkanka.
                      Niestety po pewnym czasie budynek zaczął rosnąć o kolejne piętro. To
                      rozsierdziło sąsiadów budowy.
                      - Jesteśmy złamani, bo dla wielu z nas okna na stronę nowego budynku
                      to jedyny widok na zewnątrz. Sąsiad próbował nawet sprzedać to
                      mieszkanie, ale klienci uciekają, gdy tylko spojrzą przez okno –
                      skarży się lokatorka.
                      Deweloper: nie złamaliśmy prawa
                      Krystyna Ceglarz, specjalista ds. rozwoju i planowania w firmie
                      Szerbud problem widzi zupełnie inaczej.
                      - Prawdą jest, że osiedle zostało wybudowane w cichej, spokojnej
                      okolicy tak jak deklarowaliśmy przy sprzedaży. Faktem jest też, że
                      właściciele lokali m.in. budynku przy ul. Zelwerowicza 10c zgłaszali
                      potrzebę wybudowania dla nich garaży i jak tylko kupiliśmy działkę,
                      która nadawała się do tego celu przystąpiliśmy do projektowania, o
                      czym poinformowaliśmy klientów. Projektując budynek przestrzegaliśmy
                      wszystkich przepisów. Dlatego tez dostaliśmy pozwolenie na budowę.
                      Nie mamy sobie niczego do zarzucenia – wyjaśnia K. Ceglarz.
                      Będzie kontrola
                      Mieszkańców feralnego bloku takie tłumaczenia jednak nie przekonują.
                      Na ich zdaniem bezprawną budowę poskarżyli się już urzędnikom
                      wojewody, wiceprezydentowi Rzeszowa i do powiatowego nadzoru
                      budowlanego.
                      - Na początek kwietnia szykowana jest kontrola. Jesteśmy pewni, że
                      wykaże mnóstwo niedociągnięć. Na tym jednak nie poprzestaniemy, bo
                      za mieszkania zapłaciliśmy oszczędności całego życia i nie
                      zamierzamy mieszkać przy murze – kończy nasza Czytelniczka.
                      Do sprawy powrócimy.
                      Bartosz Gubernat
                      b.gubernat@nowiny24.pl
                      017 867-22-81
                      FOT. DARIUSZ DANEK"
                      • Gość: rzeszów3210 Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.wist.com.pl 13.03.09, 10:49
                        cyt.:
                        > Blok nr 10c do użytku oddano w maju ubiegłego roku. Jesienią do
                        > wymarzonych mieszkań wprowadziło się 21 rodzin. Na początku wszystko
                        > było w porządku...
                        ...Faktem jest też, że
                        >właściciele lokali m.in. budynku przy ul. Zelwerowicza 10c zgłaszali
                        > potrzebę wybudowania dla nich garaży i jak tylko kupiliśmy działkę,
                        > która nadawała się do tego celu przystąpiliśmy do projektowania, o
                        > czym poinformowaliśmy klientów...

Czy przypadkiem cała akcja nie jest nagonką nieusatysfakcjonowanych klientów z
                        powodu garażów?Może trzeba im było wybudować garaże podziemne i nie byłoby tematu?
                        Nie jestem entuzjastą deweloperów ale łatwo zniszczyć reputację firmy
                        załatwiając przy okazji własne interesy.
                        • Gość: paweł Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: 62.93.42.* 13.03.09, 11:52
                          Garaże podziemne, czy raczej zbiorniki na wode, trzeba było widzieć
                          ten teren przed budową- dziś mieszkańcom na patreże w 10-tkach
                          odchodzą od wilgoci płytki.
                          • Gość: rzeszów3210 Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.wist.com.pl 13.03.09, 12:56
                            Budowa obiektu w taki sposób, aby do jego wnętrza nie dostawała się wilgoć, jest
                            jednym z podstawowych wymogów, jakie inwestor stawia przed projektantem
                            i wykonawcą. Właściwe wykonanie hydroizolacji decyduje o trwałości budynku i
                            jego prawidłowej eksploatacji.

Zadanie wykonania hydroizolacji wydaje się proste, jednak gdy spojrzeć na to
                            zagadnienie z dłuższej perspektywy czasowej, można dostrzec problemy związane z
                            ich trwałością. Rozwiązania standardowe przy dużym i długotrwałym obciążeniu
                            wodą gruntową okazują się niewystarczające
                            i awaryjne, a usuwanie usterek hydroizolacji i skutków ich wystąpienia jest
                            zawsze bardzo kosztowne i niezwykle trudne do wykonania. Na szczęście branża
                            budowlana dysponuje dziś technologiami, które umożliwiają zabezpieczenie
                            budynków przed wilgocią sposób trwały i niezmienny w czasie. Jedna z nich opiera
                            się na wykorzystaniu betonu wodoszczelnego i gwarantuje absolutną szczelność
                        • iskander.pasza Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 13.03.09, 18:17
                          Gość portalu: rzeszów3210 napisał(a):

> Czy przypadkiem cała akcja nie jest nagonką
                          nieusatysfakcjonowanych klientów z
                          > powodu garażów?Może trzeba im było wybudować garaże podziemne i
                          nie byłoby tema
                          > tu?

Mylisz pojęcia nikt nie ma pretensji do garaży. Tylko do budynku
                          mieszkalnego o wysokości ponad 9m i szerszego od bloku obok. Mało
                          tego odległość wynosi 5 m (słownie pięć) od strony tarasów, które
                          miały być głównym atutem tych mieszkań.
                          A teraz pytanie do ciebie, jaki developer buduje blok z duzymi
                          tarasami od strony południowo zachodniej, żeby potem je zasłonić
                          drugim szerszym budynkiem
                          • Gość: rzeszów3210 Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.wist.com.pl 13.03.09, 18:27
                            Tylko ryzykant chcący upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.
                            • iskander.pasza Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 13.03.09, 18:29
                              Hhehe , dokładnie :))
                              Trudno byłoby żeby ludziki teraz nie protestowali
                            • Gość: już zdecydowany Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.09, 20:14
                              Ale pazerność, a gdzie w tym wszystkim ludzie, klienci, którzy
                              podobno maja być najważniejsi. Ciekawe co na to kontrola...
                      • Gość: Paśko Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 16:17
                        I kolejny artykuł o zadowolonym kliencie z firmy szerbud

Super Nowości
                        "
                        RZESZÓW. Lokatorzy bloku twierdzą, że Szerbud wybudował bez ich
                        zgody budynek tuż pod oknami.

Gdy w ubiegłym roku Piotr Mazur, mieszkaniec bloku przy ulicy
                        Zelwerowicza 10c, odbierał wraz z rodziną klucze do swojego
                        mieszkania nie przypuszczał, że to początek jego gehenny. - Zamiast
                        pięknego, sielskiego widoku z tarasu, który, według dewelopera, miał
                        być zaletą mieszkania, mam tuż przed swoim oknem budynek - mówi.
                        Szerbud uważa, że postawił budynek zgodnie z obowiązującymi
                        przepisami.

Pan Piotr uważa, że nie miał żadnych zastrzeżeń do dewelopera
                        podczas budowy bloku. Problemy zaczęły się dopiero wtedy, gdy
                        Szerbud postanowił wybudować budynek mieszkalny wielorodzinny z
                        garażami. - Pierwotnie miały to być same garaże - mówi. - Po jakimś
                        czasie dowiedziałem się, że nad garażami budowana jest bursa
                        studencka. Teraz temu zaprzeczają, twierdząc, że będą tam miały
                        siedziby firmy - dodaje.

Piszemy skargi i czekamy, co będzie dalej

Nasz Czytelnik twierdzi, że zrobiono analizę nasłonecznienia, ale
                        według pomiarów mieszkańców, budynek jest wyższy o pół metra niż
                        zakładają plany. - Razem z innymi lokatorami bloku postanowiliśmy
                        napisać skargę do wojewody oraz wiceprezydenta Rzeszowa. Dodatkowo w
                        kwietniu ma być przeprowadzona kontrola przez powiatowy nadzór
                        budowlany - mówi Piotr Mazur.

Nie boimy się kontroli

Krystyna Ceglarz, specjalistka ds. rozwoju i planowania w firmie
                        Szerbud, uważa inaczej niż mieszkańcy.

- Dbamy o wygląd i całą infrastrukturę osiedla. Staramy się, żeby
                        prace przebiegały jak najszybciej. - Dlatego czujemy się bardzo
                        skrzywdzeni protestami mieszkańców, którzy w napastliwy sposób
                        nasyłają na nas kontrole - mówi.

Od dewelopera dowiedzieliśmy się również, że cała budowa została
                        przeprowadzona zgodnie z przepisami i Szerbud nie obawia się żadnych
                        kontroli. - Mamy pewne plany co do tego budynku, ale nie chcemy ich
                        na razie zdradzać - przyznaje Krystyna Ceglarz.

Twierdzi także, że dużo ludzi dzwoni do ich firmy.

- Chcą dowiedzieć się, czy mamy na zbyciu mieszkania z tak pięknymi
                        i dużymi tarasami za tak niską cenę, jak te przy ulicy Zelwerowicza -
                        dodaje.
                        "

Hehhe , dobre, szczególnie "tłumaczenia" właścicielki
      • Gość: mieszkanka Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.rzeszow.mm.pl 27.03.09, 09:48
        ja kupiłam i szczerze odradzam potencjalnym chętnym!
    • zywoplot.z.tui Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 10.03.09, 23:50
      Na miejscu mieszkańców (oprócz powiadomienia mediów), wybrałbym się
      do prezydenta. On nie toleruje fuszerek urzędników
      • Gość: już zdecydowany Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.09, 18:32
        Po tym co przeczytałem i zobaczyłem na tym forum już jestem
        zdecydowany, nie kupię od nich nic. Człowiek niejednokrotnie
        zapożycza sie w banku, żeby mieć swoje M, a oni tylko idą na kasę,
        jak można było wybudować komuś coś takiego pod nosem. Czy mieszkancy
        posiadajacy mieszkania na parterze moga liczyć na słońce. Wątpię!!!
        • Gość: gagrret Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.09, 21:08
          Jakie zdjęcia dali na swojej stronie jak z jakiejś reklamówki amerykańskiej o
          ludziach sukcesu w gajerach ;) Żenada!!!!!!!!!!!!
          Odległość miedzy budynkami musi wynosić min. 8m -warunki przeciw pożarowe, jak
          są garaże to 10m minimum, od granicy działki 4m z jednej i z drugiej strony, do
          tego jeszcze nasłonecznienie minimum 3h dziennie. Skąd oni się urwali? Pewnie
          założyli tą firmę jak był boom na mieszkalnictwo, co to się brał za to kto żyw
          -grabarz, malarz czy pielęgniarka bez pojęcia o temacie. Ale kto im to klepnął?
          Oto jest pytanie....A że nie ma pytań bez odpowiedzi...;)
          • Gość: once_again Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 21:15
            >> -grabarz, malarz czy pielęgniarka bez pojęcia o temacie.

ROTFL

Tak, z budową basenów by im lepiej posżło ;))
          • Gość: Andrzej Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.rzeszow.mm.pl 12.03.09, 00:39
            A z tymi normami odległości budynku od budynku/ogrodzenia, to nie
            jest tak, że jeśli sąsiad wyrazi zgodę to może być blizej ? a
            skoro "sąsiad" to ten sam właściciel jednego i drugiego budynku więc
            sobie mógł wyrazić zgodę:) Chyba że działa tam wspólnota
            mieszkaniowa, to powinna blokować na etapie fundamentów takie
            rozwiązanie! a teraz - chyba tylko dochodzić w sądzie odszkodowania
            za utratę wartości mieszkania (urzędnik wydający pozwolenie na
            budowę-powinien dobrze sprawdzić swoje OC, o ile takowe mają, a
            jaśli bez pozwolenia-wykonawca/właściciel). Przecież nikt przy
            zdrowych zmysłach nie kupi czegoś takiego jak te sąsiadujące z
            garażami mieszkania, one są teraz "niesprzedawalne" .
            Aż się tam przejadę na żywo zobaczyć, czy faktycznie jak na tych zdj
            jest.
            W ogóle wykorzystanie terenu do granic absurdu dochodzi, do tego
            brak miejsc parkingowych - każde mieszkanie to przecież 1-2
            samochody. Ludzie, wydając jednak niemałe pieniądze pytajcie o takie
            rzeczy, przecież to nie developer jeden z drugim Wam łaskę robi, że
            wybuduje, tylko Wy jemu, że dacie mu zarobić.
            • Gość: pawel Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: 62.93.42.* 12.03.09, 11:04
              Porozmawiać zawsze można ,..ale robota idzie dalej, kolejna płyta
              została ulana..., nic z tego forum nie wynika, tylko jedno, ...można
              sobie porozmawiać.
              • Gość: pawel Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: 62.93.42.* 13.03.09, 14:43
                ...realnie na to patrząc ,po roku użytkowania -wszystko sie
                rozczelnia i można myśleć o nowym mieszkaniu..czy to normalne, gdzie
                gwarancje- w naszych urzędach typu,wydział architektury siedzi
                mnustwo zarobionych i orobionych urzędasów-mają swoje paragrafy,
                zarządzenie, które nie ida z rzeczywistością-brak sumienia.
    • Gość: oven Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.09, 16:54
      Dużo informacji było na forum Nowin.
      Ale z tego co wiem wątek został zamkniety
      • Gość: baltazar gąbka Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.09, 20:55
        Na targach budowlanych pod ich stoiskiem było pustawo
        • karol02xl Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 16.03.09, 22:04
          forum.nowiny24.pl/Rzeszow-f4.html
          ciekawe dlaczego tylko tylko ten temat został zamknięty....Przecież pani
          Krystyna nie ma nic do ukrycia!!!!!
          • Gość: paweł Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: 62.93.42.* 18.03.09, 09:10
            Mówiłem że na forum można sobie tylko porozmawiać... i nic z tego
            nie wynika..,budowa idzie z kopyta... cenzura nadal działa jak za
            DOBREGO -PRLU, prawdomówność nie popłaca, jak to sie mówi "gryzie w
            oczy"-dlatego się ją blokuje...
            • Gość: dana0106 Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: 91.189.216.* 22.03.09, 11:46
              Jestem posiadaczem mieszkania zbudowanego przez Firmę Szerbud na Zelwerowicza i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń, jestem zaskoczona że wszyscy którzy szkalują firmę zapomnieli, że deweloper jako jedyny w Rzeszowie nie wypowiedział umów i nie zmienił ceny mieszkań gdy ceny bardzo wzrosły i nabyliśmy je po cenie 2.700 zł za 1 m2.
              Ja z mojej strony uważam, że pisanie takich krzywdzących opinii o firmie która działa na rynku od wielu lat i wybudowała wiele obiektów jest nie na miejscu. Przecież budowa nie jest prowadzona nielegalnie, tylko na podstawie uzyskanych stosownych pozwoleń.
              • rossa025 Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 22.03.09, 15:21
                Oj pani Krystyno czy też może dano0106 ;) trochę pani nie wyszło.
                "Jestem posiadaczem mieszkania"
                "jestem zaskoczona że wszyscy"
                "i nabyliśmy je"
                chłop czy baba czy obojniak w końcu? Czy może rozdwojenie jaźni???
                Nawarzyła pani piwa to teraz niech pani pije duszkiem. I proszę skończyć z oczernianiem konkurencji, albo podać nazwy firm, które podniosły ceny, zamiast prowadzić wojnę podjazdową. W ciągu 3 miesięcy udało się pani z powodzeniem doprowadzić do całkowitego upadku swojej firmy. Z tego błota, które urobiła pani już się pani nie podniesie. A co do rzekomej legalności proszę sobie poczytać Prawo budowlane i Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. 4 metry od granicy działki, 8 metrów od ściany z otworami okiennymi, 10m od garaży!!! A pani buduje w odległości 5 metrów i jeszcze pani śmie mówić o legalności. Nie wstyd pani? Z obecnej sytuacji jest tylko jedno wyjście którym mogła by pani wynieść resztki godności, ale chciwość i zachłanność, która się pani rzuciła na oczy jak zaćma, powoduje że dalej nadaje pani na klientów, oczernia konkurencję i podpiera się urzędami. Nie może się pani stawiać w roli ofiary swoich własnych decyzji.
              • easy.black.kot Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 22.03.09, 16:25
                Heheh, tak,
                Ceny się nie zmieniły, ale za to trzeba było: a to ekstra zapłacić
                za płytki na balkonie, a to się okazywało że u niektórych jest nie
                90m2, tylko 100m2. Mało tego, mieszkanie w porównaniu do innych nie
                miały w cenie piwnic, garaży, parapetów itd, itp. Nie mówiąc, że
                mieszkania zostały oddawane w maju, a akt notarialny dopiero w
                styczniu był podpisywany. Ale to tylko 7 miesięcy, cóż to jest wobec
                wieczności. Zresztą przecież niektórzy mieszkańcy proponowali
                Szerbudowi dopłatę byle tylko nie stawiał budynku wielorodzinnego
                (czyli bursy studenckiej)blisko bloku - ale zysk wygrał z
                proklienckim nastawieniem.
                I jeszcze pytanie dlaczego firma piszesz z dużej litery, hehehh -
                tak piszą tylko ludzie z Szerbudu....
                • rossa-lina Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 22.03.09, 17:07
                  szerbud sam siebie szkaluje -jeśli już- stawiając sobie ten pomnik pamięci.
                  Chyba że jak Coperfield statue wolności, tak szerbud zasłoni garażokademik. Ale
                  w takim przypadku mieszkańcy osiedla mogą krzyknąć jednym głosem, że nie ma na
                  co czekać. Niech pani, pani Kryśko zasłania. Chluby i chwały ta budowa pani nie
                  przyniesie.
                  • Gość: redbrick Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.09, 17:59
                    Ludziom to nie dogodzi. Chcieli garaży, to mają. Gdyby nie było to
                    by darli paje, że nie ma. A to garaż za wysoki, a to za mały.
                    Zdecydujcie się. Osiedle Zelwerowicza to naprawdę piękne osiedle
                    głównie dzięki developerowi.
                    • rossa-lina Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 22.03.09, 18:08
                      O teraz zaleciało Jacusiem Ceglarzem i jego kultura bycią w szeroko pojmowanym
                      zakresie....
                      • Gość: redbrick Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.09, 18:12
                        Tak ross-linia nie masz argumetów, to czepiasz się ad personam.
                        Cieniutko :)
                        • free-sk Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 22.03.09, 19:41
                          Nie trzeba żadnych argumentów - sprawa jest prosta - mieszkańcy chcieli garaży a
                          nie garażoakademików!
                          • Gość: redbrick Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.09, 19:49
                            Zrozum jedno, że mieszkańcy nie są właścicielami wszystkich działek
                            dookoło. A developer to nie firma non-profit. Chcesz ładnych widoków
                            i odległości, kup sobie hektar pola wybuduj się na środku, a w
                            granicy zasadź tuje. Rzeszów to jest miasto, na Zelwerowicza i tak
                            odległości między budynkami są duże
                            • free-sk Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 22.03.09, 20:16
                              Ależ ja świetnie rozumiem, że deweloper ma zarabiac pieniądze, ale wydawało mi
                              się, że powinien je zarabiac uczciwie :) a nie oszukiwac mieszkańców. Odległośc
                              5 m od garażoakademika to rzeczywiście sporo!
                              • Gość: redbrick Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.09, 20:20
                                To jest odległość zgodna z przepisami. Tutaj nie popełniono żadnego
                                błędu. Jest ona uwarunkowa tym ,żeby zmieścić drugi budynek.
                                Studenci też ludzie. Chyba nie chciałbyś/abyś żeby studenci
                                koczowali pod namiotami. Większośc z nas też kiedyś była studentami.
                    • Gość: mieszkanka Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.rzeszow.mm.pl 25.03.09, 16:47
                      Cielawe,którzy to mieszkańcy tak sie upominali o te garaże??Ja
                      kupiłam jeden garaż,ale wcale nie dlatego że się upominałam!Po
                      prostu z firmy szerbud zadzwoniła do mnie sympatyczna pani z
                      pytaniem:budujemy garaże czy chce pani kupic?Czyli decyzja o budowie
                      była juz podjęta i szukali chętntych.W taki sam sposób nabył garaż
                      kolega. I była mowa wyłącznie o GARAŻU, a nie żadnym tam budynku z
                      mieszkaniami!!!Żałuję że związałam się z taką firmą.
                      • Gość: trojka Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 18:57
                        Wiele osób chciało garaże - to fakt. Dlatego firma podjęła starania
                        o zakup działki i budowę na niej garaży. Również dochodziły głosy do
                        firmy, że warto byłoby wybudować pod wynajem mieszkania. Dlatego
                        firma wybudowała nad garażami mieszkania. Proste, jasne i logiczne.
                        Nie rozumiem tego całego zamieszania na forum.
                        Ciekawe komu lub czemu to służy?
                        • Gość: mieszkanka Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.rzeszow.mm.pl 27.03.09, 09:34
                          Bardzo jestem ciekawa skąd te"głosy" dochodziły, hi, hi:)Bo na pewno
                          nie od ludzi, którzy tam mieszkają.Bądźmy realistami
                          droga "trojko" .Jaki oni mieliby interes w tym żeby proponować
                          Szerbudowi:wybudujcie sobie jeszcze mieszkania,które będziecie
                          wynajmowac i łoić kasę.W dowód wdzięczności za takie wspaniałe
                          osiedle jakie nam daliście chcemy żebyście i wy coś zarobili:)Kto w
                          to uwierzy???!!! a jeżeli ludzie tak chcieli garaży jak piszesz to
                          dlaczego Szerbud wydzwaniał po mieszkańcach(Ja, kolega i dwoje
                          jeszcze innych znanych mi osób z naszego osiedla) i zachęcał do
                          zakupu garaży skoro takie było rzekome zaiteresowanie?Nagle się ci
                          rzekomi chętni rozmyślili???
                          • trojka-is-one Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 27.03.09, 18:12

Może nie tylko od ludzi którzy tam mieszkają, ale przede wszystkim
                            od właścicieli mieszkań. Przecież część właścicieli mieszkań
                            wynajmuje mieszkania studentom. Im zależy aż tak bardzo
                            odległościach jak na wsi. Wyjaśnienie nie było trudne.
                            To że akcja marketingowo-sprzedażowa garaży trwała cały czas, było
                            związane z tym że część osób które wcześniej deklarowały zakup
                            garaży wycofało się - z braku funduszy. Tu nie ma nic dziwnego,
                            podobnie jest z mieszkaniami, cześć ludzi odsprzedaje w trakcie
                            budowy mieszkania. Zachęcanie jest normalne, każdy sprzedawca
                            promuje swój produkt.
                            • Gość: mieszkanka Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.rzeszow.mm.pl 28.03.09, 14:02
                              Ależ ja doskonale rozumiem, że każda firma promuje swój produkt,aby
                              go sprzedać.Szerbud podjął decyzję o inwestycji TYLKO dlatego żeby
                              zarobić kasę.Kropka.ŻENUJĄCE jest tutaj dorabianie ideologii
                              pt."dochodziły do nas głosy...","staraliśmy się wyjść naprzeciw
                              oczekiwaniom mieszkańców..." itp.Ja osobiście szczerze współczuję
                              tym ,którym szerbud wyszedł naprzeciw i mieszkają w sąsiedztwie
                              nowej inwestycji.Najpierw promocja ,jak twierdzisz,polegała na
                              wciskaniu kitu, że mieszkania słoneczne,w spokojnym miejscu,że nic
                              więcej nie bedzie się tam budowało...Jak już promocja się udała i
                              mieszkania zostały sprzedane to szerbud machnął ludziom przed samymi
                              oknami to "cudo"architektoniczne:)Ani ja, ani Pan/Pani nie chciałby
                              żeby przez okno naszego mieszkania ktokolwiek zaglądał co mamy dziś
                              na obiad, prawda?Należy się choć trochę prywatności i wcale nie
                              chodzi tu o hektary przestrzeni pod oknami.No,ale każdy kij ma dwa
                              końce....załóżmy , że u nas na obiad ogórkowa,kukamy w okno...o!!! U
                              sąsiada schabowy na stole, mniam, mniam...Wystarczy wyciągnąć rękę i
                              może się sąsiad podzieli;)
                              • trojka-is-one Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 28.03.09, 17:27
                                Każda firma chce zarobić kasę. Pani pracuje też po to, żeby zarobić
                                kasę. To truizm. Jeżeli osiedle byłoby aż tak tragicznie, nie byłoby
                                chętnych na mieszkanie w nim - a są. Dlaczegóż to, nikt jeszcze nie
                                próbował sprzedać mieszkania z tego bloku skoro jest aż tak źle??
                                Przecież wiekszość zdawała sobie sprawę, że w tak bliskiej
                                odległości od UR (AR) powstaną budynki z mieszkaniami pod wynajem.
                                Toż kolejna oczywistość.
                                Co do intymności, przecież na parterze każdy co przechodzi koło
                                okien może z powodzeniem "kukać" do okien a jakoś ci mieszkańcy nie
                                protestują. Widać że cała ta akcja szyta jest grubymi nićmi
                                • Gość: mieszkanka Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.rzeszow.mm.pl 28.03.09, 19:51
                                  Nikt nie próbował sprzedać mieszkania....bo sprawa dopiero się
                                  dzieje, nowa inwestycja dopiero powstaje więc trudno tu mówić o
                                  czasie przeszłym.Poza tym jeśli ktoś wziął solidny kredyt
                                  (większość??)to nie jest łatwo w ciągu miesiąca wszystko pozałatwiać
                                  i sprzedać.Ja nie mówię, że całe osiedle jest tragiczne,bo to
                                  nieprawda.Osiedle jest super tylko ta jedna inwestycja jest
                                  tragiczna.Co innego przechodzić koło okien na parterze, a co innego
                                  mieć cały czas przed oknem scianę betonu i non stop patrzeć w cudze
                                  okno.Co do zarabiania pieniędzy to osobiście nie mam nic
                                  przeciwko.Chodzi o to, żeby brać odpowiedzialność za swoje decyzje,
                                  a nie zasłaniać się kimś, czymś w imię wyższych celów jeśli decyzja
                                  okazuje się totalną kichą wywołującą tyle sprzeciwów.A oczywistością
                                  jest to , że właściciele firmy zapewniali iż nic więcej w tym
                                  miejscu budować nie będą ,ale duzo czasu nie upłynęło....i mamy co
                                  mamy-oczywistośc.
                                • Gość: gagrret Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.171.195.130.static.crowley.pl 01.04.09, 08:07
                                  Nikt z pewnością nie zdawał sobie sprawy w całej Polsce, że w TAK bliskiej
                                  odległości może powstać jakikolwiek budynek - kłaniają się przepisy prawa!
                                  • Gość: mieszkanka Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.rzeszow.mm.pl 01.04.09, 14:14
                                    Z pewnością???Nie wiem na ile znasz temat,ale gdyby ktokolwiek inny
                                    niz Szerbud był właścicielem tej działki ,na której buduje się
                                    garażoakademik NIE DOSTAŁBY POZWOLENIA NA BUDOWĘ, właśnie ze względu
                                    na przepisy prawa budowlanego określające minimalne odległości
                                    między budynkami.Szerbud wykonał wieeele"kombinacji alpejskich"
                                    (chętnie służę informacją jakich) żeby takie pozwolenie dostać.To
                                    NIEUCZCIWE ze strony tej firmy, która DOSKONALE zdawała sobie
                                    sprawę co robi i w jaki sposób.Myślę, że nie byłoby żadnych
                                    protestów gdyby te odległości między budynkami zostały zachowane.
                                    • Gość: gagrret Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.171.195.130.static.crowley.pl 01.04.09, 16:10
                                      Moja wypowiedź nawiązuje do trojka-is-one 28.03.09, 17:27, który zakłada, ze
                                      pobliskie sąsiedztwo uczelni miało z mostu sugerować, że klienci wyrażają ochotę
                                      mieszkania w akademiku. Z tego co wiem ceny mieszkań w Szerbudzie w 2006 były
                                      wyższe o ok. 200 zł/m2 w porównaniu do np. Projektanta. Więc ceny nie zakładały
                                      bliskiego sąsiedztwa uczelni. Sprawę znam dobrze ;) Trzeba interesować się
                                      poczynaniami konkurencji w sąsiednich miastach. Powiem jedno sprawa jest głośna
                                      nie tylko w Rzeszowie w branży, jak i w urzędach - i to właśnie mam na myśli
                                      mówiąc, że nikt w całej Polsce nie przypuszczał, ze developer może w odległości
                                      5 metrów posadowić budynki - wiadomo, że nie buduje dla siebie. Info.- 4
                                      wydziały architektury plus 1 PINB , 3 WINB...Może zadzwonię jeszcze do Rzeszowa :)
                                      • trojka-is-one Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 01.04.09, 17:37
                                        Można budować, skora wydział architektury wydał pnb to można...:))

> 5 metrów posadowić budynki - wiadomo, że nie buduje dla siebie.
                                        Info.- 4
                                        > wydziały architektury plus 1 PINB , 3 WINB...Może zadzwonię
                                        jeszcze do Rzeszowa

LOL, zadzwoń jeszcze do P/WINBU w Burkina Faso i na Wyspy Owcze
                                        • Gość: gagrret Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.09, 21:59
                                          No też się nie zgodzę. Wydział Architektury może i wydał pnb, ale czy
                                          dokumentacja złożona do urzędu była rzetelna? Więcej niż wątpliwe. Więc jak się
                                          wprowadziło w błąd urzędników, poskładało fałszywą dokumentację, nie podało
                                          rzeczywistego stanu prawnego i zataiło pewne niewygodne informacje to Wydz.
                                          Arch. mógł wydać pnb. Witamy w prokuraturze
                                          • trojka-is-one Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 01.04.09, 22:23
                                            Na razie fakty są takie WA: wydał pnb - to tyle i aż tyle. Reszta to
                                            tylko przypuszczenia. Nic więcej.
                                            Jeżeli tak jak piszesz dokumentacja byłaby nierzetelna WA nie
                                            wydałoby pnb. Przecież pnb wydaje się po SPRAWDZENIU wniosku
                                            inwestora. Sugerowanie, że WA nie sprawdza wniosku inwest. jest
                                            wysoce krzywdzące dla urzędników. Łatwo jest pluć, bacz w którą
                                            stroną wiatr wieje, żebyś się nie znalazł/a w niekomfortowej
                                            sytuacji.

• Gość: gagrret Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.09, 23:27
                                              Jestem pewny, ze wniosek został szczegółowo sprawdzony. Ale jak sam pisałeś
                                              został zatajony podział działki, co jeszcze zostało zatajone? Może plan budynku
                                              określał jego wysokość na 2,5 m a wyszło w rzeczywistości 10 m? Może budynek na
                                              planie był oddalony od istniejącego o 50 m a wyszło 5 m?
                                              Urzędnik wydał najprawdopodobniej pnb na całkiem inne warunki. Być może była
                                              wersja dokumentów pod pnb i wersja do realizacji. To co piszesz właśnie na to
                                              wskazuje. PROKURATURA
                                              • trojka-is-one Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 01.04.09, 23:42
                                                > Jestem pewny, ze wniosek został szczegółowo sprawdzony. Ale jak
                                                sam pisałeś
                                                > został zatajony podział działki, co jeszcze zostało zatajone?

Nie żartuj, podział działki był po pnb a nie przed. Wszystko ci się
                                                już miesza na osi czasu.
                                                Zostało jeszcze zatajone, że właściciel w między czasie zmienił
                                                samochód.....:)

>Może plan budynku
                                                > określał jego wysokość na 2,5 m a wyszło w rzeczywistości 10 m?
                                                Może budynek n
                                                > a
                                                > planie był oddalony od istniejącego o 50 m a wyszło 5 m?
                                                > Urzędnik wydał najprawdopodobniej pnb na całkiem inne warunki.

Może, morze jest dłuuugie i szerokie. A może na planie było 0,5m a
                                                wyszło 5m. Kto to wie?
                                              • odpady_selektywne Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 02.04.09, 00:15
                                                Gość portalu gagrret napisał(a):

>Które konkretnie przepisy? Człowieku wypowiadasz się na forum a
                                                >nie znasz przepisów? Dam Ci dobra radę: jeśli się wypowiadasz w
                                                >jakimkolwiek temacie to miej chociaż nikłe pojęcie. Specjalnie dla
                                                >Ciebie niektóre paragrafy Rozporządzenia MI (poczytaj sobie,
                                                >poszerz horyzonty):
                                                >-§ 12: 4 m od granicy działki budynki z oknami = 8 metrów minimum
                                                >odległość między budynkami (są okna vide zdjęcia) - JEST 5 METRÓW-
                                                >SZERBUD ZŁAMAŁ PRAWO
                                                >-§ 19: odległość garaży 5 do 60 stanowisk od okien mieszkań 10 m -
                                                >(ma być 12 stanowisk vide artykuły) - JEST 5 METRÓW- SZERBUD ZŁAMAŁ
                                                >PRAWO
                                                >-§ 271: przepisy ppoż budynki ZL 8 m - JEST 5 METRÓW- SZERBUD
                                                >ZŁAMAŁ PRAWO
                                                >-§ 13: wysokość przesłaniania jeśli budynek ma mieć 10 m wysokości
                                                >(vide artykuły) to odległość 10 m lub WIĘCEJ - JEST 5 METRÓW-
                                                >SZERBUD ZŁAMAŁ PRAWO
                                                >Resztę sobie doczytaj trojka, bo jak Ci napisze to i tak nie
                                                >spamiętasz.
                                                >Przyswajaj na raty.

Wyluzuj, gagrret, wyluzuj. Nie rób ludziom wody z mózgu. Jeśli
                                                wypowiadasz się w jakimkolwiek temacie, to miej chociaż nikłe
                                                pojęcie.
                                                Moja babcia ma znajomą, która jest zwykle dobrze poinformowana. I ta
                                                znajoma wyjaśniła mojej babci, a ta z kolei mnie, jak to jest z tymi
                                                niektórymi paragrafami Rozporządzenia MI. Stąd mogę śmiało
                                                powiedzieć, że znam sprawę z pewnego źródła, a to prawie tak jakby z
                                                pierwszej ręki.
                                                -§ 12 nie określa odległości między budynkami, tylko odległość
                                                budynków od granicy działki. A jak to już ktoś w tym wątku napisał,
                                                oba budynki miały stanąć na tej samej działce, więc nie było tam
                                                granicy. Ma rację trojka - Twój przepis idzie w kosmos.

-§ 19 - no akurat od okien budynku sąsiedniego do tych garaży jest
                                                10m.

-§ 271: "przepisy ppoż budynki ZL 8 m" - jakbyś poczytał dalej ten
                                                paragraf, to by Ci wyszło, że odległości ppoż. między budynkami na
                                                tej samej działce nie są limitowane.

-§ 13 - trochę Ci już trojka podaje wcześniej o tym przepisie. Można
                                                tylko uzupełnić, że to, co podajesz jako wysokość budynku, nie jest
                                                wg Rozporządzenia MI wysokością budynku, tylko ew. krawędzi
                                                przesłaniającej. Akurat w tym przypadku to kalenica dachu (nota bene
                                                podana z dużym hakiem, oczywiście w górę), a jej odległość od
                                                budynku przesłanianego jest większa od wysokości. Sama ściana, która
                                                ma być w odległości 5m od budynku, jest o dobrych kilka metrów
                                                niższa. Niestety, znajoma babci nie potrafiła podać tych metrów
                                                precyzyjnie.

To co napisałem nie oznacza, że usprawiedliwiam Szerbud. Raczej
                                                uważam, że wpakowanie takiego budynku przed południowo-zachodnie
                                                okna własnych klientów jest nieetyczne. Nie mniej twierdzenia o
                                                łamaniu przy tym przepisów są gołosłowne.
                                                Więc, gagrret, poczytaj sobie, poszerz horyzonty, albo zapytaj
                                                swojej babci zanim zaczniesz wypisywać te bzdury.

• Gość: mieszkanka Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.rzeszow.mm.pl 01.04.09, 21:30
                                        Dzięki gagrret, myślałam ,że to ktoś przeciwko mojej opinii w tej
                                        sprawie.Cieszę się, że ktos podziela moje zdanie.Ja nie mam nic
                                        przeciwko zarabianiu pieniedzy, ani budowaniu,ani deweloperom ale
                                        jeśli w grę wchodzi "nabijanie w butelkę" ludzi i ich krzywda to juz
                                        zmienia postać rzeczy , nieprawdaż?
                                        • Gość: gagrret Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.09, 22:08
                                          jak już kiedyś pisałem, że pewnie założyli Szerbud jak był boom na
                                          mieszkalnictwo, co to się brał za to kto żyw -grabarz, malarz czy pielęgniarka
                                          bez pojęcia o temacie.
                                          Podtrzymuje. Uważam, że takie firmy powinny jak najszybciej zniknąć z rynku, bo
                                          przynoszą tylko ujmę i psują opinie całej branży developerskiej. Na pohybel
                                          Szerbudowi
                                    • trojka-is-one Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 01.04.09, 17:38
                                      > na przepisy prawa budowlanego określające minimalne odległości
                                      > między budynkami.Szerbud wykonał wieeele"kombinacji alpejskich"

No czekamy hehe :)
                                      • Gość: mieszkanka Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.rzeszow.mm.pl 01.04.09, 21:21
                                        Hej, trojka-is-one więcej luzu;) Mam wrażenie,jakby ci nerwy
                                        puściły, dlaczego? Wydawała mi się taka spokojna i bez emocji ta
                                        wymiana zdań i uwag, a tu taka niespodzianka???:( Dziwne.Może
                                        Pan/Pani to jakoś wyjaśnić??? Czuję się rozczarowana ostatnimi
                                        wypowiedziami :((((( Faktycznie ZERO argumentów tylko jakies
                                        niezdrowe emocje, po co???
                                        • Gość: - Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 16:58
                                          Ale się cisza zrobiła, ciekaw jestem czy coś w końcu zrobiono w tej
                                          sprawie?
                                          • Gość: 01 Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 18:44
                                            Cisza przed burzą. Z tego co wiem, sztorm może przesunąć kilka ścian
                                            garaży. Jaja będą szczególnie jeśli chodzi odległości ppoż. Sam
                                            rozumiesz, że po tragedi w Kamieniu nikt nie przepuści tego czegoś
                                            co miało być połączeniem garaży z bursą studencką
                                            • Gość: misio Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.d-com.pl 24.04.09, 23:47
                                              Witam
                                              Czytam właśnie wszystkie opinie i szlak mnie trafia że ci którzy nazywają się porządną firmą tak potrafią oszukiwać ludzi.
                                              Budowa bolków na Zelwerowicza finansowana była z transz które były
                                              wpłacane sukcesywnie podczas budowy.Działka pod bloki 10,10a, 10b
                                              super firma odkupiła za grosze od Urzędu Miasta.
                                              Czyli budowy finansowali przyszli mieszkańcy swoich wymarzonych m.
                                              Podczas rozmowy z właścicielem SZERBUDU (K.Ceglarz wciska ciemnotę jakie koszty ponieśli związane z wykupem gruntu i budową mieszkań same straty,mieszkania sprzedają tak tanio że kupujący czuje się tak jakby ten lokal wyłudził.Uważam że jeśli się nie ma swoich pieniędzy i inwestuje się ludzkie to tym ludziom należy się trochę szacunku .

Jestem szczęśliwym posiadaczem lokalu przy ul.Zelwerowicza i opiszę moje smutne lecz prawdziwe doświadczenia z deweloperem.
                                              Mili i przyjemni ale tyko do podpisania umowy i wpłacenia 1 raty.
                                              I się zaczynają schody, gasną z twarzy PAŃSTWA Ceglarz uśmiechy .
                                              Pan J. obiecywał że działka którą ogrodzili przed rozpoczęciem budowy będzie należała do bloku 10,i 10a a tu nagle rośnie trzeci blok 10b (podobna sytuacja z gruntem jak z garażami).
                                              Oczywiście wszystkiego się wyparł cyt.(przecież prezentów nikomu nie będę robił i nic takiego nie mówiłem).
                                              W pierwszym wydaniu moje mieszkanie miało mieć antresole ale oczywiście zmiana projektu i informacja że w zamian za antresole zwiększy się metraż mieszkania,za który nie miałem ponieść żadnych kosztów he he.
                                              I znowu J.C. zaatakowała amnezja dopłata do mieszkania i to znaczna ,poprzedzona oczywiście szantażem że jeśli mi nie pasuje to zwraca mi kasę i do widzenia .Pan A.Ceglarz przed podpisaniem umowy obiecywał że podczas budowy można będzie wejść i uzgodnić rozmieszczenie ścianek działowych,sprawdzić docieplenie dachu,itp.i na obietnicy się skończyło.
                                              Zieleń,krzewy, plac zabaw to tylko obietnice o których szybko zapominają,zagospodarowanie terenu musieliśmy wykonać za własną kasę.

Pozdrawiam
                                              • Gość: ant Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 16:20
                                                Szok, moja historia jest bardzo podobna do Twojej.

• trojka-is-one Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 01.04.09, 17:34
                                    Gość portalu: gagrret napisał(a):

> odległości może powstać jakikolwiek budynek - kłaniają się
                                    przepisy prawa!
                                    Kłaniają się kłaniają. A powiedz które dokładnie przepisy?
                                    Jak na razie ZERO konkretów.
                                    • Gość: gagrret Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.09, 21:48
                                      Które konkretnie przepisy? Człowieku wypowiadasz się na forum a nie znasz
                                      przepisów? Dam Ci dobra radę: jeśli się wypowiadasz w jakimkolwiek temacie to
                                      miej chociaż nikłe pojęcie. Specjalnie dla Ciebie niektóre paragrafy
                                      Rozporządzenia MI (poczytaj sobie, poszerz horyzonty):
                                      -§ 12: 4 m od granicy działki budynki z oknami = 8 metrów minimum odległość
                                      między budynkami (są okna vide zdjęcia) - JEST 5 METRÓW- SZERBUD ZŁAMAŁ PRAWO
                                      -§ 19: odległość garaży 5 do 60 stanowisk od okien mieszkań 10 m - (ma być 12
                                      stanowisk vide artykuły) - JEST 5 METRÓW- SZERBUD ZŁAMAŁ PRAWO
                                      -§ 271: przepisy ppoż budynki ZL 8 m - JEST 5 METRÓW- SZERBUD ZŁAMAŁ PRAWO
                                      -§ 13: wysokość przesłaniania jeśli budynek ma mieć 10 m wysokości (vide
                                      artykuły) to odległość 10 m lub WIĘCEJ - JEST 5 METRÓW- SZERBUD ZŁAMAŁ PRAWO
                                      Resztę sobie doczytaj trojka, bo jak Ci napisze to i tak nie spamiętasz.
                                      Przyswajaj na raty.
                                      • trojka-is-one Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 01.04.09, 22:31
                                        Mega ROTFL

> Rozporządzenia MI (poczytaj sobie, poszerz horyzonty):
                                        > -§ 12: 4 m od granicy działki budynki z oknami = 8 metrów minimum
                                        odległość
                                        > między budynkami (są okna vide zdjęcia) - JEST 5 METRÓW- SZERBUD
                                        ZŁAMAŁ PRAWO

Kiedy był wydawany pnb - nie było granic działek. Była jedna
                                        działka. Łapiesz?. Twój przepis idzie w kosmos

> -§ 19: odległość garaży 5 do 60 stanowisk od okien mieszkań 10 m -
                                        (ma być 12
                                        > stanowisk vide artykuły) - JEST 5 METRÓW- SZERBUD ZŁAMAŁ PRAWO

Jesteś pewny/a że jest 5 m? Z dokumentacji wynika że jest 10 tak jak
                                        w przepisie. No ładnie pomyliłeś się o 100% :)

> -§ 13: wysokość przesłaniania jeśli budynek ma mieć 10 m wysokości
                                        (vide
                                        > artykuły) to odległość 10 m lub WIĘCEJ - JEST 5 METRÓW- SZERBUD
                                        ZŁAMAŁ PRAWO

Hehhe, nie dotyczy budynków niskich. Czaisz?

Zanim coś napiszesz sprawdź, dobrze potem popytaj jeszcze innych. Bo
                                        jak na razie mijasz się faktami.
                                        • Gość: gagrret Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.09, 23:12
                                          A czemu nie było granicy? Na ogół z dużej działki wydziela się pod kolejną
                                          budowę nową działkę. Jeżeli pnb było wydane na inną działkę niż jest teraz -bo
                                          teraz jest granica, to Szerbud powinien złożyć wniosek o korektę pnb. Złożył?
                                          Oszustwa i wyłudzenia = PROKURATURA
                                          Gdzie te 10 metrów? Te słupy to niby część mieszkalna? Strop nad garażami to
                                          pewnie część klatki schodowej?
                                          Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem niski budynek. W Rozporządzeniu jak byk stoi
                                          " o wysokości do 35 m" czyli może być 0,5 m, 1 m, 1,5m, 2m, 2,5m, itd.
                                          Czaisz?
                                          • trojka-is-one Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 01.04.09, 23:24
                                            Gość portalu: gagrret napisał(a):

> A czemu nie było granicy?

Bo działki zostały scalone - to zabronione??

> teraz jest granica, to Szerbud powinien złożyć wniosek o korektę
                                            pnb. Złożył?

W tym przypadku nie potrzebna jest korekta pnb - dobrze o tym wiesz

> Oszustwa i wyłudzenia = PROKURATURA

tinct. crataegi + valerianea + luminal N + neospasmini = brak
                                            stresów

> Gdzie te 10 metrów? Te słupy to niby część mieszkalna? Strop nad
                                            garażami to

Słupy to pewnie garaż? a strop nad słupami to pewnie też garaż?
                                            Pod tym stropem jakbyś nie wiedział jest wjazd do garazy, wjazd.
                                            Czaisz?

> Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem niski budynek.

Czyżbys nie znał prawa budowlanego ??

Wyluzj, świat jest piękny.....
                                            • Gość: mieszkanka Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.rzeszow.mm.pl 07.04.09, 09:48
                                              Uppsss, ale sie porobiło;)Tyle emocji...Ja obiektywnie patrzę na
                                              temat więc postaram się zebrać wszystko do kupy:)Szerbud był
                                              właścicielem działki , na której wybudował mieszkania, sprzedał je
                                              mamiąc klientów słonecznymi pomieszczeniami i spokojną
                                              okolicą.Następnie dokupił działkę obok i postanowił wybudowac "to
                                              coś"(garażoakademik czy inne cudo).Działka okazała się zbyt wąska,
                                              aby zachować odległości od granic sąsiednich działek przy tego typu
                                              budowie(prawo budowlane).Szerbud nie dostałby w takiej sytuacji
                                              pozwolenia na budowę więc co robi??Scala obie działki, ponieważ
                                              nadal jest jedynym właścieilem obu.Nic to, że ludzie juz zamieszkują
                                              swoje wymarzone"M",akty notarialne nie podpisane więc właścicieleami
                                              zgodnie z prawem nie są.A Szerbud nie dopusci do podpisania aktów
                                              zanim nie "załatwi" swoich spraw....;)Tak więc działki
                                              scalone ,można śmiało wystąpić o powolenie na budowę, bo odległości
                                              od granicy już nie ma, budynki mogą właściwie stac jeden prz drugim
                                              skoro właścieiel tak sobie wymyslił i mu nie przeszkadza.Dostaje
                                              Szerbud pozwolenie na budowę i co robi???Dzieli działki tak jak
                                              sprzed uzyskanie pozwolenia:)Czy tak to właśnie wyglądało???
                                              Majstersztyk!Chylę czoła!Wszystko zgodnie z prawem???Pewnie tak,
                                              chociaż... czy nie doszło tu do wyłudzenia pozwolenia na budowę
                                              skoro zamiar od początku był taki a nie inny?Nie mnie to
                                              rozstrzygać.Dla mnie obraz Szerbudu jest taki: nieuczciwe
                                              potraktowanie sowich klientów, nieposzanowanie swoich klientów,wręcz
                                              działanie na ich szkodę(mieszkania zacienione w bardzo bliskiej
                                              odległości od sąsiedniego budynku), wyłudzenia pozwolenia na budowę,
                                              którego nie otrzymałby gdyby działał fer.Tak nie postępuje firma ,
                                              która rzetelnie i profesjonalnie podchodzi do tego czym się zajmuje.
                        • Gość: mieszkanka Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.rzeszow.mm.pl 27.03.09, 09:43
                          Zastanawiasz się czemu i komu ma służyć to forum? Ja myślę, że temu,
                          by każdy kto będzie chciał kupić mieszkanie, dom... w szerbudzie
                          zastanowi się pięć razy czy wiązać się z firmą, która wzbudza tyle
                          kontrowersji i emocji.Ja w każdym razie bardzo żałuję, że kiedy
                          wiązałam się z szerbudem to takiego forum nie było.Proste,jasne i
                          logiczne;)
                          • trojka-is-one Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 27.03.09, 18:15
                            Forum musi również służyć na obiektywne wyrażanie opinii, na
                            poznanie argumentów jednej i drugiej strony. Ja nie jestem
                            pracownikiem Szerbudu. Staram się tylko obiektywnie i z dystansu
                            patrzeć całościowo na problem
                            • Gość: mieszkanka Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.rzeszow.mm.pl 28.03.09, 14:07
                              o! Co za zbieg okoliczności, ja też nie jestem pracownikiem
                              szerbudu:)Ale jakoś do głowy by mi nie przyszło żeby o tym
                              wspominać;)
                            • Gość: misio Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.d-com.pl 26.04.09, 22:31
                              Moje zdanie,jeśli deweloper buduje blok i tuż pod oknami garaże
                              ale za własne pieniądze a następnie sprzedaje to ok.
                              Nabywca widzi co kupuje i niema problemu.
                              Ale jeśli przyszły nabywca w pierwszej kolejności wykłada kasę za swoje mieszkanie nie mając pojęcia co deweloper planuje tuż pod oknami jego mieszkania to jest bezczelność.
                              Odrobinę szacunku dla tych ludzi co kupili te mieszkania.
                              Przecież to oni dają wam obroty i dzięki nim wasza firma jeszcze jest na rynku.
                              Mam nadzieje że te opinie, kryzys i sytuacja finansowa w naszym kraju doprowadzą że takie firmy nie będą miały racji bytu na rynku.
                              Ich upadek zbliża się wielkimi krokami.
                              • Gość: yoda Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.09, 12:29
                                Kiedys było głosno na tym forum o SM Poludnie.
                                Ale szerbud ich zdecydowanie przebija.
                                Pierwszy raz spotykam sie z firma ktora chce "walczyc" ze swoimi klientami - to
                                biznesowe "samobojstwo"
                                • Gość: mieszkanka2 Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 15:03
                                  Zgadzam zię z mieszkańcami przed podpisaniem jest kolorowo piękne
                                  projekty plany ale po wybudowaniu mijają się z rzeczywistością. Też
                                  miałam z tym problem. Ddogi kliencie jeśli chcesz to wystarczy
                                  pojechać na os.Makuszyńskiego domy wolnostojące i zobaczyć na własne
                                  oczy jak jeden drugiemu zagląda w okna tam ma powstać 18 domów jak
                                  narazie stoi 7 działki mają po 5 arów bo się okazuje ,że się
                                  troszeczkę pomylili z obliczeniami i zamiast 7 arów jest o 2 mniej.
                                  • Gość: misio Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.d-com.pl 16.05.09, 22:12
                                    Ale jakie to ma znaczenie dla tego dewelopera pięć to prawie siedem i wszystko zgodnie z planem. Co oni wyprawiają z klientami.Czy jest ktoś kogo nie oszukali i jest zadowolony ze swojej własności?
                                    A zaglądanie w okna to wizytówka firmy.(Przecież macie takie piękne mieszkania za taką niską cenę co wy jeszcze chcecie od nas częste zdanie pani K.C).
                                    Pozdrawiam
                                    • Gość: dokagra Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 20:53
                                      Zbierzcie się - weszły już pozwy zbiorowe. I sprawa będzie
                                      załatwiona. Na forum to można sobie tylko popłakać
                                      • Gość: misio Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.d-com.pl 18.05.09, 22:58
                                        My płaczemy ale potencjalny klient który przeczyta te opinie będzie się zastanawiał czy z tak "dbającą o klienta" firmą podpisać umowę.
                                        • Gość: frau_gaga Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.09, 09:35
                                          Z tego co wiem UW anulowało pozwolenie na budowę "garaży" na
                                          zelwerowicza.
                                          Kilka dni temu namówiłem kumpla, żeby przedzwonił do szerbuda i
                                          zasięgnął języka o "garażach". Babeczka (pracownica z szerbudu)
                                          nawijała o garażach, kolega zapytał czy nie będzie jakiegoś problemu
                                          z odbiorem budynku (w tym czasie było juz prowadzone postępowenia UW
                                          o anulowanie pozwolenia!). Babeczka dalej w zaparte opowiada
                                          historyjki, że wszystko jest ok i że za ok miesiąc budynek zostanie
                                          odebrany, no bo jak powiedziała jest biurokracja w urzędach .... LOL
                                          A za kilka dni UW anulował pozwolenie na budowę.
                                          Smaczku całej sprawie dodaje fakt, że jak wieść gminna niesie,
                                          działka jest obciążona kredytem.
                                          • Gość: - Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.09, 13:02
                                            No i stało się pozwolenie na budowę garaży na Zelwerowicza zostało
                                            anulowane, teraz to już potwierdzona informacja. Ciekawe co będzie
                                            dalej? :)
              • free-sk Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 22.03.09, 19:47
                Szanowna dano0106, jeśli naprawdę jesteś mieszkańcem osiedla i jesteś taka
                zadowolona to proszę napisz wszystkim ile miejsc parkingowych przypada na Twoje
                mieszkanie i czy z tego też jesteś taka zadowolona!
                • Gość: redbrick Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.09, 19:52
                  Jest i tak zdecydowanie więcej niż na Nowym Mieście na przykład.
                  Po za tym można przeciez parkować w ślepej uliczce wzdłuż parkingów -
                  miejsca jest pod dostatkiem. Jeżeli marzy ci się lotnisko -
                  wybierz Jasionkę
                  • free-sk Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 22.03.09, 20:06
                    Komentarz żenujący panie Jacku alias redbricku, ludzie nie po to kupują
                    mieszkanie żeby parkowac na ulicy albo na lotnisku jak pan ironicznie proponuje.
                    Rozmawiamy tutaj po prostu o nieuczciwości dewelopera a nie o tym że gdzie
                    indziej jest jeszcze gorzej
                    • Gość: redbrick Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.09, 20:12
                      Ponownie tłumaczę - to jest miasto i to dosyć spore ponad 170 tys.
                      Nie dogodzi wszystkim. Lepsze warunki jeśli chodzi o tak
                      zwaną "space" jest na wsi, ale za to tam nie ma innych udogodnień
                      które są w mieście. Miasto albo wieś wybór należy do ciebie.
                      PS Nie mam na imię Jacek
                      • Gość: tru Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 11:05
                        Reszowskie upadlosci ( podobno) : Szerbud, Vispro, Vikana , kto
                        nastepny ?
                        • Gość: trojka Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 17:22
                          Maaarzenia, marzenia mylą o życie chwilą
                          Po cóż więc śnić??
                          • Gość: tessa025 Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.09, 19:21
                            www.emetro.pl/emetro/1,85648,6446702,Zaslaniaja_mieszkancow__bo_tak_sie_oplaca.html
                            Jestem wstrząśnięta postawą tego developera. Mieszkańcy nie byli stroną, więc
                            się ich nie poinformowało o zamierzeniu, a nie byli stroną, bo Szerbud celowo
                            opóźnił podpisywanie aktów, jak ktoś wyżej wspomniał o 7 miesięcy! Przecież
                            Szerbud wiedział komu sprzedał te mieszkania - bo przecież na usilne prośby niby
                            tych klientów Szerbud buduje garaże. Zresztą jaki interes mają klienci w
                            oprotestowywaniu własnych garaży, na które z pewnością były pobrane zaliczki?
                            Czy to właścicielom Szerbudu nie daje nic do myślenia?
                            • iskander.pasza Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud 31.03.09, 20:10
                              Dla mnie "najlepsze" są tłumaczenia właścicielki chłe, chłee :))
                              Pada na pysk mit Szerbud-Prometeusz a wyłania się obraz developera
                              goniącego za kasiorką. Maski spadły
                        • Gość: Prześmiewca Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: 87.205.145.* 01.04.09, 21:40
                          Jak coś piszesz to sprawdź,Vikana to deweloper lubelski.
                          • Gość: Prześmiewca Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: 87.205.145.* 01.04.09, 21:47
                            Ja Prześmiewca jako pracownik Szerbudu twierdzę że wszystko jest
                            na dobrej drodze a na forum przeważają ludzie z pod znaku biadollo-biadolini.
                            Nic nie mam w kieszeni
                            a pierdzę
                            wyżej jak widzę.
    • Gość: ah1 Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 16:54
      ostatnio szerbud ćwiczy nową metodą marketingową - wypowiedzi osób
      niezadowolonych z usług firmy zgłasza do prokuratury lol...
      śmieszne to i straszne - oficjalnie CK-a (np w radio) opowiadała jak to chce
      ugody z mieszkańcami, a w międzyczasie biega po prokuraturze i policji. Bo myśli
      że policja nie ma nic do roboty tylko zajmowanie się balladami CK-i. A to nie
      spodobało się włodarzom szerbuda, że ktoś napisał że "garaże" są do baraku
      podobne, a to że specjalista ds rozwoju szerbuda wcześniej wykonywał zawód
      pielęgniarki :))
      Mało im że przegrali sprawę na drodze administracyjnej w UW i kłopotów ze
      sklepem na Zelwerowicza??
      Opamietajcie się nieszczęśni!
      • Gość: koala Re: Opinia na temat formy developerskiej Szerbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.09, 15:33
        a jak wyglądają sprawy z mieszkaniami na Zelwerowicza, czy już są
        jakieś proesy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka