Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o rzeszowskim MPK???

• Gość: Osjan Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.03, 19:26
      Wydaje mi się, że to co zostało z dawnego MPK, tzn. sprzed kilku lat,
      funkcjonuje dobrze. Zaś to, co nowe, działa bardzo kiepsko. Weźmy na przykład
      umiejscowienie przystanków na ulicy Langiewicza dla linii nr 10. 10 i 35
      zatrzymują sie na różnych przystankach, a ten "Langiewicza park" jest za daleko
      od osiedla i nikt tam nie wsiada. Zaś na tym "Langiewicza" w przeciwną stronę
      zatrzymuje sie tylko 10. Nie rozumiem tez, dlaczego nie zrobiono przystanków
      dla 10, przynajmniej w stronę miasta pomiedzy Boya Żeleńskiego a torami. Jest
      do tego miejsce między jezdnią a Mikośką.
      • Gość: pracownik MPK musi należeć do Zjednoczenia RGK ? IP: 80.51.141.* 22.11.03, 11:38
        Ciekawy jestem o ile zmniejszyło sie zatrudnienie w RGK po wyjściu MPWiK. Czy
        dalej ta firma zarządza w tym składzie i za te same pieniądze.? czy MPK musi
        należeć do tej firmy czapki i mieć z dublowaną administrację.
        • Gość: ... Re: MPK musi należeć do Zjednoczenia RGK ? IP: 80.51.141.* 22.11.03, 17:20
          Czy o tym postkomunistycznym relikcie można jeszcze coś napisać ?
        • lm.dziagwa Czy MPK musi należeć do Zjednoczenia RGK ? 11.12.03, 10:34
          niestety, żeby nie dopłacać w całości do jego wyższych kosztów - musi. Bo to
          korzystane dla MPK, lub jak kto woli, dla jego właściciela: czyli miasta
          Rzeszowa (czyt. jego podatników). Dzięki temu część straty MPK pokrywana jest
          z zysku MPWik (woda i ścieki - ale tylko do jego "wyjścia"), MPEC (ciepła woda
          i kaloryfery) i MZBM (minimalne zyski). Gdyby podzielić RGK i wyodrębnić
          wszystkie spółki, to tam gdzie jest teraz zysk, byłby PODATEK dochodowy (teraz
          nie ma!) a tam gdzie strata musiałyby być dopłaty od właściciela (czyli
          PODATKI w górę).
          Co Ty na to?
    • Gość: maj Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.krak.tke.pl 26.11.03, 16:20
      Dopóki MPK będzie monopolistą dopóty nie będzie na nich " bata " . Na ulicy
      Witosa zlikwidowali jeszcze w tamtym roku punkt sprzedaży biletów . Tak się
      składa że dojeżdżam często do Tyczyna ale nie autobusem MPK ponieważ MPK tak "
      daleko " się nie wypuszcza a ciekawe swoją drogą dlaczego . A na pytanie co
      zrobić żeby ulepszyć naszą miejską komunikację odpowiadam : Zwolnić starych
      pryków i zatrudnić młodych ludzi na kierowców . Dać szansę młodym !!!!!!!!!
    • Gość: ja Mpk IP: *.rzeszow.mm.pl 29.11.03, 17:07
      Chodzi mi o to,że MPk wymaga, aby w porach nocnych płacić 200 % stawki
      dziennej. Dobra ok, ale stan techniczny autobusu lini numer 100, którym właśnie
      zdaża mi sie wracać o tej porze:))pozostawia wiele do zyczenia, a pozatym
      czesto nie miłe zachowanie kierowców. To tak na tyle...
      • Gość: PIERRE Re: Mpk IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.03, 03:02
        Dodajmy, że kursy setki właśnie obcięto o połowę i że autobus tej linii
        notorycznie niezajeżdża na przystanek na petli przy ul. Mikołajczyka i mamy
        dziadostwo MPK w pełnej krasie ukazane!
        • Gość: Reformat Re: Mpk IP: *.dami / 213.76.164.* 30.11.03, 12:57
          Należy dodać jeszcze znaczne różnice pomiędzy przyjazdem autobusu, a czasem
          podanym w rozkładzie.

A na jakiej niby podstawie kursy nocne mają być droższe??? Autobus nie
          taksówka.
    • Gość: Darek Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: 213.216.88.* 30.11.03, 22:23
      Myślałem, że na Śląsku jest najgorzej zorganizowana komunikacja. Ale czytajac
      Wasze żale na rzeszowski MPK muszę stwierdzic, że u nas to jest jednak
      kulturka :-). Chyba muszę pozytywnym okiem spojrzec na swoich przewoźników :-)
      POzdrawiam
    • Gość: Joker Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.dami / 213.76.164.* 01.12.03, 01:01
      Jesli chcesz sie cos wiecej na ten temat dowiedziec to mozemy porozmawiac
      moj tel 505156684
    • Gość: Gośka Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.wsiz.rzeszow.pl / *.wsiz.rzeszow.pl 01.12.03, 16:44
      Witam!
      Bardzo chetnie odpowiem na to pytanie i sadzę,że nie bedzie to tylko moje
      zdanie ale i wielu ludzi.MPK to firma w której powinny zajsc diametralne
      zmiany..autobusy bardzo często maja spóźnienia.Nie rozumiem dlaczego w
      rozkładzie jazdy nie można umieścic faktycznej godziny odjazdu.Ja rozumiem,że
      istnieje cos takiego jak korek..ale przecież takie rzeczy mozna przewidzieć i
      zmienic godzinę o te 2 czy 3 minuty.Po drugie wydaje mi sie,że godziny odjazdu
      do podrzeszowskich wsi nie zostały ustalone z korzyścią dla podróżyjących..np.
      w godzinach południowych jest kilka autobusów w ciągu godziny,a wieczorem są
      bardzo duże przerwy.Zwłaszcza studentom utrudnia to życie bo zdarza sie
      przecież kończyć zajęcia nawet o 21.Kolejna rzecz to kultura jazdy jaka
      prezentują kierowcy rzeszowskich mpk-ów.Niestety bardzo niska..dalszych
      komentarzy zaprzestaję, bo nawet miły mam dzis dzień.Poza tym nie zrozumie mnie
      ten kto nie jeździ mpk.
      P.S.Cieszę sie, ze dziennikarze zaabsorbowani sa życiem szarych ludzi,któych
      nie stac na własną furę..czasem nawet na bilet.
    • Gość: pio kicha mpk rzeszów IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 18:04
      wydaje mi się, że rzeszowskie mpk jest jedynym takim przedsiębiorstwem
      komunikacyjnym w polsce które istnieje tylko po to aby zarabiać pieniądze i
      mieć jak najwyższe zyski (vide: niedawna likwiduja
      kilkadziesieciu "nieopłacalnych" połączeń).

na całym świecie jest tak że to samorządy dopłacaja do funkcjonowania
      komunikacji publicznej po to aby zmniejszyć ruch samochodów osobowych w
      centarch miast i zwiększyć przepustowość ulic. ale w rzeszowie zawsze musi być
      inaczej. nie dość, że mamy w porównaniu z innymi miastami drogie bilety
      autobusowe to niektóre autobusy zdaje się pamiętają jeszcze czasy
      jaruzelskiego...
      poruszyłem sprawę cen biletów gdyż bilet ulgowy w rzeszowie kosztuje 1,10 zł
      gdzie mamy tylko do dyspozycji tylko autobusy. w krakowie przy takiej samej
      cenie mamy jeszcze w dodatku tramwaje. w stolicy (1,20 zł) jest jeszcze metro.

co do połączeń to zdecydowanie debilny jest plan połączeń w weeknedy. np. linia
      34, którą codziennie jeżdżę, ostatni kurs na straoniwę z przystanku 'hotel
      rzeszów' ma w sobote ok godz. 21.30! tak więc tylko taksówka zostaje.
    • Gość: rzeszowianka Linia numer 18 i 19 IP: *.rzeszow.mm.pl 06.12.03, 14:58
      Pisze w sprawie zwiekszenia liczby kursów tych lini.Ostatnio jechałam 18, do
      ktorej wsiadlam pod Grafika. Spoznila sie o pare minut a to z tego wzgledy ze
      byla przeladowana.Kurs był o 9:23, a wczesnijszy o 9:3.Autobus był cały
      załadowany>Może w końcu któs na to zwróci uwage, bo przecież to nie tylko
      chodzi o wygode( nawet w sumie chodzi),ale i o bezpieczeństwo> Bo to sie robi
      smieszne, gdy czlowik musi jechac scisniety jak sardynka.Szczegolnie chodzi o
      godziny rano.
      • Gość: aaa tragedia IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.03, 15:06
        Powinno się zakupić autobusy PRZEGUBOWE!!!
        A jeżeli idzie o zmniejszane kursów - przecież tak jest taniej - mniej benzyny
        a motłoch i tak musi jechać.
        U nas panuje teraz przekonanie (popadamy w skrajności), że wszystko musi
        wypracowywać zysk, a miasto nie może nic do firm dokładać. Błąd! Na zachodzie
        żadne firmy kom. miejskiej nie są zyskowne i miasta MUSZĄ dokładać do nich, w
        przeciwnym razie firmy padają a jakość usług spada. No ale, żeby nie posądzać o
        sentymenty do tamtego systemu, u nas nic nie może być dofinansowywane.
        • Gość: Reformat Re: tragedia IP: *.dami / 213.76.164.* 07.12.03, 00:49

MPK jest chore, na pod zakład karny jedzie przegubowa „11” z 2 osobami w
          środku, a za kilka minut przyjeżdża stary, zdezelowany Jelcz „19”, pełen
          ludzi!! Co za kretyn jest odpowiedzialny za przydzielanie pojazdów do danej
          linii??? A może jeżdżą sobie wedle uznania???
          • Gość: ziutek Re: tragedia IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 15:25
            Niejaki Filip
            • Gość: Reformat Re: tragedia IP: *.dami / 213.76.164.* 08.12.03, 17:23
              Taka sytuacja woła o pomstę!!!! Gdzie są ludzie odpowiedzialni za kontrole
              MPK??? Co z naszymi radnymi, banda warchołów i nierobów, sami mają samochody, a
              autobusem jeżdżą za darmo, więc nie obchodzi ich ile kosztuje bilet. A zwykłych
              obywateli zostawiają na pastwę niekompetentnych kierowców i ich przełożonych!!
        • lm.dziagwa Dopłacać? 11.12.03, 10:59
          A faktycznie, słuszny głos.
          Wszędzie tylko mówimy io wolnym rynku i jego niewidzialnej sile usprawniającej
          wszystko. Póki co tego fenomenu nie ma ŻADEN kraj na świecie w dziedzienie
          komunikacji pasażerskiej, a szczególnie miejskiej autobusowej. Tego nie udało
          się nikomu osiągnąć. Nie oszukujmy się - rzeszowskie MPK też przynosiło,
          przynosi i będzie generować straty. Taka branża. Dla oprzytomnienia:
          krakowskie MPK ma 50 mln straty rocznie - rzeszowskie 4,5 mln (a różnica
          wielkości miast chyba nie jest jak 1:11, co?)
          Rzecz w tym żeby te straty minimalizować i czynić realnymi. Likwidować
          rozrzutność (słynne darmowe bilety - miesięcznei MPK rozdaje ponad 2000
          biletów sieciówek - dla pracowników obecnych i BYŁYCH i ich RODZIN),
          restrukturyzować, udoskonalać, usprawniać. Poprawiać kulturę obsługi
          pasażerów, inwestować w lepsze autobusy, czystsze, gazowe, poprawiać kulturę
          osobistą kierowców. Rozszerzać dodatkowe usługi: całodobowa tania stacja paliw
          o dorej jakości, całodobowy parking strzeżony dla TIR-ów na zajezdni,
          malowanie i mycie TIRów i autokarów, itp. Dyrekcja faktycznie zasnęła i śpi
          smacznie, niewiele robi i się "okopała".
          Ale trzeba sobie jasno powiedzieć: to Dyrekcja MPK powinna wszystkim
          mieszkańcom Rzeszowa powiedzieć ile w danym roku oczekuje dopłaty do swojej
          nierentownej działalności żeby wyjść na "zero". To Prezydent i Rada Miasta (w
          naszym imieniu) skontroluje i doplłaci faktyczną różnicę między przychodami,
          które bezlitośnie maleją z miesiąca na miesiąc, a kosztami przediębiorstwa. To
          Dyrekcja MPK musi przedstawić twarde warunki okolicznym gminom, które obsługi
          jeżdżać tam, jakie są koszty stosowania u nich naszych "rzeszowskich" ulg. To
          Dyrektor musi wreszcie zaproponować mistu warunki rekompensaty za ulgi jakie
          miasto uchwaliło, a realizuje MPK, itd.
          Tych działań jest wiele, i Dyrekcja dobrze je zna, ale czy wypełnia.
          Sam oceń...
          • Gość: Reformat Re: Dopłacać? IP: *.dami / 213.76.164.* 11.12.03, 11:06
            Mądrze prawisz. Szkoda tylko, że dyrekcji po za pobraniem pensji nic nie
            obchodzi. Myślą, ze jak stworzą linie do przewozu powietrza(39) to mają spokój
            na jakiś czas. Rzeszowska MPK to jeden wielki absurd, jakim prawem rozdają
            darmowe bilety, a zwykłym obywatelom każą przepłacać za usługi na niskim
            poziomie???

Gazeta powinna przekazać opinie z forum dyrekcji i radzie miasta, czas
            najwyższy coś zrobić w tej sprawie!!!
            • Gość: PIERRE Re: Dopłacać? IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.03, 13:01
              Dokładnie tak! Dziennikarze gazety zbijają bąki i piszą marne artykuliki
              zamiast napaść takiego dyrektora w pracy (albo kogoś z urzędu miasta), rzucić
              mu twarz prawie setką negatywnych opini o jego firmie, zapytać ile zarabia i
              co planuje zrobić z tym, żebysmy tak na MPK nie złorzeczyli!
              • Gość: ja Re: MPK IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 15.12.03, 00:07
                nazekacie ww

n

• Gość: Ja Re: Dopłacać? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 15.12.03, 00:38
                Narzekacie wszyscy na drogie bilety, ale czy pamiętacie czasy, jak popularne było przekazywanie ich sobie? Tego typu zachowania trwają do dziś.Czas komuny się skończył. Nikt nikomu nie da nic za darmo. Ma to negatywny wpływ na finanse MPK.
                Twierdzicie, że kierowcy zachowują się niekulturalnie wobec pasażerów, a czy pofatygowaliście się chociaż raz zobaczyć po skończonym kursie, jak wygląda autobus? Niejednokrotnie jeździ nim nasza rzeszowska "inteligencja" (np. studenci podczas "juwenalji"), mieliście "przyjemność" rozmawiać z pasażerami, którzy chcą wsiadać, bądź wysiadać na miejscu nie przeznaczonym do tego celu (nie jest ono ubezpieczone od wypadków)?
                Nie zdajecie sobie Państwo sprawy z tego, iż odpowiedzialność za pasażerów i autobus ponosi kierowca.
                Często, żeby uniknąć kolizji kierowca musi ostrzej przyhamować, co u pasażerów wywołuje ostre komentarze. Nikt nie zwraca uwagi na to, że jakiś cwaniak sportowym "wozem" lub innym lepszym autem zajeżdża drogę, co może mieć poważne konsekwencje.
                Nie zwracacie Państwo uwagi na dewastację autobusów (bądź ze strachu udajecie, że nic nie widzicie). Pretensje swoje kierujecie do MPK w momencie, gdy krzywda dotknie Was osobiście. Czy to jest odpowiednia postawa?
                Łatwo jest krytykować i oceniać innych nie zwracając uwagi na swoje postępowanie, a mnie się wydaje, że kierowcy, żeby przetrwać, dostosowali się do zachowania społeczeństwa.
                • Gość: Gienek Re: Dopłacać? IP: *.smlw.pl / *.smlw.pl 19.12.03, 10:55
                  Jest w tym trochę racji. Ludziom nigdy nie dogodzisz.Zauważyłem jeszcze jedno.
                  STUDENT!!!Najbardziej płaczą na brak pieniędzy a najczęściej kupują bilety u
                  kierowców.Nigdy nie mogą zdążyć i nigdy nie mają gdzie kupić biletu!!!
                  A kierowcy stoją tracą czas i sprzedają bilety tym leniuchom studentom zamiast
                  jechać.
                  • Gość: aaa Re: Dopłacać? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.03, 11:32
                    Racja! co to w ogóle za swołocz, ci studęci? Wzieliby się do pożondnej pracy
                    a nie tylko po tych ksiołszkach szperają.
                    • Gość: rzeszowiak Re: Dopłacać? IP: 80.51.141.* 23.12.03, 13:45
                      Czy mógłby ktoś opracować i wypisać wszystkie przywileje jakie otrzymują
                      wszelkiej maści pracownicy (i ich rodziny) samorządowi np. MPK z naszych
                      podatków?
                      Jak faktycznie kształtują sie płace razem ze wszystkimi dodatkami
                      i przywilejami?
    • Gość: misi Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.man.rsk.pl 15.12.03, 14:38
      jest stanowczo za drogo . 2 zl od wolnego sBuchacza. za wielki tBok w 0 i 18
    • Gość: sanek Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.man.rsk.pl 15.12.03, 20:55
      Za długo, żeby pisać.
      • Gość: Bin Laden Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.smlw.pl / *.smlw.pl 19.12.03, 11:03
        A ja jestem kierowcą Rzeszowskiego MPK Jeździłem niedawno nocną linię 100,i
        nie zauważyłem ani jednego pasażera tylko pijaną chołotę w wieku od 15 do
        25lat.
        Powtarzam ani jednego pasażera!!!
    • Gość: aniol MPK Rzeszow w porownianiu z Lubelskim MPK jest ok! IP: *.nisko.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 15:44
      na plus:
      - Duzo nowoczesnych pojazdow np Solarisy, sa swietne, Nowe Man'y nieczego sobie.
      - W miare duzo autobusów, jezdzacych w miare punktualnie.
      - Tanie znizki dla studentow, bilety calodobowe, 5 i 7 dniowe

na minus:
      - Nie za mili kierowcy i kontrolerzy!
      - Malo auobusow na tarsie Zalesie- Rejtana Uniwer.(tylko 19 co pol godziny)!

Ogolnie jest niezle! jak w temacie napisalem, w lublinie bilet caly koszt 1.30
      a studencki 1.25!!! nie ma calodobowych i kilkudniowych badziew, co drugi
      autobus jest tam prywatny gdzie nie wazne sa bilety, tylko trzeba placic
      dodatkowo.
      Nie ma co plakac na mpk
    • Gość: Swiadek Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.prz.rzeszow.pl 19.12.03, 16:02
      ja nie sadze, ale widzialem, jaka znieczulica panuje wsrod kierowcow. ostatnio
      autobusy jezdza przepelnione i ludzie sie "zagniataja" a to prowadzi do
      konfliktow miedzy pasazerami zwlaszcza mlodymi, ktorzy wymierzaja sobie
      sprawiedliwosc na oczach ludzi i kierowcy ktoremu ktos powiedzial by wezwal
      pomoc a on NIC!!! bal sie? nie! LEN a gdyby tak jemu ktos...
    • Gość: whyte Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.rzeszow.agora.pl 22.12.03, 15:52
      MPK- dzień w dzień mam do czynienia z tym przedsiębiorstwem, ponieważ jest to
      dla mnie jakiś transport do Rzeszowa. Rano mamy do czynienia z kierowcą-mułem
      czyli nigdzie mu się nie spieszy, na wszystko ma czas az to tego stopnia że się
      zawsze spóźnia. A wieczorami i wnocy kierowca-rajdowca, nigdy nie jedzie
      punktualnie zawsze wcześniej, i to ludzi denerwuje. Mam nadzieje że się
      chłopaki opamiętają bo nie chciałbym mieć do czynienia z kierowcą-bombowca
      hehe.
    • Gość: OKI Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.boguchwala.sdi.tpnet.pl 23.12.03, 10:12
      hm.... rzeszowskie MPK zostawia wiele do zyczenia!!!! moim faworytem jest
      autobus nr 11 jezdzi jak chce i o ktorej chce tzw. autobus widmo, kazdy kto
      mieszka na nowym miescie mysle ze podziela moje zdanie dlatego powinni cos z tym
      zrobic!!!!
    • Gość: zirytowany Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.rzeszow.mm.pl 30.12.03, 19:30
      NALEŻY ZWRÓCIĆ UWAGĘ RZESZOWSKIM KIEROWCOM MPK. SĄ NIEKULTURALNI, MAŁO TEGO
      WULGARNI (NAWET NIE CHCE IM SIĘ UDZIELIĆ INFORMACJI O DANEJ ULICY A JUŻ NIE
      WSPOMNĘ O SPRZEDAZY BILETU CZY OTWARCIU PRZEDNICH DRZWI). PRZYKŁADÓW JEST WIELE
      ALE JAKIE TO MA ZNACZENIE CZY TO COŚ DA?
      • Gość: aaa Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.03, 22:16
        Informacja o danej ulicy bąź trasa linii powinny być wyświetlane wewnątrz
        autobusu zamiast tych kretyńskich imienin.
    • Gość: pawel Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: 80.51.255.* 31.12.03, 20:53
      Chamstwo kierowców, zamykających drzwi przed nosem staruszkom, nieuprzejmość,
      gdy robią nam "łaskę" sprzedajac bilet. Niejednokrotnie musialem stac ze 2
      przystanki narażając się na złapanie przez kanarów, bo mi ta "księzniczka" za
      kierownica biletu nie chciala sprzedac. Ogólnie: chamstwo na najwyższym
      poziomie. Pozwalniac ich wszytkich, to sie naucza szacunku do innych. Jak im
      sie nie podobają zarobki, to niech sobie zmienia prace. Gdy prowadza autobus są
      na usługach pasażerów a nie odwrotnie. za to im płacą. jak chca
      pokazywać "fochy" to niech to robią tam gdzie maja do tego prawo, czyli kiedy
      sami będą klientami (np. w sklepie) a nie usługodawcami.
      A co do rzeszowskich kierowców to tez kilka cierpkich słów sie należy. Czasami
      można by zatrzymac się przed przejściem, a nie przyspieszyc !!!! Przebudowali
      wjazd z chopina, bo nikt nie chcial sie zatrzymac by puscic ich na Lisa-kuli.
      Łatwiej przebudowac skrzyzowanie niz nauczyc kultury kierowców?????????
      • Gość: piryn1 Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.maius.amu.edu.pl 10.01.04, 16:41
        Chyba autor listu był smutny ,ze Sylwestra spędza przy komputerze i swoje
        niezadowolenie wylał jak pomyje na kierowców MPK-u. Ja ich szanuję i raczej nie
        spotykam się z chamstwem, chociaż jestem starszą panią. Może to "jak Kuba Bogu
        tak Bóg Kubie ?".Jeżeli mam poważne zastrzeżenia do konkretnego kierowcy - mogę
        zwrócić się ze skargą do dyrekcji (wiem, że jest taka możliwość w naszym
        mieście - przekonałam się sama) wtedy nie krzywdzę, brzydką opinią, innych -
        sympatycznych i uczynnych a mam szansę coś poprawić. Ważne, że autobusy
        kursują, mimo fatalnych warunków pogodowych dość punktualnie, że są zadbane i
        bezpieczne. W ostatnich dwóch - trzech latach widzę dużo zmian na lepsze.
    • Gość: ~Maniek Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.04, 15:38
      W 2000 r. wyjechałem na stałe z Rzeszowa do Kielc. Porównując chociażby tabor
      autobusowy rzeszowskiego MPK do kieleckiego to macie sporo szczęścia, że
      mieszkacie w Stolicy Podkarpacia. Macie naprawdę bardzo dużo nowych i czystych
      autobusów. Niedogodność jaka mi doskwierała wtedy, to za mało pojemna 18 z
      przystankiem końcowym na Zalesiu.
      Pozdrawiam
      • Gość: aaa Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.04, 16:22
        W Kielcach to chyba wszystkie linie jadą przez jedną ulicę, pamiętam, zeby
        umożliwic przesiadki.
    • Gość: major23 Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: 81.15.189.* 02.01.04, 10:32
      Do plusów można zalizcyć nowy tabor,jednakowe ubrania dla kierowców, to
      wygląda elegancko.Do minusów: autobusy jeżdżą jak chcą(przyjeżdżają na
      przystanki nawet 5 minut wczesniej zwłaszcza w dni wolne), kontrolerzy ruchu
      maja obowiązek okazać legitymacje przy sprawdzaniu biletu,ja za brak legitki
      dostane mandat za jazde bez biletu,tymczasem kilku kontrolerów(zdażyło mi sie
      u trzech)nie ma przy sobie legitymacji a jeśli już ma to jej nie okazuje
      (zdazyło mi sie naprawde klika razy,troche to żenujące żebym ja musiał prosić
      o okazanie legitymacji
    • Gość: tim Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.prz.rzeszow.pl 08.01.04, 07:26
      zdecydowanie za mało autobusów jeździ do osiedla Krakowska-Południe!!!!!!!
      • Gość: pytka Porządek w autobusach!!! IP: *.rzeszow.mm.pl 09.01.04, 19:17
        Mam pytanie kto odpowiada za czystość w utobusach?, bo mi się wydaje,że
        kierowca.Nie wymagam aby czynił cuda, ale na postoju na przystanku końcowym
        mógłby wymieść "zalegającą mieszanke śniegu, piasku ..."
    • Gość: pytka Porządek w autobusach!!! IP: *.rzeszow.mm.pl 09.01.04, 19:22
      Mam pytanie kto odpowiada za czystość w autobusach?, bo mi się wydaje, że
      kierowca. Nie wymagam aby czynił cuda, ale na postoju na przystanku końcowym
      mógłby wymieść zalegającą mieszankę śniegu, piasku ...
      • Gość: januszek Re: Porządek w autobusach!!! IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 31.01.04, 14:18
        a ja jestem za tym, zeby pasazerowie sciagali buty przed wejsciem do autobusu :P
    • dziennikarz7 Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? 12.01.04, 18:58
      Uważam,ze pytania zostały tak sformułowane aby wydobyć od ludzi jak najwięcej
      krytycznych a niekoniecznie rzeczowych uwag i opinii. Brakuje miejsca na uwagi
      pozytywne. Nigdzie w Polsce przejazdy komunikacją miejską nie są przyjemne,
      zwłaszcza zimą. Latwo pluć na kierowców, dyrekcję, gdy się nic nie wie o
      trudnościach i o kulisach. Potem takimi anonimowymi opiniami ktoś może
      argumentować własne interesy. Przecież widać w ostatnich latach zmiany w MPK na
      lepsze. Ludziska uważajcie, bo łatwo Wami manipulować! Chwała tym, którzy piszą
      rzeczowo i kulturalnie. Te uwagi coś wnoszą. Nie wierzę,że dyrekcja je ignoruje.
      • Gość: Osjan Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.04, 22:13
        Bez wątpienia praca kierowcy autobusu wiąże się z olbrzymią odpowiedzialnością
        a przez to ze stresem. Nie usprawiedliwia to jednak nieuprzejmości części z
        nich a i często również nie przykładania się do pracy - nieregularne
        kursowanie, częsty brak autobusu, mimo, że jest na rozkładzie, na liniach
        częstych - np. 0
        A ja się Pana zapytuję: GDZIE są te zmiany na lepsze??? W obcinaniu kursów?
        A może w punktualności właśnie? A może w tworzeniu bezsensownych linii, które
        wożą powietrze - vide 38 i 39 (10 teraz jest popularniejsza niz kiedyś -
        przyznaję).
        Serce i poglądy mam po lewej stronie, ale jako szary człowiek muszę przyznać,
        że za panowania prawicy (może to był ich jedyny plus) MPK funkcjonowało lepiej.
        Nie mówię o finansach ani o wewnętrznej kondycji, bo o niej nie mam zielonego
        pojęcia, ale o wizerunku, jaki wówczas utrwalił mi się w pamięci. Autobusy
        jeździły częściej, nie spóźniały się. I chyba to bardziej się liczy w takich
        przedsiębiorstwach, niż cyferki?
        • dziennikarz7 Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? 15.01.04, 18:21
          Zmiany na lepsze widzę np. w profesjonalnym podejmowaniu decyzji o zakupie
          nowych pojazdów. Wygodne, nowoczesne, bezpieczne. A może w czasach rządów
          prawicy MPK było lepiej dotowane i notowane ? Któż to wie! Co do spóżnień,
          trudno nie przyznać Panu racji, ale one zależą też od ogólnej sprawności
          komunikacyjnej miasta. Pojazdów przybywa, korków też.
          • Gość: Osjan Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.04, 21:16
            Kiedy dany autobus w ogóle nie nadjeżdża, albo pojawia się znacznie wcześniej,
            niż w rozkładzie, trudno mówić o trudnościach komunikacyjnych. Zresztą, może
            nie byłoby to tak odczuwalne, gdyby tych kursów było więcej. Kto to widział,
            żeby 18 w niedziele jeździła co 30-45 minut!!! Zaś co do zakupów nowych
            autobusów - ma Pan rację, ale tylko częściowo. Czy nie lepiej, zamiast 38
            nowych, krótkich Solarisów, kupić podobna ilość, albo i więcej używanych
            autobusów zachodnich, a przegubowych? Sadzę, że cena maksymalnie pięcioletniego
            używanego przegubowca i nowego solarisa jest porównywalna. A co do
            bezpieczeństwa solarisów, to przypominam ostatnie spalenie się jednego.
            Co do rządów prawicy, chyba wtenczas była większa dyscyplina wśród kierowców.
            • dziennikarz7 Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? 16.01.04, 18:39
              Autobusy używane i to przegubowce, to wyższe koszty eksploatacji, więcej
              spóżnień (mniej sprawne w ruchu ulicznym) więcej przypadków awarii - a to
              najbardziej nas denerwuje. Domyślam się, że tak jak w innych przypadkach,
              łatwiej z kasy miejskiej coś wysupłać na inwestycję, niż na eksploatację.
              MPK w żadnym mieście chyba nie utrzymuje się samo. A jakie gromy by się
              posypały, gdyby spalił się zakupiony używany autobus!? Czyja odpowiedzialność?
              Dyscyplinę kierowców mogą podnieść pasażerowie rzeczowo informując o poważnych
              uchybieniach,z podaniem konkretnych informacji. Trudno oczekiwać reakcji na
              anonimowy mail w niegrzecznym lub obrażliwym tonie. Wstyd mi, jako pasażerowi,
              za wiele listów, które tu się wcześniej pojawiły. Nie dotyczy to oczywiście
              pańskiego listu.Więcej nie będę pisał, bo pomyślą, że jestem "na usługach MPK"
              a ja się tylko staram patrzeć obiektywnie i nie daję ponieść fali.
              PS.Serce mam po lewej ale poglądy po prawej więc i dużo sypatii do Pana Osjana
              za pochwały minionych pozytywów. Pozdrawiam.
              • Gość: Osjan Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.04, 20:38
                Z Pańskim twierdzeniem, że przegubowce na nasze warunki są gorsze nie zgadzam
                się, ale to już są dyskusje stricte akademickie. Również dziękuję Panu za
                rzeczową wymianę myśli i pozdrawiam.
    • jimmy000 Ceny biletów u kierowcy... - "Manipulacyjne" 14.01.04, 22:16
      Na stronie internetowej MPK znajduje się formularz pozwalający na zadawanie
      pytań. Na te pytania nikt jednak nie odpowiada. Nurtują mnie dwie rzeczy, ta
      druga trochę mniej.
      I.
      - bilet normalny kosztuje 2 zł,
      - w autobusie doliczana jest tzw opłata manipulacyjna 50 gr. i bilet kosztuje
      2,50 zł,
      - bilet nocny (normalny) kosztuje 4 zł,
      - doliczając 50 gr. (manipulacja) wychodzi 4,50 zł....
      DLACZEGO więc w autobusie bilet nocny kosztuje 5 zł ?????

II.
      MPK posiada swoją stronę pod adresem www.infores.pl - odziedziczonym po upadłej
      firmie komputerowej. Dlaczego adres www.mpk.rzeszow.pl został zaniedbany ???
      Chyba lepiej pasował....
      • Gość: kontroler Re: Ceny biletów u kierowcy... - "Manipulacyjne" IP: *.krak.tke.pl 17.01.04, 19:16
        Teraz proponuję trochę o rozkładzie jazdy.Zdażyło mi się parę razy wsiadać na
        przystanku obok stacji bp lub tesco,czekałem na jakiś autobus w kierunku
        krak.poł.i nagle przyjeżdżają wszystkie kolejno 6,10,32,36 dosłownie w
        odstępach minutowych dotyczy to nie tylko tego kierunku bo podobnie jest z
        autobusami np. na baranówkę.Zastanawia mnie też ilość linii skierowanych w
        kierunku ul. trembeckiego/baza mpk/napewno chodzi o to by pracownicy mpk mogli
        bez problemów dostać się do pracy.Czy rzeczywiście tak dużo linii musi tamtędy
        prowadzić dla ich wygody.
        • Gość: aaa Re: Ceny biletów u kierowcy... - "Manipulacyjne" IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.04, 21:34
          Jeżeli chodzi o Trembeckiego - nie zapominaj, że jest olbrzymie osiedle
          1000lecia i sporo bloków przylega do Żółkiewskiego i nawet sporo ludzi czeka
          zawsze na przystankach. A przez Kochanowskiego MPK niestety nie kursuje. A poza
          tym jest to pozostałość po prosperujących zakładach w tamtym rejonie dziś nie
          iostniejących.
          A co do kuroswania MPK stadami, to to było od zawsze.
    • Gość: Duzo jezdzacy Frustracja rozkladem IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 22.01.04, 12:34
      Witam!
      Ciesze sie,ze taki temat sie pojawil!Jestem studentem,duzo jezdze po
      Rzeszowie, o roznych porach i w wielu miejscach.Temat rrozkladu MPK pojawia
      sie bardzo czesto wsrod moich znajomych i praktycznie wszyscy znajomymi z
      ktorymi rozmawialem na ten temat,:studenci,uczniowie szkol srednich jaki i
      osobe pracujace dochodza do jednego wniosku: w zdecydowanej wiekszosci
      przystankow MPK jest okres ok. 5 min, podczas ktorego jezdza wszystkie
      autobusy z danego przystanku po czym przed 15-20 min, pustynia!Nic nie
      jedzie,ludzie czekaja,marzna w zimie, i znowu 5 min jada wszystki i 20 min
      bezruchu!Tak jest chociazby z przystanku na Al.Wyzwolenia, skad jezdza -
      13,18,19,30 jada w kierunku centrum, az 4 autobusy i jest taka wlasnie
      sytuacja.Podobnie rzecz ma sie na Rejtana kolo Uniwersytetu rzeszowskeigo!Moja
      kolezanka zaskoczyla mnie mowia, ze tak samo jest na Placu Wolnosci!Cos trzeba
      z tym zrobic! Niech pracownicy MPK dostosuja rozklad do potrzeb pasazerow, nie
      wlasnych i tego,ze moga sobie nie wiem, pograc w brydza ekipa gdy przez te 15
      min jak nic nie jedzie.
      Pozdrawiam, mam nadzieje, ze uda sie Wam wywrzec presje na naszego miejskiego
      przewoznika!
      Powodzenia!
    • bies-foto Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? 27.01.04, 11:23
      Jeździ jak mu się podoba.
      Wydają „kupe” forsy na nowe autobusy, uciekają w ten sposób od podatków
      (chyba).
      Jeśli mają tyle kasy żeby kupować nowe wozy – lepiej zrobią jak obniża koszty
      przejazdów.
      Kasę mają z reklam a od nas i tak ciągną .
      Jeśli składa się jakąś skargę to na nią nie reagują. Niech sobie schowają te
      swoje garniturki a nauczą się kultury.

Oczywiście są też przyjemni kierowcy i takim chwała. Ale trzeba coś zrobić z
      tym którzy jeżdżą jakby się im łaskę robiło.

Są za drodzy.
      • Gość: Co z restrukturyza Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: 193.19.164.* 31.01.04, 16:25
        Nie słyszałem by był jakiś program restrukturyzacji te firmy działają jak za
        PRLu, i wg. tych samych zasad.
    • Gość: jENY Re: Co sądzicie o rzeszowskim MPK??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.04, 12:16
      No i co wynika z tych opinii, które tak licznie sa nadeslane?
      Dzisiaj jechalam autobusem 19 z petli Zalesie o 7.30. Juz na petli bus byl
      pelny ludzi. Na nastepnych przystanki wsiadali nowi ludzie i po 2 przystankach
      juz byl maxymalny scisk. Na przystankach pol autobusu musialo wyjsc zeby ktos
      mogl wysiasc i autobus stal bardzo dlugo. Taki scisk byl az do hotelu Rzeszow.
      Czy nikt z mpk nie widzi w jakich warunkach podrozuja pasazerowie placac slone
      bilety? Przeciez rano jada studenci i uczniowie do szkol na Nowym Miescie i
      uniwersytetu, wiec zaden inny autobus nie laczy tych dzielnic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka