Dodaj do ulubionych

Z SEJMU I SENATU!!!!!

IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 24.01.02, 20:11
To, o czym dziś usłyszałem doprowadziło mnie do szału. Nasi kochani posłowie,
którzy wymyślają, co chwile nowe sposoby „łatania” dziury budżetowej obcinają
pensje wszystkim do okolą likwidują ulgi dla studentów i co gorsza dla
inwalidów wszystko dla dobra państwa. Ale gdy prezydent Kwaśniewski
zaproponował, obciecie pensji posłów wszyscy byli oburzeni i jak jeden mąż(po
za Samoobroną) stanęli w obronie swych wynagrodzeń. Oni twierdza, że
zmniejszenie im pensji jest czymś niepotrzebnym i skandalicznym. Teraz dopiero
widać, że tylko sprawy pieniędzy jednoczą sejm. Za co te nieroby maja dostawać
około 10000 złotych miesięcznie, do tego 9000 złotych na prowadzenie biura
jeszcze kilka innych dodatków i bezpłatne korzystanie ze środków komunikacji.
Oto, co na prawdę jest przyczyna kryzysu.
Obserwuj wątek
    • Gość: m_z_r Policzmy IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 24.01.02, 22:45
      Rachunek jest dość prosty:
      10 000 + 9 000 = 19 000zł
      19 000 * 12(miesięcy)= 228 000zł
      228 000* 460(p'osłów) = 104 880 000zł
      Do tego obsługa, senat...
      Ładny kawałek dziury budżetowej by sie załatało.

Albo porównajmy nauczyciel zarabia średnio 1400 zł miesięcznie. Więc:
      1400*12 = 16 800zł
      104 880 000:16 800 = 6242,85
      Czyli gdyby rozpędzić to towarzystwo można by zatrudnić ponad 6 tysięcy
      nauczycieli.

Albo przyjmując średni koszt jednego obiadu w stołówce szkolnej 5 zł:
      104 880 000:5 = 20976000
      20976000:365 (dni w roku)= 57468,49
      Można by nakarmić prawie 60 tysięcy(!) dzieci przez cały rok.

Jeszcze inaczej:
      budżet średniej wielkości domu dziecka (40 dzieci) wynosi ok 700 tys. złotych
      rocznie.
      Policzmy więc:
      104 880 000:700 000 = 149,8
      Więc można utrzymać zamiast sejmu połowę wszystkich domów dziecka w Polsce.

Jeszcze inaczej:
      basen na Baranówce wg. doniesień prasowych kosztował ok. 5 mln zł.
      Policzmy:
      104 880 000:5 000 000 = 20,98
      Czyli prawie 25 basenów.

To wszystko w jednym roku!
      • rj Re: Policzmy 25.01.02, 07:02
        Musze przyznać, że bardzo ciekawe dywagacje.

Pozdrowienia
        • Gość: Reformat Re: Policzmy IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 25.01.02, 09:46
          Wszystko dobrze, tylko te baseny. Można sejmowy wykorzystać;-) Oczywiście domy
          dziecka powinno się lepiej dofinansowywać, ale jest wiele innych instytucji,
          które także potrzebują pieniędzy.
          A co z senatorami i resztą urzędników, którzy poza pochłonięciem 10 litrów kawy
          dziennie i odebraniem pensji nie robią nic? Ja mam pomysł. Na zbity pysk
          wywalić. Darmozjady. Siedzi taka cipa, przyjdzie sobie człowiek paszport
          wyrobić to, z 4 które są od tego dwie piły kawę, jedna z nimi rozmawiała, a
          czwarta podawała petentom jakieś papiery. I teraz tylko policzyć, ilu(ile)
          takich osób siedzi w urzędach i innych instytucjach państwowych. Wziąć ich
          pensie, a 2/3 z nich wypieprzyć. Dziura by się po kilku latach załatała.
          • Gość: RJ Re: Policzmy IP: *.itme.edu.pl 25.01.02, 10:20
            Popieram, popieram i jeszcze raz popieram.
            Wreszcie chłop mówi do rzeczy.

Pozdrowienia
            • Gość: Reformat Tylko nie chłop! IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 25.01.02, 10:54
              Ja nie żaden chłop. Jestem Szlachcic. A z resztą się zgodzę.
    • Gość: Zibi Re: Z SEJMU I SENATU!!!!! IP: *.rsk.pl 25.01.02, 11:16
      Ja tez popieram wszystkich z gory na dol.Widac ze m_z_r to ksiegowy :))
      Powinno sie zrobic referendum w calym kraju czy rozwiazac Senat czy nie .
      Poslom obciac stawki o polowe .Zastanawiam sie tylko cholera kto wybiera takich
      starych bezmozgowcow , ktorym wodka przezarla juz wszystkie szare komorki.
      Tylu jest naprawde madrych mlodych ludzi , ktorzy studiowali za granica jestem
      przekonany , ze oni ze swojej wiedzy zrobiliby przynajmniej pozytek.Tylko
      mlody nie ma sily przebicia i wyborcy zanim go poznaja on bedzie juz stary i
      tak w kolko .Jestem za wybieraniem poslow do Sejmu ,ktorzy nie ukonczyli 35 lat!
      Kto jest za ?
    • Gość: Zibi Re: Z SEJMU I SENATU!!!!! IP: *.rsk.pl 25.01.02, 11:16
      Ja tez popieram wszystkich z gory na dol.Widac ze m_z_r to ksiegowy :))
      Powinno sie zrobic referendum w calym kraju czy rozwiazac Senat czy nie .
      Poslom obciac stawki o polowe .Zastanawiam sie tylko cholera kto wybiera takich
      starych bezmozgowcow , ktorym wodka przezarla juz wszystkie szare komorki.
      Tylu jest naprawde madrych mlodych ludzi , ktorzy studiowali za granica jestem
      przekonany , ze oni ze swojej wiedzy zrobiliby przynajmniej pozytek.Tylko
      mlody nie ma sily przebicia i wyborcy zanim go poznaja on bedzie juz stary i
      tak w kolko .Jestem za wybieraniem poslow do Sejmu ,ktorzy nie ukonczyli 35 lat!
      Kto jest za ?
      • Gość: Reformat Re: Z SEJMU I SENATU!!!!! IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 25.01.02, 14:02
        Może i poniżej 35 lat, ale nie debili pokroju Piskorskiego,(który podobno w
        życiu nie przyjął łapówki, wierzy ktoś w to? Bo ja nie).Studia zagraniczne to
        nie wszystko. Dalej taki człowiek może być totalnym kretynem. Na pewno będzie
        się wywyższał. W końcu przyjął wykształcenie za granicami kraju. Ale pensje
        obciąć o połowę. Zlikwidować dodatki na prowadzenie biura itd. Zostawić tylko
        zwrot za rzeczy konieczne np. miejsce w hotelu w trakcie delegacji. Urzędników
        zredukować o ¾. Kraj więcej zyska niż straci. I jeszcze jedno. Zwolnić tępo
        przygotowania na wejście do UE. Za dużo to kosztuje. Choć jest za późno teraz
        już większość wydatków za nami. No po za referendum. I jak zwykle na 1000
        mieszkańców będzie 10 komisji, w których będą rodziny urzędników. Właśnie za
        cos takiego płaci się najwięcej.
        • Gość: Bozo Re: Z SEJMU I SENATU!!!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.01.02, 14:11
          A moze tak:nie zatrudniac w zadnym sektorze gospodarki osob powyzej 35 lat dla
          mezczyzn i 25 lat dla kobiet!Mlodosc forpoczta postepu i dobrobytu!!
          • Gość: Reformat PO RAZ KOLEJNY KOMPROMITACJA PODKARPACIA!!! IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 25.01.02, 17:53
            Poseł Witold Firak z SLD podczas wczorajszej debaty w sprawie o uchylenie
            immunitetu posłowi Lepperowi skompromitował siebie i całe Podkarpacie. Chodzi o
            to, ze podczas przemówienia był pijany. Pijany do tego stopnia, ze nie
            dokończył wypowiedzi, a sprawę posła Leppera przeniesiono na dziś.
            Pan Firak został wyrzucony z SLD.
            Głosowało na niego około 11 tysięcy osób z okręgu krośnieńsko- przemyskiego.
            Ciekawe ilu obywateli poprze go w następnych wyborach?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka