stefanprotek 27.11.03, 11:31 Wygląda na to, że nasze starostwo likwiduje szkołę specjalna na Mickiewicza i przenosi ją do Nowej Sarzyny. Ktoś coś wie więcej na ten temat? Pozdrawiam -------- Socjalizm albo zdrowie wybór należy do Ciebie ! -------- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mpiotrek1 Re: Likwidacja szkoły specjalnej? 27.11.03, 13:42 Nie wydaje mi sie, aby ten pomysl zostal zrealizowany... Rodzice dzieci tam uczeszczajacych sie na to nie zgodza... Z tego co wiem to juz planuja jakis protest w tej sprawie.... A co z tego wyjdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
san5 Re: Likwidacja szkoły specjalnej? 28.11.03, 13:44 Z tego, co dotarło do moich uszu w budynku, w którym mieści się obecnie szkoła specjalna ma znaleźć siedzibę (ściągane do Leżajska) Nauczycielskie Kolegium Języków Obcych. Gdyby to się udało inicjatywie tej należałoby tylko przyklasnąć, a i dla miasta nobitacja to niewątpliwa. Leżajsk, po Rzeszowie i Przemyślu, byłby trzecim ośrodkiem w województwie posiadającym NKJO. Czyż na tym leżajskim padole nie byłby to zwiastun lepszych (być może) czasów? Przeniesienie szkoły specjalnej do Nowej Sarzyny, w której istnieją oświatowe pustostany ma - wedle mojej wiedzy - jeden mankament: komunikacja. Gdyby jednak udało się ten problem rozwiązać, to nie widzę żadnych poważnych przeszkód, by kroku tego nie czynić, tym bardziej, że baza leżajskiej szkoły swoją jakością nie powala, a jej perspektywy modernizacyjne, przede wszystkim z powodów lokalizacyjnych, wydają się raczej niewielkie. Przeczytałem apel (czyj – nie wiem, bo nie był podpisany) w obronie status quo leżajskiej szkoły emitowany przez telewizję kablową Satel. Sporo w nim emocjonalnych zaklęć wymieszanych z demagogią, ale z jakich racjonalnych powodów nie należy przenosić ośrodka do Nowej Sarzyny, tego szukałem na próżno. Zachęcałbym jednak do myślenia i działania w skali makro (całej Leżajszczyzny), a nie interesu jednego lub drugiego środowiska, ważenia wszystkich argumentów i racji po to, by ostateczny długofalowy efekt był zawsze saldem dodatnim. Odpowiedz Link Zgłoś
mpiotrek1 Re: Likwidacja szkoły specjalnej? 01.12.03, 09:50 NKJO w Lezajsku? W ostatnich czasach obserwujemy bezskuteczne proby zainteresowania naszym, miastem szkol wyzszych, ktore zawsze koncza sie tylko obietnicami... Zgadzami sie z Toba san, ze nalezy myslec dlugofalowo, majac na uwadze ogolny interes, a nie jak to ze zmaina granic obserwujemy, kazdy robi tak, aby dla niego bylo jak najwiecej, nie liczac sie z innymi :( Tylko nalezaloby sie zastanowic, czy taka szkola ma szanse bytu w naszym miescie... Przede wszystkim potrzebuje ona zapleczas, ktore jak sam mowisz byloby niewystarczajace... NO i zauwazam braki w infrastrukturze- szczegolnie jesli chodzi o biblioteki- jedyna, ktora posiadala podreczniki akademickie do wypozyczenia tj. biblioteka pedagogiczna boryka sie takze problemami lokalowymi... Z ciekawoscia bede sie przygladal tej sprawie... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
stefanprotek Re: Likwidacja szkoły specjalnej? 04.12.03, 07:44 Nie sądze, żeby w tak niewielkim budynku ulokowało się Studium. Ale może, może... Natomiast ja słyszałem, że ofertę kupna złożył również PROMAR. Niby też szkoła języków obcych... Protesty w sprawie likwidacji są ale jakieś mierne raczej. Ciekawi mnie ile dzieci z Leżajsk uczęszcza do tej szkoły? Bo kwestia komunikacji dla osób spoza miasta jest raczej obojętna. Natomiast argument podnoszony przez szanownego san-a o pustostatnach w Sarzynie i konieczności ich zagospodarowania właśnie szkołą specjalną z Lezajska trochę mnie rozśmiesza :-) A nie lepiej sprzedać te pustostany? W Leżajsku dzieci mają wszystkie "usługi" w jednym budynku: szkoła, internat, stołówka. Do tego nie są "narażone" na szykany ze strony innych dzieci. W Sarzynie tego nie będzie. Szkoła będzie w jednym ze skrzydeł Technikum Chemicznego, stołówka w innym budynku, a internat jeszcze gdzie indziej. I co ? Trzeba pewnie będzie zorganizowac przewóz tych dzieci? Znowu ktoś na tym zarobi? I koszty wzrosną? Czy aby rozpatrzono wszystkie za i przeciw? A może o jakiś argumentach na rzecz likwidacji szkoły nie wiemy? Pozdrawiam -------- Socjalizm albo zdrowie wybór należy do Ciebie ! -------- Odpowiedz Link Zgłoś
san5 Re: Likwidacja szkoły specjalnej? 06.12.03, 22:25 stefanprotek napisał: > Natomiast argument podnoszony przez szanownego san-a > o pustostatnach w Sarzynie i konieczności ich zagospodarowania > właśnie szkołą specjalną z Lezajska trochę mnie rozśmiesza :-) > A nie lepiej sprzedać te pustostany? Zapewne lepiej. Można by np. zaproponować kupno pustostanów burmistrzowi Leżajska, który wykazuje sporą aktywność na rynku nieruchomości. Kupując pustostany zwiększyłby szansę zaistnienia leżajskiej strefy ekonomicznej, bowiem w obecnych granicach miasta (wedle zapewnień burmistrza) strefa się nie pomieści. Znaczy się po prostu jej nie będzie – co też było do przewidzenia. A gdyby tak przegonić szkolną dziatwę z pozostałej części sarzyńskiej szkoły, strefa rozrosłaby się o kolejną część i dzięki temu byłyby dodatkowe tereny. Bo nie ma to jak ubocze i leśna cisza: skala możliwości inwestycyjnych i mnogości inwestorów jest wtedy nie do ogarnięcia. A pustostany znikają w mig. To, co trochę rozśmiesza szanownego stefanaprotka, mnie trochę zasmuca. Różni nas poczucie humoru? > W Leżajsku dzieci mają wszystkie "usługi" w jednym budynku: > szkoła, internat, stołówka. Poza tym, że internat mieści się przy ul. Skłodowskiej i jest oddalony od szkoły położonej przy ul. Mickiewicza o ok. 0,5 km, z całą resztą w zupełności się zgadzam. > Do tego nie są "narażone" na szykany ze strony innych dzieci. > W Sarzynie tego nie będzie. > Szkoła będzie w jednym ze skrzydeł Technikum Chemicznego, > stołówka w innym budynku, a internat jeszcze gdzie indziej. > I co ? Trzeba pewnie będzie zorganizowac przewóz tych dzieci? > Znowu ktoś na tym zarobi? > I koszty wzrosną? > Czy aby rozpatrzono wszystkie za i przeciw? Dzieci specjalnej troski można całkowicie odizolować od pozostałych dzieci i młodzieży, wówczas szanse na ich szykanowanie maleją do zera. Można też je zostawić w domu i nie wozić do szkół, wtedy nie tylko nie będą szykanowane w szkole, ale jakże znakomicie spadną koszty: nie trzeba będzie organizować dla nich przewozów, nikt na tym nie zarobi (po co prywaciarzy „pompować”) a i po jakiego licha tego typu szkoły? Same argumenty za, czy są jakieś przeciw – nie widzę, nie słyszę. Odpowiedz Link Zgłoś
mpiotrek1 Re: Likwidacja szkoły specjalnej? 15.12.03, 12:46 Na stronach gazety ukazał się artykuł o SOSW w Leżajsku... twojemiasto.gazeta.pl/rzeszow/1,34975,1820377.html Odpowiedz Link Zgłoś