Dodaj do ulubionych

Unit testy

07.06.05, 20:35
Mam pytanie do osób, które pracują w firmach robiących software. Jak jest u
Was w firmie, czy znane Wam są unit testy i na ile są one powszechne?
Stosujecie? Czy macie to jakoś narzucone odgórnie, czy programiści stosują
lub nie, wg uznania? Co na ten temat sądzicie? Czy w związku z tym stosujecie
daily building? Na ile macie wykwalifikowanych testerów? Czy potrafią coś
ponad klikologię?

Prośba, aby odpowiadając przybliżyć nieco profil firmy.

U mnie nie stosuje się unit testów, ani daily building, choć temat się
pojawia. Testerzy orientują się w bazach danych, czasami pracują w środowisku
debugera, to wszystko. Inne narzędzia są im obce. W kwestii unit testów i
daily building osobiście jestem bardzo za, aczkolwiek w codziennym pośpiechu
i bez odgórnych "dyrektyw" ciężko to wdrożyć.
Obserwuj wątek
    • dritte_dame Re: Unit testy 08.06.05, 00:33
      margonik napisała:

> Mam pytanie do osób, które pracują w firmach robiących software. Jak jest u
      > Was w firmie, czy znane Wam są unit testy

Tak.

> i na ile są one powszechne?

Dosc powszechne.

> Stosujecie?

Kazdy odpowiedzialny programista dbajacy o swoje zatrudnienie stara sie
      stosowac.

> Czy macie to jakoś narzucone odgórnie,

W wiekszosci przypadkow - nie.
      Ale techniczni liderzy zespolow dbaja o to aby testy istnialy i byly rozsadnie
      latwo dostepne do uzycia.

> czy programiści stosują
      > lub nie, wg uznania?

Wedlug uznania, ale w dobrze pojetym wlasnym interesie raczej tak.

> Co na ten temat sądzicie?

Nieodzowne i bardzo pomocne w pracy.
      Zwlaszcza przy "refactoring".
      Pozwalaja na odwazniejsze zmiany calej architektury (zamiast ostroznego łatania
      to tu to tam) - gdyz mozna latwo sprawdzic czy po takim wiekszym pruciu program
      nadal dziala nie gorzej niz poprzednio - a jesli sie okaze ze gorzej - to
      natychmiast poprawic w 10 minut zamiast po 3 miesiacach szukac bledu przez
      kilka dni i nocy.

> Czy w związku z tym stosujecie
      > daily building?

Oczywiscie.
      W pelni zautomatyzowany, na 4 OS-ach rownoczesnie, z automatycznym
      powiadamianiem e-mailem o wyniku i z automatycznymi raportami o stanie pakietow
      instalacyjnych na wewnetrznym web-ie.

> Na ile macie wykwalifikowanych testerów?
      > Czy potrafią coś
      > ponad klikologię?

Tak.
      Sami projektuja i pisza automatyczne testy i maja znaczna wiedze o bazach
      danych i o samej metodologii testowania.

> Prośba, aby odpowiadając przybliżyć nieco profil firmy.

Kanada.
      Okolo 300 pracownikow R&D.
      Oprogramowanie analityczne (OLAP) glownie do uzytku duzych korporacji.

> U mnie nie stosuje się unit testów, ani daily building, choć temat się
      > pojawia.

Szczerze zalecam.
      *Zwlaszcza* daily building & smoke test.

> Testerzy ... czasami pracują w środowisku
      > debugera,

A po co im to?
      Testerzy powinni sie koncetrowac wylacznie na "black box" testing.

> W kwestii unit testów i
      > daily building osobiście jestem bardzo za,

Popieram, popieram.

> aczkolwiek w codziennym pośpiechu
      > i bez odgórnych "dyrektyw" ciężko to wdrożyć.

A jaka test ta Twoja firma?

Te akurat sprawy ciezko jest wdrozyc bez *oddolnego* poparcia.
      A poparcie takie powstaje gdy programisci doswiadcza na sobie konkretnych
      korzysci.
      Jak na przyklad - oszczednosc czasu i wysilku dotychczas marnowanego na
      odpluskwianie.

Proponuje zaczac od mozliwie zautomatyzowanego "daily build & smoke test" w
      malym zespole, z wprowadzeniem zasady ze poranny kod *musi* dzialac - no mater
      what (a osoba winna bledu kompilacji lub upadku testu stawia wszystkim piwo,
      pączki, lub cos takiego :)).

Jesli spowalnia to implementacje nowych funkcji programu to nic nie szkodzi -
      wszystko sie odzyska z wieeeeelka nawiazka przy "uruchamianiu" - ktorego
      praktycznie w tej sytuacji nie ma, gdyz program przeciez *zawsze* dziala!

• Gość: margonik Re: Unit testy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.06.05, 00:33
        Zazdroszczę sposobu pracy. Jak sie domyślam, macie konkretny podział ról. Ja na
        przemian łączę rolę analityka, programisty, product managera i kilka innych. 5
        minut kodowania - telefon - 5 minut kodowania - telefon... Do tego brak
        automatycznych testów w sytuacji, gdy wiele projektów chodzi na wspólnym
        kodzie. Wysyłając wersję wysyłasz prawdziwy "black box"!

> > Testerzy ... czasami pracują w środowisku debugera
        > A po co im to?
        > Testerzy powinni sie koncetrowac wylacznie na "black box" testing.

Nie ma daily building, więc tak jest czasami łatwiej - nie trzeba na bieżąco
        robić wersji. A przy okazji w środowisku są lepsze info o błędach, na bieżąco
        mozna zaraz podglądnąć zmienne itd. No i programista zamiast zrzutu
        ekranu "Runtime error", dostaje czasami namiar od razu na konkretny błąd. To
        sie przydaje, szczególnie, jeżeli błąd nie jest łatwy do powtórzenia.

> [testerzy] Sami projektuja i pisza automatyczne testy

Są programistami, czy używacie jakichś kreatorów do unit testów?

> A jaka test ta Twoja firma?

Koło 100 osób, systemy dla biznesu dla dużych klientów, głownie finansowe.
        • dritte_dame Podział ról 09.06.05, 02:42
          Gość portalu: margonik napisał(a):

> Zazdroszczę sposobu pracy. Jak sie domyślam, macie konkretny podział ról.

Dosc konkretny.
          Sa dobrze okreslone grupy, ktore nie wchodza sobie w droge.
          Sa konieczne sprzezenia zwrotne dla dotarcia np. wymagan i specyfikacji ale
          poza tym to zakres obowiazkow dla kazdego rodzaju pracy i poziomu kwalifikacji
          jest zdefiniowany, spisany i opublikowany w wewnetrznych dokumentach firmy.

Kierownicy produktow
          Kierownicy projektow
          Kierownicy zespolow
          Architekci i inzynierowie oprogramowania
          Testerzy
          Dokumentalisci
          Tlumacze
          ...

Z rozwojem firmy codzienne i produkcyjne budowanie kilkunastu produktow, na
          kilku OS-ach, w kilkunastu jezykach i kilku suportowanych wersjach stalo sie
          tak zlozone ze okolo 5 lat temu powstal specjalny, obecnie kilkunastoosobowy
          zespol zajmujacy sie wylacznie tym.
          Oni dbaja o bezpieczenstwo kodu w SCCS i automatyzuja budowanie.

• dritte_dame przerwania 09.06.05, 04:29

> Ja na
          >
          > przemian łączę rolę analityka, programisty, product managera i kilka innych.
          5
          > minut kodowania - telefon - 5 minut kodowania - telefon...

No, chyba _nieco_ przesadzasz.
          Przeciez tak sie nie da w ogole nic porzadnie zrobic.

Wybierz to co bardziej lubisz i lepiej robisz.
          A jesli przede wszystkim lubisz wieksza kase to wybierz to co takowa daje.

Analityka i programiste mozna polaczyc (jak w moim przypadku).
          Podobnie mozna polaczyc dwie lub trzy funkcje kierownicze.
          Ale nie da sie wydajnie polaczyc funkcji technicznej i kierowniczej.
          A zwlaszcza w tym samym czasie.

Nasi kierownicy nigdy, przenigdy nie dotykaja kodu - choc orientuja sie
          swietnie w jego funkcjach, biezacych wadach, zmianach w toku itp. - ale nie w
          jego konstrukcji.
          Podobnie, nawet najwieksi techniczni guru nie sa obciazani zarzadzaniem - oni
          maja tylko dostarczyc kierownikom informacji potrzebnej do zarzadzania.

Jesli wybierzesz role kierownicza to praca w trybie przerwaniowym bedzie
          normalna i spodziewana.

Ale jesli techniczna to.. "5 minut kodowania - telefon..."
          Jaki telefon? Zewnetrzny?!
          Prawdziwa zgroza.

Ale jesli wewnetrzny to moze masz na to jakis wplyw.

Wylaczaj telefon - niech sie ludzie nagrywaja na voice mail.
          Odsluchuj i reaguj 2 do 3 razy dzienie.
          Ja gdy akurat cos wiekszego robie to nawet firmowego e-majla nie mam stale
          wlaczonego.

Moze podziel swoj tydzien.
          Poniedzialek, Wtorek, Sroda - kierownik.
          Czwartek, Piatek - technik
          Sobota, Niedziela i oficjale swieta - wybierz role rzucajac monete - gdy stanie
          sztorcem to masz wolne :))

W najgorszym wypadku - podziel dzien.
          Od switu do poludnia kierownik a od poludnia do polnocy technik :)
          • Gość: margonik Re: przerwania IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.06.05, 02:54
            > No, chyba _nieco_ przesadzasz.

Nie przesadzam. Dlatego jestem już tym strasznie zmęczona i co raz częściej
            myślę o zmianie pracy.

Na dodatek jako kierownik nie mam stałego zespołu. Wyrywamy sobie ludzi
            wzajemnie od projektu do projektu. Ludzie przez to nie są zaangażowani, bo nie
            identyfikują się z projektem. A ja nie jestem w stanie ułożyć sensownego
            harmonogramu, bo nie wiem nigdy, czy daną osobę jeszcze jutro będę miała.

Gdybym miała wybierać, to funkcję kierowniczą odrzuciłabym bez najmniejszego
            wahania. Może brzmi to niewiarygodnie, ale wszystkie moje stresy zawodowe,
            zmęczenie, zniechęcenie i wszelkie inne negatywne emocje, jakie wiażę z pracą,
            sa jej pochodną. Przy projektowaniu i programowaniu relaksuję się.

> Ale jesli techniczna to.. "5 minut kodowania - telefon..."
            > Jaki telefon? Zewnetrzny?!

Zewnętrzny. Bezpośrednio obsługuję klienta. Począwszy od supportu i
            konsultacjach, kończąc na rozmowach z działem finansowym i udział w
            negocjowaniu umów. Wiem, że to chore. Telefonu tez nie mogę do nikogo
            przekierować, bo większość rozmów, to rozmowy merytoryczne lub na tematy
            finansowe i nie ma za bardzo takiej osoby, która mogłaby je odbierać.

> Ja gdy akurat cos wiekszego robie to nawet firmowego e-majla nie mam stale
            > wlaczonego.

Na niewiele by sie to zdało, bo mamy open space :-)
            Wiem, wiem, kolejna zgroza. Dlatego chyba poważnie zacznę szukać nowej pracy.

> Od switu do poludnia kierownik a od poludnia do polnocy technik :)

Mniej więcej coś takiego robię. Jak biuro pustoszeje i telefon milknie,
            zamieniam się w technika :-)
            • dritte_dame Re: przerwania 10.06.05, 17:54

> > No, chyba _nieco_ przesadzasz.
              >
              > Nie przesadzam. Dlatego jestem już tym strasznie zmęczona i co raz częściej
              > myślę o zmianie pracy.

Czy chcesz znalezc lepiej zorganizowana firme IT
              czy raczej - zupelnie zmienic branze?

> Wyrywamy sobie ludzi
              > wzajemnie od projektu do projektu. ... nie wiem nigdy, czy daną osobę jeszcze
              jutro będę miała.

U nas to bylby ewidentny dowod niekompetencji Twojego kierownika - skoro
              kieruje kierownikami, ktorym nie potrafi zapewnic stabilnych zasobow na czas
              wymonania zadan.
              Nasi ludzie przechodza od projektu do projektu - albo na stale - albo
              sa "wypozyczani" na jakis ustalony czas ale nigdy w trybie wyrywania sobie.

Jesli jakiemus kierownikowi potrzebny jest ekspert dostepny w innym zespole to
              pyta on kierownika tego eksperta czy (i na jak dlugo) moze czlowieka przejac.
              Jesli biezacy kierownik uwaza ze tenze ekspert jest w jego projekcie
              niezastapiony to uzasadnia *dlaczego* tak jest (i jak dlugo to potrwa) i obaj
              kierownicy zwracaja sie po decyzje do ich obu wspolnego szefa.
              Wspolny szef moze wtedy zdecydowac ze pierwszy projekt jest aktualnie mniej
              wazny i przeniesc czlowieka mimo objekcji jego obecnego kierownika.
              Wowczas jednak - musi ustalic z obecnym kierownikiem nowy, odleglejszy termin
              wykonania jego projektu.
              Nie moze od pierwszego kierownika wymagac dotrzymania oryginalnego terminu
              skoro sam zmniejszyl jego zasoby przed zakonczeniem pracy.

> Gdybym miała wybierać, to funkcję kierowniczą odrzuciłabym bez najmniejszego
              > wahania. Może brzmi to niewiarygodnie, ale wszystkie moje stresy zawodowe,
              > zmęczenie, zniechęcenie i wszelkie inne negatywne emocje, jakie wiażę z
              pracą,
              > sa jej pochodną. Przy projektowaniu i programowaniu relaksuję się.

Brzmi to calkiem wiarygodnie.
              Preferencje techniczne albo kierownicze to sprawa osobowosci.
              W naszej firmie nie sklania sie najlepszych ekspertow zeby zostali kierownikami.
              Jesli chca, lubia i potrafia - to oczywiscie moga - porzucajac funkcje
              techniczne, ale jesli nie chca, to nic nie traca finansowo.
              Mamy dwie rownolegle siatki plac dla stanowisk kierowniczych i dla wyzszych
              stanowisk technicznych. Najwyzszego stopnia architekci oprogramowania sa w tej
              samej kategorii co wiceprezesi firmy.

> > Ale jesli techniczna to.. "5 minut kodowania - telefon..."
              > > Jaki telefon? Zewnetrzny?!
              >
              > Zewnętrzny. Bezpośrednio obsługuję klienta. Począwszy od supportu i
              > konsultacjach, kończąc na rozmowach z działem finansowym i udział w
              > negocjowaniu umów. Wiem, że to chore. Telefonu tez nie mogę do nikogo
              > przekierować, bo większość rozmów, to rozmowy merytoryczne lub na tematy
              > finansowe i nie ma za bardzo takiej osoby, która mogłaby je odbierać.

Na razie nic nie bede probowala radzic bo widze ze ryzykuje wymadrzanie si bez
              znajomosci realiow z bliska :)
              Pewnie podstawowy problem lezy we wzglenie malych rozmiarach firmy.

> > Ja gdy akurat cos wiekszego robie to nawet firmowego e-majla nie mam stal
              > e
              > > wlaczonego.
              >
              > Na niewiele by sie to zdało, bo mamy open space :-)

Czy tak ktos zarzadzil pomimo tego ze mozna bylo zorganizowac biuro inaczej?
              Czy tez taka jest koniecznosc - bo na przyklad firma wynajmuje kilka duzych sal?

Czy macie mozliwosc zdalnego wejscia do sieci firmy z zewnatrz (z domu) przez
              VPN?

> > Od switu do poludnia kierownik a od poludnia do polnocy technik :)
              >
              > Mniej więcej coś takiego robię. Jak biuro pustoszeje i telefon milknie,
              > zamieniam się w technika :-)

Chyba widze.
              Po czasie - w ktorym piszesz swoje posty :)

• dritte_dame testowanie 09.06.05, 05:46

> Wysyłając wersję wysyłasz prawdziwy "black box"!

Jesli klienci zgadzaja sie u Was pracowac jako testerzy za ujemne wynagrodzenie
          (bo jeszcze Wam placa) to taki uklad moze dzialac :))

> > > Testerzy ... czasami pracują w środowisku debugera
          > > A po co im to?
          > > Testerzy powinni sie koncetrowac wylacznie na "black box" testing.
          >
          > Nie ma daily building, więc tak jest czasami łatwiej - nie trzeba na bieżąco
          > robić wersji. A przy okazji w środowisku są lepsze info o błędach, na bieżąco
          > mozna zaraz podglądnąć zmienne itd. No i programista zamiast zrzutu
          > ekranu "Runtime error", dostaje czasami namiar od razu na konkretny błąd.

To czemu "tester" od razu kodu nie poprawi podajac proponowana zmiene w kodzie
          do zweryfikowania autorowi modulu?

Czy robicie "code review" zmian?
          Wszystkich zmian, czy tylko niektorych?
          W jaki sposob?

Jakiego rodzaju SCCS uzywacie?
          (u nas obecnie - Perforce)

U nas istnieje specjalna baza danych z incydentami bledow.
          Tester, jesli uwaza ze znalazl blad to tworzy w tej bazie nowy zapis i
          umieszcza w nim wszystkie dane potrzebne programiscie do odtworzenia bledu:
          Slowny opis interakcji z systemem prowadzacej do awarii, w jakim produkcie i w
          jakiej jego wersji wada wystepuje, na jakim OS, wszystkie binarne i inne dane
          wejsciowe, wadliwe dane wyjsciowe (jesli sa) i opis na czym funkcjonalnie
          polega blad.

Biarac taki zapis - kierownicy decyduja o stopniu krytycznosci bledu, szereguja
          wedlug pilnosci naprawy i planuja kto i kiedy ma sie zajac naprawieniem czego.

Nastepnie biora sie za to programisci.
          Kazdy, kto pracuje nad konkretnym incydentem pozostawia po sobie w bazie
          komentarze co stwierdzil, co zrobil i z jakim skutkiem.

W rezultacie, incydent moze zostac zamkniety na kilka roznych sposobow:
          - Jako rzeczywisty problem, odtworzony i nastepnie naprawiony przez konkretna
          zmiane kodowa.
          - Jako rzeczywisty problem, ale nieodtwarzalny w nowszej wersji daily build.
          Wowczas zamyka sie go jako "fixed during ongoing development"
          - Odrzucony jako nie-problem - dziala tak jak powinien a tester po prostu nie
          wiedzial ze tak powinien bo specyfikacja funkcjonalna byla niedosc detaliczna
          (ze wzgledow praktycznych - nigdy nie jest).

Gdy programista zmieni status incydentu w bazie na "naprawiony" - tester
          ponownie powtarza oryginalny test i jesli jest OK i na jego systemie to zmienia
          staus na "naprawiony i sprawdzony".

Systemy testerow nigdy nie maja zadnych narzedzi developerskich (kompilatorow,
          debuggerow itp.) zeby wykluczyc mozliwy wplyw obecnosci takich narzedzi (DLL-s,
          konfiguracje, itp.) na srodowisko systemu i dzialanie programu.
          (Klienci przeciez takze narzedzi developerskich nie maja.)

> > [testerzy] Sami projektuja i pisza automatyczne testy
          >
          > Są programistami, czy używacie jakichś kreatorów do unit testów?

Niezbyt rozumiem.
          Czy stwierdzasz, ze nasi testerzy sa programistami?
          Czy o to pytasz?

"Kreatorow", czyli - narzedzi?
          Nie. (przynajmniej w moim zespole).

Testerzy ani nie projektuja ani nie pisza ani nie wykonuja unit testow.
          To robia tylko programisci.
          Testerzy robia tylko te trzy rodzaje testow: smoke, acceptance, regression.

• Gość: margonik Re: testowanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.06.05, 03:33
            > Jesli klienci zgadzaja sie u Was pracowac jako testerzy za ujemne
            > wynagrodzenie (bo jeszcze Wam placa) to taki uklad moze dzialac :))

Nie wiem, jakim cudem, ale akurat mój system sie nieźle trzyma i zgłoszeń
            błędów jest stosunkowo mało. Na szczęście! Przed wysłaniem wersji przeglądam
            czasami kod, co do którego wiem, że był zmieniany w innych projektach, a więc
            nie testowany w moim. Ale zdarzają sie wpadki.

> To czemu "tester" od razu kodu nie poprawi podajac proponowana zmiene w
            > kodzie do zweryfikowania autorowi modulu?

Bo nie ma kwalifikacji, jako programista. Już wolę, żeby nie poprawiał :-)

> Czy robicie "code review" zmian?
            > Wszystkich zmian, czy tylko niektorych?
            > W jaki sposob?

Przeglądam zmiany w SourceSafe - te, których sie nie spodziewałam.
            Dokładniejszy code review robię, gdy dostaję nowego człowieka i nie wiem, czego
            się moge po nim spodziewać lub, gdy jakaś funkcja jest kluczowa. Ale z reguły
            po prostu nie ma czasu.

Bazę z błędami tez mamy. Ale nie wszystko jest w niej zapisywane i nie ma
            takiego formalnego przebiegu. Może też nie ma potrzeby, bo kontakty między nami
            są bardzo ścisłe (open space).

> Systemy testerow nigdy nie maja zadnych narzedzi developerskich
            (kompilatorow, debuggerow itp.) zeby wykluczyc mozliwy wplyw obecnosci takich
            narzedzi (DLL-s,...

Takich testerów też mamy.

> Czy stwierdzasz, ze nasi testerzy sa programistami?

Zapytałam, bo myślalam, że masz na myśli to, że testerzy przygotowują unit
            testy i się zdziwiłam :-) Nasi niektórzy akurat sa programistami- takimi trochę
            gorszymi, którzy się nie bardzo odnaleźli w tym zawodzie. Zresztą jedna
            testerka faktycznie nawet koduje drobnostki. Akurat niektórych testerów mamy
            naprawdę fajnych.
            • dritte_dame code reviews 10.06.05, 06:29

> > Czy robicie "code review" zmian?
              > > Wszystkich zmian, czy tylko niektorych?
              > > W jaki sposob?

> Przeglądam zmiany w SourceSafe - te, których sie nie spodziewałam.
              > Dokładniejszy code review robię, gdy dostaję nowego człowieka i nie wiem,
              czego
              > się moge po nim spodziewać lub, gdy jakaś funkcja jest kluczowa. Ale z reguły
              > po prostu nie ma czasu.

Inspekcja to tez rodzaj testu, i to dosc skutecznego, zwlaszcza w sytuacji gdy
              z poczatku nie mozna stosowac szerzej unit testow z prostego braku takowych.
              Szczegolnie korzystna moze byc dla malego zespolu i wymaga stosunkowo najmniej
              organizacyjnego narzutu.

My to praktykowalismy od wielu lat sporadycznie ale dopiero od jakichs trzech
              lat mamy naprawde dobrze zorganizowane - poprzez specjalne, automatycznie
              generowane e-maile z SCCS.
              Bardzo pomoglo w tym przejscie z VSS na Perforce.
              Moge podac wiecej szczegolow nastepnym razem, jesli Cie intersuja - dzis juz
              dosc pozno.

Domyslam sie ze pracujecie w .NET, C#, C++, Java, Windows-only, czy tak?

Nasze projekty - zwlaszcza nowsze - z reguly sa bardzo zroznicowane narzedziowo
              i srodowiskowo. Moj obecny projekt jest w XSLT, Pythonie, Javie, C++, na
              Windows i Unixy. Dlatego VSS nie wchodzi w gre i od paru lat uzywany Perforce.
    • dritte_dame Re: Unit testy 08.06.05, 19:34
      margonik napisała:

> U mnie nie stosuje się unit testów, ani daily building

Taki stan rzeczy moze wlasnie byc w znacznym stopniu przyczyna tego:

> w codziennym pośpiechu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka