Dodaj do ulubionych

Wyszywanka

20.05.16, 15:08
Ukraińcy mają święto : dzień koszuli haftowanej.

Wszyscy kiedyś na wsiach mieli haftowane koszule....ba...mieli ładniej haftowane. Te ukraińskie koszule ludowe są niezbyt ładne i nic specjalnego. Wzorek pod szyją jak krawat trochę głupawy. Zwłaszcza w tej wersji na ukos jakoś zapinanej jakie były na wschodzie modne i przeszedł ten styl do mundurów bolszewickich. Ale te chyba były rosyjskie.

Im już tam nieźle odpierdala w ramach produkcji nacjonalizmu.

Kiedyś była moda na etno w ramach hipisów a teraz nacjonalizmów. Tylko ta pierwsza jakoś więcej uroku miała
Obserwuj wątek
    • ionoi Re: Wyszywanka 20.05.16, 15:12
      Chociaż same w sobie takie koszule mi się podobają. Jak mieli w Janosiku. Gruby Kwiczoł :))) Lubie luzne duże koszule. Niestety jestem duży i taką mam może raz na dekadę.
    • ionoi Re: Wyszywanka 20.05.16, 15:21
      Jest w tym też coś alogicznego.

Nacjonalizmy zawsze oparte były na klasie średniej. Oni dązyli do swojej władzy nad terytorium, inteligencja produkowała książki z narodowymi tekstami.CHłopi niegdyś w zasadzie byli anarchistami. Ich wystąpienia polityczne mogły być tylko przeciwko władzy w buntach. U nas historia chłopska jest całkowicie wyparta, jest homogeniczna masa ludzka bez własnej historii, zawstydzona swoim przyjściem ze wsi do miasta, która podatna jest na bredzenie nacjonalistycznych hochsztaplerów.

I Ukraińcy budują swoje państwo beter laifu na bawełnianej koszulce na gołe ciało zarzuconej. Byle nie być ruskim później się zobaczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka