Dodaj do ulubionych

komórki macierzyste a rzs

21.03.14, 14:09
wybieram sie na wstrzyknięcie do stawów komórek macierzystych usyskanych z mojej krwi, przepuszczonej przez specjalne urządzenie i na zasadzie blokady zaaplikowanie ich w moich stawach.Może ktoś juz miał ten zabieg,prosze o kontakt.Jest to b.droga sprawa ok.16 tyś zł ale moja znajoma miała i zapomniała o rzs,ból ustapil po 2 dniach,nie postepuje,warunek trzeba zazywać MTX TAK JAK DOTYCHCZAS.Pozdrawiam forowiczów

Obserwuj wątek
    • kasssannndra Re: komórki macierzyste a rzs 21.03.14, 21:17
      A jak dawno koleżanka miała ten zabieg?Czy we wszystkie stawy to się wstrzykuje?Jeżeli choroba nie postępuje i nie ma bólu to po co dalej truć się MTX?Czy jak koleżanka brała MTX to w dalszym ciągu czuła ból?
      • dzini12 Re: komórki macierzyste a rzs 20.05.14, 07:39
        miesiąc temu miałam te zabiegi w barki,ból przy wstrzykiwaniu był okropny i 2 dni tez b.bolało,zaraz po była widoczna poprawa ale teraz po m-cu wszystko wróciło jak dawniej.Pobierali moja krew z zyły przepuszczali przez maszyne i w postaci osocza wysokopłytkowego dali 2x do obu barków w tygodniowym odstepie było to w klinice Galon w Bieruniu k.Tych.Dobrze,że nie zainwestowałam w inna metode co biorą po 5 tyś.za staw,tez na zasadzie komórek ze swojej kwri.Mam przynajmniej rozeznanie,że przy rzs nic sie juz nie da zrobić,podobno metoda biologiczną tj.Humira Remocadze ale ja z uwagi na wiek 65 l i olbrzymie wyniszczenie stawów nie zakwalifikowałam się.Ta metoda jest dla młodych a co do komórek to jeste zawiedziona a tak się cieszyłam,że złapałam "byka za rogi" trudno cierpie sobie nadal Ob mam 18 z uwagi na MTX w dawce 25 mg 1x w tygodniumój adrea danar1@vp.pl pozdrawiam Dana z Tarnowa

> A jak dawno koleżanka miała ten zabieg?Czy we wszystkie stawy to się wstrzykuje
        > ?Jeżeli choroba nie postępuje i nie ma bólu to po co dalej truć się MTX?Czy jak
        > koleżanka brała MTX to w dalszym ciągu czuła ból?
    • sosnowska111 Re: komórki macierzyste a rzs 21.03.14, 22:33
      Hej jestem swiezym rzs bo choruje od roku.Ja biore udzial w programie gdzie dostaje co 2tyg.zastrzyki humira.Stawowo jest super gorzej z samopoczuciem.Mam dziwne napady dretwienia i pelnosci w glowie ataki na omdlenia nie od humiry bo mialam te napady wczesniej.Mysle ze to moze od leko biore metypred4 i metotrexat15 aglan15.
    • maryla282 Re: komórki macierzyste a rzs 10.04.14, 20:02
      Mam prośbę, napisz coś więcej o takim zastrzyku. Kto to przygotowuje i robi . Jakie efekty przyniósł Tobie. Lekarze nic nie mówią o takim leczeniu.
      • sosnowska111 Re: komórki macierzyste a rzs 11.04.14, 19:34
        Nie jest latwo dostac sie do takiego programu leczenia biologicznego trzeba spelniac rozne kryteria. Do pierwszego programu sie nie dostalam poniewaz mialam za niskie crp warunek byl 10a ja mialam7 po dwoch miiesiacach pojawil sie nowy program gdzie brano pod uwage ob noi sie udalo.od stycznia jezdze co dwa tygodnie na.oddzial do szpitala. I pielegniarki aplikuja te zastrzyki .leczylam sie w centrum reum.3msc potem trafilam na oddzial gdzie wlasnie zaproponowano mi to leczenie wszystko potoczylo sie blyskawicznie jak pisalam choruje od roku.zastrzyki trzeba brac przez 2lata.jest rewelacyjnie zero bolu stawow zero obrzekow zero sztywnosci odstawilam leki przeciwbolowe biore metypred i mtx.a wszystko zawdzieczam mojej pani doktor.warunkiem udzialu w leczeniu jest mtotreksat 3msc pobiera .nia przed programem
        • kasssannndra Re: komórki macierzyste a rzs 11.04.14, 20:59
          a jakie miałaś ob?
          • sosnowska111 Re: komórki macierzyste a rzs 11.04.14, 21:41
            Ob 35
            • kasssannndra Re: komórki macierzyste a rzs 12.04.14, 22:01
              To dziwne że crp w normie a ob tak podwyższone, przecież i ob i crp odpowiadają za stan zapalny w organizmie.To tak jak by jedno mówiło że jest stan zapalny a drugie temu przeczyło ;)
              A jak tłumaczył to Twój lekarz; że crp niskie a ob tak podwyższone?
              • sosnowska111 Re: komórki macierzyste a rzs 12.04.14, 22:29
                Szczerze to nic mi nie mowila byl taki moment ze ob mialam7 a crp 2 a palec u reki wygladal jak 3razem polaczone i czynnik reum ujemny. Tak bylo przez 3msc i bralam tylko metypred 4 potem a takowalo kolejne palce noi trafilam po tych3msc na oddzial a tam juz czynnik dodatni crp4 i ob 35 noi wlaczyli mi metotrexat15 lekarze dziwili sie ze przy takich wynikach moje stawy wygladaja tragicznie.totez stad ta propozycja leczenia biologicznego
                • kasssannndra Re: komórki macierzyste a rzs 19.04.14, 14:01
                  sosnowska111 Czy masz aktywny adres meilowy "gazetowy", bo bym chętnie do ciebie napisała aby wymienić się doświadczeniami dotyczącymi RZS.
                  • sosnowska111 Re: komórki macierzyste a rzs 19.04.14, 21:30
                    Bardzo chetnie :) waldilasch@wp.pl
                  • dzini12 Re: komórki macierzyste a rzs 20.05.14, 07:18
                    oczywiście,że mam mail danar1@vp.pl zapraszam
                    > sosnowska111 Czy masz aktywny adres meilowy "gazetowy", bo bym chętnie do ciebi
                    > e napisała aby wymienić się doświadczeniami dotyczącymi RZS.
              • dzini12 Re: komórki macierzyste a rzs 28.05.14, 09:54
                kasssannndra napisała:
                JA MAM oB 18 TO NA MÓJ DŁUGOLETNI RZS REWELACJA BO BIORE mtx 25 MG I ON NIE DOPUSZCZA DO WYSOKIEGO OB,crp nie pamietam ale ostatnio miałam 9.
                > To dziwne że crp w normie a ob tak podwyższone, przecież i ob i crp odpowiadają
                > za stan zapalny w organizmie.To tak jak by jedno mówiło że jest stan zapalny a
                > drugie temu przeczyło ;)
                > A jak tłumaczył to Twój lekarz; że crp niskie a ob tak podwyższone?
        • maryla282 Re: komórki macierzyste a rzs 13.04.14, 13:26
          Piszesz że odstawiłaś leki przeciwbólowe ale stosujesz metypred - on działa super przeciwbólowo bo należy do sterydów i niszczy kości. Nie wiadomo więc czy ten zastrzyk tak super działa. Ja chciałabym dowiedzieć się czy zastrzyki z komórek macierzystych czyli własnej krwi mogą naprzwić uszkodzone stawy przy RZS. O takim zastrzyku pisze rozpoczynający wątek i do niego mam pytanie o efekty leczenia.
          • sosnowska111 Re: komórki macierzyste a rzs 13.04.14, 14:30
            Ja odpowiadalam kassanndrze.a o tamtych zastrzykach nie mam wiedzy.zgodze sie z toba co do metypredu ale on akurat u mnie nie dawal ulgi bolu owszem raz bylo lepiej raz gorzej a teraz jest tylko lepiej
          • dzini12 Re: komórki macierzyste a rzs 20.05.14, 07:30
            nie odstawiłam MTX ale metypred tez biorę nadal bo jak sie okazało bół nie ustapił w barkach nic a nic a miało go nie byc,jestem zawiedziona totalnie tyle bólu przy wstrzykiwaniu tego osocza wysokopłytkowego,2 dni było wyciete z życia tak bolały barki póżniej było tydzień b.dobrze a teraz po pełnym m-cu bolą bardzo nie podnosze ich zupełnie bo jest blokada.Dobrze chociaż,że nie zainwestowałam tak duzo kasy w to leczenie bo chcieli nawet po 5000 za staw.podam mojego maila to napisz danar1@vp.pl pozdrawiam Dana
            > Piszesz że odstawiłaś leki przeciwbólowe ale stosujesz metypred - on działa sup
            > er przeciwbólowo bo należy do sterydów i niszczy kości. Nie wiadomo więc czy te
            > n zastrzyk tak super działa. Ja chciałabym dowiedzieć się czy zastrzyki z komór
            > ek macierzystych czyli własnej krwi mogą naprzwić uszkodzone stawy przy RZS. O
            > takim zastrzyku pisze rozpoczynający wątek i do niego mam pytanie o efekty lecz
            > enia.
            • maryla282 Re: komórki macierzyste a rzs 26.08.14, 18:57
              Ja rozmawiałam o tej metodzie z ortopedą który wstrzykiwał komorki w kolano znajomego sportowca / jemu pomogło/ i on nie radzil mi tego robić przy RZS . Każdy pomysł kazał konsultować z reumatologiem . Natomiast do bolącego barku wstrzyknął mi kwas hialuronowy i to mi podziałało ból znacznie zmniejszył sie. Wiem że to jest na kilka m-cy . to nie leczy ale dobre i to trochę lżej żyć.
              • dzini12 Re: komórki macierzyste a rzs 28.08.14, 12:50
                WITAM to prawda,kwas hialuronowy pomaga,ale mnie np.minimalnie p.bólowo,ale ruchliwość barków sie poprawiła,ból jednak nie ustapił,stąd moja decyzja o komórkach macierzystych, jak widzisz nie udało się,fakt,że reumatolodzy są septyczni co do tej metody,ale za wszelką cene chciałam ratowac moje barki.Przykro mi,że tak bardzo cierpiałam przy wstrzykiwaniu i 2 dni po były bardzo bolesne,dlaczego wg.lekarzy nie rozmnozyły sie te czyste komórki do miliona i nie zwalczyły tych chorych,które są w barkach, powiem więcej cały organizm zareagował negatywnie,że wtargnął jakis intruz do organizmu i zaczęła sie taka walka,że prawie nie wstawałam z łóżka tak bolało i sztywniałam jak nigdy dotąd.Wolę zapomnieć jakoś daję radę z trudem kieruje samochodem,ale godze sie,że tak musi być.Pozdrawiam dzini
          • dzini12 Re: komórki macierzyste a rzs 26.08.14, 13:33
            WITAM MARYLKO NIE ODPISYWAŁAM BO BYŁAM ZAŁAMANA,nic a nic nie zadziałało leczenie komórkami macierzystymi,to nie przy rzs ,to psakudztwo niczego sie nie boi,no może którys z leków biologicznych ale trzeba utrafic który i tez mają uboczne skutki czasami nie odwracalne.Tak jak widzisz ja juz za 45 lat choroby wydaje mi sie wypróbowałam prawie wszystko,gdyby nie sterydy i MTX 25 MG nie funkcjonowałabym a i tak mimo wieku nadal pracuje,prowadze samochód chociaż przekręcenie kluczyka w stacyjce sprawia mi duzy ból.Pozdrawiam wszystkich rzsowców i w spółczuje mocno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka