eryk1234 15.01.10, 14:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lajlah Re: Tapicerka Skórzana - porady 23.01.10, 20:05 Ja poradziłabym autorowi tegoż artykułu, żeby najpierw zapoznał się ze słownikiem otrograficznym, zanim zacznie pisemnie dawać porady innym:) Odpowiedz Link Zgłoś
melissa_p Re: Tapicerka Skórzana - porady 30.01.10, 09:41 Mam w domu meble obite ekoskórą oraz skórą, a - jak wiadomo - pielęgnackja tych tkanin jest dość trudna... Ale w salonie BIZZARTO dali mi pare dobrych rad, więc sprezentuję je tutaj: EKOSKÓRA - jest trwarda i wytrzymała. Zabrudzenia usuwa się wilgotną szmatką, a trudniejsze plamy - szmatka zmoczoną w wodzie destylowanej z mydłem. SKÓRA - skórę trzeba pielęgnować z pomocą specjalnie do tego przeznaczonych środków. Najlepiej zacząć zaraz po zakupie mebla i wetrzeć w skórę środek impregnujący, który zabezpieczna przed wnikaniem w skórę potu i tłuszczu. Co jakiś czas należy myć ją szmatką (ale nie z Mikrofibry), zanurzoną w roztworze wody i szarego mydła, unikając przemoczenia skóry. Kilka razy do roku powinno się także wetrzec w suchy mebel specjalistyczny środek do skór. Plamy z tłuszczu należy usunąć, unikając wcierania go w skórę. Pozostałości zmyć szmatką zmoczoną w wodzie z szarym mydłem. Inne plamy nalezy usuwać od razu, przy pomocy szmatki zmoczonej środkiem do mycia skór. Unikać przemoczenia. Gdy jednak skóra się przemoczy, można spróbowac ją osuszyć, kierując na nią strumień niezbyt ciepłego powietrza z suszarki, uważając, aby nie przegrzac materiału. Nie wolno skóry uciskać, aby wwcisnąć wilgoć! Prawda, że przydatne? Dziękuję firmie BIZZARTO za tę garść porad! :) Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Tapicerka Skórzana - porady 10.02.10, 23:26 w sezonie grzewczym skóra nie lubi za bardzo wysuszania ciepłem grzejników, dlatego warto częściej nawilżac ją specjalnymi środkami do konserwacji skóry, a swoją drogą zalinkowany tekst ktoś mógłby trochę poprawić i przeredagować :) Odpowiedz Link Zgłoś