Dodaj do ulubionych

drewniana podłoga

16.09.05, 13:02
Bedę kładła drewnianą podłogę w pokoju o pow 35 m kw. Mają to byc deski
długości 2m. Mam pytanie do obeznanych z tematem:czy mogę je bezpośrednio
przykleic do podłogi? Zakładam, czy będzie wczesniej zabezpieczone podłoze
przed wilgocią. Mieszkanie jest na parterze, zastanawim się jeszcze, czy z
czasem, w wilgotne dni nie będą się one jakoś wypaczały... .
Obserwuj wątek
    • margie Re: drewniana podłoga 16.09.05, 14:24
      de3sek sie nie klei, tylko kladzie na legarach....
      • halaha Re: drewniana podłoga 16.09.05, 14:48
        producent powiedzial mi ze mogę przykleic jakims( nie pamiętam juz jakim) klejem
        dwuskładnikowym. Jestem teraz w kropce.....
        • margie Re: drewniana podłoga 16.09.05, 16:04
          No pierwsze slysze, zeby ktos przyklajal 2metrowa deske do podloza. Deska,
          nawet najbardziej sucha pracuje i jeszcze sie zeschnie i za pare lat bedziesz
          miala szpary. Podloga lezaca na legarach wymaga wtedy przelozenia, a jak ja
          przykleisz, to co zrobisz z tymi dziurami?
          • viki0 Re: drewniana podłoga 17.09.05, 09:50
            Pytającemu pewnie chodzi o taką deskę którą układa się jak panele podłogowe -
            coś w stylu deski barlineckiej tylko troche grubsze...?? tych desek nie kładzie
            się na legarach... tylko na specjalnym podkładzie - najpierw folia izotermiczna
            a potem np. podkład z mat z materiału podobnego do filcu czy też coś podobnego
            (nie pamietam jak to się nazywa - ale jest niedrogie ok 5 do 7 zł/m2). Taki
            podkład chroni deski przed wilgocią, wyrównuje podłoże i wycisza. Na upartego
            można takie deski też przykleić do podłoża ale nie wiem czy to dobry pomysł..??
            wtedy trzeba zrezygnować z podkładów i kłaść dechy na beton...
            • halaha Re: drewniana podłoga 17.09.05, 10:12
              widzialam te deski, maja one 2,2 cm grubosci i wpusty z obu stron. ale jesli
              uwazacie, ze legary bezpieczniejsze... . Tak mi pasowało to klejenie, bo pogłogi
              mamy wylane na jednakowym poziomie. I teraz gdybym dała legary, to za bardzo
              podniesie mi sie poziom w innych pomieszczeniach, gdzie desek nie bede kladła. I
              w tym tylko jest problem...:). Dziękuje za rady, z uwagą je czytam.
              • nastia102 Re: drewniana podłoga 19.09.05, 12:26
                mówimy zdaje się o deskach co to w zależności od producenta mają nazwy Finish
                Parkiet, Duo Parkiet itp... Ja tez się nimi interesuję i wiem że kładzie się je
                bezpośrednio na beton. Nie znam techniki bo będzię mi montowała ekipa ze
                sklepu, od którego kupuję. W ten sposób płacę 7% VAT, a nie 22% jak w przypadku
                gdybym kupowała jedynie materiał.
          • dorkaz1 Re: drewniana podłoga 29.09.05, 13:31
            nie wiek kto to takie głupoty pisze
            ja mam przyklejoną drewnianą podłogę i jestem z niej bardzo zadowolona
            • halaha Re: drewniana podłoga 29.09.05, 15:34
              Dorkaz, a jakiej dlugosci i grubosci masz te deski?I jak dlugo juz je masz
              przyklejone?
    • tymcio Re: drewniana podłoga 19.09.05, 12:56
      Mam ten sam problem z podłogą drewnianą.
      Chciałem położyc deski 2 metry na legarach ale za bardzo sie podniesie poziom
      podłogi a deweloper nie jest w stanie mi oddać mieszkania bez szlichty lub tez
      z legarami. Zdecydowałem sie na przyklejenie desek na klej, ale zrezygnowałem z
      długości 2m na rzecz 1,5m. Oczywiście licze się z tym, ze deski pracują i moga
      byc szpary, klucz to wilgotnośc desek i pomieszczenia oraz wilgotnośc podłoża,
      nie moze być zbyt wilgotne bo drewno będzie ciągnąc wode i deski sie będą
      wypaczac.
      • pawel698 Re: drewniana podłoga 19.09.05, 21:52
        Brak mi słów ... szkoda gadać ...
        • zielengreen Re: drewniana podłoga 23.09.05, 10:52
          Pytanie do Pawła 698. Czy przy układaniu podłogi z desek powinienem legary
          mocować do podłoża czy ułożyć je swobodnie i drugie pytanie, czy pod legary
          ułożyć folię (podłoże betonowe) czy coś lepiej wygłuszającego ?
          • a-n-i-0-l Re: drewniana podłoga 29.09.05, 21:09
            ...jeśli mogę coś doradzić od siebie, a dodam, że stosuję tylko metody i
            materiały naturalne, ekologiczne- pod legary dobrze jest podłożyć izolację
            akustyczną, a nawet zabezpieczyć przed wilgocią, jeśli podłoga jest nad
            piwnicą. Np. specjalna folia na całej powierzchni posadzki dla izolacji przed
            wilgocią, a bezpośrednio pod legary- paski filcu, juty, bawełny, korka lub
            innych podobnych materiałów- min. 0,5 mm. Jeśli przykręcimy legary do posadzki
            to przedziurawimy izolację i stworzymy most akustyczny( śruby przenoszą drgania
            akustyczne a posadzka może dodatkowo rezonować, zwłaszcza przy pustych komorach
            między legarami. Jeśli nie przykręcimy legarów podłoga będzie drżała przy
            stąpaniu- odczuje to przede wszystkim odtwarzacz CD! Wyciszyć, ocieplić i
            zabezpieczyć przed wilgocią i szkodnikami można za pomocą jednego, cudownego
            produktu- EKOFIBER! Deski najlepiej olejować i woskować- zdrowy klimat w
            pomieszczeniu! Polecam produkty Leinos- niezawodne i nie drogie! Pzdr.
            • halaha Re: drewniana podłoga 06.10.05, 13:20
              Tez planuje te deski poolejowac. Mieszkanie na parterze, liczę sie z piaskiem na
              podłodze,. więc olej wydaje mi sie najlepszym rozwiązaniem
    • ladyshining Re: drewniana podłoga 20.12.15, 16:28
      ja bym sie sama nie podjęła położenia podłogi drewnianej, ja zamawiałam ekipę, zamawiałam deskę z ArtCore i teraz to ładnie wygląda.
    • t0m3k12 Re: drewniana podłoga 28.10.16, 12:53
      Mój znajomy normalnie przyklejał. Podobno można przykleić albo zostawić "pływającą" bo teraz deski drewniane mają przygotowane wyżłobienia łączące w krawędziach. On też się zastanawiał co z parterem i miał też parę innych rozterek, ale we wszystkim pomogli mu specjaliści z kolibripodlogi.pl. Przyjechali, sprawdzili, doradzili, założyli – firma perełka :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka