Dodaj do ulubionych

Pomarańczowe ściany?

24.09.06, 19:11
Mam nadzieję, że niedługo dojdę już do etapu malowania ścian w moim nowym
gniazdku. Bardzo lubię i dobrze się czuję w ciepłych kolorach. Chciałabym
pomalować salon na ciemno pomarańczowy kolor albo jakiś ceglasty. Sypialnię
na jasny brzoskwiniowy.
Na forum wnętrzach te kolory są raczej nie lubiane. Dlaczego? Czy pokoje źle
wyglądają w takich kolorkach? Nie chcę żałować potem, że akurat tak
pomalowałam ściany.
Obserwuj wątek
    • kreatywni Re: Pomarańczowe ściany? 24.09.06, 19:12
      A i jeszcze jedno pytanko. Jeśli nie kolor pomarańczowy (i inne podobne) to
      jakie proponowalibyście do widnego, słonecznego pokoju? Tylko takie raczej
      ciepłe barwy.
      • buba33 Re: Pomarańczowe ściany? 29.10.06, 21:50
        mam jeden pokój pomarańczowy, jest to pokój od strony pd-zach, bardzo
        nasłoneczniony, kolor jest intensywny, chcieliśmy efekt jak we wnętzru
        pomarańczy i tak jest
        cudnie jest
    • lucyliu Re: Pomarańczowe ściany? 25.09.06, 15:35
      W moim poprzednim mieszkaniu, odziedziczyłam pomarańczowe ściany, wytrzymałam z
      tym kolorem jakiś miesiąc i przemalowałam go na kremowy. Nie dałam rady
      mieszkać w tak wybarwionym mieszkaniu. Pomarańczowy jest zbyt agresywny i
      męczący na codzień.Ciężko go zestawić z drewnem, bo często się "gryzie".
      Ogólnie nie polecam, chyba że tylko jakaś jedna ściana, na zasadzie kontrastu.
      • nisi Re: Pomarańczowe ściany? 26.09.06, 21:11
        Niestety nie mogę się zgodzić z tezą, ze pomarańczowy cieżko zestawić z drewnem. Miesiąc temu wprowadziłam sie do nowego mieszkania i pomalowałam połowę ścian dużego pokoju, tak, aby wyznaczyć część aneksu kuchennego, właśnie na kolor pomarańczowy, w dodatku całkiem odwazny. Mam w aneksie drewniane meble i drzwi,a a także stolik i krzesła które fenomenalnie komponują się z tym pomarańczowym. Okna w tej części wychodzą na zachód, co w godzinach popołudniowych potęguje wrażenie. Reszta ścian ma kolor żółto - waniliowy, naprawdę jestem zadowolona z tego połączenia.
        Btw, z premedytacją wybrałam farbę Dulux z mieszalnika, półmat, ponieważ lekko błyszcząca powierzchnia daje wrażenie czystej i świetnie odbija światło.
        Podsumowując, polecam pomarańczowe ściany:)
        Energetyzują i bardzo dobrze łączą się nie tylko z brązami, ale takze np. z turkusem czy fioletem.
        Pozdrawiam:)
      • marietta2006 Re: Pomarańczowe ściany? 05.10.06, 22:52
        osobiście uważam, że jak się pomaluje na pomorańczowo 1 ścianę lub jej fragment
        to ok. sama mam w domu =tropikalną pomarańczę w całym pokoju i już dłużej nie
        wytrzymam
    • magdawe Re: Pomarańczowe ściany? 27.09.06, 15:04
      Podaj maila, to ysle Ci zdjecie sciany w moim przedpokoju. Zdecydowany
      pomarancz z przecierka - cieplutki i pieknie wspolgra z drewnem. Polecam.
      • kreatywni Re: Pomarańczowe ściany? 27.09.06, 18:09
        Bardzo prosze o te zdjęcia przedpokoju. Zwłaszcza, że to pomorańcz z
        przecierką :-)
        Ślij na gazetowego: kreatywni@gazeta.pl
    • uasiczka Re: Pomarańczowe ściany? 29.09.06, 13:56
      ja mam w kuchni "imbirowe pole" duluxa i jest śliczny
      bardzo fanie wygląda z kremowym kolorem i z drewnem też
      jest super
      • gosia.sos Re: Pomarańczowe ściany? 16.11.06, 11:28
        planuję pomalować jedną scianę w salonie "imbirowym polem" z przecierką. Mam
        nadzieję, że będzie to pasowało do rudej wykładziny i czerwonej sofy ustowionej
        na tle łososiowej ściany.
        • gosia.sos Re: Pomarańczowe ściany? 16.11.06, 11:41
          jak teraz czytam co napisałam wyzej, to wydaje mi sie za bardzo
          czerwono...muszę jeszcze przemyslec to połączenie
    • joanna_poz Re: Pomarańczowe ściany? 29.09.06, 14:28
      rzecz gustu i osobistego odbioru - jak wszystko:)

my mamy duzy pokoj w kolorze pomaranczowym Duluxa.
      i o ile mi ten kolor sie podoba i nie działa na mnie jakoś negatywnie, to moj
      partner orzekł po roku, że go ten kolor meczy, wkurza i źle oddziałuje i czas
      na przemalowanie.
    • flourella Re: Pomarańczowe ściany? 29.09.06, 17:53
      Zgadzam się z poprzedniczką, że dobór kolorów, szczególnie ostrych odcieni to
      sprawa bardzo indywidualna, osoby ruchliwe, pobudzone bedą źle się czuły w
      pomieszczeniach w intensywnych, ostrych barwach.
      Ja dopiero teraz odczułam ulgę jak przemalowałam pokój z vanilii na pomarańcz,
      chyba "owoc mango" duluxa, aż chce się żyć, u nas przez większą część roku jest
      szaro i ponuro, więc budząc się rano w takim radosnym pokoju od razu chce się
      wstawać ;) Z zaśnięciem nie mam problemu ;)
      Meble mam sosnowe, białe, brązowe, i bordowe dodatki, zielone zasłony.
      • motom Re: Pomarańczowe ściany? 29.09.06, 22:18
        witam!
        również mam pomarańczowe ściany w pokoju dzienno-sypialnianym.jestem w trakcie
        urządzania gniazdka. kolor jak najbradziej mi pasuje....jestem przed kupnem
        mebli...zastanawiam się w jakim kolorku.
        masz może fotki swego wnętrza? byłabym wdzięczna ;)
        motom@gazeta.pl
        pozdrawiam monika
        • sotie Re: Pomarańczowe ściany? 30.09.06, 12:17
          pomalowaliśmy sypialnię na "szczyptę papryki" duluxa, do tego jasniutkie meble
          i wygląda pieknie :)
          • olkao Re: Pomarańczowe ściany? 06.10.06, 20:44
            Tutaj kolejna zwolenniczka ścian w wyrazistych kolorach:-)
            Mam pomarańczowe ściany w kuchni - i to jaskrawe! Do tego błękitne meble i
            codziennie cieszę się, że byliśmy tak "odważni" w doborze barw:-)))
            Przebywanie w takim kolorowym wnętrzu dodaje energii i optymizmu!
    • ok44 Re: Pomarańczowe ściany? 17.10.06, 11:58
      Pomarańczowe ściany są odpowiednie do ciemnych pokoi, tj z oknem wychodzącym na północ. Do tego pasują np. białe meble i czarno-białe fotografie na ścianach. Odrobina światła, jaka wpada czasem do takiego pokoju, powoduje niesamowite "rozświetlenie" pomieszczenia.
      IMO intensywny pomarańczowy, jak i żółty zbyt potęgują "gorąco" w pomieszczeniu, do którego wpada sporo światła słonecznego. Delikatny beż na ścianach, ciemno-brązowe meble, sporo innych odcieni czekolady pasujących do całości plus piękne fotografie w sepii i można miło spędzać czas.
      • kreatywni Re: Pomarańczowe ściany? 31.10.06, 22:58
        No i pomalowałam!
        Wybrałam kolor "indiańskie lato" dekorala. Kolor jest bardzo żywy, ostry,
        wyrazisty i śśśliczny :-)
        Swoją drogą polecam akrylowe farby tej firmy. Moim zdaniem są rewelacyjne.

Najmniejszy pokój pomalowałam na groszek pistacjowy i kolor też bardzo mi sie
        podoba. Gorąco polecam.

Teraz szukam koloru do sypialni. Myślę o delikatnym brzoskwiniowym. Napewno
        musi być pomarańczowo-brzoskwiniowo podobny i nawiązywać do salonu. Może macie
        już jakiś sprawdzony kolor?

Pozdrawiam
        Ania
    • jka3 Re: Pomarańczowe ściany? 01.11.06, 11:48
      A może poprostu jedna ściana pomarańczowa na zasadzie kontrastu? Ja mam tak
      pomalowaną sypialnię i jestem zadowolona. Należy tylko pamiętać że ściana
      naprzeciwko wejścia powinna być jaśniejszą (i nie malować jej na intenstywny
      pomarańczowy).
    • zoneo Re: Pomarańczowe ściany? 04.11.06, 18:51
      tak pomaranczowy jest bardzo fajny tak cieplo :) ale męczy niesamowicie mam go w
      salonie i niedlugo malowanie nie moge sie doczekac chce troche odpoczac od niego
      i teraz daje caffe latte. Ale jesli bedziesz malowac znow za jakies4 lata to
      wytrzymasz ja mam juz 5
      • michal373 Re: Pomarańczowe ściany? 04.11.06, 22:32
        Witam,
        Kolor pomaranczowy jest kolorem b energetycznym stad moze troche meczyc.
        Switnie wspolgra z zielenia szczegolnie meblami. Jesli chodzi o dodatki to
        czekolada b ladnie pasuje do pomaranczowego. Poprawnie jest tez go laczyc z
        niebieskim jasnym.
        Niestety jest kolorem, ktory trudno kryje i sa z tym problemy.
        Nie moge zrozumiec dlaczego wszyscy tu maluja gotowymi kolorami. Dla mnie to
        jakies nieporozumienie i absurd. Kolor i jego odcien wybiera sie samemu z palety
        barw i robi w mieszalniku.
        Z powazaniem,
    • leeloo2002 Re: Pomarańczowe ściany? 07.11.06, 10:33
      moj brat ma pomalowany pokoj na kolor ceglasty. W pokoju stoi ciemnozielony
      komplet wypoczynkowy w stylu art-deco + podloga i meble w kolorze ciemnego
      drewna Efekt jest bardzo fajny, ale to zasluga przelamania cieplych barw
      zielenia
      • lasotta Re: Pomarańczowe ściany? 14.11.06, 20:49
        uff troche mi ulzylo po przeczytaniu waszych postów - pomalowalam kuchnie na
        jaskrawy pomaranczowy - calkiem przypadkiem bo kolor z mieszalnika mial byc
        cieplym żółtym a wyszlo cos a la roboty drogowe..zadne meble mi nie pasowaly - w
        koncu - olsnienie - ciemny braz! niestety do tego biale blaty bo tylko takie
        byly..troche sie boje o efekt ale przekonam sie juz za tydzien :) moje
        przemyslenia na temat tego koloru sa nastepujace: jesli żywy pomarancz to reszta
        (meble, tkaniny, dodatki) w kolorach stonowanych - ziemisty, oliwka, ciemny brąz
        ale - albo w tonacji chlodnej - tak jak te ktore wymienilam, albo w cieplej -
        np.czekolada..
        • areczek123 Re: Pomarańczowe ściany? 14.11.06, 23:08
          wszystkie kontrastowe i ntensywne kolory sa bardzo ładne ,ale mają jedną wadę:
          niestety szybko se nudzą my mielismy kilka odcieni pomaranczy i juz ne mozemy
          na niego patrzec:)
    • palkac Re: Pomarańczowe ściany? 14.11.06, 23:27
      Pomaranczowe a raczej w moim przypadku brzoskwiniowe ściany bardzo ładnie
      prezentuja sie w przedpokoju, holu i tam sa polecane wg. feng shui.
      • kreatywni Re: Pomarańczowe ściany? 30.04.07, 19:51
        Ten nasz wątek znajduje się w nowym numerze Czterech Kątów :-)))

Pozdrawiam
        Ania
        • 1966f Re: Pomarańczowe ściany? 07.05.07, 15:30
          Wszystkie pomieszczenia w domu mam w odcieniach pomarańczu.Pastelową
          brzoskwinie polecam bo jest jednocześnie delikatna i wyrazista.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka