Dodaj do ulubionych

Na przekór regułom

20.09.07, 11:44
"Mieszaj style. Mówi się, że nie należy mieszać różnych stylów w jednym wnętrzu. Naszym zdaniem, nie tylko można, ale niekiedy jest to nawet bardzo wskazane, zwłaszcza we wnętrzach minimalistycznych."

Jak ktoś jest pozbawiony gustu i szczątkowego choćby zmysłu estetycznego, to potem wymyśla takie farmazony... ech, czego to ludzie nie wymyślą, żeby znaleźć uzasadnienie dla swojego braku kompetencji.
Obserwuj wątek
    • emeryt21 Re: Na przekór regułom 20.09.07, 12:05
      To ostatnie zdjecie ze swiecznikiem w bialej sypialni wyglada dosc
      makabrycznie,horor.
    • altariel2 Re: Na przekór regułom 20.09.07, 16:17
      Autorowi artykułu chyba pomyliło się z łączeniem tradycji z nowoczesnością (np. nowoczesny komputer na XIXw biurku);>
    • mobbick ja co prawda zmyslu artystycznego nie mam, ale... 21.09.07, 18:46
      ... moim zdaniem zdjęcie nr 4 przedstawia paskudne wnętrze, a
      zdjęcie ostatnie tak naprawdę jest nudne, mimo przeczącemu temu
      opisowi pod zdjęciem :)

tak mi się skojarzyło ze sztuką nowoczesną - poza nielicznymi
      wyjątkami nic z niej nie wynika bez elaboratu od autora "po co, na
      co, dlaczego" :)
    • bogiemslawiena Re: Na przekór regułom 21.09.07, 20:14
      Na 4 zdjęciu na ławie jest tak obleśny obrus, jak mało który... Wygląda
      właściwie jak cerata ...
    • ogia Re: Na przekór regułom 22.09.07, 02:14
      ło jezu, jacy krytyczni... ;)
      calkiem podoba mi sie wnetrze z pierwszego zdjecia... i tak ogolnie
      kilka pomyslow daloby sie przystosowac ;)
    • do.ki Re: Na przekór regułom 22.09.07, 07:45
      > Jak ktoś jest pozbawiony gustu i szczątkowego choćby zmysłu estetycznego, to po
      > tem wymyśla takie farmazony... ech, czego to ludzie nie wymyślą, żeby znaleźć u
      > zasadnienie dla swojego braku kompetencji.

Och, Boze, brak zmyslu estetycznego, brak kompetencji... jak strasznie mnie
      drazni jeden z drugim arbiter elegantiarum. Przeciez ten "zmysl estetyczny" jest
      czysto umowny i takiez kompetencje.
      Mnie sie te wnetrza srednio podobaly i sam bym tak nie urzadzil, ale "zasady",
      zeby nie mieszac stylow na przyklad sa z cala pewnoscia sztuczne i czestokroc
      bezsensowne.

Mieszkanie ma byc funkcjonalne! Styl ma znaczenie czwartorzedne (nawet nie
      drugorzedne).
      • jakub.radziminski Re: Na przekór regułom 24.09.07, 10:35
        > Och, Boze, brak zmyslu estetycznego, brak kompetencji... jak
        > strasznie mnie drazni jeden z drugim arbiter elegantiarum.
        > Przeciez ten "zmysl estetyczny" jest czysto umowny i takiez
        > kompetencje.

Wręcz przeciwnie, estetyka nie jest bynajmniej umowna. Tego trzeba się nauczyć. Jak ktoś, na ten przykład, wiesza nad barokową komodą obraz Warhola, to powinien pozostawić urządzanie swojego mieszkania osobom bardziej obytym. Gdyby estetyka była umowna i gustu nie trzeba byłoby się uczyć nie powstałyby takie słowa jak "bezguście" czy "kicz". Nietsety - zabory, wojna i komunizm tak solidnie wyżęły inteligencję w naszym kraju, że nie ma komu kształtować zmysłu estetycznego w nowych pokoleniach.

> Mieszkanie ma byc funkcjonalne! Styl ma znaczenie czwartorzedne
        > (nawet nie drugorzedne).

Styl winno stawiać się na równi z funkcjonalnością. To wstyd, zapraszać ludzi do mieszkania urządzonego bez wyczucia estetycznego. W mieszkaniu ma się mieszkać wygodnie (funkcjonalność) i przyjemnie (styl, estetyka)!
        • aga_majka Re: Na przekór regułom 25.09.07, 23:34
          'Jak ktoś, na ten przykład, wiesza nad barokową komodą obraz Warhola, to
          powinien pozostawić urządzanie swojego mieszkania osobom bardziej obytym.'
          Nie zgadzam się!!Kategorycznie nie!!
          Jeśli ma kaprys powiesić taki obraz w takim miejscu to niech wiesza!To przecież
          DOM a nie galeria sztuki albo centrum handlowe. W pierwszym dbamy o bogatą dusze
          i potrzeby duchowe, drugie ma się sprzedać... ale miejsce, gdzie zaszywamy się i
          chowamy przed światem, gdzie toczy się nasze najintymniejsze życie, gdzie nie
          musimy nic udawać...??!!
          Estetyka i styl?? A kto wyznacza granice i kierunki? Wszystko to jest umowne...
          Wstyd zaprosić ludzi? Owszem, jeśli mieszkanie jest brudne albo urządzone
          śmiesznie, to jest wstyd. Ale jeśli nam będzie w naszym domu dobrze to i goście
          poczują się 'jak u siebie'. No chyba, że ktoś zaprasza właśnie tych ludzi którzy
          'wyznaczają trendy w modzie' i robi to tylko po to, żeby ocenili, czy nasz dom
          jest 'na czasie' czy co nie poszło.
          Gdy będę przebudowywać dom, z pewnością poproszę o pomoc architekta-on lepiej
          wie, jak wprowadzić praktyczne czy wygodniejsze rozwiązania. Ale nigdy w życiu
          nie zgodzę się, by obcy człowiek mówił mi, jak mam pomalować ściany w sypialni.
          I nawet jeśli 10 krytyków powie mi, że robię coś niezgodnego ze 'standardami' a
          mnie się będzie podobało... wybaczcie. Dom to nie produkt na sprzedaż czy
          zabawka, która ma się wszystkim podobać.
          pozdrawiam, ale sugeruję nie narzucać 'młodym pokoleniom' swojego gustu i
          poczucia estetyki.
          • jakub.radziminski Re: Na przekór regułom 26.09.07, 10:20
            > Estetyka i styl?? A kto wyznacza granice i kierunki? Wszystko to
            > jest umowne...

Takie stwierdzenie na kilomentry pachnie (tfu!) modernizmem. Wszystko jest umowne, wszystko jest względne, pełny permysywizm, róbta co chceta. A potem mamy szklaną piramidę stojącą na klasycystycznej etażerce.

> Ale jeśli nam będzie w naszym domu dobrze to i goście
            > poczują się 'jak u siebie'.

Czy widziała Pani zdjęcia mieszkań zgłaszanych do konkursu, w którym nagrodą był ten różowy koszmarek? Ja jestem pewien, że te mieszkania urządzali ludzie 'nowocześni' i że oni się w tych wnętrzach czują dobrze. Nikt ich nie nauczył po prostu, co to znaczy gust i jak go odróżnić od bezguścia. Ale niezależnie od odczuć gospodarzy, ja bym się nie czuł 'jak u siebie' i wyszedłbym jak najszybciej.

> No chyba, że ktoś zaprasza właśnie tych ludzi którzy
            > 'wyznaczają trendy w modzie' i robi to tylko po to, żeby ocenili,
            > czy nasz dom jest 'na czasie' czy co nie poszło.

Właśnie 'nowe trendy w modzie' są takie niestety, jak Pani opisuje. I tylko można nad tym ubolewać. Potem mamy i w architekturze potwora ze szkła i stali obok pięknej, secesyjnej kamienicy. Za coś takiego powinno się na pręgierzu biczować i w dyby zamykać.

Ja rozumiem, że Pani naprawdę wierzy w to, co Pani pisze. Jest mi z tego powodu bardzo smutno, ponieważ to dowodzi tylko tego, że nie miał Pani kto nauczyć, jak rozróżniać dobre od złego. Z estetyką jest jak z moralnością - to nie przychodzi samo z siebie.

Pozdrawiam i życzę wyrośnięcia z przekonania o wyższości "dowolności" nad "stylem".
            • heresy Re: Na przekór regułom 26.09.07, 10:43
              Ja nie znieważam modernizmu. W tym, jak i w kilku innych stylach
              pojawiają się dobre oraz niedobre obiekty. Np. w secesji. Nie mozna
              powiedzieć, że stwierdzenie "secesyjna kamienica" oznacza już coś
              pięknego. Natomiast szklany budynek obok niej szkaradny. Odważne i
              mocne formy wzbudzaja kontrowersje. To budynki, które podobają się,
              lub nie, ale w tym przypadku nie chodzi nawet o dowolność poglądów,
              ale o ich jednoznaczność. Poza tym czas dużo robi i nei chodzi mi o
              relatywizm. W swoim okresie nieraz secesja np była określana, jako
              kierunek wybujały i pełen przesady. Podobnie sprawa się aktualnie ma
              z reliktami postmodernizmu. Mieszanie stylów zas zawsze wzbudza
              dyskusje, szczególnie, że tak naprawdę eklektyzm już był i dziś całe
              mieszanie stylów chyba ogranicza się właśnie do styku minimalizm
              maksymalizm. Tego, co tu widać an zdjęciach nie nazywałbym więc
              eklektyzmem. Bliżej temu to maksymalizmu (skolei temu do nowszej
              wersji postmodernizmu;)).Jedyne, co jest zauwazalne we wspólczesnym
              tworzeniu do więcej swobody i luzu. Przez co łatwiej powstają i
              kszmarne rzeczy, ale i wyjątkowe... Czasem.
              • altariel2 Re: Na przekór regułom 26.09.07, 10:50
                Racja. Nikt nie powiedział, że absolutnie nie można mieszać stylów, ale trzeba umieć to robić. Jedna rzeczy do siebie pasują a inne nie i tyle. W klasycznie urządzonym wnętrzu jeden - dwa super nowoczesne szczegóły moga być urzekające, ale jak każdy jest, kolokwialnie rzecz ujmując " z innej parafii", to juz nie wygląda to najlepiej. Szkoda po prostu, że stylu próbują uczyć innych osoby, które same go nie mają.
            • aga_majka Re: Na przekór regułom 26.09.07, 20:53
              Jest mi bardzo przykro, że zarzuca mi Pan bezguście i brak wyczucia czegokolwiek.
              Jest mi niezmiernie przykro tym bardziej, że zarzuca Pan to również moim
              Rodzicom... a nigdy nie był Pan w Ich czy moim domu.

Nie będę używać w swojej wypowiedzi trudnych i 'wybujałych' słów nie o sztuce tu
              rozmawiamy (chociaż zgodzę się, że DOM również może być dziełem sztuki) a o
              poglądach.
              Nie trzeba być znawcą sztuki, bywalcem salonów czy wykształconym architektem, by
              stwierdzić, że coś 'jest brzydkie', czy 'koszmarkowate' jak mówią moi znajomi.
              Nie trzeba też wchodzić do czyjegoś domu, by zobaczyć, że ktoś uwielbia kicz czy
              tandetę.
              Wszystko to jednak są pojęcia względne. I może coś, czego jak nigdy bym nie
              kupiła/nie użyła komuś bardzo się podoba. Ale ja nie zakładam, że tylko moje
              zdanie ma znaczenie. Że ja się nie mylę.
              Sugerowanie ludziom, że mogą mieszać style dla mnie znaczy tyle że wcześniej nie
              mogli. Bzdura. Zawsze mogli. Nie róbmy ze społeczeństwa ludzi niemyślących.
              Ale sugerowanie im tego w sposób przedstawiony na zdjęciach świadczy tylko i
              wyłącznie o Panu.
              Jestem ciekawa jaki procent ludzi chciałoby zamieszkać w tych wnętrzach.
              I, gdyby była to mniejszość, czy dalej upierałby się Pan, że tylko Pan ma
              WłAśCIWE POCZUCIE ESTETYKI I GUSTU.

Życzę Panu trochę więcej szacunku dla innych ludzi, zaufania w ich wizję świata
              i własnych sypialni, a także wszystkiego najlepszego.
              • jakub.radziminski Re: Na przekór regułom 27.09.07, 14:32
                Z pierwszą częścią polemizować nie będę, bo ciężko dyskutować z kimś, kto nie rozumie znaczenia wypowiedzi przedmówcy. Niestety, nie zrozumiała Pani, co chciałem przekazać.

Ale z drugą częścią:
                > Sugerowanie ludziom, że mogą mieszać style dla mnie znaczy tyle że
                > wcześniej nie mogli. Bzdura. Zawsze mogli. Nie róbmy ze
                > społeczeństwa ludzi niemyślących.
                > Ale sugerowanie im tego w sposób przedstawiony na zdjęciach
                > świadczy tylko i wyłącznie o Panu.
                > Jestem ciekawa jaki procent ludzi chciałoby zamieszkać w tych
                > wnętrzach.
                > I, gdyby była to mniejszość, czy dalej upierałby się Pan, że tylko
                > Pan ma WłAśCIWE POCZUCIE ESTETYKI I GUSTU.

Chyba mnie Pani z kimś pomyliła. Jeżeli pisze Pani o zdjęciach z artykułu, to bynajmniej nie jestem wszak ich autorem. I skręca mnie wręcz na ich widok.
        • flakusi Re: Na przekór regułom 06.11.07, 11:37
          Sama bym lepiej tego nie ujęła.
          Zgadzam się z Panem Jakubem w całości tego stwierdzenia.
          Wnętrze mieszkania wiele mówi o człowieku i jest jakoby naszą wizytówką.
          Niektóre z przedstawionych zdjęć tworzą klimat chaosu, inne /ostatnie/ nudy, a jeszcze inne /czerwone/ napięcia.
          Umiejętne dobieranie kolorów ma słuzyc przede wszystkim estetyce, dzięki ktorej będziemy się świetnie czuli w takim pomieszczeniu. Czyli reasumując estetyka mieszkania pozytwnie działa na nasze samopoczucie.
    • malakobietka Masakra! 26.09.07, 11:18
      Masakra! Powinni to zatytulowac "Jak NIE urzadzac mieszkania".
    • rezurekcja Re: Na przekór regułom 03.03.08, 22:22
      mnie sie tez nie podoba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka