krajan_from_lund 20.01.10, 17:36 Nie zla budowla, nareszcie troche nowoczesnosci w Szczecinie jesli chodzi o sam budynek jak i samo centrum w dziedzinie nanotechnologii. Gratuluje i trzymam kciuki za jak najszybsze oddanie do uzytku tej inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gekon1979 To jest cos, super 20.01.10, 17:50 jeszcze, zeby tak astrobiologia powstala, ech...marzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: To jest cos, super 20.01.10, 18:05 gratulacje dla ZUT. jeszcze jakby US byl tak dynamiczny to byloby super. marzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: To jest cos, super 20.01.10, 18:11 ja uwazam, ze zle sie stalo, ze tylko dwie uczelnie sie polaczyly. Np. Szkoda, ze PAM sie nie polaczyl z polibuda i "aerka" :P a na jednym z pieter tego cuda, ktore ma powstac sa laby dla nanobiomedycyny www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=934034 Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: To jest cos, super 20.01.10, 18:25 pierwotnie to pam i ar mialy sie polaczyc, chociaz teraz polaczenie zut z pam stworzyloby juz niemal dawno omawiany wielki uniwersytet zachodniopomorski. a co do us to im predzej zostanie wchloniety w inna strukture tym lepiej. inaczej nic sie w nim nie zmieni bo im sie nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: To jest cos, super 20.01.10, 18:30 tez jestem tego zdania. Szczecin moze miec przyszlosc jako miasto akademickie, i w tym kierunku tez powinno sie isc. Tylko trzeba byc konsekwentnym, z tego co wiem, to nasze LO 13 jest od pewnego czasu uwazane, za najlepsze w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr humbolt Re: ZUT dostał 42 mln zł IP: *.chello.pl 20.01.10, 17:53 To jest to . Wiadomo Profesor Ryszard Kaleńczuk. Miejsce jest bardzo dobre ,bo połączy inne budynki Politechniki. Ta część Al.Piastów nabierze eleganckiego wyglądu i zlikwiduje ten ohydny paserski komis . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anatol Re: ZUT dostał 42 mln zł IP: *.ksiaznica.szczecin.pl 20.01.10, 18:04 Jeśli to się ziści, to będzie to niewątpliwie wielki sukces. Wiwat ZUT!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomek Re: ZUT dostał 42 mln zł IP: *.szczecin.mm.pl 20.01.10, 20:58 Gratulacje dla piszacych :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: ZUT dostał 42 mln zł IP: *.szczecin.mm.pl 20.01.10, 23:43 "Brawo" dla studio A4, za przeciętną koncepcje za publiczne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyfus ZESTAW bzur i głupoty... IP: *.szczecin.mm.pl 21.01.10, 00:02 1. Kto wymyślił, żeby posadowić ten budynek w takim ruchliwym miejscu i próbować pod nim upchnąć parking dla profesorów? Tam nie ma miejsca dla studentów? Zresztą po cholerę aula na 500 osób? Będzie się 600 nanotechnologów rocznie na rynek wypuszczać? 2. Gdzie ta nanotechnologia w Szczecinie, skoro się taką kasę wydaje? Ja nie znam żadnych osiągnięć nanotechnologii w Szczecinie - będą mieć olbrzymi budynek, gdy tymczasem te pieniądze pilnie są potrzebne na badania, bo ZUT goni w piętkę z każdej strony - no może poza administracją, która jest tak rozbudowana, że każdą kartę mnożą razy dwa i obrabiają razy pięć. Miałbym jeszcze pare uwag co do tej szklarni, którą wybudują przy jednej z najruchliwszych ulic i będą prowadzić precyzyjne badania... ale cóż - powiedzmy sobie szczerze - to jest Rektorski prztyczek dla biotechnologii Akademii Rolniczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: ZESTAW bzur i głupoty... IP: *.cable.quicknet.nl 21.01.10, 00:26 no coz a moglbys rzucic jakims osiagniciem nanotechnologi - z tego co wiem na razie to tzw badania podstawowe i raczej nie ma rzeczywistych komercyjnych produktow (cokolwiek by nie pisalo na opakowaniu ze sueprhipernano to raczej z wlascwa nanotechnologia malo ma wspolnego) rzecz jasna drgania gruntu nie ebde sprzyjac eksperymentom z zakresu nanotechnologi ale widac nie jest to az taki problem skoro ktos decyduje sie wydac 42 miliony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po_studiach Re: ZESTAW bzur i głupoty... IP: 188.46.62.* 21.01.10, 06:20 juz kiedys dawno dawno temu mowiono i pisano na tym forum, ze wiekszosc kierunkow studiow jest oderwana od rzeczywistosci rynku pracy w regionie. rodzi sie dodatkowo pytanie: Kto bedzie finansowal te badania - szmal pojdzie na budowe a pozniej w srodku przeciag bedzie chulal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyfus Re: ZESTAW bzur i głupoty... IP: *.szczecin.mm.pl 21.01.10, 11:05 Już teraz większość z zamawianych specjalistów biotechnologii co najwyżej pracuje jako przedstawiciele handlowi w firmach farmaceutycznych... takie są realia. Teraz stworzy się kolejny kierunek, który będzie się w Szczecinie od dosłownego zera budować, czyli coś osiągnię za 15 lat w tej skostniałej autorytarnej strukturce. Zamiast doinwestować rozlatujące się kierunki i na ich osiągnięciach wyciągnąć z lat 70. do współczesności tworzy się kolejną fikcję... Odpowiedz Link Zgłoś
regimentarski590 ZUT dostał 42 mln zł 21.01.10, 00:02 Aby jeszcze zrobili coś w sprawie administracji akademika ds 1 ZUT'owego .Pewnego razu w szczecinie wychodząc od koleżanki śpiesząc się na tramwaj zostawiłem dowód na portierni .Następnego ślicznego dnia okazało się iż mój ID jest w administracji . Po ok 2 tygodniach zgłosiłem się po owy dokument ,lecz w odpowiedzi od miłej pani dowiedziałem się iż na pewno waletowałem w jakże cudownym akademiku przy ul.bohaterów warszawy .Przy moim zapytaniu odnośnie monitoringu który nagrał mnie jak wychodziłem usłyszałem iż tamtej pani nie chce się przegrzebywać nagrania .Zdenerwowany oświadczyłem że wrócę z policją i wylazłem czy prędzej. Po następnych 2 tygodniach zgłosiłem się na policję i telefoniczna interwencja była tak efektywna że odzyskałem dowód ,lecz niestety dostałem zakaz wstępu do akademika i pan policjant usłyszał że koleżanka u której niby nocowałem zostanie obciążona kosztami mojego rzekomego noclegu...:( CZY TAM PRACUJĄ WŁAŚCIWI LUDZIE??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyfus Re: ZUT dostał 42 mln zł IP: *.szczecin.mm.pl 21.01.10, 00:10 Oczywiście! Na moje oko, to połowa to rodziny profesorskie lub przynajmniej zasłużonych pracowników administracji czy etatowych funkcyjnych ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aysy Re: ZUT dostał 42 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 06:59 brawo ZUT brawo ryszard!nie było przy tym krzystka,nie było Po więc się udało.gratulacje to wielki sukces w naszej wiosce. nanotechnologia do obok IT drugi co do wazności sektor. Odpowiedz Link Zgłoś
urwanypalec ZUT dostał 42 mln zł 21.01.10, 09:52 Jak znam życie, pieniądze przepadną bo jakiś dupek nie wie co z tym zrobić lub powstaną za to prywatne domy i biura. Na początku należy wyodrębnić kto jest za to odpowiedzialny i monitorować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: ZUT dostał 42 mln zł IP: *.szczecin.mm.pl 22.01.10, 23:28 A ile dostanie US? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: ZUT dostał 42 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.10, 14:14 3 złote 50 groszy na wypłatę stypendiów za kierunki zamawiane i figę z makiem dla prof. Tarczyńskiego. Niech żyje ZUT! A teraz kilka słów dla półgłówka, podpisującego się jako "tyfus": 1. Co ma do cholery wspólnego nanotechnologia z biotechnologią? 2. Zapewniam Cię, że sporo ludzi znacznie mądrzejszych od Ciebie przebadało grunt zanim złożono wnioski i te "drgania", powstające, jak sądzę, jako efekt ruchu ulicznego i przejeżdżających tramwajów pozostają bez wpływu na prowadzenie badań. 3. Gdzie ta nanotechnologia w Szczecinie? Rozumiem, że Twoim zdaniem takie badania można prowadzić w stodole. 4. @urwanypalec, takie wietrzenie wszędzie spisku szkodzi na cerę. 5. Co przeciętnej koncepcji - wnioskujecie po tej wizualizacji? Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyfus Re: ZUT dostał 42 mln zł IP: *.szczecin.mm.pl 23.01.10, 15:49 Z reguły nie odpowiadam chamom wyzywającym mnie od półgłówków, ale chętnie dowiem się gdzie w Szczecinie są ludzie od nanotechnologii i kto z nich podejmie pracę w tym gmachu - bo wg mnie ZUT dostał pieniądze na pokazowo ulokowany budynek, tylko nie ma kogo tam wprowadzić a już z pewnością 500 osobowa sala zamiast dwóch po 150-200 osób jest poronionym pomysłem. Chyba, że ta sala ma Rektorowi służyć do robienia sobie imprez. Po drugie - nie wierze w żadne badania - bo jak widzę, że zbiornik na ciekłe gazy techniczne kretyn umiejscowił tuż obok auli i drogi wejściowej do budynku, to znaczy, że nie ma pojęcia o tym, jak kreować przestrzeń - pal sześć czy spełnia to minimalne wymagania, bo może spełnia, ale rozsądku w tym za grosz nie ma. Podobnie jak w stawianiu budynku na mikroskopijenej działce w obszarze, gdzie studenci nie mają jak zaparkować i budowania całej kondygnacji parkingowej za ciężkie pieniądze, gdy na Pawła VI stoi teren od lat gotów pod inwestycję. I jeszcze jedno - drgania z ulicy pewnie im nie będą przeszkadzać, tramwaj też nie, a samochody w podziemnym parkingu będą jeździć na paluszkach... ... idiotyczna lokalizacja i projekt będą przerostem ambicji, gdy brakuje niektórym na ZUT na papier toaletowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aysy Re: ZUT dostał 42 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.10, 17:10 tyfus jest definicyjnym przykładem statystycznego szczecinianina.stąd Ciecin nie jest miejscem inwestycji ale oPOwiadań róznych paranoików oraz wioską z tramwajami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyfus Re: ZUT dostał 42 mln zł IP: *.szczecin.mm.pl 23.01.10, 17:48 Wybudujmy sobie kosmodrom! A co! Będziemy optymistycznie inwestować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: ZUT dostał 42 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.10, 22:57 Rozumiem, że lepszym miejscem na taki instytut byłoby pole gdzieś na wsi? 500-osobowa sala przyda się chociażby do organizacji konferencji i zjazdów naukowych - czyli można powiedzieć, że do robienia imprez. ;) Gdyby stawiano to centrum na Pawła VI, wówczas byłyb narzekania że daleko, że trzeba dojeżdżać rozsypującą się Niemierzyńską itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyfus Re: ZUT dostał 42 mln zł IP: *.szczecin.mm.pl 24.01.10, 00:46 Nie wiem, co Ty rozumiesz, ale pisząc o polu na wsi robisz z siebie błazna. Co ma 500 osobowa sala do nanotechnologii? Acha, zaraz do nas cały świat przyjedzie, bo komuś się tak wymyśliło. ZUT ma w tej chwili dużą salę na Rolniczym, ale władze z niej nie korzystają bo za bardzo "rolnicza" a i mógłby je ktoś poprosić o jakieś nakłady finansowe - lepiej drugą wybudować. Kolejna jest potrzebna w kampusie na Żołnierskiej/Janickiego... ale tam się tylko setki ekonomistów kształcą - też z byłej Akademii Rolniczej to se mogą poczekać, bo to nie nanotechnologia. Uczelnia nie ma pożądnej biblioteki - jedna mieści się obok chemikaliów a druga równie traktowana jak zło konieczne przez władze w budynku na Janosika... służyłaby istniejącym kierunkom a nie mrzonkom o nowoczesności, gdy na razie brak papieru toaletowego na ZUT w niektórych kiblach, o szczelnych oknach nie mówiąc. Jak uważasz, że 200 metrów od Wojska Polskiego, że na Słowackiego jeżdzą furmanki a obwodnica śródmiejska skończy się nie na Arkońskiej a na Piastów, to informuje Cię, żeś się z księżyca urwał - tam czeka chyba kilka hektarów - budynek można byłoby postawić o 1/5 taniej (bo tyle wyrzucą w błoto władze z Politechniki na za mały parking podziemny) i bez stworzenia kolejnego problemu komunikacyjnego i parkingowego. Za tę kasę można byłoby zrobić kilka innych projektów, które poratowałyby uczelnie - choćby pozbyć się azbestu czy doprowadzić cywilizację i bezpieczeństwo na chemii... ale co tam! Będzie szklarnia bez parkingów przy najruchliwszej ulicy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyfus tyfus myślący a nie granatowo potłuczony IP: *.szczecin.mm.pl 25.01.10, 21:56 Jeśli już, to tyfus myśli a nie ma klapek na oczach jak niektórzy granatowo-niebiescy. Myśli, ile już na poziomie koncepcyjnym zmarnowano kasy i możliwości, bo niektórym nie mieści się coś w głowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: ZUT dostał 42 mln zł IP: *.acx.pl 30.01.10, 10:14 Kolejny frustrat z byłej Akademii Rolniczej w Szczecinie. Szkoda ze Politechnika Was wchłonęła. Naprawdę. AR'ka powinna upaść a Politechnice lepiej zrobiłoby połączenie z PAM'em. Można by było wtedy myslec o np. inzynierii biomedycznej itp wspolnie np. z wydziałem elektrycznym i informatyki dawnej PS. Odpowiedz Link Zgłoś