Dodaj do ulubionych

o sondazach troszke inaczej

02.12.10, 17:32
Ten watek to moja mala interpretacja wczorajszego sondazu oraz dzisiejszego

wpierw zrodla:

www.tvp.pl/szczecin/aktualnosci/polityka/krzystek-prowadzi-w-sondazu/3497619
www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101202/NWYBORY01/503181076
w dalszych postach moje wnioski - zapraszam do polemiki
Obserwuj wątek
    • albert_c No1 02.12.10, 17:40
      w sondazu przytczanym wczoraj we wszystkich mediach Krzystek ma 58, Litwinski 42

Sondaz z dzis, o ktorym juz nikt nie wspomina traktuje wyniki Krzystek 44, Litwinski 38

roznica jak widac niemala. na korzysc Krzystka (oczywiscie, a dlaczego oczywiscie i tym pozniej).

jednak gdyby z sondazu 58/42 podobnie jak w tym drugim wyselekcjonowac grupe osob niezdecydownych, ale deklarujacych ze pojda na wybory to wyniki wygladaja tak:
      Krzystek: 42
      Litwinski: 30

Blad w badaniu max 3,1% - biorac to pod uwage oba sondaze sa dla Krzystka rowne - dla Litwinskiego jednak nie bo roznica to az 8%, przy 2% Krzystka.

nie trzeba sie tyle interesowac co ja badaniami zeby chciec sie dokladniej przyjrzec temu co jest w badaniu wczorajszym, ze Litwinski jest tak zdolowany.
      • albert_c Re: No2 02.12.10, 18:05
        wyniki dzisiejszego sondazu uznaje za bardziej rzetelne niz te wczorajsze - moje przekoannie wynika z metodologii badania, otoz sondaz z dzis byl przeprowadzony na zasadzie face to face, OBOP do ludzi dzwonil.

tak wiec biore sie za rozbiorke sondazu OBOP:

wpierw kategorie wiekowe czyli kto ma ile lat i jak w zaleznosci od tego uklada sie poparcie dla poszczegolnych kandydatow (to co po dodaniu wyniku Krzystek i Litwinski nie daje 100% to ci ktorzy pwoiedzieli, ze nie ida lub sa niezdecydowani - wyniki wiec dla zdecydowanych).

w grupie 18-29 i 30-39 Krzystek doslownie miazdzy Litwinskiego, bo popracie na rzecz Krzystka wychodzi 34 do 20 dla grupy 18-29 i 37-15 dla grupy 30-39

w grupie 40-49 to jest 26-23 dla Krzystka
        w gr 50-59 37-28 dla Krzystka
        i w koncu grupa 60 i wiecej 29-32 dla Litwinskiego - jedyna grupa wiekowa w ktorej wygrywa Litwinski.

Czy dla was tak jak i dla mnie to w/w jest troche zaskakujace?

i dalej zostajac przy grupach wiekowych - ile sposrod 1000 badanych znalazlo sie w poszczegolnych grupach:

18-29 - 220 badanych
        30-39 - 192 bad.
        40-49 - 138 bad.
        50-59 - 198 bad.
        60 i wiecej - 252 bad.

najwiekszy wplyw na wynik sondazu ma grupa najmlodszych i najstarszych wyborcow - czyli z jednej strony grupa Krzystka a z drugiej Litwinskiego
        Niedoszacowana ilosciowo jest grupa remisowa czyli ta gdzie poparcie rozklada sie prawie fifty-fifty.

jednoczesnie grupy wiekowe bardzo pro Krzytskowe deklaruja ze na wybory nie pojada - grupa wyborcow pro Litwinskich jest najbardziej zmobilizowanym elektoratem.

dlatego tez sadze biorac pod uwage w/w ze wynik Litwinskiego jest niedoszacowany w tym badaniu.
        • esmeralda_2 Re: No2 02.12.10, 18:48
          albert_c napisał:
          dlatego tez sadze biorac pod uwage w/w ze wynik Litwinskiego jest niedoszacowan
          > y w tym badaniu.
          .........
          ja też tak uważam, chociażby z tego względu, że posiadacze telefonów do których są numery dostępne nie są odzwierciedleniem grupy społecznej mieszkańców szczecina, tylko odzwierciedleniem grupy posi8adających dostępnych telefonów i to aktualnych, bo OBOP ma wiele nieaktualnych adresatów.
          • albert_c Re: No3 02.12.10, 19:03
            OBOP na 2 dni przed 1 tura wyborow takze opublikowal sondaz i wg tamtego sondazu Krzystek mial wziac 30%,
            a Litwinski 19%

zrodlo:
            szczecin.naszemiasto.pl/artykul/658592,sondaz-krzystek-i-litwinski-w-ii-turze,id,t.html
            w realu wyniki byly:
            Krzystek 26,5
            Litwinski 21,2

wtedy tez blad max mial byc 3,1% - widac ze dla Krzystka to bylo wiecej.
            co ciekawe w tamtym badaniu blad dla Zaremby wyniosl az 6%! - OBOP az o 50% nie doszacowal wyborcow Zaremby.

Jezeli dzis OBOP by sie myli tak samo i Krzytskowi policzymy minus 3,5% a Litwinskiemu dodamy 2,2% i wezmiemy pod uwage wyborcow zdecyodwani plus niezdecydowani to wyjdzie nam wynik

Krzystek: 38,5%
            Litwinski: 32,2%

mala roznica.
            • esmeralda_2 Re: No3 02.12.10, 19:10
              OBOP teraz się myli, a tylko leci na renomie, że mu się udało trafić w wyborach prezydenckich, dla TVP.
              • Gość: Ds Po co te głupie interpretacje sondaży IP: 89.78.135.* 02.12.10, 19:17
                Może być 1,5% Krzystek 0,5% Litwiński i co z tego? Poczekajcie do niedzieli wieczór lub poniedzialek rano i po co się podniecać interpretacjami swoimi. I nie zapomnijcie ich przeczytać jak PKW ogłosi wyniki, coby się nie okazalo jestem dobrym prorokiem tylko...dla siebie
                • Gość: czy-telniczka Re: Po co te głupie interpretacje sondaży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 21:45
                  Ds napisał(a):
                  >...

Tak, słusznie - bo rzeczowo i krytycznie.
                  Sondaże od lat - dla mnie to nowe narzędzie w polityce.
                  Nie czytam, nie słucham, nie sugeruję się ich/jego wynikiem.
                  Dla socjologów firm reklamowych - może dla nich to materiał dla dalszej pracy.
                  Jeśli koszt sondażu ponosi zainteresowana strona - zysk z info do kogo należy ?
            • jacek.zienkiewicz Re: No3 03.12.10, 03:46
              Nie lekceważyłbym sondaży mimo że są dość zagadkowe i niepewne.
              A patrząc na nie tym bardziej warto się i innych zmobilizować w ostatnim dniu kampanii i to nie do roznoszenia ulotek a głównie do rozmów osobistych z naszymi środowiskami i znajomymi.
              W takich rozmowach można przedstawić realne argumenty.
              Pzdr
              JZ
              • esmeralda_2 Re: No3 03.12.10, 08:11
                Sondaże są nieprecyzyjne wiadomo, szczególnie robionych taką metodą, bo sporo wyborców ma zastrzeżone, aby swoich numerów nie podawać. Póki wybory są to raczej nikt tego nie lekceważy, ja przynajmniej przekonałam parę osób, aby poszło do wyborów, ale też sporo przeciwników Krzystka nie pójdzie. Bardzo mało osób interesuje się kampanią. Ludzie nie wierzą, 37 % wyborców to prawdziwy sukces. Jest mi trudno uwierzyć, że tak chętnie szczecinianie podawali swoje polityczne preferencje, bo metodą face to face za bardzo nie chcą, szczególnie wyborcy z PiS-u. Z resztą w analizie na końcu, a dotyczy wyborców prezydenta, wszystko co napisali wcześniej ten wynik przekreśla. Niestety Gazeta Wyborcza przyczyniła się, że Krzystek bardzo dobrze wypadł, że jej oceny nie były realistyczną oceną, faktycznych działań.
              • albert_c Re: No3 03.12.10, 10:37
                Jacek, ale PO (do Ciebie nie pieje, bo nie wiem czy jestes w sztabie czy nie), jednak sondaze zlekcewazyla - ja wczesniej tak tym nie bylem zainteresowany, ale postanowilem w koncu jakos tak dokladniej sie przyjrze temu co opisalem w tym watku i wychodzi czarno na bialym ze Piotrek ma za soba i to w duzej przewadze nad Arkiem elektorat w wieku 18-39 lat.

Z badan jasno wynika, ze w ogole ten elektorat nie kupil prawie nic z kampanii Litwinskiego - sadze ze PO badania elktoratu miala wczesniej niz ja - i dziwie sie ze nie podjeto wysilku skierowania kampanii do tego odbiorcy - a jezeli podjeto to z bardzo bardzo miernym skutkiem, bo ja tego nie widzialem - dopiero koncowka kampanii to te nowe bilboardy, to podkrelanie przez Litwinskiego potrzeby stworzenia festiwalu muzycznego itp itd.
                • jacek.zienkiewicz Re: No3 04.12.10, 05:31
                  Ja w sztabie ? :)))
                  Albert nie żartuj, chyba wiesz kto tam rządzi.
                  Robię co mogę i kiedy mogę ale na własną rękę czyli głównie rozmawiam z osobami z którymi się spotykam (i mam wrażenie że może mniej masowo ale znacznie skuteczniej mi to idzie). I robie to dla Litwińskiego bo jest tego wart.
                  A z resztą opinii Twoich i Esmeraldy całkowicie się zgadzam.
                  Pzdr
                  JZ
                  PS. Liczę że te sondaże były tak samo "obiektywne" jak cała GW
    • Gość: Vlad.H. dobry (zaskakujaco!) wynik Krzystka IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 02.12.10, 22:08
      jest wynikiem brudnej gry prowadzonej przez jego ekipe grajacej na rzekomej zaleznosci Litwinskiego od Nitrasa i narzekomej niezaleznosci Krzystka od Nitrasa (za to duzej zaleznosci od Dziegi) - paradoksalnie Krzystkowi nie szkodza szwindle i przekrety ktorych sie dopuszczal (i dopuszcza) - dziwne jest ze popieraja go ludzie mlodzi ale moze ma to ogolny zwiazk z tym ze nowe pokolenie akcpetuje szwindle jako nieuchronna czesc procesu bogacenia sie - ale wygrana Krzystka oznaczac bedzie jedno - Szczecin przegra kolejne kilka lat, co wiecej moze zapomniec o jakichkolwiek pieniadzach z budzetu centralnego i dopoki bedzie rzadzic PO to Szczecin bedzie ponosil konsekwencje wygranej Krzystka.
      • wypedzonyzziemodzyskanych Re: dobry (zaskakujaco!) wynik Krzystka 02.12.10, 23:47
        ty dostrzegasz to z Holandii , niestety większość tu w Ciecinie nie widzi że stoi w gnoju.Dopiero z oddali widac prawdę ?
        • Gość: Vlad.H. Re: dobry (zaskakujaco!) wynik Krzystka IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 03.12.10, 01:22
          tu wystarcza elementarna lektura codziennych newsow - czy koniecznie trzeba byc daleko by to zoabczyc? nie wydaje mi sie...
          najgorze ze masa wydawaloby sie rozsadnych ludzi dala sie nabrac na niezaleznosc Krzystka - Krzystek to facet ktory nie ma wlasnego zdania - przeciez on sie zony pyta czy moze sobie piwo wypic - niezalezny Krzystek nie istnieje a czy faktycznie Litwinski z PO sa gorsi niz Krzystek? Ja mowie od dawna - nie popeiram Litiwinskiego ale w przeciwienstwie do Krzystka ma czysta karte - nie probowal ordynarnie podprowadzic chalupy z zasobow gminy, nie scigal internautow naduzywajac stanowiska - samo to czyni go lepszym niz Krzystek a zaleznosc od Nitrasa... keidy wybierano Krzystka byl on nie mniej zalezny niz Litiwisnki i do tego juz wlokl sie za nim ciezki smrod afer... w tej sytuacji Litiwnski jest kandydatem lepszym a przy tak silnym poparciu dla PO i po tym co robi PO w Polsce jest tez bez watpienia kandydatem gwarantujacym wieksza skutecznosc pozyskiwania srodkow - nie mam watpliwosci co do tego jak zachowa sie PO i w jaki sposob zostanie ukarany Szczecin w wypadku przegranej kandydata PO. A jakim czlowiekim jest Krzystek widac nawet po jego podejsciu do bycia czlonkiem PO - nie wystapil z PO tylko zawiesil czlonkostwo - zawieszenie a wystapienie to dwie rozne rzeczy i szczegolnie prawnik nawet taki niedorobiony jak Krzystek powinien o tym wiedziec...
          • Gość: czy-telniczka Re: dobry (zaskakujaco!) wynik Krzystka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 13:28
            Moja odległość do miasta jest mniejsza, ale podwórko jest wspólne.

> najgorze ze masa wydawaloby sie rozsadnych ludzi dala sie nabrac na
            > niezaleznosc Krzystka ....itd.

Myślę, że w pewnym wieku niezależność osobista staje się naturalna sprawą.

> a czy faktycznie Litwinski z PO sa gorsi niz Krzystek?

Ja z mojej forumowej praktyki - obstawiam remis :) :)

> Ja mowie od dawna - nie popeiram Litiwinskiego ale w przeciwienstwie
            > do Krzystka ma czysta karte

Moje obawy to brak doświadczenia samorządowego dla życia miasta.
            Przygotowanie zawodowe tylko trochę po drodze.
            Działalność czy praktyka handlowa w samorządzie raczej nie sprzyja tworzeniu.

> nie probowal ordynarnie podprowadzic chalupy z zasobow gminy,
            > nie scigal internautow naduzywajac stanowiska

Z faktem trudno dyskutowac, wiem, że nie tylko każda okazja czyni złodzieja.

> - samo to czyni go lepszym niz Krzystek

Start - dla mnie to miniona kadencja i wybór, a propozycje popierane przez kogo?

> w tej sytuacji Litiwnski jest kandydatem lepszym a przy tak silnym poparciu dla > PO i po tym co robi PO w Polsce jest tez bez watpienia kandydatem
            > gwarantujacym wieksza skutecznosc pozyskiwania srodkow

Dla mnie to głównie jest argumentacja dla osoby i jej politycznych zależności z PO

> - nie mam watpliwosci co do tego jak zachowa sie PO i w jaki sposob zostanie
            > ukarany Szczecin w wypadku przegranej kandydata PO.

Czy Szczecin nie został zapomniany lub zmarginalizowany od kiedy ? lub dawna !!
            Odpowiadam tak - do zdania, ponieważ doceniam tu forumowicza komentarz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka