oldboy42wawa 17.11.11, 07:34 tu podobna sytuacja Szybkie działanie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mossebo Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego 17.11.11, 07:42 wczoraj czytałem o poszukiwaniach białego busa z dwójką ludzi terroryzujących IKEę - policja ma możliwości bo busa znalazła po paru dniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: badrel Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.aster.pl 17.11.11, 07:46 Zdajesz sobie sprawę z różnicy między potrąceniem rowerzysty, a zamachami terrorystycznymi i to na skalę europejską? Burak niezły z tego kierowcy, wielu tak jeździ. Mistrzowie kierownicy, jedyne co potrafią to rozpędzić się na prostej, wykonać prosty manewr to już przekracza ich możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.11, 08:05 Idioto a jaka jest różnica w ewentualnym zamachem a ewentualnym zabiciem człowieka. W lusterku wstecznym widział, że potrącony leży i nie rusza się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.11, 11:26 Kretynie różnica jest ogromna, ale skąd możesz o tym wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dopalacz zakazac jazdy renaultami scenic natychmiast IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 20:00 renault scenic zabija ludzi zdelegalizowac, nad ranem policja nieh wejdzie do wszystkich garaży, w ktorych stoi renault scenic i aresztuje je Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Dlaczego od razu "idioto"? 18.11.11, 11:45 Poproszę o więcej kultury na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
mossebo Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego 17.11.11, 08:07 nie widzę różnicy - tylko nygusom z policji nie chce się szukać "polepszaczy" do zdjęć - mam nadzieję że jakiś cywil ich zawstydzi Odpowiedz Link Zgłoś
pikrenka Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego 17.11.11, 08:07 Pomijam sprawe pirata drogowego,bo to jest bezdyskusyjne.Powinien poniesc za to kare i mam nadzieje,ze go zlapia. Ale tak na marginesie z jaka predkoscia Pan jechal?(i dlatego mysle ze rowerzysci to kierowcy a nie piesi i czas najwyzszy zmienic przepisy ),gdzie sa zabezpieczenia?(bo specjalnie ich nie widze kask itd)-wsiadasz na rower mozesz jechac ponad 50 km/h wiec dla mnie KAZDY rowerzysta powienien miec nakazane ochraniacze(kaski,nakolanniki,itd)jak kierowcy w aucie zapiete pasy.odpowiedni kask i ochroniacz na klatke i pewnie i usluch by byl i zebra mniej polamane.Prosze wyciagnac z tej lekcji wnioski i myslec wsiadajac na bicykl.Powodzenia w wyzdrowieniu,i zlapaniu tego kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ezomir Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.sdn-bng-011.adsl.virginmedia.net 17.11.11, 08:31 W takim razie kierowcy tez powinni miec nakazane ochraniacze. Proponuje posluchac co o tym mowi ekspert z Danii: www.youtube.com/watch?v=07o-TASvIxY Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego 17.11.11, 08:45 Co ma piernik do wiatraka? Samochód nie utrzymał żadnych przepisowych odległości. Kierowca zachował się jak bydlę. Kask? Może jeszcze powinien cały migotać, mieć włączone światła i pomarańczowy sygnał? Nie jechał autostradą tylko zwykłą drogą, w mieście. Ile tam można jechać? 50? 60? 70? Wszyscy tylko o tych zabezpieczeniach i przepisach - to nic nie da jak ludzie będą tak jeździć. Nawet najlepsze zabezpieczenia nie pomogą. Piesi też powinni nosić pancerz? Odpowiedz Link Zgłoś
olek_01 Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego 07.12.11, 09:26 Powinni sku...syna dojechać jak go złapią !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jozefow512 Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego 17.11.11, 22:03 pikrenka napisała: >odpowiedni kask i ochroniacz na klatke i pewnie i usluch by byl > i zebra mniej polamane.Prosze wyciagnac z tej lekcji wnioski akurat gość miał złamany obojczyk, więc ochraniacze nic by mu nie pomogły Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Może od razu ubiór hokeisty ustanowić jako 18.11.11, 11:47 obowiązkowy na rower? A może obowiązkowe powinno być także przestrzeganie przepisów przez samochodziarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Typowe zachowanie samochodziarza wobec rowerzysty. 17.11.11, 08:15 Wielokrotnie zdarzało mi się, że samochodziarz zajeżdżał mi drogę, wymuszał pierwszeństwo przejazdu itp. Ten wypadek wyglądał niemalże, jakby kierowca scenica miał "zlecenie" na tego rowerzystę. Kierowcy tego samochodu powinno się zabrać prawo jazdy dożywotnio. Odpowiedz Link Zgłoś
mariaczczi1 ukarać za brak kasku 17.11.11, 08:38 To jest typowe dla wiekszości kierowców wobec WSZYSTKICH pozostałych uczestników w ruchu drogowym. Pomyśl czy tez nie bierzesz w tym udziału ? Przepuszczasz WSZYSTKICH pieszych jak stoją przy pasach ? Może jak Tobie cieplutko w aucie , to nie przepuszczach matki z dzieckiem ( bo nie Twoje ) , starszej pani lub pana z siatami pełnych zakupów ( to nie Twoi rodzice ) , lub poprostu KAŻDEGO ( tym bardziej teraz jak jest zimno ). Sami jeździmy jak chamy w stosunku do WSZYSTKICH w cieplutkim aucie słuchając muzyki. Ja puszczam WSZYSTKICH . B. często auta za mna trąbią próbują wyprzedzać na pasach ( sic ). Mało tego zdarzają sie pasażerowie , którzy mi zwracają uwagę , że przeginam ( bo im się spieszy ). Jak jedziesz taxówką mówisz '' złotówie'' , żeby przepuścił pieszych ? ''Złotówa'' tego nie zrobi bo mu zwrócą uwagę , że nabija taxometr itd. Musimy zacząć od siebie. Jeżdzę po polsce i Europie. Niestety u nas jest dramat. W Niemczech wpuszczony do ruchu samochód nie '' dziękuje awaryjnymi'' . To , że ktoś wpuścił , to jest standard. W Polsce jak po chamsku się nie wepchniesz to będziesz stał do , aż benzyny Tobie zabraknie ( lub jako pieszy narazisz się na spotkanie z takim wyrodnialcem jak ten rowerzysta ). Jeszcze troche nam brakuje w wychowaniu . Czekam na młode pokolenie. Nasze wydaje sie stracone w tym temacie. Co do tego , że rowerzysta nie maił kasku. Przypomina mi to sytuację jak zakładzie pracy maszyna spadła na pracownika i go zmiażdżyła. Ubezpieczenie nie wypłaca pieniędzy , bo pracownik nie miał : kasku , okularów ochronnych , butów ochronnych i co tam jeszcze sobie wymyślisz. Powinni ukarać rowerzystę mandatem , obciążyć leczeniem , a bandyty nawet nie szukać 9 co policja uczyniła ). Wtedy od razu wiesz gdzie żyjesz. '' Żyję w teczce tekturowej ......... '' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homonto Re: ukarać za brak kasku IP: 82.145.77.* 17.11.11, 08:48 Mała uwaga tylko: "Przepuszczasz WSZYSTKICH pieszych jak stoją przy pasach ? " Według polskiego prawa pieszy nie ma pierwszeństwa wejścia na pasy przed nadjeżdżający samochód. Takie prawo mają będąc już na pasach. Odpowiedz Link Zgłoś
mariaczczi1 Re: ukarać za brak kasku 17.11.11, 10:40 Tak, przepuszczam wszystkich. Młodych , starszych , dzieci , pijanych i zaćpanych nastolatków , babcie , dziadków z siatkami i bez. WSZYSTKICH. Dla zasady. Może kiedyś mnie ktoś przepuści lub żonę z dziećmi , żeby nie musiała '' wtargnąć '' na jezdnie ,żeby dzieciaki nie marzły. Żeby moja 75 letnia mama nie stała w mrozie 10 minut '' na wysokości pasów '' , bo może bedzie więcej takich jak ja ( nie wejdzie na pasy jak '' mówi prawo '' , bo się ZWYCZAJNIE BOI !!! Żeby Twoja mama , ojciec dzieci , żona też nie stali i nie musieli '' wpychać się na pasy ''. Prawo jest jakie jest. Zawsze stosujesz prawo ? Czy tylko jak jest Tobie wygodnie ? Czasami ludzie stoją przy pasach i plotkują , palą papierosa itd. Okazuje się , że się zatrzymałem niepotrzebnie. Tylko , czy to jest powód abym już nigdy się nie zatrzymywał ? Najczęściej jest im wtedy lekko głupio i odchodzą. Pewnie więcej tego nie zrobią. Wszyscy się uczymy. Ważne aby w przyjaznej atmosferze. Robie to też z innego powodu. Z tyłu w fotelikach siędzą moje ukochane maluchy. Chcę aby nauczyły się , że przepuszczanie pieszych to jest standard. Gość portalu: homonto napisał(a): > Mała uwaga tylko: > "Przepuszczasz WSZYSTKICH pieszych jak stoją przy pasach ? " > Według polskiego prawa pieszy nie ma pierwszeństwa wejścia na pasy przed nadjeż > dżający samochód. Takie prawo mają będąc już na pasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Falconos Re: Mądrze napisane IP: *.pz1-nat.espol.com.pl 17.11.11, 22:10 > Tak, przepuszczam wszystkich. > Dla zasady. Może kiedyś mnie ktoś przepuści lub żonę z dziećmi , żeby nie musia > ła '' wtargnąć '' na jezdnie ,żeby dzieciaki nie marzły. Żeby moja 75 letnia ma > ma nie stała w mrozie 10 minut '' na wysokości pasów '' , bo może bedzie więcej > takich jak ja ( nie wejdzie na pasy jak '' mówi prawo '' , bo się ZWYCZAJNIE B > OI !!! Mądrze napisane. Warto stosować się do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
arturpio chamstwo 18.11.11, 04:47 > Według polskiego prawa pieszy nie ma pierwszeństwa wejścia na pasy przed nadjeżdżający samochód. Takie prawo mają będąc już na pasach. Chamstwa prawem nie wyplenisz..... Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Zgadzam się z tym, co napisałeś. 17.11.11, 09:11 W Niemczech, Austrii, Holandii samochód się zatrzymuje przed przejściem pomimo tego, że nie ma tam takiego obowiązku. Ale jeśli pieszy zostanie potrącony na przejściu dla pieszych, problemy ma zawsze przede wszystkim kierowca. Takie zachowanie wobec rowerzysty jest w tych krajach niedopuszczalne i kierowcę spotkałaby za to surowa kara; na pewno na dłuższy czas straciłby prawo jazdy. U nas za to mówi się, że rowerzyści powinni zniknąć z ulic, tylko gdzie? Dróg rowerowych jest jak na lekarstwo, mieliby w ogóle zrezygnować z jazdy, bio paru samochodziarzom poprawiłby się komfort jazdy? Nieprawidłowe zachowania wobec rowerzystów usprawiedliwia się tym, że rowerzyści też czasami zachowują się nieprawidłowo i często nie posiadają oświetlenia(sic!). Dodatkowo samochodziarz często mówi, że rowerzysta powinien mieć kask, kamizelkę odblaskową, dodatkowe elementy oblaskowe - nic to nie da przy zachowaniach kierowców, które doświadczam codziennie jako rowerzysta. A mój rower ma sprawne, wymagane prawem oświetlenie, ja mam na sobie kamizelkę odblaskową oraz kask. Cóż, większość samochodziarzy to "kierowcy" w pierwszym pokoleniu, którym wydaje się, że rower to środek lokomocji dla tych, których nie stać na samochód, biedaków, a rowerzysta to taki gorszy użytkownik. Podnosi się także głos, że rowerzyści nie muszą mieć karty rowerowej. A ilu kierowców nie zna przepisów pomimo posiadania prawa jazdy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzxx Re: Zgadzam się z tym, co napisałeś. IP: *.ip.netia.com.pl 17.11.11, 09:32 Mała uwaga - rowerzyści (sam też jeżdzę) na sugestie dot obowiązkowego wyposażenia czy karty rowerowej odpowiadają agresywnym "a bo kierowcy to też... ". To nie prowadzi do niczego, niestety fakty są takie, że rowerzystów ginie dużo. Kask kiedyś nie był obowiązkowy na motorowerze, sam pamiętam czasy dzieciństwa, jeździłem z gołą głową - nic się nie stało, ale zagrożenie było duże. To jazda do pierwszego wypadku. Jeśli statystyki pokazują, że na rowerze jest x % szansy na stłuczkę lub upadek - to po co ryzykować? Tak samo nie ma obowiązku posiadania odzieży ochronnej na motocyklu - a potem ludzie jeżdzą w adidasach i dżinsach. Tylko czy złamana i starta do kości noga jest później warta "mania racji" na drodze? Fakt, że to druga strona była winna, nie zrekompensuje bólu i straconego zdrowia. Część rowerzystów jest rozsądna, zna przepisy i się zabezpiecza, ale co z resztą ? Szczególnie przy takich zachowaniach kierowców powinniśmy popierać obowiązek jazdy w kasku, oraz konieczność posiadania karty rowerowej - moim zdaniem przynajmniej w terenie zabudowanym i na głównych drogach. Wiedza o ruchu drogowym nie zaszkodzi, skoro wolno jeździć po drodze publicznej i brać udział w ruchu, to jak można nie znać jego zasad? Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Zgadzam się z tym, co napisałeś. 17.11.11, 09:58 Warto się zabezpieczyć: założyć kask, kamizelkę odblaskową. Należy także znać przepisy. O posiadaniu sprawnego oświetlenia nie wspominam, bo tego wymaga prawo. Ale nie zabezpieczysz się od chamstwa kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Zgadzam się z tym, co napisałeś. IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 14:36 Widziałeś kiedyś przed czym chroni taka wydmuszka rowerowa? Spieszę poinformować, że w sumie to przed niczym nie chroni, bo rzadko zdarza się, że polecisz na czubek głowy - to raz. W tym przypadku na bank kask ochroniłby mu obojczyk - to dwa. A trzy miałem na mieście wypadek motocyklem, bardzo podobna sytuacja do tej, wręcz wzorcowo podobna, tylko pojazd inny, prędkość 48 km/h od momentu hamowania, ale tylko 5m zdążyłem hamować, kask integralny, dobrej marki został zmasakrowany, bo uderzyłem głową w pojazd, nie chciałbyś w takim kasku nawet chodzić i biegać, nie mówiąc o jeździe na rowerze. Dlatego przestańcie już pier...niczyć o tych kaskach na rowery, te badziewia które można nabyć nawet nie dają dobrego samopoczucia. Żeby w miarę uniknąć obrażeń, to w tym wypadku nawet zbroja crossowa by trochę go poobijała, fakt skończyło by się na siniakach ;-). A co do kierowcy samochodu, to nawet nie chce mi się pisać, wszyscy już napisali jasno co z taką osobą powinno się zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Przed debilami za kółkiem kask z pewnością nie 18.11.11, 11:32 uchroni. Może uchronić w przypadku "zwykłej" wywrotki. Tyle, że będąc dzieckiem i nastolatkiem miałem trochę wywrotek, zniszczony składak od skakania, a jestem zdrowy :-) Z drugiej strony słyszałem o przypadku śmierci na zwykłym turystycznym rajdzie rowerowym, podczas którego dziewczyna wpadła w jakąś dziurę, przewróciła się i uderzyła głową o grunt, ponosząc śmierć. Może kask by tu pomógł. Kiedyś czytałem o badaniach, które ktoś zrobił na temat traktowania rowerzystów w kaskach i kamizelkach odblaskowych vs. tych bez kasków i kamizelek. Kierowcy zachowywali faktycznie mniejsze odstępy przy wyprzedzaniu tych "lepiej wyposażonych". Odpowiedz Link Zgłoś
jozefow512 Re: Zgadzam się z tym, co napisałeś. 17.11.11, 22:06 Gość portalu: zzxx napisał(a): > Mała uwaga - rowerzyści (sam też jeżdzę) na sugestie dot obowiązkowego wyposaże > nia czy karty rowerowej odpowiadają agresywnym "a bo kierowcy to też... ". Karta rowerowa? Kolego obudź się, mamy XXI wiek. W tej konkretnej sytuacji karta rowerowa nic by nie pomogła. Oceniając sytuację to bardziej kierowcy scenica przydałoby się prawo jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Wielu ma prawo jazdy, a przepisów też nie znają. 18.11.11, 11:34 Tak to przynajmniej wygląda w życiu codziennym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Nie w Holandi IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 18.11.11, 00:20 tylko tam gdzie jest znak nakazujacy ustapic pierwszenstwo albo na przejsciach ciaglych (bez wydzielonej wysepki) a tak rzadko ktos sie zatrzymuje Odpowiedz Link Zgłoś
arturpio Re: we Francji 18.11.11, 04:52 we Fr pieszy ma ZAWSZE pierwszenstwo, na przejsciu i poza. Proste : jest slabszy i bardziej miekki niz karoseria samochodu. No i poza tym, Fr nie jest krajem barbarzynskim - prawo jazdy nie jesi "licence to kill", jak to sie wydaje polskim nuworyszom, ktorzy sie wlasnie przesiedli z furmanek do stalowych puszek. Problem : gdy lezeli na furmance, to w tym zaprzegu mimo wszystko byl ktos kto mial mozg i myslal : kon. Teraz konia brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: we Francji IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 18.11.11, 19:58 Polacy sa bardzo podobni do Holendrow... z ta roznica ze w NL to rower wygrywa na drodze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. glupis IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 18.11.11, 00:23 kask nie jest obowiazkowy, rowerzysci posiadajacy kask czesciej sa ofiarami takich zdarzen bo kierowcy mylnie zakladaja ze rowerzysta jest lepiej chroniony i pozwlaja sobie na wiecej - nawet bardzo dobry kask nie zapewnia ochrony przy tego typu zdarzeniach tyle w temacie kaskow ktore daja tyle samo w poprawie bezpieczenstwa co nakaz calodobowej jazdy na swiatlach Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Kierowcy tego samochodu powinno się zabrać prawo 17.11.11, 08:19 jazdy dożywotnio. Po pierwsze, za nieudzielenie pomocy ofierze wypadku każdy kierowca powinien tracić prawo jazdy na zawsze. Jeśli nie potrafi się wywiązać z obowiązków, wynikających z posiadanych pewnych przywilejów, to powinno się cofnąć przywilej. Nie ma obowiązku posiadania prawa jazdy. Po drugie, ten wypadek wygląda na celowe działanie, jakby kierowca chciał udowodnić coś temu rowerzyście. Takich pseudokierowców pownno eliminować się z ruchu raz na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
73maksym Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego 17.11.11, 08:23 A jaka jest maksymalna dopuszczalna prędkość na tym odcinku drogi ? Bo widzę, że to droga wyższej klasy, odcinek zbliża się do węzła drogowego... Pytanie czy rowerzysta miał prawo korzystać z jezdni ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mariaczczi1 Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego 17.11.11, 08:43 73maksym napisał: > A jaka jest maksymalna dopuszczalna prędkość na tym odcinku drogi ? > Bo widzę, że to droga wyższej klasy, odcinek zbliża się do węzła drogowego... > Pytanie czy rowerzysta miał prawo korzystać z jezdni ??? Bravo bravisimo. Powinien go rozjechać a nie potącić. Nawet zawrócić i rozjechać jeszcze raz aby się upewnić , że drugi raz nie będzie tam jechał. Nie miał kasku, butów ochronnych , okularów spawalniczych i ważnej karty zdrowia i nie należał do poznańskich Słowików. Jesteś DRAMAT Odpowiedz Link Zgłoś
73maksym Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego 17.11.11, 08:50 Wcale tak nie twierdzę, to już sobie sam dopowiedziałeś ty ... Jazda niezgodnie z przepisami nie jest powodem do rozjechania rowerzysty, absolutnie. Więc nie demonizuj... Przepisy do których chcę nawiązac nie maja na celu ograniczenia swobody rowerzystów, tylko właśnie ich bezpieczeństwo ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as A co na to przełozeni komendy w dąbiu? IP: 80.50.142.* 17.11.11, 08:50 rzeczniku policji wytłumacz ludowi jak ta sprawa jest wyjasniana.Co wiecie ?Nie wykrycie tego mimo nagrań sprawia to że inni kierowcy gdy potrąca rowerzystę to też bedą uciekac z miejsca zdarzenia bo to im lepiej się opłaci . Czy was nie uczą tego że łatwiej jest wykryć sprawcę od razu niż po 2 miesiacach.Wypadało by zabrać sprawę z komendy z dąbia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pikuś Re: A co na to przełozeni komendy w dąbiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.11, 10:08 Przy takim nagraniu i nic nie robieniu Policji, należałoby zacząć od sprawdzenia samochodów policjantów z tej komendy i ich rodzin. Poszkodowanemu życzę dużo zdrowia, wszystkim - rowerzystom bezpiecznego współistnienia na drogach a temu baranowi ze Scenica - odsiadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krism4a1 Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.globalconnect.pl 17.11.11, 08:51 Litości, przerabialiśmy to pod poprzednim tekście. NIe miał prawa, tylko obowiązek tamtędy jechać!!!! Nie zamydlajcie sprawy głupotami tylko szukajmy sprawcy który uciekł z miejsca wypadku. Pocieszające w tym jest to, że jak złapią kierowcę to poszkodowany po takim nagłośnieniu sprawy wyciągnie odszkodowanie, że scienic pójdzie na sprzedarz. Odpowiedz Link Zgłoś
73maksym Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego 17.11.11, 09:19 Zgodnie z kodeksem drogowym rowerzysta na drodze dwujezdniowej o dopuszczalnej prędkości powyżej 70km/h nie może korzystać z jezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Nie znalazłem takiego przepisu w kodeksie drogowym 17.11.11, 09:31 Mógłbyś go podać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzxx Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.ip.netia.com.pl 17.11.11, 09:35 Zgodzę się, że to mało rozsądne aby jechać po takiej drodze, ale skąd wymyśliłeś taki przepis ? Pierwsze słyszę. Jedyny podobny, który znam, mówi o możliwości korzystania z chodnika w takich warunkach, nie o konieczności zjechania z jezdni. Podaj podstawę prawną proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
73maksym Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego 17.11.11, 10:18 Wszedłem do Kodeksu Drogowego, żeby dokładnie przeczytać oryginalny tekst (bo interpretacji jest w cholerę)... i masz rację. Te capy z Sejmu tak to sformułowały, że rzeczywiście rowerzysta może, ale nie musi... (Dział 2, Rozdział 2, Oddział 11, Art. 33, pkt. 5 z DU nr 98 poz. 602 z 1997r. wraz z aktualizacjami, ostatnia w 2011r.) Jednak zamysł tego był taki, że po prostu rowerzysta na drodze więcej niż dwupasowej o prędkości powyżej 50km/h nie jest bezpieczny i najlepiej żeby poruszał się ścieżką rowerową, a jak takiej nie ma to chodnikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volve Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.11, 08:59 A co ma dopuszczalna prędkość do rowerzysty ? Z tego co pamiętam, to rowerzysta nie może poruszać się na autostradzie i drogach ekspresowych. No i oczywiście na drogach, gdzie występuje znak zakazu poruszania się rowerem. A na tym odcinku z tego co pamiętam, to jest albo 70 km/h albo 80km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
73maksym Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego 17.11.11, 09:17 Zgodnie z kodeksem drogowym rowerzysta na drodze dwujezdniowej o dopuszczalnej prędkości powyżej 70km/h nie może korzystać z jezdni. Pozostaje mu chodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Może korzystać z jedni w takim przypadku. 17.11.11, 09:23 Może (ale nie musi) korzystać z chodnika, jeśli dopuszczalna prędkość jest wyższa niz 50km/h, a chodnik ma minimum 2m szerokości. Może także korzystać z chodnika przy złej pogodzie. Po prostu może wybrać Odpowiedz Link Zgłoś
73maksym Re: Może korzystać z jedni w takim przypadku. 17.11.11, 10:18 Wszedłem do Kodeksu Drogowego, żeby dokładnie przeczytać oryginalny tekst (bo interpretacji jest w cholerę)... i masz rację. Te capy z Sejmu tak to sformułowały, że rzeczywiście rowerzysta może, ale nie musi... (Dział 2, Rozdział 2, Oddział 11, Art. 33, pkt. 5 z DU nr 98 poz. 602 z 1997r. wraz z aktualizacjami, ostatnia w 2011r.) Jednak zamysł tego był taki, że po prostu rowerzysta na drodze więcej niż dwupasowej o prędkości powyżej 50km/h nie jest bezpieczny i najlepiej żeby poruszał się ścieżką rowerową, a jak takiej nie ma to chodnikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volve Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.11, 09:43 Proszę podać przepis, bo ja nic takiego nie mogę znaleźć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pikuś Re: Art.33 pkt. 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.11, 10:14 Podałeś przepis, który zezwala na poruszanie się rowerzyście w tym miejscu. Podaj przepis, który tego zabrania. W mojej ocenie chodnik w tym miejscu nie ma 2 metrów i nie widać tam wydzielonej drogi dla rowerów. Odpowiedz Link Zgłoś
73maksym Re: Art.33 pkt. 5 17.11.11, 10:20 Wszedłem do Kodeksu Drogowego, żeby dokładnie przeczytać oryginalny tekst (bo interpretacji jest w cholerę)... i masz rację. Te capy z Sejmu tak to sformułowały, że rzeczywiście rowerzysta może, ale nie musi... (Dział 2, Rozdział 2, Oddział 11, Art. 33, pkt. 5 z DU nr 98 poz. 602 z 1997r. wraz z aktualizacjami, ostatnia w 2011r.) Jednak zamysł tego był taki, że po prostu rowerzysta na drodze więcej niż dwupasowej o prędkości powyżej 50km/h nie jest bezpieczny i najlepiej żeby poruszał się ścieżką rowerową, a jak takiej nie ma to chodnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Nigdzie nie napisałem, że rowerzyście nie wolno 17.11.11, 10:21 sie tam poruszać. Odpowiedz Link Zgłoś
73maksym Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego 17.11.11, 09:18 Zgodnie z kodeksem drogowym rowerzysta na drodze dwujezdniowej o dopuszczalnej prędkości powyżej 70km/h nie może korzystać z jezdni. Pozostaje mu chodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pikuś Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.11, 10:15 Podaj podstawę prawną. Poza tym nawet jeśli ona istnieje to odwracasz kota ogonem. Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Jeśli nie ma tam znaku "zakaz wjazdu rowerów", ani 17.11.11, 09:14 nie jest to droga wyłącznie dla pojazdów samochodowych, to mógł się tam poruszać. Odpowiedz Link Zgłoś
73maksym Re: Jeśli nie ma tam znaku "zakaz wjazdu rowerów" 17.11.11, 09:18 Zgodnie z kodeksem drogowym rowerzysta na drodze dwujezdniowej o dopuszczalnej prędkości powyżej 70km/h nie może korzystać z jezdni. Pozostaje mu chodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Podaj konkretny przepis. 17.11.11, 09:25 Przepisy dodatkowe o ruchu rowerów, motorowerów oraz pojazdów zaprzęgowych nie zawierają przepisu, o którym wspominasz. Odpowiedz Link Zgłoś
73maksym Re: Podaj konkretny przepis. 17.11.11, 10:00 Odsyłam do ostatniej aktualizacji Kodeksu Drogowego, która właśnie dotyczy ruchu rowerowego. Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Oddział 11 Przepisy dodatkowe o ruchu rowerów, 17.11.11, 10:07 motorowerów oraz pojazdów zaprzęgowych - nie ma tam takiego przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś
niewiecki Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego 18.11.11, 02:15 to chyba ty byłes tym scenikiem na tej drodze bo nie to jest przedmiotem dykusji o czym próbujesz majaczyć nie mając o tm pojecia a nieudzielenie pomocy i ucieczka z miejsca wypadku piracie drogowy z renówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Gdyby potrąconym był Krzystek albo kom. woj. Polic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.11, 09:05 No??? Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Bierność i niechciejstwo policji są porażające. 17.11.11, 09:16 Kiedyś wezwałem policję, bo do sąsiadów przez okno wchodzili dwaj faceci. Przez 45 minut nikt nie przyjechał. Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: Bierność i niechciejstwo policji są porażając 17.11.11, 09:46 Nie przyjechali bo już tam byli, w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pikuś Re: Bierność i niechciejstwo policji są porażając IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.11, 10:18 A to w całym kraju tak jest. Jechałem kiedyś z Gostynina do Płocka (ok. 23 km) przede mną jechał samochód całą szerokością jezdni (wężykiem Jasiu, wężykiem). Zadzwoniłem na Policję z informacją, że gość jest prawdopodobnie pijany, podałem nr rejestracyjny itd. NIKT się nie zjawił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Może ustalono, że nie należy go znaleźć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.11, 09:50 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as sprawa ma dwa wątki znalezienie sprawcy IP: 80.50.142.* 17.11.11, 10:07 i praca policji nad tą sprawą . a tymczasem niektórzy zaśmiecają wątek wtykami czy rowerzysta powinien tamtędy jechać czy nie.Pewne jest jedno że kierowca żle zachowal się po wypadku .A skoro jest tam taki ruch co tu sugerujecie to dziwne że nikt nie znalazł się taki który goniłby pirata, jak to miało miejsce na Przyjaciół Żołnierza po potrąceniu pieszych i słynny pościg motocyklisty . Od zakończenia tej sprawy zależy jak bedą zachowywać się kierowcy po podobnych zdarzeniach czy bedą uciekac czy jednak próbować pomóc.A nacisk mediów bedzie miał wpływ na pracę policji.Przypominam policjantom że jestescie na naszym utrzymaniu i to my wam fundujemy wcześniejsz emerytury coś społeczeństwu się za to należy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble Może straż miejsca wyśledzi. IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 22:58 Mają specjalistów, sprzęt, doświadczenie, poparcie Karśnickiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zr Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.11, 11:39 Używajcie kierunkowskazów! Sygnalizujcie ZAMIAR skrętu. Minimóm 3 sekundy przed naciśnięciem hamulca. Odpowiedz Link Zgłoś
mitoogorkach Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego 17.11.11, 12:58 "Na forum gazety odezwało się kilka osób posiadających pomysły, sprzęt, oprogramowanie i wiedzę pozwalającą poprawić jakość nagrania." Ja pieprze, policja nie moze polepszyc sobie jakosci nagrania ! hahahaha KOSMOS, Polska policja bezradna! Polska policja bezradna! Ja nie wierze co czytam! w 2011 roku osoby z FORUM pomagaja poliscji polskiej w wyostrzeniu obrazu! Co za biedny kraj nie moge. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Superpolicjantka Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 14:16 Oni nie pomagają policji tylko poszkodowanemu. Policja już dawno zadecydowała, że nic już w tej sprawie nie mają zamiaru zrobić i tylko symuluje jakiekolwiek działania. Poszli po linii najmniejszego oporu, obejrzeli nagrania z kilku kamer w pobliżu zdarzenia tylko tam gdzie odjechał kierowca. Mieli za niskie IQ aby sprawdzić monitoring z kamer na trasie którą jechał przed tym wypadkiem. Do tego jeszcze odmówili pokrzywdzonemu dostępu do jakichkolwiek materiałów sprawy, ponieważ uważali się na tyle mądrych, że nie pozwolą byle komu aby ich ktokolwiek pouczał. Są doskonale przeszkoleni w umarzaniu spraw a poszkodowany chciał im tylko utrudnić życie. Odpowiedz Link Zgłoś
norbert2225 Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego 17.11.11, 14:01 ja nie mam zadnych mozliosci ci pomoc ale zycze poodzenia napewno spolnymi silami znajdziecie tego drania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: portowa Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.11.11, 14:34 Ale co do cholery robil rowerzysta na drodze szybkiego ruchu bo jest to droga szybkiego ruchu - trzy pasy w jednym kierunku i droga oddzielona od zabudowan pasem ochronnym i chodnikiem. nalezy zatem znalezc i ukarac kierowce a przy okazji ukarac rowerzyste za bezmyslnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Rowerzysta miał prawo tam jechać, 18.11.11, 11:36 jeśli nie było znaku, że nie może. Nawet gdyby nie miał prawa tam się znajdować, to kierowca scenika nie miał prawa tak się zachować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.nette.pl 17.11.11, 14:48 Popracowałem trochę nad tym zdjęciem. O to rezultat: img824.imageshack.us/img824/2152/76265140.jpg Ostatnia litera to bardzo prawdopodobnie F Rejestracja to chyba ZS ***F Trzeba sprawdzić, w którym roku rejestrowane były samochody z tą literą na końcu. Rocznik to 96-99. Powinno udać się zidentyfikować sprawcę. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.krosoft.pl 17.11.11, 15:59 więc jeśli to będzie ZS z końcówką F to: II zasób – 2 litery + 4 cyfry + 1 litera – 199 980 kombinacji (np. XY 1234A) III zasób – 2 litery + 3 cyfry + 2 litery – 399 600 kombinacji (np. XY 123AC) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 16:04 Gość portalu: abc napisał(a): > więc jeśli to będzie ZS z końcówką F to: > > II zasób – 2 litery + 4 cyfry + 1 litera – 199 980 kombinacji (np. > XY 1234A) > III zasób – 2 litery + 3 cyfry + 2 litery – 399 600 kombinacji (np. > XY 123AC) Taaa... 200 tysięcy renault scenic w Szczecinie... Myślisz ty czasami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.krosoft.pl 17.11.11, 16:16 600 tys to jest cały zasób numerów, z tego, nie wiem, moze polowa wykorzystana, 1 na 5000 to scenic z tych roczników i tego koloru, czyli moze 60 takich samochodow, a juz prawie napewno z tymi felgami zostaje z 5 a ja tylko staram sie pomoc, a nie dopie...c komus innemu na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.krosoft.pl 17.11.11, 16:20 no ale tutaj mozna tez powiedziec ze znamy ostatnia litere, wiec troche prosciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.home.aster.pl 17.11.11, 19:39 Przy tej rozdzielczości uzyskanie litery F/T/E/P przez przypadek to nic trudnego - piksele są wielkości jednego "szczebelka" w literze... toże ułożyło się "F" wcale nie oznacza że taka była ostatnia litera rejestracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 17:15 Tja, a Sceniców z tego rocznika, jest oczywiście w Szczecinie 600 tysięcy i nie ma żadnego innego auta. jaki problem dopasować w takim wypadku nr rejestracyjny z F na końcu do aut tego typu (czyli rocznik pomiędzy 96, a 99)? Ile będzie takich aut? Ze 4? Z 5? Więcej pewnie nie. A jakim wielkim problemem jest sprawdzenie który z tych 4-5 będzie w odpowiednim kolorze i będzie widać, że była ingerencja w tylną prawą część pojazdu? 1? Najlepiej żeby za Policję wszystko zrobili obywatele, a później Komendant dostanie nagrodę za "sprawne ujęcie sprawcy" ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego IP: *.krosoft.pl 17.11.11, 17:53 ty mi nie wypominaj braku myslenia tylko przeczytaj co napisalem, jest 600 tys MOZLIWYCH kombinacji rejestracji z 2 literowym poczatkiem i koncowka, w ktorej jest litera, nie wszystkie sa wykorzystane i wez sie nie udzielaj lepiej tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Naiwne gazetowe badziewie: w tym Scenicu za 17.11.11, 21:12 kierownicą był z pewnością jakiś kumpel albo rodzina policjanta, burmistrza, sędziego, prokuratora czy proboszcza ... Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego Odpowiedz Link Zgłoś
arturpio typowy polski pirat 18.11.11, 04:45 Dzisiaj (17/11) mi tez taki pirat zajechal droge, na Bardzkiej we Wroclawiu. Przed wiaduktem ruch jest redukowany do 1go pasa. Wszyscy wiec zjezdzaja na prawa i ustawiaja sie powoli w kolejce. Pirat trabiac wyprzedzil innych, dojechal na pelnej szybkosci do konca drugiego pasa, pojechal jeszcze po namalowanej na jezdni wysepce i gdy juz dalej nie mogl jechac, to sie wepchnal na sile na prawy pas, miedzy 2 samochody. Tylko moje hamowanie uratowalo go od wypadku... Takich chamow trzeba fotografowac i wywieszac na widok publiczny + skladac systematycznie skarge o dokonaniu przestepstwa. Moze to poprawi opinie o "polskim kierowcy", ktora jest chyba najgorsza w europie... Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Dlaczego wszyscy wcześniej ustawiają się w kolejce 18.11.11, 11:44 a kierowca, który dojeżdża do końca drugiego pasa, który zanika, jest uważany za cwaniaka? Do zwężenia ruch powinien się odbywać obydwoma pasami, a przy zwężeniu powinno się wjeżdżać na pozostały pas "na zamek błyskawiczny" - raz z jednego, raz drugiego pasa. Fukcjonuje to znakomicie w Niemczech, ale w Polsce uczy się jazdy tyłem między chorągiewkami, co w trakcie ruchu ulicznego się nie zdarza, a nie uczy się rzeczy praktycznych. Z Twoich słów wynika, że ten kierowca zrobił opisany manewr zbyt gwałtownie, ale problem braku umiejętności jazdy przy zwężeniu drogi pozostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: typowy polski pirat IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 18.11.11, 20:03 cham zachowal sie jak niemeic i jechal do konca i wjechal na zamek - jedz do Niemeic i sprobuj nie wpuscic takiego jak on a dostaniesz calkiem spory mandat. Odpowiedz Link Zgłoś
yorgo1988 Wszyscy szukają bezkarnego pirata drogowego 24.11.11, 07:31 Hej, ciekawe czy autobus jadący przed renault scenic już po opuszczeniu skrzyżowania też miał monitoring, i czy został sprawdzony?? Odpowiedz Link Zgłoś