Gość: jasio IP: 82.145.76.* 20.01.05, 09:36 ciekawe ile wynosi stawka za metr kwadratowy???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 09:52 Do tej pory było ok. 8,14 za metr. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.popielarz Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS 20.01.05, 11:54 To strasznie drogo!!! przecie to mieszkania dla ludzi którzy nie są "milionerami". Za 50 m2 wychodzi ponad 400 zł. A media? Fundusz remontowy? A możę "ja" policzyłeś wszystkie opłaty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 14:38 Niestety ja nie polczyłam wszystkich opłat. To bez pradu, gazu, i chyba nawet ogrzewania. Niestety takie są fakty. Wliczony w to jest tylko kredyt który TBS zaciągnął na budowę. To w sumie i tak dość tanio w porównaniu z np. Warszawa:) Tam jest coś koło 12 zł za metr. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.popielarz Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS 20.01.05, 15:25 Jesli to z kredytem to inna sprawa. Jaka czesc opłaty to kredyt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: violetta Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: *.szczecin.mm.pl 23.01.05, 21:03 Podwyżka czynszu jeszcze tak nie razi w oczy z tym co uchwalili sobie na zgromadzeniu odnośnie opłaty stałej za wodę. Nie wiem na jakiej podstawie STBS żąda sobie od każdego mieszkańca opłaty stałej za wodę, którą przelicza na m2 mieszkania, podam przykładowo: mam mieszkanie 52.64 m2 i muszę zapłacić STBS koszty stałe za wodę 90,13 zł co 6 miesięcy bez względu na to czy używam wodę czy nie. Tak więc płacę rocznie 180.26 zł.za to,że mam dostarczoną wodę, zrozumiałabym to gdyby te pieniądze pobierały wodociągi, ale do tej pory nie rozumiem na jakiej podstawie pobiera je STBS i czy jest to zgodne z prawem.Żadna spółdzielnia mieszkaniowa nie stosuje takich opłat. Może ktoś wytłumaczy mi te zasady. Pozdrawiam wszystkich mieszkańców TBS-ów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: 217.153.6.* 23.01.05, 21:30 Podwyzki nie bolalby tak mocno gdyby cos w zamian robiono dla lokatorow.Czynsz w kamienicy w ktorej mieszkam (sam front bez oficyny)bez oplat za wode prad gaz wywoz smieci to rocznie ok 110 000 zl.Co TBS robi z tymi pieniedzmi tego nie wiem.Kamienica nie remontowana podupada.Komu na tym zalezy? Kto ma w tym interes? Jak dlugo to bedzie trwalo? Na ul. przy ktorej mieszkam jest ok 40-sci numerow to rocznie daje grubo ponad 4mln zl a takich ulic jest w gesti TBS-u kilkadziesiat.Czy nasze czynsze sa "przejadane" przez administracje nieudacznikow? Prawda,dla czlowieka jest tym, co czyni z niego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Paździoch Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: 62.69.200.* 23.01.05, 21:51 gryfie to jest prawie 9,200 zł miesięcznie! czy to możliwe? mp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: 217.153.6.* 24.01.05, 10:39 Gość portalu: Marian Paździoch napisał(a): > gryfie to jest prawie 9,200 zł miesięcznie! czy to możliwe? > mp. Podziel ta sume przez 15-stu lokatorow,bo tyle jest mieszkan na "froncie" a wyjdzie Tobie czynsz w wysokosci ok 600zl od mieszkania. Sprawa dotyczy tego co dzieje sie z pieniedzmi za czynsz.Dlaczego nie remontuje sie klatki schodowej ,elewacji, dachu itd Prawda,dla czlowieka jest tym,co czyni z niego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zywy Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:23 A czy ktos zna przypadki gdzie mieszkania TBS przeszły na wlasność bo ile pokolen bedzie spłacać ten ich kredyt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 24.01.05, 16:29 Dobre pytanie. Czy ktoś z partycypantów wie jaki czynsz będzie płacił po spłacie kredytu? I czy TBS zakłada możliwość sprzedaży mieszkań po spłacie kosztów kredytu? I co z pozostałymi kosztami inwestycji? Czytałem przykładowo, że działkę daje Gmina. Czy w umowie coś na ten temat wykupu jest? Pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
korfi Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS 24.01.05, 16:32 Mieszkania w TBS-ach wg obowiązującego prawa nie mogą przechodzić na własność lokatorów. Są finansowane z KFM-u. ----------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 24.01.05, 16:38 OK, ale składową czynszu-opłaty jest kredyt. Czy oznacza to że po jego spłacie automatycznie czynsz spadnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zywy Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:52 Jeśli nigdy nie przejdą na własność to przez 50lat mge placic 8,54zł za metr a potem moje dzieci i w efekcie cały blok moznaby kupić za te pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 24.01.05, 16:58 Toż się pytam: Czy w umowach macie jasno okreslony sposób naliczania czynszu? I czy z niego wynika jaki ów będzie za xx lat po spłacie owego kredytu? Odpowiedz Link Zgłoś
korfi Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS 24.01.05, 18:24 Przeczytaj umowę, przepisy, popytaj i będziesz wiedział co i jak. Ja nie znam sprawy dogłębnie bo mnie nie interesuje ta forma mieszkania. A jakby co to masz mozliwośc budowania indywidualnie, kupowania od developera, od spółdzielni lub na rynku wtórnym. Mozliwosci jest wiele, nie ma co sie napinać, lepiej sie doinformować i wybrać odpowiednią. ----------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozi Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 08:51 Napiszcie jak dlugo miezkacie w TBS, no i w umowie jest cos o kredycie Odpowiedz Link Zgłoś
przecznik_prasowy Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS 25.01.05, 09:06 Czegos tu nie rozumiem. O ile wiem funkcjonowanie TBS ow to de facto wynajmowanie mieszkania, wiec nie moze byc mowy o porownywaniu ze spoldzielniami mieszkaniowymi, o uzaleznianiu oplat od tego ile wynosi jakis kredyt, o przechodzeniu mieszknia na wlasnosc itp. myle sie? bo jesli nie to przseciez decydujac sie na tego typu mieszkanie wiedzieliscie, ze tak to wyglada Odpowiedz Link Zgłoś