Dodaj do ulubionych

Podwyżki w mieszkaniach TBS

IP: 82.145.76.* 20.01.05, 09:36
ciekawe ile wynosi stawka za metr kwadratowy????
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 09:52
      Do tej pory było ok. 8,14 za metr.
      • maciej.popielarz Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS 20.01.05, 11:54
        To strasznie drogo!!! przecie to mieszkania dla ludzi którzy nie są "milionerami".

Za 50 m2 wychodzi ponad 400 zł. A media? Fundusz remontowy?

A możę "ja" policzyłeś wszystkie opłaty?
        • Gość: ja Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 14:38
          Niestety ja nie polczyłam wszystkich opłat. To bez pradu, gazu, i chyba nawet
          ogrzewania. Niestety takie są fakty. Wliczony w to jest tylko kredyt który TBS
          zaciągnął na budowę. To w sumie i tak dość tanio w porównaniu z np. Warszawa:)
          Tam jest coś koło 12 zł za metr.
          • maciej.popielarz Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS 20.01.05, 15:25
            Jesli to z kredytem to inna sprawa.

Jaka czesc opłaty to kredyt?
        • anamar Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS 20.01.05, 15:13
          może okna wyszły drogo
    • Gość: violetta Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: *.szczecin.mm.pl 23.01.05, 21:03
      Podwyżka czynszu jeszcze tak nie razi w oczy z tym co uchwalili sobie na
      zgromadzeniu odnośnie opłaty stałej za wodę. Nie wiem na jakiej podstawie STBS
      żąda sobie od każdego mieszkańca opłaty stałej za wodę, którą przelicza na m2
      mieszkania, podam przykładowo: mam mieszkanie 52.64 m2 i muszę zapłacić STBS
      koszty stałe za wodę 90,13 zł co 6 miesięcy bez względu na to czy używam wodę
      czy nie. Tak więc płacę rocznie 180.26 zł.za to,że mam dostarczoną wodę,
      zrozumiałabym to gdyby te pieniądze pobierały wodociągi, ale do tej pory nie
      rozumiem na jakiej podstawie pobiera je STBS i czy jest to zgodne z
      prawem.Żadna spółdzielnia mieszkaniowa nie stosuje takich opłat. Może ktoś
      wytłumaczy mi te zasady. Pozdrawiam wszystkich mieszkańców TBS-ów.
      • Gość: Gryf Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: 217.153.6.* 23.01.05, 21:30
        Podwyzki nie bolalby tak mocno gdyby cos w zamian robiono dla lokatorow.Czynsz
        w kamienicy w ktorej mieszkam (sam front bez oficyny)bez oplat za wode prad
        gaz wywoz smieci to rocznie ok 110 000 zl.Co TBS robi z tymi pieniedzmi tego
        nie wiem.Kamienica nie remontowana podupada.Komu na tym zalezy? Kto ma w tym
        interes? Jak dlugo to bedzie trwalo?
        Na ul. przy ktorej mieszkam jest ok 40-sci numerow to rocznie daje grubo ponad
        4mln zl a takich ulic jest w gesti TBS-u kilkadziesiat.Czy nasze czynsze
        sa "przejadane" przez administracje nieudacznikow?

Prawda,dla czlowieka jest tym, co czyni z niego czlowieka.
        • Gość: Marian Paździoch Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: 62.69.200.* 23.01.05, 21:51
          gryfie to jest prawie 9,200 zł miesięcznie! czy to możliwe?
          mp.
          • Gość: Gryf Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: 217.153.6.* 24.01.05, 10:39
            Gość portalu: Marian Paździoch napisał(a):

> gryfie to jest prawie 9,200 zł miesięcznie! czy to możliwe?
            > mp.

Podziel ta sume przez 15-stu lokatorow,bo tyle jest mieszkan na "froncie" a
            wyjdzie Tobie czynsz w wysokosci ok 600zl od mieszkania.
            Sprawa dotyczy tego co dzieje sie z pieniedzmi za czynsz.Dlaczego nie remontuje
            sie klatki schodowej ,elewacji, dachu itd

Prawda,dla czlowieka jest tym,co czyni z niego czlowieka.
            • Gość: Zywy Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:23
              A czy ktos zna przypadki gdzie mieszkania TBS przeszły na wlasność bo ile
              pokolen bedzie spłacać ten ich kredyt?
              • Gość: Fugazi Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 24.01.05, 16:29
                Dobre pytanie.
                Czy ktoś z partycypantów wie jaki czynsz będzie płacił po spłacie kredytu?
                I czy TBS zakłada możliwość sprzedaży mieszkań po spłacie kosztów kredytu?
                I co z pozostałymi kosztami inwestycji? Czytałem przykładowo, że działkę daje
                Gmina.
                Czy w umowie coś na ten temat wykupu jest?

Pozdrawiam
                Fugazi
              • korfi Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS 24.01.05, 16:32
                Mieszkania w TBS-ach wg obowiązującego prawa nie mogą przechodzić na własność
                lokatorów. Są finansowane z KFM-u.

-----------------------------
                • Gość: Fugazi Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 24.01.05, 16:38
                  OK, ale składową czynszu-opłaty jest kredyt.
                  Czy oznacza to że po jego spłacie automatycznie czynsz spadnie?
                  • Gość: Zywy Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:52
                    Jeśli nigdy nie przejdą na własność to przez 50lat mge placic 8,54zł za metr a
                    potem moje dzieci i w efekcie cały blok moznaby kupić za te pieniądze.
                    • Gość: Fugazi Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 24.01.05, 16:58
                      Toż się pytam: Czy w umowach macie jasno okreslony sposób naliczania czynszu?
                      I czy z niego wynika jaki ów będzie za xx lat po spłacie owego kredytu?
                    • korfi Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS 24.01.05, 18:24
                      Przeczytaj umowę, przepisy, popytaj i będziesz wiedział co i jak. Ja nie znam
                      sprawy dogłębnie bo mnie nie interesuje ta forma mieszkania. A jakby co to masz
                      mozliwośc budowania indywidualnie, kupowania od developera, od spółdzielni lub
                      na rynku wtórnym. Mozliwosci jest wiele, nie ma co sie napinać, lepiej sie
                      doinformować i wybrać odpowiednią.

-----------------------------
    • Gość: ozi Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 08:51
      Napiszcie jak dlugo miezkacie w TBS, no i w umowie jest cos o kredycie
    • przecznik_prasowy Re: Podwyżki w mieszkaniach TBS 25.01.05, 09:06
      Czegos tu nie rozumiem.
      O ile wiem funkcjonowanie TBS ow to de facto wynajmowanie mieszkania, wiec nie
      moze byc mowy o porownywaniu ze spoldzielniami mieszkaniowymi, o uzaleznianiu
      oplat od tego ile wynosi jakis kredyt, o przechodzeniu mieszknia na wlasnosc
      itp.

myle sie?
      bo jesli nie to przseciez decydujac sie na tego typu mieszkanie wiedzieliscie,
      ze tak to wyglada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka