Dodaj do ulubionych

Pamiętacie sklepy..?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 10:44
A propos wystawy rzeczy codziennych - pamiętacie sklepy z dawnych lat? "Barbara", PDT, pierwsze butiki ("Magda", "Sara")? Sklepy z pamiątkami, hi hi, takie koszmarki tam były, plastikowa, biała Wenus w muszli...
Obserwuj wątek
    • Gość: andreas Re: Pamiętacie sklepy..? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 10:50
      moi rodzice sprzedawali takie długopisy Jacek i Agatka!
      Taka bajka była...
    • Gość: e.beata Re: Pamiętacie sklepy..? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.05, 00:54
      i Japończyków, którzy robili zdjęcia pustych półek?
      • Gość: wizytka Re: Pamiętacie sklepy..? IP: *.teleton.pl 08.07.05, 07:19
        Betka no coś Ty ? :)
    • Gość: Antyknajak Re: Pamiętacie sklepy..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 07:22
      Ja pamiętam Dietetyczny przy Wojska polskiego (obecnie bank) gdzie odstawałem
      kolejki za kaszką i .... luksusem pt "Humana" dla dziecka.
      • Gość: H56 nie tylko sklepy, a Bar Extra ? IP: *.comnet.krakow.pl 08.07.05, 08:32
        chalera, nie sprawdziłem czy to jeszcze istnieje
        • Gość: :) Re: nie tylko sklepy, a Bar Extra ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 10:39
          Telimena była...Danka na Jedności, drogeria Leda na Krzywoustego, a po drugiej stronie Pollena...
          • Gość: H56 Re: nie tylko sklepy, a Bar Extra ? IP: *.comnet.krakow.pl 08.07.05, 10:43
            nie można zapomnieć o Konsumach dla wybranych
        • Gość: wizytka Re: nie tylko sklepy, a Bar Extra ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 19:15
          Baru Exstra nie ma juz od wielu, wielu lat, ale budynek-straszydelko został.
          Natomiast nadal dziarsko sie trzyma Bar "Turysta" :)
    • korfi Re: Pamiętacie sklepy..? 08.07.05, 13:58
      Akto wie gdzie był "Robotnik"? :)

-------------------------------------------------------
      Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
      • thommo Re: Pamiętacie sklepy..? - Lodziarnia "DZIURKA" 08.07.05, 14:02
        pamiętacie lodziarnię "dziurka" na Al. Piastów
        na przeciwko SP8????????

najlepsze lody w Szczecinie - gałkowane:)

pozdrv
        T
        • Gość: zona pijaka Re: Pamiętacie sklepy..? - Lodziarnia "DZIURKA" IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 08.07.05, 14:56
          Galkowych nie za bardzo lubie. W tamtych czasach w okolicy Piastów mozna bylo
          sie uchlac na amen w Kameralnej, po latach zamienionej na Ryską. Ostatnie pare
          lat to nowe przemianowanie, na KFC. Ale to nie to co wtedy. Poza tym najblisze
          Politechniki (akademikow) kupno wódy było w delikatesach przy KrzywegoBolka.
          Obecnie multikino. Chociaż taki mój znajomy Albin tez sprzedawał w kąciku w
          delikatesach lody gałkowe. I to były jedne z pierwszych lodów gałkowych w
          Sczecinie (lata 66-70).
        • Gość: monika Re: Pamiętacie sklepy..? - Lodziarnia "DZIURKA" IP: *.zeelandnet.nl 08.07.05, 23:02
          pamietam, mieszkalam na przeciw "Dziurki" za torami, a na przerwach (SP nr 8)
          latalam po lody
          • Gość: monika Re: Pamiętacie sklepy..? - Lodziarnia "DZIURKA" IP: *.zeelandnet.nl 08.07.05, 23:13
            "Lucynka i Paulinka" na Wojska Polskiego, na dole byly chyba art. spozywcze , a
            na gorze jakis bar deserowy i troszke wyzej (po schodach)sprzedawali jakies
            drinki.
            Sklep papierniczy "Ekierka" na Jagiellonskiej, przechodzilam tam ostatnio po 20
            latach i zauwazylam, ze nic sie nie zmienilo, nawet sprzedawca jest ciagle ten
            sam
      • Gość: :) Re: Pamiętacie sklepy..? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 16:42
        "Robotników" bylo wiele. Tak się nazywały te nieduże sklepy spożywcze. Niektórzy do dziś tak na nie mówią...
        • schutzengel1 a gdzie powstał pierwszy sklep samoobsługowy ? 08.07.05, 17:35
          kto zgadnie ?
          • Gość: poloneZ Re: a gdzie powstał pierwszy sklep samoobsługowy IP: 83.168.106.* 08.07.05, 18:17
            Nie wiem czy pierwszy, ale napewno jeden z pierwszych punktów samoobsługowych
            był znakomity bar EKSTRA na Niepodległości.Łezka z tęsknoty w oku się kręci.
          • Gość: zona pijaka Re: a gdzie powstał pierwszy sklep samoobsługowy IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 08.07.05, 18:23
            Moze Syriusz? Moze Panorama? A moze ten na końcu Pomorzan, Henio pewno wie
            który, niedaleko za nim była jednostka chłopców z ZOMO, z długimi pałami.
            • schutzengel1 Re: a gdzie powstał pierwszy sklep samoobsługowy 08.07.05, 18:46
              jak Henio zaczął pracę w PTHW to tych sklepów było już dużo. Zaklinam się ,ze
              nie mam pojęcia gdzie była w Szczecinie jednostka ZOMO, zawsze myślałem ,ze
              gdzieś w rejonie Sądów przy Kaszubskiej.
              • Gość: zona pijaka Re: a gdzie powstał pierwszy sklep samoobsługowy IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 08.07.05, 18:49
                A widzisz, młody jesteś!
                • znacznik Re: a gdzie powstał pierwszy sklep samoobsługowy 08.07.05, 19:20
                  A pamietacie taka lodziarnio-kawiarnie "Mors" ?? tuz obok "Artystycznej"...Jaka
                  tam byla czekolada mrozona !!!!
                  • Gość: zona pijaka Re: a gdzie powstał pierwszy sklep samoobsługowy IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 08.07.05, 19:26
                    Lepiej zapytaj sie gdzie były monopolowe. Prawie wszystkie znałam. Nawet ten na
                    Dąbrówki, na Stołczynie. Prawdziwa melyna.
                    • schutzengel1 Re: a gdzie powstał pierwszy sklep samoobsługowy 08.07.05, 20:01
                      w latach 1979/84 poznałem wszystkie sklepy spożywcze w Szczecinie i Gryfinie.
                      • Gość: zona pijaka Re: a gdzie powstał pierwszy sklep samoobsługowy IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 08.07.05, 20:09
                        Jest to niemozliwe
                        • schutzengel1 Re: a gdzie powstał pierwszy sklep samoobsługowy 08.07.05, 21:18
                          przestań, znałem je wszystkie po numerach. Teraz nawet nazwy ulic nie zabardzo
                          pamiętam.
                          • Gość: zona pijaka Re: a gdzie powstał pierwszy sklep samoobsługowy IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 08.07.05, 21:26
                            Probuje cie zlapac w pulapke. Przeciez nie okresliles jakie sklepy, wiec w
                            domysle: bylo tez mase malych prywatnych, nawet takie nie placace podatkow.
          • Gość: :) Re: Supersam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 22:55
            Pierwszy tzw supersam powstał na Pogodnie i nazywał się POGODNO. Na ryneczku. Na 100% był pierwszy.
      • Gość: wizytka Re: Pamiętacie sklepy..? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 19:13
        Chcesz i masz :) Róg Traugutta i Cieszkowskiego ! Ha
        • Gość: wizytka Re: Pamiętacie sklepy..? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 19:22
          To była odpowiedź na pytanie o sklep "Robotnik" -róg Trugutta i Cieszkowskiego.
          Co do pytania o pierwszy sklep samoobslugowy, to nie chcę byc posądzona o
          zbytni patriotyzm lokalny, ale jestem pewna, że nie był to sma przy
          rynku "pogodno" (zresztą nadal istniejący), to nie te lata kochani :) Natomiast
          baaardzo dawno temu był taki mały sam na rogu Mickiewicza, włąsnie tam gdzie
          skręca się na rynek, a teraz jest Bank PKO BP. Ten sam istnial tam od lat 50-
          tych.
    • piotr33k2 Re: Pamiętacie sklepy..? 08.07.05, 23:18
      ja najlepiej pamiętam baltony ,tą w grzybku i tą na wyszyńskiego ,stał pod nią
      wiecznie taki człowiek skupujący bony potem zdaje się został znacząca postacią
      w szczecinśkiej mafi a potem zdaje sie go zabili koledzy po fachu ,tak zdaje
      się pisały gazety lokalne kilka lat temu.kultowy juz "bar exstra" oczywiście
      ale najbardziej zapamietałem targowisko turzyn gdzie mozna było kupić prawie
      wszystko nieosiągalne normalnie a także produkty i towary zagraniczne po które
      przyjeżdzali nawet ludzie ze "wsi warszawa".
      • Gość: zona pijaka Re: Pamiętacie sklepy..? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.07.05, 07:00
        stał pod nią
        > wiecznie taki człowiek skupujący bony potem zdaje się został znacząca
        postacią
        > w szczecinśkiej mafi a potem zdaje sie go zabili koledzy po fachu

To byłam ja. Zabili mnie i uciekłam. Z tym ze sa dwa grzybki. A w tym drugim,
        przy bramie portowej urzeduje do dzisiaj tamtejszy cynk, boss, Tolek ma na
        imie. Mieszka na Osowie koło Piechoty (fakt autentyczny). Było jeszcze kilka
        miejsc gdzie kupowano dołary i bony. Np Koński Kierat i przy ryneczku na
        Niebuszewie. Na miejscu obecnego, miesnego Szpondera. Pamietam, duzo
        podrózowalam po swiecie. Zeby wyjechac, trzeba było miec na granicy kwit
        pochodzenia dolarow. Wiec tam przy ryneczku zalozylam wtedy pierwsze swoje
        konto. Wplacalam a nastepnego dnia wyplacalam z kwitem. I wszystko bylo Ok.
    • Gość: xyz36 Re: Pamiętacie sklepy..? IP: *.chello.pl 09.07.05, 08:22
      A Leszek na Jagiellońskiej gdzie sprzedawano kasety? To była mekka dla
      słuchaczy :)
      • henio56 a kto z młodych zna słowo 'garmażerka' ? 09.07.05, 08:46
        a były w tych sklepach pyszne wyroby z Dąbia.
        • Gość: zona pijaka Re: a kto z młodych zna słowo 'garmażerka' ? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.07.05, 08:55
          Nowowybudowane Dąbie było o wieki póżniej. Poszła tam do pracy cała załoga z
          zakl. miesnych z Krasińskiego. A dyr. na Krasińskiego był niejaki Romanowski,
          pamietam, bo to były takie czasy, ze wszystko trzeba było załatwic.
          • Gość: :) Re: a kto z młodych zna słowo 'garmażerka' ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 10:36
            A taka pasmanteria na Woj. POlskiego, po drugiej stronie Jubilatki się uchowała...
            A pamiętacie Jelonka? Z butami. Modę Polską?
            • Gość: :) Re: a kto z młodych zna słowo 'garmażerka' ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 10:37
              Ej, kochani! My starzy jesteśmy...Chrupki...
            • Gość: zona pijaka Re: a kto z młodych zna słowo 'garmażerka' ? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.07.05, 10:41
              a naprzeciw pasmanterii w piwnicy, naprawiali pierwszy w Szczecinie sprzet AGD,
              czyli pralki franie. Ta frania to nawet dwa walki do wyciskania wody miała -
              taka była nowoczesna.
              • Gość: H56 z PRL-u ostały się jeno paszteciki ! IP: *.comnet.krakow.pl 09.07.05, 10:45
                ale barszcz jest teraz z torebki.
                • Gość: zona pijaka Re: z PRL-u ostały się jeno paszteciki ! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.07.05, 10:50
                  Ty, naprzeciw Jubilatki były paszteciki - o nich mówisz?. Powiem ci ze jak na
                  tamte czasy to taki barszczyk, całkiem całkiem - zwłaszcza na kaca.
                  Pazdziochowi na tą porę - jak w sam raz. Marian zyjesz?
                  • Gość: H56 Re: z PRL-u ostały się jeno paszteciki ! IP: *.comnet.krakow.pl 09.07.05, 19:23
                    też, ale pierwsze chyba były na Wielkiej
                  • Gość: wizytka Re: z PRL-u ostały się jeno paszteciki ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 19:27
                    Jak to były ? Przeciez jeszcze dwa tygodnie temu paszteciki tam jadłam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka