Dodaj do ulubionych

Wojna ze spoleczenstwem - rocznica 13 - XII- !!!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.02, 21:41
Zbliza sie kolejna rocznica wojny wydanej spoleczenstwu.Wiemy i pamietamy o
niej , najbardziej przykra konsekwencja tego okresu jest stracona dekada w
rozwoju gospodarczym Polski.Wielka strata jest rowniez wyjazd z Polski ok.
1 500 000 mlodych wyksztalconych ludzi, mozna to porownac ze zbrodnia
katynska gdzie wymordowano kwiat inteligencji polskiej.Konsekwencje ponosimy
do dnia dzisiejszego.
Chcialem zapytac jak WY pamietacie somo wprowadzenie oraz pozniejsze lata
stanu wojennego.
Mnie stan wojenny zastal w domu.Zapamietalem brak wszelkiej lacznosci oraz
calkowita cisze w eterze radiowo-telewizyjnym.Pamietam zasniezone ulice oraz
wojskowych na kazdym skrzyzowaniu.Chaos i balagan wprowadzony
przez "slepowrona ,taki herb szlachecki posiadala rodzna Jaruzelskich" mozna
bylo odczuc do wiosny 82 roku.
Obserwuj wątek
    • swarozyc Re: Wojna ze spoleczenstwem - rocznica 13 - XII- 07.12.02, 22:03
      Najtragiczniejsze z tego jest (oprocz zastoju gospodarczego) to ze glowny
      sprawca Stanu wojennego uchodzi za rodzaj bohatera ktory uratowal narod przed
      samym soba. Nikt nie chce dzisiaj pamietac ze Wojciech Jaruzelski ratowal li
      tylko i wylacznie partie polskich sprzedawczykow przed utrata wladzy i
      przywilejow ekonomicznych. Oczywiscie gruba kreska Mazowieckiego tj. brak
      remanentu przed przejeciem wladzy doprowadzila do tak opacznego pojmowania
      naszej najnowszej historiii i na zawsze pogrzebala mozliwosc ukarania
      komunistycznych zdrajcow.

Krolewiec polskim!
      • Gość: Gryf Re: Wojna ze spoleczenstwem - rocznica 13 - XII- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.02, 22:13
        swarozyc napisała:

> Najtragiczniejsze z tego jest (oprocz zastoju gospodarczego) to ze glowny
        > sprawca Stanu wojennego uchodzi za rodzaj bohatera ktory uratowal narod
        przed
        > samym soba. Nikt nie chce dzisiaj pamietac ze Wojciech Jaruzelski ratowal li
        > tylko i wylacznie partie polskich sprzedawczykow przed utrata wladzy i
        > przywilejow ekonomicznych. Oczywiscie gruba kreska Mazowieckiego tj. brak
        > remanentu przed przejeciem wladzy doprowadzila do tak opacznego pojmowania
        > naszej najnowszej historiii i na zawsze pogrzebala mozliwosc ukarania
        > komunistycznych zdrajcow.Oraz ZWYRODNIALCOW!!! A wykreowal ludzi podlych
        malostkowych myslacych tylko i wylacznie o sobie i napchaniu kieszeni naszymi
        spolecznymi pieniedzmi.Patrz wszystkie dotychczasowe ekipy rzadzace
        Szczecinem.Nawet jezeli byli tam ludzie uczciwi to zostali zakrzyczani przez
        nawiedzonych "madrali" przykladow chyba nie musze podawac bo i tak wszyscy
        wiedza o kogo chidzi.
        >
        >
        >
        >
        >
        >
        >
        >
        > CZAS NA UCZCIWOSC!
        > Krolewiec polskim!
        • swarozyc Re: Gryf 07.12.02, 22:17

Krolewiec polskim! w twoim watku Gryf? cos sie stalo??
          • Gość: Gryf Re: Swarozyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.02, 22:27
            CZAS NA UCZCIWOSC
          • swarozyc Re: Gryf 07.12.02, 22:29
            dobra! nie bede juz na gape jezdzil jak przyjade do szczecina!...
            • Gość: Gryf Re: Swarozyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.02, 22:35
              ... dobre i to !

Czas na uczciwosc
              • swarozyc Re: Swarozyc 07.12.02, 22:46
                ...ale pod warunkiem ze bedziesz wozic mnie po miescie...
                • Gość: Gryf Re: Swarozyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.02, 22:47
                  Chetnie

Czas na uczciwosc
                  • Gość: Swarozyc Re: Gryf IP: Telia:* / *.telia.com 07.12.02, 22:55
                    Co ty Gryf? Zachorowales na chorobe stettinera- monosylabicznosc?!

a tak a propos; do 13. jeszcze daleko. co sie tak spieszysz? O czym bedziesz
                    mowic 13.?
                    • stettiner Re: Gryf 08.12.02, 19:39
                      Odniosłam wrażenie, że ktoś mnie tu za negatywny przykład podaje...
                      Zobaczysz, Swarozyc, ja ci kiedys podsumuję TWOJE jednowyrazowe posty... A
                      trochę ich jest.
                      • swarozyc Re: Stettiner 08.12.02, 19:47
                        No juz jestes kwiatuszku moj, nie moglem sie wrecz doczekac!. Ale za
                        odstraszajacy przyklad, niegodny nasladowania, uwazam Cie w dalszym ciagu,
                        majac twoja oszczednosc slowna na uwadze.;)
                        • stettiner Re: Stettiner 08.12.02, 19:57
                          Przesadzasz z ta moją małomównością, a już twój upór żeby ze mmie zrobić tak
                          jednoznacznie negatywny przykład jest wręcz skandaliczny! Zaczynam podejrzewać,
                          że ile bym nie pisała, i tak powiesz, ża mało...
                          • swarozyc Re: Stettiner 08.12.02, 20:01
                            ...bo lubie Cie czytac..
          • germanus Re: Wojna z własnym narodem 07.12.02, 22:50
            Bo takie to ma dla mnie znaczenie. Wówczas i teraz. To są przestępcy i
            zasłużyli na najwyższe kary.
            Ale do rzeczy. Mieszkałem wówczas w Gdańsku. Na Zaspie, jeśli to Wam coś mówi,
            koło Wałęsy, dwa kroki od innych działaczy. W niedzielę rano naiwnie pojechałem
            zatankować. Wiadomo z jakim skutkiem. Nagle dojrzałem transportery. Wróciłem do
            domu, kompletna cisza. Zdecydowaliśmy się na sprawdzenie, co i jak. Przyjaciół
            nie było, internowani, nie wszyscy jednak. Nie wiedziałem, czy się cieszyć, czy
            smucić, że mnie nie ruszyli (prawdy dowiedziałem się później). Jakaś krótka
            rozróba pod domem Wałęsy, starannie pilnowanym. Zbieraliśmy się, gadaliśmy,
            próbowaliśmy coś organizować, zaczęły się kłopoty. Zwinięto mnie na krótko,
            dostałem grzywnę. Jeździliśmy do więzień, albo miejsc odosobnienia
            (Strzebielinek ??, chyba, i Kwidzyn). W tym drugim były większe trudności i w
            ogóle dostawali chłopcy wycisk. Ale i tak rozpacz ogarniała. Nie zapomnę nigdy
            widoku dziecięcych rączek wyciąganych do uwięzionego za miłość do ojczyzny
            ojca. Zaczęli wreszcie wychodzić. Moi na końcu, przed następnymi świętami, nie
            podpisali. I ja już byłem nie ten. Dostałem wreszcie propozycję nie do
            odrzucenia. Odrzuciłem, znów kłopoty. Nie wiem, po co im to było ...
            Te "fantastyczne" rozmowy z twardymi głowami. Jak możny było być tak
            zaślepionym, bezgranicznie oddanym niesłusznej sprawie. Nieżyjący już
            solidarnościowy adwokat doradzał mi, jak postępować. Zapytałem raz naiwnie, ale
            co mogą mi zrobić? Wszystko, brzmiała odpowiedź człowieka, który wszystko już
            widział i wiedział. Zrozumiałem, że kolejne dwa albo trzy pokolenia są
            stracone... A tak chciałem się mylić...
            • Gość: Gryf Re: Wojna z własnym narodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.02, 20:29
              A czy Ty Stettinerko droga mozesz nam opowiedziec jak zapamietalas
              wprowadzenie stanu wojennego?
              Oczywiscie jezeli bylas juz na tym ziemskim padole!
              • swarozyc Re: Gryf 08.12.02, 20:34
                Gryfcio, swieta juz sie zaczely! Stettiner wrocil do nas!
                • Gość: Gryf Re: Swarozyc & Stettinerka! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.02, 20:43
                  Co prawda chcialem ten watek oddac internautom i poczytac ich wypowiedzi byc
                  moze bardziej ciekawe niz moje przezycia czego wysmienita probke dal Germanus
                  [dzieki wielkie Germanusie].Tez bardzo sie ciesze ze jest juz Stettinerka z
                  nami bo Ty ostatnimi czasy strasznie marudny sie zrobiles , gdzie Twoja
                  lekkosc i polot?

Czas na uczciwosc
                  • swarozyc Re: Gryfcio 08.12.02, 20:51
                    musz troche stonowac swe dowcipy bo stettiner udzelil mi reprymendy.
                    no ale jak ja zartuje to czasami przesadzam i wychodze na pajaca.
                    Ciekawy jestem co powie na ten...

Szefow dzielimy na 6 grup:

1. Pedalow.

2. Superpedalow.

3. Antypedalow.

4. Pedalow-magikow.

5. Pedalow-brudasow.

6. Pedalow-pirotechnikow.

Dlaczego?

Szef Pedal mówi: "Ja Cie Kowalski wypierdole..."

Szef Superpedal mowi: "Ja Was wszystkich wypierdole".

Szef Antypedal mowi: "Ja sie Kowalski z Toba pierdolic nie bede!"

Szef Pedal-magik mowi: "Ja Cie Kowalski tak wypierdole, ze ty nawet nie
                    zauwazysz kiedy."

Szef Pedal-brudas mowi: "Ja Cie Kowalski wypierdole bez mydla".

Szef Pedal-pirotechnik mowi: "Ja Cie Kowalski wypierdole z hukiem".

P.S.

Kategoria na bis:
                    Szef Pedal-McGyver: "Ja Was Kowalski wypierdole w kosmos golymi rekami...".

CZAS na EB
                    • Gość: Gryf Re: Swarozyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.02, 20:59
                      Dowcip bardzo dobry.Nie oto chidzilo mi w tym watku , ale trudno sie mowi.

Czas na uczciwosc
                      • swarozyc Re: Swarozyc 08.12.02, 21:17
                        to moze zalozymy jakis mniej powazny?. zaraz przyjdzie Stettiner i moze nas
                        rozrusza.
                        • stettiner Re: Swarozyc 08.12.02, 21:29
                          Nie wiem, czy zbyt wielkich nadziei nie pokładasz w mojej osobie...

PS
                          o jaką reprymendę chodzi?
                          • swarozyc Re: stettiner 08.12.02, 21:33
                            Ta na Berdyczow, nota bene poprosilem Cie o wyjasnienie.
                            • stettiner Re: stettiner 08.12.02, 21:35
                              wziąłeś to za reprymendę ??? (odpowiem oczywiście za chwilę)
                          • Gość: naim Re: Rocznica. IP: *.telan.pl 08.12.02, 22:39
                            Trudno w kilku słowach komentować wydarzenie, które choć odmieniło bieg
                            historii w Europie i pośrednio na świecie, miało miejsce w Polsce. Od tego
                            czasu minęło 21 lat (pokolenie), to obrazki tamtych dni i nastepne WRONIE lata
                            pamiętam doskonale.
                            Nie chcę osądzać sprawców i słuchać ich tyrad o tym , czy by weszli czy nie.
                            Była to zwyła , nieudolność komunistów i niedocenienie siły narodu. Nieudolność
                            okupiona wieloma ludzkimi tragediami, straconą dekadą w dziedzinie gospodarki,
                            najwiekszą powojenną emigracją kwiatu polskiej myśli technicznej i inteligencji.
                            Ktoś mi kiedyś powiedział, że nasz rocznik powinien urodzić się 20 lat
                            pózniej , albo 20 lat wcześniej. Zaliczam się więc do pokolenia straconego.
                            Rechotem historii mogę nazwać dzisiejsze panowanie SLD, którego członkowie przy
                            współudziale zawładniętych przez nich mediów i rozbudowanego aparatu
                            bezpieczeństwa, opanowali banki i strategiczne działy gospodarki.
                            Byli PZPR-owcy próbują sie wybielać ( z dużą pomocą wyborczej) niczym Michael
                            Jaskson. Efekty widać , ale niektórym to się podoba.
                            -----------------
                            Mamy , a raczej mieliśmy, najlepszy na świecie towar eksportowy, najlepsze logo
                            i znak firmowy. Symbol, przed którym cały świat oddawał hołd i chylił czoła z
                            należną powagą. Nie bigos i wódka wyborowa, nie polski węgiel, ani polska praca
                            i umiejętność kombinowania.
                            To jeden z nielicznych w historii Polski wybitny mąż stanu - Lech Wałęsa.
                            Z czym się kojarzy przeciętnemu Polakowi Lech Wałęsa?
                            Nie chcem , ale muszem, każdemu po 100 mln, targaniem po szczękach i tym , że
                            podczas debaty z Kwaśniewskim , zamiast ręki chciał mu podać nogę.

Zadziwia mnie ta lekkość i nieobiektywność sądów, jakie Polacy stosują wobec,
                            tych, którym zawdzięczenia tak wiele. Lekkość połączona z wściekłą zawziętością
                            w totalnym potępieniu, poniżaniu i odrzuceniu narodowych symboli czy wręcz
                            świętośći.
                            Historia to oceni.

Mój przyjaciel z Zachodu zapytał nie tak dawno: Dlaczego i za co tak nie
                            nawidzicie Wałesy?

------------------------

Parlamentarzyści wstaną, uczczą minutą ciszy pamięć ofiar stanu wojennego, po
                            czym wreszcie usiądą i będą kokietować Lepperowskich chamów, obmacywać tyłki
                            kilku średnio-wydarzonych Pusz-pań, opowiadać kawały o blondynkach i z głęboką
                            troską przejmować się losem zasranych i bródnych górników.
                            Minister-lekarz zadzwoni do kolegów producentów farmaceutyków i ich uspokoi.
                            Kaczmarek dożuje tygodniową gumę i poszuka natchnienia w piramidzie Gudzowatego.

W innych polskich domach kiladziesiąt osób zamilknie i wspomni śmierć
                            najbliższych. Może to za mało ofiar dla ekipy Millera ?
                            Może musiało zginąć kilkanaście tysięcy Polaków , żeby ten trup nigdy nie
                            ożył?

• stettiner Re: Swarozyc 08.12.02, 21:36
                        Gość portalu: Gryf napisał(a):

> Dowcip bardzo dobry.Nie oto chidzilo mi w tym watku , ale trudno sie mowi.

Generalnie też nie popieram zaśmiecania poważnych wątków czatem towarzyskim.
                        • swarozyc Re: Swarozyc 08.12.02, 21:52
                          na swaroga, jacy wy powazni dzisiaj!
                          Gryf, juz poszles sobie, bo Ci watek zasmiecilem?
                          • stettiner Re: Swarozyc 08.12.02, 22:12
                            Ja poważna? może tak to wypadło, bo nie stać mnie dziś na nic błyskotliwego :(
                            Ale swoje zdanie podtrzymuję, bo sama pamiętam, jak sie złościłam na takich
                            plotkarzy- oczywiście zupełnie inaczej to wychodzi kiedy sama dobrze się bawię
                            niż kiedy patrzę z boku :)
                            • swarozyc Re: Stettiner 08.12.02, 22:15
                              Gryf sie nieladnie zachowal, dajac noge bez pozegnania

A tak a propos, moze za pare dni jakas nam fajna bajke opowiesz?
                              • stettiner Re: Stettiner 08.12.02, 22:21
                                Wydawało mi się, że nie przepadasz za bajkami... to Gryf był entuzjastą- ale
                                sam kupił sobie książkę i ma ich całe mnóstwo.
                • stettiner Re: Gryf 08.12.02, 21:32
                  swarozyc napisała:

> Gryfcio, swieta juz sie zaczely! Stettiner wrocil do nas!

Jestem szczerze wzruszona tak ciepłym przyjęciem po zaledwie 2dniowej
                  nieobecności :))
                  • swarozyc Re: Gryf 08.12.02, 21:36
                    Zebys nie mowila ze tylko Ci dokuczam!
                    Przeciez mowilem Ci ze byly to ciezkie dni...
                    Nawet Gryf to zauwazyl, zarzucajac mi marudzenie i brak polotu...
                    • stettiner Re: Gryf 08.12.02, 21:44
                      Może powinnam częściej znikać z wieczornego forum? Żartuję, nie będę robić
                      sobie samej takiej przykrości.
              • stettiner Re: Wojna z własnym narodem 08.12.02, 21:31
                Gryfie, nic ciekawego ci nie opowiem, bo bardzo słabo pamiętam, jak przez mgłę,
                prawdę mówiąc, to z tego osłąwionego ranka nic sobie nie przypominam :(
                • Gość: Gryf Re: Wojna z własnym narodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.02, 22:15
                  Dzieki za ta informacje byc moze rodzice Twoi otoczyli
                  Ciebie "plaszczem"milosci rodzicielskiej tak aby chronc przed zlem dziejacym
                  sie wtedy w Polsce.

Czas na uczciwosc
                  • swarozyc Re:Gryf 08.12.02, 22:20
                    Cos Ty dzisiaj taki markotny? i malomowny
                    Dowcip Ci podrzucilem a ty nic!
                    Wyluzuj sie!
                  • stettiner Re: Wojna z własnym narodem 08.12.02, 22:23

> Dzieki za ta informacje byc moze rodzice Twoi otoczyli
                    > Ciebie "plaszczem"milosci rodzicielskiej tak aby chronc przed zlem dziejacym
                    > sie wtedy w Polsce.
                    >
                    Chodzi chyba o to, że wtedy interesowały mnie całkiem inne rzeczy- takie
                    historyczne wydarzenia były całkowicie poza zasięgiem mojego ówczesnego
                    pojmowania świata.
                    • Gość: Gryf Re: Wojna z własnym narodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.02, 22:32
                      Tak , tak rozumiem bylas maloletnia dziewczynka.W domu nie bylo atmosfery
                      wielkich wydarzen i Tobie sie mogla nie udzielic.
                      Ja jak wiecie zostalem skazony wychowaniem przez rodzicow ktorzy
                      powtarzali "synku walcz z komuna bo wszystko nam zabrali i tylko ty nam
                      zostales"
                      • swarozyc Re: Wojna z własnym narodem 08.12.02, 22:36

>"synku walcz z komuna bo wszystko nam zabrali i tylko ty nam zostales"

Czy tak sie mowi do jedynego dziecka, przeciez komuchy mogly wyslac Cie na
                        tamten swiat, gdybys zrobil cos nieodpowiedzialnego?
    • Gość: DAD Jaka szkoda, IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.12.02, 22:35
      że w takim wątku - taki bełkot.
      • swarozyc Re: Jaka szkoda, 08.12.02, 22:40
        Ale nam sie oberwalo, jaki obciach na cale forum!
        • stettiner Re: Jaka szkoda, 08.12.02, 22:42
          Najgorsze, że calkiem zasłużenie.
          • Gość: naim Re: Rocznica. IP: *.telan.pl 08.12.02, 22:45
            Trudno w kilku słowach komentować wydarzenie, które choć odmieniło bieg
            historii w Europie i pośrednio na świecie, miało miejsce w Polsce. Od tego
            czasu minęło 21 lat (pokolenie), to obrazki tamtych dni i nastepne WRONIE lata
            pamiętam doskonale.
            Nie chcę osądzać sprawców i słuchać ich tyrad o tym , czy by weszli czy nie.
            Była to zwyła , nieudolność komunistów i niedocenienie siły narodu. Nieudolność
            okupiona wieloma ludzkimi tragediami, straconą dekadą w dziedzinie gospodarki,
            najwiekszą powojenną emigracją kwiatu polskiej myśli technicznej i inteligencji.
            Ktoś mi kiedyś powiedział, że nasz rocznik powinien urodzić się 20 lat
            pózniej , albo 20 lat wcześniej. Zaliczam się więc do pokolenia straconego.
            Rechotem historii mogę nazwać dzisiejsze panowanie SLD, którego członkowie przy
            współudziale zawładniętych przez nich mediów i rozbudowanego aparatu
            bezpieczeństwa, opanowali banki i strategiczne działy gospodarki.
            Byli PZPR-owcy próbują sie wybielać ( z dużą pomocą wyborczej) niczym Michael
            Jaskson. Efekty widać , ale niektórym to się podoba.
            -----------------
            Mamy , a raczej mieliśmy, najlepszy na świecie towar eksportowy, najlepsze logo
            i znak firmowy. Symbol, przed którym cały świat oddawał hołd i chylił czoła z
            należną powagą. Nie bigos i wódka wyborowa, nie polski węgiel, ani polska praca
            i umiejętność kombinowania.
            To jeden z nielicznych w historii Polski wybitny mąż stanu - Lech Wałęsa.
            Z czym się kojarzy przeciętnemu Polakowi Lech Wałęsa?
            Nie chcem , ale muszem, każdemu po 100 mln, targaniem po szczękach i tym , że
            podczas debaty z Kwaśniewskim , zamiast ręki chciał mu podać nogę.

Zadziwia mnie ta lekkość i nieobiektywność sądów, jakie Polacy stosują wobec,
            tych, którym zawdzięczenia tak wiele. Lekkość połączona z wściekłą zawziętością
            w totalnym potępieniu, poniżaniu i odrzuceniu narodowych symboli czy wręcz
            świętośći.
            Historia to oceni.

Mój przyjaciel z Zachodu zapytał nie tak dawno: Dlaczego i za co tak nie
            nawidzicie Wałesy?

------------------------

Parlamentarzyści wstaną, uczczą minutą ciszy pamięć ofiar stanu wojennego, po
            czym wreszcie usiądą i będą kokietować Lepperowskich chamów, obmacywać tyłki
            kilku średnio-wydarzonych Pusz-pań, opowiadać kawały o blondynkach i z głęboką
            troską przejmować się losem zasranych i bródnych górników.
            Minister-lekarz zadzwoni do kolegów producentów farmaceutyków i ich uspokoi.
            Kaczmarek dożuje tygodniową gumę i poszuka natchnienia w piramidzie Gudzowatego.

W innych polskich domach kiladziesiąt osób zamilknie i wspomni śmierć
            najbliższych. Może to za mało ofiar dla ekipy Millera ?
            Może musiało zginąć kilkanaście tysięcy Polaków , żeby ten trup nigdy nie
            ożył?

• swarozyc Re: Jaka szkoda, 08.12.02, 22:46
            Naim tu bardzo ladnie opisal swe refleksje a ja dzisiaj nie w formie do
            powaznej dyskusji, wstyd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka