quba 16.07.09, 11:31 Ludzie napiszcie proszę, czy istnieje DARŁÓWEK? Moim zdaniem nie ma, ale wiki podaje, ze to nadmorska dzielnica Darłowa, a ja wiem ze jest DARŁÓWKO, i tylko Darłówko Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
palmiarnia.info Jedno i to samo 18.07.09, 18:10 Darłówko / Darłówek to dzielnica Darłowa. Obie nazwy są powszechnie stosowane :) Odpowiedz Link Zgłoś
joghurt1 Re: Jedno i to samo 30.07.09, 14:35 Ja akurat znam obie nazwy i faktycznie są powszechne w użyciu, ale według mnie brak ujednolicenia nazwy to błąd! Śmieszy mnie też fakt iż mieszkańcy Darłowa na siłę próbują udowodnić, że Darłowo leży nad morzem, szczególnie jak wynajmują kwatery nieświadomym letnikom. Otóż Darłówko jest miejscowością nadmorską i tego drodzy Darłowianie się trzymajcie, bo Darłowo położone jest jednak parę km od morza. I żadne na siłę "pod turystę" robienie z Darłówka dzielnicy Darłowa tego nie zmieni bo jednak odległość jest dość spora i raczej nie spotyka się na wybrzeżu miejscowości oddalonej o parę km którą zwie się dzielnicą. Nie oszukujcie się, większość turystów jedzie nad morze do Darłówka, a nie do Waszego poniekąd też sympatycznego miasteczka Darłowa. No i żeby było jasne ja akurat uwielbiam Wasze rejony, a szczególnie Darłówek, ale proszę o więcej pokory megalomanom z Darłowa :-) Błagam popracujcie lepiej nad parkingami. Co do nazwy to uważam, że dużo tracicie na nieujednoliceniu nazewnictwa, gdyż turyści szukający noclegów, a nieznający realiów Darłówka/Darłowa mają problemy z rozróżnieniem co to Darłowo/Darłówek/Darłówko. Naprawdę wierzcie mi, że łatwiej dać np. ogłoszenia o jednej miejscowości niż de facto trzech. Sam jak szukam noclegów w Darłówku muszę często wpisywać na allegro czy innych portalach kilka nazw, żeby odnaleźć wszystkie oferty. Dlatego też uważam, że w tym kierunku powinna iść polityka lokalnych władz, aby wypromować tylko jedną nazwę. Pytanie tylko czy mieszkańcy Darłowa znieśliby to, że Darłówek powinien według mnie być bardziej promowany... Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Jedno i to samo 26.10.09, 17:44 Nazwa urzędowa to Darłówko. Darłówko jest połozone 3,5 km od Darłowa, jest w jego granicach administracyjnych. Z kurortu do miasta jest bardzo dobra komunikacja busami DPP. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra_g_0 Re: Jedno i to samo 03.11.09, 23:29 To, że coś jest powszechnie używane, nie znaczy, że jest poprawne. Powinno być - Darłówko. Odpowiedz Link Zgłoś