Gość: sympatyk IP: 83.168.106.* 17.04.07, 21:10 to grono cwaniaków Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: K.B. Nierozwiązywalny prawoskręt w ul. Zaleskiego IP: *.chello.pl 17.04.07, 21:19 Jestem w ostrym konflikcie z Urzędem Miasta w innej sprawie, więc nie mam powodu żeby ich bronić, ale mam apel do mieszkańców, ja tam jeżdżę 30 lat, ambulansem, to droga do szpitali PSK I i WSZ, a także do Polic, teraz stoimy tam i smrodzimy spalinami po kilka minut, jak sobie chcecie, ale robicie tym pieniactwem szkodę sobie i swoim rodzinom, my za chwilę po zmianie świateł odjeżdżamy a u was smród spalin będzie cały czas, bo stoją i dymią samochody, które gdyby nie było waszego protestu, spokojnie by od razu jechały w prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GRONIU Re: Nierozwiązywalny prawoskręt w ul. Zaleskiego IP: *.chello.pl 17.04.07, 22:11 Teraz już wiem dlaczego tak długo jadę do pracy ! Od tej pory ,, szanowni mieszkańcy" możecie liczyć z mojej strony na to , że będę dodawał gazu stojąc przy skręcie czekając w korku !!!!!!!! Z rury wydechowej mojego 14-letniego poloneza wydobywa się ,, nadmorska bryza ". NA ZDROWIE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
obiuankenobi Re: Nierozwiązywalny prawoskręt w ul. Zaleskiego 17.04.07, 22:19 Proponuję aby każdy kierowca stojąc na światłach w tym miejscu zasygnalizował sygnałem dżwiękowym swoje niezadowolenie z tego faktu. Sygnalizacja powinna trwać kilka sekund. Za jeden sygnał będzie jeden punkt. Sygnalizowanie w godzinach 22-6, bedzie premiowane podwójnie! Oczywiście jesli ktoś będzie stał dwa cykle świateł również nabywa prawo do podwójnego trąbnięcia. Uzbierane punkty wymienimy na zniżkę na docieplenie domów protestujących mieszkańców gównem krowim - od niepamiętnych czasów najlepszym materiałem dociepleniowym. Protesującej Pani - pół litra na "otrzeźwienie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Nierozwiązywalny prawoskręt w ul. Zaleskiego IP: *.multimo.gtsenergis.pl 17.04.07, 22:42 Zgadzam sie z przedmowca! A ja jeszcze pozycze od kolegi trabanta zaleje mixolu 50/50 z benzyna i bede robil tam kolka (zaleskiego,wyspianskiego,piotra skargi,wojska) oczywiscie na ssaniu... Cwaniaczki i tyle ,chca sie zalapac na darmowy remont. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szuja Nierozwiązywalny prawoskręt w ul. Zaleskiego IP: *.astermedia.pl 17.04.07, 23:40 Sądzę że mieszkańcy tych domów powinni wystąpić do władz miasta o zadośćuczynienie w postaci działki nad morzem,działki w górach(Dolomity)oraz dwóch działek na Wyspach Kanaryjskich no i oczywiście miliona € w gotówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas a czy nie mozna tam postawic takich wyciszajacych IP: *.centertel.pl 17.04.07, 23:44 a czy nie mozna tam postawic takich wyciszjacych grodzen przezroczystych co by swiatła nie odbierac? Stawia sie takie przy drogach! Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: a czy nie mozna tam postawic takich wyciszaja 18.04.07, 10:16 Gość portalu: andreas napisał(a): > a czy nie mozna tam postawic takich wyciszjacych grodzen > przezroczystych co by swiatła nie odbierac? > Stawia sie takie przy drogach! Tak! Postawić! Skończy się męczarnia ze śmieszką rowerową, której, mimo wielu próśb, urzędnicy nie chcą ucywilizować np. przez wyznaczenie przejazdów dla rowerów. Pozdro Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmęczony indolencja urzędnicza IP: *.sysnet.pl 18.04.07, 00:02 Ta przebudowa to przykład partactwa, wciskania kitu i kompletnej niekompetencji urzędniczej. Kłamstwem jest, że jest to mała przebudowa - co nieduczony Rabenda powinien wiedzieć - wystarczy, że poszuka w archiwum swojej gazety szumnych opisów przebudowy dwóch ulic: Wojska i Zalewskiego. Głupi urzędnicy nie potrafili zmierzyć hałasu przed remontem. Nie potrafili dogadać się z właścicielami posesji, którzy ewidentnie tracą na przybliżeniu drogi. Przez ileś miesięcy było tam grzęzawisko, bo nawet nie potrafili utwardzić piachu, tudzież słup w środku drogi rowerowej... ten słup przygłupy przesuwały chyba z kilka razy. Za ułamek tych pieniędzy, które wydano na utrzymanie tych głupców, którzy się tą sprawą zajmowali, tych przepychanek, przebudów, zamknięć i otwarć 3 razy sfinansowanoby postawienie ścian dźwiękochłonnych lub poprawę budynków... ale nasi przygłupi urzędnicy wolą latami narażać "w świetle prawa" a nie zdrowego rozsądku ludzi na utrudnienia. Kiedy rozpędzi się tych przygłupów "organizujących" ruch drogowy i "przebudowy"?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Khaern Re: Grono cwaniakow IP: *.globalconnect.pl 18.04.07, 00:17 pewnie ze tak, ja bym jak nic postawil im bariery dzwiekochlonne takie, na 5 m wysokie czarne najlepiej, z miejsca by przestali protestowac ( albo by zaczeli by je zdjac hehe ) a wszystko bylo by zgodne z prawem budowlanym jak ktos zyje kilkadziesiat lat i nic mu nie przeszkadza a teraz nagle zaczal marudzic i krecic oznacza to tylko jedno: zwietrzyl mozliwosc dostania darmowej kasy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: Grono cwaniakow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 00:51 przeciez te bariery dźwiekochłonne to sie stawia nie za kare! Sa takie na Taczaka! Moga byc przezroczyste... Ludzie maja pewne prawa - chocby do przestrzegania prawa! Ale wiadomo, ze ulica ta nie jest boczna... Co maja powiedziec ludzie z ulicy Kopernika, która zrobiono 3pasmowa i puszczono TIRy... co by przez miasto nie jeździły! Miasto nie moze powstrzymywac ruchu, ale nalezy robic objazdy, co by nasilenie kontrolować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanek Re: Nierozwiązywalny prawoskręt w ul. Zaleskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 08:28 A może zapytać tych mieszkańców, po co budowali te domy, ich zdaniem, tak blisko drogi?:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Re: Nierozwiązywalny prawoskręt w ul. Zaleskiego IP: *.multimo.gtsenergis.pl 18.04.07, 08:41 o to trzeba spytac naszych zachodnich "braci"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Nierozwiązywalny prawoskręt w ul. Zaleskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 09:17 Tam już podczas budowy stawiano żądania wymiany okien na koszt miasta. Stąd budowa trwała tak długo gdyż wszelkie kroki miasta były skutecznie oprotestowywane. Obecnie widzę dwa rozwiązania: 1. Ekrany dźwiękochłonne na gruncie miasta ale przy granicy chodnika, 2. Sprawdzić wynik przeglądów obiektów budowlanych które każdy właściciel jest zobowiązany wykonywać co 5 lat (obowiązkowo) aby poznać czy te budynki odpowiadają normom budowlanym (odpowiednia izolacyjność dźwiękowa okien i ścian) a jeśli nie odpowiadają (co podnoszą mieszkańcy domagający się wymiany okien)to nakazać ich właścicielom doprowadzenie ich do stanu zgodnego z obowiązującym prawem. A tak na marginesie - dlaczego ten pas mimo braku zgody na użytkowanie nie ma zagrodzonych dojazdów do posesji? Przecież tam nikt nie może jeździć..... Aha ....I jako obywatele zainteresowani sprawą chcemy znać dokładny dzień i godzinę wykonywania pomiarów....Chcemy być przy tym obecni....Przynajmniej w swoich samochodach na skrzyżowaniu.....( a mój tłumnik coś szwankuje...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubiący drogi Re: Nierozwiązywalny prawoskręt w ul. Zaleskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 08:59 mam pytanie do geniusz proponujacych postawienie ekranów czy byli na tym skrzyżowaniu. Tam ekrany nic nie pomogą gdyz co 3 metry sa wjazdy ktorych zgodnie z ustawą o drogach z 1985 roku nie mozna zlikwidowac. A mieszkańcy tych posesji z tego co wiem walczą o to by zamiast prawoskretu bylo miejsce gdzie moga parkować swoje pojazdy, a wykonanie zalecen wyciszających hałas w mieszkaniach skutecznie bojkotowali nie zgadzając sie na nasadzenia zieleni wytłumiającej i na wymianę okien na takie z dużymi parametrami dzwiękochłonności i teraz gdy miasto przegrało sprawe w WSA (prawo!!) obudzili sie w głośniejszym swiecie wielce zdziwieni. NAJLEPIEJ dla nich gdyby miasto całkowicie zrezygnowało z prowadzenia ruchu to mało znaczącą uliczką Szczecina!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Nierozwiązywalny prawoskręt w ul. Zaleskiego IP: 195.124.114.* 18.04.07, 09:20 na ww. odcinku 200 znajduje sie 5 budynkow jednorodzinnych, ekrany powinny znajdowac sie tylko na zakrecie (max. obejma 2 budynki) z przerwa na przejscie dla pieszych i ew. wyjazdy z posesji, zreszta poczytajcie uwaznie: Mieszkańcy dają miastu jeszcze inną możliwość: twierdzą, że nie będą robili problemów, jeśli miasto wymieni im okna na wyciszające hałas oraz sfinansuje ocieplenie (a zarazem wytłumienie) budynków. czyli trzeba wstawic plastiki oraz wytlumic elewacje (tylko od strony ulicy). Dobrze sie stalo ze sprawa wyladowala w sadzie, ktory obnazyl niekompetencje miejskich urzedasow, moze sie buraki jedne czegos naucza ... Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: Nierozwiązywalny prawoskręt w ul. Zaleskiego 18.04.07, 10:28 Gość portalu: Gosc napisał(a): > na ww. odcinku 200 znajduje sie 5 budynkow jednorodzinnych, ekrany powinny > znajdowac sie tylko na zakrecie (max. obejma 2 budynki) z przerwa na przejscie > dla pieszych Nie sądzisz, że zasłanianie ekrananami przejścia dla pieszych byłoby głupie i bardzo niebezpieczne? M.in. po to przepisy PORD regulują odstęp przy parkowaniu pojazdów w okolicach przejść dla pieszych. Wystarczy niedziałająca sygnalizacja i komuś nagle pieszy "wtargnie", co go w ogóle nie było widać. Nadto tamtędy jeżdżą też rowerzyści, którzy od długiego czasu domagają się wyznaczonych przejazdów dla rowerów przez Wojska i Zaleskiego. Takie ekrany są w jednym miejscu przy Mieszka i, mimo pozornej przezroczystości, są bardzo niebezpieczne, bo użytkownicy dróg siebie nie widzą, a dobra widoczność to podstawa w ruchu drogowym. Pozdro Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc przejscie na WP IP: 195.124.114.* 18.04.07, 11:08 kolejnosc: jezdnia, sciezka rowerowa, chodnik ekran umieszczamy pomiedzy sciezka a chodnikiem wiec masz 1,5 m dla pieszego chyba ze hipotetyczna staruszka sadzi 2m susy zza ekranu i wskakuje na maske jadacego auta :-) ps jak czegos nie widzisz to zwolnij to podstawa w ruchu drogowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas w Trójmiescie to standard! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 12:33 Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: przejscie na WP 18.04.07, 12:40 Gość portalu: Gosc napisał(a): > kolejnosc: jezdnia, sciezka rowerowa, chodnik > ekran umieszczamy pomiedzy sciezka a chodnikiem Chyba nie zdajesz sobie sprawy, jak wygląda ścieżka rowerowa w tym miejscu. Otóż przed skrzyżowaniem z Zaleskiego ma ona może z 1,5m szerokości, a na jej środku stoi słup oświetleniowy, kosz na śmieci itp... Nie dość, że prawoskręt zmniejszył przestrzeń na ścieżkę i chodnik, to taki ekran załatwi sprawę całkowicie. Ja tam jestem za tym, aby tej ścieżki nie było, bo to jest parodia infrastruktury (od wielu lat nie można sie doprosić porządnego rozwiązania) - z ulgą przeniósłbym się na jezdnię - sądzę tylko, że kierowcy byliby wtedy mniej zadowoleni... Jak pewnie część rowerzystów. > wiec masz 1,5 m dla pieszego > chyba ze hipotetyczna staruszka sadzi 2m susy zza ekranu i wskakuje na maske > jadacego auta :-) > ps jak czegos nie widzisz to zwolnij to podstawa w ruchu drogowym Tu nie chodzi tylko o ostrożność pieszych i rowerzystów, ale również o kierowców, którzy, znając życie, rzadko będą zachowywać ostrożność i zwalniać przed tym skrzyżowaniem, mając zasłonięty widok. Poza tym - nie o to chyba chodzi, by tworzyć miejsca niebezpieczne, ze złą widocznością. Pozdro Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: przejscie na WP 18.04.07, 12:45 jezdże tamtedy autem kilka razy dziennie! Nie zauwazyłem tam ruchu pieszych ani rowerowego... Rzeczywiscie nigdy tam nie stałem z miarka i nie mierzyłem, ale widziałem, jak tym chodnikiem skreciła w prawo karetka! Czyli az tak wasko nie jest! Wydaje mi sie, ze osoby spacerujace pójda druga strona, okolica parku, a rowerzysci widze tez posuwaja tam czesto po pasach... Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: przejscie na WP 18.04.07, 12:54 andreas.007 napisał: > jezdże tamtedy autem kilka razy dziennie! > Nie zauwazyłem tam ruchu pieszych ani rowerowego... Jakbyś jeździł wolniej, to byś widział ;) Ja niemal zawsze, kiedy tam się pojawiam, widzę jakiegoś rowerzystę. > Rzeczywiscie nigdy tam nie stałem z miarka i nie mierzyłem, > ale widziałem, jak tym chodnikiem skreciła w prawo karetka! > Czyli az tak wasko nie jest! Na ścieżce jest. www.rowerowy.szczecin.pl/joomla/images/utopia/3-wizja_1.jpg Szerokość czterech płyt chodnikowych 30x30cm... 1,20m. To nawet mniej, niż wymaga rozporządzenie dla jednokierunkowej ścieżki rowerowej.. A tam jest ścieżka dwukierunkowa! > Wydaje mi sie, ze osoby spacerujace pójda druga strona, > okolica parku, a rowerzysci widze tez posuwaja tam czesto po pasach... Dobrze widzisz. Większość tak robi. I zamiast wyznaczyć przejazdy dla rowerów, łatwiej było postawić znak "koniec drogi dla rowerów", a zaraz za skrzyżowaniem "droga dla rowerów".. Pozdro Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: przejscie na WP 18.04.07, 12:57 A tu jeszcze jedno, starsze zdjęcie. Gdzie tu mają być ekrany? www.szczecin.mm.pl/~rower64/02.jpg Pozdro Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: przejscie na WP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 13:04 byc moze trzeba odkupic na potrzeby wyzszej uzytecznosci częśc ogródków przy domakch... wtedy spokojnie zrobi sie ściezki i chodnik i ekrany! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: przejscie na WP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 13:10 wiesz co Tomku specjalnie dla Ciebie za kazdym razem zrobie tam fotke... zamieszcze na forum galeria... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: przejscie na WP IP: 195.124.114.* 18.04.07, 13:11 pomiedzy chodnikiem a sciezka, slupy mozna przesunac na linie ekranu da sie ? Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: przejscie na WP 18.04.07, 14:58 Gość portalu: Gosc napisał(a): > pomiedzy chodnikiem a sciezka, slupy mozna przesunac na linie ekranu > > da sie ? A dwóch rowerzystów, jak się będzie wymijać? Jeden ma zjechać na jezdnię pod prąd? Na dwukierunkową ścieżkę rowerową potrzeba minimum 2m. Tyle rozporządzenie. Przeszkody nie powinny sąsiadować z bezpośrednią granicy ścieżki, czyli minimum te 30cm skrajni - dobra praktyka, to 0,5m. Nie wiem, jaka jest grubość ekranów, ale ze 20cm będzie. Czyli mamy gdzieś 2,7m. Ścieżka z chodnikiem ma jakieś 3,5m, chociaż bliżej skrzyżowania jest chyba ciaśniej.. Zostaje mniej, niż metr dla piechoty, a chodnik też musi mieć pewne parametry. Pomijając bezpieczeństwo - takie ekrany szpecą miasto - robią z niego zamknięte getto. Pozdro Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: przejscie na WP 18.04.07, 15:30 >Pomijając bezpieczeństwo - takie ekrany szpecą miasto - robią z niego zamknięte wlasnie. poza tym,jesli postawimy tam ekrany to dlaczego w innych miejscach miasta nie? czy na wojska. pol. blizej centrum jest ciszej? czy gdziekolwiek w centrum jest cicho??? wszedzie tam postawimy ekrany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: przejscie na WP IP: 195.124.114.* 18.04.07, 15:43 2 m na miniecie 2 rowerzystow ? nie cytuj tu bzdurnych przepisow bo od tego mamy urzednikow w UM tylko przyznaj sie ile potrzeba w praktyce, zreszta jak czesto tam mija sie 2 rowerzystow raz na tydzien ? przeciez sciezka jest tez po drugiej stronie WP i spokojnie mozna nia dojechac az do Lodogryfu Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: przejscie na WP 18.04.07, 17:45 Gość portalu: Gosc napisał(a): > 2 m na miniecie 2 rowerzystow ? nie cytuj tu bzdurnych przepisow bo od tego > mamy urzednikow w UM Drogi muszą być budowane w oparciu o obowiązujące przepisy. A te mówią, że minimalna szerokość dwukierunkowej drogi dla rowerów to 2m. > tylko przyznaj sie ile potrzeba w praktyce, W praktyce to można pasy ruchu na jezdni zwęzić, bo większość samochodów ma nie więcej, jak 2 metry szerokości, a duże pojazdy też są niewiele szersze. Uwzględnij średnio około 60cm na rower + bezpieczną odległość od wymijanego roweru oraz uwzględnienie faktu, że rower stabilny jest dopiero przy większych prędkościach (chybotanie na boki) + czynniki takie, jak boczny wiatr. > zreszta jak > czesto tam mija sie 2 rowerzystow raz na tydzien ? I co z tego? Mógłbym wskazać wiele dróg, które stanowczo są za szerokie ze względu na natężenie ruchu, a jednak nikt ich nie zwęża. > przeciez sciezka jest tez po > drugiej stronie WP i spokojnie mozna nia dojechac az do Lodogryfu Po drugiej stronie nie ma ścieżki. Kończy się ona na skrzyżowaniu z Zaleskiego. O drodze dla rowerów decyduje oznakowanie, a nie wygląd chodnika ;) Poza tym - jak już wcześniej mówiłem, wolałbym żadnej ścieżki, niż to, co jest obecnie. Pozdro Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas mozna przeciez wykupic kawałek ogródków! IP: *.centertel.pl 18.04.07, 19:06 przeciez droga to cel wyzszej uzytecznosci i mozna wykupic kawałek ogródków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmęczony drogę przesuną... szybciej będzie IP: *.sysnet.pl 20.04.07, 23:44 Jak to taka wiekopomna droga, to niech całe skrzyżowanie i szyny o jeden pas przesuną w kierunku miejskiego parku... ... po prostu ludzie tam mieszkający wiedzą jak dbać o przestrzeganie ich praw. Niedouczeni urzędnicy próbując iść na skróty narazili miasto na wielotysięczne straty a kierowców na udrękę - i po co? Empire State Building zbudowano w rok - u nas tyle przystanek kretyni budują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja skrecam w prawo Niech sie pani gdzie indziej przeprowadzi IP: 213.155.191.* 18.04.07, 09:41 Glupota i koniec , ruch jest zablokowany, a co bedzie latem strach pomyslec, zrobic im nasadzenia , maja tam z frontu ogrody , a okna niech sobei sami wymienia, jak sie nie podoba sprzedac mieszkania i za ta kase kupia nowe i cichych miejscach , napewno starczy a tak to zwykle pieniactwo i cwaniactwo. Takich miejsc jest pelno na POGODNIE np traugutta i jakos nikt nie rozrabia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysio Maja racje IP: 153.95.95.* 18.04.07, 10:16 Ja tam nie mieszkam, ale ich popieram. Najpierw byly tam domy a dopiero potem powstala dwupasmowa droga. Rozwiazanie to obwodnice i 30km/h przez W.P. Ocieplenie i okna to raczej glupota niz cwaniactwo tych ludzi. Powinni zadac ekranow dzwiekochlonnych (duuuuzo drozszych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc rozwiazanie IP: 195.124.114.* 18.04.07, 13:19 dajcie ten problem na WBiA PS, po tygodniu bedziecie mieli gotowe rozwiazanie z projektem technicznym i wizualizacja, zaplacic mozecie z pensji tych, ktorzy tak skutecznie rozwiazuja problem od lat, nic dziwnego ze te miasto schodzi na psy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzyna Nierozwiązywalny prawoskręt w ul. Zaleskiego IP: *.tkk.pl 18.04.07, 19:07 ten kto mieszka w mieście przy przelotowej ulicz musi sie liczyc z ruchem i hałasem.Trudno!Grupka mieszkanców utrudnia zycie dużej grupie.Czy to w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad z pracy Re: Nierozwiązywalny prawoskręt w ul. Zaleskiego IP: 81.190.82.* 18.04.07, 23:24 Ekrany tak, ale w ogrodzeniu. W dodatku otwierane jako wjazdy do posesji. Swoja drogą ciekawe kto tam mieszka? Może jakiś swieżo upieczony urzędnik? Bo miasto nie jest skore do ustawiania barier dla wygody zwykłych śmiertelników. Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Nierozwiązywalny prawoskręt w ul. Zaleskiego 18.04.07, 23:29 "Nierozwiazywalny" - znowu katolom cos nie wyszlo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas ja w ogóle nie widze problemu - tam jest miejsce! IP: *.centertel.pl 19.04.07, 15:42 przeciez tam jest miedzy chodnikiem a płotem posesji, co najmniej pólmetrowy pas "trawniczka"... Spokojnie jest wiec miejsce na ekrany, i nie bedzie to kosztem ani sciezki ani chodnika! Odpowiedz Link Zgłoś