absztyfikant 05.10.03, 22:11 To zart oczywiscie, ale fakt jest faktem, ze b. minister zdrowia pochodzi ze Szczecina. Czy macie jakies propozycje na honorowych obywateli Szczecina ? Ostatnio taki tytul otrzymal zdaje sie papiez Jan Pawel II. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amsterdamer Re: Łapiński honorowym obywatelem Szczecina 05.10.03, 22:47 absztyfikant napisał: > To zart oczywiscie, ale fakt jest faktem, ze b. minister zdrowia pochodzi ze > Szczecina. > > Czy macie jakies propozycje na honorowych obywateli Szczecina ? Ostatnio taki > tytul otrzymal zdaje sie papiez Jan Pawel II. Proponuje na poczatek liste wybitnych szczecinian, pare przykladow: - Kasia Nosowska, piosenkarka - Hermann Haken, prezydent miasta - Friedrich Ackermann, prezydent miasta - Alfred Doeblin, pisarz - Artur Daniel Liskowacki, pisarz,krytyk teatralny,dziennikarz - Manfred Stolpe, polityk,prawnik - Rudolf Levy, malarz - Alexander Wolszczan, astrofizyk (niecalkiem Szczecin- Szczecinek) - Piotr Zaremba, prezydent miasta Wiadomo paru z nich juz nie zyje. Ale mozna by bylo nad tym pomyslec. Kiedys ogladalem na NDR, ze Adolf H. jest nadal honorowym obywatelem Szczecina! Ten tytul zostal mu nadany za czasow 3. Rzeszy, i po wojnie nikt sie tym za bardzo nie przejmowal, tytul zostal. Skandal! Nie wiem, jednak, czy cos sie w tej sprawie od tego czasu ruszylo. Pozdrowienia amsterdamer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Łapiński honorowym obywatelem Szczecina IP: *.nitka.net.pl 05.10.03, 22:57 absztyfikant napisał: > To zart oczywiscie, ale fakt jest faktem, ze b. minister zdrowia pochodzi ze > Szczecina. > > Czy macie jakies propozycje na honorowych obywateli Szczecina ? Ostatnio taki > tytul otrzymal zdaje sie papiez Jan Pawel II. Chyba ok 1,5 roku wstecz byl podobny watek wtedy wymienilem ok 10-ciu kandydtow do tego zaszczytnego tytulu wsrod nich byl pan Marian Jurczyk .Pozdro;-) Ps.Do amsterdamera mam pytanie o pana Aleksandra Wolszczana.Wiem na 100% , ze byl uczniem SP nr1 w Szczecinie dlatego zdziwony jestem [choc nie neguje, bo nie wiem],ze wymieniasz Szczecinek.Mozesz cos dodac na ten temat. Kto szuka usprawiedliwien, gdy widzi czyn? Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdamer Re: Łapiński honorowym obywatelem Szczecina 05.10.03, 23:03 Gość portalu: Gryf napisał(a): > Ps.Do amsterdamera mam pytanie o pana Aleksandra Wolszczana.Wiem na 100% , ze > byl uczniem SP nr1 w Szczecinie dlatego zdziwony jestem [choc nie neguje, bo > nie wiem],ze wymieniasz Szczecinek.Mozesz cos dodac na ten temat. > > > > > Kto szuka usprawiedliwien, gdy widzi czyn? pl.wikipedia.org/wiki/Aleksander_Wolszczan Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdamer Re: Łapiński honorowym obywatelem Szczecina 05.10.03, 23:40 Gość portalu: Gryf napisał(a): > Chyba ok 1,5 roku wstecz byl podobny watek wtedy wymienilem ok 10-ciu > kandydtow do tego zaszczytnego tytulu wsrod nich byl pan Marian > Jurczyk .Pozdro;-) > Kto szuka usprawiedliwien, gdy widzi czyn? A pamietasz jeszcze ich nazwiska? Mi przypomnialy sie jeszcze dwa nazwiska wybitnych: - Rudolf Virchow, lekarz,polityk (Swidnin) - Johann Gustav Droysen, polityk,historyk (Trzebiatow) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: amsterdamer IP: *.net.pl 06.10.03, 01:33 Serdeczne dzieki amsterdamer za info. Co do nazwisk napewno biskup Majdanski. Pozdro;-) Kto szuka usprawiedliwien, gdy widzi czyny. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Łapiński honorowym obywatelem Szczecina 06.10.03, 17:50 Wolszczan uczeszczal do liceum nr. 6. Chcialbym tez zwrocic wam uwage, ze mamy 3 sposoby na honorowanie zasluzonych dla Szczecina ludzi: 1. honorowy obywatel 2. doktorat honoris causa US 3. tytul ambasadora Szczecina Odpowiedz Link Zgłoś