Dodaj do ulubionych

Prezydent Zaleski: Dajmy szansę dyrektorowi CSW

09.07.10, 09:57
"Kiedy ujawni pan pełen przebieg procedury konkursowej na dyrektora
Centrum Sztuki Współczesnej? "

czy aby czasem prcedura oceniania nie wygladala tak
posluszenstwo - 98%
fachowosc - 1%
plan na najblizsze lata - 1%

"Czy jest jakiś konkretny przepis, który zabrania upublicznienia
kart do głosowania?
- Nie. Tu na przeszkodzie stoi raczej dobry obyczaj."

te same dobre obyczaje towarzyszu Zaleski sa powodem dlaczego nie
chcesz ujawnic ile miasto zaplacilo za GP?
Towarzyszu Zaleski - tajemnice to mozesz miec u siebie przed zona
w kiblu

"A dlaczego ktoś miałby się tego bać lub wstydzić?
- To nie jest kwestia lęku i wstydu. Każdy z członków komisji dał
swoją indywidualną ocenę i zapisał ją na kartach zgodnie z
regulaminem konkursu. Nikt też nie naruszył zasad, które zostały
przyjęte. Komisja oddawała głosy zgodnie z prawem - przypomnę tylko,
że regulaminowy rozrzut punktowy był od 0 do 15. "

towarzyszu Zaleski, dlaczego uchylacie sie od odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • tryg.sk11 Prezydent Zaleski: Dajmy szansę dyrektorowi CSW 09.07.10, 10:01
      Zaleski: "Dobry obyczaj nakazuje, że jeżeli mój kolega startuje w konkursie, a
      ja zasiadam w komisji, to opuszczam to gremium" A Brzuskiewicz opuścił
      gremium? Hahahh
    • hecer Prezydent Zaleski: Dajmy szansę dyrektorowi CSW 09.07.10, 10:25
      rzygogenne po prostu.

Pisałem kiedyś o tym, ze cynizm to eliksir życia czasu gospodarzy. Ich siła
      napędowa. To jest właśnie w tym stylu. Rzygogennym.

Brakuje mi tam jeszcze koalicji z PO. Preziunio po raz kolejny napluł im w
      twarz, podtarł sobie nimi zad.

A oni, wraz z ich szefem i przewodniczącym tego gremium ludzi niekompetentnych
      (czyli rady), zaraz wyciągną do niego rękę i będą tworzyć koalicje i wpychać
      swoich ludzi.

Oni po prostu lubią być tak opluwani, wdeptywani w ziemię, ośmieszani. Nie ma
      to dla nich znaczenia. Ważne żeby być przy korycie. Wszyscy tam są wykastrowani.
      • artasasyn Re: Prezydent Zaleski: Dajmy szansę dyrektorowi C 09.07.10, 11:05
        hecer wrócił z urlopu :D super wreszcie forum gazety zacznie być ciekawe!
    • kondratow Prezydent Zaleski: Dajmy szansę dyrektorowi CSW 09.07.10, 10:25
      W opublikowaniu kart "na przeszkodzie stoi raczej dobry obyczaj."?
      Gdzie w tym wszystkim prawo, gdzie jawność? Argumenty Zaleskiego są
      absurdalne.
      • rambowczewie gratuluję Toruniowi 21.07.10, 13:15
        GRATULUJĘ !!!Prezydenta i Dyrektora CSW są PRAWDZIWI a to
        boli kumoterię, ale żeby do tego stopnia nie umieć sobie radzić z
        niechęcią do nich...niestety minister ma inne wykształcenie bo miał
        być ministrem obrony, a warszawka jaka jest każdy widzi...
    • hecer Prezydent Zaleski: Dajmy szansę dyrektorowi CSW 09.07.10, 10:30
      Korolkę - bezpartyjnego, o czym wypada tu przypomnieć - wdeptują w ziemię.

Ale dla PO to bez znaczenia. To, że z ich ministra kpią i go pomawiają się nie
      liczy. To, że bezczelnie wmawiają im ustawianie konkursu pod siebie -
      najłatwiej po prostu odbić piłeczkę - cóż z tego?

Można ich opluwać, kopać w dupę, popychać, wyśmiewać, przedrzeźniać... a oni i
      tak z nim zrobią koalicję i tak. Staną obok niego z wieńcem przy pomniku. Będą
      lojalnie głosować tak jak on chce.

"Ludzie z zasadami"? Wykastrowane eunuchy.
    • szlachcic Re: Prezydent Zaleski: Dajmy szansę dyrektorowi C 09.07.10, 10:36
      Czas na gospodarza - czas kopnac go w dupe
      Wybory tuz tuz
      • karminowa Re: Prezydent Zaleski: Dajmy szansę dyrektorowi C 09.07.10, 11:31
        No po prostu szlag człowieka z rana trafia jak czyta co ten Zaleski
        gada!
        dobry obyczaj??? człowieku - jesteś reprezentantem społeczeństwa
        toruńskiego i twoim obowiązkiem jest słuchać głosu ludu po pierwsze
        a po drugie i najważniejsze to urzędnik pracuje dla społeczeństwa a
        nie dla siebie czy pod siebie!!!- to wy urzędnicy jesteście dla nas!
        Obowiązują was przepisy a w jednym głownym - rozprzadzenie ministra
        z 2004 roku jest wyraźnie napisane ,że protokoły z konkursu są
        jawne, że konkurs jest jawny - ten przepis zabrania wam zasłaniania
        sie dobrym obyczajem.
        Pytam też dlaczego Brzuskiewicz - koleżka Łubowskiego był w komisji
        i oceniał swego dobrego znajomego???? Jestem pzrekonana ,że w
        kartach widać wyraźnie ,że Brzuskieiwcz dawał swojemu kandydatowi
        maksimum a innym minmum.
        Oczywiście ,że szansę trzeba dać każdemu ale nie osobie, która
        obraża i pomawia ludzi ,z którymi nigdy nie miała do czynienia.
        Skandal
    • hecer Przybyszewski czy Pietrucień? 09.07.10, 11:21
      Kto będzie przyszłym prezydentem Torunia?

Zaleski? Przybyszewski? Na pewno Pietrucień.
    • bcreative Prezydent Zaleski: Dajmy szansę dyrektorowi CSW 09.07.10, 12:08
      najlepszym rozwiązaniem teraz chyba byłby zbiorowy bojkot Torunia przez samych
      mieszkańców. Ludzie, tutaj nikt Was nie słucha! Wyprowadzajmy się stąd
      zbiorowo! To Mińsk, a nie środek Polski! Ostatni gasi światło!
      • artystaniemalarz Re: Prezydent Zaleski: Dajmy szansę dyrektorowi C 09.07.10, 13:19
        Przeciez gospodarzom właśnie o to chodzi. Dążą do tego, żeby
        wyprowadzili się wszyscy opiniotwórczy i niezależni. Nikomu tam u góry
        na mieszkańcach nie zależy, co na każdym kroku pokazują. Współpracujący
        z Zaleskim mają być mierni ale wierni. Zostaną przeciętniacy i lizodupy
        tak wygląda "układ toruński"
        • bcreative Re: Prezydent Zaleski: Dajmy szansę dyrektorowi C 09.07.10, 14:04
          Toruń zabija
          • jacek-jacenty Re: Prezydent Zaleski: Dajmy szansę dyrektorowi C 09.07.10, 15:07
            bcreative napisał:

> Toruń zabija

Widziałem oszołoma z takim tekstem wklejającego fotkę na forum fotograficznym.
            Żenada totalna.

(No chyba, że oszołom ma kolejny nick, a to też żenada...)
    • hecer Łubowski - malarstwo 09.07.10, 14:44
      pan Łubowski chce wystawiać tam więcej malarstwa.

Podczas jeden z wystaw w CSW obrazy uległy 30% zniszczeniu.

Taki budynek wybudował prezydent Zaleski.
      • hecer tylko LCD 09.07.10, 15:02
        najbezpieczniej to zamontować telewizory. Dlatego jest ich tam tyle.
      • jacek-jacenty Re: Łubowski - malarstwo 09.07.10, 15:14
        hecer napisał:

> Podczas jeden z wystaw w CSW obrazy uległy 30% zniszczeniu.

Wiedzę czerpiesz z netu ("Ja mam gugle"), to pochwal się chłoptasiu, gdzie wygooglaleś takie info.
        • najlepszyzenon Re: Łubowski - malarstwo 09.07.10, 15:26
          jacek-jacenty napisał:

> hecer napisał:
          >
          > > Podczas jeden z wystaw w CSW obrazy uległy 30% zniszczeniu.
          >
          > Wiedzę czerpiesz z netu ("Ja mam gugle"), to pochwal się chłoptasiu, gdzie wygo
          > oglaleś takie info.

każdy, zainteresowany sztuką w regionie o tym wie, botwinowy rumcajsie.
          • olibats Re: Łubowski - malarstwo 09.07.10, 15:43
            botwinowy rumcajs - DOBRE
            • tryg.sk11 Re: Łubowski - malarstwo 09.07.10, 17:46
              Hahaha... Pozdrawiam Botwinowego Rumcajsa.
          • hecer Re: Łubowski - malarstwo 09.07.10, 19:05
            najlepszyzenon napisał:

> każdy, zainteresowany sztuką w regionie o tym wie, botwinowy rumcajsie.

heheheheh:)
        • hecer marketing 10.07.10, 01:00
          Kiedyś na forum zastanawialiśmy się i narzekaliśmy, że to co jest w CSW nie
          zachwyca. Nie ma wielkich wystaw ze znanymi nazwiskami, wystaw międzynarodowych
          z dziełami twórców, którzy ze swojej sztuki są w stanie żyć na bardzo wysokim
          poziomie.

Dziwne było dla mnie to, że ci młodzi ludzie z CSW chcąc się utrzymać na dobrych
          posadach, na których robią to co lubią i nieźle zarabiają, nie kombinują w ten
          sposób: zrobić dużą, ekstra wystawę która się nieźle sprzeda, na którą walić
          będą tłumy nawet z całej Polski.

Budżet 6 mln zł pozwala poszaleć. Czemu nie zrobić jednego wielkiego show na
          otwarcie? I potem znaleźć jakąś jedną salkę w tych ogromnym gmachu do
          wystawiania tego, co się samo sprzedaje i napędza klientów?

W jednej salce puścić to, co przyciąga masy, media, dziennikarzy... A w całej
          reszcie tego budynku wystawiać jakieś mniej sprzedajne wytwory sztuki, które
          dopiero mogą zaistnieć?

Wtedy za te 10 zł sprzedajesz wejściówkę na Witkacego - i bezpłatne zwiedzanie
          dwóch pięter, które wymyślił gospodarz na cześć i chwałę swojej prezydentury
          (zupełnie niepotrzebnie).

Tak pewnie kombinował by każdy menadżer tego ośrodka. Nie trzeba być specjalnie
          wyrachowanym żeby dojść do takiego wniosku. Jedna super wystawa na początek,
          jedna świetna przed wyborami, kolejna ważna gdy zbliża się koniec kontraktu i
          ktoś przebąkuje o konkursie...

To nie tylko wyrachowanie ale też normalna strategia marketingowa. Kupujesz
          "zestaw" - jak w macdonaldzie. Jak ma być powiększony, to musi być z dużą colą.

Ale to niestety nie było możliwe z przyczyn leżących po stronie budynku - gmachu
          (gmaszyska) wybudowanego przez władze miasta.

No ale to co robiono by ten gmach ożywić, by on jednak istniał w przestrzeni
          sztuki nie wystarczyło. Dziś przychodzi nowy menadżer który mówi o tym, że
          program jest ubożuchny. I że to wina pracowników CSW. Na stanowisko wybierają go
          władze Torunia, te same które ponoszą odpowiedzialność za budowę CSW -
          "nowoczesnego, naszpikowanego elektroniką budynku".

Oczywiście nowy dyrektor będzie chciał jak najszybciej zabłysnąć - zrobić taką
          "wielką wystawę". Zobaczymy, jak mu się to uda. Czy w ogóle jest taka możliwość.

Ja nie wiem, co myśleć o tych technicznych sprawach związanych z budynkiem... Z
          jednej strony myślę, że to jakaś wymówka; naprawdę trudno uwierzyć, by ktoś
          wymyślił budynek dla CSW z takimi ograniczeniami! Że nie dopilnowali tego ludzie
          ze Znaków Czasu, z magistratu, że pierwsza dyrekcja CSW nie była zorientowana w
          kwestiach związanych z budową.

No ale jednak wewnątrz tego budynku widać poważne braki - choćby brak toalety na
          pierwszym piętrze. Więc tu wszystko jest możliwe. Faktycznie, dużo tam było
          zdjęć, dużo telewizorów, jakieś drewniane palety na których leżały broszurki,
          piasek na ziemi, jakieś kotary, meble zrobione z płyty pilśniowej, plac zabaw z
          plastiku, plakaty...

Nie wiem, co o tym myśleć po prostu.
          • bcreative Re: marketing 10.07.10, 01:24
            teraz to ja trochę nie rozumiem. być może są ograniczenia w samym budynku.
            trzeba jednak zauważyć, że to nie jest muzeum, a centrum sztuki współczesnej -
            ergo ma tam być prezentowana i produkowana sztuka aktualna. do takiej na pewno
            nie wpisuje się Witkacy czy inny Picasso. Artyści, których prezentuje CSW, to
            nie są anonimowi twórcy. to bardzo często artyści z pierwszych stron gazet... z
            tym że o sztuce. wielu z nich brało udział w biennale w wenecji, czy innych
            prestiżowych imprezach artystycznych. między innymi po to wybudowano csw żeby
            przeciętny kowalski z torunia miał możliwość zapoznać się na żywo z tą twórczością
            wydaje mi się, że przez ten czas zrobiono kupę dobrej roboty i zaprezentowano
            prace artystów, których twórczość jest niezwykle ciekawa i uznana. hecer zwróć
            również uwagę, że każda wystawa ma swoją atmosferę, co też nie jest częste.
            • hecer Re: marketing 10.07.10, 01:53
              tam jest tyle miejsca, że można robić i jedno i drugie.

Witkacy jest w Muzeum Sztuki w Łodzi. Które jest mniejsze niż nasze CSW i to sporo.

CSW ma pełnić rolę edukacyjną, popularyzującą sztukę. Najlepiej przyciągać
              znanymi nazwiskami. Potem ludzie będą przychodzić oglądać to, co dopiero
              pretenduje do wielkości. Nie można zachęcać do przyjścia mówiąc: "to jest dobre,
              tylko ty tego nie rozumiesz. To jest trudne w odbiorze". Sorry, ale tak
              najczęściej mówią ci, którzy bronią CSW - mnie coś takiego nie zachęca. To jest
              jak pójście na jakiś nudny europejski film - bardzo głęboki, tak głęboki że w
              fotelu nie znajdujesz miejsca by się wyspać.

W ten sposób się sztuki nie popularyzuje. Ja bym też chciał mieć punkt
              odniesienia - jeśli ktoś mi pokazuje coś, co powstało dopiero parę lat temu i
              "jeszcze nie zostało odkryte, ale jest bardzo wartościowe", to ja bym chciał
              porównać to z tym, co już zostało odkryte i jest wartościowe.

Pisałem już o tym wiele razy - byłem w łódzkim CSW, jest tam sztuka współczesna,
              bardzo mi się podobało, dzieła są znakomite. Nie wiem, ile z tego zrozumiałem,
              ale byłem zachwycony. I nie płakałem na filmach Kieślowskiego, nie rozprawiałem
              godzinami o czym jest Dekalog czy Podwójne życie Weroniki. Co nie znaczy, że nie
              oglądałem Kawalerowicza czy Hasa znudzony. Po prostu.

Każdy ma prawo do swoich ocen; mi się wydaje, że moje oczekiwania nie są jakieś
              wygórowane. Jedna salka na obejrzenie czegoś, "czego nie można przegapić - bo
              taka okazja się nie powtórzy". Sprzedaż biletów też wyglądałaby inaczej - na
              snobów w tym mieście można liczyć. I za te przychody z biletów można promować
              twórców, którzy dopiero chcą podbijać świat.

NOWY TEST IQ - Znajdź brakującą kreskę i WYBUDUJ MOST! (Jeśli jej nie widzisz - startuj zCzasem Gospodarzy!) (rozwiązanie)

Prezydent Torunia: "Nie wszyscy chyba do końca rozumieją, że zwalczając Zaleskiego, zwalczają Toruń, zatrzymują go w biegu."
              • najlepszyzenon Re: marketing 10.07.10, 02:37
                w Łodzi nie ma CSW.
                • hecer Re: marketing 10.07.10, 11:13
                  chodziło mi o ms2
                  • najlepszyzenon Re: marketing 10.07.10, 11:22
                    tak. ms2 to Muzeum Sztuki z dużą kolekcją. w Toruniu mamy do czynienia z Centrum Sztuki Współczesnej, bardziej złożonym i interdyscyplinarnym tworem, z dopiero powstającą kolekcją. ;)
                    • taminiau Re: marketing 10.07.10, 11:51
                      Tylko ze Muzeum w Łodzi ma 80 lat a CSW 2 lata. Nie można rozwoju dwulatka w prosty sposób przekładać na kapitał jaki posiada 80latek. Zresztą łódzkie Muzeum to wogóle unikat na skalę polską i nie tylko:

Muzeum Sztuki w Łodzi jest jedną z najstarszych w Europie placówek specjalizujących się w sztuce awangardowej. Początek Muzeum Sztuki wyznacza rok 1931, kiedy Władysław Strzemiński w imieniu grupy "a.r." przekazał Wydziałowi Oświaty i Kultury Magistratu Miasta Łodzi kolekcję międzynarodowej sztuki nowoczesnej jako depozyt artystów. Jeszcze w tym samym roku została otwarta galeria sztuki nowoczesnej w Miejskim Muzeum Historii i Sztuki. Ekspozycja zawierała prace artystów skupionych w formacjach awangardowych "Cercle et Carre" oraz "Abstraction - Creation": Aleksandra Caldera, Theo van Doesburga, Soni Delaunay, Maxa Ernsta, Kurta Schwitersa, Fernanda Legera oraz Władysława Strzemińskiego, Henryka Stażewskiego i Katarzyny Kobro.

Tym samym Łódź stała się drugim po Hannowerze (Gabinet Abstrakcyjny El Lissitzkiego), a trzecim po Nowym Jorku (Museum of Modern Art) miastem posiadającym kolekcję sztuki nowoczesnej.

Co do programu CSW: doceniam za Pokój z kuchnią. Niektóre wystawy były naprawdę świetne, porównywalne z tym co widać wyjeżdżając do Berlina, czy Londynu, ale zdarzały się też słabe. Moim zdaniem słabą stroną CSW jest brak wychodzenia z programem na zewnątrz budynku, w przestrzeń miasta.
                      • rogalpa Przestrzeń CSW 10.07.10, 12:02
                        jesli chodzi o przetrzen to polecam wyniki badań
                        "Jak widzimy przetrzen CSW"

docs.google.com/fileview?id=1A8RTUmKQpRvEM1fjqkim29ZgamBQNwWZmEWh428qcf-XRSYaNuQF1Z1BPbU4&hl=pl
                      • tryg.sk11 Re: marketing 10.07.10, 12:03
                        A Lubowski wyjdzie w przestrzeń publiczną z dobrą sztuką współczesną? Juz to
                        widzę...
                        • tryg.sk11 Re: marketing 12.07.10, 03:19
                          Tryg.sk: Nie dajmy szansy Zaleskiemu!
                      • hecer Re: marketing 14.07.10, 15:39
                        i to ms2 jest znacznie mniejsze od naszego CSW. A ma kolekcję z ponad 100 lat,
                        bo przekazywano tej instytucji kolekcje prywatne.

I tam mówimy o "muzeum sztuki" - czyli o instytucji zajmującą się sztuką w
                        szerokim zakresie. A u nas cały czas mamy zawężający profil. I w dodatku
                        konkurencję np Wozowni. To jest nonsens do kwadratu.

Oni mają "sztukę" w odpowiednim budynku, a my mamy tylko "sztukę współczesną"
                        (broń boże jakąś klasykę malarstwa z XIX wieku).

Ja naprawdę nie wiem, kto w ogóle wymyślił taką bzdurę w Toruniu za 50 mln
                        publicznych złotych. I kto tym zarządza. Bo jest to dla mnie jedna wielka
                        pomyłka - poczynając od projektu, lokalizacji i wykonania po zarządzanie.
                        • hecer Re: marketing 14.07.10, 15:43
                          za 50 mln zł (i 6 mln zł rocznie) można w ciągu 10 lat pokazać w Toruniu
                          najsłynniejsze kolekcje sztuki z największych europejskich i amerykańskich
                          galerii. Nie w całości - w część. Można parę obrazków jakiegoś Van Gogha
                          przywieźć do Torunia. I kolejka po bilety za 20 zł kończyłaby się przy ratuszu.

-
                          NOWY TEST IQ - Znajdź brakującą kreskę i WYBUDUJ MOST! (Jeśli jej nie widzisz - startuj zCzasem Gospodarzy!) (rozwiązanie)

Prezydent Torunia: "Nie wszyscy chyba do końca rozumieją, że zwalczając Zaleskiego, zwalczają Toruń, zatrzymują go w biegu."
    • ulla34 Prezydent Zaleski: Dajmy szansę dyrektorowi CSW 14.07.10, 15:25
      Wywiad z Łubowskim opublikowany w "TT" 8 lipca b.r. Zobaczcie butę i
      arogancję odtąd niepodzielnie jaśnie panującego króla CSW (odn.
      dyrektora programowego: "To będzie osoba, która będzie po prostu ze
      mną współpracowała"), jak i zwróćcie uwagę na dobrą komitywę z
      prezydentem Zaleskim ("[...] 8 czerwca usłyszałem w rozmowie z
      prezydentem Zaleskim, że mogę już działać", a przecież dyrektorem
      został 1 lipca!), jak i przywoływanie "dobrodziejstw" Jerzego
      Brzuskiewicza (prezes lokalnego okręgu Związku Polskich Artystów
      Plastyków, czyli mauzoleum artystycznie miernych, ale wiernych
      trupów), czy aferzysty Marka Żydowicza:

a.imageshack.us/img51/1913/teraztorunlubowski.jpg
      Lepszy kwiatek:

Dziennikarz: Środowiska artystyczne i sami artyści protestują
      przeciwko panu na stanowisku dyrektora CSW. Nie obawia się pan bojkotu
      i paraliżu instytucji?

Łubowski: "Nie będą ci artyści, to będą inni. I to też dobrze."
    • hecer Znawca sztuki 15.07.10, 17:14
      nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=1466&NrSection=1&NrArticle=176807&IdTag=238
      • gdynia_warczyglowa Re: Znawca sztuki 28.07.10, 01:17
        Wprowadzenie Łubowskiego do CSW to wieloletnie marzenie Jerzego Brzuskiewicza i
        starej gwardii, która chce tam wieszać obrazy.
        • tryg.sk17 Re: Znawca sztuki 30.07.10, 03:43
          Nie dajmy szansy Zaleskiemu.
    • tryg.sk11 Re: Prezydent Zaleski: Dajmy szansę dyrektorowi C 05.08.10, 21:11
      www.um.torun.pl/torun/samorzad/Michal_Zaleski.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka