marcinbird 11.10.10, 14:31 Tja... Pozdrowienia dla Ciebie, Piotr... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
microb66 Za dwa lata parowozem do Brodnicy 11.10.10, 22:48 Tjaaa, jak bilet będzie kosztował w obie strony 100 zł/osoby to klienteli nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Za dwa lata parowozem do Brodnicy 12.10.10, 18:36 marszalek doplaci i beda bilety za 5zl.... Odpowiedz Link Zgłoś
tortor5 Za dwa lata parowozem do Brodnicy 11.10.10, 23:09 Wybory idą! 15 mln za loty do Warszawy, 12 mln za przejazdy do Brodnicy. Ciekawe tylko jak pociągi dojadą do Nowego Miasta Lubawskiego skoro zlikwidowano tory. Komunikacją zastępczą? A nie można by za to zrewitalizować DK15 do Brodnicy? Dziś był kolejny wypadek w Gronowie. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Za dwa lata parowozem do Brodnicy 11.10.10, 23:20 a ile milionow bedzie kosztowac puszczenie tych pociagow w soboty i niedziele? no i czy te wszystkie punkty gastronomiczne, muzea itp sie utrzymaja jak ruch bedize w porywach 2 dni w tyg? nie sadze... za to kasy na polaczenie inowroclaw zdunska wola nie ma...a brakuje tylko zgody kuj pom... coraz glupsze decyzje marszalka... Odpowiedz Link Zgłoś
uszaty25 Re: Za dwa lata parowozem do Brodnicy 12.10.10, 21:08 Czy wlasnie to sa te slynne szybkie pociagi jakie obiecala nam peło? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Gratulacje! 13.10.10, 03:18 Strasznie się cieszę, że już zakończyliśmy rewitalizację wszystkich linii kolejowych służących do normalnego ruchu i teraz możemy się inwestować w szlaki służące raz na ruski rok turystom. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Re: Gratulacje! 13.10.10, 09:56 Pieniądze na linię turystyczną do Brodnicy i dą z UMarsz, a linie "normalnego ruchu" remontowane są przez PeeLKę. Tam kieruj pretensję o stan linii. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.torunczyk Powiem więcej 13.10.10, 10:08 Za chwile nie tylko zaczniemy podróżować parowozami ale na ulicach miast pojawią się ryksze a ku..., taksówkaż i krupier staną się najbardziej dochodowymi zajęciami tak jak w innych krajach 3 świata. Jeszcze tylko trochę rządów eurokomuny i jej namiestników na tych ziemiach. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Gratulacje! 13.10.10, 10:09 marcinbird napisał: > Pieniądze na linię turystyczną do Brodnicy i dą z UMarsz, a linie "normalnego r > uchu" remontowane są przez PeeLKę. Tam kieruj pretensję o stan linii. Ta jasne, wielkie Mzimu zabrania Urzędowi Marszałkowskiemu wydania tych pieniędzy na linię nieturystyczną. Pewnie zabrania też wydawania pieniędzy na obsługę na poprawę innych połączeń niż wozidła turystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Re: Gratulacje! 13.10.10, 10:38 UMarsz dotuje połączenia kolejowe, a nie linie. Od tego jest PLK. Za wozidła turystyczne płaci w większości unia, więc o co chodzi ? Poza tym - warto zastanowić się jakie są "obłożenia" na liniach zwykłych. Dopłacać można , pod warunkiem, że jedzie więcej niż 10 pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Gratulacje! 13.10.10, 12:07 marcinbird napisał: > UMarsz dotuje połączenia kolejowe, a nie linie. > Od tego jest PLK. "Moja chata z kraja" > Za wozidła turystyczne płaci w większości unia, więc o co chodzi ? O cel i sens wydatku. > Poza tym - warto zastanowić się jakie są "obłożenia" na liniach zwykłych. Dopła > cać można , pod warunkiem, że jedzie więcej niż 10 pasażerów. Jak się puszcza trzy pociągi na dobę, to zawsze będzie mało pasażerów. Jest pierdyliard ważniejszych połączeń do dofinansowania niż regularny parowóz dla turystów, Wolsztyna i tak z tego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Re: Gratulacje! 13.10.10, 12:50 "Moja chata z kraja" A na jakiej podstawie miałby marszałek dawać z kasy urzędu na linie kolejowe ?? Wiesz, ile to kosztuje ? Z jakiej paki marszałe ma na to łożyć ? Popatrz na artykuły o BiTCity . W projekt BiTCity też ciągną kasę z Unii i z tej kasy pójdzie na rewitalizację linii. "O cel i sens wydatku. Wolsztyna i tak z tego nie będzie." A skąd wiesz że nie ? Robiłeś studium ? jakieś analizy ? Na czym ma region zarabiać, jeśli nie na również takich inwestycjach ? Na końcu tej linii masz pojezierze brodnickie, a wzdłuż niej Drwęcę - ze spływami kajakowymi. Do tego Zamek wGolubiu, sama Brodnica... Połączenie tego z turystyczną linią kolejową to mało ? "Jak się puszcza trzy pociągi na dobę, to zawsze będzie mało pasażerów." - podaj mi choć przykład. Ja pisałem o 10 pasażerach NA DOBĘ. "Jest pierdyliard ważniejszych połączeń do dofinansowania niż regularny parowóz dla turystów." A gdzie jest powiedziane, że ma być to regularne połączenie ? A jeśli nawet to Regularnie może oznaczać co tydzień. Myślisz, że nie będzie chętnych. A wiesz ilu ludzi było na "próbnym" odpaleniu tej linii jako turystycznej ? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Gratulacje! 13.10.10, 13:41 marcinbird napisał: > "Moja chata z kraja" > A na jakiej podstawie miałby marszałek dawać z kasy urzędu na linie kolejowe ?? > > Wiesz, ile to kosztuje ? Z jakiej paki marszałe ma na to łożyć ? No jak widać na potrzeby budowania potęgi turystycznej może, więc nie widzę powodu dla którego nie mógłby na potrzeby transportowania mieszkańców województwa. > "O cel i sens wydatku. Wolsztyna i tak z tego nie będzie." > > A skąd wiesz że nie ? Robiłeś studium ? jakieś analizy ? Nie muszę robić analiz. Z tego nie będzie Wolsztyna, tak jak z bydgoskiego lotniska nie będzie Okęcia (ani nawet Balic). > Na czym ma region zarabiać, jeśli nie na również takich inwestycjach ? Na końcu > tej linii masz pojezierze brodnickie, a wzdłuż niej Drwęcę - ze spływami kajak > owymi. Do tego Zamek wGolubiu, sama Brodnica... > Połączenie tego z turystyczną linią kolejową to mało ? Chętnie bym obejrzał konkretne szacunki. Na razie się mówi. O bitcity przez Czarnowo też ten sam marszałek mówił, że to takie super rozwiązanie. > "Jak się puszcza trzy pociągi na dobę, to zawsze będzie mało pasażerów." - poda > j mi choć przykład. Ja pisałem o 10 pasażerach NA DOBĘ. A gdzie masz takie połączenia, które nie są po prostu ujawnionym podsyłem? Poza tym liczba pasażerów na linii zawieszonej niejako z definicji jest równa zeru, więc o czym mówimy? > "Jest pierdyliard ważniejszych połączeń do dofinansowania niż regularny parowóz > dla turystów." > > A gdzie jest powiedziane, że ma być to regularne połączenie ? A jeśli nawet to > Regularnie może oznaczać co tydzień. Im rzadziej będzie jeździł, tym mniej efektywne jest wydawanie pieniędzy na remont linii. > Myślisz, że nie będzie chętnych. Wiesz, na loty sterowcem nad Grudziądzem też będą chętni. Dofinansowujemy? > A wiesz ilu ludzi było na "próbnym" odpaleniu tej linii jako turystycznej ? A wiesz co można sobie zrobić z takim szacowaniem? Porównaj frekwencję z okolicznośiowego przejazdu Toruń-Bydgoszcz przez Chełmżę z codzienną frekwencją po reaktywacji. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Re: Gratulacje! 13.10.10, 14:23 "No jak widać na potrzeby budowania potęgi turystycznej może, więc nie widzę powodu dla którego nie mógłby na potrzeby transportowania mieszkańców województwa" Gorąco polecam lekturę na temat podziałówśrodków unijnych na działania. Kasa z unii to nie wór z którego można wyjąć sobie na co się chce. "Nie muszę robić analiz. Z tego nie będzie Wolsztyna, tak jak z bydgoskiego lotniska nie będzie Okęcia (ani nawet Balic)". Ale lotnisko w Bydzi całym sercem popierasz, nie ? :) Idąc torem Twojej argumentacji, to w Wawie też nie powinno być lotniska, bo są w wieksze: Berlin, Frankfurt etc. Ta linia ma atut zaplecza turystycznego, którego brak np. Wolsztynowi. Nie muszę robić analiz, bo swoje wiem.... Oj besserwisser z Ciebie ;) "Chętnie bym obejrzał konkretne szacunki. Na razie się mówi." Niestety od ręki Ci nie przytoczę, musisz uwierzyć mi na słowo :) Były robione szacunki. I wyszło, że całe przedsięwzięcie może się samofinansować. "O bitcity przez Czarnowo też ten sam marszałek mówił, że to takie super rozwiązanie." Bo było dla Torunia. Bydzi w ramach tego projektu i tak ma tramwaj do Fordonu, wię ją wali czy będzie przez Czarnowo (czyli również Fordon) , czy nie. Obecny projekt (połączenie przez Solec ) jest przydatny Toruniowi jak wrzód na d..ie (moim zdaniem). Ale to inny temat - na inne forum :) "na linii zawieszonej niejako z definicji jest równa zeru, więc o czym mówimy?" Na jakiej zawieszonej ? ja nie mówiłem o 209, tylko o hipotetycznej czynnej linii. "Im rzadziej będzie jeździł, tym mniej efektywne jest wydawanie pieniędzy na remont linii." W rozwoju turystycznej linii kolejowej i przywracaniu 209ki do użytku nie chodzi o efektywne (?) wydawanie pieniędzy. "Wiesz, na loty sterowcem nad Grudziądzem też będą chętni. Dofinansowujemy?" Czemu nie :) Jak potrafisz przekonać odpowiednich ludzi... Tylko nie sądzę żeby wielbicieli sterowców było więcej od wielbicieli kolei. Ba, nawet jestem pewien, że nie. "wiesz co można sobie zrobić z takim szacowaniem? Porównaj frekwencję z okolic znośiowego przejazdu Toruń-Bydgoszcz przez Chełmżę z codzienną frekwencją po re aktywacji. " No jak rany... uważasz że linię turystyczną można porównać do regularnej ??? I co to za połączenie ? Mówisz o połączniu Unisław - Bydgoszcz ? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Gratulacje! 13.10.10, 14:39 marcinbird napisał: > "Nie muszę robić analiz. Z tego nie będzie Wolsztyna, tak jak z bydgoskiego lot > niska nie będzie Okęcia (ani nawet Balic)". > > Ale lotnisko w Bydzi całym sercem popierasz, nie ? :) Nie bardzo. Znaczy z patriotyczno-wygodnickich pobudek oczywiście podoba mi się że jest, natomiast nie widzę powodu dla którego marszałek miałby dotować loty do Warszawy. > "Chętnie bym obejrzał konkretne szacunki. Na razie się mówi." > Niestety od ręki Ci nie przytoczę, musisz uwierzyć mi na słowo :) > Były robione szacunki. I wyszło, że całe przedsięwzięcie może się samofinansowa > ć. No więc na razie chyba możemy po prostu protokół niezgodności podpisać i poczekać aż urzędnicy przemielę odpowiednią ilość papierków. > "O bitcity przez Czarnowo też ten sam marszałek mówił, że to takie super rozwią > zanie." > Bo było dla Torunia. Bydzi w ramach tego projektu i tak ma tramwaj do Fordonu, > wię ją wali czy będzie przez Czarnowo (czyli również Fordon) , czy nie. > Obecny projekt (połączenie przez Solec ) jest przydatny Toruniowi jak wrzód na > d..ie (moim zdaniem). Ale z cyferek za cholerę nie wyszło że jest takie fajne dla obszaru metropolitarnego, niezależnie od tego czy dla Torunia było dobre. O tym mówię, pomysły urzędu marszałkowskiego niekoniecznie są takie fajne po dokładnym obejrzeniu. A z bydgoskiego punktu widzenia nie jest tak że "i tak ma tramwaj do Fordonu" bo istniało realne niebezpieczeństwo że fordoniacy będą wpychani do bitcity "bo przecież pociągi i tak jeżdżą przez Fordon". > "na linii zawieszonej niejako z definicji jest równa zeru, więc o czym mówimy?" > > Na jakiej zawieszonej ? > ja nie mówiłem o 209, tylko o hipotetycznej czynnej linii. Hipotetycznie czynna linia z opłakanymi skutkami oszczędności to 245 na przykład. > "Im rzadziej będzie jeździł, tym mniej efektywne jest wydawanie pieniędzy na re > mont linii." > > W rozwoju turystycznej linii kolejowej i przywracaniu 209ki do użytku nie chodz > i o efektywne (?) wydawanie pieniędzy. I to mi się właśnie nie bardzo podoba. Konretnie nie pociągi turystyczne jako takie, ale inwestowanie w infrę która ma służyć wyłącznie im. > No jak rany... uważasz że linię turystyczną można porównać do regularnej ??? Przy turystycznej będzie nieco inaczej, ale dalej trzeba uważać z szacowaniem. > I co to za połączenie ? Mówisz o połączniu Unisław - Bydgoszcz ? Owszem. Tyle że przejazdy okolicznościowe były od samego Torunia, dlatego napisałem jak napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Re: Gratulacje! 13.10.10, 14:56 > Nie bardzo. Znaczy z patriotyczno-wygodnickich pobudek oczywiście podoba mi się > że jest, natomiast nie widzę powodu dla którego marszałek miałby dotować loty > do Warszawy. &&& Ale niekwestionujemy samego istnienia lotniska. > > No więc na razie chyba możemy po prostu protokół niezgodności podpisać i poczek > ać aż urzędnicy przemielę odpowiednią ilość papierków. > &&& No, to już mamy za sobą :) > Ale z cyferek za cholerę nie wyszło że jest takie fajne dla obszaru metropolita > rnego, niezależnie od tego czy dla Torunia było dobre. O tym mówię, pomysły urz > ędu marszałkowskiego niekoniecznie są takie fajne po dokładnym obejrzeniu. > A z bydgoskiego punktu widzenia nie jest tak że "i tak ma tramwaj do Fordonu" b > o istniało realne niebezpieczeństwo że fordoniacy będą wpychani do bitcity "bo > przecież pociągi i tak jeżdżą przez Fordon". &&& No właśnie tak. I dlatego wygrała koncepcja z Solcem. Bo Bydzia ma dzięki temu linię tramwajową A Toruń będzie tłuc się autobusem albo na Podgórz (orzez most hehe) albo do Toruń Miasto (z kiepską komunikacją > > Hipotetycznie czynna linia z opłakanymi skutkami oszczędności to 245 na przykła > d. &&& no, jeśli mówimy o takiej linii .... łączącej tak kluczowe ośrodki :).... > I to mi się właśnie nie bardzo podoba. Konretnie nie pociągi turystyczne jako t > akie, ale inwestowanie w infrę która ma służyć wyłącznie im. &&& No niekoniecznie - dalej w ciągu ma linię na Iławę. Zresztą też zamkniętą > Owszem. Tyle że przejazdy okolicznościowe były od samego Torunia, dlatego napis > ałem jak napisałem. > &&& A, rozumiem. I nie wnoszę dalszych zastrzeżeń . Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Gratulacje! 15.10.10, 20:37 > I to mi się właśnie nie bardzo podoba. Konretnie nie pociągi turystyczne > jako t > > akie, ale inwestowanie w infrę która ma służyć wyłącznie im. > > &&& No niekoniecznie - dalej w ciągu ma linię na Iławę. Zresztą też zamkniętą obecnie juz rozebrana...czyli owa modernizacja torow zwiazana z tym projektem jest robiona tylko i wylacznie pod owe przejazdy turystyczne...gdyz nie ma szans na pociag do ilawy... widzisz teraz sens inwestowania takiej kasy w ta linie? Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Re: Gratulacje! 18.10.10, 16:42 > &&& No niekoniecznie - dalej w ciągu ma linię na Iławę. Zresztą też zamkniętą obecnie juz rozebrana...czyli owa modernizacja torow zwiazana z tym projektem jest robiona tylko i wylacznie pod owe przejazdy turystyczne...gdyz nie ma szans na pociag do ilawy... widzisz teraz sens inwestowania takiej kasy w ta linie? Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Re: Gratulacje! 18.10.10, 18:28 no, nie - akurat z innego powodu :) Ale fajnie że jest z Torunia :) Choć uważam, że powinna startować z Bydzi ! Mogłoby jeźdzć więcej malkoltenów :) Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Gratulacje! 18.10.10, 18:46 no, nie - akurat z innego powodu :) pracujesz w urzedzie marszalkowskim?;-) Ale fajnie że jest z Torunia :) wszytsko jest fajnie jak z torunia i za regionalne pieniadze;-) Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Gratulacje! 14.10.10, 19:39 A skąd wiesz że nie ? Robiłeś studium ? jakieś analizy ? > Na czym ma region zarabiać, jeśli nie na również takich inwestycjach ? Na końcu > tej linii masz pojezierze brodnickie, a wzdłuż niej Drwęcę - ze spływami kajak > owymi. Do tego Zamek wGolubiu, sama Brodnica... > Połączenie tego z turystyczną linią kolejową to mało ? w artykule : na dworcu w Kowalewie Pomorskim ma powstać kawiarnia lub mała restauracja. Z kolei na stacji Kowalewo Miasto pojawiłby się mały lokal gastronomiczny i pokoje gościnne. Budynek nastawni kolejowej w Golubiu-Dobrzyniu przeznaczono na punkt informacji turystycznej, galerię i sklep, a tamtejszy dworzec na hotel z restauracją. Stacja we Wrockach ma być miejscem ekspozycji historycznej techniki kolejowej, złożonej z prawdziwych, działających urządzeń oraz ich modeli. A dworzec w Kawkach - pracownią artystyczną. jakim cudem ma sie to utrzymac, skoro obecnie nei zaglada tam pies z kulawa noga a po owej wielkiej rewitalizacji bedize tam jezdzil pociag raz na tydzien? i kto bedzie placil za utrzymanie tych obiektow, ktore na pewno na siebei nei zarobia?( informacja turystyczna, muzeum) Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Re: Gratulacje! 18.10.10, 16:34 ja podałem przykłady - możliwości. Galeria czy pracownia artystyczna to oczywista bzdura. Nie mówię że to co przedstawiono broni się w każdym miejscu, ale jest od czego zacząć. A jak ten bidny pies ma zajrzeć jak nie ma jak dotrzeć ? Samolotem ? (zresztą Wrocki wybrano między innymi dlatego, że można tam również dotrzeć samochodem) Poza tym cała koncepcja jest nie kompletna - pierwotnie planowane było muzeum kolei, tylko (uprzedzając Twoje "buchachy") o innym profilu, niż w Wolsztynie. A pisząc "raz na tydzień, miałem na myśli zaprzeczenie kursowania 4 razy dziennie. Teraz się u;czepiliście tego: raz na tydzień :) I na koniec trzeba najpierw zachęcić turystów żeby zaczęli się tam wybierać Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Gratulacje! 18.10.10, 18:05 ja podałem przykłady - możliwości. Galeria czy pracownia artystyczna to oczywis > ta bzdura. Nie mówię że to co przedstawiono broni się w każdym miejscu, ale jes > t od czego zacząć kasa jest co najwyzej na to o czym napisano..a to sie samo nie utrzyma...wrecz przeciwnie bedzie generowac duze starty...skad wezmiesz kolejne milony na budowe innych atrakcji? A jak ten bidny pies ma zajrzeć jak nie ma jak dotrzeć ? Samolotem ? (zresztą W > rocki wybrano między innymi dlatego, że można tam również dotrzeć samochodem) chyba drogi sa? jakos jest tyle miejscowosci w naszym regionie nie ma koleji turystycznej i ludzie tam dojezdzaja... Poza tym cała koncepcja jest nie kompletna - pierwotnie planowane było muzeum k > olei, tylko (uprzedzając Twoje "buchachy") o innym profilu, niż w Wolsztynie. > A pisząc "raz na tydzień, miałem na myśli zaprzeczenie kursowania 4 razy dzienn > ie. > Teraz się u;czepiliście tego: raz na tydzień :) uwazasz, z eto cos zmienia? czy restauracja sie utrzyma jak bedzie pociag kursowal dzien lub dwa w tygodniu nawet 4 razy dziennie? moim zdaniem nie...wiec kto doplaci do interesu? urzad marszalkowski? I na koniec trzeba najpierw zachęcić turystów żeby zaczęli się tam wybierać fajno! tylko czy wydawanie kilkanscie milionow na ta modernizacje to sprawi? zwlaszcza, ze w wielu miejscach mozna osiagnac dobry efekt mniejszym kosztem? ponadto jaki jest sens zachecania do przyjazdu tam turystow na kilka godzin raz w tygodniu, doplacajac do tego olbrzymia kase? bo jak juz pisalem wszystkie atrakcje beda deficytowe.. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Re: Gratulacje! 18.10.10, 18:18 chyba drogi sa? jakos jest tyle miejscowosci w naszym regionie nie ma koleji turystycznej i ludzie tam dojezdzaja... udajesz, że nie rozumiesz ? Sama kolej ma być atrakcją. uwazasz, z eto cos zmienia? czy restauracja sie utrzyma jak bedzie pociag kursowal dzien lub dwa w tygodniu nawet 4 razy dziennie? moim zdaniem nie...wiec kto doplaci do interesu? urzad marszalkowski? Tja, bo w pozostałych muzeach w regionie to tłumy się zwalają... drzwiami i oknami. Idąc tym tokiem rozumowania można zamknąć wszsytkie muzea jako nie dochodowe. fajno! tylko czy wydawanie kilkanscie milionow na ta modernizacje to sprawi? zwlaszcza, ze w wielu miejscach mozna osiagnac dobry efekt mniejszym kosztem? Tzn ? Gdzie ? Poza tym, może mniejszym kosztem, ale nie ten sam efekt. ponadto jaki jest sens zachecania do przyjazdu tam turystow na kilka godzin raz w tygodniu, doplacajac do tego olbrzymia kase? bo jak juz pisalem wszystkie atrakcje beda deficytowe.. Toś mnie zastrzelił :). Bo ja nie wiem czy będą, czy nie. A poważnie to jest kwestia co będzie do oglądania. Uwierz mi, ludziska pojadą oglądać wodowanie lokomotywy, gorzej już z galerią - tu masz rację Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Gratulacje! 18.10.10, 18:54 udajesz, że nie rozumiesz ? Sama kolej ma być atrakcją. ja to wiem, ale pisales o dojezdzie...wiec na to odpowiedzialem... Tja, bo w pozostałych muzeach w regionie to tłumy się zwalają... drzwiami i okn > ami. > Idąc tym tokiem rozumowania można zamknąć wszsytkie muzea jako nie dochodowe. pytanie czy jest sens tworzyc nowe skoro brakuje kasy na juz istniejace? no i nie odpowiedziales jak sie utrzyma ta restauracja przy 4 kursach dziennie jeden lub dwa dniu tygodniu... Toś mnie zastrzelił :). Bo ja nie wiem czy będą, czy nie. a ja sie moge zalozyc,ze beda..po prostu ewentualny ruch bedzie tylko w wekendy..a co z reszta tygodnia? niestety zadna restauracja sie nei utrzyma...poza tym ma byc muzeum i galeria...co tu ma byc dochodowe? A poważnie to jest kwestia co będzie do oglądania. Uwierz mi, ludziska pojadą o > glądać wodowanie lokomotywy, gorzej już z galerią - tu masz rację byles kiedys wolsztynie? miejsce znane w calej europie, ma kolejowych atrakcji kilkadziesiat razy wiecej niz polanowane na tej linii w kuj pom i jakos nie widac by tam bylo rozowo...nie widzialem jakos wielu punktow gastronomicznych a ni innych miejsc dajacych prace...tak naprawde to tlok jest tylko w wekend majowy na paradzie parowozow...taka jest prawda...a Ty myslisz,z e ktos sie podneici pociagiem jezdzacym raz na tydzien? to jest skazane od samego poczatku na porazke...szkoda tylko kilkunastu baniek... Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Re: Gratulacje! 18.10.10, 20:57 "co tu ma byc dochodowe?" Zgoda, większość punktów turystycznych wymienionych w artykule to raczej nie (z wyjątkiem Wrocek i może Brodnicy), ale można na to spojrzeć w ten sposób: 3 grupy docelowe: Pierwsza grupa: - pasonaci i amatorzy kolei (dla nich sama linia + wrocki + choćby przejazdy drezynowe w Golubiu) Druga grupa: - turystyka rowerowa (co stoi na przeszkodzie, żeby na tych stacjach były prywatne wypożyczalnie rowerów + hostele) - (możliwy transport rowerów turyst. koleją); - turystyka spływowa na Drwęcy - 3 węzły: Brodnica, Golub, Toruń (z czasowymi wypożyczalniami); - samo pojezierze Brodnickie - kajaki w 2 stronę (stąd też wspomniana Tama Brodzka jako 4 węzeł) - imprezy cykliczne (Turniej rycerski w G.D, Medievalia, etc.) - na zasadzie: pojechać koleją napić się piwkam, obejrzeć i wrócić. Wtedy latem masz obłożenie prawie non stop, co do reszt pór roku - do licha, są gminy i starostwa po drodze - one też mają interes, żeby do nich przyjeżdżali ludziska i jesienią i zimą. - wynajem składów specjalnych choćby dla firm: kolej + impreza np. na zamku Trzecia grupa: A jak już jest odnowiona linia, to co szkodzi później wprowadzić szynobusik dla mieszkańców Kowalewa czy Golubia ? (Brodnica to trochę za daleko, żeby czasowo się opłacało). Popatrz na to z innej perspektywy: Toruń to miasto na 1 dzień, kolej - to już dzień drugi, dalej brodnickie, albo spływ.. a kasa zostaje w Regionie. Wolsztyn skupił się właśnie tylko na kolei i dlatego (moim skromnym zdaniem) na tym poległ. Można nauczyć się czegoś na ich błędach... Albo i nie :) I żeby połączyć drugi wątek: pewnie, ż za darmola jest najlepiej :) I nie - nie pracuję w Urzędzie Marszałkowskim, pudło :) Ani w Miejskim Ani w PKP :) Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Gratulacje! 18.10.10, 22:43 pomysly, ktore podales sa ciekawe, ale nie sadze by zostaly zrealizowane w calosci...przypuszczam,ze skonczy sie to tak: na zmodernizowanej lini beda kursowac te turystyczne pociagi, z duza doplata bo bilety nie starcza na utrzymanie wszystkiego, powstanie ajkies muzeum itp, dotowane przez samorzad, turystow bedzie troche, ale za malo by utrzymala sie z tego jakas dzialalnosc...i potem mamy 2 scenariusze: albo wszystko upada bo nie ma kasy na dalsze dotowanie przejazdow, albo urzad marszalkowski plus samorzady dokladaja gigantyczna kase co roku i pala glupa,z ewszystko jets ok( cos w stylu tramwaju wodnego w bydgoszczy) dlaczego jestem takim sceptykiem? widzialem troche tego typu akcji w polsce i na swiecie( glownie anglia i niemcy) i niestety widoki na przyszlosc sa marne... podawalem juz przyklad wolsztyna, to moze przyklad z kuj pomu: kolejka w zninie, przewozi ponad 100 tysiecy ludzi rocznie, na swoim terenie ma biskupini inne atrakcje i ledwo zipie...czy myslisz, ze duzo drozsza w utrzymaniu kolej w brodnicy i bez infrastruktury turystycznej( marnej w porownaiu z palukami) bedzie oplacalna? A jak już jest odnowiona linia, to co szkodzi później wprowadzić szynobusik dla > mieszkańców Kowalewa czy Golubia ? (Brodnica to trochę za daleko, żeby czasowo > się opłacało). szanse marne...zwlaszcza,ze kasy na kolej nie ma...a jest kilka lini owiekszym potencjale gdzie pociagow nei ma bo nei ma kasy...( vide zdunska wola inowroclaw, bydgoszcz kcynia, czy inowroclaw znin) Wolsztyn skupił się właśnie tylko na kolei i dlatego (moim skromnym zdaniem) na > tym poległ. > Można nauczyć się czegoś na ich błędach... Albo i nie :) byc moze, ale w planach urzedu marszalkowskiego to wlasnie jest skupianie sie na koleji..bo co poza tym? owa galeria i restauracja? I żeby połączyć drugi wątek: > pewnie, ż za darmola jest najlepiej :) > wiadomo, ze za darmo jest najlepiej;-) tu sie zgadzam! Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Re: Gratulacje! 18.10.10, 23:32 to moze przyklad z kuj pomu: kolejka w zninie > , przewozi ponad 100 tysiecy ludzi rocznie, na swoim terenie ma biskupini inne > atrakcje i ledwo zipie... Kolejka Żnińska ma właściwie jeden punkt do zatrzymania się - Biskupin. Myślę nawet, że turystycznie jest atrakcją wyższej klasy niż G.D. Tylko, że to jedna, jedyna atrakcja. Poza tym dwa ale: po pierwsze - jest wąskotorówką, czyli konieczna jest przesiadka (szerokie na wąskie, lub samochód na wąskie). Po drugie nie ma bezpośredniego zaplecza dużego miasta, a takim MIMO WSZYSTKO jest Toruń :) Plus jest Bydgoszcz - stąd uważam że ten projekt kolei turyst. powinien zaczynać się w Bydzi. Jakby nie liczyć, to razem daje 600 tys luda (podkreślam - bez przesiadek). Ponadto taka zabawa bez wsparcia finansowego (przynajmniej na początku) rzadko się udaje. Dodatkowo, z tego co słyszałem od ludzi znających się na rzeczy, w Żninie kuca organizacja. Co zresztą nie znaczy że w tym przypadku nie będzie kucać :) > szanse marne...zwlaszcza,ze kasy na kolej nie ma...a jest kilka lini owiekszym > potencjale gdzie pociagow nei ma bo nei ma kasy Tylko że za szynobus nie płaci przewoźnik (obojętnie czy PRy, czy Arriva), tylko Urząd Marsz. - nie wiem, czy na te lini byłoby tylu pasażerów, to już rzecz inna. Ja wiem - zaraz będziesz mówił że to znowu sięganie do kasy UeMu :) A jeśli już i tak będzie linia (i to z kasy UE i z innej j osi działań) to łatwiej jest uruchomić połączenie pasażerskie. Przy całym szacunku dla innych linii leżących martwym bykiem :) > byc moze, ale w planach urzedu marszalkowskiego to wlasnie jest skupianie sie n > a koleji..bo co poza tym? owa galeria i restauracja? Nie wiem, jak wygląda obecna koncepcja, wiem jak wyglądała kiedyś. Zresztą z artykułu trudno coś więcej wywnioskować. Dobrze, że na koniec w czymśsię zgadzamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Gratulacje! 18.10.10, 23:47 Kolejka Żnińska ma właściwie jeden punkt do zatrzymania się - Biskupin. Myślę n > awet, że turystycznie jest atrakcją wyższej klasy niż G.D. Tylko, że to jedna, > jedyna atrakcja. no bez jaj: a wenecja? plus jeziorka, pola namiotowe obok, itp...generalnie sporo wiecej niz na owej planowanej... Poza tym dwa ale: po pierwsze - jest wąskotorówką, czyli konieczna jest przesia > dka (szerokie na wąskie, lub samochód na wąskie). zgadza sie, ale na parowoz do brodnicy tez sie trzeba bedzie przesiac...np z mzk na dworcu glownym czy z samochodu na parowoz... Po drugie nie ma bezpośredniego zaplecza dużego miasta, a takim MIMO WSZYSTKO j > est Toruń :) to fakt...ale jak widac nie przeszkadza to osiagnac ponad 100 tysiecy pasazerow..wydaje mi sie,z e mina lata swietlne zanim ta linia do brodnicy taki pulap osiagnie... Jakby nie liczyć, to razem daje 600 tys luda (podkreślam - bez przesiadek). a czy ejst mozliwe zeby parowoz jechal od bydgoszczy? w koncu na tej lini jest spory ruch, czy da sie wciasna tam kilka pociagow o sensownych porach? i czy taka przedluzona trasa nie bedize generowal zbyt duzych kosztow? no i tak przesiadki nie unikniesz, na dwozrec musisz dojechac.... Tylko że za szynobus nie płaci przewoźnik (obojętnie czy PRy, czy Arriva), tylk > o Urząd Marsz. - nie wiem, czy na te lini byłoby tylu pasażerów, to już rzecz i > nna. > Ja wiem - zaraz będziesz mówił że to znowu sięganie do kasy UeMu :) > A jeśli już i tak będzie linia (i to z kasy UE i z innej j osi działań) to łatw > iej jest uruchomić połączenie pasażerskie. > Przy całym szacunku dla innych linii leżących martwym bykiem :) masz racje, ale watpie w sens tej lini pod przewozy pasazerskie bez dojazdu do ilawy...ale jak dadza kase to pewnei cos bedzie smigac....pytanie tylko czy to ma sens? Nie wiem, jak wygląda obecna koncepcja, wiem jak wyglądała kiedyś. Zresztą z ar > tykułu trudno coś więcej wywnioskować. > to fakt,ale nie sadze by pojawilo sie tam cos naprawde super( czytaj cos co jest w stanie sciagnac kilkadziesiat tysiecy ludzi rocznie , czyli park wodny, park jurajski, wesole maisteczko itp) a muzeum czy restauracja nie sciagna wielu... Dobrze, że na koniec w czymśsię zgadzamy :) to spory plus tej dyskusji;-) Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Gratulacje! 19.10.10, 22:18 i jeszcze gasawa z unikalnym kosciolem, a kilka kilometrow obok park jurajski...to malo atrakcji? no i zauwaz,ze linia ma tylko 12 kilometrow...gdzie na lini do brodnicy znajdziesz tyle atrajkcji na takim odcinku? Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Re: Gratulacje! 20.10.10, 12:47 A proszę bardzo: Rzeki do spływów kajakowych: Drwęca (trasa - 89 km) Skarlanka z jeziorami ( trasa - 37km) Jeziora Brodnickie: Bachotek, Ciche Głowińskie, Dębno, Łąkorz, Mieliwo, Niskie Brodno, Płowęż, Retno , Robotno, Sosno, Skarlińskie, Strażym, Strzemiuszczek, Wielkie Partęczyny, Wądzyńskie, Wysokie Brodno, Zbiczno Żnińska z "jeziorkami" słabo wypada :) Golubiu Dobrzyniu Zamek kościół gotycki - XIV w mury obronne + rynek cmentarz żydowski w Golubiu Kowalewo pom wczesnośredniowieczne grodzisko (w pobliżu) gotycki kościół zamku w Kowalewie nie liczę bo to ruiny :) Brodnica Kościół z klasztorem franciszkańskim Mury z bramami Chełmińską i Mazurską Kościół gotycki z XIII w Ruiny zamku krzyżackiego z muzeum i wieżą widokową No i Toruń (bo w końcu to nie ma być tylko atrakcja dla regionu :) ) Kilka kilometrów obok głównej osi też by się co nieco znalazło... Nie twierdziłem że tamten region nie ma atrakcji - Biskupin przede wszystkim. Na mój nos to nie powinni mieć problemu z utrzymaniem interesu. Przypuszczalne (moim zdaniem przyczyny już podawałem) Może właśnie długość tej linii ? Odpowiedz Link Zgłoś
yogibaboo104 Re: Gratulacje! 20.10.10, 13:13 O co wy się spieracie? Oczadziały urzędnik państwowy przed wyborami pitoli androny. Są to zwykłe opowieści dziwnej treści kapitana misia. Ten projekt idealnie uzupełnia bajanie o poduszkowcach, metro i torach F1 a wy już licytujecie się atrakcjami pisząc sążniste posty o niczym. Dajcie sobie na wstrzymanie ten "projekt" to zwykła bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Re: Gratulacje! 20.10.10, 13:57 Po pierwsze nie państwowy, tylko samorządowy (jak już). Poczytaj trochę - choćby sam artykuł. Po drugie - ten projekt nie powstał tuż przed wyborami, bo żeby choćby dostać kasę z unii, trzeba trochę czasu. I to dużo tego trochę. Znowu - poczytaj coś o tym temacie Po trzecie licytaja na temat aatrakcji jest końcóką dość długiej dyskucji. I znowu - poczytaj trochę tym razem nasze posty. Po czwarte - jeśli uważasz, że piszemy o niczym, to po prostu przestań czytać nie czytaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Gratulacje! 20.10.10, 18:49 oczywiscie znam atrakcje, ktore wymieniles( no wiekszosc, bo nie wszystko mnie interesuje) ale chyba troche odeszlismy od tematu, to znaczy mi chodzi o to, ze wydajac te kilkanascie baniek plus jeszcze kasa na dzialalnosc biezaca tak naprawde niewiele zyskujemy: odbudowana z takim trudem linia kolejowa nie utrzym aobiektow przy trasie, ktore maja powstac...podejrzewam,ze i sama koleje bedzie deficytowa, bo watpie by wplywy zbiletow pokryly koszty uruchomienia parowozu... co do atrakcji, ktore wymieiles, to przeciez sa one caly czas dostepne i nie sadze by owa linia kolejowa w jakis znaczacy sposob je uatrakcyjnila... Nie twierdziłem że tamten region nie ma atrakcji - Biskupin przede wszystkim. > Na mój nos to nie powinni mieć problemu z utrzymaniem interesu. > Przypuszczalne (moim zdaniem przyczyny już podawałem) > Może właśnie długość tej linii ? linia jest wystarczajaca( szkoda, ze rozebrano odcinek do rogowa) dluzsza jazda nuzylaby turystow;-) chodzi mi tylko o to, ze ta najpopularniejsza waskotorowka w polsce ledwo wiaze koniec z koncem...co swiadczy o tym, ze nie jest to zbyt dochodowy biznes w tym kraju... wiec kto bedzie placil duza kase za parowozik do golubia? bo moge sie zalozyc, ze nie utrzyma sie z biletow.... Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Re: Gratulacje! 20.10.10, 21:10 > chodzi mi tylko o to, ze ta najpopularniejsza waskotorowka w polsce ledwo wiaze > koniec z koncem...co swiadczy o tym, ze nie jest to zbyt dochodowy biznes w ty > m kraju... najpopularniejsza waskotorowka ? trochę przesadziłeś :) > deficytowa, bo watpie by wplywy zbiletow pokryly koszty uruchomienia parowozu. nie wiem jaki teraz jest plan, bo w pierwotnym zamiarze parowóz miał chodzić okazjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Gratulacje! 20.10.10, 21:16 najpopularniejsza waskotorowka ? trochę przesadziłeś :) przesadzilem? a znasz waskotorowke w polsce przewozaca wiecej pasazerow? jak tak to podziel sie ze mna ta nowina;-) nie wiem jaki teraz jest plan, bo w pierwotnym zamiarze parowóz miał chodzić ok > azjonalnie. co nie zmienia faktu, ze bilety nie starcza na utrzymanie..a jezeli bedize jezdzil okazjonalnie to wracamy do punktu wyjscia: czy jest sens wydawac kilkanscie baneik zeby raz na tydzien przejechalk sobie deficytowy parowoz? no i jakim cudem sie utrzymja owe atrakcje przy szlaku przy kilku pociagach w wekend? Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Re: Gratulacje! 21.10.10, 10:55 > co nie zmienia faktu, ze bilety nie starcza na utrzymanie..a jezeli bedize jezd > zil okazjonalnie to wracamy do punktu wyjscia: czy jest sens wydawac kilkanscie > baneik zeby raz na tydzien przejechalk sobie deficytowy parowoz? no i jakim cu > dem sie utrzymja owe atrakcje przy szlaku przy kilku pociagach w wekend? Napisałem: parowóz. To nie jest tożsame ze składem. Wg pierwotnej koncepcji pociąg retro ma (czy miał) być puszczany w dłuższych odstępach czasowych. do regularnej turyst. komunikacji przeznaczony były SM41-111 lub SM/SP30, z Bipami. Chodziło o to, żeby tabor nie był tylko "retro z ciuchcią" , bo to ma każdy w Polsce. Żeby wyróżnić się z tłumu treba postawić na inny tabor - nowoceśniejsy - ale jescze retro. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Gratulacje! 21.10.10, 20:40 Napisałem: parowóz. To nie jest tożsame ze składem. Wg pierwotnej koncepcji po > ciąg retro ma (czy miał) być puszczany w dłuższych odstępach czasowych. do regu > larnej turyst. komunikacji przeznaczony były SM41-111 lub SM/SP30, z Bipami. > > Chodziło o to, żeby tabor nie był tylko "retro z ciuchcią" , bo to ma każdy w P > olsce. > Żeby wyróżnić się z tłumu treba postawić na inny tabor - nowoceśniejsy - ale je > scze retro. naprawde wierzysz,ze przejazd takim taborem bedzie taka atrakcja? ja nie sadze...atrakcja moglby byc parowoz...ale to sa koszty i jak piszesz bedzie rzadko kursowal....zreszta wolsztyn w tej materii oferuje tysiac razy wiecej...marnie to widze... ozumiem,ze zgadzasz sie. z ezniska waskotorowka jest najpopulariejsza w polsce? Odpowiedz Link Zgłoś