Dodaj do ulubionych

Przejazd przez Toruń

26.09.11, 18:32
Drodzy Forumowicze,

czeka mnie we czwartek jazda trasą Bielsko-Biała - Gdańsk z przejazdem przez Toruń (około godz. 10-11). Moja nawigacja kieruje mnie na obwodnice (s10, dalej 552), natomiast targeo.pl każe jechać cały czas "jedynką". Co rozsądniejsze?

dziękuję

Piotrek
Obserwuj wątek
    • zweglony_pazur Re: Przejazd przez Toruń 26.09.11, 20:28
      leć przez miasto, dalej na Unisław(553)-Gołoty-Płutowo-Chełmno, w Chełmnie wjeżdżasz na jedynkę.
    • dento Re: Przejazd przez Toruń 26.09.11, 21:11
      cocodrillo1 napisał:

> czeka mnie we czwartek jazda trasą Bielsko-Biała - Gdańsk z przejazdem przez To
      > ruń (około godz. 10-11). Moja nawigacja kieruje mnie na obwodnice (s10, dalej 5
      > 52), natomiast targeo.pl każe jechać cały czas "jedynką". Co rozsądniejsze?<

Twoja nawigacja kieruje cię drogą najkrótszą odległościowo, ale czasowo NAJDŁUŻSZĄ.
      Krótko mówiąc, jeśli w godzinach, które podajesz, chcesz być w Toruniu, to zapomnij o w miarę wygodnej podróży. Ja już to przetrenowałem, więc ci podpowiem.
      Jedź Jedynką na Łódź, potem aż do Kowala, gdzie skręć na Inowrocław przez Brześć Kujawski, Radziejów, Kruszwicę (droga jest świetna! Prawie ciągle prosta, mały ruch, bo nie ma Tirów, nawierzchnia doskonała, min. 100/h gwarantowane), a potem w miejscowości Tupadły na S-5 na Inowrocław przez Bydgoszcz. W ten sposób ominiesz Włocławek i Toruń, ale za to przez Bydgoszcz o godz. 10-11 przemkniesz jak wiatr, żadnych korków. A w tym samym czasie w Toruniu przez most się będziesz przeciskał CO NAJMNIEJ 1 godzinę.

Reasumując; jeśli pojedziesz przez Toruń o podanej przez ciebie godzinie, to w okolicy Grudziądza będziesz najwcześniej o 15.
      Jeśli wybierzesz zjazd w Kowalu, to będziesz nawet już ok. 12-13.
      Sam sprawdź. Ja gwarantuję!
      A przy okazji zobaczysz sobie nasze Kujawy, bowiem droga z Kowala do Kruszwicy jest jak z bajki.

• cocodrillo1 Re: Przejazd przez Toruń 27.09.11, 09:43
        Dziękuję za szczegółową propozycje. Jako że jestem pilnym obserwatorem wątku:
        Tekst linka
        mam pewne wątpliwości co do stanu odcinak Kowal-Kruszwica. Właściwie pokazują krytyczny stan drogi. Czy to prawda?

pozdrawiam
      • arafat11 Re: Przejazd przez Toruń 27.09.11, 11:31

a potem w miejscowości Tupadły na S-5 na Inowrocław przez Bydgoszcz

tam jest s5? albo droga nr 5?
      • malepiffko Re: Przejazd przez Toruń 27.09.11, 14:43
        to jest chyba najglupsza propozycja jaka slyszalem. nadkladasz tak liczac lekko jakies 80 km. na polskich drogach to okolo 1,5 h jazdy. w toruniu o 10-11 nie spodziewalbym sie wielkich korkow na moscie, najwyzej spowolnienie ruchu. caly torun o tej porze przejedziesz w max 20 minut. nie wiem jak z "obwodnica" czyli s10 i dalej. jest to czesc autostrady a1 i nie wiem czy jest juz oddana.
        • wiechl Re: Przejazd przez Toruń 27.09.11, 21:48
          Cocodrilo, nie daj się namówić na wynalazki.
          Podzielam zdanie Przedmówcy - w życiu nie słyszałem o równie egzotycznj opcji.
          Wg stanu sprzed ok. 0,5 roku -od Kowala do Brześcia droga była zdecydowanie w kiepskim stanie.
          Przejazd przez Inowrocław plus przejazd przez Bydgoszcz plus tłok na drodze pomiędzy 'Bydzią' a Świeciem - dyskwalifikują pomysł w trójnasób. I jeszcze sobie dokładasz sporo kilometrów. Bezsens.

O 10-11 na pewno płynnie przejedziesz przez Toruń i nie ma się co wygłupiać z dziwnymi objazdami.
          Trasa 'obwodnicowa' biegnie przez plac budowy autostrady, z węzłem, etc. i sytuacja bywa tam dość zmienna. Nie jechałem w ostatnim czasie i nie będę się wymądrzał, ale słyszałem takich, co dość mocno klęli.

Ja bym pojechał przez centrum. Powinno zająć 20-30min.
          Ewentualnie, jak masz 'mobilkę' to dopytaj o stan obwodnicy i korki na trasie - jak miniesz np. zjazd na Ciechocinek (światła jakieś 20km przed Toruniem).

• zweglony_pazur Re: Przejazd przez Toruń 27.09.11, 22:46
            zdecydowanie zalecam odpoczynek od jedynki (zatłoczonej z nawierzchnią jak kartoflisko) chociaż do Chełmna - tak jak pisałem wyżej (Unisław-Gołoty-Płutowo-Chełmno).
            nawierzchnia bardzo dobra, ruch niewielki. od Chełmna tylko kawałek do autostrady.
            a przez miasto o 11 przejedziesz bez problemów.
            wracając też omiń ten odcinek jedynki, szczególnie genialne skrzyżowanie w Łysomicach i dojazd do niego od Gdańska.
    • alquoz problem to wloclawek 28.09.11, 22:36
      to rozkopane miasto jedynka jest w remoncie w kilku miejscach w obrebie miasta

proponuje na pierwszych swiatlach we wloclawku skrecic w prawo na tame i przez Lipno (23km) albo jechac do torunia i w lubiczu odbic na lysomice..albo nawet przez rypin pchac sie na grudziadz..tamta droga jest porzadna

pozdrawiam i odradzam jazde przez wlo i tor..
      • malepiffko Re: problem to wloclawek 29.09.11, 07:27
        problemem we wloclawku jest tez fragment niewyremontowanej jedynki w okolicach anwilu. tam ograniczenie jest do 30, fakt ze nie da sie jechac duzo wiecej, ponadto ukryte w krzakach "patrole" i aktywne fotoradary. mimo wszystko przejazd przez wloclawek dwa tygodnie temu nie zajal mi wiecej niz 20-30 min.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka