Dodaj do ulubionych

Sezon ogórkowy

23.06.08, 14:55
sezon ogórkowy kojarzy się nie tylko z ogórkami,ale ja własnie o nich.
Marzą mi się wspaniałe "małosolne" - smak zapamietany z dzieciństwa z
"babcinej" kuchni. Moja żona nie jest Kujawianką i nie może pojąć o co mi
chodzi.Czy możecie podać przepis na ten rarytas? Spróbuję sam przy waszej
pomocy poeksperymentować w kuchni.
Obserwuj wątek
      • stanislaw0074 Re: Sezon ogórkowy 23.06.08, 16:23
        no nie,dla ogórków małosolnych żony się nie zmienia.Moja ma wiele innych zalet,a
        w arkana kuchni kujawskiej powoli wchodzi.Czekam ma przepis to sam spróbuję
        zakisić ( czy zakwasić?)
        • dunka76 Re: Sezon ogórkowy 23.06.08, 16:56
          Ja też uwielbiam ogórki małosolne. Nie tylko są pyszne, ale i
          zdrowsze. U mnie w domu nie mamy specjalnego przepisu. Robimy
          normalnie jak kiszone, tylko nie w słoiku, a w dużym naczyniu, np.
          beczka czy glinianym naczyniu. Ogórki małosolne zawsze zmieniają się
          wcześniej czy później w kiszone smile Zawsze wychodzą pachnące i
          twarde.
          Przepis i proporcje na 2 kg ogórków.
          Ogórki układa sie w naczyniu ciasno. Zasypujemy gorczycą (jedna
          łyżka), wkładamy ząbki czosnku (2 ząbki). Dodajemy kawałek korzenia
          chrzanu (niewielki, żeby nie były ogórki gorzkie). Na koniec
          przyciskamy to sporym pęczkiem kopru i liśćmi chrzanu.
          Tak przygotowane naczynie 5 litrowy to ma być słój zalewamy 3
          litrami zalewy. Zalewa = 3 litry wody + 3 łyżki soli
          drobnoziarnistej.
          Słoik trzeba przykryć ściereczką, bo światło nie może tam zagladać
          do środka. Trzeba ściereczkę przycisnąć deseczką albo czymś innym,
          bo mogą się różne mrówki dostać do środka. Naczynie zostawiamy na
          balkonie albo w innym ciepłym miejscu. Nie może to być chłodne
          miejsce. I tak beczuszka stoi 4 dni, zresztą trzeba sprawdzać smak
          ogórków. Ale średnio po 4 dniach są ogórki już małosolne i one
          stopniowo dokiszają smile
          wcześniej otwiera się słoiczek za nim ogórki nabiora mocy kiszonej.
          Wtedy sa małosolne, bo nie wchłona zalewy do końca smile O specyjalnym
          pzrepisie nie słyszałamsmile
          • stanislaw0074 Re: Sezon ogórkowy 23.06.08, 18:41
            Dzięki!
            Wydrukowałem i jeszcze dziś przystąpię do dzieła.Mam nadzieję, że w
            sobotę na grilu moje ogórki ( z twoją pomocą oczywiście)będą
            przebojem wieczoru.
            Postaram się zrewanżować przepisem kulinarnym z mojego repertuaru.
              • stanislaw0074 Re: Sezon ogórkowy 02.07.08, 17:35
                Coś na ruszt: dla dunki 76 i nie tylko!
                Ryby sprawiamy, czyścimy, myjemy,jeżeli duże to filetujemy.Nastepnie posypujemy
                wegetą i pieprzem oraz okładamy plasterkami pieczarek i cytryny.Dodajemy wiórki
                masła i posypujemy pokrojonym w drobną kostkę czosnkiem.Poszczególne kawałki
                zawijamy szczelnie w folię aluminiową i układamy na rozgrzanym grilu.Pieczemy aż
                będą miękkie.Po upieczeniu wyjmujemy z folii i układamy jeszcze na chwilę na
                ruszcie aby się zarumieniły.
                Smacznego!
                • stanislaw0074 Re: Sezon ogórkowy 02.07.08, 17:49
                  sos do ryby smażonej- palce lizać!
                  Składniki:
                  3 łyżeczki mąki krupczatki, oliwa, sól (lub vegeta), cukier (lub lepiej miód),
                  sok z cytryny (lub ocet winny), pieprz.
                  Na resztkę tłuszczu ze smażenia ryby (musi być go ok 3 łyżek, jeśli za mało -
                  dodać oliwy) wsypać mąkę, zasmażyć bez rumienienia (może najwyżej leciutko
                  zżółknąć). Wlać szklankę zimnej wody, dokładnie rozprowadzić zasmażkę, wsypać
                  płaską łyżeczkę soli lub półtorej łyżeczki vegety, 2 łyżeczki cukru (lub miodu),
                  zagotować. Wsypać pół płaskiej łyżeczki pieprzu. Ogrzewać i mieszając dodawać po
                  troszku sok cytrynowy lub ocet tak, aby sos nabrał wyraźnego słodko-kwaśnego
                  smaku (sos z octem jest smaczniejszy, choć mniej zdrowy). Włożyć kawałki
                  usmażonej ryby, zagotować. Podawać z ziemniakami.
                    • stanislaw0074 Re: Sezon ogórkowy 03.07.08, 12:33
                      dla pokrzepienia duszy i ciała piwna poezja by się zdała:
                      Kiedy pociągam pierwszy łyk
                      W mej głowie rodzi się pytanie:
                      Czy pradziad mój w młodości swej
                      Także zanurzał wąsy w pianie?
                      Czy młodzik Zbyszko dzielny chwat
                      Onże złocisty napój toczył?
                      Lub Maćko kiedy w karczmie siadł,
                      gromadą kufli się otoczył?
                      Lecz wiem! Zagłoba - zacny człek
                      Co się nie lękał żadnej troski
                      Zwykł mawiać przez dymiący łeb
                      VIVAT BROWARUS NAPÓJ BOSKI!
                      • sauber1 Re: Sezon ogórkowy 03.07.08, 21:11
                        stanislaw0074 napisał:

                        > dla pokrzepienia duszy i ciała piwna poezja by się ...

                        No i własnie sie Stanisłas zdaje, ja od wczoraj nad jeziorem goszcze, jest mi tu
                        wyjatkowo smacznie, a ten przepis cudo, o mało sobie palca nie odgryzłem i nie
                        to coby było mało podane, ale takie smakowitości, a tego co jak wyżej też jest
                        pod dostatkiem i pieknie schlodzone, jednym slowem sielankasmile Chetnie bym tu cos
                        dopisał, ale bateria sie konczy, a i wielkim nietaktem byloby towarzystwo na
                        chwilke opuszczac. Stanisław , prosba, jurto też byśmy cos pysznego przetracili,
                        woda wyciaga, apetyty dopisuja, serwuj nastepne pysznosci, prosze smile
                        Macie wszyscy serdeczne pzdrowienia smile
                        • stanislaw0074 Re: Sezon ogórkowy 03.07.08, 22:53
                          proponuję żeberka w piwie (z grila oczywiście)
                          ---------------------------------------------------------------------
                          Zeberka (ok.1,5 kg) podzielić na porcje,najlepiej po dwie kostki, podgotować na
                          pół mięko w lekko osolonej wodzie z dodatkami (jak na rosół), ostudzić. (
                          Podgotowanie skraca czas pieczenia na grilu)
                          Marynatę przygotować według przepisu.
                          Ułożyć mięso w naczyniu, zalać marynatą, zostawić na min.dwie godziny w
                          lodówce,a najlepiej na całą noc.
                          Porcje żeberek smarować z obu stron sosem i piec na mocno rozgrzanym grilu do do
                          zrumienienia.
                          Doskonale smakują z ogórkiem małosolnym.
                          Smacznego!
                          ---------------------------------------------------------------------
                          Marynata:

                          1,5 szklanki jasnego piwa
                          2 liście laurowe
                          łyżka majeranku
                          po pół łyżeczki rozmarynu i cząbru
                          kilka ziaren jałowca.

                          Sos:

                          pół szklanki jasnego piwa
                          3 łyżki oleju
                          2 ząbki czosnku (pognieść na miazgę)
                          sól do smaku
                          --------------------------------------------------------------------
                          PS:
                          Po pierwszych ogórkach śladu nie ma.Zastosowałem riplej, i już dochodzą następne!
                          Ćwiczenie czyni mistrza!



                        • stanislaw0074 Re: Sezon ogórkowy 03.07.08, 23:11
                          do żeberek zaserwój ziemniaki z grila:
                          ziemniaki w ilości dostosowanej do apetytu biesiadników
                          kilka ząbków czosnku
                          masło
                          przyprawa ziołowa do grilla
                          bazylia
                          folia aluminiowa
                          Umyte ziemniaki pokrój na połówki. Można je wcześniej obrać,ale nie koniecznie(w
                          łupinach smaczniejsze). Folię złóż na dwa razy
                          i posmaruj masłem. Czosnek pokrój na plasterki i ułóż na foli. Następnie
                          poukładaj połówki ziemniaków.
                          Posyp przyprawami, zawiń szczelnie w folię i piecz około 15-20 minut na grillu.
                          -------------------------------------------------------------------

                          Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się łatwe!
                          -------------------------------------------------------------------

                          • sauber1 Re: Sezon ogórkowy 04.07.08, 01:21
                            Dzięki, dobrze, że zajrzałem, ja tu z dziewczynami moczę już, a chłopaków
                            wysłałem niech kartofli nakopią, a w sumie to masz rację po co je obierać na
                            kolacji pewnie będzie szaro, nikt nie zauważy, a jak sam mówisz że smaczniejsze
                            no to właśnie o ten smak chodzi , dzięki
                            • stanislaw0074 Re: Sezon ogórkowy 04.07.08, 10:13
                              nawet jak szaro to po upieczeniu delikatną skórkę z kartofelka można oskubać -
                              nigdy nie piekłeś ziemniaków w ognisku?
                              Tylko ostrzegam, nie właź w cudze kartoflisko, bo cię jeszcze za dzika ktoś
                              weźmie i śrutem poczęstuje.

                              • sauber1 Re: Sezon ogórkowy 04.07.08, 19:56
                                stanislaw0074 napisał:


                                > Tylko ostrzegam, nie właź w cudze kartoflisko, bo cię jeszcze za dzika ktoś
                                > weźmie i śrutem poczęstuje.
                                >

                                Co Ty, Stanisław? Życie mnie już nauczyło, tam gdzie może być draka wysyłam
                                innych, nawet na froncie w kuchni najbezpieczniejsmile))
    • sauber1 Re: Sezon ogórkowy 30.07.08, 21:10
      stanislaw0074 napisał:

      > sezon ogórkowy kojarzy się nie tylko z ogórkami,ale ...

      Dokładnie, jeszcze dzisiaj ludzie sprawdzają wczorajsze kupony i nie dowierzają,
      jak to możliwe, a takie miały być pewne, ale nie ma nic za darmo, chodź
      nadzieja zawsze. Podatek od marzeń uiszczony, a niewiele brakowało, by ta firma
      też poszła na bajdę, jednak dobry plan to połowa sukcesu, a nic tak nie cieszy
      jak obiecane, nawet jak tylko uzurpujemy sobie prawo do sukcesu, do tej
      wielkiej mamony, która blaskiem oślepia ?smile
          • dor-ti Re: Sezon ogórkowy 02.08.08, 14:55
            Dzień dobry, tu jestem pierwszy raz. Na początek rzucę pytanie : czy ja mogę od
            czasu do czasu też jakiś przepis podać ? tylko ja raczej ciasta...
            sałatki....ewentualnie skorzystam tylko z Waszych propozycji smile) Pozdrawiam.
              • dor-ti Re: Sezon ogórkowy 02.08.08, 23:11
                dunka76 napisała:

                > Ja chcę na sałatki przepisy, bo lubię je robić, a jeszcze bardziej lubię je jeś
                > ć smile

                Ok Dunka jutro coś wrzucę,( oczywiście po małej przepychance z potomstwem mym )
                bo dziś już trochę za późno.
                Ale tak dla zachęty, rozbudzenia i rozdrażnienia zmysłów ( oczywiście smakowych
                ) podam tylko nazwy sałatek :
                1) Sałatka z kęsków piwnych,
                2) Z kurczaka pieczonego lub wędzonego i pieczarek - to mój wymysł, ale jak
                widać żyje i mam sie dobrze po niej, a więc jest zjadliwa big_grin
    • dor-ti Re: Sezon ogórkowy 03.08.08, 09:52
      Sałatka z kęsków piwnych.
      3 kęski piwne( jak większe to 2), ok.20dag żółtego sera, puszka czerwonej fasolki, ok. 5-7 ogórków konserwowych ( moze być więcej zależy od wielkości),pół papryki czerwonej, 3-4 jajka ugotowane na twardo, 2 średnie ugotowane marchewki,1 większy ugotowany ziemniak, sól, pieprz,majonez ( tyle żeby wszystko się połączyło 4-5 łyżek),można troszkę dodać ziół do sałatek, zielonej pietruszki.

      Kęski pokroić w kostkę, marchewki, ziemniaka, paprykę, ogórki również. Ser -najlepszy jakiś twardy- ścieramy na tarce jarzynówce lub kroimy w kostkę, dodać fasolkę osączoną z zalewy, wszystko wymieszać,dodać posiekaną natkę pietruszki. Na końcu kroimy i dodajemy jajka. Doprawić, dodać majonez, wymieszać i zostawić do "przegryzienia się" na ok. 30-40 min.
      • dor-ti Re: Sezon ogórkowy 03.08.08, 10:17
        Sałatka z kurczaka i pieczarek.
        30-40 dag pieczarek, 5 jaj ugotowanych na twardo, kawałek kurczaka pieczonego (np. moze to być kurczak który został nam z obiadu) lub wędzonego, puszka kukurydzy, słoik ogórków konserwowych,pół pęczka posiekanej natki pietruszki, majonez ( tylko tyle aby połączyć składniki ), przyprawy,można dodać też papryki ale nie koniecznie.

        Pieczarki umyć,pokroić i ugotować. Ugotowane jajka i kurczaka pokroić w większą kostkę,ogórki drobniej, osączyć kukurydzę z zalewy. Do ugotowanych i ostudzonych pieczarek dodać wszystkie składniki -z tym, ze jajka dodać na końcu - posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i majonez i wszystko razem wymieszać. Odstawić żeby się "przegryzło".
        Smacznego !
        p.s. w razie wątpliwości odpowiem na każde pytanie ....i krytykę wink))
        • sauber1 Re: Sezon ogórkowy 04.08.08, 02:06
          Tymi ogórasami narobiliście mi apetytu tak wielkiego, że na kolacje podjechałem
          zakupić kostkę masła krowięcego na chleb pod małosolne krojone pod skosem w
          cienkie plasterki. Była też herbatka starym sposobem parzona, a że głodni
          wróciliśmy z nad jeziora, to wszystko poszło i rybki złowione usmażone na
          kujawskim oleju ze samej Kruszwicy smakowały wyjątkowo, kotek też bardzo
          zadowolony. Dzieci śpią aż chrapią, ja korzystam z chwili, pisząc odpoczywam.

          Miłego tygodnia wszystkim, a szczególnie miłym i życzliwym w pozytywnym tego
          słowa znaczeniusmile))
          • dor-ti Re: Sezon ogórkowy 04.08.08, 18:44
            sauber1 napisał:
            >
            > Miłego tygodnia wszystkim, a szczególnie miłym i życzliwym w pozytywnym tego
            > słowa znaczeniusmile))

            Dziękuję, Tobie i wszystkim forumowiczom również
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka