Dodaj do ulubionych

Toruń wikipedia.pl

27.07.12, 13:22
Witam.

chciałbym poruszyć kwestie prezentowania się naszego miasta na stronie internetowej encyklopedii jaką jest wikipedia.
pl.wikipedia.org/wiki/Toruń
Myślę że dużo rzeczy możnaby było tutaj dodać... nie ma wymienionej części zabytków jakimi są chociażby Dwór Artusa, Krzywa Wieża, Zamek Dybowski.
Niektóre zdjęcia infrastruktury są mało atrakcyjne - np CSW, Teatr Wilama Horzycy
Nie ma nic o Baju Pomorskim, innych uczelniach poza UMK - czyli WSB, Wyższej Szkole Medialnej itp. Za to jest o jakimś wiejskim teatrzyku ulicznym, który raczej budzi politowanie..

Moglibyśmy pochwalić się również najlepszym gimnazjum i liceum w Polsce jakim jest GIL.

Poza tym możnaby było powstawiać ciekawsze pomniki oraz ukazać zieleń miejską, która jest przecież naszą wizytówką.

Za wczasu również można umieścić infrastrukture która jest obecnie w budowie - czyli nowy most, hale na Bema, Jordanki, Centrum Sportu UMK.

Jeśli macie jakieś sugestię, proszę dodawajcie je tutaj - może znajdziemy jakąś dobrą duszę z ogarnięciem, która będzie miala czas i chęci ażeby się tym zająć?:)
Obserwuj wątek
    • adgampro Re: Toruń wikipedia.pl 27.07.12, 13:43
      Bardzo dobry pomysł :)) ale oprócz głównych atrakcji Torunia można dodać również te małe jak np. sympatyczne i urokliwe figurki które znajdują się w murach kamienic i aby je znaleźć trzeba dobrze się rozglądać :) Do tego można uaktualnić o statuetki, które w ostatnich latach pojawiły się na starówce :)
    • adgampro Re: Toruń wikipedia.pl 27.07.12, 14:03
      Warto uzupełnić również wersję w języku angielskim, bo przecież zagraniczni turyści również powinni mieć aktualne informacje

aha zdjęcie Dworca PKP nie jest zachęcające :P
    • saudarkar Re: Toruń wikipedia.pl 27.07.12, 14:18
      en.wikipedia.org/wiki/Toruń
      w sumie w angielskiej wersji jest fajnie ukazany Pałac Dąbski oraz wzmianka o szpitalach hmm, Fajnie by było utworzyć jedną wersję, z podziałem na języki...
      • syrenka1000 Re: Toruń wikipedia.pl 27.07.12, 14:32
        Przecież wikipedię tworza wszyscy, tylko administrator cenzor pilnuje porządku, może niektóre treści odrzucić.
        • ramboost Re: Toruń wikipedia.pl 27.07.12, 23:21
          Myślę, że szlachcic najbardziej by się nadawał jako edytor Wikipedii, tylko, że gdyby admin powycinał wszystkich "kretynów", "zakompleksiencow" i "bydgoskich oszolomów" to by pozostały tylko zdjęcia. :)

Bo treści na wiki wskazują, że maczał w tym już swoje brudne paluchy przodownik A z miasta A.
          • hassleader Re: Toruń wikipedia.pl 28.07.12, 01:18
            > gdyby admin powycinał wszystkich "kretynów", "zakompleksiencow" i "bydgoskich
            > oszolomów" to by pozostały tylko zdjęcia. :)

psich kup i Zaleskiego...
      • yoric Re: Toruń wikipedia.pl 27.07.12, 14:51
        Dokładnie. Klikasz 'edytuj' i zmieniasz.
        • saudarkar Re: Toruń wikipedia.pl 27.07.12, 15:28
          Przecież wiadomo że każdy może to zrobić...tylko że ja akurat nie mam czasu i myślałem że ktoś ogarnie to dla lepszej promocji naszego miasta :) Czytajcie proszę ze zrozumieniem :P
          • alienisko Re: Toruń wikipedia.pl 27.07.12, 16:42
            Zamiast na siłę robić z ludzi społeczników sam znajdź czas :D
            • izawawa Re: Toruń wikipedia.pl 27.07.12, 19:15
              Strzeż mnie Panie przed takimi społecznikami, którzy będą mi opisywać Pałac Dąbski w Toruniu.
              • saudarkar Re: Toruń wikipedia.pl 27.07.12, 20:27
                Dambskich* :))
                • sza.raczek Re: Toruń wikipedia.pl 27.07.12, 23:25
                  saudarkar napisał(a):

> Dambskich* :))

Izie, znając życie i komputery uciekło "ch", więc jeśli poprawiasz, to choć użyj polskich znaków diakrytycznych :-P

Pałac DĄmbskich.
              • naubyd Re: Toruń wikipedia.pl 28.07.12, 09:00
                i figurki na elewacjach. :)))))))))))))))))))
                Proponuję też mniej megalomanii a więcej ciepła i klimatu. Niestety teraz nie wiadomo, czy to turystyczne miasto z uroczymi zakątkami czy wielka metropolia i potęga morska
                • saudarkar Re: Toruń wikipedia.pl 28.07.12, 10:12
                  witamy kolegę ze światowej stolicy czekolady xDDDDDDDD
                  • naubyd Re: Toruń wikipedia.pl 28.07.12, 14:13
                    co ty pie...sz? Wy jesteście popierdzieleni wszyscy z tą manią wielkości i potrzebą dyskryminowania wszystkiego co nie toruńskie.
                    • hassleader Re: Toruń wikipedia.pl 29.07.12, 00:38
                      Naubyd, ale ja bym się nie obrażał... Dziękujemy ci szlachciurwo, że doceniasz nasz czekoladowy dorobek. Myślę, że szybciej będzie rozpoznawalna nasza czekolada, niż wasze pierniki, o których tylko ktoś kiedyś gdzieś słyszał. Podobno Kopernik będąc przejazdem w Kołtuniu kupił chleb, ale był tylko stary i nieświeży, więc oberżysta wcisnął mu kit, że to piernik. I tak juz zostało. Stare pieczywo wymiesza się z wodą, doda kakao i wleje w jakąś formę, poleje lukrem i czeka na wyniki degustacji. Po 12-24 godzinach powinno być wiadome, czy był tylko nieświeży, czy bardzo nieświeży.
                    • poczuj_roznice Re: Toruń wikipedia.pl 31.07.12, 15:58
                      >>dyskryminowania wszystkiego co nie toruńskie

wszystkiego to nie, ale to co z wieśniackiego miasteczka po sąsiedzku, wybitnie nadaje się do dyskryminacji
                      • ramboost Re: Toruń wikipedia.pl 01.08.12, 11:52
                        > wszystkiego to nie, ale to co z wieśniackiego miasteczka po sąsiedzku, wybitnie
                        > nadaje się do dyskryminacji

Mieszkańcy Golubia-Dobrzynia, Gniewkowa, Ciechocinka i Chełmży chyba poczuli się obrażeni.
                        • poczuj_roznice [...] 01.08.12, 15:21
                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                        • patrz_realniej Re: Toruń wikipedia.pl 02.08.12, 16:44
                          przeciez ci napisał, ze z wieśniackiego miasteczka po sasiedzku, a nie z sasiednich miast.
                          straszne masz luki w edukacji
    • ka_zet Re: Toruń wikipedia.pl 01.08.12, 12:56

Hokus pokus czary mary

Do roboty, a nie "weźmy się i zróbcie".
      • saudarkar Re: Toruń wikipedia.pl 01.08.12, 14:06
        dysponuję kolekcją zdjęć, za pomocą których można byłoby uatrakcyjnic nasz Toruń :) jeśli ktoś byłby zainteresowany proszę pisać na gg: 1799682
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka