Dodaj do ulubionych

Ten który donosił na poetów zasiada w jury poetów?

26.01.13, 19:49
Prof. Kryszak wychodzi z cienia SB
W niedzielę 27 stycznia w klubokawiarni "Kawalerka" w Toruniu odbędzie się konkurs poetycki - do wygrania m.in. dzban piwa. Jednym z jurorów będzie były "TW" Każdy chętny będzie mógł wystąpić na scenie i zmierzyć się na wersy z pozostałymi uczestnikami. Początek o godz 20.00.
Co ciekawe w jury konkursu zasiądzie Jerzy Kryszak, który pierwszy raz od pięciu lat pojawi się na publicznej imprezie. Kryszak był profesorem polonistyki na UMK. Kilka lat temu ujawniono, że w czasach PRL-u posługując się pseudonimem "Krzysztof" był tajnym współpracownikiem Służby Bezpieczeństwa. Za regularne donosy na temat swoich kolegów ze środowiska akademickiego i solidarnościowego pobierał pieniądze. tob
Obserwuj wątek
    • pantaka Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 26.01.13, 20:14
      Kryszak, doskonały nauczyciel akademicki, co robił prywatnie - jego sprawa. merytorycznie mistrz.
      • marcin.grzegorz Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 26.01.13, 20:34
        Pracował za pieniądze dla Służby, która utrwalała system totalitarny która zabijała poetów, cenzurowała poezję, zmuszała do emigracji tych, którzy ją pisali.... to nie jest sprawa prywatna tego człowieka. Czasami prosty donos powodował złamanie kariery naukowej, literackiej... a jak wiadomo donosił nawet na swojego opiekuna prof. Artura Hutnikiewicza. Tacy ludzie powinni usunąć się z życia publicznego.
        • aksum78 brak wstydu 26.01.13, 21:00
          dokladnie tak jak m.grzegorz. ja tak rozumiem ty tez tak rozumiesz. pan "profesor" juz nie za bardzo. tak jak osoba od wpisu wyzej. szkoda........
          moze ktos wpadnie na pomysl , by jakis haeppening przeciwko publicznemu wystepowi tego pana zorganizowac??
          • alfred_prawdomowny Re: brak wstydu 27.01.13, 00:33
            Dlaczego u nas nie rozwiązano tego problemu jak w Niemczech. Tam tacy musieli rozstać się ze szkołami wyższymi.
            • marcin.grzegorz Re: brak wstydu 27.01.13, 11:49
              Z tym, że mi tu nawet nie chodzi o jakieś rozwiązania prawno-systemowe. Tu chodzi o zwykłe poczucie szacunku, przyzwoitości, poczucie tego, że człowiek, który robił takie rzeczy nie powinien pojawiać się w określonych miejscach, sytuacjach, rolach.

To tak Jaruzelski w czasie stanu wojennego najpierw odwiedził w świetle propagandowych fleszy rodziców zamordowanego przez Służbę Bezpieczeństwa Bogdana Włosika, a potem wprost od tych rodziców udał się w odwiedziny do koszar ZOMO do oddziału który brał udział w pacyfikacji Krakowa, w której to pacyfikacji właśnie zginął ich syn.

To tak jakby zaprosić na konferencję poświęconą psychologii dziecięcej znanego psychologa, który okazał się pedofilem i twierdzić, że te pedofilstwo to szczegół, bo to przecież świetny fachowiec.

Dlatego nie rozumiem ludzi, którzy zapraszają na konferencję poetycką tych, którzy swoimi donosami pomagali niszczyć poezję. Kawiarnia Kawalerka niestety tego na razie nie rozumie. Ale miejmy nadzieję.
              • alfred_prawdomowny Re: brak wstydu 27.01.13, 13:17
                Niestety, w takich wypadkach muszą istnieć rozwiązania prawne. Przyzwoitość to raczej wątpliwe w przypadku takich osobników.
                • aksum78 Re: brak wstydu 27.01.13, 13:53
                  niestety w Polsce na regulacje prawne w tym zakresie nie ma szans. za duzo bylych TW jest ciagle aktywnych w zyciu publicznym.....
                  na sumienie tych ujawnionych nie ma co liczcyc. bo to pierwsza ofiara ich "rozmow" z SB....
                  takim panom jak ten bohater topiku, trzeba caly czas to przypominam bo opanowala go pomrocznosc.....
    • palin Re: dajcie już spokój 02.02.13, 20:32
      dzizas ludzie opamiętajcie się!
      co ma facet siedzieć w domu zabitym dechami i łba nie wystawiać na dwór?
      Miał 20 lat, tak umoczonych jak on jeste pewnie połowa na umk z tego rocznika!
      po 2gie sprawy lustracyjne nigdy przenigdy nie są oczywiste w 100% więc uważałbym
      Ten wieczór był i będzie o poezji dla poezji i dla tych którzy ją kochają!
      Pan profesor jest w tej dziedzinie niebywałym autorytetem i jak sądze właśnie dlatego zaproszono go do jury! Skądinąd Kawalerka to bardzo miłe, klimatyczne nowe miejsca na starówce wręcz stworzone do tego typu działań.
      Także w skrócie!
      Wieczorek poezji dotyczy poezji, historią nikt się przypuszczam na nim zajmować nie będzie!
      • aksum78 relatywizm 03.02.13, 18:29
        o dzizas! jak czytam takie wypowiedzi to krew mnie zalewa. powiedz to tym, ktorzy dzieki "rozmowom" pana profesora, zostali wyrzuceni z studiow. musieli czasem wyjechac z kraju. co im powiesz? ze autorytet? rece opadaja. dziekuje za takie autorytety.
        troche brutalnie ale co. zmusiles mnie do tego. "Wielki" aktor Kinksy, uznawany za geniusza. A tu corka przyznaje, ze byla przez niego od malolata gwalcona. Autorytet dla Ciebie? Co powiesz corce?
        Zadziwia mnie ze obroncy TW zawsze tak mowia. Zostawcie ich, oni juz zaplacili, byli mlodzi i itp.
        Ja wiem ze w chrzescijanstwie jest tak: odpuszczenie grzechow= spowiedz szczera, zal za grzechy, pokuta, mocne postanowienie poprawy.
        I co Ty na to? Gdzie Pan autoryrytet wykazal sie takimi przymiotami?
        Znam jedna rodzine, ktorzy byli dobrymi sasiadami Pana profesora. Jaki oni szok przezyli. Do dzisiaj nie moga sie z tego otrzasnac. Co im powiesz?
        • pantaka Re: relatywizm 03.02.13, 20:24
          Powiedz im (sąsiadom) niech zapomną, Ty też weź coś na uspokojenie, najlepiej coś naturalnego bo chemia szkodzi.
          • aksum78 rada 04.02.13, 08:43
            To Ty idz im powiedz. Powiedz im ze poczucie przyzwoitosci i kardynalna uczciwosc to glupota.......
            • pantaka Re: rada 04.02.13, 13:10
              Ile razy musisz napluć na człowieka za coś co zrobił ( złego/głupiego/niedorzecznego/jakiegokolwiek ) żebyś mógł pozwolić mu spokojnie przejść obok Ciebie? Nie musisz nawet patrzeć mu prosto w oczy bo to on spuści wzrok. A jak by się okazało, że to lekarz, który potrafi wyleczyć Twoje dziecko? Też byś stał w pierwszym szeregu z hasłem do linczu na ustach? Nie ma rzeczy oczywistych.
              Dajmy spokój z tym wątkiem.
              • alfred_prawdomowny Re: rada 05.02.13, 20:20
                Taką retorykę słyszałem z ust postkomunistów, którzy zarobili krocie na transformacji ustrojowej. Oczywiście dzięki układom.
      • alfred_prawdomowny Re: dajcie już spokój 03.02.13, 21:37
        Tak może sobie pisać młody nieopierzony, który nie rozumie jak łamano kariery młodych ludzi. Taką swołocz powinno usunąć się z obszarów życia społecznego. Sam pamiętam takiego TW w DS 5. Nie wiem co dzisiaj robi, ale znam jednego studenta, który przez niego wyleciał.
    • alfred_prawdomowny Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 03.02.13, 21:33
      Inny co donosił na słynnego toruńskiego astronoma będzie przewodniczył w budowaniu raditeleskopu.
      • palin Re: Ten który... 04.02.13, 15:03
        A jeszcze inny który podobno też tw otarł się o Nobla.
        i jak jacyś chorzy jak wy ludzie zaczęli wyciągać nieoczywiste jak w każdym przypadku przy tych wątkach rzeczy z przeszłości się zawinął, wyjechał i sławi inny uniwerek.
        Co wy możecie wiedzieć o tamtych wydarzeniach skoro w najlepszym przypadku mieliście po 5-8-10 może lat?!
        Abstrahując czy Kryszak zły czy niedobry (bo innej opcji z Wami nie ma) najbardziej znanym toruńskim poetą był/jest.
        I to jest meritum!
        a to czy był kiedyś murzynem i robił "tak" vel przebierał się w damskie ciuszki vel coś jeszczekolwiek innego
        TO JEGO I WYŁĄCZNIE JEGO SPRAWA
        a nie pustych krzykaczy na forum
        • alfred_prawdomowny Re: Ten który... 04.02.13, 18:47
          W 1983 mieszkałem w DS-5.
        • aksum78 Re: Ten który... 04.02.13, 19:42
          Nie byl lekarzem, i nie przebieral sie w ciuszki. A "rozmawial" vel donosil, co juz nie jest Jego prywatna sprawa. Szkodzil w pelni swiadomie innym bo bral za to pieniadze vel korzystal z tej wspolpracy. Ja nie chce takich autorytetow w przestrzeni publicznej, ani ich obroncow. I nie ma nic do rzeczy ile lat mam. Poczucie przyzwoitosci jest jedno. Powiem wiecej, stare jak swiat: zlo jest zlem. Dopoki tacy Panowie nie stana przed tymi ktorych "skrzywdzili" powiedza przepraszam i wybaczacie? Nie zasluzyli by promowac sie publicznie. Dla mnie jest to oczywista oczywistosc..... Koncze temat....
          • palin Re: Ten który... 06.02.13, 18:58
            Promują to sie tylko i wyłącznie młodzi ludzie tworzący poezje, którym nie było dotąd dane ich publicznie zaprezentować.nie profesor. On promować się w tej dziedzinie nie musi. Kończe temat
    • ryslew2061 Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 05.02.13, 21:48
      No, donosił. Brał kasę. Paskudztwo. Ale to umniejsza jego umiejętności jako wybitnego fachowca od poezji. Teoretyka i praktyka.
      • marcin.grzegorz Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 05.02.13, 22:28
        Na kolejne spotkanie może Kawiarenka zaprosi młodych chłopców śpiewających w chórach i wielki autorytet w tej dziedzinie, wieloletniego dyrygenta poznańskich Polskich Słowików Wojciecha Krollopa? Akurat jest chyba wolny po opuszczeniu zakładu karnego, po kilkuletnim wyroku za pedofilię czyli seksualne molestowanie nieletnich chórzystów. Ale autorytetem w dziedzinie śpiewu dziecięcego jest niewątpliwie.... Dwa autorytety będę mogły sobie przybić piątkę. Jeden literacki, drugi muzyczny....
      • wiechl Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 05.02.13, 22:30

Ma chłop pecha.

Gdyby zabił, byłby już wolnym człowiekiem i nikt by mu tego czynu - bądź, co bądź nieco niemoralnego - nie wypominał.

Ale był TW, a tego bracia katolicy nigdy nie wybaczą..
        • gumka7 Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 05.02.13, 22:43
          To mój przyjaciel, nigdy tej znajomości się nie wyprę.
          Gdybym miał policzyć ilu bliskich mnie sprzedało nie chciałbym żyć!
          Dlaczego Wy, których to nie dotknęło, sypiecie sól na rany?
          • aksum78 gratuluje 06.02.13, 20:22
            przyjaciela. kartoteke swoja sprawdziles?
            szkoda gadac. ja nie chce i nie namawiam na przesladowanie Tego czlowieka. uwazam po tym co zrobil, lub mowiac scislej. nie zrobil kiedy juz bylo mozna. nie posypal glowe popiolem, przeprosil. przestrzen publiczna jest dla niego ostatecznie zamknieta. nie ma w niej dla takich ludzi miejsca.........
            • bydgoski_pastuch Re: gratuluje 07.02.13, 07:27
              powtarzasz sie... poza tym pisales (dwa dni wczesniej), ze "konczysz temat", wiec po co go drazysz dalej ? cos niekonsekwentny jestes....
          • bydgoski_pastuch Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 07.02.13, 07:32
            gumka7 napisał

> Dlaczego Wy, których to nie dotknęło, sypiecie sól na rany?

bo to taki ot katolicki kraj, w ktorym nikt nikomu nigdy niczego nie wybaczy i nie zapomni....
            tutaj kazdy swoj "honor" ma :)
            • aksum78 Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 07.02.13, 19:20
              Lubie byc niekonsekwetny. Zwlaszcza gdy czytam takie glupoty. Obroncy Pana profesora nigdzie maja tych ,ktorzy ucierpeli przez jego wspolprace. A to juz im przychodzi latwo.
              Smiesza mnie odezwy do katolikow by wybaczyli TW. Wybaczanie= przyznanie sie do winy, spowiedz szczera, zal za grzechy, mocne postanowienie poprawy,pokute. Maleszka, Kryszak i inni. Wyrazili skruche?..........
              • pantaka Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 07.02.13, 20:18
                Nie chodzi o żadne wybaczanie tylko o zrozumienie, empatię a Ty nomen omen wybacz, że jednak pełen zrozumienia nazwę Cię całkiem przeciętnym głupkiem.
                • marcin.grzegorz Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 07.02.13, 22:44
                  A można prosić o zrozumienie, wyrozumiałość dla ofiar, które przez ten system, który budował Kryszak i jego kumple z SB stracili prawie wszystko? Dla tych, którzy stracili majątki, którzy połowę życia żyli w strachu, bo widzieli, że ich przyjaciele tracą życie, pracę, zdrowie. Że ich dzieci nie mogą dostać się na studia, albo nie mogą się rozwijać, bo jakieś gnidy awansują po linii partyjno-sbeckiej? Można prosić o zrozumienie dla tych, którzy nie chcą dziś widzieć na piedestałach takich jak Kryszak, w redakcjach takich jak kapitan Piotrowski, wśród bohaterów takich janczarów jak Jaruzelski?
                  • pantaka Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 08.02.13, 10:07
                    Tak, tak! O to właśnie chodzi, żeby zrozumieć albo chociaż próbować zrozumieć jednych i drugich.
                    • aksum78 Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 08.02.13, 22:02
                      Ale co tu rozumiec?
                • aksum78 Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 08.02.13, 22:04
                  No i jak by to ujac. Sam siebie skreslasz. Obrazasz mnie i tyle..... No ale lepsze to od donoszenia lub strzelania. Nie pozdrawiam..... Obronco donosicieli.....
    • james_bond007 Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 09.02.13, 22:23
      Ale o co chodzi? Współpracował z legalnymi instytucjami legalnie istniejącego i uznanego na arenie międzynardowej państwa. Ja nie widzę w tym nic złego. Takie państwo jak PRL w tamtym okresie na tym terenie istniało i działało, a ludzi w nim żyli, i musieli mieć kontakty z jego władzami i różnymi ich przedstawicielami.
      Komuniści prześladowali członków przedwojennej administracji i władz podziemnych. Po 1989 r. sekowało się przedstawicieli władz poprzedniego systemu. Dzisiaj funkcjonariuszy CBŚ wyzywa się od męskich dziwek. Kto będzie następny? Strażnicy miejscy, na których już zaczyna się nagonka?
      • aksum78 Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 10.02.13, 10:51
        Rozbawil mnie Twoj wpis. Niezla logika. Powiem tak: byly kontakty i "kontakty" i tyle.
        Ja staram zrozumiec ofiary i im wspolczuc, a niketorzy na tym forum staraja sie zrozumiec beneficjentow tych "kontaktow" i ich bronic, ba nawet wspolczuc. Porozumienia raczej nie bedzie........
        • james_bond007 Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 10.02.13, 19:28
          No to określ, co uważasz za "dobre", a co za "złe". Czy jeśli doniesiesz Policji, że kolega z pracy wynosi z firmy materiały to dobrze, czy to już "kontakt"? A jeśli wezwiesz straż miejską, bo sąsiad ci zastawił wyjazd z parkingu, to dobrze, czy już jesteś konfidentem? Ten, co wystawił posłankę Sawicką, to patriota czy męska ku.wa? A Sawicka to ofiara wymagająca współczucia czy zwykły przestępca? Funkcjonariusze WSI, którzy wyprowadzili Amerykanów z Iraku po wybuchu wojny, to bohaterowie, czy przestępcy, których było trzeba wywalić na zbity pysk? Dr Garlicki to ofiara służb specjalnych, czy skorumpowany łapówkarz?
          Nie wiem, w jakim ty kraju żyłeś 30 lat temu, ale ja żyłem w Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Kraju, gdzie porządku pilnowała Milicja Obywatelska, przełożony był członkiem PZPR, a obowiązkową służbę odbywało się w Ludowym Wojsku Polskim. I wyobraź sobie, że nie wysadzałem wtedy pomników Lenina, ani nawet auli UMK.
          • aksum78 Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 10.02.13, 23:47
            Jest mala roznica, ktora pomijasz. mysle, ze celowo. jakby nie oceniac przytoczonych przez Ciebie wypadkow. to zdarzyly sie one po 89 roku w wolnym kraju, w demokratycznym panstwie.
            wspolprace z sluzbami opresji w totalitarnym panstwie uwazam, za naganne moralnie. i w cale nie trzeba bylo tego robic nawet wtedy. chyba, ze chcialo sie wyjechac, zarobic, czesto awansowac, zyskac i itp. na pewno nikt tego nie robil by chronic ludowa "ojczyzne" lub z wyzszych pobudek moralnych. tego panstwa chyba nikt juz na serio nie traktowal. w latach 80-tych na pewno....... sadzac po Twoim zaangazowaniu i mieszaniu porzadku polityczngo przed i po 89 roku i wrzucaniu wszystkiego do jednego wora. mysle ze tez cos tam kreciles...wiec jak to z Toba bylo?

• pantaka Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 11.02.13, 00:45
              życie przed Tobą, może jeszcze kiedyś spróbujesz zrozumieć "beneficjentów". Na dzisiaj z olbrzymią empatią (nawet nie próbuj zrozumieć) obrażam Cię nadal.
              • aksum78 Re: Ten który donosił na poetów zasiada w jury po 11.02.13, 18:30
                Proponuje bys z wrodzonona empatia, zaczal tez rozumiec pokrzywdzonych......
                Co do obrazania mnie to w Twoich ustach to zadna obraza. Bronic tych, ktorzy nie czuja mowiac jezykiem mlodziezowym "zadnego morlanego obciachu" za to co robili. Uwazam za zenua pierwszej klasy. Sam wystawiasz sobie swiadectwo. Wychodzi na to, ze to pokrzywdzeni maja czuc sie winni. I czesto tak jest. A ci "biedni" beneficjenci po pierwszym szoku ujawnienia. Obrastaja w piorka i tylnymi drzwiami wracaja do przestrzeni publicznej. Dziwny to kraj.......
                p.s Torunskich esbekow ktorzy wniesli pozwy od odszkodowanie za poniesione szkody, tez empatycznie wytlumaczysz....?
                Z koniem kopac sie nie bede. Z mojej strony pass............

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka