Dodaj do ulubionych

OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚCI...

IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.04, 02:26
Zróbmy może plebiscyt na najważniejsze osobowości artyczne Torunia. Może by
tak wymienić po pięciu z każdej kategorii: muzyka, literatura, sztuki piękne,
aktor, działacz.

Moje typy:
Muzyka:
1. Bogdan Hołownia
2. Atrakcyjny Kazimierz
3. Czaqu
4. Kije
5. Gribojedow

Literatura:
1. Miłka Malzahn
2. Janusz Kryszak
3. Waldemar Ślefarski
4,5. bracia Giedrysowie (Wojciech i Grzegorzx)

Sztuki:
1. Jacek Kościuszko
2. Jacek Chmielewski
3. Grupa na płocie (w ogóle)
4. Galeria Ruż
5. (no tu nie mam typu)

Aktorzy:
1. Sławomir Maciejewski
2,3 Aktorzy Teatru Wiczy: Radek Smużny i Krystian Wieczyński
(no znów zabrakło mi pomysłu)

Działacze:
1. Monika Weychert-Waluszko
2. Romuald Wicza
3. Marek Wakarecy
4. Maurycy Męczekalski
5. Witold Chmielewski

to subiektywny wybór. niech ktoś dopisze resztę.
Obserwuj wątek
    • Gość: kur Re: OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚC IP: *.petrus.com.pl 16.09.04, 08:30
      Moje typy:

Muzyka:
      1. Bogdan Hołownia
      2. Ox
      3. Butelka
      4. Debile
      5. Paraliż Band

Literatura:
      1. Miłka Malzahn
      2. Krzysztof Ćwikliński
      3. Wojciech Giedrys
      4. Grzegorz Giedrys
      5. Cezary Dobies

Sztuki i Aktorzy: nie mam zdania

Działacze:
      2. Romuald Wicza-Pokojski
      3. Grzegorz Kopcewicz
      4. Maurycy Męczekalski
      5. Witold Chmielewski
    • Gość: ad Re: OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 09:25
      Dla mnie najwieksza postacia bedzie prezydent Zaleski, jak dopnie obiecaną
      Regionalna TV3.

W ten sposób pomoze kulturze, teatrm, nauce, muzyce itp. - za 1 zamachem.
    • p_u_k Re: OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚC 16.09.04, 10:04
      Literatura:
      1. Cezary Michalski
      2. Tomasz Sadecki
      3. Stanisław Jasiński
      4. Stanisław Świątek
      5. Mateusz Józefowicz

Muzyka
      W toruniu????????
      1., 2., 3., 4., 5., Gribojedow - ale tylko dlatego, że nie ma kogo wybrać

Aktor
      1. Zofia Melechówna
      2. Grażyna Szapołowska
      3. Bogusław Linda
      4. Małgorzata Kożuchowska
      5. Paweł Tchórzelski

Działacze - może lepiej napisać animatorzy kultury?
      takich nie widzę...
      reżyserzy teatralni czy szefowie teatrów, klubów czy jakichkolwiek placówek
      takimi w mych oczach nie są...
      na bezrybiu i ... Monika Waluszko animatorem

Postać:
      1.2.3.4.5......... Lech Karczewski!!!!!

pozdrawiam
      Puk

• Gość: SIH Re: OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 10:11
        Muzyka:
        Adam Nowak (z Raz, Dwa, Trzy)

Aktor:
        Małgorzata Żak

Działacz:
        Zaleski!!! (za TV3)
      • Gość: tor Re: OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 11:12
        a Żydowicz?
        • Gość: pisuarek Re: OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 13:52
          a Girzyński - naukowiec i poityk, wybitny człowiek w tak małym mieście...
          • Gość: poprawka Re: OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 14:00
            poprawka, mając na uwadze wizerunek miasta powinno być:

a Girzyński - naukowiec i poityk, wybitny człowiek w tak MIŁYM mieście...
            • Gość: kola Re: OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚC IP: 212.160.232.* 16.09.04, 14:19
              Moje typy:
              Muzyka:
              1. Atrakcyjny Kazimierz
              2. Sofa
              3. Kije
              4. Gribojedow

Literatura:
              1. Miłka Malzahn
              2. Janusz Kryszak
              3. Waldemar Ślefarski
              4 Cezary Dobies

Sztuki:
              1. Galeria Ruż

Aktorzy:
              1. Sławomir Maciejewski
              2. Radek Smużny
              3 Krystian Wieczyński
              4 Mariusz Wójtowicz

Działacze:
              2. Romuald Wicza- Pokojski
              4. Maurycy Męczekalski
              • Gość: wilda Re: OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 16:32
                Muzyka:
                5. Gribojedow

Literatura:
                1. Miłka Malzahn

Sztuki:
                4. Galeria Ruż

Aktorzy:
                1. Sławomir Maciejewski

działacze:
                2. Romuald Wicza
                3. Małgorzata Jankowska? (wozownia)
    • Gość: Puk Lubię radka smużnego - ale żeby zaraz aktor... IP: *.torun.mm.pl 16.09.04, 19:53
      Tak jak w tytule..., rozumiem, że przyjaciele i znajomi itd... itp... ale ani
      on aktor ani tym bardziej dobry, nie przeczę z osobowością
      ...........................
      ale z emocjami zamiast warsztatu i nieustającą wadą wymowy - bryyyy ten
      zgryz.... i zgłoski szczelinowe -

Mimo wszystko pozdrawiam
      Puk

Ps. zamiaram moim było zwrócenie uwagi na to, iż mówimy o aktorach - AKTORACH
      powtarzam.... a nie o sympatiach do aktorów amatorów - wtedy wcześniej
      napisałbym o teatrzyku z MDK - ależ milutkie przedstawianie dali wczoraj na
      rynku - no i pisałbym o najlepszym warsztatowo toruńskim amatorskim zespole
      teatralnym - STUDIO P - i jej szefowej P. Lucynie Sowińskiej - nagrodami z
      ogólnopolskch przeglądów mogłaby obdarować pozostałe amatorskie toruńskie
      teatrzyki i jeszcze by im sporo zostało....
      nie lubicie słowa amatorskie? jak ja nie lubię offowe.....
      • wicza Re: Lubię radka smużnego - ale żeby zaraz aktor.. 18.09.04, 13:05
        No i się stało. Należało krytykować efekt czyjeś pracy, a nie znieważać osobę.
        W tym przypadku, jeżeli nie podoba się PRACA Radka na scenie, to proszę
        kierować pretensje do osoby, która tę pracę prezentuje, czyli do mnie.
        Wicza

P.S.
        W związku z oszczerstwami wygłoszonymi na forum proponuję spotkanie. Chciałbym
        poznać Pana/ Pani personalia w celu dochodzenia praw na drodze sądowej lub
        ustalenia formy przeprosin za zamieszczone kalumnie.
        Oczekuję informacji do poniedziałku (20.09.2004). Dopuszczam drogę telefoniczną
        lub mailową.
        • czarna_myszka Ale się uśmiałam 18.09.04, 20:13
          Tak zabawnego postu już dawno nie czytałam... Jeśli te słowa naprawdę skreślił
          P. Wicza, to tym bardziej jestem rozbawiona... Taki żar w obronie pracownika -
          to się chwali, ale żeby tak od razu kogoś, kto skrytykował pracę tegoż, od razu
          do sądu ciągnąć... I jeszcze terminy wyznaczać... Chi, chi, chi... Gdybyśmy
          żyli w minionej epoce, to rozumiem, ale teraz... w czasach wolności słowa i
          wypowiedzi? Pachnie mi to dramatycznym, ale tanim efekciarstwem, dlatego
          poddaję do rozpatrzenia pomysł - może słuszności swych zdań P. Wicza niech
          dochodzi w pojedynku na Rynku Staromiejskim - najlepiej na szable - dobrze
          będzie wyglądał, a jeśli P. Wicza odniesie rany - Toruń będzie miał "kultowego"
          bohatera, który krwią swoją bronił kultury i aktora. Cóż za piękna historia -
          fantastycznie będzie wyglądać w encyklopedii... Tylko, czy Radek potrzebuje
          obrony?
    • Gość: SUGUS Re: OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚC IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.04, 01:30
      mi chodzilo o te sztuki najwyższe - a nie o jakieś grajdoły aktorskie. wszyscy -
      na marginesie - tkwimy w tym samym, bagnie. i nawet przez te forum przewija
      się te same kilkanście osób. zróbmy z tego plebistycu coś zauważalnego, wobec
      czego i wyborcza i inne gazety nie będą mogły przejść obojętnie. proszę. bądźmy
      opinią chociaż raz.
      • Gość: rar Re: OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 08:33
        Zaleski, twórca TV Regionanej jest najbardziej zasłużona postacią dla
        torunskiej promocji kultury!!! Prezydent odejdzie, a Studio TV3 zostanie na
        lata, promując Toruń i będąc dla mieszkańców niezależym, opinotwórczym medium.
        • Gość: SIH Re: OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 11:59
          a jak mu cos nie wyjdzie z TV3, to mu tytuł zabiorą?
    • Gość: maciej Re: OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚC IP: 62.244.137.* 17.09.04, 12:19
      A Zalewski za TV3?
      • Gość: SIH Re: OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:57
        no chyba nie za wiadukt :-)
    • Gość: Puk do wiczy dobre dobre :-) przeprosiny przeprosiny IP: *.torun.mm.pl 18.09.04, 14:47
      Szanowny Panie
      jak Pan zapewne wie - ocena sztuki aktorskiej czy reżyserskiej może być
      subiektywna - nieprawdaż?
      Czy pana zdaniem można dzielić się na forum swoimi subiektywnymi wrażeniami o
      sztuce aktorskiej i reżyserskiej?
      Czy szerzenie subiektywnych ocen owej sztuki Pana zdaniem może podlegać karze
      sądowej?
      Poza tym, jeśli będzie Pan tak uprzejmy i zajrzy raz jeszcze do mojego
      poprzedniego postu to nie znajdzie Pan tam niczego czym starałbym się zniewazyć
      kogokolwiek - gdyż jeśli łaskawie przeczyta Pan uważnie - oddzielam sztukę
      aktorską i warsztat aktorski Pana Radosława Smuznego od jego osoby -
      Jesli przeczyta Pan uwaznie raz jeszcze - nie znajdzie Pan również ani słowa o
      sobie - nie zaszczyciłem swą uwagą Pana osoby - gdybym jednak to zrobił, to nie
      pozwoliłbym sobie nie na ocenę Pana osobowości lecz jedynie Pana dokonań
      rezyserskich i na koniec - jeśli Pan pozwoli pytanie - czy wolno mi będzie
      napisać po obejrzeniu następnego spektaklu że Pan rezyser .......... (tu proszę
      wstawić imię i nazwisko) źle poprowadził aktorów, nie wykorzystał ich
      mozliwości i proponuje zamiast gry... emocjonalne działanie itd.. itp... - czy
      to mieści się w dopuszalnych ramach krytyki?

pozwole sobie raz jeszcze zacytowac to co napisałem wczesniej:
      "Tak jak w tytule..., rozumiem, że przyjaciele i znajomi itd... itp... ale ani
      on aktor ani tym bardziej dobry, nie przeczę z osobowością
      ...........................
      ale z emocjami zamiast warsztatu i nieustającą wadą wymowy - bryyyy ten
      zgryz.... i zgłoski szczelinowe"

może będzie Pan uprzejmy powiedzieć o tych oszerstwach?
      że nie aktor?
      czy że nie dobry?
      że ma osobowość?
      z emocjami zamiast warsztatu?
      że z wadą wymowy?

oszczerstwo, że nie aktor..... cóż ktoś kto wykonuje zawód aktora jest aktorem
      niech będzie za nazwanie PANA RADKA SMUŻNEGO "nie aktorem" BARDZO BARDZO
      PRZEPRASZAM!!!
      oszczerstwo, że niedobry? - hmmmm każdy widz ma prawo do subiektywnej oceny
      aktorskiego warsztatu a słowa "dobry" czy "zły" mieszczą się w ocenie
      subiektywnej.
      że z emocjami zamiast warsztatu? - to dopiero oszczerstwo, gdyż z pewnością ten
      warsztat jest tylko ja - widz posiadający prawo do subiektywnej oceny - tego
      nie widzę i taka ocena także mieści się w granicach subiektywnej krytyki
      że ma wadę wymowy? - oszczerstwo - czy zawsze ją miał i miał kłopoty ze
      wszystkimi szeleszczącymi zgłoskami - pamiętam jeszcze ze szkoły średniej.
      to tyle....

Pozostający z szacunkiem do Pana Wiczy (lub kogoś kto się tak podpisuje)
      Puk

ps. Szanowny Panie - na koniec pozwolę sobie na zadanie jeszcze jednego
      pytania: czy Pana zdaniem każda ocena sztuki aktorskiej i reżyserskiej
      niepomyślna dla aktora i reżysera to oszczerstwo, które powinno kończyć się w
      sądzie?
      • Gość: hmmmm Re: dobre dobre :-) przeprosiny przeprosiny IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 19.09.04, 23:40
        PUK jest zazdrosny i sam chce być aktorem.
      • Gość: superjoint 3 grosze na temat radka smużnego IP: *.torun.mm.pl 13.10.04, 10:58
        skoro już rozpoczęto dyskusję na temat wyżej wspomnianego, to i ja coś dorzucę.

amerykanie atakują irak, 21 marca 2002 młodzież i studenci o sercach po lewej
        stronie przechodzą przez szeroką i mają potem nudny "teleturniej" - hepening
        pod kopernikiem. radek smużny jest jedną z głównych postaci, szaleje z tubą
        wykrzyjując "nie buszować po iraku" i "bu-bu nie bu" ( czyli: buduj nie busz!).
        wylewa swój żal i złość na zbrodniczą agresję wielkiego szatana na biedny irak.
        okej. ma do tego prawo, demokracja i pluralizm.

ale!!! w kwietniu do torunia zajeżdza w swym opasłym tournee pan prezydent,
        zachęcając do głosowania Tak za UE. i co robi pan radek?? lata z flagą unii na
        szczudłach, razem z innymi młodami aktorami. machają gwiazdkami na granacie,
        plują ogniem, rozdają ulotki. zarabiają.

jakoś nie przeszkkadza panu r.s., że impreze zorganizował gorący orędownik
        wojny i sojusznik busha, aleksander k. ...

wnioski nasuwają się same.
    • Gość: kwiatek Re: OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚC IP: *.astro.uni.torun.pl 27.09.04, 11:31
      popieram galerie RURZ
      fajne rysunki
      fajne spojrzenie na nasze reality
      • Gość: trzygłów Re: OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚC IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 09.10.04, 06:10
        Oh tak.
        • Gość: pola Re: OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.04, 23:39
          Pierwszy raz sie odwazam. Zaloczylam komputer i petrze. Mysle ze jestescie
          niesprawiedliwi. W toruniu sa fajni niezwykli tworcy cenieni w polsce i dalej.
          PRZEPRASZAM ZE SIE OSMIELAM ALE MYSLE O LUDZIACH O KTORYCH SLYSZE CIAGLE GDIES.
          • Gość: zaleski za telewiz zaleski za telewizję!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 12:50
            zaleski za telewizję!!!!!
            • Gość: kaja Re: zaleski za telewizję!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 16:31
              Zydowicz za festiwal, remont zboru, pomysl i nadzieje za muzeum, a nade
              wszystko za jego film fabularny ,Owoce milosci, dokument o Lynchu (widzialam w
              Kazimierzu)filmy do ekspresu reporterow,wystawy : tumult torunski,konfrontacje
              artystyczne, Horowitza i inne ktorych nie sposob tu wymienic.
    • Gość: k Re: OGŁASZAM PLEBISCYT NA NAJWAŻNIEJSZE OSOBOWOŚC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 07:38
      Zaleski - za teleiwzje!!!
    • Gość: a nie Rybicki??? a nie Rybicki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 01:41
      a nie Rybicki???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka