Dodaj do ulubionych

STRUŚ I JEGO HODOWLA

IP: *.Wabrzezno.com.pl 03.07.02, 00:12
Powszechnie znanym faktem jest, że strusie chowają głowę w piasek. Dlaczego????
Wielu z nas powiedziałoby, ze boją się - a to nieprawda!!!!!!!
Otóż strusie chowają głowę w piasek jak jest burza tzn. nie chowają głowy,
tylko jak jest ta burza to kładą głowę na piasku (na poziomo), aby wiatr
podczas burzy nie targał nią na wszystkie strony. Oczywiście w trakcie burzy
ten wiatr mocno wieje, przykrywajac głowę tego naszego strusia piaskiem. I
dlatego mówi sie, ze strusie chowają głowy w piasku, ale ja wcześniej
udowodniłem to one wcale ich nie chowają, tylko piasek sam zasypuje ich głowy.
wynika z tego, żxe to jest zasaednicza różnica.
Konkludując mozna smiało stwierdzić, że stwierdzenie, że strusie chowają głowy
w piasek wymyślił jakiś palant, który nie zna się na chodowli tym sympatycznych
maluchów i który z tymi ptaszkami nie miał nigdy do czynienia.
Piszcie o strusiach - to bardzo wdzięczny temat
Obserwuj wątek
    • Gość: maciej Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: *.Wabrzezno.com.pl 03.07.02, 20:50
      Widze, że temat o strusiach jest bardzo obcy naszym FORUM-owiczom, dlatego
      drugi wątek postanowiłem, że nalezy tez do mnie.
      Otóż z ciekawostek o Strusiach powiem tylko, że strusie mają dwie powieki tzn.
      jedną która zamyka sie tak jak migawka w zenicie, czyli zamyka się poziomo. Ta
      powieka to dla strusia swoistego rodzaju żaluzja i ma bardziej charakter błony
      przez którą gorzej aczkolwiek widzi. Wyobraźmy sobie - pełno piachy w koło i
      jak taki struś miałby chodzić. Ta poprzeczna powieka umożliwia mu chodzenie i
      widzenie w piachu.
      Druga powieka (właściwa) zamyka sie z dołu do góry i tam sa usadowione rzęsy.
      Prawda, że ciekawa jest biologia strusia.
    • Gość: maciej Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: *.Wabrzezno.com.pl 03.07.02, 20:52
      Pewnie się zastanawiacie skąd o tym wiem. Otóż wszystkich informuję, że w
      miejscowości Płużnica jest hodowca Strusi, który zarazem jest prezesem związku
      hodowców strusi na polskę czy coś tak Pan Tomasik - byłem u niego dwukrotnie i
      stąd te moje opowieści o tych ptaszynach.
      • Gość: Hubert Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 04.07.02, 07:49
        Ostatnio słyszałem, że są organizowane wczasy z jazdą na strusiu. Zgodnie z
        wypowiedzią organizatora takich atrakcji strusia może dosiąść osoba o wadze do
        70 - 80 kg (zależy jaki struś) i pewne jest, że z niego spadnie ale cytując
        Pana organizatora - jest to taka przyjemna odmiana. Niestety nie pamiętam
        miejscowości, w której można sobie taki wypoczynek zafundować.
      • Gość: NIN Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 04.07.02, 07:53
        Gość portalu: maciej napisał(a):

        > Pewnie się zastanawiacie skąd o tym wiem. Otóż wszystkich informuję, że w
        > miejscowości Płużnica jest hodowca Strusi, który zarazem jest prezesem związku
        > hodowców strusi na polskę czy coś tak Pan Tomasik

        W Płużnicy ma siedzibę Ogólnopolski Związek Hodowców Strusi. Z ciekawszych rzeczy
        w okolicy: Klub Sportowy Psich Zaprzęgów NORD we Wrockach (niedaleko Golubia-
        Dobrzynia).
    • Gość: maciej Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 05.07.02, 09:35
      EJ Hubert - to ja się pisze na te wyścigi na strusiach. Dowiedz się tylko gdzie
      one są i dalej jazda. Z waga sie jeszcze mieszczę, ale już niedługo może byc
      kiepsko i właśnie waga mnie zdyskwalifikuje - do 80 kg.
      Ciekawy tez jestem czy trzeba mieć na głowie kask podczas takiej jazdy i
      jak włącza sie u strusia wsteczny, a jak migacze.
    • Gość: KAB Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 10:26
      Zainteresowanych tym wątkiem odsyłam także na
      www.nowosci.com.pl/lam3.html
      wydanie z 05.07.2002 tekt + 2 zdjątka.
      Może także w samym Wąbrzeźnie ktoś zajmie się strusią farmą, a może knjpę
      założy z żarciem ze strusia?
      • Gość: Hubert Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 05.07.02, 11:09
        Oczywiście chodzi o knajpę z żarciem ze strusia. Chociaż ciekawe czym one się
        żywią (oprucz paszy).
        • Gość: KAB Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 11:28
          Gość portalu: Hubert napisał(a):

          > Oczywiście chodzi o knajpę z żarciem ze strusia.

          O to mi chodziło ale zobaczyłem sobie pewne zdjęcia :-( i już mi przeszło.
          Zapraszam do odwiedzin www.wkt.pl/mieso.php też Wam się odechce:-). A
          wszystkich wielbicieli tych zwierzątek zapraszam na www.strusie.info.pl całe
          forum podobno tam mają ;-))
          • Gość: Hubert Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 05.07.02, 12:29
            O.K. pogadajmy więc o pingwinach. Zaczne od rozmnażania tych ptaszków - otóż -
            Pingwiny swoje przyszłe potomstwo tj. jajo przez cały okres wysiadywania
            przechowują na swoich "stópkach" ponieważ kontakt z lodem zabija zarodek.
            Świetny jest moment przekazywania jaja w relacji tata pingwin i mama pingwin -
            oczywiście bez kontaktu z podłożem tylko ze "stópek" na "stópki".
            A może żarcie z pngwina jest lepsze ?
            • Gość: KAB Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 13:11
              Gość portalu: Hubert napisał(a):

              > A może żarcie z pngwina jest lepsze ?

              Mózg z młodego pingwinka jedzony tzw. "na żywo", delikatnie skropiony sokiem z
              cytryny to rewelka ;-)
              A przy okazji zapraszam na www.mniammniam.pl
              Każdy znajdzie coś dla siebie:-))). Wzrost sprzedaży w wąbrzeskich sklepach
              mięsnych gwarantowana!:-))))))
      • Gość: NIN Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 05.07.02, 12:13
        Gość portalu: KAB napisał(a):

        > Może także w samym Wąbrzeźnie ktoś zajmie się strusią farmą, a może knjpę
        > założy z żarciem ze strusia?

        Struś z rożna? Brzmi ciekawie.....
    • Gość: Hubert Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 05.07.02, 11:03
      Macieju nie martw się myślę, że jak strusia się podtuczy to dźwignie więcej niż
      80kg. Niestety nie wiem jakie ma wyposażenie struś podczas takiej wyprawy, czy
      ma siodełko ani za co się go trzyma podczas jazdy. Mnie taka jazda nie kręci.
      Zdecydowanie wolę pomysł z knajpą i żarciem dla strusi.
      • Gość: maciej Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: *.Wabrzezno.com.pl 05.07.02, 17:44
        no szczerze mówiąc ja tez wolałbym np. udko ze strusia podpieczone w
        piekarniku, tylko, że tym udkiem najprawdopodobniej mogliby się najeść wszyscy
        FORUM-owicze. Proponuję taką ucztę odłożyć na później np. jak maciek przyjedzie
        do Wąbrzeźna, to skołujemy udko i browara i zrobimy imprezę dla FORUM-owiczów.
        A może coś z polityki?????/ Można by wykorzystać strusia do kampanii
        Przedwyborczego Forum Internetowego - co wy na to???
      • Gość: maciej Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: *.Wabrzezno.com.pl 05.07.02, 17:45
        Acha właśnie sobie przypomniałem, że jedno strusie jajo - top tak jakby było 25-
        30 od kury, czyli nikt chyba z 30 jaj jajecznicy jeszcze nie robił? ha ha ah aha
    • Gość: maciej Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: *.Wabrzezno.com.pl 05.07.02, 19:32
      Ja mam coś jeszcze dla Huberta i NiN-a - tak odnośnie żarcia
      To jest zupa z szyi Strusia autorrstwa C. Tomasika

      przepis:
      1 strusia szyja, pocięta na kawałki
      1 duża cebula
      6 szklanek wody
      1 szklanka marchwi, pokrojonej w kostkę
      1 szklanka ziemniaków, pokrojonych w kostkę
      1 małą puszka przecieru pomidorowego
      1/4 szklanki sherry lub słodkiego czerwonego wina
      2 łyżeczki sosu Worcestershire
      sól i pieprz do smaku

      Zmieszać wszystkie składniki, oprócz wina, w dużym garnku. Gotować na wolnym
      ogniu dopóki mięso nie zrobi się miękkie i delikatne. Dolać wina 30 minut przed
      podaniem.
      • Gość: Maciek Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: *.stmbpqxqac01.dialup.ca.telus.com 06.07.02, 07:53
        maciej
        Ty mnie zdumiewasz. Kto by sie spodziewal, ze uda ci sie wycisnac z forumowiczow tyle
        "strusiowego" entuzjazmu i watek tak sie rozwinie :))) A swoja droga, to oczywiscie, ze sie
        pisze na moj przydzial przy strusiowym udzcu z rozna !!
    • Gość: maciej Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: *.Wabrzezno.com.pl 08.07.02, 15:49
      podaję kolejny przepis z portalu www.strusie.pl

      DELIKATNA PIECZEŃ ZE STRUSINY
      Autor przepisu: Cyprian Tomasik
      Składniki:      1,5 kg delikatnego mięsa strusiego
      125 g boczku, pociętego na kawałki
      1 szklanka wody
      0,5 szklanki wina lub 2 łyżki octu
      1 łyżka soli
      0,5 łyżeczki pieprzu
      2 posiekane ząbki czosnku

      Zmieszać sól z pieprzem i wetrzeć w boczek. Zrobić nacięcia w mięsie strusim
      i powkładać w nie boczek i czosnek. Umieścić mięso z wodą i winem w szybkowarze
      i gotować przez około godzinę. Następnie w zależności od upodobań upiec
      w piekarniku lub na grillu.

      Milego gotowania
    • Gość: maciej Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 09.07.02, 15:06
      czy moze ktoś skorzystał już z przepisów kulinarnych C. Tomasika - podajcie
      swoje wrażenia - jak smakowało.
      • Gość: Maciek Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: 6CHUM* / *.ssss.gouv.qc.ca 09.07.02, 18:44
        Przepisy nawet mnie zaintrygowaly, ale nie probuje, bo po pierwsze akurat nie mam
        strusi pod reka, a po drugie to marny ze mnie kucharz. Uzbroje sie w cierpliwosc
        i poczekam do tego grilla zapowiadanego przez macieja :))
        • Gość: maciej Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: *.Wabrzezno.com.pl 09.07.02, 18:48
          No to może ten przepis naszych FORUM-owiczów pobudzi do gotowania.

          Składniki:      1 kg strusiego mięsa
          sól i pieprz
          0,5 szklanki białego wina
          1,5 łyżki masła
          1 drobno posiekana cebula
          1 puszka pieczarek
          1 łyżka przecieru pomidorowego
          4 łyżki kwaśnej śmietany
          mąka

          Pociąć mięso w cienkie, wąskie paski. Posypać solą i pieprzem. Marynować mięso
          przez 1,5 godziny w winie, od czasu do czasu przewracając je. Podsmażyć cebulę
          na maśle, a następnie przełożyć cebulę i pieczarki do miseczki i pilnować by
          były ciepłe. Mięso po wyjęciu z wina obtoczyć w mące i przyrumienić na maśle.
          Dodać do mięsa cebulę, pieczarki, przecier pomidorowy, wino i kwaśną śmietanę.
          Gotować 15-20 minut od czasu do czasu przewracając.
    • Gość: NIN Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 17.07.02, 07:47
      W ogłoszeniach gazety pokazała się oferta sprzedaży 11-miesięcznych strusi.
      Macieju, pytam ciebie jako eksperta od tych zwierzaków: czy struś w tym wieku
      nadaje się już do tego, aby skrócić go o głowę, przyprawić i na patelnię? Czy
      mięso nie będzie zbyt żylaste?
      • Gość: maciej Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 17.07.02, 08:45
        Tak - jest idealny tak mi się wydaję. Można go już ze smakiem schrupać przy
        dużej ilości wypitego piwka. Przepisy kulinarne macie już podane. szczególnie
        polecam zupkę z szyi strusia.
      • Gość: Hubert Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 17.07.02, 08:46
        Ja proponuję otworzyć szkółkę jeździecką. Można też zorganizować zawody -
        wyścigi na strusiach pełnej krwi arabskiej. Ciekawe ile poradzi na grzbiecie
        taki 11-miesięczny struś. A potem oczywiście na ruszt bądź patelnię takiego
        ptaka ......
        • Gość: NIN Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 17.07.02, 08:49
          Gość portalu: Hubert napisał(a):

          > Ja proponuję otworzyć szkółkę jeździecką. Można też zorganizować zawody -
          > wyścigi na strusiach pełnej krwi arabskiej. Ciekawe ile poradzi na grzbiecie
          > taki 11-miesięczny struś. A potem oczywiście na ruszt bądź patelnię takiego
          > ptaka ......

          Nie bądź brutalem Hubercie!!! Tak traktować te biedne ptaszyska! Moim zdaniem
          przez łeb i na patelnię.....
          • Gość: NIN Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 23.07.02, 10:44
            Czy wiecie gdzie ubijają te ptaszyska? Czy wozi się je w celu pozbawienia życia
            na rzeźnię. Czy też sam hodowca daje im przez łeb? A może "humanitarnie" prądem
            je traktują?
            • Gość: Figo Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 23.07.02, 11:01
              Zamawiaja Kamile Skolimowska - jednym strzałem kładzie świniaka to co dla niej taki struś i jeszcze impreza w wiosce - miastowy przyjechał.
              • Gość: maciej Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: *.Wabrzezno.com.pl 23.07.02, 17:57
                Pewnie sam hodowca ubija te bestie, najpierw wiąże im łapy, a później wali
                siekierą po łbie aż bestia leży. Wówczas można zrobic skalp, odciąć szyję na
                zupe itd.
                • Gość: NIN Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 24.07.02, 08:19
                  Moim zdaniem hodowcy powinni zapewnić strusiom godną śmierć. Nie siekierą, nie
                  prądem, nie zagonione przez psy. Powinny być odstrzelane.
                  • Gość: Figo Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 24.07.02, 08:26
                    Humanitarnie - zastrzyk z trucizny. Tylko kto potem by to jadł?
    • Gość: H. Gucwińska Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 25.07.02, 13:44
      Poszukuję samca reproduktora dla mojej samicy. PILNE - ona już dłużej nie
      wytrzyma tego!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: PEGAS Re: Skoro już o strusiach mowa IP: *.Wabrzezno.com.pl 01.10.02, 19:47
      Skoro już o strusiach mowa przedstawiam pasze dla malutkich strusiątek w wieku
      od momentu wylęgu do 3 miesiąca życia. Oczywiście jeżeli szacowni forumowicze
      zechcą mogę podać tez późniejsze receptury żywnościowe. Podzielę sie także
      informacjami o żywieniu tych ptaków np. w wieku produkcyjnym itd.
      A oto poniżej przedstawiam żywienie tych milusińskich. he he he eh

      Składniki paszy Zawartość procentowa składników
      Kukurydza x 10 23 30 28,73 15 8 x
      Jęczmień 42 20 10 10 10 25,73 21 21
      Owies 10 22,2 22,2 17 17 17 20 20
      Pszenżyto x x x x x x x x
      Pszenica 10 10 5 5 5 5 15 25,4
      Soja 42-46 % 22 22 24,1 23 20 20 22,6 20
      �ruta rzepakowa x x x 4 4 4 x x
      Otręby pszenne 10 10 10 5 x x x x
      Susz z lucerny x x x x 10 8 8 8
      Kreda pastewna 2,4 2,4 2,4 2,4 2 2 2,1 2,2
      L-Lizyna techn.cz. x 0,1 x x x x x 0,1
      DL Metionina 0,1 0,1 0,1 0,07 0,07 0,07 0,1 0,1
      Treonina 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
      Stru� Mix MR 3 3 3 3 3 3 3 3

      Parametry pasz Energia metaboliczna wyrażona w MJ/kg.,pozostałe w gramach na
      kg, paszy.
      Energia metaboliczna 11 10,9 11 11,3 11,4 11,3 11,2 11,2
      Lizyna 9,23 10,2 9,5 9,7 9,6 9,7 9,6 10,1
      Metionina 4 4 4,1 4 4 4 4,1 4
      Metionina+cystyna 7,1 7,1 7,2 7,3 7,2 7,2 7,2 7,1
      Tryptofan 2,13 2,11 2,12 2,12 2,17 2,19 2,2 2,16
      Treonina 8 8,1 8,3 8,6 8,7 8,7 8,5 8,2
      Białko ogólne 170 170 173 177 177 178 177 172
      Wapń 14,9 14,9 15 15,1 14,9 14,6 14,8 15,1
      Fosfor strawny 5 4,84 4,73 4,61 4,62 4,75 4,75 4,79
      Sód 1,6 1,7 1,7 1,7 1,7 1,7 1,7 1,7
      Włókno 59 62 61 57 70 70 69

      A może Hubert zajmie sie hodowlą strusi.
    • Gość: PEGAS Re: Informacja dla hodowców IP: *.Wabrzezno.com.pl 01.10.02, 19:51
      Ach bym zapomniał - podaję jeszcze ceny inkubatorów, jakby ktoś chiał dokonać
      wylęgu strusia.

      Inkubator o pojemności 70 jaj na 3 poziomach 8999zł + VAT
      Inkubator o pojemności 120 jaj na 5 poziomach 10999zł + VAT
      Klujnik o pojemności 20 miejsc lęgowych 5500zł + VAT
      Klujnik o pojemności 40 miejsc lęgowych 7500zł + VAT
      Jak za darmo...........

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka