Dodaj do ulubionych

STRUŚ I JEGO HODOWLA

IP: *.Wabrzezno.com.pl 03.07.02, 00:12
Powszechnie znanym faktem jest, że strusie chowają głowę w piasek. Dlaczego????
Wielu z nas powiedziałoby, ze boją się - a to nieprawda!!!!!!!
Otóż strusie chowają głowę w piasek jak jest burza tzn. nie chowają głowy,
tylko jak jest ta burza to kładą głowę na piasku (na poziomo), aby wiatr
podczas burzy nie targał nią na wszystkie strony. Oczywiście w trakcie burzy
ten wiatr mocno wieje, przykrywajac głowę tego naszego strusia piaskiem. I
dlatego mówi sie, ze strusie chowają głowy w piasku, ale ja wcześniej
udowodniłem to one wcale ich nie chowają, tylko piasek sam zasypuje ich głowy.
wynika z tego, żxe to jest zasaednicza różnica.
Konkludując mozna smiało stwierdzić, że stwierdzenie, że strusie chowają głowy
w piasek wymyślił jakiś palant, który nie zna się na chodowli tym sympatycznych
maluchów i który z tymi ptaszkami nie miał nigdy do czynienia.
Piszcie o strusiach - to bardzo wdzięczny temat
Obserwuj wątek
    • Gość: maciej Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: *.Wabrzezno.com.pl 03.07.02, 20:50
      Widze, że temat o strusiach jest bardzo obcy naszym FORUM-owiczom, dlatego
      drugi wątek postanowiłem, że nalezy tez do mnie.
      Otóż z ciekawostek o Strusiach powiem tylko, że strusie mają dwie powieki tzn.
      jedną która zamyka sie tak jak migawka w zenicie, czyli zamyka się poziomo. Ta
      powieka to dla strusia swoistego rodzaju żaluzja i ma bardziej charakter błony
      przez którą gorzej aczkolwiek widzi. Wyobraźmy sobie - pełno piachy w koło i
      jak taki struś miałby chodzić. Ta poprzeczna powieka umożliwia mu chodzenie i
      widzenie w piachu.
      Druga powieka (właściwa) zamyka sie z dołu do góry i tam sa usadowione rzęsy.
      Prawda, że ciekawa jest biologia strusia.
      • Gość: Hubert Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 04.07.02, 07:49
        Ostatnio słyszałem, że są organizowane wczasy z jazdą na strusiu. Zgodnie z
        wypowiedzią organizatora takich atrakcji strusia może dosiąść osoba o wadze do
        70 - 80 kg (zależy jaki struś) i pewne jest, że z niego spadnie ale cytując
        Pana organizatora - jest to taka przyjemna odmiana. Niestety nie pamiętam
        miejscowości, w której można sobie taki wypoczynek zafundować.
      • Gość: NIN Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 04.07.02, 07:53
        Gość portalu: maciej napisał(a):

        > Pewnie się zastanawiacie skąd o tym wiem. Otóż wszystkich informuję, że w
        > miejscowości Płużnica jest hodowca Strusi, który zarazem jest prezesem związku
        > hodowców strusi na polskę czy coś tak Pan Tomasik

        W Płużnicy ma siedzibę Ogólnopolski Związek Hodowców Strusi. Z ciekawszych rzeczy
        w okolicy: Klub Sportowy Psich Zaprzęgów NORD we Wrockach (niedaleko Golubia-
        Dobrzynia).
    • Gość: maciej Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: gateway.d* / 10.3.36.* 05.07.02, 09:35
      EJ Hubert - to ja się pisze na te wyścigi na strusiach. Dowiedz się tylko gdzie
      one są i dalej jazda. Z waga sie jeszcze mieszczę, ale już niedługo może byc
      kiepsko i właśnie waga mnie zdyskwalifikuje - do 80 kg.
      Ciekawy tez jestem czy trzeba mieć na głowie kask podczas takiej jazdy i
      jak włącza sie u strusia wsteczny, a jak migacze.
      • Gość: maciej Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: *.Wabrzezno.com.pl 05.07.02, 17:44
        no szczerze mówiąc ja tez wolałbym np. udko ze strusia podpieczone w
        piekarniku, tylko, że tym udkiem najprawdopodobniej mogliby się najeść wszyscy
        FORUM-owicze. Proponuję taką ucztę odłożyć na później np. jak maciek przyjedzie
        do Wąbrzeźna, to skołujemy udko i browara i zrobimy imprezę dla FORUM-owiczów.
        A może coś z polityki?????/ Można by wykorzystać strusia do kampanii
        Przedwyborczego Forum Internetowego - co wy na to???
    • Gość: maciej Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: *.Wabrzezno.com.pl 05.07.02, 19:32
      Ja mam coś jeszcze dla Huberta i NiN-a - tak odnośnie żarcia
      To jest zupa z szyi Strusia autorrstwa C. Tomasika

      przepis:
      1 strusia szyja, pocięta na kawałki
      1 duża cebula
      6 szklanek wody
      1 szklanka marchwi, pokrojonej w kostkę
      1 szklanka ziemniaków, pokrojonych w kostkę
      1 małą puszka przecieru pomidorowego
      1/4 szklanki sherry lub słodkiego czerwonego wina
      2 łyżeczki sosu Worcestershire
      sól i pieprz do smaku

      Zmieszać wszystkie składniki, oprócz wina, w dużym garnku. Gotować na wolnym
      ogniu dopóki mięso nie zrobi się miękkie i delikatne. Dolać wina 30 minut przed
      podaniem.
    • Gość: maciej Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: *.Wabrzezno.com.pl 08.07.02, 15:49
      podaję kolejny przepis z portalu www.strusie.pl

      DELIKATNA PIECZEŃ ZE STRUSINY
      Autor przepisu: Cyprian Tomasik
      Składniki:      1,5 kg delikatnego mięsa strusiego
      125 g boczku, pociętego na kawałki
      1 szklanka wody
      0,5 szklanki wina lub 2 łyżki octu
      1 łyżka soli
      0,5 łyżeczki pieprzu
      2 posiekane ząbki czosnku

      Zmieszać sól z pieprzem i wetrzeć w boczek. Zrobić nacięcia w mięsie strusim
      i powkładać w nie boczek i czosnek. Umieścić mięso z wodą i winem w szybkowarze
      i gotować przez około godzinę. Następnie w zależności od upodobań upiec
      w piekarniku lub na grillu.

      Milego gotowania
        • Gość: maciej Re: STRUŚ I JEGO HODOWLA IP: *.Wabrzezno.com.pl 09.07.02, 18:48
          No to może ten przepis naszych FORUM-owiczów pobudzi do gotowania.

          Składniki:      1 kg strusiego mięsa
          sól i pieprz
          0,5 szklanki białego wina
          1,5 łyżki masła
          1 drobno posiekana cebula
          1 puszka pieczarek
          1 łyżka przecieru pomidorowego
          4 łyżki kwaśnej śmietany
          mąka

          Pociąć mięso w cienkie, wąskie paski. Posypać solą i pieprzem. Marynować mięso
          przez 1,5 godziny w winie, od czasu do czasu przewracając je. Podsmażyć cebulę
          na maśle, a następnie przełożyć cebulę i pieczarki do miseczki i pilnować by
          były ciepłe. Mięso po wyjęciu z wina obtoczyć w mące i przyrumienić na maśle.
          Dodać do mięsa cebulę, pieczarki, przecier pomidorowy, wino i kwaśną śmietanę.
          Gotować 15-20 minut od czasu do czasu przewracając.
    • Gość: PEGAS Re: Skoro już o strusiach mowa IP: *.Wabrzezno.com.pl 01.10.02, 19:47
      Skoro już o strusiach mowa przedstawiam pasze dla malutkich strusiątek w wieku
      od momentu wylęgu do 3 miesiąca życia. Oczywiście jeżeli szacowni forumowicze
      zechcą mogę podać tez późniejsze receptury żywnościowe. Podzielę sie także
      informacjami o żywieniu tych ptaków np. w wieku produkcyjnym itd.
      A oto poniżej przedstawiam żywienie tych milusińskich. he he he eh

      Składniki paszy Zawartość procentowa składników
      Kukurydza x 10 23 30 28,73 15 8 x
      Jęczmień 42 20 10 10 10 25,73 21 21
      Owies 10 22,2 22,2 17 17 17 20 20
      Pszenżyto x x x x x x x x
      Pszenica 10 10 5 5 5 5 15 25,4
      Soja 42-46 % 22 22 24,1 23 20 20 22,6 20
      �ruta rzepakowa x x x 4 4 4 x x
      Otręby pszenne 10 10 10 5 x x x x
      Susz z lucerny x x x x 10 8 8 8
      Kreda pastewna 2,4 2,4 2,4 2,4 2 2 2,1 2,2
      L-Lizyna techn.cz. x 0,1 x x x x x 0,1
      DL Metionina 0,1 0,1 0,1 0,07 0,07 0,07 0,1 0,1
      Treonina 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
      Stru� Mix MR 3 3 3 3 3 3 3 3

      Parametry pasz Energia metaboliczna wyrażona w MJ/kg.,pozostałe w gramach na
      kg, paszy.
      Energia metaboliczna 11 10,9 11 11,3 11,4 11,3 11,2 11,2
      Lizyna 9,23 10,2 9,5 9,7 9,6 9,7 9,6 10,1
      Metionina 4 4 4,1 4 4 4 4,1 4
      Metionina+cystyna 7,1 7,1 7,2 7,3 7,2 7,2 7,2 7,1
      Tryptofan 2,13 2,11 2,12 2,12 2,17 2,19 2,2 2,16
      Treonina 8 8,1 8,3 8,6 8,7 8,7 8,5 8,2
      Białko ogólne 170 170 173 177 177 178 177 172
      Wapń 14,9 14,9 15 15,1 14,9 14,6 14,8 15,1
      Fosfor strawny 5 4,84 4,73 4,61 4,62 4,75 4,75 4,79
      Sód 1,6 1,7 1,7 1,7 1,7 1,7 1,7 1,7
      Włókno 59 62 61 57 70 70 69

      A może Hubert zajmie sie hodowlą strusi.
    • Gość: PEGAS Re: Informacja dla hodowców IP: *.Wabrzezno.com.pl 01.10.02, 19:51
      Ach bym zapomniał - podaję jeszcze ceny inkubatorów, jakby ktoś chiał dokonać
      wylęgu strusia.

      Inkubator o pojemności 70 jaj na 3 poziomach 8999zł + VAT
      Inkubator o pojemności 120 jaj na 5 poziomach 10999zł + VAT
      Klujnik o pojemności 20 miejsc lęgowych 5500zł + VAT
      Klujnik o pojemności 40 miejsc lęgowych 7500zł + VAT
      Jak za darmo...........

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka