Dodaj do ulubionych

WŁOCŁAWEK

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 28.07.01, 10:24
Dlaczego z Wielkiej Trójki: Włocławek - Bydgoszcz - Toruń, ten pierwszy jakby
oprzygasł? Czemu Włocławek tak mało bije się o swoje?
Obserwuj wątek
    • Gość: Aro Re: WŁOCŁAWEK IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 14:03
      O to by trzeba zapytać mieszkańców Włocławka. Jednak to miasto od początku było
      bardzo spokojne. Nie miało szans na uzyskanie miana stolicy województwa, więc
      się o to nawet nie upominało. Wydaje mi się, że Włocławek żyje swoim życiem i
      gdzieś ma przepychanki, jakie toczą między sobą politycy Torunia i Bydgoszczy.
      • Gość: J. Re: WŁOCŁAWEK IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 18:14
        I ta wiadomość bardzo dobrze świadczy o Włocławku...
    • Gość: magn Re: WŁOCŁAWEK IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 18:42
      zapraszam na forum wloclawskie - mamy juz "az" 89 postow - i pozdrawiam :-)
    • Gość: Dubler Re: WŁOCŁAWEK - to ............... IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 18:42
      Odpowiedz jest jedna.Włocławek to stare komunistyczne zadupie.
      • Gość: Dubler Re: WŁOCŁAWEK - to ............... IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.08.01, 21:38
    • Gość: Jonek Re: WŁOCŁAWEK IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 01:36
      Gość portalu: Rysiek napisał(a):

> Dlaczego z Wielkiej Trójki: Włocławek - Bydgoszcz - Toruń, ten pierwszy jakby
      > oprzygasł? Czemu Włocławek tak mało bije się o swoje?

Jakiej Wielkiej Trójki? Włocławek to osada założona do obsługi dwóch zakładów:
      Celulozy przed wojna i Azotów po wojnie. Wiem, bo sam tam pracowałem. Poza tym
      jest tylko tama zagrożona rozmyciem. Włocławek nie tylko nie jest miastem z tej
      ligi co Toruń i Bydgoszcz, ale po zlikwidowaniu województwa przesuwa się za
      Grudziądz, który ma jednak jakieś pomorskie tradycje, a nawet Inowrocław, choć są
      to znacznie mniejsze miasta. Jedyne czym Włocławek się wybija ponad przeciętność,
      to poziomem bandytyzmu. Jak otworzycie gazety regionalne, to na trzy napady bądź
      włamania w całym województwie, dwa przypadają na Włocławek i dawne województwo
      włocławskie. Kłania się dawny zabór rosyjski.
      • Gość: Kombi Re: WŁOCŁAWEK IP: 213.146.61.* 31.07.01, 02:27
        Coście się tak do tego Włocławka przyssali. To prawda, że przestępczość jest
        tam bardzo duża, a miasto ma czerwony kolor, ale przecież nie tylko tym to
        miasto żyje. Jest tam sporo ciekawych miejsc, które warto by tam odwiedzić. Ja
        na przykład lubię włocławskie parki. Przyjemnie jest też spędzać czas na
        włocławskim bulwarze. Nie oceniajmy tego miasta z perspektywy Torunia, bo nigdy
        nie dostrzeżemy jego uroku.
      • Gość: Włocławe Re: WŁOCŁAWEK IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.01, 23:38
        Mało wiesz o moim mieście. A to że jest to komunistyczne zadupie to prawda bo
        wszyscy zdolni ludzie stąd wyjeżdzają. a dzięki paru komunistycznym posłom i
        jednemu kryptokomuniście jest w województwie Kujawsko-pom. gdyby był w łódzkim
        jako drugie miasto w województwie z szansami rozwoju turystyki by się rozwijał.
        Teraz stoi w cieniu "Krzyżaków" i "Tyfusów" i niedługo go zaorzą.
        • Gość: Krzyżak Re: WŁOCŁAWEK IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.08.01, 21:40
          Gość portalu: Włocławe napisał(a):

> Mało wiesz o moim mieście. A to że jest to komunistyczne zadupie to prawda bo
          > wszyscy zdolni ludzie stąd wyjeżdzają. a dzięki paru komunistycznym posłom i
          > jednemu kryptokomuniście jest w województwie Kujawsko-pom. gdyby był w łódzkim
          > jako drugie miasto w województwie z szansami rozwoju turystyki by się rozwijał.
          >
          > Teraz stoi w cieniu "Krzyżaków" i "Tyfusów" i niedługo go zaorzą.

• Gość: Wojtek Re: WŁOCŁAWEK IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 06.08.01, 18:10
      Niestety Włocławek bił się o utworzenie województwa kujawsko-pomorskiego, a
      teraz nie dość że nic z tego nie ma to jeszcze chcą nam zabrać powiat grodzki,
      to jest SKANDAL. Bydgoszcz z Toruniem rozdrapały wszystkie instytucje
      wojewódzkie między siebie nie dając Włocławkowi nawet jednej (a była na to
      szansa). Musimy się niestety z tym pogodzić. Jedyną pociechą jest SPORT we
      Włocławku. Dysponujemy od września największą i najnowocześniejszą halą
      sportową w województwie ( 4 tysiące widzów) i mamy WTK Anwil który jest dumą
      Kujaw. Ponadto nasze miasto zmienia się i pięknieje poprzez renowacje fasad
      budynków oraz budowę licznych centrów handlowych. Szkolnictwo wyższe w naszym
      mieście choć głównie prywatne ( WSH-E)rozwija się bardzo szybko, a kadra
      profesorska w dużej części pochodzi z Torunia. Włocławek to już nie jest ta
      legendarna robotnicza dziura, przyjedż i przekonaj się forumowiczu!!!!
      • Gość: Dcdam Re: WŁOCŁAWEK IP: 195.205.6.* 09.08.01, 13:34
        Jestem z Bydgoszczy i bardzo lubię Włocławek a zwłaszcza Anwil jest to mój
        ukochany klub koszykarski w Polsce i na Świecie. Ja jestem kibicem Zawiszy
        Bydgoszcz i kibicuje piłkarzom tego klubu ale koszykówka to Anwil. Pozdrowienia
        dla Włocławka drugiego miasta w regionie po Bydgoszczy. Wolałbym aby nie które
        instytucje co trafiły do Torunia były u Was, bo Toruń nie chciał być w Naszym
        województwie.
        • Gość: Antol Re: WŁOCŁAWEK IP: *.nowosci.com.pl 09.08.01, 13:38
          > Wolałbym aby nie które
          > instytucje co trafiły do Torunia były u Was, bo Toruń nie chciał być w Naszym
          > województwie.

A dlaczego to Torun ma oddawac jakies instytucje? Moze to Bydgoszcza, za poparcie
          Wloclawka dla powstania tego pseudowojewodztwa oddalaby cos na Kujawy? Na dzien
          dobry proponuje siedzibe IPN...
          Pozdrawiam
          • Gość: Dcdam Re: WŁOCŁAWEK IP: 195.205.6.* 09.08.01, 13:42
            Gość portalu: Antol napisał(a):

> > Wolałbym aby nie które
            > > instytucje co trafiły do Torunia były u Was, bo Toruń nie chciał być w Nas
            > zym
            > > województwie.
            >
            > A dlaczego to Torun ma oddawac jakies instytucje? Moze to Bydgoszcza, za poparc
            > ie
            > Wloclawka dla powstania tego pseudowojewodztwa oddalaby cos na Kujawy? Na dzien
            >
            > dobry proponuje siedzibe IPN...
            > Pozdrawiam
            Dlaczego ktoś z Torunia odpowieda na list skierowany do ludzi z Włocławka. Prawda
            jest taka, że Toruń tego województwa nie chciał więc niech się nie czepia.

• qron Re: WŁOCŁAWEK 09.08.01, 13:48
              Dlatego właśnie, że Toruń tego województwa nie chciał to ma prawo się czepiać -
              co w logiczny sposób można uzasadnić.
              • Gość: Dcdam Re: WŁOCŁAWEK IP: 195.205.6.* 09.08.01, 13:50
                Trudno to logicznie wytłumaczyć, ale wy w Toruniu jesteście do tego zdolni.
                • Gość: axon Re: WŁOCŁAWEK IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 09.08.01, 14:44
                  Gościu, jeszcze za mało się nachapaliście. Niby dlaczego Toruń miałby oddawać
                  coś Włocławkowi, skoro sam prawie nic nie ma. Wy za to moglibyście im dać na
                  przykład Komende Wojewódzką Policji. No pokażcie jacy jesteście hojni i jak
                  bardzo kochacie Włocławek. Jak nie masz już nic przemyślanego do napisania, to
                  się wyłącz i nie zaśmiecaj toruńskiego forum.
        • qron Re: WŁOCŁAWEK 10.08.01, 15:57
          Gość portalu: Dcdam napisał(a):

> Wolałbym aby nie które
          > instytucje co trafiły do Torunia były u Was, bo Toruń nie chciał być w Naszym
          > województwie.

"Dlatego właśnie, że Toruń tego województwa nie chciał to ma prawo się czepiać -
          co w logiczny sposób można uzasadnić".

> Trudno to logicznie wytłumaczyć, ale wy w Toruniu jesteście do tego zdolni

więc ci wyjaśniam: jeżeli Toruń nie chciał tego województwa a Bydgoszcz chciała
          to musiała zaproponować taki układ Toruniowi żeby go przekonać, iż z takiego
          układu mogą być korzyści dla obojga (dwustoliczność itd.) - więc te wszystkie
          urzędy, które są w Toruniu z całą pewnością mu się należą, a to że włodarze
          Włocławka przyłączyli się z chęcią za frajer to już powinniście mieć do nich
          pretensje. Jeśli to jeszcze nie jest dla ciebie logicznym wytłumaczeniem to nie
          odwiedzaj więcej naszego forum bo takich co nic nie rozumieją to i tak u nas za
          dużo się kręci
    • Gość: Jonek Re: WŁOCŁAWEK IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.01, 23:41
      Gość portalu: Dcdam   napisał(a):

Dlaczego ktoś z Torunia odpowieda na list skierowany do ludzi z Włocławka.
      Prawda jest taka, że Toruń tego województwa nie chciał więc niech się nie
      czepia.

1. Może nie zauważyłeś, myślicielu, że jesteś na forum toruńskim - więc jako
      gość moze wpierw wytrzyj buty?

2. Toruń województwa nie chciał, bo już nie raz został zrobiony przez Bydgoszcz
      - dlatego zadbał, by np. siedziba sejmiku samorządowego była zapisana w ustawie.
      Dlatego też walczy o każdy urząd, jaki się pojawia - niestety, z różnym
      skutkiem. Gdyby nie ta walka, Bydgoszcz wzięła by wszystko.

3. Włocławek popierał cały czas Bydgoszcz i jej koncepcję przywrócenia
      województwa bydgoskiego (nazwanego dla niepoznaki Kujawsko-Pomorskim). Pamiętam
      jeszcze, jak gotowi byli stworzyć z Bydgoszczą "rogalik" bez Torunia. Włocławek
      miał nadzieję, ze Bydgoszcz odwdzięczy mu się za to poparcie.

4. Bydgoszcz odwdzięczyła się zabierając wszystko. Było to oczywiście do
      przewidzenia od początku, pod warunkiem, że miało się trochę oleju w głowie.

5. Teraz Włocławek stacza się coraz niżej, a mi jakoś nie może zrobić się żal.
      Mam niestety taki defekt, że nie lubię durniów.
      • Gość: ALBERT Re: WŁOCŁAWEK IP: *.toya.net.pl 10.08.01, 00:05
        Kiedy ważyła się sprawa województw, Włocławek chciał należeć do woj. łódzkiego.
        Należy podjąć działania, aby to osiągnąć obecnie. Łódź daje swojemu województwu
        znacznie więcej swobody. Nie ma kompleksów, sama jest wielka (druga po
        Warszawie), nie musi na nikim żerować. Z zapyziałym i drobnomieszczańskim
        Toruniem obok nigdy nie będzie nam dobrze.
        • Gość: ted Re: WŁOCŁAWEK IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.01, 00:16
          >>>>>>>Z zapyziałym i drobnomieszczańskim
          >Toruniem obok nigdy nie będzie nam dobrze. <<<<<<<<<<<<

NIGDY!!!!!! MAMY WIĘC KOLEGO PROBLEM Z GŁOWY.
          Może kiedyś z kimś będzie wam wreszcie dobrze ale z pewnością temu komuś nigdy!
          Bo niby czemu? U was najlepiej by się czuli emigranci z Białorusi - nie
          zauważą różnic światopoglądowych. Pozdrawiam!
          • Gość: Albert Re: WŁOCŁAWEK IP: *.toya.net.pl 10.08.01, 00:36
            Może będzie Wam lepiej jak wybierzecie ojca Rydzyka na prezydenta? To obecnie
            jedyny symbol Torunia, rozpoznawany w całej Polsce. No i błogosławiona
            marszałek Grześkowiak. Poza tym zastój we wszystkich dziedzinach.
            • Gość: ted Re: WŁOCŁAWEK IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.01, 00:39
              MOŻMY SIĘ Z TYM ZGODZIĆ ABY CIĘ NIE DRAŻNIĆ.
              ALE CO WTEDY POWIEDZIEĆ O WLOCŁAWKU?
              • Gość: Albert Re: WŁOCŁAWEK IP: *.toya.net.pl 10.08.01, 00:50
                Niewiele mniejszy, ale nie napuszony jak paw. Poza tym bez nieuzasadnionych
                ambicji mocarstwowych. Bo tak naprawdę walka Bydgoszczy z Toruniem to walka
                bogatego z biednym - a na dodatek jeszcze słabym i małym ("pies ogrodnika").
                Czy np. Gniezno sili się na rywalizację z Poznaniem?
                • Gość: Aro Re: WŁOCŁAWEK IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 10.08.01, 08:56
                  Nasze województwo (chciane, czy nie chciane) ma dwie stolice. Oczywistym jest,
                  że obie stolice dzielą się urzędami. Tak przynajniej powinno być. Skoro jedna
                  ze stron nie chce się dzielić, to druga musi o to walczyć. Włocławek ma tyle
                  samo mieszkańców (lub nieco więcej) co Grudziądz. Liczebnością mieszkańców może
                  on Was wkrótce przegonić, a to spowoduje, że znajdziecie się jeszcze w tle
                  Grudziądza. Lepiej wędrujcie do Łodzi. Pozdrawiam mieszkańców uroczego
                  Włocławka.
                • Gość: ted Re: WŁOCŁAWEK IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.01, 10:00
                  Ty znowu o relacji Bydgoszcz - Toruń, a przecież rozmawiamy o Włocławku!
                  Sam widzisz , że niewiele możesz o nim powiedzieć. O jakich chłopaku ty
                  ambicjach mówisz Włocławka, spórz realnie! Najlepsi jesteście jako wylęgarnia
                  komuchów!
                  • Gość: atomski Re: WŁOCŁAWEK IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 10.08.01, 11:51
                    Z tego co ja się orientuję to Włocławek zawsze był za Bydgoszczą, nie
                    Łodzią.Jeśli jest inaczej-trudno. Kiedyś jak przejeżdżałem przez T. na dworcu
                    PKP grupki kiboli kręciły dym skandując: Zawisza B. Nie popieram,ale to o czymś
                    świadczy.
                    Bydgoszcz nie jest w stanie zrobić wiele dla W. bo wszystkie siły traci na
                    użeranie się z Toruniem. Jak coś już ma do nich trafić, to i tak chapnie T.
                    Politycy i włodarze tego miastta są nadzwyczajni.Drugich takich nie ma.Wszędzie
                    wietrzą podstęp i spiski przeciw nim ,zakorzeniają poczucie niesprawiedliwości
                    i krzywdy. Potem to przechodzi na innych. Jak widać skutecznie...
                    Już to gdzieś mówiłem do k...y nędzy.Winicie B. za brak słońca,erekcji i
                    inne.To głupie, ale może wygodne.Odciąga uwagę od swojego podwórka .
                    Tymczasem ostatnio przejeżdżając przez Włocławek,zauważyłem,że tam się zaczęło
                    dużo budować.Inwestycji mają teraz więcej jak Toruń.Kurcze sami sobie radzą
                    świetnie.Hala sportowa,modernizacja jakiegoś basenu,nowe hipermarkety i wiele
                    innych-szok- w tak chu...ych czasach.To też na pewno będzie dobry powód do
                    nienawiści dla niekorych toruńskich frustratów ?
                    Zbastujcie i weźcie się do roboty.Jakkolwiek,z Bydgoszczą,Gdańskiem,sami- byle
                    do roboty.Stop teoriom,tezom,pieniactwu.Do roboty!
                    • Gość: Aro Re: WŁOCŁAWEK IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 10.08.01, 12:23
                      Gość portalu: atomski napisał(a):

> Z tego co ja się orientuję to Włocławek zawsze był za Bydgoszczą, nie
                      > Łodzią.Jeśli jest inaczej-trudno. Kiedyś jak przejeżdżałem przez T. na dworcu
                      > PKP grupki kiboli kręciły dym skandując: Zawisza B. Nie popieram,ale to o czymś
                      >
                      > świadczy.
                      > Bydgoszcz nie jest w stanie zrobić wiele dla W. bo wszystkie siły traci na
                      > użeranie się z Toruniem. Jak coś już ma do nich trafić, to i tak chapnie T.
                      > Politycy i włodarze tego miastta są nadzwyczajni.Drugich takich nie ma.Wszędzie
                      >
                      > wietrzą podstęp i spiski przeciw nim ,zakorzeniają poczucie niesprawiedliwości
                      > i krzywdy. Potem to przechodzi na innych. Jak widać skutecznie...
                      > Już to gdzieś mówiłem do k...y nędzy.Winicie B. za brak słońca,erekcji i
                      > inne.To głupie, ale może wygodne.Odciąga uwagę od swojego podwórka .
                      > Tymczasem ostatnio przejeżdżając przez Włocławek,zauważyłem,że tam się zaczęło
                      > dużo budować.Inwestycji mają teraz więcej jak Toruń.Kurcze sami sobie radzą
                      > świetnie.Hala sportowa,modernizacja jakiegoś basenu,nowe hipermarkety i wiele
                      > innych-szok- w tak chu...ych czasach.To też na pewno będzie dobry powód do
                      > nienawiści dla niekorych toruńskich frustratów ?
                      > Zbastujcie i weźcie się do roboty.Jakkolwiek,z Bydgoszczą,Gdańskiem,sami- byle
                      > do roboty.Stop teoriom,tezom,pieniactwu.Do roboty!
                      Coś mi się wydaje, że jesteś kolejnym prowokatorem na toruńskim forum. Jaka ta
                      Bydgoszcz jest nieszczęśliwa, skoro musi użerać się z Toruniem. A nie pomyślałeś,
                      że to Toruń musi użerać się z Bydgoszczą? Kto więcej wziął po podziale? Sorry, ja
                      tak ostro jadę, a ty pewnie nie jesteś zbyt poinformowany o reformie
                      administracyjnej. Informuję cie więc, że województwo kujawsko-pomorskie ma dwie
                      stolice. Tak więc Toruń nie zabiera tego, co ma iść do Włocławka (skąd masz te
                      informacje), a dostaje to, co mu się prawnie należy. Bydgoszcz niedługo pęknie w
                      szwach od zagarniętych urzędów, więc może kilka odstąpi Włocławkowi. Poza tym,
                      skąd masz dane ile i w co inwestują Toruń i Włocławek. Nie psuj gościu przyjaznej
                      atmosfery, jaka utworzyła się (nie dzięki tobie) między Toruniem a Bydgoszczą.

• Gość: atomski Re: WŁOCŁAWEK IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 10.08.01, 14:07
                        Po pierwsze nie ja pierwszy zaatakowałem B. Mowa miałabyć o Włocławku,tymczasem
                        znowu zaczęły się utyskiwania na B.
                        Swoją drogą opinie o Włocławku były prostackie.Chodziło niektórym o to by sobie
                        ulżyć,nie podyskutować?
                        Po drugie , czy takie kopiowanie moich wypowiedzi służy do wydłużenia Twojej
                        wypowiedzi? Czy sprawia Ci przyjemność jak masz dłuższego ?
                        • Gość: Aro Re: WŁOCŁAWEK IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 10.08.01, 16:56
                          do atomskiego: Ty pierwszy Bydgoszczy nie zaatakowałeś, to prawda. Zdziwiłoby
                          mnie, gdybyś to zrobił. Ty pierwszy jednak najechałeś na Toruń i nie po raz
                          pierwszy wywołujesz burzę. Jedyną osobą, która próbuje sobie ulżyć, jesteś Ty.
                          Nawet sprawy sobie nie zdajesz, jak głupie pytanie zadałeś: - Czy sprawia ci
                          przyjemność, jak masz dłuższego? Możesz mi powiedzieć, o co Ci chodziło? Do
                          czego to przyłączyć, z czym skojarzyć... Jak Tobie nie rośnie, to szczerze Ci
                          współczuję.
                        • Gość: Aro Re: WŁOCŁAWEK IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 10.08.01, 17:31
                          atomski jesteś osobą niezwykle kontrowersyjną, więc bardzo trudno Ciebie
                          ignorować. Każdy Twój komentarz budzi jakieś emocje, więc po raz kolejny proszę
                          Cię - NIE WCHODŹ NA TORUŃSKIE FORUM. NIKT CIE TU NIE LUBI I NIE SZANUJE. Jak
                          nie zależy Tobie na dobrych stosunkach ludzi z T i B, to załóż sobie wątek dla
                          takich ekstremistów jak Ty, a tam do bólu będziesz mógł wdawać się w słowne
                          utarczki z ludźmi z Torunia. Bydgosz jest większa, ładniejsza, atrakcyjniejsza,
                          bardziej znana, lubiana, bogatsza w wydarzenia kulturalne i rozrywkowe, starsza
                          niż Toruń. Włocławkowi przypisuje to samo. Mam nadzieję, że sprawiłem Ci wielką
                          frajdę i ulżyłem Ci w cierpieniu, jakie zadają Ci mieszkańcy tego ohydnego
                          miasta, Torunia, swoimi debilnymi komentarzami. Wybacz, że są one debilne, no
                          ale nasz uniwersytet nie kształci na zbyt wysokim poziomie. Mam nadzieję, że
                          czujesz się już dobrze, a tym samym nie będziesz odwiedzał naszego forum, a
                          przynakmniej niczego dopisywał. Pozdrawiam Cię i mam nadzieję, że nowych postów
                          Twojego autorstwa czytać już nie będę.
                          • Gość: Misiek Re: WŁOCŁAWEK IP: *.drumet.pl 14.08.01, 09:51
                            Jestem od urodzenia mieszkańcem Włocławka. Jak mi wiadomo przed wojną
                            należeliśmy do woj. warszawskiego. Po wojnie sztucznie włączono nas do woj.
                            bydgoskiego. Okazało się, że nigdy nie było nam po drodze.Toruniowi chyba
                            zresztą też.Bydgoszcz kiwała nas i nadal to robi.Chyba Bydgoszcz cierpi na
                            kompleksy w stosunku do innych dużych miast i dlatego chce wszystko zgarniać do
                            siebie. W trakcie ostatniego podziału administracyjnego rzeczywiście paru
                            byłych towarzyszy z Włocławka poparło budgoszczaków i mamy to co mamy. A
                            włocławianie chętnie widzieliby się w woj. łódzkim. Pozdrowienia dla Torunie za
                            ich przepychanki z Bydgoszczą. P.S. a może jednak referendum.
                            • Gość: Włocławe Re: WŁOCŁAWEK IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.01, 22:14
                              Może, któryś z kandydatów na posłów jako swój program ogłosi przyłączenie
                              Włocławka do woj. łódzkiego. Ja bym go poparł. I nie chodzi mi o jakieś
                              animozje do Torunia czy Bydgoszczy to piękne miasta ale nigdy nie pozwolą nam
                              się przebić. Łódź naszą szansą.
                              Obecnie we Włocławku trwa drenaż mózgów i jeszcze pare lat a ciężko będzie
                              znaleźć mieszkańca z wyższym wykształceniem. Bo Włocławianie robą kariery tylko
                              poza Włocławkiem np. wielu ministrów, czy Engel.
                              Marzę żeby takie szanse istniały w naszym pięknym lecz zaniedbanym i
                              odkulturalnionym mieście.
                      • Gość: Albert Re: WŁOCŁAWEK IP: *.toya.net.pl 10.08.01, 14:56
                        Ile Toruń ma mieszkańców,a ile Bydgoszcz. Kolosalna różnica. Toruń nie może byc
                        traktowany równoprawnie, bo jest więcej niz 2 razy mniejszy.
                        • Gość: Aro Re: WŁOCŁAWEK IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 10.08.01, 17:09
                          Do Alberta: Waszyngton w USA też nie może być traktowany na równi z Los
                          Angeles, Nowym Jorkiem, Chicago, Filadelfią, Detroit, bo jest od nich dużo dużo
                          mniejszy. Waszyngton, jak Ci zapewne wiadomo, jest stolicą Stanów
                          Zjednoczonych. Nie wiem, kto Ciebie poinformował, że Bydgoszcz jest od Torunia
                          ponad 2 razy większa, ale wiem, że ktoś Ciebie nieźle w konia zrobił.
                          Mieszkańców ma prawie jeszcze raz tyle, a obszar tylko o połowę większy, co
                          zawdzięcza przyłączonemu Fordonowi, oddalonemu o kilka kilometrów.
            • Gość: Anatol Re: WŁOCŁAWEK IP: *.nowosci.com.pl 10.08.01, 11:01
              > To obecnie
              > jedyny symbol Torunia, rozpoznawany w całej Polsce. No i błogosławiona
              > marszałek Grześkowiak. Poza tym zastój we wszystkich dziedzinach.

• Gość: Włocławe Re: WŁOCŁAWEK IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.01, 23:46
          Święte słowa Albercie!!!!
          Proponuję otworzyć na tej stronie sondaż skierowany do mieszkanców Włocławka na
          temat czy chcą się przyłaczyć do województwa łódzkiego. Okaże się że 90 % jest
          za. a ci którzy chcieli do Bydgoszczy i Torunia niech tam wyjadą. Województwo
          Kujawsko -Pomorskie to sztuczny twór w którym dwóch się bije a trzeci nie umie
          korzystać.
          • Gość: Albert Re: WŁOCŁAWEK IP: *.toya.net.pl 14.08.01, 00:38
            Ja mam wrażenie, że na temat Włocławka i jego miłości do Bydgoszczy i Torunia
            wypowiadają się tutaj i są przekonani tylko mieszkańcy tych właśnie miast.
            Dlatego go tak traktują, bo myślą, że są jego ostatnią szansą. A tak nie jest!
            • Gość: atomski Re: WŁOCŁAWEK IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.01, 22:17
              Spadaj już mąciwodo.
              Obecnie właśnie trwają intensywne próby pociągnięcia włocławian za języki i
              obadania jak się sprawy mają...
    • Gość: mak Re: WŁOCŁAWEK IP: 217.96.43.* 10.08.01, 20:31
      W naszym wojewodztwie sa 2 stolice: Torun i Bydgoszcz. Stanowi o tym ustawa
      sejmowa. Kiedy Torun przylaczy do siebie kilka wiosek , to tez bedzie duzym
      miastem.
      • qron Re: WŁOCŁAWEK 10.08.01, 22:07
        Panowie proponuję zakończyć ten temat. Nic takim gadaniem i tak nie zmienimy.
        Jest jak jest i trudno mamy takich rządzących a nie innych. Jeżeli już to
        miejmy pretensje do nich. Nie wiem skąd się biorą wypowiedzi typu kto jest
        większy, kto powinien itp. Ja szczerze mówiąc mam w dupie gdzie jest stolica.
        Chcę tylko, żeby mi się dobrze żyło, Zebym nie stał w urzędowych kolejkach,
        mógł iść do kina, do teatru, na piwo i żebym miał dobrą pracę itd. Wam wszyscy
        forumowicze życzę tego samego i we Włocławku i w Bydgoszczy i gdziekolwiek
        mieszkacie. Skończmy ten wątek żeby jak najszybciej wyleciał na tylnią półkę
        forum bo obciach.
        • Gość: debet Re: WŁOCŁAWEK IP: 213.146.61.* 11.08.01, 00:21
          Rozmowa miała dotyczyć Włocławka, a tu trwają słowne utarczki (skąś mi już
          znane) między internautami z Torunia i Bydgoszczy. Nie będę już wytykał, kto je
          rozpoczął, żeby nie wywoływać kolejnej burzy, ale chyba powinniśmy się
          zastanowić, na jaki temat piszemy. Temat "Włocławek" a tu takie bzdury.
          Niedługo dojdzie do tego, że kłócić się o wyższości swoich miast będziemy na
          wątku - dajmy na to: Gdzie jest najtańszy szewc. Przecież to chore.
          • Gość: atomski Re: WŁOCŁAWEK IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 01:02
            No właśnie cały czas o tym mówię.
            To nie ja o tym zacząłem.Może przenośnia była za trudna.Sorry chłopaki.
            To nic ,że słabo u Was uczą, u nas też nie lepiej. Więc jescze raz:rozmowa była
            o Włocławku, gdy nagle zaczęły się bluzgi naWłocławek i Bydgoszcz.Nie chce mi
            się sprawdzać , kto pod nimi podpisał.To pierwsza rzecz, druga-może jestem
            kontrowersyjny,ale macie mi za złe,że staję w obronie Bydgoszczy.Co, może "u
            nas na forum toruńskim" to nie ma jak dosrać Bydgoszczy?Jak ktoś się odezwie
            nie po myśli-to kręci dym ?
            Gdzieś wcześniej dałem już wyrazy "lubienia " Torunia. Nie lubię jedynie
            oszołomów,którzy pojawili się w tym wątku i dałem temu wyraz.

P.S.Zdaje się ,że nawet przybyło mi wśród Was ,rdzennych Torunian kumpli do
            piwa...
            ...to oznacza,że jednak można dojść do porozumienia...

I wcale nie zamierzam zniknąć .Pa !
            • Gość: Jack Re: WŁOCŁAWEK IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 01:11
              Kolego nie kombinuj!
              Dyskusja dotyczyła Włocławka.
              To TY swoim postem ᡂ-08-2001 11:51< płynnie zmieniłeś podmiot dyskusji i
              rozpocząłeś temat dot. stosunków Toruń-Bydgoszcz (!).
              Proponuję kontroluj się!
              • Gość: debet Re: WŁOCŁAWEK IP: 213.146.61.* 11.08.01, 01:27
                Panowie, nie wnikajmy już w to, kto rozpoczął, bo to przecież do niczego nie
                prowadzi. Ja z resztą nic nie napisałem, że to Ty jesteś inicjatorem burzy. Nie
                napisałem też, że to ktoś z Torunia. Może wyluzujmy, bo coś zaczyna się już
                przejaśniać. Co do piwa, to ja na razie bym się obawiał. Jestem jak taka
                dziewica, która waha się, czy zacząć kręcić z jakimś gościem, czy nie, bo nie
                wie, co może się po nim spodziewać. Tak samo na piwie. Na początku rozmowa by
                się kleiła i było by przyjemnie, a później zaczęlibyśmy się lać po ryjach, bo
                ktoś powiedziałby coś nie tak na sąsiednie miasto. Pogadajmy sobie jeszcze
                trochę w przyjemnej atmosferze, "przebadajmy się", a za jakiś czas pewnie
                wszyscy razem spotkamy się przy jednym wielkim stoliku całkowicie zastawionym
                browarami. Tego nam wszystkim życzę.
                • Gość: atomski Re: WŁOCŁAWEK IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 01:45
                  Do debeta.
                  List od ciebie dostałem w tzw.międzyczasie...
                  Hmmmm.Chcesz się bawić w lekarza ? Mamy się badać , tak ?
                  To może jednak zostańmy przy piwie.Na początek po jednym i basta, po takiej
                  ilości nikt nie traci rozumu...
                  We dwójkę może być na pierwszej randce nudno.Zajrzyj na forum bydgoskie ,tam
                  już chyba dogrywają godzinę ?
              • Gość: atomski Re: WŁOCŁAWEK IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 01:39
                Sprawdź może post : od Jonka 09.08.2001 godz.23.41 i pierdy w stylu jak
                wchodzisz na forum toruńskie to umyj buty, Toruń został zrobiony,przez
                Bydgoszcz .
                Potem jeszcze posty :antol (chyba anatol) 09.08.2001
                axon -09.08.2001. godz.14.40
                I na deser coś co nie dotyczy Bydgoszczy,ale jest totalnie w stylu oszołomskim:
                Dubler 30.07.2001 pisze,że Włocławek to zadupie i ...

To kto tu kręci dym ,Ja?
                • Gość: debet Re: WŁOCŁAWEK IP: 213.146.61.* 11.08.01, 01:52
                  Zapomniałeś wymienić jeszcze osoby o pseudonimie DcDam. To się chyba nigdy nie
                  skończy.
                  • Gość: atomski Re: WŁOCŁAWEK IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 02:23
                    Pierwsze zdanie miało chyba wywołać moją odpowiedź ?
                    Drugie ,chęć zaprzestania dykusji ?
                    Poprzestańmy,tym bardziej,że w.w. przeze mnie i przez Ciebie Debecie kolesie
                    dawno zaszyli się w swoich norkach.
                    • Gość: debet Re: WŁOCŁAWEK IP: 213.146.61.* 11.08.01, 02:33
                      Miałem na myśli zaprzestanie tych durnych, do niczego nie prowadzących sporów.
                      Pozdro
                      • radca Re: WŁOCŁAWEK 14.08.01, 00:55
                        Pozdrawiam Was koledzy z WLOCLAWKA.

radca
                        • Gość: debet Re: WŁOCŁAWEK IP: 213.146.61.* 14.08.01, 04:18
                          Jak tu się spokojnie zrobiło! Mi Włocławek kojarzy się przede wszystkim z
                          Anwilem, który mam nadzieję, w tym sezonie zdobędzie upradniony tytuł Mistrza
                          Polski. Panowie, drużynę koszykówki macie najlepszą w kraju, a tu cały czas
                          słychać o kolejnych wzmocnieniach! Wierzę, że w tym sezonie będziecie lepsi od
                          Zeptera. Wam się tytuł należy i z pewnością go zdobędziecie. Toruń i Bydgoszcz
                          mogą tylko z zazdrością patrzeć, na jak wysokim poziomie macie koszykówkę.
                          Życzę powodzenia!
                          • Gość: Krzyżak Re: WŁOCŁAWEK IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.08.01, 22:29
    • Gość: Dubler Re: WŁOCŁAWEK do lodzi IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.08.01, 22:35
      Proponuje skonczyc te dyskusje.WŁOCŁAWEK DO ŁODZI.
      • Gość: KIX Re: WŁOCŁAWEK do lodzi IP: *.toya.net.pl 15.08.01, 19:44
        To najlepsze rozwiązanie. Nareszcie się uwolni od dwóch zaściankowych "stolic".
        Po Łodzi będzie drugim miastem.
        • magn Re: WŁOCŁAWEK do lodzi 15.08.01, 20:32
          A ja zdecydowanie nie chce do Lodzi... Studiowalam kilkanascie lat temu w
          Toruniu, bywam tam bardzo czesto, mam tam przyjaciol i "swoje miejsca". Lodz z
          kolei jest miastem, ktore moze wpedzic w depresje. Czytam te Wasze torunsko-
          bydgoskie watki i jest mi przykro bo mysle o Was jak najlepiej - wszedzie
          bywaja mili ludzie, a Wy nas tu blotem obrzucacie. Wstydzcie sie Panowie, kazda
          zla mysl predzej czy pozniej bumerangiem wraca do nadawcy. W moim miescie
          mieszkaja nie tylko dresiarze, ludzie ktorzy nie maja wiekszych ambicji niz
          obejrzec mecz popijajac przy tym piwo a to ze malo nas widac na forach - tez
          sie na to skarzylam na naszym wlasnym forum - to moze kwestia niklego dostepu
          do Internetu. Zreszta o co sie klocimy - dobry samochod albo bilet na Polski
          Express i w ciagu godziny albo i mniej mozna byc we Wloclawku, Toruniu czy
          Plocku, do Bydgoszczy tez nie jest daleko. Co to za roznica, czy pojde na
          spacer z przyjaciolmi do naszego lasu czy na torunskie bulwary... Pozdrawiam i
          prosze o wiecej wywazenia w dyskusjach i wiecej argumentow merytorycznych a
          mniej emocji :-)
          • radca Re: WŁOCŁAWEK do lodzi 15.08.01, 20:53
            magn napisał(a):

> A ja zdecydowanie nie chce do Lodzi... Studiowalam kilkanascie lat temu w
            > Toruniu, bywam tam bardzo czesto, mam tam przyjaciol i "swoje miejsca". Lodz z
            > kolei jest miastem, ktore moze wpedzic w depresje. Czytam te Wasze torunsko-
            > bydgoskie watki i jest mi przykro bo mysle o Was jak najlepiej - wszedzie
            > bywaja mili ludzie, a Wy nas tu blotem obrzucacie. Wstydzcie sie Panowie, kazda
            >
            > zla mysl predzej czy pozniej bumerangiem wraca do nadawcy. W moim miescie
            > mieszkaja nie tylko dresiarze, ludzie ktorzy nie maja wiekszych ambicji niz
            > obejrzec mecz popijajac przy tym piwo a to ze malo nas widac na forach - tez
            > sie na to skarzylam na naszym wlasnym forum - to moze kwestia niklego dostepu
            > do Internetu. Zreszta o co sie klocimy - dobry samochod albo bilet na Polski
            > Express i w ciagu godziny albo i mniej mozna byc we Wloclawku, Toruniu czy
            > Plocku, do Bydgoszczy tez nie jest daleko. Co to za roznica, czy pojde na
            > spacer z przyjaciolmi do naszego lasu czy na torunskie bulwary... Pozdrawiam i
            > prosze o wiecej wywazenia w dyskusjach i wiecej argumentow merytorycznych a
            > mniej emocji :-)

Witam serdecznie.

Ja jestem z Wami i pragne,abysmy podjeli wspölprace.Wstäp do naszego NETBiT-u.
            Bedziemy dzialac wspölnie dla dobra NASZYCH MIAST.

Zajrzyj na strone bydgoskä i jesli sie zdecydujesz,to wstäp do NETBiT.
            Jesli zechcesz napisz do mnie na adres poczty (zalogowanej)

Ja juz pisalem w wätkach WLOCLAWKA,ze jestem za NASZÄ INTEGRACJÄ.

pozdrawiam i zapraszam do korespondencji.
            Odezwij sie .

radca
            • Gość: KIX Re: WŁOCŁAWEK do lodzi IP: *.toya.net.pl 15.08.01, 21:10
              Nie znam osoby we Włocławku, która nie wybralaby Łodzi.
              • Gość: Dubler Re: WŁOCŁAWEK do lodzi IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 15.08.01, 21:43
                Ja też
          • Gość: WŁOCŁAWE Re: WŁOCŁAWEK do lodzi IP: *.toya.net.pl 16.08.01, 01:50
            Kobieto Twoja opinia jest odosobniona. Poza tym chyba nie byłaś w Łodzi w
            ostatnim dziesięcioleciu.
    • Gość: Cheech Re: WŁOCŁAWEK IP: *.wloclawek.dialup.inetia.pl 16.08.01, 00:07
      Czytam te wypowiedzi i poza kilkoma sensownymi nie odnajduję tu nic
      wartościowego. Wiekszośc ocieka jadem i jest bezsensowna. Miało byc o Włoclawku
      a jest o wyższości toruńskich "krzyżaków" nad bydgoskimi "tyfusami" i na
      odwrót, tylko jakoś temat tego forum chyba był inny. Może niektórzy mają
      strasznie przemęczone oczy od zbyt długiego przesiadywania przed komputerem?
      Proponuje się położyć zamiast pisac bzdury nienadające się do czytania. Dobrze
      że wcześniej nie trafiłem do tego forum, gdyż jego poziom jest beznadziejny.
      Cóż, może dodam że studiowałem na UMK, jestem z Włocławka, miasta starszego niż
      Toruń i Bydgoszcz, które też nie jest ani bardziej "czerwone" od Torunia i
      Bydgoszczy, ani bardziej "czarne". Co do chęci przynależności do woj.
      łódzkiego, to nie sadzę aby większosć tego pragnęła, bo czy ktoś tego chce czy
      nie chce to Włoclawek jest silnie powiązany z Toruniem i Bydgoszczą, natomiast
      Łódź jest dla Włoclawka
      miastem o słabych powiązaniach, choć leży w podobnej odległości co Bydgoszcz.
      Proponuję aby zmienić temat rozważań toruńsko-bydgoskich, bo Włocławek nie ma z
      tym nic wspólnego. Pozdrawiam.
      • magn Re: WŁOCŁAWEK - do Cheecha i Radcy 16.08.01, 00:21
        Cheech (alez lubie tego kota ;-)), podpisuje sie obiema rekami pod tym, co
        powiedziales... Tak o ile chodzi o tresc tych jadowitych komentarzy, jak i o
        namolne swatanie nas z Lodzia... Caly czas jestem jedna noga w Toruniu
        natomiast z Lodzia nie czuje zadnego zwiazku. Pozdrawiam!
        P.S.: A Radcy serdecznie dziekuje za zaproszenie do Waszego stowarzyszenia,
        zajrzalam na forum bydgoskie ale sporo tam roznych watkow netbitowych, wiec
        pewnie poczekam do papierowej GW jutro rano...
        • Gość: WŁOCŁAWE Re: WŁOCŁAWEK - do Cheecha i Radcy IP: *.toya.net.pl 16.08.01, 01:32
          Czy nie wychodzisz we Włocławku na ulicę i nie słyszysz opinii ludzi? Większość
          zdecydowanie opowiada się za Łodzią. Co Ci daje Toruń? Kilka pubów, trzy ulice
          na krzyż i brak perspektyw. I jeszcze nędzny poziom uczelni.
          • magn Re: WŁOCŁAWEK - do Cheecha i Radcy 16.08.01, 01:48
            moze obracamy sie w roznych srodowiskach. i prosze nie obrazac mi mojego
            uniwersytetu. w lodzi tez studiowalam - na trzecich studiach - i mam
            porownanie. torun ma klimat i jest bardzo blisko, a lodz jest ponura i juz ;-)
            • Gość: atomski Re: WŁOCŁAWEK - do Cheecha i Radcy IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 16.08.01, 13:13
              Jest mało prawdopodobne by Łódź spełniła Wasze oczekiwania drodzy
              Włocławianie.Będą obiecanki,zaproszenia,a potem wielkie nic.
              Czeka Was za to walka np ze Skierniewicami (róznica wielkości nic nie
              znaczy,oni są rzutcy,przebojowi,nie tak osowiali). Jeżeli Łódź przejmie
              Włocławek to i jeszcze Częstochowę, jakie drugie miasto będziecie w takim razie
              stanowić ?????
              Nowa propozycja. B i T. założą Księstwo.Włocławek- Księstwo Włocławskie. Jak
              się pospieszycie będziecie chyba trzeci w Polsce ?!!
    • Gość: misiek Re: WŁOCŁAWEK IP: 150.254.96.* 16.08.01, 17:37
      Cóż trudno walczyć o swoje kiedy wszystkie wojewódzkie urzędy z wyjątkiem
      geodezji zostały usunięte z miasta. Sąd Okręgowy zabrano Włocławkowi. Po rozwód
      do Torunia! Toruń i Bydgoszcz nawet nie kiwną palcem gdy nasz najlepszy od
      kilku lat rząd który zlikwidował województwo teraz nawet chce pozbawić
      Włocławek rangi powiatu miejskiego. Latwiej zawsze przecież dokopać leżącemua a
      subsydia rozgrabić miedzy sobą. Z rwesztą o czym tu mówić skoro Włocławek
      pozbawiono nawet okręgu wyborczego...
      Wraca stare sprzed 1975.
    • Gość: debet Re: WŁOCŁAWEK IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.08.01, 18:25
      Pomimo iż Włocławek stracił już rangę miasta wojewódzkiego, chciałbym aby był
      on traktowany tak poważnie jak Toruń czy Bydgoszcz. Szczerze żal mi Włocławka,
      bo jest to miasto, które najbardziej z naszego województwa odczuło skutki
      reformy administracyjnej.
      • Gość: Dubler Re: WŁOCŁAWEK IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.08.01, 19:03
        taka była wola nieba,z nia się zwasze zgadzać trzeba.
        • Gość: atomski Re: WŁOCŁAWEK IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.01, 00:46
          Najprościej jest podkulić ogon.
          Niewiem,jakbym był mieszkańcem W. i działy się takie rzeczy jak opisujecie,już
          dawno zorganizowałbym bojówki.Marsze na Sejmik i do Jasiakiewicza ,jak to nic
          nie by niedało to do Warszawy.
          Takich niestety teraz rozwiązań trzeba szukaćby walczyć o to co się należy...
          Tymczasem cisza.We Włocławku cisza...
          Miałem wrażenie ,że u Was wszystko po staremu,czyli jak zwykle
          nienajlepiej.Zresztą jak u wszystkich bez mała. A tu takie rzeczy...

Do zwykłych obywateli-to na swoją obronę- niewiele dociera albo nic. Wszystko
          odbywa się za zamkniętymi drzwiami panów radnych,posłów,ministrów
          nawet.Widocznie też wybraliście niezłych dupków.
          Obawiam się ,że przejście do Łodzi nie rozwiąże waszych problemów.Napisałem już
          parę razy -czemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka