Dodaj do ulubionych

czy zwycięski PIS powiekszy granice Torunia?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 16:21
czy zwycięski PIS powiekszy granice Torunia?
Ma wspaniały projekt. Ma znaczace poparcie Torunia. W gazetach ludzie
pisza cieplo, w wielu przedmiesciach tez. W internecie na forach ogrom głosów
i główne pozytywne. PIS miał projekt poszerzenia granic - zrealizuje go?

Chcemy rozwoju Torunia, chcemy miec budzet wypracowany przez 250.000 ludzi.

ALE CO DALEJ ???

Jedny czynnik przeciwny ale zmasowany to gminy, tracące strefy wpływów.
Ludzie na przedmiesciach sami nie zrobia tego, sa zainteresowani, ale
wyczekują. Urzad Miasta tez czeka z kolei na .... nie wiem na co?

Ktos to musi wziąć konkretnie i zrobić szczegółowy konkretny projekt działan!
Obserwuj wątek
    • Gość: tomas Re: czy zwycięski PIS powiekszy granice Torunia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 17:02
      Na poczatku warto by wytlumaczyc przyszlym torunianom <watpliwe> korzysci!!!
      • dixi2006 Re: czy zwycięski PIS powiekszy granice Torunia? 16.01.06, 13:17
        Jest jeszcze jedna rzecz-należałoby zapytać ludzi mieszkających w gminach
        okołotoruńskich,czy dla nich jest to jakikolwiek interes? Śmiem twierdzić,że
        nie.Płacą teraz mniejsze składki ubezpieczeniowe (w Toruniu drożej), mniejsze
        opłaty lokalne, w Urzędach Gminy szybciej załatwiane są ich sprawy. To
        wystarczy aż nadto,aby popukać się w głowę nad tym projektem. Myślę,że Toruń,w
        obecnych granicach, terenów do zagospodarowania ma na dziesiątki lat!
        Chyba,że jest to tzw.projekt PiS-u, czyli kolejny pic i fotomontaż reklamowy i
        o nic innego jak o reklamę nie chodzi. A swoją drogą, słyszał ktoś o programie
        PiS? Chyba nie chodzi o ten składany folderek z kampanii wyborczej pt."Dla
        każdego coś miłego"?
    • Gość: Zyta Re: czy zwycięski PIS powiekszy granice Torunia? IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.10.05, 19:22
      Przed wyborami PiS obiecało poszerzenie granic Torunia. Zobaczymy!!
    • Gość: Mariusz Re: czy zwycięski PIS powiekszy granice Torunia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 22:20
      Przyganiał kocioł garnkowi...
    • Gość: duże korzysci!!! To jest uzasadnione, a nawet konieczne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 08:05
      To jest uzasadnione, a nawet konieczne.

MIASTU TO DA:
      - wiecej terenow inwestycyjnych i mieszkaniowych
      - wieksze dochody skomasowane w 1 ręku - mozna wiecej osiagnac
      PRZEDMIESCIOM TO DA:
      - lepszy standard dróg (zdecydowanie wieksze naklady bo i dochody)
      - lepszy staddard szkol, poczty, przychodni zdrowia
      - tansze MZK, taxi (1 strefa)
      - wyzszy poziom cywilizacyjny (odsniezanie, oswietlenie, listonosze do domu)
      - prestiż życia w duzym miescie
      - na osiedlach w Toruniu działaja kluby, swietlice, knajpy, zakłady usługowe -
      nie wiem czy standard usług na przedmiesciach jest taki sam jak na miejskich
      osiedlach
      - najwazniejsze: WZROST CEN działek, domów, nieruchomosci dla dzisiejszych
      posiadaczy nieruchomosci na przedmiesciach (tylko na tym zarobia moze nawet
      połowe swego majatku!)

A tak naprawde to jest wazne, bo miasto sie rozwija i musi wchłaniac
      przedmiescia, powinno integrowac sie z nimi. Wieksze miasto oznacza wieksza
      siłe, większe mozliwosci staranbia sie o kredyt, wieksza siłe przyciagania
      inwestycji - a wiec i lepszy rynek pracy!

Wyobraźmy sobie hipotetycznie Torun i Bydgoszcz połaczona w osrodek 700.
      tysiecy na jednym skomasowanym terenie - mozemy rywalizowac np. z Poznaniem o
      inwestycje, studentów, turystow itp. - jak równy z równym!
      Tak to działa.
      • Gość: viki Re: To jest uzasadnione, a nawet konieczne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 08:06
        Mysle, ze Torunianie to wiedza i rozumieja: wieksze miasto = wieksze dochody,
        wieksza operatywnosc, wieksza mobilnosc. Mozliwosc porywania sie na wieksze
        inwestycje. To przyciaganie wiekszych inwestycji, to lepsza promocja wiekszego
        osrodka, to w koncu wieksze subwencje oswiatoe z Warszawy.
        O nowych terenach inwestycyjnych nie wspomne.

Zobacz ile i co pisano juz o tym:
        Ekspansyjne plany Torunia
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=18050286&v=2&s=0
        Drogi PIS! Co dalej zrobisz z rozwojem Torunia?
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=18237372&v=2&s=0
        Toruń - miasto przyszłości
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=17237258&v=2&s=0
        w ciągu tego roku Torun powiekszy sie o 150 ha
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=24555490
        Czas na ekspansję terytorialną Torunia!!!!!!
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=26523314&v=2&s=0
        Poprę każdą partie, ktora to obieca. PIS zwłaszcza, tylko niech sie pozbeda
        takich przeciwnikow jak Ardanowski dla ktorego układziki z wójtem Lubicza sa
        wazniejsze niz Torun, który chce reprezentować.
        • Gość: listek Re: To jest uzasadnione, a nawet konieczne. IP: 62.244.137.* 06.10.05, 11:02
          Proszę, proszę. I tak bez zapytania mieszkańcóe ościennych gmin, a fe. Ktoś
          miał zastrzeżenia bo bydgoszczan, a jeszcze gorszy w tych poczynaniach!
        • Gość: b3ut Re: To jest uzasadnione, a nawet konieczne. IP: *.torun.mm.pl 06.10.05, 18:14
          >wieksze miasto = wieksze dochody,
          > wieksza operatywnosc, wieksza mobilnosc. Mozliwosc porywania sie na wieksze
          > inwestycje
          Marketingu to chyba nie kończyłaś/eś :))). Dowiedz się najpierw o badaniach rynku
      • Gość: Kasia Re: To jest uzasadnione, a nawet konieczne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 13:29
        Zastanówmy sie nad plusami dla owego mieszkanca ościennej gminy:

-lepszy standard dróg?
        Toruń na terenach, które obecnie posiada ma się gdzie wykazac w tym
        zakresie..niech podwyżyszy standard tego co ma..w końcu drogi to też wizytówka
        miasta.
        -szkolnictwo i słuzba zdrowia to problem całego kraju - oczywiste jest to
        przyłączenie do Torunia nic nie zmieni dla mnie jako mieszkanca gminy.
        -tańsze MZK, taxi 1 strefa,
        hmmm faktycznie troche to moze komplikowac zycie osobom nie posiadającym
        samochodu.. ale z drugiej strony miasto poczestuje mnie wyzszym podatkiem od
        nieruchomosci..w związku z tym dla mnie mieszkanca gminy zaden zysk.

- wyższy poziom cywilizacyjny??
        he .. skoro ktos zdecydował sie zamieszkac na wsi oznacza to jedynie ze miał
        dosc tego torunskiego poziomu cywilizacyjnego i przez mysl mu nie przejdzie by
        o niego zabiegac.. listonosze naprawde trafiają bez problemu do domu.:)Zakres
        usług mi odpowiada..jak poczuje mniejszą satysfakcję to przyjadę do Torunia i
        wesprę handel toruński.

Mieszkanka Złotorii
        Jestem na NIE!!!!!!
        • Gość: aww Re: To jest uzasadnione, a nawet konieczne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 13:36
          Gość portalu: Kasia napisał(a):

> -lepszy standard dróg?
          > Toruń na terenach, które obecnie posiada ma się gdzie wykazac w tym
          > zakresie

I wykazuje sie bardzo dobrze - 50 km dwupasmowych wylotowek, obwodnica,
          średnicówka, most - to jest zupelnie inny poziom inwestrowania niz w gminie
          wiejskiej
          Porównaj cyfry.

> -szkolnictwo i słuzba zdrowia to problem całego kraju - oczywiste jest to
          > przyłączenie do Torunia nic nie zmieni dla mnie jako mieszkanca gminy.

Nieprawda - SUBWENCJE OSWIATOWE DLA GMIN MIEKSKICH SA o 1,5 raza wieksze niz
          dla wiejskich. Kazda szkola w Toruniu ma sale gimnastyczne (czasem po 2) , co
          druga ma basen. Na przedmiesciach polowa nie ma sal, a żadna basenu.

> -tańsze MZK, taxi 1 strefa,
          > hmmm faktycznie troche to moze komplikowac zycie osobom nie posiadającym
          > samochodu..

Troche? Droższe 2x!

> - wyższy poziom cywilizacyjny??
          > he .. skoro ktos zdecydował sie zamieszkac na wsi oznacza to jedynie ze miał
          > dosc tego torunskiego poziomu cywilizacyjnego

Kazdy zdrowo myslacy czlowiek widzi, że na mieszkanca w Toruniu rzypada
          najwiecej inwestycji w regionie sposrod miast, ze wyprzedzamy nawet Bydgoszcz
          dwukrotnie (!) a gminy wiejskie - kilkakrotnie.
          Ze Torun moze budowac most, drogi, obwodnice, multikino, teatr, baseny,
          lobbowac za A1 - a gminy wiejskie albo nic, albo bardzo mało.
          • roger_wolff Zdecydowane NIE 17.02.06, 21:45
            Dlaczego?
            To bardzo proste.
            1.Nie po to uciekałem z Torunia aby do niego wracać nie z własnej woli.
            2. Sorry, ale argumenty o odśnieżaniu do mnie nie przemawiają :)Odśnieżam sam
            całą moją działkę i jest mi z tym dobrze. Dla mnie to nie argument.
            3. Podobnie jak tańsze taxi. To nie jest dla mnie wiążący argument, poza tym
            jeżdżę własnym samochodem, jak większość moich sąsiadów i mam głęboko w
            poważaniu tańsze taxi i MZK
            4. Moja droga dojazdowa do głównej trasy Bydgoszcz-Toruń jest równiejsza niż
            jakakolwiek droga w granicach miasta torunia a to z prostej przyczyny-nie jest
            obciążona ruchem i się nie niszczy, poza tym jest skanalizowana, co w Toruniu
            jest dużym problemem
            5. MIeszkam sobie POZA Toruniem i się z tego cieszę, mam porównanie dużo
            większe niż autor/ka powyższego postu.
            Zdecydowanie NIE za przyłączeniem
            • bajobongo2 Mieszkancy przedmieść zyskają na silnym Toruniu 02.03.06, 13:45
              Ale jak twoje dzieci zaczna korzystac ze szkoly kina, sklepu i sali
              gimnastycznej czy basenu, zobaczysz, ze w gminie wiejskiej tego NIE MA.
              Mieszkancy przedmieść również zyskają na silnym Toruniu.
      • Gość: Kerry Re: To jest uzasadnione, a nawet konieczne. IP: *.petrus.com.pl 30.11.05, 22:04
        Mieszkam pod Toruniem. Jestem absolutnie przeciwko włączeniu mojej wsi do
        Torunia. Wymieniane korzyści są korzyściami dla piszącego. Proszę nie
        podejmować decyzji za samych zainteresowanych, miejskie cwaniaczki! I to w imię
        rekompensowania sobie kompleksów wzgledem bardziej ludnej Bydgoszczy.
        Ochlokrackie idee PIS-u: lepiej nam, to lepiej też wam.
      • maks48 BZDURA O I STREFIE 18.02.06, 01:54
        czerniewice MAJą WCIąż II STREFę A Są W GRANICACH Torunia kilkadziesiąt lat
        !!!!!!!!!!!!!!!!WIEć NIE PISZ GłUPOT
    • Gość: bartosz PIS-owcy! Liczymy na was! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 12:09
      PIS-owcy! Liczymy na was!
    • Gość: kit Re: czy zwycięski PIS powiekszy granice Torunia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 07:50
      www.republika.pl/viilic/
      • Gość: TAK! TAK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 15:44
        TAK!
    • Gość: tykk Czekamy na działania panowie poslowie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 09:10
      Czekamy na działania panowie poslowie!!!!
    • Gość: KRIS TERAZ PIS JEST SILNY - NIECH DOTRZYMA SŁOWA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 12:04
      TERAZ PIS JEST SILNY - NIECH DOTRZYMA SŁOWA.
      • Gość: Sld i Ordynacka Re: już jesteśmy be ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 14:49
        dlaczego nas zdradzacie ?
        • Gość: w Re: TERAZ PIS JEST SILNY - NIECH DOTRZYMA SŁOWA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 15:04
          Licze na to.
          • qq1110 Re: TERAZ PIS JEST SILNY - NIECH DOTRZYMA SŁOWA. 27.10.05, 08:38
            To jest w gestii radnych.
          • torunianin1 Re: TERAZ PIS JEST SILNY - NIECH DOTRZYMA SŁOWA. 17.02.06, 10:34
            Zobaczymy, wzzystko w rekach nowych politykow.
    • Gość: listek Re: czy zwycięski PIS powiekszy granice Torunia? IP: 62.244.137.* 27.10.05, 08:39
      Proszę proszę, a Bydgoszcz krytykują!!!
    • Gość: Oby!!!!!!! Oby jak najszybciej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 20:06
      Oby jak najszybciej!
    • siwy51 Nie stanie sie to wczesniej niz po wyborach w 2006 30.11.05, 09:14
      Nie stanie sie to wczesniej niz po wyborach w 2006
      • Gość: EX Re: Nie stanie sie to wczesniej niz po wyborach w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 09:16
        poszerzy i bedzie super
    • nautile Skoro szykuja sie nam nowe wybory...może? 16.01.06, 10:11
      Skoro szykuja sie nam nowe wybory...może?
      • komandos14 Re: Skoro szykuja sie nam nowe wybory...może? 16.01.06, 16:50
        Oczywiście, że powiększą. Inaczej być nie może. Toruń od morza do morza!
        • darek445 Re: Skoro szykuja sie nam nowe wybory...może? 02.02.06, 15:47
          Dzieki że tak trzymasz kciuki, bydgoszczaninie. Wystarzcy jak włacza
          przedmiescia jednoznacznie zwiazane z Miastem - Przysiek-Rozgarty, Lysomice-
          Papowo, Grębocin, Zlotorie i obiue Nieszawki.
    • slavik222 Nie chcę,chcę byc ze wsi... 02.03.06, 15:10
      Grupka ambitnych gowniarzy chce do programu wyborczego włczyc ,,poszerzenie
      Torunia".Niedawno , na zebraniu naszej wsi poddano ten problem pod glosowanie.
      Nikt nie chciał do Torunia,ja tez nie mimo,ze w T sie urodzilem i mieszkalem tu
      wiekszosc mojego zycia.
      • jan996 ludzie na przedmiesciach sa zawodowo zwiazani z To 02.03.06, 15:23
        Przeciez jestes bydgoszczaninem slavik!

A poza tym ludzie na przedmiesciach sa zawodowo zwiazani z Toruniem, to tylko
        kwestia przyzwyczajenia. Zapytasz po raz 2 za 3 miesiace, i po raz 3 za pol
        roku -beą juz zupelnie inne odpowiedzi.
        • slavik222 Re: ludzie na przedmiesciach sa zawodowo zwiazani 06.03.06, 22:00
          jan996 napisał:

> Przeciez jestes bydgoszczaninem slavik!
          >
          > A poza tym ludzie na przedmiesciach sa zawodowo zwiazani z Toruniem, to tylko
          > kwestia przyzwyczajenia
          Szanowny Jasiu z 996,Jestem ze wsi pod Toruniem z ktorego sie wyprowadzilem,bo
          chcialem zamieszkac z dala od zgielku miejskiego.I nie ma to dla mnie,jak i dla
          moich sasiadow znaczenie,gdzie pracujemy.Nie wiem ale my wsioki nie chcemy do
          miasta,mimo ze ja osobiscie bede Toruniakiem od urodzenia do konca swiata.Byc
          moze sasiedzi licza na przywileje(stypendia,doplaty do obiadow,itd).
    • jakub_lauder Re: ludzie na przedmiesciach sa zawodowo zwiazani 06.03.06, 22:29
      Mysle, ze sily torunskie w postaci 100 straznikow moglyby sila przylaczyc
      Przysiek do Torunia.... taki maly zajazd :)
    • mavellis Wojewoda poparł powiększenie Bydgoszczy! 07.03.06, 09:45
      Wojewoda poparł powiększenie Bydgoszczy!
      Tym bardziej powinien nas, mamy wieksze przedmiescia od 30-40 nie właczane do
      Torunia.
      • torunianin1 To moze i nas poprze? 16.03.06, 13:24
        To moze i nas poprze?
    • jowisz10 Re: czy zwycięski PIS powiekszy granice Torunia? 17.03.06, 23:06
      Jestem z PO ale bardzo bym chciał żeby PIS spełnił ten pomysł a zalet jest
      wiele chodzby:
      -tańsze bilety komunikacji miejskiej < brak podwujnego taryfikatora za strefe
      podmiejską>
      -więcej ludności, więcej pieniędzy w budżecie Torunia na inwestycje a więc
      lepsze drogi
      Pozatym już teraz ludność spod Torunia korzysta z infrastruktury Torunia nic
      nie wnosząc może pora żeby coś wniosła do tego wspólnego koszyka i bedzie
      łatwiej
    • mavellis Nie wyobrażam sobie Tnia bez włączenia przedmieść! 24.03.06, 16:16
      Nie wyobrażam sobie Torunia bez... włączenia przedmieść i 255.000 mieszkancow.
      Czemu tego nikt nie robi? To znacza wiecej pieniedzy, wiekszą mobilnosc dla
      duzych inwestycji, lepsze postrzeganie jako duzego osrodka, wiecej terenow
      (chocby dla spraw typu SSE), wiecej przychodow z podatkow itp.
    • darek445 Kolejne argumenty za właczeniem: 05.04.06, 14:33
      Kolejne argumenty za właczeniem:
      Kolejny dowód na konieczność włączenia przedmieść
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=38323581
      Poszerzyć Torun o całe gminy - tak jak Rzeszów!!!
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=39726527
      ile dzieci chodzi do zerówek w Toruniu? 103,7 % !
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=39678070
    • patajka1 Jak przyłączano Mokre w 1906, było wsią. 07.04.06, 08:45
      Jak przyłączano Mokre w 1906, było wsią. Pisano o tym wczoraj (w gazecie
      N......). Czyli robiono to wczesnie, a my tu czekamy -na co?
    • Gość: business z rfn torun centrum gospodarcze i finansowe w regionie ! IP: *.n.pppool.de 20.04.06, 09:46
      torun jest super !!!
    • Gość: ja PIS-ie ida wybory, potrzebne deklaracje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 12:14
      PIS-ie ida wybory, potrzebne deklaracje!
    • Gość: m. Rynek nieruchomosci w Bczy jest mniejszy od Tnia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 08:38
      Rynek nieruchomosci w wiekszej Bydgoszczy jest mniejszy od torunskiego. To w
      Toruniu buduje sie od lat wiecej mieszkan, wiecej domow, sa wyzsze ich ceny.
      Znacznie silniejsze sa TBS-y (Torun ma dwa, B-cz jeden). Torunski TBS na jednym
      z 8 swych osiedli (Solanki) wybudowal wiecej mieszkan niz caly TBS bydgoski
      przez 5 lat na wszystkich osiedlach łacznie.

Dlaczego? Torun ma:
      - dodatni przyrost naturalny (B-cz ujemny)
      - wieksze dochody na mieszkanca
      - mniej terenow pod budowe (miasto się dusi)
      Poza tym w PRL wybudowano w Bydgoszczy batrdzo wiele blokowisk, ktore sa w
      calkiem niezlym stanie. Zapusazczony w PRL Torun zachoal wiele zabudowy
      szachulcowej (pruski mur z XIX wieku), wiec i potrzeby sa wyższe.
    • Gość: jp Caly czas to sie toczy i toczy. Dzialac!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 14:47
      Caly czas to sie toczy i toczy. Dzialac!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka