Dodaj do ulubionych

Studenci UMK pracują w Anglii

02.11.05, 13:26
No i chwala tym,co wola zarobic,nauczyc sie jezyka i poznac swiat-niz klepac
biede po skonczeniu "studiow".Bo co to za studia,po ktorych co drugi nie ma
pracy i siedzi w domu,czekajac na talerz zupy od mamy oraz ogladajac Tv?Po co
w moim kraju 2 mln studentow?Po co prawie 500 uczelni,z ktorych moze 20-30 ma
wartosc,a reszta to akademie akwizytorow...Zaden kraj w Europie nie ma tylu
uczelni i tylu studentow.Mimo,ze pare krajow jest i wieksze i bogatsze od
Polski.
Obserwuj wątek
    • Gość: von Barszczewo Re: Studenci UMK pracują w Anglii IP: *.elpos.net 02.11.05, 13:55
      Jako absolwent z 1964 roku - jestem ZA.Może w czasie urlopu dziekańskiego
      powstanie mądry rząd - oczywiście bez PiSu....
      • Gość: kinia Re: Studenci UMK pracują w Anglii IP: 134.220.60.* 02.11.05, 14:05
        i bardzo dobrze robia, biorac urlopy.pracuja w anglii i dodatkowo sie ucza.
        sama studiuje w Wolverhampton biotechnologie. jestem po nowej maturze. dlaczego
        wyjechalam do anglii??:> bo po tutejszych studiach moze zwieksza sie moje
        szanse na prace. w Polsce zrobiono sobie posmiewisko z maturzystow, ktorzy
        zdawali "nowa". tutaj bylo o wiele latwiej sie dostac. sama pracuje i potrafie
        z mojej pensji sie utrzymac bez zadnego problemu. za studia placi mi tutejsze
        ministerstwo edukacji. nie narzekam na nic.
        oczywsicie jak to za granica bywa, polakow jest mnostwo. gdybym tak policzyla,
        wsrod znajomych mam praktycznie same osoby, ktore pobraly dziekanki i wyjechaly
        i do pracy i na studia.dlaczego??:> bo moze w tym czasie sie cos zmieni :)
        reszta osob to osby zmojego rocznika (1986) ktore od razu zlozyly papiery na
        tutejszy uniwerek. i nikt nie narzeka :)
    • antysalon 1,5 mln Polakow w UK chyba gw cos pokrecila?! 02.11.05, 18:00
      Skad ta statystyka !poltora mln Polakow? Wiosna w trakcie kampanii
      wyborczej do parlamentu brytyjskiego Home Office podawal informacje o
      zarobkujacych Polakach w UK ale nigdy nie padla wielkosc zblizona do tej jaka
      operuje gw!
      • Gość: Malwina Re: 1,5 mln Polakow w UK chyba gw cos pokrecila?! IP: *.raj.homelinux.net / *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 22:21
        W sierpniu byłam w Anglii i rzeczywiście tantejsze gazety pisały wówczas o ok. 1
        mln Polaków przebywającym na Wyspach. Biorąc pod uwagę dynamikę emigracji jest
        wysoce prawdopodobne, że Polakow jest już 1,5 mln. Ciekawe, kiedy wszyscy wyjadą:)
      • Gość: otranto Re: 1,5 mln Polakow w UK chyba gw cos pokrecila?! IP: *.ipt.aol.com 04.11.05, 00:22
        niekonioecznie, w samym londynie jest nas przezciez 300 tys. Jestem absolwentem
        historii UMK, pracuje we Flint pn Walia. Co chwile ocieram sie o Polaków czy to
        w sklepie czy na ulicy, choc to przeciez prowincja. Zdominowalismy Wyspy, nie
        ma co ukrywac.
    • Gość: 20latek. Re: Studenci UMK pracują w Anglii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 23:00
      Problem nie leży w tym że w Polsce dużo osób studiuje, nawet jeśli są niższej
      jakości studia. Liczy się to że się uczą, rozwija. Problem jest ustrój który
      blokuje przedsiębiorczość. Biurokracja, wysokie podatki – wynika z tego bieda
      społeczeństwa i przez to gospodarka kuleje. Nic nie ma za darmo, na wszystko
      trzeba zapracować (i bardzo dobrze) więc nie ma co się dziwić ze my młodzi nie
      damy się w „trąbę zrobić” ZUSowi, fiskusowi i innym pasożytom.
      • Gość: Z daleka... Re: Wyjedzicie wszyscy, bedzie wiecej.... IP: *.nyc.res.rr.com 03.11.05, 04:52
        Muliple Personality Disorder.....
        Psychiatrzy beda mieli wieksze wziecie, bedzie ciekawiej...
        Ale co tam, nie z kim i oczym dyskutowac, kazdy na swojej osobie musi pewne
        zachowania doswiadczyc, im wiecej zmian, tym wiecej doswiadczen, im wiecej
        przeprowadzek, zmian pracy, zmian otoczenia... itd. tym w dluzszej perspektywie
        brak identyfikacji z okreslonym srodowiskim, brak identyfikacji nawet z samym
        soba....
        Zycze wszystkim duzo kasy i powodzenia na saksach ale uwaga bo "pie..zyk"
        grasuje wsrod nas...
    • Gość: bartosz za 1-2 lata wróca z siła i wiedzą i pieniedzmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 08:49
      Ci ludzie jadą, uczą się, za 1-2 lata wróca z siła i wiedzą i pieniedzmi.
      Popieram takie staże.
      • Gość: do bartosza Re: za 1-2 lata wróca z siła i wiedzą i pieniedzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 18:42
        Jakie staże co ty bredzisz ? Nie wiesz co to jest staż?
    • Gość: robotnik Re: Studenci UMK pracują w Anglii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 10:41
      to panstwo powinno dac wszystkim prace, jedzenie, samochody, komorki. socjal
      come back!!! :P
      • Gość: tom Re: Studenci UMK pracują w Anglii IP: *.torun.mm.pl 04.11.05, 08:46
        JEŚLI MŁODZI LUDZIE NIE MOGĄ ZNALEŹĆ PRACĘ A JESLI IM SIĘ OFERUJE TO TRUDNO Z
        NIEJ SIĘ UTRZYMAĆ TO NIC DZIWNEGO ŻE WYJEŻDZAJĄ TAM GDZIE MAJĄ WIĘCEJ PERSPEKTYW
        ( PRACA ZA WIĘKSZE PIENIĄDZE I MOŻLIWOŚC NAUKI). nAUKI DZIĘKI KTÓREJ ZOSTANĄ
        TAM DOCENIENI. PANSTWO NIE POTRAFI ZADBAC O SWOICH OBYWATELI POPRZEZ
        STWORZENIE ODPOWIEDNICH WARUNKÓW SPOŁECZNYCH I GOSPODARCZYCH (MNIEJSZE SKLĄDKI
        ZUS, MNIEJSZA BIUROKRACJA, STABILNOŚĆ PRZEPISÓW- TO TYLKO PRZYKŁADY.LUDZIE NIE
        BEDĄ CZEKAĆ , CZEKALI 15 LAT I DO CZEGO DOSZLIŚMY???????? MIAŁEM NADZEJE ŻE PO
        I PIS ZROBIĄ PORZĄDEK Z NEPOTYZMEM, KOLESIOSTWEM I STWORZĄ CYWILIZOWANE PAŃSTWO
        PRAWA ALE JAK OKAZAŁO SIE PIS IDZIE W TYM SAMYM KIERUNKU CO AWS I SLD. PO
        PROSTU RĘCE OPADAJĄ- JAN MARIA JACKOWSKI SĘDZIĄ TRYBUNAŁU STANU??? CIEKAWE JAK
        JESZCZE PIS SIE SPRZEDA ZA WŁADZE. KTO ŻYW NIECH UCIEKA!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: janusz Re: Studenci UMK pracują w Anglii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 11:15
      tylko i wyłacznie niskie podatki (wtym zus) moga coś zmienic. gospodarka sie
      rozwija = wiekszosc jest szczesliwa.
    • Gość: Tomek z Bristolu Re: Studenci UMK pracują w Anglii IP: *.bcc.lan / 195.188.208.* 04.11.05, 11:51
      Jestem na Wydziale Nauk Historycznych na Bibliotekoznastwie i Informacji
      Naukowej, aktualnie na urlopie dziekanskim. Wyjechalem 'za chlebem' do
      Bristolu, pracuje w TESCO. Jak ktos mysli, ze jest latwo to sie myli. Praca
      bardzo ciezka, pracuje w nocy. Jesli chodzi o zarobki to zadna rewelacja. Dzis
      dostalem wyplate 848£ razem z nadgodzinami. Pokoj ok 200 i ok 200 zarcie i
      jakies drobnostki. Rozlaka z rodzina jest bezcenna...
      • Gość: maciej Re: Studenci UMK pracują w Anglii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 22:31
        tomek podaj email to wysle Ci namiar na lepsza prace (pracowalem tam w wakacje)
        ps. napisz tego samego lacza - te samo ip.
        • Gość: Tomek z Bristolu Re: Studenci UMK pracują w Anglii IP: *.bcc.lan / 195.188.208.* 07.11.05, 12:26
          prosze bardzo moj email to mercedes300@op.pl z checia poszukam ciekwaszej pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka