Dodaj do ulubionych

Ucieczka kierowców MZK

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:14
Tej pani dyrektor już dziękujemy. Rzeczywiście powinno się coś w MZK zmienić,
bo nie będzie komu nowymi autobusami jeżdzić.
Obserwuj wątek
    • Gość: Karol przesiadka do tramwajów IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.05, 20:58
      Obniżka cen biletów w tramwajach to dobry pomysł. Mamy w Toruniu dobrze
      utrzymane torowiska , najgęściej zaludnione obszary obsługują tramwaje. A co do
      cen biletów to proponuję 1 zł. bez zniżek - wszyscy płacą tak samo.
      • Gość: maw Re: przesiadka do tramwajów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 09:50
        Oczywiście że tramwaje to dobry pomysł, ale to środek transportu nie rozwijany w
        Toruniu od około 30 lat nie jest absolutnie w stanie zastąpić autobusów. Trzeba
        pamiętać że tramwaje jeżdżą u nas tylko ze wschodu na zachód i tylko po dwóch
        trasach
        • Gość: klikaczek DLA KOGO MZK ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 10:47
          MZK zakupił ostatnio kilka nowoczesnych autobusów. Trudno tego nie dostrzec, bo
          i komfort jazdy takim MANem jest nieporównywalnie większy. Ale z drugiej
          strony, co to za dziadowska firma, która wlepia mandaty dzieciom z podstawówki
          za brak przy sobie legitymacji!!! Chamstwo ili gnój aż zatyka!!!
      • Gość: ciekawski Re: przesiadka do tramwajów IP: *.petrus.com.pl 10.11.05, 15:22
        Podobno MZK("góra") to klika rodzinna.To prawda??
      • resident40 Re: przesiadka do tramwajów 10.11.05, 18:17
        Dziwnie brzmi ta zachęta szefostwa MZK do przesiadania się do tramwajów.
        Przecież niedawno zlikwidowali linię nr 5 jeżdżącą ze Skarpy na ul. Curie -
        Skłodowskiej (dla wielu ważne bezpośrednie połączenie np. przy dojazdach do
        pracy, czy przychodni lekarskiej). Ostatnio wprowadzono zaś tzw. linię 2W -
        jeżdzi jak dwójka, ale tylko do ul. Wschodniej. Polecam Pani Dyrektor widok
        pasażerów, którzy
        zaskoczeni tą zmianą lub nieświadomi nowych oznaczeń biegną (zdyszani, z
        językami jak krawaty)do pracy czy do lekarza.
        • Gość: ,. Re: przesiadka do tramwajów IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.05, 12:21
          > Dziwnie brzmi ta zachęta szefostwa MZK do przesiadania się do tramwajów.
          > Przecież niedawno zlikwidowali linię nr 5 jeżdżącą ze Skarpy na ul. Curie -
          > Skłodowskiej (dla wielu ważne bezpośrednie połączenie np. przy dojazdach do
          > pracy, czy przychodni lekarskiej). Ostatnio wprowadzono zaś tzw. linię 2W -
          > jeżdzi jak dwójka, ale tylko do ul. Wschodniej. Polecam Pani Dyrektor widok
          > pasażerów, którzy
          > zaskoczeni tą zmianą lub nieświadomi nowych oznaczeń biegną (zdyszani, z
          > językami jak krawaty)do pracy czy do lekarza.

Linia 5, na kursie średnio 3-5 pasażerów, rentowność na poziomie 10% (90%
          dokładało MZK)
          Linia 2, pomimo skrocenia do Wschodniej niektorych kursow, dalej jeździ pusta do
          Elany, oprócz godzin 5-6 i około 15-16.
          • Gość: Maria Re: przesiadka do tramwajów IP: *.petrus.com.pl 12.11.05, 14:08
            Gość portalu: ,. napisał(a):

> Linia 5, na kursie średnio 3-5 pasażerów,

Linia 5 kursowała w godzinach dojazdu i powrotu pracowników z Elany.
            Tak się składa, że tramwaj w godzinach popołudniowych startujący z Olimpijskiej nie będzie zapełniony.Przeciwnie spod Elany ,skąd wracają ludzie z pracy, wagoniki były pełne.
            To samo w odwrotną stronę.Rano z Rubinkowa jeździły pełne, ale już z powrotem prawie puste.To chyba normalne.

> Linia 2, pomimo skrocenia do Wschodniej niektorych kursow, dalej jeździ pusta d
            > o
            > Elany, oprócz godzin 5-6 i około 15-16.

Jak można tak perfidnie kłamać.
            Często koprzystam z tramwaju nr 2 na trasie Elana - Centrum, i to właśnie w godzinach 9-13.
            Na odcinku Wschodnia-Elana tramwaje nie wożą powietrza.Do przystanku przy citomedzie jeździ zazwyczaj 15 - 20 osób, dalej do pętli do 10-ciu.W szczycie oczywiście więcej.Ograniczenie kursów JEST dotkliwie odczuwane przez pasażerów.Niezrozumiałe jest dla mnie takie posunięcie pomimo relatywnie dużej liczby pasażerów korzystającej z przejazdu na tej trasie.
            O 5-tce nie wspomnę bo to kompletna głupota.
    • Gość: sparrow Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 09.11.05, 21:00
      jasne, korzystajmy więcej z tramwajów....to moze tak 2 i 4 będą jeździły trochę
      częsciej bo na razie to czekac na nie trzeba co najmniej kwadrans, a potem
      jeszcze przyjeżdża jeden wagonik wypchany na maksa....
      • Gość: jacek Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 21:24
        zapomnieliscie dodać ze kierowcy mzk mają urlop w miesiącach letnich raz na
        około 6 lat....... robią za psie grosze na zmiany......Fatalna praca
        naszczęscie mój kolega jest już w UK...........
    • Gość: seb Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 09.11.05, 21:45
      mzk to chyba jedna z nielicznych najgorzej zarzadzanych firm w toruniu brak
      jakichkolwiek rozsadnych decyzji w sprawie funkcjonowania komunikacji linie
      autobusowe jaki autob. tramwaj. sie dubluja autobusy jezdza tylko glownymi
      trasami np przy kaszowniku zaden z nichnie jedzie np. ul grudziadzka czy
      podgorna to jest moj rejon tramwaje podobnie nierozumiem dlaczego trasa nr 2
      nie zostanie przedlozone w glab rubinkowa wiecej ludzi moglo by korzystac
      gestosc przystankow tez wiele pozostawia do zyczenia
      • Gość: mirella Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 22:14
        Co wy tak narzekacie. Mamy najtansze bilety w kraju, tabor autobusowy jest
        systematycznie wymieniany na nowy, tramwaj obsługuje prawie cały lewobrzeżny
        Toruń. Więc o co wam chodzi. Tylko narzekać umiecie. A kierowcom to sie w
        głowach poprzewracało
        • burakiprlu tylko debil pracuje z 7 funtow w anglii 09.11.05, 22:25
          co to znaczy "zaoszczedzi 3000 miesiecznie" czyli jak, ma pracowac jak burak i
          spac w namiocie przez rok i przywiezdz zaoszczedzone pieniadze do polski? tylko
          duren pracuje za 7 funtow w uk.
          • Gość: jacor Re: tylko debil pracuje z 7 funtow w anglii IP: *.wlan.pl 10.11.05, 10:21
            Twój nick idealnie ciebie określa BURAK Z PRLU. Debil to pracuje w MZK za 8
            złotych. Jeśli nie potrafisz liczyć to trudno 7 funtów na godzinę razy 40
            godzin w tygodniu i razy 4 tygodnie to wychodzi ok 1150 funtów miesięcznie razy
            6 PLNów to wychodzi ponad 6,7 tys miesięcznie. No rzeczywiście nie ma różnicyw
            zarobkach w MZK a w UK. Wychodzisz naburaka i to niezłago, chyba ze jesteś
            sołtysem z Koziej Wólki, to by tłumaczyło twoją wiejską mądrość.
        • Gość: pat Re: prawie cały lewobrzeżny Toruń IP: *.uci.uni.torun.pl 10.11.05, 07:08
          > tramwaj obsługuje prawie cały lewobrzeżny Toruń.

"Prawie" - robi wielką różnicę ;)

A tramwaj na lewobrzeżnej części Torunia ostatni raz widziałem w podstawówce...
          • Gość: pgpg prawie cały lewobrzeżny Toruń IP: *.petrus.com.pl 16.11.05, 12:53
            LEWOBRZEŻNY CZY PRAWOBRZEŻNY - dla niektórych strony wyznacza się tym po której
            stronie akurat przebywaja... hihihi:)
        • qq1110 Co tak narzekacie. Mamy najtansze bilety w kraju 10.11.05, 08:22
          Gość portalu: mirella napisał(a):

> Co wy tak narzekacie. Mamy najtansze bilety w kraju, tabor autobusowy jest
          > systematycznie wymieniany na nowy...

Dokladnie tak.
          Jak sie chce miec tanbie bilety i nie doplacac z budzetu, to pensje sa male.
          • Gość: zorientowany Re: Co tak narzekacie. Mamy najtansze bilety w kr IP: *.tvk.torun.pl 10.11.05, 09:54
            Jacor, wynosimy się z tego forum, najedzony głodnego nie zrozumie, niech ci malkontenci sami spróbują zmienić pracę po ponad 20 lat w tym Zakładzie Karnym.......o sorry Komunikacji
        • Gość: zorientowany Re: do mirelli IP: *.tvk.torun.pl 10.11.05, 09:25
          Jeśli twierdzisz, że poprzewracało nam się w głowach to odejmij od 1300 około 400 zł wysługi, 60 zł za godziny nocne i wtedy masz pełny obraz ile zarabiamy. Jeśli chcesz kogoś obrażać, to rób to z klasą z domieszką kultury osobistej.
          • Gość: zatroskany Re: do mirelli IP: *.kp.mofnet.gov.pl / *.mofnet.gov.pl 10.11.05, 16:02
            Jeśli 400 zł wysługi to przy założeniu, że ktoś pracuje już 20 lat, (oczywiście
            mówimy ciągle o zarobkach na rękę) pensja (również na rękę - netto) musi wyjść
            ok. 2.000 zł, jeśli natomiast 10 lat to pensja (ciągle netto) powinna wynieść
            ok. 4000 itd. Zagadka: skąd się wzięło 1300 zł (netto).
        • Gość: jacor Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.wlan.pl 10.11.05, 09:41
          mirella - ty to jesteś mądra i zorientowana! To że mamy najtańsze bilety w
          kraju to jest niestety kosztem kierowców i pracowników MZK, jeżeli paliwo
          drożeje 5 - 10 razy w roku, a MZK nie podnosi cen biletów to wnioski same sie
          nasuwają, pewno Pan Zaleski dokłada. Ten nowy tabor to zaledwie kilkanaście Man-
          ów, bo Jelcze mają średnio przejechane po ponad 200 tys. km więc jaki nowy
          tabor. Cały ten lewobrzeżny toruń obsługują raptem 2 linie tramwajowe, więc
          jak na miasto takie jak Toruń to bardzo dużo. Jak jesteś taka mądra to
          wytłumacz nam zjawisko masowej migracji , i zwolnień pracowników z ponad 10
          letnim starzem pracy w firmie.A kierowcom to się pewno z tego dobrobytu i
          wysokich zarobków poprzewracało - zamień się z nim choć na jeden tydzień tej
          ciężkiej pracy a przestaniesz głupoty wypisywać. A najlepiej jak nie masz o
          czymś pojęcia to nie dyskutuj na publicznym forum!
          • jerzy_gw Re: Ucieczka kierowców MZK 10.11.05, 13:51
            Lewobrzeżny Toruń obsługuje 0 linii tramwajowych - dla jasności. Natomiast co
            mają powiedzieć np. asystenci na UMK, który zarabiają mniej niż ci kierowcy,
            więcej zainwestować musieli na wykształcenie i jakoś nie odchodzą i nie robią szumu?
            Może zanim kierowcy (a może to dziennikarze) zaczną aferę, należy popatrzeć
            na wysokość zarobków pracowników naukowych, nauczycieli, pielęgniarek...
            • Gość: były kier. do jerzy_gw i innych malkotentów IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.05, 14:10
              Zawsze mozesz porzucić prace w umk i iść do "raju"w mzkarnym!!Bedziesz wstawał
              o 3 rano,swiatek piątek,niedziela,użerał sie z NAJGORSZYMI pasażerami w świecie
              (potwierdzone),urlopy w listopadzie,marcu itp,szczał i srał na koło bo kibli
              niema ,żarł kanapki brudnymi rekami bo niema sie gdzie umyc,za wszystko
              zabieraja premię ,moge wymienić jeszcze wiele "walorów" tej pracy.ALE JAK TY
              wykształcony człowieku wolisz wstawać o 10 rano,o 15 koniec i w tym 3 h przerwy
              na "lunchy"i wyżywać sie na studenciakach to sie lepiej nieodzywaj!!Z tego co
              wiem( urzad skarb)to UMK to najlepiej płacaca firma w byłym torunskiem!!Pensje
              na naukowych stanowiskach wahaja sie od 30-100?za godzine,a TY jak zarabiasz np
              900zł to za ile godzin??15 w tygodniu???Tak samo nauczyciele -płacze że ma
              1000 "na reke"-ale za ile h???50 w miesiacu??-kpina!!!I niech mnie nie wciskaja
              kitu ile maja pracy w domu(fakt że ostatnio wiecej bo kiedyś to nic
              nierobili).A ŻE MASZ 3 MIESIACE WAKACJI TO NIE WSPOMNIAŁES??PZDR
              • Gość: kkk Re: do jerzy_gw i innych malkotentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 14:20
                Zupełnie nie wiesz o czym mówisz. Żałosne! Pewnie według Ciebie nauczyciele
                pracują 18 godzin, a pielęgniarki 10. No cóż, wybaczam Ci niewiedzę i daję
                dobrą radę: więlej samodzielnych obserwacji i wyciągania wniosków a mniej TV.
              • Gość: mochris Re: do jerzy_gw i innych malkotentów IP: *.petrus.com.pl 10.11.05, 20:39
                I ty też możesz się zamienić!
                • Gość: to ja Re: do jerzy_gw i innych malkotentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 22:32
                  Wcale nie chcę się zamienić, nikt nie twierdzi, że kierowcy mają lepiej, ale
                  fakty mówią same za siebie
              • Gość: ticzer Re: do jerzy_gw i innych malkotentów IP: *.user.ono.com 11.11.05, 12:22
                Skoro praca nauczyciela jest taka`prota, latwa i przyjemna to zostan
                nauczycielem... Przeciez to takie proste - wystarczy 5 lat opeierdalac sie na
                studiach i pozniej przez kolejne 20 lat opieralac sie w pracy...
                No chyba, ze ktos jest totalnym glupkiem. Jak ty.
            • Gość: grzeg27 Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.torun.mm.pl 13.11.05, 18:46
              odnośnie może maja bogatych rodziców,albo w wakacje pracują zagranica jak moja
              koleznaka robi doktorat ale miaszkanie kupiła sobie za pieniadze zarobione w
              niemczech.Zresztą mam kolege bardzo wybitnego ale wolał pracoać dla japonii bo
              po dwóch latach mogł sobie kupić mieszkanie bez kredytów.
        • Gość: V Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.man.poznan.pl 14.11.05, 14:08
          > Co wy tak narzekacie. Mamy najtansze bilety w kraju,
          bzdura, jedne z najdrozszych, z tym ze ja korzystam z komunikacji w kilku
          miastach i mam porownanie
          > tabor autobusowy jest
          > systematycznie wymieniany na nowy, tramwaj obsługuje prawie cały lewobrzeżny
          > Toruń.
          Co to za tramwaj, ktory jedzie wolniej niz autobus?
          > Więc o co wam chodzi. Tylko narzekać umiecie. A kierowcom to sie w
          > głowach poprzewracało
          Kierowcom sie za pozno poprzewracalo, a pasazerowie sa dupy wolowe bo juz dawno
          powinni dac wyraz temu co mysla o MZK i pani MZ.

Po raz nty powtarzam - nie dajcie sie manipulowac. To co dostajemy za te ceny
          biletow to jedno wielkie g... Popatrzcie na inne miasta.
          Place 65 zlotych za bilet na cala siec, na wszystkie linie dzienne i nocne.
          NORMALNY! Ulgowy kosztuje tutaj 32.50, kupujac na okresy dluzsze niz 1 miesiac
          sa dodatkowe rabaty.
          Mam do wyboru kilkanascie linii tramwajowych, a w przyszlym roku maja zostac
          wycofane ostatnie stare autobusy (nie-niskopodlogowe).

MZK Torun - pan placi, pani placi, spoleczenstwo placi, ale za co?
        • ka_zet Re: Ucieczka kierowców MZK 16.11.05, 13:01
          Gość portalu: mirella napisał(a):

> Co wy tak narzekacie. Mamy najtansze bilety w kraju,

Nie macie.
          A jeżeli weźmiemy pod uwagę bilety miesięczne, to w Toruniu są najdroższe w
          regionie.
    • Gość: bartosz to początek podnoszenia płac w RP dzięki UE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 07:55
      I to jest początek podnoszenia płac w RP dzięki UE.
      • Gość: roland Re: to początek podnoszenia płac w RP dzięki UE! IP: *.uci.uni.torun.pl 10.11.05, 08:16
        Też mam taką nadzieję...
        • qq1110 Re: to początek podnoszenia płac w RP dzięki UE! 10.11.05, 08:24
          O wszsytkim decyduje rynek.
          Sa tanie i dobrze miasto mniej placi. Jesli ich zabraknie, podnoosa pensje.
          To tylko swiadczy o normalnosci.
          • Gość: jaro Re: to początek podnoszenia płac w RP dzięki UE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 14:09
            Tez tak uwazam.
      • Gość: V Re: to początek podnoszenia płac w RP dzięki UE! IP: *.man.poznan.pl 14.11.05, 14:16
        A szerzej mowiac, poczatek nabierania swiadomosci, ze to nie jest tak jak placza
        pracownicy z Biedronki w TV, ze oni "musieli" te nadgodziny za najnizsza krajowa
        ciagnac. G..., nikt nic nie musi. Bylem niedawno na rozmowie w fabryce
        swiatowego giganta w naszym pieknym wojewodztwie. Zaproponowali mi jakies 1200
        zlotych na reke. Spuscilem ich na drzewo. Bo ja juz teraz wiem, ze to za malo na
        zone,dzieci,kredyt na mieszkanie. Wiec po co mam sie frustrowac za chwile? Po co
        firmie frustrat, albo nieudacznik, ktory cale zycie bedzie samotnie sie zapijal,
        ale nawet jemu te 1200 na dobre picie nie wystarczy.
        Cencie sie, to i Was docenia.
    • Gość: obywatel Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 09:19
      "Jej rzecznik Wojciech Olszewski nie jest zorientowany w sprawie. Na wszystkie
      pytania, m.in. "kiedy ostatnio kierowcy dostali podwyżkę", odpowiada zawsze tak
      samo: - Nie wiem, nie potrafię tego powiedzieć." - Ciekawe czy ten "fachowiec
      też zarabia 1300 PLN.
      • Gość: Piotr- były kierow Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.05, 11:18
        Pani Zawal jest bardzo zawistną osobą. W stosunku do swoich podwładnych jest
        wredna (chyba uderzyła jej woda sodowa). Pewnie jej się wydaje,że jest to jej
        prywatna firma. Nie jest normalne, że kierowcy chcący zmienić pracę na lepiej
        płatną muszą porzucić pracę w MZK co się wiąże z wpisem do świadectwa pracy
        art.52. Właśnie jestem w Toruniu na urlopie i spotkałem się z kilkoma kolegami
        z MZK i jak słyszę co ta "pani dyrektor" wymyśla, to wydaje mi się, że nic
        więcej nie robi tylko myśli bardzo intensywnie jak uprzykrzyć życie kierwcom i
        motorniczym. Po tych kilku miesiącach w Anglii mogę stwierdzić, że była to
        bardzo mądra decyzja. Nie muszę żyć w ciągłym stresie, że "pani dyrektor" moze
        mnie zwolnić z pracy z byle powodu (np.złego humoru, napięcia
        przedmiesiączkowego,itp.). Panowie kierowcy MZK nie obawiajcie się. W Anglii
        pracodawcy cenią polskich kierowców za ich fachowość (w przeciwieństwie do pani
        Zawal). Zawsze istnieje możliwość zmiany pracy i to za lepsze pieniądze.
        Pozdrawiam. Były kierowca MZK w Toruniu.
    • Gość: tomas Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 10:00
      Ciekawe kiedy wszystcy wyjada?? ilu Polakow moze sie jeszcze zmiescic w
      Wielkiej Brytanii?? A rzad juz sie pomodlil to teraz moze chyba cos zrobic
    • Gość: zxc Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 14:09
      Właśnie przezcytałam o masowych wyprawach kierowców MZK na wyspy z powodów
      ekonomicznych. Sytuację zaraz odniosłam do siebie: Jestem nauczycielką,
      skończyłam trudne 5 letnie studia, kursy takie i owakie (i nadal muszę je
      robić jak wszyscy w moim fachu), studia podyplomowe, bezustannie mam jakieś
      szkolenia, bo "trzeba się dokształcać". Mimo, że etat nauczycielski to tylko
      18 lekcji, ale dokładając do tego całą masę czasu, którą trzeba poświęcić na
      przygotowanie się do lekcji, sprawozdania, plany, ewaluacje etc. wychodzi
      tego w sumie dużo więcej. Przez ostatni rok pracowałam średnio (liczyłam!) 67
      godzin tygodniowo. zaznaczam, że nie jestem osobą powolną - wręcz przeciwnie,
      wprowadzam masę nowych rzeczy i innego spojrzenia w to co robię. W moim
      miejscu pracy jestem bardzo ceniona. Kierowcy, z dużo niższym wykształceniem
      zarabiają mniej więcej tyle samo i są bardzo z tego powodu niezadowoleni. Coż
      więc ja mam powiedzieć?! Oczywiście, każdy może mi doradzić wyjazd, jednak
      wydaje mi się to rozwiązaniem nie dla mnie. Może ktoś wreszcie pomyśli o
      biednych nauczycielach?! Za marne grosze pracują jak woły i ciągle dokłada im
      się nowych obowiązków, albo zabiera śmiesznie niskie dodatki. Nota bene nie
      wiem skąd biorą się od czasu do czasu informacje, choćby w "Gazecie",
      że "średnio" zarabiają dużo więcej. Tylko płakać. Mogłam zastać kierowcą MZK -
      miałabym przynajmniej dużo dłuższy staż pracy, bo przecież nie musiałabym
      tyle czasu poświęcić na przygotowanie do zawodu.
      • Gość: kamil Wybieraj partie, ktore inwestuja w nauke: PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 14:10
        Wybieraj partie, ktore inwestuja w nauke: PO
      • Gość: wróg ciemnoty DO zxc IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.05, 14:27
        Jak ci sie niepodoba ta praca to po ch... tam siedzisz????Idz do MZK-cały czas
        przyjmują!!!Skonczą sie wakacje,wszystkie swieta wolne,roczne urlopy
        zdrowotne,13,prezenty,kwiaty,łapówki,a zacznie sie KATORGA-daje sobie reke
        obciać(na serio)że po 2 dniach bedziesz na KOLANACH szła do Czestochowy żeby
        spowrotem być nauczycielem i zeby nigdy nie postawicc nogi w mzk.Wytrzymasz
        wstawanie o 3 rano,lub prace do 23-24 na popołudniu,brak jakiegokolwiek
        grafiku,np:zaplanujesz cos na niedziele,a tu każa przyjść do pracy(choć w
        grafiku wolne),koniec z wakacjami- dostaniesz pare dni wolnego w listopadzie
        lub w innym terminie jaki odpowiada mzk a nie tobie,CIEKAWE JAK BEDZIESZ sie
        załatwaiać??Faceci to na koło leja:)bo wc brak:)Moze plus dla ciebie to ze
        dużo schudniesz bo niewiem czy zjesz kanapki z mortadela(na wiecej niestać)
        brudnymi smierdzacymi rekami.Ale ty wolisz spać do 10 rano ,ciagle imprezować,i
        jeszcze na to narzekasz????LECZ SIE!!A to że sie ma wyższe wykszt.to nie musi
        gwarantować że trzeba zarabiać wiecej od tych z nizszym-PO PROSTU WEŻ SIE ZA
        ROBOTE A NIE NARZEKASZ!!
        • Gość: zxc Re: DO zxc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 14:38
          Sam nie narzekaj, lub choćby czytaj ze zrozumieniem. Tak się składa, że jem
          kanapki z mortadelą. Na imprezie byłam ostatnio 7 lat temu, w kinie 3 lata
          temu, nie licząc wyjść z uczniami podczas których jest się za nich
          odpowiedzialnym. Rzeczywiście, wstaję o 6:30, własne dziecko widuję około
          godziny dziennie, spać chodzę grubo po północy. Obiady, jeśli mam na nie czas,
          jem w biegu. W szkole, bo taniej.
          Wręcz przeciwnie, wyższe wykształcenie powinno gwarantować wyższe zarobki.
          Jeśli jesteś innego zdania polecam Ci podróż machiną czasu do PRL-u. To właśnie
          wtedy wbijano do głowy "urawniłowkę" i wtedy sprzątaczka zarabiała tyle co np
          kierownik jakiegoś działu w fabryce.
          • Gość: gość Re: DO zxc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 16:06
            A czy wyższe wykształcenie gwarantuje mądrość, czy jest się lepszym pracownikiem
            czy wiedza,która została nabyta przez lata studiów jest gwaranatem lepszej
            pracy.Bo ja znam głąbów po studniach którzy myślą że pozjadali wszystkie
            rozumy,a zapominieli o tym najważnieszym
          • anubis4 Re: DO zxc 10.11.05, 21:36
            Bravo!!!dla tego goscia trafil sedno mojego zamyslu ,ktory chcialem tu
            upublicznic .Ci wszsycy co tu pisza a przynjamniej weikszosc z nich to głaby ni
            ekumate w problemach kierowcow umia tylko nas na kazdym kroku podpier......ac
            telefonicznie i wyzywac na nas a zaden z nich sie nie zastanowi nawet przez
            sekunde jakie sa podloza naszego zachowania nas kierowcow niekiedy wobec
            nich.Powiem krotko za nami ciagni esie od czasu PRL-u legenda ze budzetopwka
            zarabia krocie caly czas a to przeciez bzdura.
          • Gość: samolenko Re: DO zxc IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.11.05, 16:35
            Fakt, iz ktos ma wyzsze wyksztalcenie mie musi sie przekladac na wyzsza pensje.
            Weryfikuje to rynek. W Niemczech poczatkujacy kierowca autobusu zarabia 12,73€
            plus dodatki. Nauczyciele tez zarabiaja duzo. U nas narazie strajki sie
            skonczyly, wielu drzy o prace. Partie i rzad sie sami wyzywia, miast poprawic
            place. Naz krajan Balcerowicz po uzdrowieniu zlotówki przejal sie swoja rola i
            innym nie da podskoczyc. Balcerowicz musi odejsc!
        • Gość: alicja Re: DO zxc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 14:42
          Ej, nikt nie twierdzi, że kierowcy zarabiają za dużo. W innych zawodach też nie
          jest łatwo i tam zarobki też powinny być zupełnie inne. Chyba nie załapałeś
          sedna wypowiedzi.
          • Gość: Zenobiusz Re: DO zxc IP: *.petrus.com.pl 10.11.05, 15:28
            Powinny zmienić się zarobki,powinna zmienić się kultura pracy w
            autobusach-widziałem już kilka razy jak w porannym autobusie kierowca jadąc pali
            papierosa.
        • Gość: mochris Re: DO zxc IP: *.petrus.com.pl 10.11.05, 20:47
          To po Ch... tam siedzisz. idź na nauczyciela. W końcu jest wolnośc. No chyba ,że
          Cię nie przyjmą.
          • Gość: . Re: DO zxc IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.05, 21:56
            już nie siedzę:)a za 2 lata bede nauczycielem-walne magisterskie uzupełniajace-
            a że po rosyjsku i białorusku mówie jak po polsku to bedzie formalność.p.s czy
            w T-niu na umk są uzupełniajace na filologii??Ja konczyłem w moskwie,a tu musze
            zrobic 2 lata uzupełniajacych zeby wszystko tu grało.
      • Gość: jacor Re: Ucieczka kierowców MZK IP: 158.75.211.* 11.11.05, 10:09
        Obrażasz kierowców, a niby jesteś taka wykształcona. O co tobie chodzi?
        Myślisz,że każdy z nas to debil i nieuk. To się mylisz bo wiele osób z załogi
        ma srednie , a kilku nawet wyższe wykształcenie. Ale nie o to chodzi. Jeśli
        wszyscy myślą,że w MZK jest tak dobrze i tak dobrze zarabiamy to niech się z
        nami zamienią.Śmiem twierdzić,że nasz praca jest dużo odpowiedzialniejsza od
        pracy lekarza! Jak lekarz się pomyli to w najgorszym wypadku umrze człowiek,
        ale jak pomyli się kierowca np w godzinach szczytu, na moście to zą starch
        pomyśleć cio się może stać. Ktoś kto w ogóle jexdxi samochodem może wreszcie
        zda sobie sprawę jak to ciężka i nużąca praca. Prosty przykład - zwykły
        kierowca jedzie przez most w godzinach szczytu jeden i ma dosyć na cały dzień,
        raz a my 4-5 razy i do tego komentarze wiecznie niezadowolonych pasażerów ,więc
        droga nauczycielko pomyśl zanim zaczniesz porównywać. My nie mamy w
        przeciwieństwie do nauczycieli, wakacji, wszystkich wolnych sobót, wszystkich
        świat w domu, i góra 18 godzi tygodniowo, my pracujemy średnio 100 godzin w
        miesiącu więcej od nauczycieli!!! Wy macie tych godzin miesięcznie ok 80 , a my
        ok 180 więc co ty chcesz porównywać? Najlepiej nic nie robić i brać pieniądze.
        Nie mówię że wasza praca jest łatwa czy lekka, ale zanim kogoś obrazisz dobrze
        sie zastanów, gdyby nie my to byście musieki z buta do pracy chodzić. I to na
        tyle pozdawiam mądrych ludzi na tym forum.
      • Gość: V Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.man.poznan.pl 14.11.05, 14:12
        > Mogłam zastać kierowcą MZK -
        > miałabym przynajmniej dużo dłuższy staż pracy, bo przecież nie musiałabym
        > tyle czasu poświęcić na przygotowanie do zawodu.

Swietnie powiedziane. Moglas. Nikt Cie nie zmuszal do takiego a nie innego
        zawodu. To teraz nie jecz. Co za maniera narzekania na swoje dzialania. Wszyscy
        sa winni tylko nie Ty, prawda?
    • Gość: ,. Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.05, 15:38
      > Tej pani dyrektor już dziękujemy. Rzeczywiście powinno się coś w MZK zmienić,
      > bo nie będzie komu nowymi autobusami jeżdzić.

Żeby nie ta Pani dyrektor, to by nowych autobusów nie było.
      A niektorym kierowcom juz wyszła bokiem Anglia, wracają i na kolanach idą do MZK
      prosić o ponowne zatrudnienie.
      • Gość: kirowca Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 04:04
        Ludzie warczycie na siebie jak psy przecież to nie kierowca jest winien, że
        nauczyciel musi podnosić cały czas swoje kwalifikacje, bo za każdy awans
        dostanie 100 lub 200 złotych więcej do pensji a nauczyciel, że kierowca musi
        przyjść do pracy dużo szybciej, aby móc wyjechać na czas i nikt mu za to nie
        zapłaci, ale gdy się smużni 2 minuty to już mu się pisze spużnieni, bo wtedy mu
        można skubnąć premię. Wykształcenie mam, jakie mam, ale wystarczy mi ono abym
        mógł wykonywać swój zawód dobrze i bezpiecznie, bo bardziej potrzebna mi jest
        sprawność psychofizyczna ( a nie magisterka), którą za wszelką cenę stara mi
        się zaniżyć dyrekcja wymyślają, co raz to nowe absurdalne nakazy próbując się
        zemścić za to, że ludzie dopominają się godnej zapłaty a nie systematycznego
        obcinania dochodów mówiąc o tym głośno. Na dzień dzisiejszy czy to jest
        kierowca, nauczyciel lub jak kolwiek inny wykonywany zawód zawsze będzie
        narzekał jeśli mu nie starcza aby utrzymać rodzinę.
        Wyjazd za granicę aby mieć na chleb – NIE ja tu pracuję i chcę za to mieć
        godne WYNAGRODZENIE a nie być lekceważonym , poniżanym i zastraszanym przez
        pracodawcę co bardzo skutecznie robi. Walczmy razem o swoje a nie przeciwko
        sobie, bo w ten sposób tylko się sami pogrążamy w biedzie. Jeszcze jedna ważna
        rzecz więcej szacunku dla innych zawodów bo jeden bez drugiego nic nie znaczy i
        jest bez użyteczny .
        • Gość: samolenko Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.11.05, 14:49
          ma Pan racje... wogóle, to nalezaloby okazywac sobie przedewszyskim szacunek!
          Jak mozna przeciwstawiac sobie zawody i ponizac sie wzajemnie. Kazdy ciezko
          pracuje, malo naogol zarabia a sprawozdanie, jak slyszelismy w aktualnej
          Ewangelii, nie tu bedzie nam zdawac. Wszystko jest wzgledne, wyzsze
          wyksztalcenie wcale nie swiadczy ani o wysokim morale, ani tez o wysokich
          zarobkach. Masz dobre serce, to zycz innym sukcesów. Chcesz miec sukcesy to
          miej dobre serce. Natomiast wzajemne ponizanie oddaje przysluge tym co na
          górze. Nie dielmy sie sami, by oni mogli sami smiac sie i rzadzic.
    • Gość: maria Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 10.11.05, 18:19
      Dlaczego wszyscy swoje zarobki porównują z zarobkami nauczycieli. Czy nie ma
      innych zawodów.Panowie z MZK pokończcie studia i zatrudnijcie się w szkole.
      Najpierw wydacie sporo kasy na studia, a potem zatrudnicie się za 800 zł, ale
      będziecie mieć tyle wolnego. Tylko będziecie musieli ciągle ten wolny czas
      przeznaczać na dokształcanie, bo bez tego długo nie utrzymacie się w tym
      zawodzie.
      • Gość: corten Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.torun.mm.pl 10.11.05, 18:48
        moim zdaniem problemem nie jest sama ucieczka kierowcow - kazdy ma prawo
        zmienic prace na lepiej platna - ale sposob zarzadzania firma..mniej kierowcow -
        zmniejszamy ilosc kurow i po klopocie, sa tramwaje. a jak ja mam dojechac z
        gagarina na grudziadzka tramwajem??? powie mi ktos. to po pierwsze..a co do
        braku podwyzek cen biletow itp..coz jesli pani dyrektor jezdzi sobie za nasze
        pieniadze do getyngi (zeszly rok?) na tydzien sprawdzac jak tam kanary
        kontroluja bilety - wybaczcie ale to juz maly skandal. poza tym, to moje zdanie
        i zaraz podniesie sie szum, moze i bilety moglyby byc i ciut drozsze (ale nie
        musza! problem w zarzadzaniu - zaznaczam) ale: autobusy niech sie nie spozniaja
        (na trasie z petli na okreznej do przystanku pod aula zdazaja sie i 5minutowe
        poslizgi. i nie tlumacza tego korki), niech kierowcy nie woza nas jak worki
        ziemniakow, a kanary niech nie scigaja 8 letnich dzieciakow za brak
        legitymacji!!!
        a co do pozostalych (nauczyciele) - kazdy ma wolnosc wyboru, fakt ze nie
        zarabiaja moze i za wiele, ale wydaje mi sie ze cala budzetowka cienko
        przedzie, do tego sa pewne bonusy (wakacje). no i cala sytuacja nie powstala
        wczoraj tylko malo w szkolach sie zarabia od wielu lat. wiec jesli ktos sie
        decyduje na nauczanie dla kasy...mowie wolnosc wyboru.
        a na umk naprawde niezle zarabiaja. mam kolege - doktorant, 1700 na reke, 300
        za hotel, zero odpowiedzialnosci i wiedza jedne zajecia ze studentami do
        przodu..i co? no i pewnie trzeba bylo zostac na uczelni nie? ale kto by
        pracowal jak wokol byloby tylu "naukowcow"
        pozdro dla wszystkich narzekajacych
    • Gość: e Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.petrus.com.pl 10.11.05, 18:59
      W październiku pojawił się nowy pomysł na rozwiązanie problemu: aby odciążyć linie autobusowe i tym samym zmniejszyć ilość kursów, szefowie MZK chcą namówić torunian do częstszego korzystania z tramwajów obniżając na nie ceny biletów.

Czyli trzeba zwiększyć ilość wagoników,a mamy ich za tyle w Toruniu?
    • Gość: j88 Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 19:31
      prawda jest taka, że to wina p.Zawal, która od zawsze próbowała rządzić MZK,
      pracownicy byli zastraszani, nie "wychylali się" żeby nie stracić pracy;
      podejrzewam, że można by o "działaniach" tej pani książkę napisać; dostawała
      dotacje od miasta a potem je zwracała - a popsute autobusy stały bo nie chciała
      ich naprawiać
    • Gość: mad Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 21:11
      Do asystenta UMK – widzisz kolego z pracy kierowców mzk maja korzyści wszyscy
      pasażerowie mzk – czyli kilkadziesiąt tysięcy ludzi. Z Twojej korzyści ma
      jedynie grupa studentów – maks. 300-500 osób. Poza tym Twojej pracy nikt nie
      kontroluje. Tzn. nikt nie będzie kontrolował jak zostaniesz pracownikiem na
      umowę o prace. Tacy na UMK mogą pracować cale życie, nie dając w zmian nic
      wartościowego.
      Ps. Prywatyzacja uczelni państwowych + wojsko zawodowe + niż demograficzny =
      asystent umk jedzie do UK czyścić przystanki autobusowe.
    • anubis4 Re: Ucieczka kierowców MZK 10.11.05, 21:38
      Ci wszsycy co tu pisza a przynajmniej wiekszosc z nich to głaby nie kumate w
      problemach kierowcow umieją tylko nas na kazdym kroku podpier......ac
      telefonicznie i wyzywac na nas a zaden z nich sie nie zastanowi nawet przez
      sekunde jakie sa podloza naszego zachowania nas kierowcow niekiedy wobec
      nich.Powiem krotko za nami ciagni esie od czasu PRL-u legenda ze budzetopwka
      zarabia krocie caly czas a to przeciez bzdura.
      • jakub_lauder Re: Ucieczka kierowców MZK 10.11.05, 21:58
        Ciekawe ile set tysiecy zlotych miasto bedzie doplacac do SKM-u gdy ta ruszy....
        • Gość: ktoś Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 22:48
          Maria Zawal, dyrektor MZK, nie chciała rozmawiać o kłopotach w firmie. Jej
          rzecznik Wojciech Olszewski nie jest zorientowany w sprawie. Na wszystkie
          pytania, m.in. "kiedy ostatnio kierowcy dostali podwyżkę", odpowiada zawsze tak
          samo: - Nie wiem, nie potrafię tego powiedzieć.
          Wybaczcie ale tego nie moge zrozumieć, przecież p M.Z.nie jest dyrektorem
          prywatnej firmy i ma obowiązek udzielić informacji.A pan rzecznik to jakaś
          pomyłka on powinien być najlepiej poinformowany
          • Gość: j33 Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 22:56
            Właśnie tak funkcjonuje ta firma nikt nic nie wie a pan prezydent jest
            zadowolony .Moge zapewnić pana prezydenta że jeśli się nic nie zmieni w
            podejściu do pracowników MZK to straci około 2-tyś potencjalnych wyborców to
            jest 800-pracowników + ich rodziny
    • Gość: Jurek Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.ipt.aol.com 10.11.05, 22:51
      To ja uciekinier do Anglii. Pracy jest dla wszystkich tylko czasami można
      trafić na nieuczciwego pracodawcę. Ale przyjechać warto. Ja jestem zadowolony
      że wyrwałem się ze szponów tego "bazyliszka". Pozdrawiam wszystich kierowców z
      MZK a jak nie wiecie co zrobć to zapytajcie TYCH CO PAMIĘTAJĄ jak zaczynała się
      kariera tej i poprzedniej dyrekcji przed ponad 11 laty.
      • Gość: xxx Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 22:57
        Zamiejscowy to TY
        • jakub_lauder Re: Ucieczka kierowców MZK 10.11.05, 22:59
          > To ja uciekinier do Anglii.

Nie bylo problemow z przestawieniem sie na inne zasady ruchu? A moze metro
          prowadzisz :-)
        • Gość: J Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.ipt.aol.com 10.11.05, 23:00
          TAK
          • Gość: j Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.ipt.aol.com 10.11.05, 23:03
    • Gość: SPOKOJNIE !!!! Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.05, 23:28
      Nie rozumiem po co ten lament, nauczycieli, kierowców i wszystkich innych.
      Każdy dostaje tyle na ile go cenią. Jak zabranie chętnych do siadania za
      kólkiem w MZK to podniosą pensje. 1300 zł to jest oczywiście przeciętnie ale
      nie czarujmy się, są tacy w Toruniu co na 3 zmiany chodzą i dostają 800.
      Kierowcami zostają ci którzy lubia życie za kółkiem spędzać, a nauczycielami ci
      którzy lubia prace z dziećmi i młodzieżą. Wiec prosze nie pisac o męczącej
      jeździe po mieście bo to tak jak by ktoś chciał zostać górnikiem, ale jak go
      windą na dół zwieźli to sie oburzył ze nie wiedział ze będzie pod ziemią kopał.
      Jest rzeczą normalną iz kierowca autobusu zostanie kiedyś kierowcą tira, i
      pewnie zdarzy się iz kierowca tira będzie kiedys w MZK pomykał. Nauczycielka
      moze kiedyś uczyć w szkole prywatnej lub też w kilku szkołach na raz i podnieść
      swoje zarobiki. Wszystko zależy od tego jak się komu w życiu układa i czego i
      dla czego jest się w stanie wyrzec innych rzeczy w życiu. Każda praca ma swoje
      dobre i złe strony. Śmieszą mnie narzekania o brudnych rękach kierowcy i
      lamenty Pani nauczycielki że ona się długo uczyła. Ktoś napisał że jak się ma
      wykształcenie to powinno sie zarabiać więcej. Bzdura, rynek Ci powie ile
      będziesz zarabiać. Skręca mnie jak ktoś takie rzeczy pisze, o twojej cenie
      decyduje jaki jest popyt i jaka jest podaż na umiejętności które posiadasz.
      Długość twoich studiów nie ma tu nic do rzeczy. Będą czasy kiedy praca rąk
      będzie opłacana znacznie lepiej niz klepanie w klawiaturkę. popyt i podaż nic
      więcej.
      Cała sprawa sztucznie rozdmuchana bo ktoś z Gazety ma kolege w MZK. Zmiana
      pracy to normalna kolej rzeczy. Panowie mają lepsze oferty wiec sobie z MZK
      pójdą a na ich miejsce przyjdą inni którzy takich ofert nie mają .
      Tanie bilety w Toruniu ? wolne żarty ..... Moze gdyby wprowadzili system
      czasowy to tak ... ale przy takiej formule to jak ktoś ma przesiadkę
      atrakcyjność tych cen jest bardzo wątpliwa.
      Zarządzanie MZK to może być ciekawy wątek, niestety atykuł tylko sensacyjnie o
      kierowcach traktuje i nic poza tym ... kolejny nadmuchany balonik ....
    • Gość: Olga o. Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 10.11.05, 23:30
      Chyba się przekwalifikuje i zostanę kierowca autobusu! Jestem lekarzem z 14-
      letnim stażem pracy i zarabiam na pełnym etecie w przychodni na rękę o 300 zł
      mniej niż kierowcy w MZK. I co Wy na to?
      • Gość: ojre Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.tvk.torun.pl 10.11.05, 23:45
        Serdecznie witamy 2 Panią Kierowcę w naszych szeregach
      • Gość: janek Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 23:48
        P. Olga mam rispekt do Pani i Pani kolegów z pracy. Podziwiam Państwa ze takie
        pieniądze pracujecie. Trzeba tylko wiedzieć ze winą jest system...(...) Dodam
        tylko że najlepszy klientami dla każdego biznesmena są firmy farmaceutyczne...(...)
      • Gość: jacor do Olgi Re: Ucieczka kierowców MZK IP: 158.75.211.* 11.11.05, 10:24
        Jasne i jeżdżę dobrym samochodem do pracy i mieszkam w ładnym własnym domku w
        Kaszczorku i wszystko to mam z uczciwej pracy na etacie w przychodni. Zbyt
        długo pracowałem w waszym środowisku, żeby nie wiedzieć na ilu etatach
        pracujecie! A jest to bardzo prost: jeden etat w przychodni nr1, a drugi gdzieś
        w przychodni zakładowej i w czasie pracy w przychodni nr1 obskakuje sie etacik
        w przychodni zakładowej, a nam głupim pacjentoim wmawia się że lekarz jesst na
        wizytach domowych i to tyle o lekarzach, ciekawe że za 1000 Pln mają samochody
        domy i zagraniczne wczasy.
        • Gość: samolenko 10 groszy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.11.05, 11:19
          mozeby podniesc cene biletu o 10 groszy i caly przyrost przeznaczyc na
          püodwyzki dla kierowców, bo jesli doswiadczeni beda odchodzic bedzie duza
          rotacja. Nie jest to dobre, ani z punktu widzenia kierowców, ani firmy oraz
          klientów firmy. Nie na premie dla naczalstwa.
    • Gość: janboguslaw Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 11.11.05, 18:10
      Jeżeli p. Zawal ma choć trochę honoru i odwagi, to niech jasno odpowie na
      pytania do niej skierowane! Przecież nawet dla laika (niezorientowanego)
      wszystko jest jasne: obowiązują "układy" i pewne zobowiązania. Niech nie myli
      przynależność partyjna, bo to nie ona decyduje o tzw. "ustawieniu".
      Mam do p. Zawal pytanie: kiedy Pani otrzymała podwyżkę wynagrodzenia? Czy stać
      Panią na taką szczerość?
      Czy "pomoc" małżonka wynikająca z jego pozycji w "mieście" miała wpływ na awans?
      Swoją drogą "demokracja" jednym uderzyła do głowy, innym "poszła" w pięty.
      Czy na tym polega poszanowanie człowieka i etos chrześcijański, tak popularny
      wśród dzisiejszych włodarzy. Swoją drogą kto dzisiaj pamięta o co walczyliśmy
      przed 1989 rokiem. Ale jak to w życiu już jest: jedni pracują, cierpią, a inni
      spijają śmietanę.
      Czyli jaki z tego "morał"?
      Idzie nowe = z zachodu (powtórka z historii?). Dla niewtajemniczonych: początek
      XX wieku = m.in. Republika Bawarska".
      Czy emigranci we Francji to nie jest coś do przemyślenia?
      Przecież to nie wojna religijna muzułmanów, jak chcą niektórzy dziennikarze
      ("pismaki pożal się Boże").
      Resztę dopowiedzcie sobie sami, bo szkoda słów ...
    • Gość: stefek Re: Ucieczka kierowców MZK IP: 83.238.144.* 12.11.05, 13:56
      Po pierwsze artykuł jest bardzo tendencyjny i widać w nim niechęć do Wyborczej
      do MZK.
      Po drugie 1300 zł. to dostaje kierowca z krótkim starzem, pan który się
      wypowiada i twierdzi że od 5 lat pracuje w MZK, napewno dostaje na reke nie
      mniej niz 1500. A 1500 zł. na Polskie warunki (netto) to chyba nie mało? Jak się
      szło za kierowce, to wiadomo było że nie bedzie sie zarabiac 4000, zarobki w
      innych miastach kraju, w kom. miejsk. są na podobnym poziomie, jedynie kierowcy
      przegubowych aut dostają troche więcej.
      Po trzecie, gdyby firma była źle zarządzana, to MZK Toruń nie miałoby taboru,
      który się plasuje w ścisłej czołówce jeżeli chodzi o wiek autobusów w Polsce.
      Tabor jest rok w rok wymieniany, co jest ewnementem w skali kraju, na taką
      polityke stać jeszcze tylko Kraków, Poznań, Gdynie, Wrocław, tyle że z tego
      grona MZK Toruń dostaje najniższą dotacje z Urzedu Miasta.
      Po czwarte, mam kilgu kolegów za kieroców w MZK i gdy sie zapytalem o to czy te
      rewelacje (z tego artykulu) to prawda, żaden nie słyszał nic o tym, owszem
      kilkunastu kierowców wyjechało do Angli, ale napewno nie brakuje kierowców w
      kraju, stale napływają CV chętnych do pracy kierowców i jeżeli jest potrzeba to
      są zatrudniani, przy czym liczba chetnych przewyzsza i to mocno liczbe wolnych
      stanowisk.
      Po piąte, pomysl z tanszym biletem na tramwaj, to sie chyba komuś przyśnił...
      • Gość: jacor do stefka Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.wlan.pl 12.11.05, 17:16
        Po pierwsze to ty jesteś tendencyjny i nie zabieraj głosu jeśli nie masz
        pojęcia jka wygląda praca w MZK!!! Po drgigie jesteś pajac i nie umiesz
        liczyć!!!Jeśli ma się 8 plnów na godzinę to przy 200 godzinach wychodzi 1600
        minus podatki inne duperele, nigdy nie wyjdzie ci 1500,a mieśiąc srednio ma 160
        godzin czyli o 40 mniej!!! Ja pracuję tu 12 lat i 1500 nie pamietam kiedy
        widziałem. Do tego stres i nerwy. Po trzecie o jakim ty mówisz taborze, co to
        znaczy rok w rok wymieniany, kto ci takich bajek nawciskałco rok autobusy są w
        gorszym stanie a nowych kupuje się coraz mniej 5 do 10(to już jest super)
        rocznie. A kolegów masz pewno na stanowiskach kierowniczych bo nie wiedzą co
        mówią. Co do tych chętnych to też nie czaruj bo skad biorą się nadgodziny?
        ludzie przyjmowani są tylko na czas określony i na pół etatu co oznacza pełną
        dyspozycyjność i gotowość do pracy na każdy telefon. z jednym co masz racje to
        rzeczywiście stale są zatrudniani nowi kierowcy bo starych albo zakład zwalnia
        albo sami się zwalniają. ale ci nowi też często sami rezygnują bo na pół etatu
        zarobek jest śmieszny a przywiązani są do pracy gorzej jakby pracowali na cały
        etat stale muszą być gotowi by stawić się na każdy telefon do pracy,
        praktycznie praca bez grafiku, zero życia prywatnego i jakoś tych chętnych
        coraz mniej. Więc nie wypisuj pierdoł na forum i nie siej zamętu.
        • Gość: stefek Re: Ucieczka kierowców MZK IP: 83.238.144.* 12.11.05, 17:46
          Ty sie tak nie podniecaj, bo raczej nie pracujesz w MZK, tylko właśnie siejesz
          zamęt. Zatrudnij się w Łodzi albo w Warszawie za kieorwce, dopiero zobaczysz co
          to stres i nerwy, dostaniesz starego Ikarusa i będziesz zapiperzał, a tam nie ma
          jak w Toruniu że jak się spóźnisz wg rj. to jest OK, jak cie z ZTM sprawdzą i
          bedziesz miał powyzej 3 min. to mozesz pomazyc o premii, jak strącisz na myjni
          lusterko, to za nie zapłacisz. Każdy by chciał z dupą siedzieć i zarabiać kase,
          ale tak nie ma, każdy pracuje i nikt sobie nie krzywduje, tylko że tacy jak ty,
          wiedząć że kierowców jest dużo, firma państwowa, to się zgadają pójdą do gazety
          głupot naklepią i myślą że będzie fajnie, jak byś zasuwał u prywaciarza to by ci
          takie coś przez łeb nie przeszło.

> a nowych kupuje się coraz mniej 5 do 10(to już jest super)

Oczywiści że jest super, bo żeby u nas tabor sie nie starzał, trzeba kupowac
          średnio 10 autobusów na rok, w tym roku kupiono 8 i jeszcze do końca dojdą 4, co
          da nam 12, czyli wiecej niż zalada plan, do tego kilkanaście napraw głównych,
          które kosztują około 60% wartości nowego autobusu. Ty sobie pojedź do Lublina,
          Białegostoku czy Kielc, gdzie nowego autobusu od 5 lat nie widzieli.
          A to że sie pracuje w święta, weekendy - taka pracy, za to po takim świecie masz
          2 dni wolne w tygodniu roboczym, więc sobie nie krzywduj.
          Na początek są zatrudniani na 0,5 etatu, jak się sprawdzą i dostaną swój wóz to
          z reguly są przyjmowani na caly etat.

> stale muszą być gotowi by stawić się na każdy telefon do pracy,
          > praktycznie praca bez grafiku, zero życia prywatnego i jakoś tych chętnych
          > coraz mniej.

Jestes człowieku żałosny, ty masz przyjemność z okłamywania ludzi? Jaka praca
          bez grafiku?? Mój znajomy kierowca, może mi tydzień na przód powiedzieć na
          jakiej linii bedzie jeździł, na której zmianie. Zawsze jest zaplanowana rezerwa,
          więc jak sie autobus jakis zepsuje, to rezerwa wyjeżdża, inną kwestią są za
          tramwaje, ale to też z reguły informuje sie kierowcow kiedy bedzie taka potrzeba.
          • Gość: zorientowany Re: Ucieczka kierowców MZK-do stefka IP: *.tvk.torun.pl 12.11.05, 23:49
            Po pierwsze chłopie ,to się nie podniecaj, i nie obrażaj bo Jacor jeżdzi w
            Toruniu nie od dzisiaj, a za swoje poglądy w ostatnich dniach otrzymał od tak
            przez Ciebie chołubionej dyrekcji wypowiedzenie.
            Po drugie , jaka rezerwa ma wyjechać jak planowany jest 1 kierowca na 100
            linii,mniej emocji, jeśli nie znasz naszych warunków pracy, a my nieznamy
            Twoich .
            Po trzecie za opóźnienia na linii mamy w plecy tak jak i Ty,
            Po czwarte jazda bez grafiku, ponieważ Pan dyspozytor, lub Planista potrafi
            przedzwonić o 7 rano że masz przyjść z wolnego do pracy,
            Po piąte , jeśli masz (jak twierdzisz) możliwość to spytaj swego informatora
            jakie są CODZIENNIE opóźnienia w Toruniu na liniach 10, 11, 12, 13 ,14, 22,
            23,24,25,27,29,36,i dlaczego.
            Pozdrawiam
            • Gość: stefek Re: Ucieczka kierowców MZK-do stefka IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.05, 00:21
              Po pierwsze to zobacz sobie kto kogo obraża, cytuję "Po drgigie jesteś pajac i
              nie umiesz liczyć!" koniec cytatu.
              Oficjalnie oczywiście że macie w plecy, a tak naprawde to jaka to kontrola jak
              na cały toruń jest jeden nadzór ruchu, wiesz co zrobili w Bydgoszczy żeby
              sprawdzać punktualnośc tramwajarzą? Czujniki w sieci!
              A za opóźnienia na liniach przez most spowodowanych korkami nie dostajecie po
              tyłku, więc nie lamentuj, w wawie to jak jest korek keirowcy sami zmieniają
              przebieg trasy żeby ZTM ich nie ścignął.
              A to że czasami trzeba przyjść do roboty za zmiennika czy w naglych wypadkach to
              nic nowego i nie tylko w MZK, ale to nie jest nagminne, ani nie jest normą!
          • Gość: jacor do stefka Re: Ucieczka kierowców MZK IP: 158.75.211.* 13.11.05, 16:12
            ty nie jesteś pajac ty jesteś idiota, albo pracujesz w MZK i palisz głupa albo
            masz nie doinformowanych kolesi!!!Jeżeli osoba pracujaca na pól etatu
            (specjalnie dla ciebie mondralo tłumaczę-inaczej jak na pól etatu nowych
            kierowców się nie przyjmuje) ma grafik i wie jak będzie pracowała przz cały
            miesiąć to ja jestem święty. I nie zarzucaj mi łachudro kłamstwa na publicznym
            forum, bo niestety ja tu tyram nasćie lat a ty g...no wiesz na temat naszej
            pracy i warunków w jakich pracujemy, naczytałeś sie za dużo bajek o MZK w całej
            polsce i terza rżniesz rzecznika prasowego. co do wolnego to też nie jesteś
            najbystrzejszy bo np. w wigilię rodzinka zasiada do stołu do kolacji a ja na
            popołudniu do pracy i co z tego matole że w tygodniu mam wolne to niby mamy
            sobie o dwa trzy dni wigilię przesunąć. w lato idą sobie ludzie z rodzinami na
            spacer, a ty do roboty , w tygodniu rodzinakdo pracy czy szkoły a ty masz wolne
            fajno nie? więć naprawdę nie pisz więcej i nie siej zamętu, bo wprowadzasz
            niezdrowż atmosferę. A tak podsumowująć to bardzo mocno smierdzisz mi osobą
            podstawioną przez naszą dyrekcję. tyle danych i wiadomośąci u ciebie i nie na
            kożyśc kierowców tylko wynosisz pod niebiosa dyrekcję zawwstanawiające nie
            zauważyliście Państwo?
            • Gość: stefek Re: Ucieczka kierowców MZK IP: 83.238.146.* 14.11.05, 16:39
              Nie będę rozmawiał z kimś o tak niskiej kulturze, dla takich jak ty to kopanie
              rowów będzie najlepsze.
              • Gość: jacor do stefka Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.wlan.pl 14.11.05, 17:04
                To ty nie masz kultury, zarzucasz mi na publicznym forum kłamstwo a podpierasz
                sie tym co ci koledzy mówią , skąd wiesz,że to oni nie kłamią? Kończ ę już
                dyskusje na tym forum na ciebie można pluć a i tak spłynie. Skoro nie jesteś z
                Torunia to po co zajmuszesz głos w nie swoich sprawach, pilnuj swego nosa i nie
                mąć innym w głowach.
    • Gość: Jerzy do Stefka Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.ipt.aol.com 12.11.05, 23:53
      zapieprzać to nie problem.Ale ty zapieprzasz za stawkę którą nie zaakceptuję i
      jeszcze jesteś zadowolony.GRATULACJE!
      Nie agituj tak za p.Zawal bo premię i tak weźmnie sobie.
      a tobie trzeba będzie wycinać NERWY
      • Gość: stefek Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.05, 00:22
        > zapieprzać to nie problem.Ale ty zapieprzasz za stawkę którą nie zaakceptuję i
        > jeszcze jesteś zadowolony.GRATULACJE!
        > Nie agituj tak za p.Zawal bo premię i tak weźmnie sobie.
        > a tobie trzeba będzie wycinać NERWY

A tobie o co chodzi?
        I jeszcze jedna kwestia, nie pracuję w MZK.
        • Gość: antystefek Re: Ucieczka kierowców MZK IP: 158.75.35.* 14.11.05, 12:49
          Coś mącisz kolego stefek, nasłanyś ty chyba przez Zawalową, a dla niepoznaki
          trochę po niej pojechałeś. Faktem jest, że w MZK Toruń stosuje się
          faszystowskie metody zastraszania. Koń bierze na siebie decyzje Zawalki, i każe
          kierownikom robić to samo z jego decyzjami-prymitywy na całego. Wszystko to
          odbywa się w atmosferze zastraszania (jak się niepodoba to się zwolnij),
          przyjmuje się na nowo złapanych na alkocholu (holwek, piątek, mulek)robiąc z
          nich kapusiów Zaleski kończ z tym waść.................
          • Gość: stefek Re: Ucieczka kierowców MZK IP: 83.238.146.* 14.11.05, 16:42
            No niestety nie trafiłeś, obecnie pracuje w innym miescie, w Toruniu bywam w
            weekendy. Tylko śmieszy mnie to jak kłamiecie i robicie z siebie wielkie ofiary,
            bo się skończyły dobre czasy kiedy to kierowca potrafił odmówić wyjazdu na
            linie, bo miał zepsuty siłownik przy siedzeniu...
            • jakub_lauder Re: Ucieczka kierowców MZK 15.11.05, 07:48
              Co to jest "silownik przy siedzeniu"?
            • Gość: anty Stefek 2 Re: Ucieczka kierowców MZK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 10:59
              "Pani" Stefek punkt widzenia zależy od punktu siedzenia (i nie chodzi mi o te
              siedzenie z "siłownikiem")życzę Ci (bez złośliwości) następnych 5 lat bez
              podwyżki bo inflacji w Polsce się nie pozbędziemy .Za 5 latbędziesz miał 15%
              kasy mniej.Chyba że pani M.Z. płaci Ci tyle Ze stać Cię na taką strate.
              Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka