Dodaj do ulubionych

Piękny stadion żużlowy

26.04.06, 14:07
Zupełnie nie rozumiem nad czy myślą władze Torunia. Najwyższy czas dogadać
się z inwestorem, po co reanimować trupa!
Obserwuj wątek
    • babbik Też popieram nowy stadio w zamian za teren! 26.04.06, 14:14
      Też popieram nowy stadio w zamian za teren!
      • qq1110 Re: Też popieram nowy stadio w zamian za teren! 26.04.06, 14:42
        Sesja rady miasat zadecyduje o tym okolo 15 maja.
        • sdb Re: Też popieram nowy stadio w zamian za teren! 26.04.06, 15:07
          nie sesja o tym decyduje tylko rada
          • qq1110 Re: Też popieram nowy stadio w zamian za teren! 26.04.06, 15:11
            esdebku kochanieńki, czemu tak sie czepiasz?
            Przeciez napisałam: sesja RADY MIASTA. Rada decyduje mna sesji, czyż nie?

Idzie wiosna. Jest fajna pogoda, dziewczyny usmiechają sie.
            Rozchmurz się i więcej optymizmu wlej w swój głos.
            Nie mozna tak się zamartwiać i siedziec w domu.
            Ludzie sie wypogadzają na wiosnę.
            Dużo radości, uśmiechu i optymizmu zyczę :o)
            • b3ut Re: Też popieram nowy stadio w zamian za teren! 26.04.06, 15:21
              brawo!
              • qq1110 Re: Też popieram nowy stadio w zamian za teren! 26.04.06, 15:25
                Tak tylko sobie napisałam, choć Maciej Zębaty też jest czasem śmieszny w swoich
                czarnycjh humorach :o)
            • sdb Re: Też popieram nowy stadio w zamian za teren! 27.04.06, 09:21
              o niedbałe wyrazanie sie zawsze bede sie czepial bo nie jest mi obojetne
              kaleczenie i zubazanie naszego jezyka. zreszta w tym wypadku wytknalem ci blad
              logiczny.
              • nautile Re: Też popieram nowy stadio w zamian za teren! 27.04.06, 09:24
                wolisz:
                sdb = strasznie dokuczliwy bumelant
                czy:
                sdb = stary dziad brącha

?
    • qq1110 Utrzymaja sie tam oba hipermarkety 26.04.06, 15:28
      Utrzymaja sie tam oba hipermarkety - i na terenie Polchemu i APatora. To wylot
      na Bydgodszcz, poczatek dwumiasta, zabudowane juz Przysiek-Rozgarty-Górsk.
      • mx3000 Re: Utrzymaja sie tam oba hipermarkety 26.04.06, 15:47
        Chodzi o kasę z dzierżawy – jeden market i „galeria” w okolicy i dzierżawca może
        chcieć więcej a tak ceny za dzierżawę będą niższe bo bedzie wiecej powierz.
        handlowej na wylocie na byd.
        • qq1110 Re: Utrzymaja sie tam oba hipermarkety 26.04.06, 15:51
          wiec warto! A i nowy stadio piechota nie chodzi.
    • mx3000 Re: Piękny stadion żużlowy 26.04.06, 15:45
      Ja jestem za marketem na terenie obecnego stadionu i budową nowego obiektu.
      Teren polchemu niech będzie przeznaczony pod przemysł a nie gigantyczny market.
      Ludzie muszą gdzieś pracować żeby potem mogli wydawać te pieniądze. Ps.
      współczuje właścicielom kamienic na starówce po budowie „galerii” na terenach
      wokół jordanek oraz na terenie stadionu żużlowego czynsze za dzierżawę ostro
      pójdą w dół.
    • kdesw Re: Piękny stadion żużlowy 26.04.06, 20:12
      Zachodnie tereny Torunia położone w rejonie starego stadionu,Merinotexu,dawnego
      Polchemu to łakomy kąsek,a jest co wybierać,czy nowy stadion,czy rozbudowa
      lotniska w stronę Polchemu,a może tor wyścigowy,albo na terenie Polchemu nowe
      centrum handlowe?,albo łacznie wszystkie te inwestycje,ktoż to wie jak sprawy
      się potoczą,rózne pomysły ,rózni inwestorzy,ale widać,że miasto czuje smak
      kliku pieczeni i dobrze.
      • mac_byd Re: Piękny stadion żużlowy 26.04.06, 21:35
        Przepraszam o jakim torze wyścigowym ty piszesz?
        • kdesw Re: Piękny stadion żużlowy 27.04.06, 08:29
          aaa,była jakaś konferencja prasowa,jest grupa fanów motoryzacji,która
          widziałaby w rejonie lotniska samochodowy tor wyscigowy.
    • nizinny Piękny stadion ŻULOWY 26.04.06, 22:40

Znowu ktoś ma ochotę wylondować w prokuraturze ! - bowiem :

- w jaki sposób sprawdzić wartość rynkową terenu oferowanego inwestorowi w
      zamian za wybudowanie stadionu ?
      - w jaki sposób sprawdzić cenę rynkową stadionu jaki ma być wybudowany gdy
      jedyne co o nim wiadomo to te kilka tekturek wyklejonych przez studenta
      architektury ?

Jeżeli nie znamy odpowiedzi na powyższe pytania to :

- kto odpowie na pytanie prokuratora o to czy wymiana była ekwiwalentna ?
      - a może teren jest dużo wiecej wart niż 30 mln zł, a tekturki udajace stadion
      warte są dużo mniej niż 30 mln zł ?
      - kto wsadzi różnicę do kieszeni ? - inwestor czy ...... ?

Natomiast pytanie o to czy Toruń nie mając :
      - hali widowiskowej
      - aqua parku
      - garaży pod starówką
      - itd......powinien zainwestować 30 mln w stadion żużlowy ? ----jest pytaniem
      retorycznym.
      ...acha ...zamiana gruntu na stadion nie jest darmochą jak piszą niektórzy
      pismacy tylko zakupem stadionu za cenę która jest równowartością ceny
      ewentualnej sprzedaży gruntu na którym można postawić hipermarket.

W sumie debata radnych dotyczyć będzie odpowiedzi na pytanie :

- czy zainwestujemy 30 mln zł z naszych podatków w zasponsorowanie 8 ( ośmiu )
      hałaśliwych imprez rocznie, bowiem na stadionie żużlowym mozna tylko jeździć w
      kółko na motorach? ...acha....zapomniałem jeszcze o chrzcinach Świadków Jehowy.
      - czy w przypadku eksploatacji stadionu przez 15 lat chcemy zasponsorować każde
      zawody żużlowe kwotą : 250 000 zł ( słownie: dwieście pięćdziesąt tysięcy
      złotych ) ...30 mln podzielić na 120 ( 8 zawodów rocznie razy 15 lat )= 250 tyś.

- jeżeli przez 15 lat przychodzić będzie średnio 5 tyś osób na każdy mecz to
      oznacza ,że każdy z szanownych obywateli-kibiców otrzymuje wsparcie na każdy
      mecz w wysokości 50 zł za trzy godziny obecności na stadionie...(250 000 zł
      podzielić przez 5 000 kibiców ) Może w takim razie dawać kazdemu kibicowi kwotę
      400 zł ( 8 meczy razy 50 zł )rocznie przez 15 lat w zamian za dobrowolną
      rezygnację z ogladania meczy żużlowych ....za 50 zł mozna się tak nawalić ,że
      trzymać bedzie trzy dni a nie trzy godziny....a w zamian nie bedzie problemów z
      budową stadionu i całym bajzlem związanym z żużlem.

nizinny
      • mx3000 Re: Piękny stadion ŻULOWY 26.04.06, 23:02
        Nie znam wymiarów jakie musi mieć tor żużlowy ale fajnie by było jakby zmieściło
        się w środku pełnowymiarowe boisko piłkarskie....
        • nizinny Re: Piękny stadion ŻULOWY 26.04.06, 23:21

Po to by było tak samo fajnie zamkniete jak to Pomorzanina ?
          • nautile Re: Piękny stadion żużlowy 27.04.06, 08:44
            Popieram Budowe stadionu w zamian za teren!
      • rodman110 Re: Piękny stadion ŻULOWY 27.04.06, 09:40
        8 imprez żuzlowych rocznie - skąd Ty się urwałeś że takie bzdury piszesz.
        Pamiętaj że to nie tylko liga to róznego rodzaju imprezy że o treningach już nie
        wspomnę. Pomieszkaj trochę przy stadionie to może ciutkę Ciebie oświeci.
        Pozatym poczytaj trochę o ewentualnej budowie nowego stadionu i o jego funkcjach
        jakie ma spełniać to może też przestaniesz pisać coś o jakiś tekturkach.

Ja rozumiem że można nie specjalnie lubić tej dyscypliny spotru ale nie
        upoważnia to do pisania bzdur. Czy Ty myślisz że radni są aż takimi imbecylami
        aby nie zrobić tak podstawowej rzeczy jaką jest wycena gruntów gdzie teraz stoi
        stadion a kosztem postawienia nowego stadionu ?? to że publicznie tego się nie
        mówi to nie znaczy że takiej dokumentacji nie ma. Pozatym biorąc pod uwagę Twoje
        wyliczenia ( powinieneś być raczej za budową nowego srtadionu bo jest ona tańsza
        niż modernizacja obecnego. No chyba że jesteś aż takim antyfanem sportu żużlowgo
        że najchętniej rozwiązałbyć drużynę żużlową, sprzedał teren gdzie teraz stoi
        stadion a pieniądze przeznaczył np na halę widowiskowo-sportową.
        • nizinny Re: Piękny stadion ŻULOWY 27.04.06, 21:00

Dzisiaj NIK stwierdził ,że minister Socha źle wycenił wartość akcji PKOBP S.A.
          Wycena biegłego ma tyle wspólnego z wyceną poprzez sprzedaż na przetargu ile
          wpólnego ma furman z Formanem. - to tyle w kwestii wycen.
          Bardziej ciekawy jest Twój wątek o ...treningach żużlowców jako formie
          wykorzystania stadionu. - to wyjatkowo twórcze podejście do tematu. Jeżeli masz
          ochotę twórczo rozwinąć ten wątek to ze swojej strony podrzucę Ci kilka
          pomysłów na argumenty dla uzasadnienia dobrego spożytkowania wydanych 30 mln zł
          z podatków mieszkańców gminy :
          oprócz meczów żużlowych i ...treningów na stadione można będzie :
          - zrobić kupę w kiblu
          - zjeść kiełbasę z rusztu
          - wypić piwo
          - Batorski będzie miał biuro
          - itp.

nizinny
          • rodman110 Re: Piękny stadion ŻULOWY 28.04.06, 09:21
            Czytaj że zrozumieniem i nie wciskaj mi czegoś czego nie napisałem. No ale
            postaram Ci się jeszcze raz wytłumaczyć o co mi chodzi. Pisząc o treningach
            chciałem Tobie naświetlić że stadion jest często wykorzystywany przez żużlowców
            a nie tylko jak napisałeś 8 razy w roku podczas meczy ligowych. No ale widzę że
            zabrakło Ci argumentów to wmawiasz mi że treningi traktuje jako funkcje
            dodatkowe. Więc mam do Ciebie prośbę, jeszcze raz przeczytaj moją wypowiedz to
            może zauwazysz że rozgraniczyłem tam "sprawy" czysto żużlowe od innych funkcji
            jakie ma spoełniać stadion.
            Oczywiście zdaję sobie sprawę że wielu rzeczy tam robić nie będzie można ale w
            końcu jest to stadion żuzlowy. Niemniej będzie można tam organizować np
            koncerty . Pozatym wokół stadionu mają powastać kawiarnie, bary i sklepy -
            informacja z radia gra z dzisaj z godz 8.30

Co do wyceny gruntów i pytania czy 30 mln to duzo czy mało. Wiesz, generalnie
            każdą sprzedaż gruntów czy też jak napisałeś akcji można próbować podwarzyć i
            snuć dywagacje czy za drogo czy za tanio itp itd. Najlepszym rozwiązaniem w
            takiej sytuacji jest znalezienie na rynku podobnej czy podobnych tranzakcji aby
            można dokonać porównań.
            Apator za swoje grunty pod budowę galerii wzioł 20 mln do tego developer dołyż
            11 mln na przebudowę układu komunikacyjnego. Czyli w sumie nie zagłebiając się w
            szczegóły developer zapłacił 31 mln. Tym samym uważam że 30 mln za teren po
            stadionie to rynkowa cena.

I mam prosbę jak masz jako funkcie stadionu pisać coś min. o kupach to daj sobie
            spokój z pisaniem bo takie wypowiedzi nie wiele wnoszą do dyskusji, no chyba że
            poprostu nie masz nic ciekawego do napisania i pisanie min. o gó..e jest dla
            Ciebie jedyną alternatywą.
            • nizinny Re: Piękny stadion ŻULOWY 28.04.06, 11:03

Ależ ja Ciebie bardzo dobrze rozumiem. Obecnie Twoja twórczość dotycząca
              funkcji stadionu wykreowała: możliwe koncerty i kawiarenki oraz bary ( mam
              nadzieję ,że z toaletami ) i sklepiki - w ten sposób można w nieskończoność
              mnożyć argumenty za (bez)sensownością wydania 30 duzych baniek publicznego
              grosza.
              Sport żużlowy zdycha i w końcu zdechnie. Są kraje gdzie zawody z cyklu Grand
              Prix odbywaja się z widownią na nasypach ziemnych. Nikt w to nie inwestuje i
              tak tez będzie w Polsce. Dlatego wydanie takiej kasy w biednym Toruniu
              bedzie .....wielkim skandalem i ....znajdzie sie ktoś kto odda ta sprawę do
              prokuratora, a wtedy tłumaczenia o kawiarenkach, barach i treningach nie dadzą
              nic.
              nizinny

• kolabor86 Re: Piękny stadion ŻULOWY 29.04.06, 01:10
                "Sport żużlowy zdycha i w końcu zdechnie. Są kraje gdzie zawody z cyklu Grand
                Prix odbywaja się z widownią na nasypach ziemnych. Nikt w to nie inwestuje i
                tak tez będzie w Polsce."
                modernizacje stadionów (ze względów licencyjnych dotyczące wszystkich klubów +
                gruntowna przebudowa w Czewie), niemalejąca popularnośc w ekstralidze i
                frekwencje w II lidze w Poznaniu czy Gdańsku z lekka obalają teorię, jakoby
                żużel był sportem zdychającym. Ktoś, kto tego sportu nie lubi może tak sobie
                śpiewać w kółko, że to sport niszowy, ale póki co jakoś żużel się trzyma
                wyjątkowo dobrze.

"znajdzie sie ktoś kto odda ta sprawę do prokuratora, a wtedy tłumaczenia o
                kawiarenkach, barach i treningach nie dadzą nic."
                nie da się ukryć, że ewentualne postępowanie przeciwko radnym, którzy ośmielili
                się wydać pozwolenie na budowę stadionu, byłoby bardzo ciekawe i bardzo zabawne
                zarazem

Nikt nie karze Tobie żużla uwielbiać, ale próbować likwidować coś, tylko
                dlatego, że samemu się tego nie lubi, to niestety całkowity bezsens. Centrum
                handlowe w zachodniej części miasta bedzie, czy to się komuś podoba, czy nie.
                Oczywiście można zbudować je koło Polchemu i zostawić stary stadion (który by
                funkcjonował jeszcze dłuuugo, dłuuugo, bo żużel proszę ja Ciebie upadać nie ma
                zamiaru). Jednak można też stadion zbudować nowy, z dala od osiedla. Na dodatek
                byłby to obiekt z którego Toruń mógłby być dumny i na którym zapewne zagościłby
                cykl GP. Zawsze to promocja dla miasta, choć na pewno nieporównywalnie mniejsza
                niż np. byłaby na imprezach piłkarskich.
                Dlatego wielkim skandalem nie bedzie budowa tego stadionu, tylko właśnie
                podjęcie decyzji o niewydaniu pozwolenia na postawienie tego obiektu. Cieszy
                to, że radni chcą (?) coś zrobić dla licznej rzeszy fanów czarnego sportu w
                Toruniu. Z czasem ma powstać też hala. W sumie powinienem się wtedy oflagować i
                ostro sprzeciwiać jej budowie, bo nie wiem, czy będę chodził na koszykówkę,
                a "w biednym Toruniu" przecież mamy inne potrzeby.
                Taki tok rozumowania niczemu nie służy. Ja osobiście bardzo liczę na nowy
                stadion, bo chodzę na każdy mecz Ks Toruń, ale ucieszę się też, jak radni
                zadecydują o modernizacji stadionu miejskiego, budowie hali, czy wybudowania
                pomieszczenia dla zawodników grających w bierki. I nie będę miał pretensji że z
                publicznych pieniędzy poprawia się infrastrukturę sportu, nawet za którym bym
                nie przepadał.
                pozdrawiam
                • cicely1 Re: Piękny stadion ŻULOWY 29.04.06, 13:41
                  Ano właśnie... Jakby nizinny się trochę zastanowił o czym w ogóle gada to może
                  dostrzegłby, że w całej sprawie NIE chodzi o to czy stadion żużlowy ma być czy
                  nie (bo jest i będzie). Można się jedynie zastanawiać czy budować nowy, czy
                  modernizować stary - co pochłonie podobną ilość pieniędzy jak się okazuje. Nie
                  jest przecież rozpatrywane wyburzenie stadionu i wybudowanie tam aquaparku lub
                  tym podobnych przedsięwzięć, co chyba z rozpędu urodziło się w głowie nizinnego
                  ;) Zatem pytanie - czy sprzedaż gruntów po starym stadionie w zamian za budowę
                  nowego jest rozsądna skoro do wyboru pozostaje opcja pozostawienia go na
                  miejscu, wydania (i tak dużych) pieniędzy na modernizację oraz nadal nie
                  rozwiązanego problemu hałasu w okolicznych osiedlach - jest chyba cokolwiek
                  dziwne, przynajmniej moim zdaniem. Zakładam, że centrum handlowe w tej części
                  Torunia powstanie i tak, a gdyby zapytać mieszkańców co woleliby mieć blisko
                  domów - sklepy czy hałaśliwy stadion - to co by wybrali?
                  Nie można oczywiście nie zauważyć dodatkowych korzyści dla żużla w przypadku
                  budowy nowego stadionu, a mianowicie możliwości organizacji GP, powstania miejsc
                  parkingowych co obecnie wygląda żałośnie i stanowi duży problem oraz pewnego
                  sponsora na 5 lat dla drużyny!
                  Pozdrawiam
              • rodman110 Re: Piękny stadion ŻULOWY 29.04.06, 18:13
                Wiesz Nizinny tak jak piszą Kolabor86 czy Cicely1, żużel w Toruniu był, jest i
                pewnie długo jeszcze będzie. poza tym żużel w Polsce jest popularny i to jest
                najważniejsze a nie to czy zawody gp odbywają się na torach z widownią z nasypów
                ziemnych, chociaż tutaj też Ciebie muszę oświecić bo w tym temacie też się wiele
                zmienia a to za sprawą budowania torów tylko na potrzeby gp np cardiff czy hamar
                ale to tylko tak nawiasem.

Tak jak pisałem wyżej żużel w Toruniu był jest i pewnie długo jeszcze będzie.
                Kwestia tylko na jakim torze, więc dla mnie logiczne jest, że jak pojawia się
                inwestor gotowy wybudować nowy obiekt za tańsze pieniądze niż by wyniosła
                renowacja obecnego to głupotą byłoby tego nie wykorzystać. Tym samym idąc za
                Twoim przykładem też mozna by oddać sprawę do prokuratora. Bo ktoś mając
                rozwiązanie tańsze wybrał droższe. Gdyż pragnę Tobie przypomnieć że istnieją dwa
                rozwiązania !!!!!!!! albo budowa nowego (około 28 mln !!!) albo remont starego
                (około 31 mln !!!) - WIDZISZ RÓŻNICĘ !!! a centrum handlowe tak czy siak
                powstanie czy to na terenie obecnego stadionu czy gdzieś na polchemie, myślę że
                ta łopatologia wystarczająco rozjaśnia Ci sprawę. No ale zyjemy w wolnym kraju i
                każdy może mieć swoje zdanie, byle było one poparte jakimis sensownymi
                argumentami bo z Twojej strony jak na razie poza pustym szczekaniem nic nie ma.
                No chyba że jedynym argumentem jest niechęć do sportu żużlowego ale to jest
                żaden argument.

• nizinny Re: Piękny stadion ŻULOWY 30.04.06, 15:35

No popatrz, Zaleś posuwa się tak daleko by wmówić publice ,że remont stadionu
                  będzie droższy od budowy nowego....ale to nic.
                  Problem niestety tkwi w czym innym i bez znaczenia jest to ,czy miasto wyda 30
                  baniek na remont starego czy budowę nowego stadionu. Sedno tkwi w tym czy
                  miasto powinno wydać te 30 baniek na żużel ....i tu moje rachunki są prawdziwe
                  tak jak prawdziwa jest matematyka -------miasto ma zamiar dotować ,żużel w ten
                  sposób ,że
                  - daje 250 000 zł na każdy mecz przez 15 lat
                  albo
                  - funduje rozrywkę stadionowej publice w cenie 50 zł na łebka przez 15 lat

....i to mi się nie podoba. Wiem ,że 5000 głosów kibiców to dla Zalesia może
                  stanowić ....o być albo nie być ....przy korycie przez następne 4
                  lata .....ale ....NIE ZA MOJE PIENIĄDZE.
                  Gdyby hodowcy złotych rybek stanowili taki sam elektorat to Zaleś zafundowałby
                  na AKWARIUM dla złotych rybek ....albo cokolwiek byś sobie wymyślił.
                  To się nazywa ....populizm ( u politycznie poprawnych ) ...schlebianie gustom
                  motłochu , albo po prostu -----złodziejstwo.
                  nizinny
    • nautile Popieram Budowe stadionu w zamian za teren! 27.04.06, 08:44
      Popieram Budowe stadionu w zamian za teren!
      • coolek Re: Popieram Budowe stadionu w zamian za teren! 28.04.06, 13:07
        Potrafisz troche rozbudowac swoja wypowiedz? Mozesz podac jakies argumenty,
        troszke sie rozpisac, a nie bezproduktywnie powielac jedno glupie zdanie?

• zepsuta.lodowka Re: Popieram Budowe stadionu w zamian za teren! 30.04.06, 12:51
          coolek napisał:

> Potrafisz troche rozbudowac swoja wypowiedz? Mozesz podac jakies argumenty,
          > troszke sie rozpisac, a nie bezproduktywnie powielac jedno glupie zdanie?

kretyn w czasie niedzieli i swiat jest oderwany od techniki XXI w. jak ten
          miemowlak od cycka. nerwowo przebiera nozkami i liczy godziny kiedy znowu
          bedzie mial internet, by zmowu moc podzielic sie z nami wieloma przemysleniami.
          glebokimi jak kaluze na starym miescie.
          biedny nautile jak on musi cierpiec bez internetu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka