Dodaj do ulubionych

Butelki na paragon

IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 03.03.03, 22:13
Następnym razem nie kupuj w Geancie kretynie :-)
Obserwuj wątek
    • telek_ Geant tyłem do klienta 04.03.03, 10:27
      Puste półki, kiepska oferta (swoją drogą ciekawe, jakie piwo
      opisany klient kupił, skoro ostatnio w G. piwa raczej brak - na
      półkach głównie kiepskie sikacze), lider szajs, limity sprzedaży
      pewnych artykułów (mleko, cukier, etc.), paragony w garści jesli
      oddając butelki chcemy zwrotu kaucji - po prostu żenada!
      • wamal Re: Geant tyłem do klienta 04.03.03, 10:38
        Muszę koniecznie sprawdzić treść praw konsumenckich, o ile dobrze zapamiętałem
        bezprawne jest domaganie się paragonu dla zwrotu butelek, miało wystarczać
        tylko oświadczenie, że sklep sprzedawał takowy towar. Ciekawa jest
        interpretacja, że zwrot butelek (w rozumieniu geantowym) oznacza bezpłatne (bez
        zwrotu kaucji) dostarczenie butelek. Kiedyś zrobiłem drakę z powodu
        niezgodności cen towarów na półce i przy kasie. Rezultatem było pozostawienie
        przeze mnie pełnego kosza w rękach kierowniczki zmiany, która bezradnie
        rozłożyła ręce, że ona na to nic nie poradzi (zgodnie z przepisami klient NIE
        MUSI odkładać towaru na półkę z której wziął- od tego jest obsługa sali).
        Rzeczywiście można zrezygnować z Geanta, w końcu jest "kartofel" na Bielawach,
        ledwie dychający aktualnie MiniMal, niedługo nowy przy Żółkiewskiego.
        • Gość: Wiech Re: Geant tyłem do klienta IP: 217.97.134.* 04.03.03, 11:20

Panowie, nie przesadzajcie!

obyczaj 'paragonowy' funkcjonuje w większości sklepów nie od dziś. Problem nie
          leży w samych sklepach, a w tym, że nie mają co dalej robić ze zwróconymi
          butelkami. Hurtownicy stosują zasadę 'jeden za jeden' i nie ma chętnych do
          odbierania 'nadprogramowych' ilości pochodzących ze zwrotów. Gdyby sklepy (i to
          wszystkie, a nie tylko Żenant) mogły bezproblemowo pozbywać się opakowań, nie
          sądzę, żeby robiły jakieś wstręty swoim klientom.

Jeśli chodzi o zwrot butelek w dowolnym sklepie, to sam kiedyś (krótko po
          wprowadzeniu ustawy o odpadach) 'stoczyłem' w tej materii dyskusję w toruńskim
          Championie. Problem polegał na tym, że kupiłem kilka Żywców, a chciałem zdać (w
          relacji '1 za 1') butelki od Leszka, którego tam akurat nie było. Pani po
          prostu odmówiła ich przyjęcia, tłumacząc sie brakiem własciwych skrzynek.
          Zostałem 'spuszczony po brzytwie', a niewiasta, z którą rozmawiałem uzyła
          słusznego (sprawdziłem później) argumentu, że butelki to ona rzeczywiście
          przyjąć ode mnie musi, ale nigdzie nie jest napisane, że odpłatnie.
          Trochę się wkurzyłem ,nie ukrywam, ale po zastanowieniu mi przeszło.

Nie ma się co zżymać ponad miarę - to nie wina sklepu, czy sklepowej, że żyjemy
          w kraju, który stać na taką niegospodarność.
          • telek_ Prawo - zbójeckie, ale prawo 05.03.03, 11:25
            Najpierw odpowiadając wamalowi - dziwi mnie twoje podejście do różnicy w cenie -
            ja na takie sytuacje poluję! Jesli w Geancie znajdziesz towar o cenie
            niezgodnej (na Twoja niekorzyść) na półce i w systemie kasowym to w Dziale
            Obsługi Klienta zwracają Ci DWUKROTNOŚĆ róznicy (wbrew pozorom raz udało mi się
            trafić pomyłkę na moja korzyść! - tego oczywiście nie zgłaszałem ;-) ).

Wracając do paragonów i butelek:
            USTAWA z dnia 11 maja 2001 r. o opakowaniach i odpadach opakowaniowych. (Dz. U.
            Nr 63, poz. 638)
            Rozdział 4 Obowiązki sprzedawcy i użytkownika produktów w opakowaniach
            Art. 12. Sprzedawca produktów w opakowaniach jest obowiązany do przekazywania
            użytkownikom tych produktów informacji o opakowaniach i odpadach opakowaniowych
            w zakresie:
            1) dostępnych systemów zwrotu, zbiórki i odzysku, w tym recyklingu,
            2) właściwego postępowania z odpadami opakowaniowymi,
            3) znaczenia oznaczeń stosowanych na opakowaniach
            - co najmniej przez wywieszenie odpowiedniej informacji w miejscu sprzedaży.

Art. 13. 1. Jednostki handlu detalicznego o powierzchni handlowej powyżej 25
            m2, sprzedające napoje w opakowaniach jednorazowych, są obowiązane do
            posiadania w ofercie handlowej podobnych produktów dostępnych w opakowaniach
            wielokrotnego użytku.

2. Minister właściwy do spraw gospodarki w porozumieniu z ministrem właściwym
            do spraw środowiska, uwzględniając możliwości stosowania opakowań wielokrotnego
            użytku, określi, w drodze rozporządzenia, rodzaje napojów, których nie dotyczy
            obowiązek, o którym mowa w ust. 1.

Art. 14. Jednostki handlu detalicznego są obowiązane do przyjmowania zwracanych
            i na wymianę opakowań wielokrotnego użytku po produktach w takich opakowaniach,
            które znajdują się w ich ofercie handlowej.

Art. 15. Jednostki handlu detalicznego o powierzchni handlowej powyżej 2.000 m2
            są obowiązane do prowadzenia na własny koszt selektywnej zbiórki odpadów
            opakowaniowych po produktach w opakowaniach, które znajdują się w ich ofercie
            handlowej, według rodzajów odpadów określonych w przepisach o odpadach.

Czyli nigdzie nie ma mowy o zwrocie kaucji nieudokumentowanej - trzeba niestety
            wykazać się kwitem że jest to "wymiana". Na początku 2002 roku dawało się jakoś
            wszystkim wciskać, że paragony są niepotrzebne, ale sieci ruszyły swych
            prawników i wprowadziły "jedyną słuszną" interpretację - przyjmą, ale kaucja
            tylko po udokumentowaniu zakupu.
            Jedyne czego może się chwycić klient z komentowanego artykułu to brak w
            Geancie "odpowiedniej informacji w miejscu sprzedaży o dostępnych systemach
            zwrotu, zbiórki i odzysku, w tym recyklingu".
            • wamal Re: Prawo - zbójeckie, ale prawo 05.03.03, 13:16
              Nie napotkałem w Geancie na wzmiankę o zwracaniu podwójnej różnicy w
              cenie "półkowej" i kasowej. Widziałem natomiast w Tesco zbliżoną w klimacie
              akcję: jeśli w określonej odległości od Tesco znajdziesz coś tańszego od oferty
              Tesco, to rzeczywiście zwrot różnicy w podwójnej wysokości. Bodajże Komfort
              (tapety+wykładziny+dywany) prowadziły podobną akcję.
            • telek_ Frontem do klienta 08.04.03, 11:18
              Zaprawdę, zaprawdę powiadam Wam, wielkie było moje zdziwienie, gdy ostatnio
              będąc w Carrefourze postawiłem puste butelki po browarku na ladzie i zacząłem
              szukać "kwitów", na co miła babeczka poinformowała mnie, że "nie trzeba", bo
              przyjmują (i zwracają kucję!) butelki zwrotne po wszystkich napojach jakie są u
              nich w ofercie BEZ poświadczania faktu zakupu paragonami.
              Aż mi się ciśnie na klawiaturę: Brawo C.!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka