Dodaj do ulubionych

Do Pana Prez. Torunia !!!

IP: *.torun.mm.pl 24.06.03, 11:22
Pokazano wczoraj Pana w TVB jak pragnal Pan Uniw. w B-szczy. Nie bylo widac
Pana w tejze telewizji na uroczystosci otwierania konsulatu w Toruniu. O tym
wydarzeniu telewizja sasiadow,ktorych to sasiadow Pan tak usilnie wspiera
milczala. Niech Pan pamieta, ze wybierali Pana Torunianie i to o nich nalezy
przede wszystkim dbac. Ja juz na Panu sie zawiodlem i duzo moich znajomych
tez.
Niech Pan sie przez chwile zastanowi. Czy wyobraza Pan sobie prezydenta B-
szczy wspierajacego dzialania Torunia na rzecz zbudowania w grodzie Kopernika
np. opery. Multikina, lotniska pasazerskiego, dobrego hotelu , jakies
fabryki, osrodka telewizyjnego itp / przeciez uniwersytet to sa tez miejsca
pracy/ Jest to raczej rzecz niewyobrazalna. Pan Prezydent B-szczy raczej
powiedzialby, ze po co Toruniowi te wszystkie obiekty- przeciez sa juz w
miescie nad Brda i Torunianie moge z nich korzystac. Jestem Pana
nierozwaznymi posunieciami zalamany. Tym bardziej jest mi przykro, bo na Pana
glosowalem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Olo Re: Do Pana Prez. Torunia !!! IP: 212.160.129.* 24.06.03, 11:33

To co zrobił Prezydent Zaleski to jest dno.Uniwersytet w Budgoszczy to
      zagrożenie dla Torunia. Uniwerek toruński to największa w
      Toruniu ....firma.Firma stabilna wydająca na lokalnym rynku setki milonów
      złotych. To zatrudnienie dla tysięcy ludzi , część ich podatków zostaje w
      Toruniu. Podatki gruntowe zostają w Toruniu. Inwestycje realizowane są siłami
      toruńskimi.Otoczenie działań uniwersytetu działa stymulująco na rowój turystyki
      w Toruniu. Uniwerek i turystyka są jedynymi ( powtarzam - JEDYNYMI ) kołami
      zamachowymi dla Torunia. A pan Prezydent chce to ograniczyć-
      - Bydgoszcz wydrenuje Toruń z kadry i ze studentów
      - dotacje ministerstwa pójdą do Bydgoszczy
      - studenci zaoczni pójdą do Bydgoszczy
      - Bydgoszczb nie ściągnie kadry z Warszawy ani z Krakowa tylko z Torunia - to
      jest proste jak budowa cepa
      Proponuję panu prezydentowi przenieść zabytki do Bydgoszczy a ostatni zgasi w
      Toruniu światła pan Zaleski.
      OLO
      • Gość: Maciałek Re: Do Pana Prez. Torunia !!! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.03, 11:42
        Nie przesadzacie czasem? Nawet jeśli Uniwersytet Bydgoski powstanie, to nie
        będzie on żadnym zagrożeniem dla UMK. W końcu najpierw trzeba zdobyć
        odpowiednią renomę, której Akademii Bydgoskiej z pewnością brakuje. Ja także
        nie popieram inycjatywy powstania Uniwerku w Bydgoszczy, ale nie z obawy o
        konkurencję, lecz z poczucia bezsensu tego działania. Bydgoszcz powinna raczej
        się skupić na tworzeniu Plitechniki na bazie ATR, gdyż tej bardzo wyraźnie w
        naszym województwie brakuje... W działaniu prezydnta cieszy mnie to, że dąży
        on do zakopania topora wojennego pomiędzy naszymi miastami... Współpraca może
        przynieść więcej korzyści od wzajemnego zwalczania się...
        • Gość: Olo Re: Do Pana Prez. Torunia !!! IP: 212.160.129.* 24.06.03, 12:32

Renoma sama przyjdzie jeżeli będzie odpowiednia kadra. Wrocław ściąga do
          siebie "duże nazwiska" ze świata kultury - taką mają długofalową politykę. Tak
          samo Bydgoszcz może ściągnąć "nazwiska" ze świata nauki. Zobacz co może
          zaoferować nowy uniwerek:
          - kasa
          - mieszkania
          - prestiż stanowisk uniwersyteckich ( rektorzy , dziekani itd )
          Skąd będą podkupować ludzi ? - proste.
          Zaleś mógł stwierdzić :
          ...Uniwerek w Bydgoszczy jest konkurencją dla Torunia ,a ja jestem prezydentem
          tego miasta. Nie będę przeszkadzał w jego tworzeniu ( bo to fair ),ale nie
          będę pomagał w jego utworzeniu. Taka jest rola prezydenta i to jest fair....
          Nie zrobił tego. Nawet nie wiem jak nazwać to co zrobił. ...chyba głupotą.
          Zakopywanie wojennych toporów nie oznacza działania na szkodę swojej
          społeczności której się przewodzi. Myślę ,że nawet nikt nie oczekiwał od
          Zaleskiego takiej postawy. Najbardziej zdziwieni naiwnością toruńskiego
          prezydenta są chyba sami bydgoszczanie. A naiwnych nikt nie szanuje , naiwnych
          się wykorzystuje.
          OLO

Gość portalu: Maciałek napisał(a):

> Nie przesadzacie czasem? Nawet jeśli Uniwersytet Bydgoski powstanie, to nie
          > będzie on żadnym zagrożeniem dla UMK. W końcu najpierw trzeba zdobyć
          > odpowiednią renomę, której Akademii Bydgoskiej z pewnością brakuje. Ja także
          > nie popieram inycjatywy powstania Uniwerku w Bydgoszczy, ale nie z obawy o
          > konkurencję, lecz z poczucia bezsensu tego działania. Bydgoszcz powinna
          raczej
          > się skupić na tworzeniu Plitechniki na bazie ATR, gdyż tej bardzo wyraźnie w
          > naszym województwie brakuje... W działaniu prezydnta cieszy mnie to, że dąży
          > on do zakopania topora wojennego pomiędzy naszymi miastami... Współpraca może
          > przynieść więcej korzyści od wzajemnego zwalczania się...
      • Gość: @ Do Pana Prez. Torunia !!! IP: w3cache.y.INTELINK.pl:* 24.06.03, 11:54
        gdzie się podział patriotyzm lokalny prezydenta? gdy usyszał o planach
        powstania uniwerku w bydgoszczy to powinien siedzieć cicho a nie jeździć
        jeszcze ze słowami otuchy. może zaleś zostanie prezydentem bydzi w następnej
        kadencji?
    • Gość: przem Re: Do Pana Prez. Torunia !!! IP: 158.75.48.* 24.06.03, 12:37
      Oj pogubił nam sie nasz prezydent, pogubiły.
      • Gość: michu Re: Do Pana Prez. Torunia !!! IP: 158.75.5.* 24.06.03, 13:00
        zwłaszcza po takich niby żarcikach:
        że tak jak bazę wyjściową UMK stanowiły transporty kolejowe z Wilna, którymi
        przewieziono zaplecze Uniwersytetu Stefana Batorego, tak można by dziś
        przenieść w ten sam sposób uniwersytet z Torunia do Bydgoszczy.

pzdr,\

• Gość: Olo Re: Do Pana Prez. Torunia !!! IP: 212.160.129.* 24.06.03, 14:31

Potwierdza się więc to ,że pospolitego "wała" zrobili radni bydgoscy z naszego
          prezydenta. Należało by teraz zaatakować ich za naigrywanie się z
          niepełnosprawnych ....umysłowo rzecz jasna.
          OLO
          • sdb Re: Do Pana Prez. Torunia !!! 24.06.03, 15:41
            Jezeli nasz uniwerek ma renome i jest dobrze prowadzony to nie powinnismy sie
            obawiac zagrozenia ze strony nowo powstalego w Bydzi. Czy powstanie uniwerku u
            naszych sasiadow wiaze sie z powstaniem nowych kierunkow i powiekszenia liczby
            miejsc czy tylko ze zmiana nazwy? Jezeli to pierwsze to jestem ZA(oczywiscie a
            UMK tez przydaloby sie nad tym popracowac)- wlasnie trwa rekrutacja na
            uczelniach- chyba na zadnej nie ma kierunku, ktory nie bylby oblegany przez
            kilka osob na miejsce. Coraz wiekszy procnt mlodziezy chce studiowac a poza tym
            coraz wiecej studentow podejmuje rownolegla nauke na drugim kierunku. Miejsc
            brakuje. Moze faktycznie lepiej by bylo zeby rozwoj edukacji w Kuj-Pomie
            polegal na rozbudowie UMK i przeobrazaniu AB w PB ale to co powiedzial Zaleski
            nie jest wg mnie podstawa do zgorzknialych, krytycznych wypowiedzi zarowno tu
            jak i w "o tym sie mowi" w Radiu Gra. Chyba ze sie czegos boimy.
            • Gość: Olo Re: Do Pana Prez. Torunia !!! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 24.06.03, 17:53

Mylisz sie po prostu - ale tak czasami bywa.
              OLO
              • genuine44 Re: Do Pana Prez. Torunia !!! 24.06.03, 17:56
                >
                > Mylisz sie po prostu - ale tak czasami bywa.
                > OLO

Udowodnij, ze to Ty sie nie mylisz. :)
    • genuine44 Re: Do Pana Prez. Torunia !!! 24.06.03, 15:29
      Czy Wy Torunianie nie podchodzicie do tego zbyt
      emocjonalnie?
      • Gość: b3ut Re: Do Pana Prez. Torunia !!! IP: *.torun.mm.pl 24.06.03, 15:42
        na moje to dzięki UB podniesie sie poziom na UMK. Ci
        słabsi studenci wybiorą słabszą uczelnię...
        • genuine44 Re: Do Pana Prez. Torunia !!! 24.06.03, 15:51
          Gość portalu: b3ut napisał(a):

> na moje to dzięki UB podniesie sie poziom na UMK. Ci
          > słabsi studenci wybiorą słabszą uczelnię...

Dokladnie. Dotyczy to takze kadry. Trudno mi sobie
          wyobrazic renomowanego profesora UMK przechodzacego do
          nowego uniwerku.
          • Gość: snoop Re: Do Pana Prez. Torunia !!! IP: *.oberlinpl.lib.oh.us 24.06.03, 16:42
            genuine44 napisał:

> Gość portalu: b3ut napisał(a):
            >
            > > na moje to dzięki UB podniesie sie poziom na UMK. Ci
            > > słabsi studenci wybiorą słabszą uczelnię...
            >
            > Dokladnie. Dotyczy to takze kadry. Trudno mi sobie
            > wyobrazic renomowanego profesora UMK przechodzacego do
            > nowego uniwerku.

Wiesz co to jest magie pieniadza .... ??
            • genuine44 Re: Do Pana Prez. Torunia !!! 24.06.03, 16:47
              .
              >
              > Wiesz co to jest magie pieniadza .... ??

To teraz mi jeszcze wytlumacz dlaczego nowy uniwersytet
              ma miec wieksze mozliwosci finansowe niz uniwersytet z
              tradycjami i pozycja? Nie bardzo rozumiem.
              • Gość: b3ut Re: Do Pana Prez. Torunia !!! IP: *.torun.mm.pl 24.06.03, 16:56
                profesor dzieki pracy na prestizowej uczelni (na ktorej
                nie musi wcale super zarabiac), jest wyżej ceniony, wiec
                za wszelkie opracowania dostanie więcej niż gdyby
                pracował na słabszej uczelni...
              • Gość: ja Re: Do Pana Prez. Torunia !!! IP: 217.153.36.* 25.06.03, 14:49
                > To teraz mi jeszcze wytlumacz dlaczego nowy uniwersytet
                > ma miec wieksze mozliwosci finansowe niz uniwersytet z
                > tradycjami i pozycja? Nie bardzo rozumiem.

Trzeźwo myślący człowiek zdaje sobie sprawę z tego że Uniwersytet w Bydgoszczy
                przez pierwsze kilka/kilkanaście lat bedzie słabiutki.
                Ale w Polsce budżet uczelni tworzy się ze względu na liczbę studiujących i kasa
                ze studiów zaocznych.
                Liczbę studentów Bydgoszcz ma podobną a zaocznych skusi tanimi studiami i co za
                tym idzie byle jakim edukowaniem.
                Powiedzmy sobie szczerze że studentów też przyciąga do uczelni łatwość
                otrzymania dyplomu.
                I poprzez obniżenie poziomu studiów wyższych który i tak jest niski UB jest
                zagrożeniem dla UMK, a na pewno dla powagi wyższego wykształcenia która to
                powaga i tak już nie jest poważna :)
                • genuine44 Re: Do Pana Prez. Torunia !!! 25.06.03, 18:20
                  > zagrożeniem dla UMK, a na pewno dla powagi wyższego
                  wykształcenia która to
                  > powaga i tak już nie jest poważna :)

Cos sie platasz. Jezeli bedzie tak jak piszesz, to
                  przeciez UMK nie powinno zalezec na slabych studentach
                  studiujacych na slabym uniwersytecie. Nie jestem jakims
                  specjalnym zwolennikiem UB, chodzi mi tylko o to po co
                  NIEKTORZY torunianie podchodza do tego w tak emocjonalny
                  sposob? Czy nie lepiej skupic sie na wsparciu UMK i nie
                  przejmowac sie UB?
                  • Gość: Olo Re: Do Pana Prez. Torunia !!! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 21:36

Genutne 44 , plączesz sie Ty. Torunianie emocjonalnie podchodzą do wystapień
                    własnego prezydenta , o czym świadczy tytuł tego wątku ,a nie do Uniwerku
                    Bydgoskiego.Co innego być obojętnym w stosunku do ambicji zakompleksionych
                    sąsiadów - a co innego popierać ich w tych ambicjach. OLO

genuine44 napisał:

> > zagrożeniem dla UMK, a na pewno dla powagi wyższego
                    > wykształcenia która to
                    > > powaga i tak już nie jest poważna :)
                    >
                    > Cos sie platasz. Jezeli bedzie tak jak piszesz, to
                    > przeciez UMK nie powinno zalezec na slabych studentach
                    > studiujacych na slabym uniwersytecie. Nie jestem jakims
                    > specjalnym zwolennikiem UB, chodzi mi tylko o to po co
                    > NIEKTORZY torunianie podchodza do tego w tak emocjonalny
                    > sposob? Czy nie lepiej skupic sie na wsparciu UMK i nie
                    > przejmowac sie UB?
          • Gość: zoro Re: Do Pana Prez. Torunia !!! IP: *.torun.mm.pl 24.06.03, 16:50
            Ciesze sie, ze podjeliscie temat. Moi drodzy i renomowany profesor tez
            przejdzie do B-szczy. Wszystko to jest sprawa pieniedzy. Ci mlodzi doktorzy
            mieszkajacy w hotelach asystenckich tylko czekaja.
            Czy ktos wie jaki jest adres mailowy prez. Zalewskiego, bo chcialbym, zeby
            sobie te maile przeczytal.Chyba zepsulyby mu one / mam taka nadzieje, choc z
            pewnoscia jestem naiwny / jego niesamowty optymizm emanujacy z jego twarzy w "
            jego " telewizji kablowej.
            • genuine44 Re: Do Pana Prez. Torunia !!! 24.06.03, 16:57
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=6641154&a=6647583
              > Ciesze sie, ze podjeliscie temat. Moi drodzy i
              renomowany profesor tez
              > przejdzie do B-szczy. Wszystko to jest sprawa
              pieniedzy. Ci mlodzi doktorzy
              > mieszkajacy w hotelach asystenckich tylko czekaja.
              > Czy ktos wie jaki jest adres mailowy prez. Zalewskiego,
              bo chcialbym, zeby
              > sobie te maile przeczytal.Chyba zepsulyby mu one / mam
              taka nadzieje, choc z
              > pewnoscia jestem naiwny / jego niesamowty optymizm
              emanujacy z jego twarzy w "
              > jego " telewizji kablowej.
          • Gość: Olo Re: Do Pana Prez. Torunia !!! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 24.06.03, 17:57
            genuine44 napisał:

> Dokladnie. Dotyczy to takze kadry. Trudno mi sobie
            > wyobrazic renomowanego profesora UMK przechodzacego do
            > nowego uniwerku.

Mylisz się , już teraz przechodzą , nawet na ATR. Znam takie przypadki.
            OLO
            • Gość: bolo Re: Do Pana Prez. Torunia !!! IP: 158.75.13.* 25.06.03, 09:01
              Same gafy p. Prezydencie. Pana rzecznik ze swoja moimika to juz kabaret.
              • Gość: Folkatka Re: Do Pana Prez. Torunia !!! IP: 158.75.24.* 25.06.03, 13:30
                Gość portalu: bolo napisał(a):

> Same gafy p. Prezydencie. Pana rzecznik ze swoja moimika to juz kabaret.
                ------------------
                Poszedł ciut za daleko w tym "zakopywaniu toporów"
                Poza tym jaki jest sens tworzyc drudi uniwerek tak blisko??? Ile to pochłonie
                kasy, czy nie lepiej wpakowac jej w juz istniejace uczelnie??? Tyle się mowi o
                braku kasy w szkolnictwie wyzszym, a w tym wypadku to marnotrstwo.Twworzenie
                uniiwersytetu ma sens w przypadku miasta stosunkowo odległego od innych tego
                typuy osrodków (przykład - Rzeszów, Białystok, Olsztyn, Zielona Góra) ale po
                jaka cholere maja byc dwa uniwerki odległe od siebie o godzine jazdy pociagiem?
                • Gość: zoro Re: Do Pana Prez. Torunia !!! IP: *.torun.mm.pl 25.06.03, 13:59
                  Chodzi o chore amicje B-szczy.Nie ma drugiego tak pazernego miasta. Prez.
                  Zalewski nie czuje chyba sytuacji. Podklada sie pieknie szkodzac torunskiemu
                  rynkowi pracy. A moze idzie o cos , o czym my nie wiemy.Inaczej tego nie mozna
                  wytlumaczyc. Powiadam, miasta mialy sie uzupelniac.O tym sie juz nie mysli.
                  Zobaczycie jeszcze dojdzie do tego ,ze przeniosa Sejmik do B-szczy. Chroni nas
                  od tego ustawa sejmowa ,ale i to mozna zmienic. Torunskie wladze czas sie
                  obudzic i walczyc o swoje.
                  • genuine44 Re: Do Pana Prez. Torunia !!! 25.06.03, 14:49
                    Oj Zoro, Zoro. Czyzbys byl absolwentem AB? Jezeli tak to
                    jestem za jej likwidacja. Uczelnie powinny uczyc myslenia.
                    • Gość: 21 Niemalze wspolny twor IP: *.ipt.aol.com 25.06.03, 17:46
                      O co ten krzyk? Torun i Bydgoszcz sa w tak niewielkiej odleglosci, ze mozna rownie dobrze spokojnie mieszkac w Toruniu a jezdzic do pracy, na studia, do kina, na zakupy do Bydgoszczy i odwrotnie. Rozbudowa Torunia w strone Bydgoszczy tak sie juz daleko posunela, ze nie zdziwilbym sie gdyby te dwa miasta niemalze zlaczyly sie za kilkanascie lat tworzac jeden organizm. Swoja droga tereny miedzy tymi dwoma miastami doskonale nadaja sie na ulokowanie tam malych lesnych osiedli mieszkaniowych. Przy obecnym rozwoju za parenascie lat ludzie beda tam nie tylko mieszkac, ale i robic zakupy czy chodzic do kina. Moze i pracowac.
                      A jesli chodzi o wspolprace miedzy dwoma miastami to nie zaszkodziloby aby uwspolnic ile sie da, np. komunikacje czy kulture (juz niektore imprezy odbywaja sie w obu miastach). Pisze tak poniewaz uwazam ze lokalny patriotyzm powinien sluzyc jedynie celom wzmacniajacym radosc z bycia Toruniakiem czy Bydgoszczaninem. Nie rozumiem takiego podejscia, gdzie potrzeba odczuwania lokalnego patriotyzmu idzie w parze z wymyslaniem, czesto sztucznym i na sile, jakichs watpliwych wad sasiada. Mam nadzieje ze czasy rymowanek antybydgoskich czy antytorunskich czy opluwanie samochodow przyjezdnych odchodza w niepamiec i niebawem wspominac je bedziemy jako dziwaczny twor minionych lat.

• genuine44 Re: Niemalze wspolny twor 25.06.03, 17:49
                        Mam nadzieje ze czasy rymowanek antybydgoskich czy
                        antytorunskich c
                        > zy opluwanie samochodow przyjezdnych odchodza w
                        niepamiec i niebawem wspominac
                        > je bedziemy jako dziwaczny twor minionych lat.

Amen.
                        • Gość: zoro Re: Niemalze wspolny twor IP: *.torun.mm.pl 25.06.03, 20:28
                          Takie twory sa sztuczne i trzeba byc nieswiadomym aby cos takiego
                          pisac.Oczywiscie jest to punkt widzenia silniejszego. Polaczmy sie na naszych
                          zasadach. I o co tu chodzi. Nieprawdaz ?
                          • genuine44 Re: Niemalze wspolny twor 25.06.03, 20:38

> Takie twory sa sztuczne i trzeba byc nieswiadomym aby
                            cos takiego
                            > pisac.Oczywiscie jest to punkt widzenia silniejszego.
                            Polaczmy sie na naszych
                            > zasadach. I o co tu chodzi. Nieprawdaz ?

Bawi Cie plucie? Rob to dalej. Odpowiedz mi na jedno
                            pytanie, bardzo konkretnie:

Dlaczego Bydgoszcz mialaby rezygnowac z tworzenia UB?
                            • Gość: zoro Re: Niemalze wspolny twor IP: *.torun.mm.pl 25.06.03, 23:08
                              Bo gra ona nie fair tzn ,kiedy tworzono wojewodztwo ,to powiedziano, ze obie
                              stolice beda sie "uzupelniac". Teraz okazuje sie, ze B-szcz ma prawie juz
                              wszystko i powiela to co juz w Toruniu jest. Juz tyle razy o tym pisalem ,ale
                              widac, ze nie tylko prez. Torunia nie rozumie.
                              • genuine44 Re: Niemalze wspolny twor 25.06.03, 23:25

> Bo gra ona nie fair tzn ,kiedy tworzono wojewodztwo ,to powiedziano, ze obie
                                > stolice beda sie "uzupelniac". Teraz okazuje sie, ze B-szcz ma prawie juz
                                > wszystko

Mozesz jasniej? Czy zabiera cos Toruniowi? Co ma UB do UMK? Ze swoja renoma
                                UMK nie powinien sie obawiac? Na moje to tylko Twoja obsesja.
                          • Gość: 21 Re: Niemalze wspolny twor IP: *.ipt.aol.com 26.06.03, 05:23
                            Sztuczne, nie sztuczne. To cala Polska jest sztuczna albo i Europa. A Ameryka nie jest sztuczna? Idac tym tokiem myslenia to najlepiej by bylo podzielic swiat na krainy geograficzne, mielibysmy Pomorze, Slask, Mazury, Saksonie, Bawarie, Langwedocje, Toskanie, Walie, Morawy, i tysiac innych bardziej naturalnych tworow. I nie bylby to wcale taki glupi pomysl. No ale zyjemy nie tylko w kregu rodzinno sasiedzkim, ale przede wszystkim, obecnie, w wirze spolecznych koniecznosci. Poza tym jestem z Torunia,:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka