Dodaj do ulubionych

Bursztynowa komnata,Toruń?

06.12.07, 01:09
Znalazłem coś takiego o Bursztynowej Komnacie.
Mowa jest o Flugplatz Thorn/Lotnisku w Toruniu/,samolocie transportowym Ju 52!!!

de.wikipedia.org/wiki/Junkers_Ju_52/3m
Może ktoś przetłumaczy ten wycinek?
64.233.183.104/search?q=cache:LyACNyrymIwJ:www.sbg.at/bernsteinzimmer-salzburg/+flugplatz+Thorn&hl=it&ct=clnk&cd=20&gl=it
Obserwuj wątek
    • kdesw Re: Bursztynowa komnata,Toruń? 06.12.07, 01:22
      64.233.183.104/search?q=cache:oxkGDjfz_ooJ:www.iphpbb.com/forum/79145872nx351/bernsteinzimmer-f15/eine-neue-theorie-schloss-fischhorn-t92.html+Bernsteinzimmer+Flugplatz+Thorn&hl=it&gl=it&strip=1
    • kdesw Re: Bursztynowa komnata,Toruń? 06.12.07, 02:40
      kdesw napisał:

> Znalazłem coś takiego o Bursztynowej Komnacie.
      > Mowa jest o Flugplatz Thorn/Lotnisku w Toruniu/,samolocie transportowym Ju 52!
      > !!
      >
      > de.wikipedia.org/wiki/Junkers_Ju_52/3m
      > Może ktoś przetłumaczy ten wycinek?
      > <a
      href="64.233.183.104/search?q=cache:LyACNyrymIwJ:www.sbg.at/bernsteinzimmer-salzburg/+flugplatz+Thorn&hl=it&ct=clnk&cd=20&gl=it"
      target="_blank">64.233.183.104/search?q=cache:LyACNyrymIwJ:www.sbg.at/bernsteinzimmer-salzburg/+flugplatz+Thorn&hl=it&ct=clnk&cd=20&gl=it</a>

Wilhelm Gustlof,Pasłek,Książ,miejscowość Nering na Mierzei Kurońskiej.,teraz
      cięzki transportowy samolot Ju52 i Lotnisko w Toruniu,gdzie poleciał z Torunia,a
      może nigdzie już nie poleciał???.

Tysiące poszukiwaczy skarbów jej szukało,przekopana wraki,zamki,sztolnie Gór
      Sowich,plaże wszerz i wzdłuż i co i nic.
      Ponoć jej wartość wynosi 0,5 mld. dolarów.
    • kdesw Re: Bursztynowa komnata,Toruń? 06.12.07, 08:50
      kdesw napisał:

> Znalazłem coś takiego o Bursztynowej Komnacie.
      > Mowa jest o Flugplatz Thorn/Lotnisku w Toruniu/,samolocie transportowym Ju 52!
      > !!
      >
      > de.wikipedia.org/wiki/Junkers_Ju_52/3m
      > Może ktoś przetłumaczy ten wycinek?
      > <a
      href="64.233.183.104/search?q=cache:LyACNyrymIwJ:www.sbg.at/bernsteinzimmer-salzburg/+flugplatz+Thorn&hl=it&ct=clnk&cd=20&gl=it"
      target="_blank">64.233.183.104/search?q=cache:LyACNyrymIwJ:www.sbg.at/bernsteinzimmer-salzburg/+flugplatz+Thorn&hl=it&ct=clnk&cd=20&gl=it</a>

Jezioro Resko,Ju52 i trup niemieckiego generała?
      Czy Toruń był tylko miejscem,gdzie uzupełniono paliwo?
      64.233.183.104/search?q=cache:MEyrPetSS1gJ:www.mapy.blink.pl/kolberg/rogowo.htm+Bursztynowa+Komnata+Ju+52&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl&client=firefox-a
      Festung Kolberg
      • kdesw Re:Ju52 stacjonowały na toruńskim lotnisku 06.12.07, 08:56
        Wywóz drogą lotniczą Komnaty był wielce prawdopodobny.
        Toruń nie specjalnie bombardowany,leżał na uboczu,ewakuacja drogą lotniczą
        przez Toruń Bursztynowej Komnaty jest możliwa,gdzie udał sie Ju52/3M z Torunia
        dokąd mógł lecieć?,na Dolny Śląsk,czy na Szczecin?

catalog.onmarkint.com/aa36904-junkers-ju52-3m-rj+np-corgi-1-72-p31362.html
        • estik No i wsio jasne!!! 06.12.07, 08:58
          Komnata zapewne ukryta jest w okolicy Waryńskiego lub Wschodniej! Stąd całe
          zamieszanie. Ale pssst, bo się wyda...
          • kdesw Re: No i wsio jasne!!! 06.12.07, 09:01
            estik napisał:

> Komnata zapewne ukryta jest w okolicy Waryńskiego lub Wschodniej! Stąd całe
            > zamieszanie. Ale pssst, bo się wyda...

Kto wie,kto wie co w trawie piszczy?:)))))
          • kdesw Re: No i wsio jasne!!! 06.12.07, 09:23
            estik napisał:

> Komnata zapewne ukryta jest w okolicy Waryńskiego lub Wschodniej! Stąd całe
            > zamieszanie. Ale pssst, bo się wyda...
            To niebezpieczne,chodzi fama,ze Bursztynowej Komnaty pilnuje specjalne Comando
            Werwolfu!!!.
            Jesli jest gdzieś w tajnych kazamatach Fortów przy Szosie Lubickiej i
            Waryńskiego??,lepiej nie poruszac tego tematu,może ten Ju52,nigdy nie odleciał z
            Torunia?
            • kdesw Re: No i wsio jasne!!! 06.12.07, 09:23
              fakty.interia.pl/newsroom/news/gdzie-jest-bursztynowa-komnata,864634
              Gdzie jest Bursztynowa Komnata? - Fakty w INTERIA.PL
            • estik Re: No i wsio jasne!!! 06.12.07, 09:36
              Jeśli Comando dla niepoznaki nosi dresy to... ja ich widziałem! Sprawują nadzór
              na wieloma dzielnicami, choć na Waryńskiego (Bunkry) i Lubickiej jest ich
              zatrzęsienie. Zagadkę BK trzeba rozwikłać! Pytanie: czy Antek Mężydło ma dres?
              Jeśli tak, sprawa staje się jasna jak jego czoło w południowym słońcu. Znajdźmy
              Komnatę, pogońmy na Allegro i mamy Most! Hura!
              • badacz.teorii.spisku Re: Comando Werwolf się uaktywniło 06.12.07, 10:50

Kopie się w ziemi ostatnio sporo w Toruniu i to gleboka i po co na takie małe
                budynki??,czegoś szukają?,parkingi podziemne??,ryją głeboko pod przykrywką
                nowych budów CSW,Cinema,takie budowy to najlepsza przykrywka,wyjmą skrzynie
                załadują pod plandekę i do Reichu!!
                Forty to ruskie przekopali,choc jest chyba sporo jeszcze zasypanych
                Mogą kopac w 10 miejscach fałszywych,a 11 będzie własciwe,ale tylko oni o tym
                wiedzą.
    • vauban Re: Bursztynowa komnata,Toruń? 06.12.07, 10:39
      Ile mogłaby ważyć spakowana Bursztynowa Komnata ? Bo Ju - 52 zasadniczo mógł
      wziąć na pokład półtorej tony ładunku. Owszem, teoretycznie mógł zabrać nawet
      pięć ton, ale wtedy nie byłoby w nim ani kropli paliwa...
      www.ju52-3m.ch/about.htm
      • kdesw Re: Bursztynowa komnata,Toruń? 06.12.07, 11:01
        vauban napisał:

> Ile mogłaby ważyć spakowana Bursztynowa Komnata ? Bo Ju - 52 zasadniczo mógł
        > wziąć na pokład półtorej tony ładunku. Owszem, teoretycznie mógł zabrać nawet
        > pięć ton, ale wtedy nie byłoby w nim ani kropli paliwa...
        > www.ju52-3m.ch/about.htm

Dlatego lot mógł być na krótki np. dystans 250km,a tyle pewnie będzie do
        Kaliningradu z Torunia,wówczas taki JU52 mógłby przwiezc większą masę ładunku na
        krótszym dystansie.
        Królewiec był już odcięty od reszty Niemiec,a w Toruniu był duży garnizon
        wojskowy jaki opisywałem w wątku 'Fetung Thorn",miasto wydawało się bezpieczne
        nie bombardowane,a stąd dalej,choć niekoniecznie,bo w Lutym zagony pancerne
        Sovietów były już nad Odrą,a w Toruniu byli jeszcze Niemcy,którzy po
        stwierdzeniu bezsensowności obrony "twierdzy" dostali rozkaz,aby przebić się do
        Gdańska.
        • estik Już w ogóle wsio jasne! 06.12.07, 12:42
          Za Wisłą (u nas) mamy całą masę fortów (w tym mój ulubiony XIV.). Jeden z fortów
          (nie wiem jaki ma nr, ale jest to okolica XIV.) został okrutnie potraktowany
          materiałami wybuchowymi. Pytanie: czego tam szukano? Wspomniane Comando
          (DresWolfu) mając na celu ochronę BK znajdującej się oczywiście w jednym z
          istniejących fortów nie dopuszcza do budowy drugiego mostu. Czemu? Nie mam
          pojęcia. Ale Antek M. i Zbigniew B. na pewno wiedzą!
          Ps. stróż XIV. jest wyjątkowo podejrzanym osobnikiem (chodzi w dresie i ma
          owczarka niemieckiego + całe stado przebiegłych kotów, a w fosie pływają szczupaki)!
          • vauban Eee, BK, oklepany temat 06.12.07, 13:04
            Ja chciałbym dowiedzieć się, kto naprawdę ma teraz Piękną Madonnę z katedry.
            Niemcy czy Rosjanie.
            W toruńskich fortach nic nie ma na pewno. Się sprawdzało.
            • estik Re: Eee, BK, oklepany temat 06.12.07, 13:08
              Trochę dystansu i wyobraźni. Aha, i poczucia humoru :-)
              • vauban Re: Eee, BK, oklepany temat 06.12.07, 13:19
                Jej, dystans, i poczucie humoru na pewno się przydają ;) Ale czasem mam już
                dosyć opowieści "naocznych świadków", którzy opowiadają namiętnie, jak to
                "kilometrami, Panie, kilometrami my za dziecka pod Wisłą tymi tunelami
                chodziliśmy". Jeszcze nigdy takie gaworzenie nie okazało się być choć trochę
                zgodne z rzeczywistością. Od czasu do czasu ktoś robi z takich opowiastek
                sensację, a naiwnych nie brakuje.
                Osobiście, obawiam się, że Bursztynowa Komnata spaliła się w Królewcu do cna.
                Niemcy wywozili w pierwszej kolejności raczej maszyny do pisania i kartoteki,
                niż skarby.
                • estik Re: Eee, BK, oklepany temat 06.12.07, 13:26
                  Teraz powaga. Ja się w sumie cieszę, że Komnaty nie ma(?). W przeciwnym razie
                  trafi (trafiła?) zapewne do amerykańskiego "zamku" z poł. XX w. Zdobić będzie
                  wnętrze kiczowatej sali, a jej jedynym "fanem" będzie zblazowany miliarder.
                  • vauban pomyśleć tylko, 06.12.07, 13:40
                    co by było, gdyby wpadła w łapki naszego ulubionego direttore di tutti
                    direttori. wspólnie z ks. jankowskim przerobiliby ją na prywatną kapliczkę... A
                    zbywające kawałki wymienili na szampana.
                • kdesw Re: Tunel pod Wisłą,baki czy półprawdy? 06.12.07, 23:46
                  www.odkrywca-online.com/index1.php?action=artykuly&artykul=dybowski
                  Pisza np.,że przy budowie mostu drogowego natrafiano w kasetonach filarów na
                  sklepienia ceglane?
            • kdesw Re:Szafa płk.Lesiaka,G.Kołodko i złoto III Rzeszy 06.12.07, 17:21
              www.wiadomosci24.pl/artykul/wnetrze_gory_sobiesz_kryje_olbrzymi_skarb_iii_rzeszy_11940.html
            • kdesw Re:Szafa płk.Lesiaka,G.Kołodko i złoto III Rzeszy 06.12.07, 17:24
              www.wiadomosci24.pl/artykul/wnetrze_gory_sobiesz_kryje_olbrzymi_skarb_iii_rzeszy_11940.html
              niezle im odbiło
            • kdesw Re: Eee, BK, oklepany temat 06.12.07, 17:29
              vauban napisał:

> Ja chciałbym dowiedzieć się, kto naprawdę ma teraz Piękną Madonnę z katedry.
              > Niemcy czy Rosjanie.
              > W toruńskich fortach nic nie ma na pewno. Się sprawdzało.
              Forty i bunkry na pewno przetrzepali dobrze Sovieci ,niektóre jak pisze Estik
              wysadzano,pewnie aby dostać się do ukrytych tuneli i kazamat.
              Hm sa jeszcze i inne mozliwości np. podziemne krypty rozebranych
              Kosciołów,Barbakanu i miejskich Baszt,których już nie ma :)))

• vauban Re: Eee, BK, oklepany temat 06.12.07, 18:44
                Ależ one były rozbierane jeszcze w 19 wieku !
                • kdesw Re: Eee, BK, oklepany temat 06.12.07, 19:21
                  vauban napisał:

> Ależ one były rozbierane jeszcze w 19 wieku !
                  Wiem,ale cz do podziemi,czy do posadzek,może są jakieś kruchty?,jezeli nie
                  budowano na ich miejscu nowych budowli,to rozbiórke mogli skończyć na tzw "O"
                  budowy,trudno powiedzieć,jak rozbierano te obiekty?
      • szlachcic Re: Bursztynowa komnata,Toruń? 06.12.07, 18:17
        Jakby odcieli skrzydla to pewnie by mogl wziac ze 6 ton
      • sonntag Re: Ile waży Komnata...... 06.12.07, 18:56
        vauban napisał:

> Ile mogłaby ważyć spakowana Bursztynowa Komnata ? Bo Ju - 52
        zasadniczo mógł wziąć na pokład półtorej tony ładunku.

Zrekonstruowana w Carskim Siole bursztynowa komnata to pomieszczenie
        o powierzchni 100 m kwadratowych. Dekoracje znajdują się na trzech
        ścianach i obejmują łącznie powierzchnię 86 metrów kw. Całość waży
        1100 kg.

Dla chcących jednak przekopywać forty toruńskie mam nieciekawą
        informację:zdanie w tekście brzmiące "Nur was haben diese Beweise
        und Hinweise für einen Wert, wenn in allen Medien immer noch
        berichtet wird, dass es das Bernsteinzimmer wegen der
        Verbrennungstheorien im Schloss Königsberg oder in einer Ju 52 auf
        dem Flugplatz in Thorn, gar nicht mehr gibt." można przetłumaczyć
        mniej więcej tak: "Cóż za wartośc mają te dowody i wskazówki, gdy w
        mediach wciąż się informuje, że Bursztynowej Komnaty w ogóle nie ma,
        w związku z teoriami o jej spaleniu na zamku w Królewcu albo w
        samolocie Ju 52 na lotnisku w Toruniu".
        Odłóżmy więc szpadle: Komnata spaliła się w Toruniu. I wszystko
        jasne! ;) ;) ;)
        • kdesw Re: Ile waży Komnata...... 06.12.07, 19:25
          Eee,za dużo dymu było wokół niej przez dziesieciolecia,a Niemcy skrupulatni
          byli,nie pozostawili by załadowanego transportowca na Lotnisku,jeżeli był z
          BK,to napewno rozładowali na czas postoju,zbyt drogi to był obiekt jako cel dla
          mysliwców sovietskich.
    • vauban Hurtem 07.12.07, 00:16
      Bo znaczki drogie.
      Teoretycznie, można byłoby więc wywieźć BK drogą lotniczą via Toruń. Ale,
      szczerze mówiąc, pierwsze słyszę. Niemiecki tekst odczytałem podobnie, ale za
      słabo znam język, by występować jako tłumacz.
      Nic mi także nie wiadomo o żadnym Ju - 52 spalonym na naszym lotnisku.
      Było bombardowane w 45, owszem. Ale raczej mało celnie.

Toruń w ogóle nie bardzo nadawał się na skład. Wiadomo było, że będzie broniony,
      zbiory muzealne wywożono stąd na Zachód, tu było zbyt niebezpiecznie. Ponadto,
      pomieszczenia forteczne nie dawały już zabezpieczenia, były zbyt słabe jak na
      nowoczesne bomby, jasne też było, że w przypadku zdobycia będą przeszukiwane w
      pierwszej kolejności przez zdobywców. A porządnych podziemi w Toruniu po prostu
      nie ma i nie było. Nikomu nie chciało się płacić za ich kopanie.

Quiz: czy są połączenia podziemne pomiędzy toruńskimi fortami ?
      Odpowiedź: tak. Telefoniczne.

Budując keson pod filar mostowy, można było z pewnością trafić na bryłę cegieł.
      Też o tym czytałem. Mało to budynków spłukały powodzie ? Stary Toruń spłukały do
      zera...
      • kdesw Re: Hurtem 07.12.07, 01:06
        Tez do tego podchodzę z przymrużonym okiem,jednak zaskoczyła mnie ta
        informacja,bo pierwszy raz o niej słyszałem.
        Sprawa BK była już tak rozdmuchana,ludziom już odwalała od tego.
        Na zdrowy rozum,droga lotnicza byłaby najlepszym rozwiązaniem i chyba
        najbezpieczniejszym,a kierunek wywózki też,można było via Gdańsk również,ale nie
        wiadomo kto na BK z hitlerowskich notabli łapę trzymał gaulaiter Koh,a może sam
        H.G.-lubił świecidełka,może woleli się w oczy nie rzucać,Toruń na uboczu
        spokojniejszy od wielkomiejskiego Gdańska i w T. mogło być międzylądowanie
        np.,aby uzupełnić baki,co sie stało na Lotnisku,jesli ten Ju52 w ogóle był na
        lotnisku?,piszą o spaleniu?.
        Ta lakoniczna inf. jest frapujaca,bo nic nie wnosi w sprawie BK.
        Z drugiej strony w poszukiwaniu skarbów III Rzeszy pracowały całe armie aliantów
        i Rosjan,wywiady i całe to tałatajstwo,puszczano w obieg różne sensacyjne inf.
        dla nie poznaki,dla zmylenia i zatarcia śladów,nieraz diabeł tkwi w szczegółach
        jak ta inf?,wiem gdybam.
        W każdym bądz razie temat za sprawą tej wzmianki o Ju52 znów został podgrzany.
        Skadś to musiało być wysłupane o tym niemieckim transportowcu,a cała prawda
        głęboko na wieki ukryta przed oczami wscibskich oczu , obcych
        wywiadów,poszukiwaczy skarbów.
        Forty odpadają zupełnie,Rosjanie je spladrowali,a niektóre pouszkadzali
        wysadzając w powietrze,tak jakby tez czegoś szukali.

Wsystko to dziwne bo ten okres z dziejów Torunia 44/45 jest białą plamą,troche
        wygrzebałem o "Festung Thorn" w linku na forum,ale to i tak kropla w morzu
        niewiedzy,a tymczasem inne o podobnej wielkości miasta,maja ten okres,dobrze
        poznany,tez zastanawiajace,wez walki o Głogów,Wrocław,Kołobrzeg<elbląg,czy sam
        Królewiec,a u nas cicho sza,jakby nic nie było?,może ma tak być?
        Idę spać,dosyc na dziś
        Dobranoc.
      • sonntag Re: Apel do militarystów........ 07.12.07, 01:13
        Chciałoby się powiedzieć - drodzy panowie, zanim zaczniecie zajmować
        się twierdzą toruńską i militariami pruskimi - nauczcie się
        niemieckiego, bo to ułatwi Wam życie. Cały tekst, który stał się
        przyczyną zamieszania, jest reklamą autorą, promującego swoją
        książkę, jedną z setek poświęconych zagadce BK. Nie ma tam żadnych
        merytorycznych argumentów, czysta publicystyka w stylu: inni nie
        chcieli uwierzyć, a ja dotarłem do jedynych świadków, którzy
        widzieli BK w okolicach Zell am See w Austrii w 1944 r. Toruń i Ju
        52 pojawiają się tam przypadkiem, z drugiej ręki, w jednym krótkim
        zdaniu.
        Tak jakby napisać tu: dziś rano w grudniowej mgle widać było potwora
        z Loch Ness pod mostem drogowym...Pewna kobieta idąc Bulwarem.....
        Pewnie przypłynął, bo w Szkocji za wielu już Polaków ;)
        • tryg.sk Re: Apel do militarystów........ 07.12.07, 08:40
          A co powiecie na to, że wyprzedaje tą komnatę pewien redemptorysta?
        • kdesw Re: Na zdrowy rozum,kiedy to mogło być??? 08.12.07, 01:38
          sonntag napisała:

> Chciałoby się powiedzieć - drodzy panowie, zanim zaczniecie zajmować
          > się twierdzą toruńską i militariami pruskimi - nauczcie się
          > niemieckiego, bo to ułatwi Wam życie. Cały tekst, który stał się
          > przyczyną zamieszania, jest reklamą autorą, promującego swoją
          > książkę, jedną z setek poświęconych zagadce BK. Nie ma tam żadnych
          > merytorycznych argumentów, czysta publicystyka w stylu: inni nie
          > chcieli uwierzyć, a ja dotarłem do jedynych świadków, którzy
          > widzieli BK w okolicach Zell am See w Austrii w 1944 r. Toruń i Ju
          > 52 pojawiają się tam przypadkiem, z drugiej ręki, w jednym krótkim
          > zdaniu.
          > Tak jakby napisać tu: dziś rano w grudniowej mgle widać było potwora
          > z Loch Ness pod mostem drogowym...Pewna kobieta idąc Bulwarem.....
          > Pewnie przypłynął, bo w Szkocji za wielu już Polaków ;)

No,ale juz ten swiat został tak ułozony,że me swoje potwory,legendy i mity:)))))

Trzeba sobie jasno zadać pytanie,kiedy to mogło być,o ile było w ogóle???
          Chyba wchodzi w rachubę tylko jeden okres,kiedy ten mityczny JU52 z Konigsbergu
          mógł wyladować w Toruniu i tu zostać.
          Trzeba by było przeanalizować postępy ofensywy styczniowej Armii Radzieckiej.
          I tak trzeba sobie zadac pytanie kiedy Niemcy mogli się zdecydować na ewakuację
          BK z Królewca?
          pl.wikipedia.org/wiki/Operacja_wschodniopruska_(1945)
          Operacja wschodniopruska (1945) - Wikipedia, wolna encyklopedia

II Etap Operacji-26stycz. zagony pancerne odcięł całkowcie
          Królewiecko-Sambijskie zgrupowanie docierając do Zalewu Wislanego w rejonie
          Kadyn i Tolkmicka.

www.elbing.gabo.pl/wyzwolenie.html
          Jak wynika z opisu 23 stycznia pancerna czołówka Sovietów wdarła się do zupełnie
          nieprzygotowanego do obrony miasta.
          O co mi się rozchodzi?o to,że Niemcy w Prusach byli zaskoczeni piorunującym
          uderzeniem Sovietów,które odcioło wschodniopruskie zgrupowanie ich wojsk.
          Myślę,że jeżeli zdecydowali się na wywózkę to własnie gdzieś w okolicach daty 20
          stycz.1945r.,wystarczyło 9 dni od poczatku ofensywy,aby Rosjanie dotarli do
          Zalewu Wislanego,zaskoczenie i panika była potworna,to własnie ta,sytucja mogła
          zadecydowac o ewakuacji BK drogą lotniczą w kierunku Torunia, o ile tak było
          oczywiscie,załuzmy,że ten samolot doleciał w wyladował w Toruniu w okolicach 20
          stcznia 1945r.,mamy zatem jeszcze 9 dni do wymarszu na osobisty rozkaz
          Hitlera!!!/to był ewenement,bo Hitler kazał miasta twierdze bronić do ostatniego
          żołnierza!!!!-patrz Kolberg,Breslau,Glogau,historycy tłumacza to tym,że garnizon
          toruński-trzy dywizje niemieckie ,miał za zadanie zr5obić zamieszanie na tyłach
          armii sowietskich,czy tak było?,raczej watpię/
          To Było na północnym teatrze wojny,a co na płd.,gdzie mógł lecieć ów samolot po
          uzupełnieniu paliwa w Toruniu??

Poznań.

pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_o_Pozna%C5%84_(1945)
          22 stycz. D-ca 1 Armii Pancernej Gwardii,gen.Katukow,wydaje rozkaz do ataku na
          Poznań i zjecia miasta z marszu!!! i zajęcia twierdzy z marszu do
          22stycz.,czyli podobnie jak w Elblągu.
          Dalej czytamy!! W nocy z dnia 23 na 24stycz. pancerna grupa mjr.Iwana Mironowa
          wdarła się na lotnisko Ławica i zniszczyło około 100 samolotów niemieckich!!!
          Odpadał więc nastepny etap podrózy tego "Ju 52"!!!,bo już trwały walki o
          przedmiescia Poznania.
          Samolot więc musiał lecieć z Toruniu besposrednio gdzieś
          dalej...Leszno,Wrocław,jeżeli był obciązony BK i innymi łupami,czy był wstanie
          pokonac tak niebezpieczną trasę nad terytorium zjętym przez wroga????,watpię.

Wrocław i podwrocławska Olesnica
          Sytuacja podobna,widac to na mapce w art. jak wygladał syt. na froncie!!
          22stycz. Sovieci szturmują Olesniće,

olesnica.nienaltowski.net/WalkiwOlesnicy.htm
          W tym samym czasie w rejonie Kostrzynia n/Odrą Rosjanie przedostają się na drugą
          stronę Odry.

Tak,że widać wyraznie,że ten samolot max.obciążony nie miał gdzie
          lecieć,musiał by pokonac trasę wielestkilometrową narazony na ataki mysliwców
          radzieckich zestrzelenie przez art. p.lot,miał naprawdę nikłe szanse na wyrwanie
          się z Torunia.

Trzeba stwierdzić tylko że w tym czasie około 20stycz. +/- 3,4 dni,kiedy Niemców
          ogarnęła panika i postanowili wywiezc BK z Królewca,ten "SAMOLOT Ju52" był na
          toruńskim lotnisku w co watpię,ale jezeli był!!!!,to nie dwię się,że został
          spalony!!,bo on już nie miał gdzie lecieć!!!.Lotnisko poznanskie
          zajete,forpoczty zagonów pancernych Sovietów pod Wrocławiem i na linii
          Odry,totalna katastrofa!!!

Mista twierdze bronią się Poznań płonie,Wrocław Okrązony,Konigsberg,też,tylko w
          Toruniu Hitler zezwolił Garnizonowi "Festung Thorn" na opuszczenie
          miasta???,stało to się 29.stycz.45r.,

A tu po wielu dziesiecio0leciach ,gdzies nie wiadomo skąd jedno zdanie
          "Flugplatz Thorn-Ju52"??
          Takie moje przemyslenia,dziwaczne co nie co:))))
          Ja to olewam i tym się nie rajcuję,prubuję na chłodno podejść do rzeczy.
          Przepraszam za byki,ale piszę z kopyta,nie patrzac na ekran

• badacz.teorii.spisku Re: Ona jest dobrz schowana. 08.12.07, 17:42
          może być wszedzie.
          www.gazetawyborcza.pl/1,75480,353365.html
          SIEDEMNAŚCIE MGNIEŃ BURSZTYNU
          • badacz.teorii.spisku Re: Ona jest dobrz schowana. 08.12.07, 18:39
            badacz.teorii.spisku napisał:

> może być wszedzie.
            > www.gazetawyborcza.pl/1,75480,353365.html
            > SIEDEMNAŚCIE MGNIEŃ BURSZTYNU

System łaczności BARS
            www.odkrywca.pl/bars-lacznosc-troposferyczna,188825.html
            BARS Łączność troposferyczna - Ogólnopolski miesięcznik ODKRYWCA
            Przy jego budowie w Suchatówce wykorzystano poniemiecki kabel wojskowy
            Berlin-Poznań-Toruń-Królewiec,jego inna odnoga biuegła z Torunia do Gdańska.
            Linie te wykorzystywał Ukł. Warszawski.

• sonntag Re: Ona jest dobrz schowana. 08.12.07, 18:46
            badacz.teorii.spisku napisał:
            > SIEDEMNAŚCIE MGNIEŃ BURSZTYNU

Stirlitz wiecznie żywy? ;)

He, nadal nie wiemy w Toruniu, co to właściwie za pomnik owe Ruhmeni
            Steine, kto i dlaczego go wystawił, a chcemy szukać BK.......
            • kdesw Re: Ona jest dobrz schowana. 10.12.07, 11:26
              sonntag napisała:

> badacz.teorii.spisku napisał:
              > > SIEDEMNAŚCIE MGNIEŃ BURSZTYNU
              >
              > Stirlitz wiecznie żywy? ;)
              >

Wykluczyć możliwości wywozu drogą lotnicza przez Toruń do końca nie
              można,gdzieś tam gdybano o tym w pewnych zamkniętych kręgach,skoro piszą o
              spalonej BK na lotnisku w Toruniu w Ju52,był taki okres kilku dni,kiedy walił
              się front w styczniu 1945r/około 20st./,ze można było BK wywiezc samolotem na
              płd,potem stało się to niemożliwe przynajmniej drogą lotniczą,bo musieliby do
              Wrocławia dolecieć samolotem bespośrdenio z Królewca,29 stycz.1945 w Toruniu
              Niemców już nie było-przebijali się na Gdańsk,a w Poznaniu zajęto lotnisko
              Ławica,walki trwały w całym miescie,pokonanie takiego dystansu obładowanym
              Junkersem było rzeczą niemozliwą,chyba,że gdzieś koło 20stycz.,kiedy syt. nie
              wygladał tak tragicznie.
    • jojujacy Kolega mojejgo dziadka opowiadał 07.12.07, 12:03
      (pracował w komendanturze kolejowej Dworzec Miasto po podpisaniu volkslisty) jak
      krótko po bombardowaniu toruńskiego lotniska na plac pokoju toruńskiego
      przyjechały ciężarówki i zjechały w dól i zablokowano ruch kolejowy.Zaczęto
      wnosić skrzynie do tunelu kolejowego i myślał że chcą go wysadzić.
      • estik Byłem tak blisko... 07.12.07, 12:55
        W wieku około komunijnym sterczeliśmy we wnęce (z tajemniczymi drzwiami) by
        wykazać się ponadprzeciętną odwagą (oczywiście obok nas musiał "pędzić" pociąg),
        nie zdając sobie sprawy, że za naszymi plecami jest...,a lepiej nie mówić. Aha,
        a na górze rosły przepyszne, ołowiane morwy i mirabelki :-)))
        • kdesw Zwłoki zołnierzy niemieckich w tunelu ? 08.12.07, 00:34
          W komentarzach.

"Tuż po wojnie został odkryty tunel w pobliżu fortu od strony mostu
          kolejowego-znaleziono w nim zwłoki zołnierzy niemieckich"

• kdesw Re: Zwłoki zołnierzy niemieckich w tunelu ? 08.12.07, 00:35
            kdesw napisał:

> W komentarzach.
            >
            > "Tuż po wojnie został odkryty tunel w pobliżu fortu od strony mostu
            > kolejowego-znaleziono w nim zwłoki zołnierzy niemieckich"
            >
            a linka zapomniałem!!
            www.odkrywca-online.com/index1.php?action=artykuly&artykul=podtorstar
            Artykuły Ogólnopolski miesięcznik ODKRYWCA
    • kdesw Re: Bursztynowa komnata,Toruń? 08.12.07, 01:54
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=72954578&a=73049619
      Re: Na zdrowy rozum,kiedy to mogło być??? - Toruń - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl
      • kdesw Archeolodzy z Elbląga będą szukać Komnaty w Królew 16.02.08, 01:57
        cu.

dziennikelblaski.wm.pl/Czy-elblascy-archeolodzy-wezma-udzial-w-poszukiwaniach-Bursztynowej-Komnaty,40147
        Czy elbląscy archeolodzy wezmą udział w poszukiwaniach Bursztynowej Komnaty? -
        Dziennik Elbląski - Dziennik Elbląski

No,a my nic więcej nie wiemy o niemieckim transportowcu Ju-52 z toruńskiego
        lotniska?

Jeżeli był na lotnisku to może go rozładowali przed zniszczeniem i komnata
        wedrowała wraz z przebijającym się garnizonem toruńskim,może leży gdzieś
        zakopana w piachach wokół lotnska lub na trasie marszu gdzieś koło
        Łubianki?,może na Zamku Bierzgłowskim w nie odkytych jego lochach?.

• kdesw Re: Flugplatz Thoren Bernsteinzimmer c.d. 16.02.08, 02:31
          64.233.183.104/search?q=cache:e_48qHfMWSMJ:www.frankdoerfelt.de/Bernsteinzimmer3.htm+Ju-52+Bernsteinzimmer+1945+Thoren&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl&client=firefox-a
          Frank Dörfelt - freier Journalist
          • kdesw Re: Flugplatz Thoren Bernsteinzimmer c.d. 16.02.08, 02:41
            64.233.183.104/search?q=cache:IhTUu281AaMJ:www.team-delta.de/LM/LM00.htm+Ju-52+Bernsteinzimmer+1945+Thoren&hl=pl&ct=clnk&cd=2&gl=pl&client=firefox-aSeite

Jedyny przypadek w IIW.Ś.,kiedy Hitler wydał osobisty rozkaz,aby jego wojska
            przebiły się z okrążonej twierdzy?,dlaczego??
            W Stalingradzie poświęcił 300tys. żołnierzy,potem Festung Wrocław,Głogów,Poznań??
            Dlaczego w przypadku Torunia padł rozkaz przebijać się do Gdańska?????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka