Dodaj do ulubionych

Szk.podst. Nr21.1974rok kl."C"odezwijcie się!

IP: 217.153.32.* 11.01.02, 14:43
Szukam ludzi którzy w 1974 roku rozpoczęli naukę w szkole podst. nr 21 im.
Gustawa Morcinka.
Chodziłam do tej klasy 6 lat. Wyprowadziłam sie i więcej nikogo nigdy nie
widziałam. Odezwijcie się może warto pogadać. Ciekawe czy ktoś mnie pamięta.
Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: Morciasz Re: Szk.podst. Nr21.1974rok kl. IP: *.graf.torun.pl 11.01.02, 15:15
      Wtedy to ta szkola byla imienia zolnierza Armii Czerwonej Aleksandra
      Zawadzkiego (to taki gosc, ktory mordowal polskich policjantow w okresie
      miedzywojennym). A jezeli chodzi o G.Morcina - to miesci sie przy uliczce jego
      imienia.
      • Gość: Ewa Re: Szk.podst. Nr21.1974rok kl. IP: 217.153.32.* 11.01.02, 15:22
        Faktycznie!
        Sorry, masz rację. Ale chyba nr 21 pozostał bez zmian. No i ulica, osiedlowa
        jest nadal Morcinka tak?
        Tyle lat,że pomyliłam ulicę z imiennikiem szkoły.
        Ale i tak chciałabym pogadać z kimś, kto w 1974 roku ja rozpoczął !
        • Gość: Jonek Re: Szk.podst. Nr21.1974rok kl. IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.02, 22:51
          Rocznik kilka lat wcześniejszy się zgłasza. A jeszcze wcześniej była Grażyna
          Szapołowska.
          • Gość: ewa Re: Szk.podst. Nr21.1974rok kl. IP: 217.153.32.* 14.01.02, 13:08
            Kiedy rozpocząłeś? Szapołowska chodziła do tej szkoły?
            Przecież ona mieszkała w okolicach Warszawskiej.
            Jeśli juz o mamy wspólne korzrnie edukacji to powiedz czy znałeś takich
            nauczycieli jak Pani Chruścielewska, czy Poreńska lub Sobecka.Nie wiem czy
            bdobrze pamiętam nazwiska ale ciekawe czy ktoś moiże coś o nich powiedzieć,
            teraz po tylu latach.
            Ewa
    • Gość: SDB Re: Szk.podst. Nr21.1974rok kl. IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.01.02, 19:23
      Jezeli wiem o ktora p. Chruścielewska chodzi to ona byla moja sasiadka jak
      mieszkalem na Matejki
      • Gość: Morciasz Re: Szk.podst. Nr21.1974rok kl. IP: *.graf.torun.pl 15.01.02, 16:01
        Porenska - to chyba geografia, Pietkiewicz - historia, Lukomska - biologia, a
        moze jezyk rosyjski? Chyba nie Sobecka, a Sodecka? Byla jeszcze Pukropp -
        chemia, Kuźma - od tzw. harcerstwa, Nasiadko od muzyki,p. Danuta Anusiak od
        polskiego (bardzo ja lubilem - swietne lekcje), Wyrwicz od wychowania
        fizycznego, pani Basia od matematyki - nazwiska nie pamietam, a szkoda bo fajna
        byla. Wiecej grzechow nie pamietam :-)
        • Gość: Morciasz Re: Szk.podst. Nr21.1974rok kl. IP: *.graf.torun.pl 15.01.02, 16:02
          a moze Chruscieleska byla od j. rosyjskiego? O rany - jak to juz dawno bylo...
        • Gość: Ewa Re: Szk.podst. Nr21.1974rok kl. IP: 217.153.32.* 17.01.02, 15:55
          O matko Taaaaak. Pamiętam. Pani Łukomska, Pietkiewicz i te które wymieniłeś. To
          było tak dawno. Kiedy zaczynałes szkołę? Ja wyprowadziłam się z Torunia kiedy
          byłam w 6 klasie i potem nigdy z nikim się już nie widzałam, a zawsze bardzo
          chciałam dowiedzieć się co dzieje sie z moimi kolegami. O nauczycialach już nie
          wspomne. Mieszkałam na Kraszewskiego. Może ktoś też mieszeszkał na Os.Młodych?
          To niesamowite nawiązać takie kontakty!
          PS Panie Sobecka była moją wychowawczynią. Ona uczyła polskiego.
          Ewa
          • Gość: SDB Re: Szk.podst. Nr21.1974rok kl. IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.01.02, 16:40
            Ja mieszkalem na Os. Mlodych ale dawno, pierwsze 10 lat zycia i na pewno nie
            zaczynalem podstawowki w 1974
            • Gość: Ewa Re: Szk.podst. Nr21.1974rok kl. IP: 217.153.32.* 18.01.02, 10:30
              Mieszkałam w wieżowcu Foton Filmy Papiery. od 1969 do 1979. Pamiętam wiele osób
              z osiedla. Zabawy były super. Było przytulnie i miło. Wszyscy się znali.
              Mieszkałam na 1 piętrze. Napewno musieliśmy się znac.
              Ewa
          • axe Re: Szk.podst. Nr21.1974rok kl. 19.01.02, 00:42
            Rocznik nieco późniejszy się kłania,

p. D. Anusiak jeszcze 2-3 lata temu uczyła - teraz nie wiem
            Reszta to niestety dla mnie nazwiska z pogranicza pamięci:
            p. Wyrwicz - już na pewno nie uczy
            p. Łukomska - tylko pamiętam nazwisko
            p. Kuźma - byłem na wycieczce klasowej

Jedyne co mogę w tej chwili powiedzieć o szkole to to że jesli ktoś pamięta
            podziemia i pracownię ZPT chłopców - koło stołówki i koło szatni na dole (tam
            była za moich czasów) to w szale obalania starego ładu w latach 90-tych obalono i
            ZPTy - Doskonale wyposażoną pracownię zamieniono na salę katechetyczną.

• Gość: Jonek Re: Szk.podst. Nr 21 IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.02, 22:36
      Moją wychowawczynią była p.Dylewska. Do klasy chodziłem z Grzegorzem Guczem,
      Sławkiem Marcem i Sewkiem Walentynowiczem.
      • Gość: Ewa Re: Szk.podst. Nr 21 IP: 217.153.32.* 18.01.02, 10:32
        Coś mi to nazwisko mówi. Nie pamiętam jednak czego uczyła. Ja chodziłam z
        Jarkiem Norkowskim, Aśką Dobrowolską, Jarkiem Minkowskim, Beatą bartoszyńską,
        Jolką kilanowską. Aż dziwne ale pamiętam nazwiska prawie całej klasy.
        Może kogoś znacie.
        Pozdrawiam moich rodaków
        Ewa
        • Gość: Morciasz Re: Szk.podst. Nr 21 IP: *.graf.torun.pl 18.01.02, 12:16
          Gość portalu: Ewa napisał(a):
          > Ja chodziłam z /.../ Jolką kilanowską.

Pamietam Jole. Potem chyba nie byla juz Kilanowska, a Jaworska? Ja chodzilem
          m.in. z Tomkiem Jastrzebskim, Marcinem Koscieleckim, Maciejem Racja, Jackiem
          Bajda, Krzyskiem Fligiem, Kasia Held, Krzysiem Salomonskim, Agnieszka Majchrzak,
          Hanka Godlewska, Magda Michalek, Tomkiem Dorawa, Jarkiem Gryniakowem ... i
          jeszcze mozna by dlugo wymieniac.
          • Gość: Ewa Re: Szk.podst. Nr 21 IP: 217.153.32.* 18.01.02, 14:47
            Niestety te nazwiska nic mi nie mówią. Matka Jolki uczyła w tej szkole prawda?
            Ona się do nas przeniosła. Na początku jej nie lubiłam, o była strasznie
            hałaśliwa, ale potem byłyśmy najlepszymi koleżankami. Niestety krótko, bo
            odeszłam do Wawy.
            Stasznie miło ,że ktoś sie odezwał.Pozdrawiam
            • Gość: Ewa Re: Szk.podst. Nr 21 IP: 217.153.32.* 01.02.02, 12:32
              Co się z Wami dziej ? Czy niema nikogo kto pamieta szkołę nr 21?! Przecież tam
              było kupę luda:)
              • zielonooka Re: Szk.podst. Nr 21 08.02.02, 13:45
                Hmm...ja nie zaczynałam w 74', dla mnie to zbyt odległe czasy... ale po 1.
                Grażyna Szpołowska, nie mieszkała na Warszawskiej, bo takie tu były spekulacje,
                ale na Matejki, na przeciwko 21 w tym bloku za boiskiem... Pani Anusiak nadal
                uczy i miewa się dobrze, choć jakiś czas temu krążyła plotka, że ze wzg. na zły
                stan zdrowia ma odejść na emeryturę (no cóż, dały jej popalić dziciaki przez te
                wszystkie lata) ;o) Ja mam namiary na rodzeństwo Kłobukowskich, jeśli komuś by
                to cokolwiek mówiło, z tego co się orentuję chodziła tam Małgorzata, Jurek i
                Adam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka