Gość: lisa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 17:54 co sądzicie o tym przepisie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Toffik Re: Kruche ciasteczka na Gwiazdkę IP: router.kraszewskiego* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 20:12 Jak nie macie ostrzałki do noży albo chcecie teściowej połamać protezę to gorąco polecam. Wczoraj przetestowałam ten przepis i ciasteczka prezentują się całkiem nieźle, pod warunkiem że nie dostaną się do przewodu pokarmowego. Pozdro Oszołomy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Kruche ciasteczka na Gwiazdkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 19:11 chyba ktoś złosliwie podał ten przepis, tego nie da sie zjeść, są takie twarde Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Kruche ciasteczka na Gwiazdkę IP: *.upc-d.chello.nl 21.12.05, 17:08 Na oko moge powiedziec, ze to zwykly przepis na ciasto polkruche. Robie takie czesto i ciasteczka tez i nie zdarzylo sie, zeby byly tak twarde ze nie do zjedzenia. Make dawalabym na wyczucie bardziej. Moze w tym problem. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meryl Re: Kruche ciasteczka na Gwiazdkę IP: *.altar.net.pl / *.devs.futuro.pl 22.12.05, 13:05 cisteczka sa dobre,duza frajdę miał mój synek w czasie wycinania ciastek.sa troche twarde,ale takie powinny być,bo u mnie wiszą pięknie na choince,a małemu ząbki nie wypadły podczas podgryzania,więc polecam.ja wyjełam ciasto po 2h.z lodówki i dodałam jeszcze 1 żółtko.sa świetną dekoracją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: Kruche ciasteczka na Gwiazdkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 17:45 >>> szczerze mówiąc mąki to dodawałam i dodawałam i nie było widać końca mimo tego wyszły całkiem dobre >>>ja zamiast cześci mąki dodawłam kakao,przyprawę do pierników,cynamon i inne przyprawy korzenne >>>ciasteczka są ok ale można by je nazwać "ciasteczka przeciwpancerne" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berta72 Re: Kruche ciasteczka na Gwiazdkę IP: *.chello.pl 22.12.05, 19:37 A dla mnie rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzia trzeba odczekać IP: 195.214.216.* 22.12.05, 20:22 w porządku jest - ciasteczka króche robe zawsze tydzień wcześniej bo one po upieczeniu są faktycznie nieco twardawe, ale potem ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oktawia Re: Kruche ciasteczka na Gwiazdkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 19:35 ten przepis jest wspaniały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oktawia Re: Kruche ciasteczka na Gwiazdkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 19:35 ten przepis jest wspaniały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DaFu Kruche ciasteczka na Gwiazdkę IP: 212.122.223.* 09.12.06, 22:47 2 lata temu w gazecie były 3 warianty na bazie tego ciasta podstawowego : czekoladowe, migdałowe i z wiórkami kokosowymi. Czy ktos ma może te przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś
algalew Re: Kruche ciasteczka na Gwiazdkę 10.12.07, 19:03 Przepis był w Kuchni2004nr12-a oto czekoladowe: wszystkie skł. jak do c. podstawowych,1/2 szkl.kakao, 1/2 łyżeczki sody,300g czarnej czekolady roztopionej i ostudzonej. Przygotowujemy ciasto podstawowe, ale do masła z cukrem przed dodaniem sypkich składników dodajemy kakao, sodę i czekoladę.Starannie wyrabiamy wszystkie składniki-ciasto będzie bardzo twarde i kruche.Z ciasta formujemy wałek o średnicy ok. 8cm,zawijamy go w folię i wstawiamy do lodówki na 4godziny.Z wałka kroimy cienkie plasterki.Brzegi możemy udekorować pokruszonymi pistacjami i cukrem.Pieczemy w temp. 200st.C przez 10-15 min. Migdałowe: Wszystkie składniki jak do podstawowych, 1i1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/4łyżeczki sproszkowanego imbiru 120g płatków migdałowych. Przygotowujemy ciasto podst., dodając do mąki w/wym.zapachy i migdały. Z Odpowiedz Link Zgłoś
algalew Re: Kruche ciasteczka na Gwiazdkę 10.12.07, 19:23 Podaję ciąg dalszy ciasteczek migdałowych: Z wyrobionego ciasta formujemy podłużny prostokąt. Zwijamy go w folię i schładzamy przez 4 godz. Z wałka odkrawamy ciasteczka nie grubsze niż 0.5cm, dekorujemy płatkami migdałowymi i pieczemy 10-15min. w temp.200stC. Ciasteczka kokosowe: Wszystkie skł. jak do podstawowych, 2szkl.wiórków kokosowych, 1/4łyżeczki aromatu migdałowego. Do ciasta dodajemy wiórki i zapach.Z ciasta formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je lekko aby utworzyć małe placuszki.Dekorujemy je wiórkami i pokruszonym cukrem lodowym.Piec j.w. Tezaz jest dobra pora na pieczenie ciasteczek!Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nadia Kruche ciasteczka na Gwiazdkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.06, 20:57 Ciasteczka baaardzo smaczne !!! Łatwe w przygotowaniu , po prostu suuuupeeeeeerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Kruche ciasteczka na Gwiazdkę IP: 83.2.116.* 17.12.06, 16:35 Zobaczymy co z tego wyjdzie :) Będę je jutro z rana robila ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolita Kruche ciasteczka na Gwiazdkę IP: *.cust-adsl.tiscali.it 19.12.06, 15:16 To juz lepsze tradycyjne pierniczki. Wystarczy dodac miodu i przyprawy do piernikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Kruche ciasteczka na Gwiazdkę IP: *.chello.pl 19.12.06, 22:22 Gość portalu: jolita napisał(a): > To juz lepsze tradycyjne pierniczki. Wystarczy dodac miodu i przyprawy do > piernikow. Np. takie: www.piernikarnia.pl/pierniki_swiateczne.html (pod "więcej" jest kilka ciekawych wzorów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etc74 Zaczepno - obronne IP: *.acn.waw.pl 19.12.06, 22:28 Ciasteczka zaczepno - obronne, rzec by można. Czego to ludzie nie wymyślą z okazji dwóch dni Świąt dla uczczenia narodzin Bożej Dzieciny, naprawdę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Kruche ciasteczka na Gwiazdkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 08:49 a co z tą laską wanili ?? nic ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Kruche ciasteczka na Gwiazdkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 11:25 Miałam ochotę zrobić te ciasteczka ale czytając wasze komentarze(poza tym, że ubawiłam się do łez) to... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamuśka Kruche ciasteczka na Gwiazdkę IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 23.12.07, 17:11 te ciastka sa super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KarolaM Kruche ciasteczka na Gwiazdkę IP: *.plk.vectranet.pl 30.11.08, 18:40 Fantastyczne komentarze :-))) Z ciekawości upiekę ciasteczka zaczepno-obronne czy też pancerne czy też zamach na proteze teściowej itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Kruche ciasteczka na Gwiazdkę IP: *.lupro.net 10.12.08, 18:41 Przepis ma sens. Gdybym je piekła, nie dodawałabym proszku do pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś