• mal-la Zupa kalafiorowa 23.05.09, 13:04
      50 dag kalafiora,
      25 dag włoszczyzny,
      1 3/4 l wody,
      1/4 l mleka,
      2 dag tłuszczu,
      3 dag mąki,
      sól,
      1-2 żółtka,
      1 łyżka siekanego koperku.

      Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą,
      dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar. Kalafior obrać
      z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki.
      Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do
      miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego
      mleka. Zagotować. Połączyć z żółtkami rozmąconymi z
      mlekiem, osolić, dodać siekany koperek. Podawać z
      grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym. Zupę
      kalafiorową można przyrządzić na wywarze z kości.
      Zamiast mąką z mlekiem, można podprawić zupę
      zasmażką lub śmietaną.
    • mal-la Zupa grzybowa 23.05.09, 13:04
      30 dag mięsa z kością,
      25 dag włoszczyzny,
      2 - dag suszonych grzybów,
      1 3/4 l wody,
      sól,
      pieprz,
      1 łyżka siekanej zielonej pietruszki.

      Grzyby umyć, zalać zimną wodą, namoczyć na 1 - 2 godz,
      gotować z pokrojoną cebulą pod przykryciem. Kości i
      mięso opłukać, zalać wodą, osolić, powoli gotować. Gdy
      mięso jest na pół miękkie, włożyć oczyszczoną i
      opłukaną włoszczyznę i gotować do miękkości.
      Przecedzić wywar i połączyć z odcedzonym wywarem z
      grzybów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać
      siekaną zieloną pietruszkę. Podawać z pasztecikami,
      paluszkami kruchymi, ciastem lanym, kluseczkami
      francuskimi z grzybami, z uszkami z grzybów.
    • mal-la Flaki po lwowsku 23.05.09, 13:05
      1 kg flaków wołowych lub cielęcych,
      20 dag kości wołowych,
      20 dag kapusty włoskiej,
      1 cebula,
      1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
      2 łyżki masła,
      1/2 łyżki oleju,
      1/2 łyżki bułki tartej,
      1 łyżka mąki,
      1 łyżka parmezanu,
      1 łyżeczka słodkiej papryki,
      1/4 łyżeczki imbiru,
      1/8 łyżeczki mielonego kardamonu,
      1 listek laurowy,
      1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
      sól.

      Flaki dokładnie wyczyścić. Natrzeć solą i kilkakrotnie
      wypłukać pod bieżącą ciepłą wodą. Następnie zalać
      zimną wodą, zagotować i odcedzić. Powtórnie zalać zimną
      wodą, zagotować i odcedzić. Powtórnie zalać zimną wodą,
      zagotować i odcedzić. Następnie zalać zimną wodą i
      gotować do miękkości 3 - 4 godz. Następnie wystudzić
      i pokroić w cienkie paski.
      Włoszczyznę oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn i
      podsmażyć na 1 łyżce masła. Kapustę umyć i pokroić w
      szerokie paski. W 3 szklankach wody ugotować
      włoszczyznę i kości. Kości wyjąć. Do wywaru z
      włoszczyzną dodać flaki i przyprawy. Gotować jeszcze ok.
      1 1/2 godz.
      Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie krążki.
      Podsmażyć na oleju, oprószyć mąką, zrumienić, dodać
      do flaków i zagotować. Śmietanę rozprowadzić rosołem
      z flaków i wymieszać z potrawą. Na końcu dodać parmezan
      Na patelni zrumienić bułkę tartą i stopić pozostałą łyżkę
      masła.
      Tuż przed podaniem polać flaki stopionym masłem z
      bułką tartą.
    • mal-la Kartoflanka z zacierkami 23.05.09, 13:07
      ZUPA :
      40 dag ziemniaków,
      5 dag słoniny,
      1 cebula,
      1-2 ząbki czosnku,
      3 łyżeczki vegety lub 3 kostki rosołowe,
      1 listek laurowy,
      5 ziarenek ziela angielskiego,
      2 łyżki natki pietruszki,
      sól,
      pieprz.

      ZACIERKI :
      2/3 szklanki mąki,
      jajko,
      sól.

      Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i włożyć do
      garnka. Wlać 1,5 l wody, dodać vegetę, ziele angielskie,
      listek laurowy, sól i gotować 30 min.
      Przygotować zacierki : mąkę, jajko, sól i 2-3 łyżki wody
      wymieszać w małej misce, po czym zagnieść twarde
      ciasto. Skubać małe kawałki ciasta i formować w rękach
      podłużne wałeczki.
      Zacierki dodać do zupy, kiedy ziemniaki będą prawie
      miękkie, i gotować 5 min. Słoninę pokroić w drobną kostkę
      i podsmażyć na patelni. Cebulę i czosnek obrać, posiekać
      dodać do słoniny i zrumienić, a następnie połączyć z
      zupą. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną
      natką pietruszki.
    • mal-la Kartoflanka po wiedeńsku 23.05.09, 13:07
      30 dag ziemniaków,
      1 porcja włoszczyzny,
      1 cebula,
      10 dag wędzonego boczku,
      1/3 szklanki kwaśnej śmietany,
      3 łyżeczki vegety lub 3 kostki rosołowe,
      1 łyżeczka mąki,
      1/2 łyżeczki kminku,
      1 łyżeczka majeranku,
      1 listek laurowy,
      3 ziarenka ziela angielskiego,
      2 łyżeczki octu 10-procentowego,
      2 łyżki szczypiorku,
      sól,
      pieprz.

      Ziemniaki i włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w kostkę
      i włożyć do garnka. Wlać 1,5 l wody, dodać vegetę, sól
      i przyprawy. Gotować 35 min, pod koniec gotowania wlać
      ocet. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni.
      Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do boczku i
      zrumienić. Pod koniec smażenia oprószyć mąką,
      wymieszać, dodać do zupy i zagotować. Doprawić solą i
      pieprzem. Przed podaniem zupę zaprawić śmietaną i
      posypać szczypiorkiem.
    • mal-la Zupa grochowa 23.05.09, 13:09
      30 - 40 dag grochu,
      25 dag włoszczyzny,
      15 dag boczku wędzonego,
      1 - 1/2 l wody,
      5 dag cebuli,
      2 dag tłuszczu,
      2 dag mąki,
      majeranek,
      1-2 ząbki czosnku,
      sól,

      Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilkanaście
      godzin w zimnej przegotowanej wodzie. Ugotować
      w tej samej wodzie, gdy jest miękki, osolić. Ugotować
      wywar z boczku i warzyw. Groch przetrzeć przez sito,
      przelewając odcedzonym wywarem. Cebulę obrać,
      pokrajać, usmażyć na jasnozłoty kolor, dodać zrumienioną
      mąkę. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą
      rzadką masę. Połączyć z zupą, zagotować. Przyprawić
      do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem.
      Włożyć boczek pokrajany w kostkę. Podawać z grzankami
      z bułki lub chleba.
    • mal-la Zupa koperkowa 23.05.09, 13:10
      pęczek koperku,
      masło,
      1/2 l rosołu z koncentratu,
      100g śmietany,
      wegeta,
      4 łyżki makaronu nitki,

      Rosół przyrządzić z koncentratu wg przepisu na
      opakowaniu. Koperek posiekać, 3/4 podsmażyć w
      łyżeczce masła, dodać do zupy. Śmietanę rozprowadzić
      kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do garnka. Zupę
      przyprawić wegetą, posypać pozostałym koperkiem.
      Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, włożyć
      do zupy.
    • mal-la Zupa szparagowa 23.05.09, 13:11
      500g białych szparagów,
      3/4 l rosołu (może być z kostki),
      2 łyżeczki cukru,
      250g pomidorów,
      pęczek bazylii lub natki,
      łyżeczka soku z cytryny,
      50g masła,
      30g mąki,
      100 ml śmietany kremówki,
      sól i pieprz,
      gałka muszkatołowa,

      Szparagi umyć, obrać. Obierzyny gotować 10 minut w
      rosole z łyżeczką cukru. Rosół przecedzić. Szparagi
      przekroić na skośne kawałki, obgotować w rosole.
      Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wyjąć pestki.
      Pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną bazylią lub
      natką, sokiem z cytryny i resztą cukru.
      Z mąki i masła zrobić zasmażkę, połączyć z zupą,
      gotować pod przykryciem 5 minut.
      Śmietanę wlać do zupy pilnując, by się nie zwarzyła.
      Zupę doprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową.
      Przed podaniem dodać pomidory wymieszane z zieleniną.
    • mal-la Krupnik gryczany 23.05.09, 13:11
      20 dag kaszy gryczanej,
      20 dag surowego boczku,
      włoszczyzna,
      40 dag ziemniaków,
      natka pietruszki,
      sól,

      Pokrojony boczek zalać w garnku zimną wodą, dodać
      kaszę, rozdrobnione warzywa. Gotować na małym ogniu.
      Gdy kasza będzie miękka, wrzucić pokrojone w kostkę
      ziemniaki, posolić i gotować jeszcze kilka minut.
      Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
    • mal-la Zupa pomidorowa 23.05.09, 13:12
      50 dag mięsa wołowego z kością,
      1 porcja włoszczyzny,
      70 dag pomidorów lub 5 łyżek koncentratu pomidorowego
      1 szklanka soku pomidorowego,
      15 dag śmietany,
      2 dag masła,
      sól,
      pieprz,
      cukier.

      Mięso umyć, zalać 2 l zimnej wody, osolić i gotować na
      małym ogniu ok.1 godz. W połowie gotowania dodać
      oczyszczoną i umytą włoszczyznę. Pokrojone pomidory
      z masłem i kilkoma łyżkami wody dusić na małym ogniu,
      pod przykryciem, ok.30 min, następnie przetrzeć przez sito
      i dodać do przecedzonego wywaru. Chwilę gotować, a po
      zdjęciu z ognia wlać sok, przyprawić solą, cukrem,
      pieprzem, śmietaną.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka