mal-la Zupa kalafiorowa 23.05.09, 13:04 50 dag kalafiora, 25 dag włoszczyzny, 1 3/4 l wody, 1/4 l mleka, 2 dag tłuszczu, 3 dag mąki, sól, 1-2 żółtka, 1 łyżka siekanego koperku. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar. Kalafior obrać z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki. Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego mleka. Zagotować. Połączyć z żółtkami rozmąconymi z mlekiem, osolić, dodać siekany koperek. Podawać z grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym. Zupę kalafiorową można przyrządzić na wywarze z kości. Zamiast mąką z mlekiem, można podprawić zupę zasmażką lub śmietaną. Odpowiedz Link
mal-la Zupa grzybowa 23.05.09, 13:04 30 dag mięsa z kością, 25 dag włoszczyzny, 2 - dag suszonych grzybów, 1 3/4 l wody, sól, pieprz, 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki. Grzyby umyć, zalać zimną wodą, namoczyć na 1 - 2 godz, gotować z pokrojoną cebulą pod przykryciem. Kości i mięso opłukać, zalać wodą, osolić, powoli gotować. Gdy mięso jest na pół miękkie, włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę i gotować do miękkości. Przecedzić wywar i połączyć z odcedzonym wywarem z grzybów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać siekaną zieloną pietruszkę. Podawać z pasztecikami, paluszkami kruchymi, ciastem lanym, kluseczkami francuskimi z grzybami, z uszkami z grzybów. Odpowiedz Link
mal-la Flaki po lwowsku 23.05.09, 13:05 1 kg flaków wołowych lub cielęcych, 20 dag kości wołowych, 20 dag kapusty włoskiej, 1 cebula, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżki masła, 1/2 łyżki oleju, 1/2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka mąki, 1 łyżka parmezanu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 listek laurowy, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, sól. Flaki dokładnie wyczyścić. Natrzeć solą i kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą ciepłą wodą. Następnie zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić. Powtórnie zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić. Powtórnie zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić. Następnie zalać zimną wodą i gotować do miękkości 3 - 4 godz. Następnie wystudzić i pokroić w cienkie paski. Włoszczyznę oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn i podsmażyć na 1 łyżce masła. Kapustę umyć i pokroić w szerokie paski. W 3 szklankach wody ugotować włoszczyznę i kości. Kości wyjąć. Do wywaru z włoszczyzną dodać flaki i przyprawy. Gotować jeszcze ok. 1 1/2 godz. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie krążki. Podsmażyć na oleju, oprószyć mąką, zrumienić, dodać do flaków i zagotować. Śmietanę rozprowadzić rosołem z flaków i wymieszać z potrawą. Na końcu dodać parmezan Na patelni zrumienić bułkę tartą i stopić pozostałą łyżkę masła. Tuż przed podaniem polać flaki stopionym masłem z bułką tartą. Odpowiedz Link
mal-la Kartoflanka z zacierkami 23.05.09, 13:07 ZUPA : 40 dag ziemniaków, 5 dag słoniny, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 3 łyżeczki vegety lub 3 kostki rosołowe, 1 listek laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz. ZACIERKI : 2/3 szklanki mąki, jajko, sól. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Wlać 1,5 l wody, dodać vegetę, ziele angielskie, listek laurowy, sól i gotować 30 min. Przygotować zacierki : mąkę, jajko, sól i 2-3 łyżki wody wymieszać w małej misce, po czym zagnieść twarde ciasto. Skubać małe kawałki ciasta i formować w rękach podłużne wałeczki. Zacierki dodać do zupy, kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, i gotować 5 min. Słoninę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Cebulę i czosnek obrać, posiekać dodać do słoniny i zrumienić, a następnie połączyć z zupą. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. Odpowiedz Link
mal-la Kartoflanka po wiedeńsku 23.05.09, 13:07 30 dag ziemniaków, 1 porcja włoszczyzny, 1 cebula, 10 dag wędzonego boczku, 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, 3 łyżeczki vegety lub 3 kostki rosołowe, 1 łyżeczka mąki, 1/2 łyżeczki kminku, 1 łyżeczka majeranku, 1 listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżeczki octu 10-procentowego, 2 łyżki szczypiorku, sól, pieprz. Ziemniaki i włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Wlać 1,5 l wody, dodać vegetę, sól i przyprawy. Gotować 35 min, pod koniec gotowania wlać ocet. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do boczku i zrumienić. Pod koniec smażenia oprószyć mąką, wymieszać, dodać do zupy i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem zupę zaprawić śmietaną i posypać szczypiorkiem. Odpowiedz Link
mal-la Zupa grochowa 23.05.09, 13:09 30 - 40 dag grochu, 25 dag włoszczyzny, 15 dag boczku wędzonego, 1 - 1/2 l wody, 5 dag cebuli, 2 dag tłuszczu, 2 dag mąki, majeranek, 1-2 ząbki czosnku, sól, Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilkanaście godzin w zimnej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, gdy jest miękki, osolić. Ugotować wywar z boczku i warzyw. Groch przetrzeć przez sito, przelewając odcedzonym wywarem. Cebulę obrać, pokrajać, usmażyć na jasnozłoty kolor, dodać zrumienioną mąkę. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką masę. Połączyć z zupą, zagotować. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem. Włożyć boczek pokrajany w kostkę. Podawać z grzankami z bułki lub chleba. Odpowiedz Link
mal-la Zupa koperkowa 23.05.09, 13:10 pęczek koperku, masło, 1/2 l rosołu z koncentratu, 100g śmietany, wegeta, 4 łyżki makaronu nitki, Rosół przyrządzić z koncentratu wg przepisu na opakowaniu. Koperek posiekać, 3/4 podsmażyć w łyżeczce masła, dodać do zupy. Śmietanę rozprowadzić kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do garnka. Zupę przyprawić wegetą, posypać pozostałym koperkiem. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, włożyć do zupy. Odpowiedz Link
mal-la Zupa szparagowa 23.05.09, 13:11 500g białych szparagów, 3/4 l rosołu (może być z kostki), 2 łyżeczki cukru, 250g pomidorów, pęczek bazylii lub natki, łyżeczka soku z cytryny, 50g masła, 30g mąki, 100 ml śmietany kremówki, sól i pieprz, gałka muszkatołowa, Szparagi umyć, obrać. Obierzyny gotować 10 minut w rosole z łyżeczką cukru. Rosół przecedzić. Szparagi przekroić na skośne kawałki, obgotować w rosole. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wyjąć pestki. Pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną bazylią lub natką, sokiem z cytryny i resztą cukru. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, połączyć z zupą, gotować pod przykryciem 5 minut. Śmietanę wlać do zupy pilnując, by się nie zwarzyła. Zupę doprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową. Przed podaniem dodać pomidory wymieszane z zieleniną. Odpowiedz Link
mal-la Krupnik gryczany 23.05.09, 13:11 20 dag kaszy gryczanej, 20 dag surowego boczku, włoszczyzna, 40 dag ziemniaków, natka pietruszki, sól, Pokrojony boczek zalać w garnku zimną wodą, dodać kaszę, rozdrobnione warzywa. Gotować na małym ogniu. Gdy kasza będzie miękka, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, posolić i gotować jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Odpowiedz Link
zenobi11 Re: Krupnik gryczany 21.04.15, 14:50 Znam podobną wersję. Jest niezastąpiona na zimę i w chłodniejsze dni Odpowiedz Link
mal-la Zupa pomidorowa 23.05.09, 13:12 50 dag mięsa wołowego z kością, 1 porcja włoszczyzny, 70 dag pomidorów lub 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 szklanka soku pomidorowego, 15 dag śmietany, 2 dag masła, sól, pieprz, cukier. Mięso umyć, zalać 2 l zimnej wody, osolić i gotować na małym ogniu ok.1 godz. W połowie gotowania dodać oczyszczoną i umytą włoszczyznę. Pokrojone pomidory z masłem i kilkoma łyżkami wody dusić na małym ogniu, pod przykryciem, ok.30 min, następnie przetrzeć przez sito i dodać do przecedzonego wywaru. Chwilę gotować, a po zdjęciu z ognia wlać sok, przyprawić solą, cukrem, pieprzem, śmietaną. Odpowiedz Link
kosmotynka Re: Zupy 20.10.15, 18:22 A robicie teraz zupy krem z dyni? A jeśli tak to jak je przygotowujecie? Pieczecie dynie, dodajecie tam jeszcze jakiś warzyw? Odpowiedz Link
zenobi11 Re: Zupy 13.11.15, 09:07 Żadnego pieczenia. Po prostu gotuję z warzywami i blenduję. Odpowiedz Link
kawkanawynos Re: Zupy 25.01.23, 08:19 Przepisów na zupy szukałam tutaj naturalnieozdrowiu.pl Odpowiedz Link