bubuthebest 16.01.10, 12:01 Balcerowicz musi wrócić... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mark6 Idiotyzm balcerowicza jest porażający. 16.01.10, 14:11 Ten facet kompromituje się nieomal codziennie. Po ostatniej propozycji eksterminacji Polski "B"/bo tak będzie lepiej dla ekonomi/ powinno się zamknąć tego nieuka w "wariatkowie". Mam nadzieję, że ten notoryczny cymbał stanie kiedyś przed sądem i zostanie sprawiedliwie rozliczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwatysta Re: Idiotyzm balcerowicza jest porażający. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 14:29 Najpierw trzeba postawić przed sądem wszystkich rozpowszechniających fałszywe nauki zarazy socjalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
janek-007 Cos chyba jest nie tak z logika... 16.01.10, 15:07 Ja nie widzę nic złego w prywatnym. Skoro pan Balcerowicz narzeka na polityków ze upolityczniają przedsiębiorstwa to dlaczego pan Balcerowicz nie potępia nierządu Tuska i ferajny. Jeżeli w Polsce obowiązują zasady rynkowe to te przedsiębiorstwa chyba nie mogą sobie istnieć i działać ot tak gdzieś obok zasad rynkowych a jeżeli istnieją i działają obok to chyba coś jest nie tak z gospodarka rynkowa w Polsce. Pan Balcerowicz powinien więcej energii wkładać w przestawienie polskiej gospodarki na gospodarkę prawdziwie wolnorynkowa a nie ciągle ględzić o prywatyzacji, wygląda mi to dosyć podejrzanie. Samo prywatyzowanie dla prywatyzowania jest chyba nielogiczne i mija się z celem. W USA 'krynicy' kapitalizmu były badania które wykazały ze przedsiębiorstwa prywatne nie są wcale bardziej efektywne od tych które maja inny charakter własności a obecny kryzys gospodarczy dowiódł tego poza wszelka wątpliwością dla pan Balcerowicz man nadzieje tez. Cos chyba jest nie tak z logika pana Balcerowicza. 'Who is John Gold' anyway. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Cos chyba jest nie tak z logika... IP: *.chello.pl 16.01.10, 15:33 Po pierwsze: Nie Pan Balcerowicz, a Profesor Balcerowicz. Po drugie: Jeżeli powołujesz się na jakieś badania, to warto napisać, kto, kiedy i gdzie je przeprowadził, a najlepiej, gdzie można się z nimi zapoznać. Inaczej się ośmieszasz. Po trzecie: Otóż jeśli przedsiębiorstwo jest państwowe to może sobie działać obok zasad rynkowych, bo decyzji nie podejmuje w nim właściciel nastawiony na maksymalizację zysku, a zarządca z nadania politycznego, któremu zależy na popularności wśród wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś
janek-007 Pomieszało ci się... 16.01.10, 16:14 Pomieszało ci się. Po pierwsze; mój post to nie jest żadną publikacja naukowa wiec linków i źródeł nie muszę, jeżeli nie chce, bo uważam ze w tej sytuacji nie jest to niezbędne. Po drugie; jeżeli jesteś taki purysta w sprawie linków to Voodoo Szaman Balcerowicz i ferajna nie są uprawnieni do napisania żadnego ze swoich ględzeń czy pseudo-stwierdzeń bez podania źródeł gdzie można by je sprawdzić. Po trzecie; jeżeli w każdym poście czciciele i wyznawcy voodooizmu ekonomicznego mieliby podawać linki i źródła to nie byliby w stanie nigdzie wkleić swoich ekonomicznych bredni. Po czwarte; wcale nie bo jeżeli np. w Polsce obowiązują zasady wolnorynkowe to każde przedsiębiorstwo państwowe ma obowiązek się do nich stosować. Jeżeli tak nie jest, co chcesz mi wykazać dosyć niegramotnie, i w państwie gdzie obowiązuje gospodarka rynkowa właściciel przedsiębiorstwa, państwo, nie jest nastawiony na maksymalizacje zysku to z tego może wynikać tylko jeden wniosek a mianowicie taki ze politycy zawłaszczyli sobie gospodarkę i traktują państwo jak swój prywatny folwark. Po piąte; i dla przypomnienia nie wszystkie aspekty dzialalnosci państwa muszą i powinny być nastawione na maksymalizacje zysków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Pomieszało ci się... IP: 79.110.196.* 16.01.10, 17:58 > Po piąte; i dla przypomnienia nie wszystkie aspekty dzialalnosci państwa muszą > i > powinny być nastawione na maksymalizacje zysków. I dlatego właśnie trzeba wyrwać państwu jak najwięcej sektorów nie tylko gospodarki, ale też edukacji i służby zdrowia. Bez nastawienia na zysk nie ma motywacji do działania, co powoduje, że np. lekarz przyjmuje o połowę pacjentów mniej, niż by to robił prywatnie, bo i tak ma z góry ustalony przez państwo dochód... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assur Re: Pomieszało ci się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 18:25 glupek prywatny lekarz przyjmie tych co najwiecej zaplacą a nie kolejkę czekajaca w korytarzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Pomieszało ci się... IP: 188.33.124.* 16.01.10, 22:40 Marnemu lekarzowi niewiele ludzi zapłaci i to małe pieniadze. A kolejka w korytarzu zawsze bedzie, gdy pieniadze rozdawane sa po uważaniu z źródła centralnego (NFZ). Każda placówka pokazuje jak jest potrzebna, jakie ma zainteresowanie, jak wiele jej trzeba dac na inwestycje,... Forsa ze składek powinna iśc za pacjentem, wtedy kazdy szpital postara się by klient nie czekał, był miło obsłużony i wrócił w razie potrzeby w to miłe miejsce. Owszem, warto bedzie pacjentowi by dopłacił, jeśli jakis lekarz bedzie miał dobrą opinie i zechce wziąć wyższe stawki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cel Re: Pomieszało ci się... IP: *.chello.pl 16.01.10, 23:44 Nie chcę nikogo obrażać ale drażni mnie jak ktoś usiłuje tłumaczyć, że państwowe zarządzanie firmami ma jakiś sens poza interesem dla grupy polityków i związkowców. Pracowałem przez 8 lat w spółce skarbu państwa i nikt mnie nie przekona, że można efektywnie zarządzać spółką zarządzaną przez nominantów partyjnych. Wszelkie dycyzje tych panów są podyktowane interesem innym niż rzeczywistych interes spółki działającej na rynku. Zarządzanie przez państwo jest chore i im szybciej prawda ta dotrze nie tylko do decydentów ale i ogółu społeczeństwa, tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
janek-007 Jak mamy do kitu polityków to i mamy... 17.01.10, 00:22 Jak mamy do kitu polityków to i mamy do kitu spółki państwowe które spółkują z politykami. To co proponuje Balcerowicz i tacy jak Ty to coś w rodzaju zwalczania śmierci samobójstwami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty komuch To co wypisujesz na tym forum to IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.01.10, 09:54 socjalistyczny bełkot o niczym. Co to znaczy że Balcerowicz powinien więcej energi wkładać w reformowanie przedsiębiorstw zamiast w ich prywatyzację. Za komuny też reorganizowano nieustannie przedsiębiorstwa i pewnie był to ich głowny cel działalności. A jakie znaczenie jakiej miary polityk zarządza przedsiębiorstwem? Polityk to polityk, a jego celem jest utrzymanie przy korycie. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Nie Pan Balcerowicz, a Profesor Balcerowicz." 16.01.10, 17:55 Profesorem to Balcerowicz byl w Instytucie Podstawowych Problemow Marksizmu-Leninizmu przy Komitecie Centralnym "Polskiej" Zjednoczonej Parti Robotniczej agendy blisko 45 letniago moskiewskiego namiestnictwa w naszym kraju. Najtanszy prad na swiecie produkowany jest w przedsiebiorstwie panstwowym we Francji w EDF. Jedna z najszybszych kolei na swiecie funkcjonuje pod szyldem panstwowego przedsiebiorstwa jakim sa francuskie koleje SNCF. Nasz sprywatyzowany rynek uslug bankowych nalezy do najdrozszych jesli nie na swiecei to na pewno w Europie. Nasze prywatne autostrady sa najdrozsze w Europie. Nasz sprywatyzowany rynek uslug telekomunikacyjnych przez lata byl najdrozszy w Europie w cenach bezwzglednych nie mowiac juz o tych odniesionych do zarobkow i tylko dzieki wieloletniej determinacji UKE i Strezynskiej sytuacja powoli zaczyna sie zmieniac. Nasz sprywatyzowany rynek uslug ubezpieczeniowych PZU przez lata byl jednym z najdrozszych w Europie. Re: Cos chyba jest nie tak z logika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: "Nie Pan Balcerowicz, a Profesor Balcerowicz. IP: *.sds.uw.edu.pl 16.01.10, 23:15 > Najtanszy prad na swiecie produkowany jest w przedsiebiorstwie > panstwowym we Francji w EDF. A kto Ci tak naklamal? Bo z tego co ja widzialem to masowo duzo tanszy jest prad z taniego gazu na Bliskim Wschodzie... A lokalnie duzo tansze sa zrodla nietypowe: dobre lokalizacje elektrowni wodnych, energia geotermalna itp. > Jedna z najszybszych kolei na swiecie funkcjonuje pod szyldem > panstwowego przedsiebiorstwa jakim sa francuskie koleje SNCF. Jakie to ma znaczenie? JEsli szybkosc jest istotna to i tak szybsze sa samoloty... a te sa generalnie prywatne... > Nasz sprywatyzowany rynek uslug bankowych nalezy do najdrozszych > jesli nie na swiecei to na pewno w Europie. Najdroższym dla jeleni. Jeśli ludzie byliby mądrzejsi to sa banki w ktorych wystarczy przelewac 2500 pensji a za konto, karty i przelewy nie placi sie ani grosza... A gdybys troche po tym swiecie i Europie pojezdzil to bys docenil ogromny postep jaki w kilka lat sie u nas dokonal - z zacofanego PRL w jeden z najnowoczesniejszych rynkow na swiecie... 10 lat temu u nas przelewy normalnie szly tego samego lub nastepnego dnia... W DE szly 2-3 dni a w UK/USA potrafily isc i tydzien... Za przelew z USA do Polski placilem 20USD w tanim banku... z Polski do USA kosztowal wtedy 20zł a od paru lat mozesz miec za darmo... > Nasze prywatne autostrady sa najdrozsze w Europie. Tu akurat sie zgadzam... prywatyzowanie czegos w czym nie moze byc konkurencji jest totalnym idiotyzmem... > Nasz sprywatyzowany rynek uslug telekomunikacyjnych przez lata byl > najdrozszy w Europie w cenach bezwzglednych Bardziej w UE - poza UE w wielu miejscach jest gorzej. I autostrady i telekomunikacja to rynki koncesjonowane... Ciekawe ze uzywasz tego do atakowania Balcerowicza ktory tak samo te koncesje potepia... > tylko dzieki wieloletniej determinacji UKE i Strezynskiej sytuacja > powoli zaczyna sie zmieniac. No i tu jest cos o czym trzeba pamietac. Prywatyzacja to nie wszystko, panstwo musi dbac o uczciwe warunki gry i o zapewnienie konkurencji. Jestem przekonany ze Balcerowicz z tym tez sie zgadza. :) Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "A kto Ci tak naklamal ?" 18.01.10, 17:03 Twoj przyklad (w zakresie cen pradu) jest typowym przykladem jakim nie nalezy sie poslugiwac by nie narazic sie na smiesznosc: po pierwsze nie ta skala produkcji, a po drugie cena kilowatogodziny na BW jest niejako sponsorowana nieomal darmowym gazem na tych rynkach. Gdybysmy mieli dzisiaj na swiecie korzystac tylko ze zrodel nietypowych o ktorych wspominasz bylby to koniec naszej cywilizacji bo ich obecnie znany potencjal energetyczny nie przekracza pewnie 30% (to tak na oko) zapotrzebowania. "Jesli szybkosc jest istotna to i tak szybsze sa samoloty" Wedlug Ciebie oczywiscie: sa szybsze w zaleznosci od dystansu: dzisiaj po czesci za sprawa wzmozonych srodkow bezpieczenstwa pasazerskich przewozow lotniczych zwiazanego z terroryzmem przegrywaja konkurencje juz nawet na dystansie blisko 900 km jako ze w odroznieniu od pociagow zapewniajacych najczesciej transport ze srodmiescia do srodmiescia, transport lotniczy wydluza sie o droge niejednokrotnie kilkudziesieciu kilometrow, nierzadko w korkach, do lotniska. Takie sa doswiadczenia na trasie Paryz-Maryslia gdzie pociagi po zakonczeniu budowy lini TGV skutecznie zwiekszaja swoj udzial w przewozie pasazerskim kosztem lini lotniczych. Najlepiej od lat radzaca sobie w Europie linia lotnicza jest Air France-KLM, dzisiaj pewnie juz prywatna w ktorej panstwo zachowalo jenak mniejszosciowy pakiet pozwalajacy na dokladna kontrole tego co sie z nia dzieje. Wyrosla na taka jaka jest, najlepiej od lat radzaca sobie w Europie, bedac latami panstwowa. "Najdroższym dla jeleni" Na niedouczenie (ktore jest po czesci konsekwencja debilnych decyzji naszych uposledzonych umyslowo pajacow politycznych zniesienia matematyki na maturze) nie ma lekarstwa, podobnie jak na potrzebe zaspakojenia wlasnej proznosci chwaleniem sie wlasnym "sprytem". Rynek jest dla wszystkich: ilosc tych co nie maja wyboru z racji miejsca zamieszkania, braku dostepu do Internetu, niskich dochodow jest nieporownywalnie wieksza od tych dumnych nie wiadomo z czego, ktorzy maja wybor niejednokrotnie tylko dlatego, ze urodzili sie nieco pozniej. "A gdybys troche po tym swiecie i Europie pojezdzil to bys docenil ogromny postep jaki w kilka lat sie u nas dokonal - z zacofanego PRL w jeden z najnowoczesniejszych rynkow na swiecie... 10 lat temu u nas przelewy normalnie szly tego samego lub nastepnego dnia... W DE szly 2-3 dni a w UK/USA potrafily isc i tydzien..." O "nowoczesnosci" tego rynku najlepiej swiadcza skargi uzytkownikow i obecne (conajmniej 10 lat spoznione) dzialania nadzoru. Ta "nowoczesnosc" naszego rynku uslug bankowych wyrazala sie i nadal jeszcze zreszta wyraza glownie zwyklym zlodziejstwem bankow operujacych na naszym rynku wobec latwowiernych bo nie znajacych i nie majacych zadnego doswiadczenia z PRL-u klientow tego rynku w naszym kraju. Niezliczone ilosci technicznych "wpadek" o jakich regularnie informuje nasza prasa powodujacych zablokowania bankomatow, wielogodzinnej niedostepnosci bazy danych uniemozliwiajacej dysponowania wlasnymi pieniedzmi, nagle "pojawiajacych sie" na koncie i "znikajacych" sum to wlasnie jest ten wyznacznik "jednego z najnowoczesniejszych rynkow uslug bankowych na swiecie" Nie wspomne juz o tym okresie w ktorym pozyczki w naszym kraju byly srednio zupelnie nie wiadomo dlaczego (na pewno nie na okolicznosc inflacji) conajmniej dwa razy drozsze, niejednokrotnie wyrazajace sie liczba dwucyfrowa, niz podobne w innych krajach europejskich! "prywatyzowanie czegos w czym nie moze byc konkurencji jest totalnym idiotyzmem..." Otoz nie jest prawda, ze na tym rynku, prywatnej eksploatacji autostrad "nie moze byc konkurencji". Na pewno podpisywanie umow prywatyzacyjnych na trzydziestoletnie okresy eksploatacji, z utajnionymi aneksami zabraniajacymi remontowanie drog pozwalacych ominac autostrade nie jest wlasciwa metoda tworzenia tej konkurencji. Takie dzialania naszych wladz, nie pierwsze zreszta bo podobnie tworzony "rynek" telekomunikacyjny, dystrybucji detalicznej (supermarketow), czy ten bankowy, rezygnujacych z roli aktywnego regulatora rynku, szczegolnie w okresie duzych zmian na tym rynku wynikaja z faktu, ze przeciez to nie wladze, tylko uzytkownicy beda placic za tworzony nie tyle wolny i konkurencyjny rynek co kolesiowy folwark. "Jestem przekonany, ze Balcerowicz z tym tez sie zgadza" Przekonanie to za malo: wszystko co mowil przed i szczegolnie po kryzysie finansowym swiadczy, ze Twoje przekonanie jest najzwyczajniej falszywe. Re: "Nie Pan Balcerowicz, a Profesor Balcerowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ax Re: Cos chyba jest nie tak z logika... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 15:56 Oczywiście. Własność prywatna była gwarancją efektywności dawno temu, gdy prywatny właściciel w razie bankructwa strzelał sobie w łeb, bo stawką był byt jego i jego rodziny oraz honor, pojęcie dziś nieznane. Obecnie "właścicielem" jest horda spekulantów, która nawet nie wie, czym zajmuje się firma, bo to nieistotne, chodzi przecież tylko o to, żeby akcje taniej kupić, a drożej sprzedać. Firmą zarządzają zaś menedżerowie, którzy w razie problemów nie strzelają sobie w łeb, tylko wypłacają milionowe premie z dotacji wymuszonych od sterroryzowanych rządów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr bombastic Re: Cos chyba jest nie tak z logika... IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.01.10, 04:53 Sam sobie człowieku zaprzeczasz. Balcerowiczowi chodzi dokładnie o to żeby te przedsiębiorstwa działały na zasadach rynkowych i żeby kierowali nimi menadżerowie wybrani przez prywatnych inwestorów, a nie politycy. Jedyną drogą aby tego dokonac jest prywatyzacja Odpowiedz Link Zgłoś
janek-007 Dalej masz zwidy i urojenia... 17.01.10, 18:17 Dalej masz zwidy, urojenia i wypluwasz neoliberalna papkę zwymiotowana przez Balcerowicza. Jeżeli np. zgodzić się z twoja teza, z którą się absolutnie nie zgadzam, to dlaczego niby to ci prywatni inwestorzy, jak ich nazywasz, nie otworzą konkurencyjnej firmy która tak jak ta do sprywatyzowania produkowałaby by np. cepy ale high tech cepy o wiele lepsze i bardziej itd. itp. Jeżeli w Polsce jest wolny rynek to państwowa firma nie ma szans i zbankrutuje bo wolny rynek to ureguluje. Wiec w czym problem. Niech ci 'prywatni inwestorzy' swoje pieniądze zainwestują w otwieranie przedsiębiorstw konkurencyjnych zamiast w wykupywanie za grosze innych przedsiębiorstw to wtedy te niekonkurencyjne upadną i sprawa rozwiązana. W tym co proponuje Balcerowicz i tacy jak ty nie chodzi o konkurencje czy o inwestycje ale o spekulacje i szybki zysk. Dla myślących i prawdziwych wolnorynkowców jest to proste jak budowa cepa. Odpowiedz Link Zgłoś
druop22 Re: Dalej masz zwidy i urojenia... 17.01.10, 18:47 na edukacje nigdy nie jest za późno więc przyjmij do wiadomości że nie ma czegoś takiego jak konkurencja jeśli chodzi o wydobywanie surowców naturalnych w Polsce. Państwo ma tu monopol i dlatego nie ma i nigdy nie będzie w Polsce konkurencji. A jeśli chodzi o świat to są firmy miedziowe i uwierz mi że kghm to nie jest gigant czy wzór do naśladowania. Generalnie tak jak oni zarabiają to każdy może zarabiać. Wydobywać i sprzedawać, wielka mi sztuka. Maksymalizacja zysku czy strategie inwestycyjne na porzyszŁość - zapomnij. Jeśli chodzi o monopole państwowe to jest tego znacznie więcej, nawet jak wyprodukujesz sobie prąd to nie możesz go legalnie używać czy sprzedawać, musisz go najpierw odsprzedać na z góry ustalonych warunkach a rejonowy zakŁad energetyczny potem ci go może z powrotem odsprzedać po takiej cenie że ci się odechce produkować :) Czy to jest dla ciebie normalne? wszystko po to aby tŁumoki pŁaciŁy za prąd uzyskany metodami prehistorycznymi ogromne krocie, tak aby garstka mogŁa opŁywać w luksusie, tylko dlatego że "są w polityce" lub są ustawieni po rodzine .. Odpowiedz Link Zgłoś
janek-007 Nie mam problemu z tym co napisałeś... 17.01.10, 19:34 Nie mam problemu z tym co napisałeś, zgadzam się z tobą, i doskonale wiem o czym piszesz. Problem mam z logika myślenia tych co wszystko chcą prywatyzować i uważają ze prywatyzacja rozwiąże wszystkie problemy związane z efektywnym zarządzaniem majątkiem państwowym. Prywatyzacja dla samej prywatyzacji mija się z celem. Mój argument jest taki; dlaczego nie zreformować państwa i całego procesu zarządzania spółkami państwowymi. Po co popierać i promować polityków i partie polityczne, miedzy innymi PO, które nie as w stanie zmienić, unowocześnić i wprowadzić przejrzystych i wydajnych metod wolnorynkowych w gospodarce. Nie wiem czy pamiętasz co się stało w USA kiedy sprywatyzowano tam energie, ceny wcale nie spady ale poszły w gore. Zaczęła się gigantyczna mega-korupcja przypomnij sobie tylko ENRON. Sprywatyzowane wcale nie daje gwarancji ze będzie wydajniejsze i lepiej zarządzane jak państwowe. Tutaj nie chodzi o sama prywatyzacje jako taka ale o sposób myślenia rządu i elit. Dlaczego nie wymusić na politykach sprawnego i nowoczesnego zarządzania majątkiem państwowym. Prywatyzacja nie zastąpi myślenia i nie zreformuje systemu politycznego, gospodarczego i mentalności polityków. Prywatyzacja dla samej prywatyzacji to oksymoron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katharsis Re: Twój idiotyzm jest porażający. IP: *.static.vip-net.pl 16.01.10, 15:29 Większość z Was bredzi ... Gdyby nie Balcerowicz nadal tkwilibyśmy w głębokim PRL! Zastanówcie się co piszecie! Przestańcie słuchać gadających głów mundrych polityków z ze szklanego pudełka! Zacznijcie myśleć samodzielnie albo posłuchajcie mądrzejszych od siebie ekspertów/specjalistów itp.! Politycy co kampania obiecują rządy ekspertów/specjalistów a potem okazuje się że rzundzą pseudoeksperci/pseudospecjalisci! Zastanówcie się co piszecie - MYŚLENIE NIE BOLI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
anowi22 Ja myślę, i myślę i wychodzi mi, że Balcerowicz 16.01.10, 15:43 bredzi. Centralne sterowanie gospodarką przez banki centralne wyklucza wolny rynek. W związku z powyższym wszelkie dalsze jego wynurzenia stanowią pseudonaukę dla ćwierćinteligentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NobelDlaLeszka Re: Ja myślę, i myślę i wychodzi mi, że Balcerowi IP: 174.120.233.* 17.01.10, 13:01 Ależ pompują pana Leszka. Żeby im tylko nie pękł albo nie urwał się z uwięzi i nie poleciał w stronę naprawdę wolnej gospodarki, gdzie urzędnicy od robienia nam dobrze nie mają racji bytu. Potrzeba by wtedy napompować innego Keneysistę, takiego Belkę lub Kołodkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ax Re: Twój idiotyzm jest porażający. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 16:11 Nie tkwilibyśmy w PRL, bo Czechy, Słowenia czy Węgry przeprowadziły transformację innymi metodami, i radzą sobie nie gorzej, a nawet lepiej niż Polska. Zgadzam się, że w tamtych czasach władze musiały działać po omacku, a ekonomiści, w tym dzisiejsi krytycy Balcerowicza, nie palili się do objęcia stanowiska ministra finansów, bo się bali (Balcerowicz był bodajże szóstym, który otrzymał tę propozycję). Niemniej jednak dziś, po 20 latach, wmawianie Polakom, że transformacja Balcerowicza była doskonała i jedynie słuszna, a jak się komuś nie podoba, to niech spada do Korei Północnej, świadczy o kompletnym oderwaniu od rzeczywistości i napędza wodę na młyn różnej maści populistom. Nawet Jeffrey Sachs, który byl faktycznym autorem tamtej reformy (Balcerowicz tylko ją "firmował" w Polsce), już dawno zrozumiał, że neolioberalny dogmatyzm prowadzi donikąd. Od lat walczy o podatek Tobina i propaguje rozwiązania zmniejszające nierówności społeczne. Tylko że Sachs ma w głowie mózg, a Balcerowicz - beton. Odpowiedz Link Zgłoś
omni-kar Re: Twój idiotyzm jest porażający. 16.01.10, 17:15 nie mozna wszystkich negatywnych skutkow transformacji w pl zwalac na Balcerowicza, reformy ktore wprowadzil podzialaly, wystarczy na cyferki spojrzec (spadek inflacji, wzrost PKB) oczywiscie popelniono bledy, ale to nie tylko zasluga Leszka a przyklad wegier to akurat slaby - raczej nie radza sobie lepiej czechy owszem, ale tam ludzie pracuja - niecale 5%, a u nasz 2,5 raza wiecej bezrobotnych, przy czym polowa to ludzie, ktorym sie nie chce z roznych powodow, albo leniwi, albo za slabo wyksztalcenia i nie potrafia znalezc mozliwosci mobilnosc (ze brzydko nazwe) sily roboczej w pl tez jest kiepska, migruja wyksztalceni, ktorych stac na to zeby zaplacic za wynajem mieszkania 1500-2500/mies. podatek Tobina, to niezly pomysl, ale on tylko ograniczylby zyski duzych bankow, taki jp morgan zamiast 12 mld $ zarobilby 10 :D swoja droga usa nie poprze tego podatku, bo wystarczy przesledzic zyciorysy wiekszosci ekonomistow zwiazanych z fed czy strukturami rzadowymi usa, wielu z nich wywodzi sie z goldman sachs i innych najwiekszych bankow, beda ukrecac bat sami na siebie - no way :/ a kto jest winny kryzysowi jak nie oni i ich machinacje, spekulacje itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ax Re: Twój idiotyzm jest porażający. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 19:28 Gdyby Balcerowicz nie kreował się, przy wtórze czołobitnych dziennikarzy z GW, na nieomylne bóstwo, to nikt by go nie oskarżał o całe zło transformacji. Wystarczy, żeby przestał w kółko powtarzać, że wszystko jest super, a jeśli komuś się nie wiedzie, to jest niemobilnym, nieelastycznym nierobem i nieudacznikiem. Sorry, ale tego typu argumenty są śmieszne, zwłaszcza po tzw. "wielkiej emigracji". Oczywiście, że mogło być gorzej, np. tak jak na Ukrainie. Nikt nie odbierze Balcerowiczowi takich sukcesów, jak zdławienie inflacji, umocnienie złotówki czy przygotowanie gospodarki do wejścia do UE. Nie zmienia to faktu, że mamy największe w Europie rozwarstwienie społeczne i staliśmy się kolonią gospodarczą zachodnich korporacji, a płace większości Polaków nie pozwalają nawet na samodzielne życie, a co dopiero założenie rodziny. Wszystko to jest bezpośrednim skutkiem ubocznym neoliberalnego podejścia Balcerowicza. W krajach, gdzie wybrano inną drogę transformacji, takich problemów jest znacznie mniej. Gdyby Balcerowicz miał poczucie rzeczywistości (i przyzwoitości), to przyznałby, że jego reformy miały również negatywne skutki i teraz trzeba skupić się na ich naprawianiu. On tymczasem klepie w kółko to samo, choć od dawna wiadomo, że prywatyzacja nie gwarantuje efektywności, a jeśli - zgodnie z jego najnowszym genialnym pomysłem - skoszarujemy mieszkańców Polski B w obozach pracy na przedmieściach Warszawy, to zbliżymy się raczej do Ameryki Łacińskiej niż do Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
kibic_rudego Chiny pogonily Balcerowicza i wyszly na tym lepiej 16.01.10, 17:52 niz Polska. Ty lepiej patrz co sie dzieje dookola i przestan myslec bo za duzo mysli masz na mysli. Gość portalu: Katharsis napisał(a): > Większość z Was bredzi ... > > Gdyby nie Balcerowicz nadal tkwilibyśmy w głębokim PRL! > > Zastanówcie się co piszecie! Przestańcie słuchać gadających głów mundrych > polityków z ze szklanego pudełka! Zacznijcie myśleć samodzielnie albo > posłuchajcie mądrzejszych od siebie ekspertów/specjalistów itp.! > > Politycy co kampania obiecują rządy ekspertów/specjalistów a potem okazuje się > że rzundzą pseudoeksperci/pseudospecjalisci! > > Zastanówcie się co piszecie - MYŚLENIE NIE BOLI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Gdyby nie Balcerowicz nadal tkwilibyśmy w 16.01.10, 18:46 "Gdyby nie Balcerowicz nadal tkwilibyśmy w głębokim PRL!" Nie podzielam tego pogladu: jest prawda, ze Balcerowicz nie byl pierwszym, ktoremu Mazowiecki zaproponowal stanowisko Ministra Finansow i Wicepremiera. Byl tym, ktory je przyjal: poprzedni kandydaci po prostu odmowili. Nie czuli sie na silach i nikt pewnie nie staral sie ich przekonac, chociazby tym, ze wybor Mazowieckiego moze pasc na pzpr-owskiego marksistowskiego karierowicza jakim byl i pozostal Balcerowicz. To bylo wtedy kluczowe miejsce polityczne i fakt, ze znalazlo sie w rekach pzpr-owskiego marksistowskiego karierowicza zawazyl, jak sie dzisiaj okazuje po dwudziestu latach, katastrofalnie na naszych dokonanich calego mijajacego dwudziestolecia. Bilans ogolny naszego dwudziestolecia, pomimo udanych w kryzysie wysilkow Rostowskiego, obecnego Ministra Finansow, jest po prostu dla naszego kraju katasrofalny zarowno w odniesieniu do naszego 20 lacia miedzywojennego jak i na przyklad tego pierwszego w Niemczech po wojnie. Nie wspominajac o nieporownywalnie przychylnych nam obecnie warunkach ekonomicznych i politycznych !!! Balcerowicz swoja reforma nie szukal dla nas optymalnego z punktu widzenia ekonomicznego rozwiazania naszych problemow ale zdal sie na rady tych, ktorzy w naszych reformach szukali swojego latwego liczonego w setkach miliardow $ zysku. Obecny bilans jest katasrofalny: przez dwadziescia lat korzystamy z infrastruktury ekonomicznej i po czesci panstwowej (drogi, koleje, linie telekomunikacyjne, elektrownie, linie energetyczne itd ..) stworzonej przez poprzednia pokolenia w PRL-u, sprzedajemy (za pol darmo) by zbilansowac nasz biezacy budzet przedsiebiorstwa bedace skromna, stworzona w duzo trudniejszych warunkach, spuscizna PRL-u, zyjemy na koszt dlugow ( ~ 220 mld $ ) ktore splacac beda nasze wnuki pomimo, ze uzyskalismy wielomiliardowe zadoscuczynienie Niemcow za niewolnicza prace w czasie okupacji, pomimo, ze korzystamy obecnie z bezzwrotnej pomocy unijnej przeznaczonej dla tych co nie radza sobie sami (w wysokosci okolo 1 mld € miesiecznie) pomimo, ze co roku kilka miliardow $ pomocy zasila nasz kraj od emigrantow, ktorych sytuacja ekonomiczna i zwiazane z nia bezrobocie w naszym kraju zmusilo do emigracji ... Rozwiazania Balcerowicza (Jego reforma) byly proste ale swoja prostata niebywale kosztowne. Jego koszta reformy niewiele interesowaly, Jego interesowala przede wszystkim Jego kariera, ktora budowal zrownow w PRL-u jak i pozniej kosztem innych, tych nad ktorymi chcial i mial wladze. I dzisiaj wlasnie tego najbardziej Mu brakuje: dalszych mozliwosci kariery by moc swoimi mozliwosciami i wladza zabezpieczyc dla potomnych i histori wlasne dotychczasowe dokonania, ktore okazaly sie po dwudziestu latach zwyczajna kleska. Re: Twój idiotyzm jest porażający. Odpowiedz Link Zgłoś
unleashed Katharsis - ty debilu, poczytaj, a potem szczekaj: 17.01.10, 00:45 Balcerowicz nie zrobił nic kreatywnego w naszej gospodarce, ponieważ działał na smyczy Jeffrey'a Sachsa, który z kolei działał na polecenie MFW i Sorosa. Wykonywał ich polecenia i aplikował metody, które kilka lat wcześniej ci panowie aplikowali w Boliwii. Balcerowicz to Gęba w telewizji maskująca skok na naszą gospodarkę. Śmieszne w tej całej tragedii jest to, że Balcerowicz uwierzył we własną wielkość i uważa się za autorytet (popierany jest przez GW, tefałen, tokfm, etc.) Odpowiedz Link Zgłoś
omni-kar Re: Idiotyzm balcerowicza jest porażający. 16.01.10, 17:00 kolejny matol ktory uslyszal 2 zdania w tv o polsce B i od razu drze jape!!! najpierw posluchaj calosciowych wypowiedzi i koncepcji Balcerowicza, a pozniej polemizuj - konstruktywnie (czyli zaproponuj inne, lepsze rozwiazanie) BALCEROWICZ MUSI WROCIC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 "kolejny matoł" czytał brednie tego nieuka 16.01.10, 18:14 a nie czerpał wiedzę z TV. O jakich "koncepcjach" tego idioty bełkoczesz? Co do "lepszego rozwiązania" to wysłanie do g.... byłoby jeszcze skuteczniejszym rozwiązaniem problemów mieszkańców Polski"B". Odpowiedz Link Zgłoś
omni-kar Re: "kolejny matoł" czytał brednie tego nieuka 16.01.10, 23:02 generalna zasada ktora promuje Balcerowicz to zeby dawac wedke a nie rybe jesli chodzi o pl B, bo sa rejony kraju gdzie jest gorzej z miejscami pracy, nie chodzi o to zeby na sile tworzyc tam miejsca pracy, ktore i tak sie nie utrzymaja oczywiscie mozna w wiosce 1 tys. mieszkancow otworzyc 5 odzialow bankow, 3 biura podrozy, 2 fastfoody, 4 markety i piec aptek ale moze lepiej otworzyc to w miescie liczacym 30-50 tys., a ludziom mieszkajacym 40-60 km od miejsca pracy umozliwic dogodny dojazd do pracy (trwajacy max 1h i wystarczajaco czesto) prywatyzacja i odpolitycznienie spolek to nie mit, to fakt - trzeba to zrobic, prywaciaz zadba lepiej o swoj majatek, niz kolo wpadajacy na kilka miechow zeby sie nachapac a planowanie centralne mielismy przez 50 lat i nie dalo rady, a jakos ten zgnily zachod oparty na wolnym rynku nie tylko przetrwal, ale i ma sie dobrze podstawa to wlasnosc prywatna i wolny rynek, bo kiedy spoleczenstwo jest bogate to ma sie czym podzielic z tymi biedniejszymi (jedni z potrzeby serca, inni z presji spolecznej - nie wazne przyczyny, wazne ze to robia) czemu tak chetnie nasi ziomkowie wyjezdzaja do UK, USA czy Niemiec bo dalej wieza ze w tych krajach mozliwy jest los od pomywacza do milionera i to sa glowne przeslania Balcerowicza - wlasnosc prywatna, wolny rynek i spoleczenstwo obywatelskie (zamiast czekac az ktos cos zrobi, zrob to sam) co ci nie pasi w tej koncepcji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekin Re: Idiotyzm balcerowicza jest porażający. IP: 77.255.69.* 16.01.10, 17:28 cymbał to ty jestes i to największy! powiedz kretynie w czym sie nie zgadzasz a potem krytyku, bo ja sie zgadzam z Balcerowiczem w 100 % Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Do durni"omni'karów","rekinów" i innego barachła. 16.01.10, 18:04 Jako, że wasze zakute łby nie jest w stanie nic przekonać, nie widzę sensu abym tracił czas na udowadnianie , że balcerowicz jest idiotą. Innym, mniej ograniczonym umysłowo obrońcom tego zadufanego w sobie nieuka, proponuję zapoznanie się z poniższym tekstem: .."kjhg Kilka przykładów geniuszu Balcerowicza- Spowodował osiemnastomiesięczne (!) zamrożenie kursu dolara, przy równoczesnym, sięgającym 90% rocznie (!!), bankowym oprocentowaniu kapitału złotówkowego, co pozwoliło niebieskim ptakom całego globu przywieść nad Wisłę wagony dolarów, a kilkanaście miesięcy później wywieźć znad Wisły dwa i pół raza tyle (prawie 250%!!!). Za ten wymarzony "numer" cwaniacy Wschodu i Zachodu winni solidarnie wznieść panu Balcerowiczowi pomnik o wysokości Wieży Eiffla, i to ze szczerego złota, którego ciężar byłby lichym ułamkiem ich "doli". Historia ekonomii zna niewiele finansowych "przekrętów", które miały skalę porównywalną. - Wychładzał gospodarkę podczas gdy należało ją podgrzewać. - Sprzedał polskie złoto (ponad 150 ton) kiedy było w absolutnym dołku cenowym. Polska straciła na tym ok. 2,5 mld dolarów. - Przeszedł w rozliczeniach zagranicznych z rozliczeń dolarowych na euro w momencie wprowadzenia euro, a wiec nieustabilizowanym kursie. Po tym euro spadło z $1,15 do $0,89. A wiec siła nabywcza polskiej rezerwy walutowej spadła o prawie 30%, czyli ok. 15 mld$. - Ostatnie jego posunięcia są wręcz fatalne. Przy prawie zerowej inflacji utrzymywanie stóp na tak wysokim poziomie jest czystym absurdem. W USA w podobnej sytuacji stopy spadły poniżej 2%. - Panu Balcerowiczowi pomyliły sie role jaką powinien spełniać pieniądz w gospodarce. Pieniądz ma spełniać służebna rolę względem gospodarki i rozwoju kraju a nie odwrotnie jak to sie zdaje panu Leszkowi B.Geniusz Balcerowicz zaciągnął kredy i ulokował w obligacjach USA - 30 mld Dolarów!! Przy kursie dolara ponad 4 zl. Na ten cel wyemitowano obligacje - większość na długi okres o stałym procencie - 15% i więcej. Obligacje USA były na 1-2% Polska na tym straciła na przestrzeni lat ponad 100 mld USD - ukrywanych jako straty NBP. itd, itd, itd... I oto ten gwiazdor trząsł Polską gospodarką, co czyni ją permanentnym dłużnikiem, bez końca spłacającym długi boleśniejsze każdego roku. Za co kochają go wszyscy finansowi spekulanci tej Ziemi. Na początku lat 90-tych ten geniusz podniósł oprocentowanie kredytów już wziętych z 8 do 40%. Dzięki tej wspaniałej decyzji tysiące polskich firm zbankrutowało i powstało duże bezrobocie. Wkraczające na nasz rynek zachodnie firmy nie miały specjalnie z kim konkurować, ale miały za to tanią siłę roboczą, do dnia dzisiejszego zresztą wiele się w tym temacie nie zmieniło. Nic więc dziwnego ,że na zachodzie go chwalą, bo działał i działa w ich interesie, ale nikt go tam nie zatrudni, bo prywatnie uważają go za zdrajcę. Przypomnę , że Balcerowicz również maczał swoje paluchy w wyprzedaży prawie całego polskiego sektora bankowego w zachodnie ręce za 10% wartości. Wyprzedano ponad 80% polskich banków-tak właśnie wygląda polityka w Polsce, więc nie dziwcie się , że tu dobrze nigdy nie będzie. Plan Balcerowicza Gdy przyjrzymy się sytuacji gospodarczej i społecznej naszego kraju po szesnastoletnim okresie tzw. transformacji ustrojowej, wyraźnie widzimy, że Polska znajduje się na kolejnym ostrym wirażu swej historii. Jaki jest bilans zysków i strat po tzw. przyspieszonej prywatyzacji (czytaj: grabieży) majątku narodowego oraz wejściu naszego kraju do Unii Europejskiej? (1, 2, 3, 4, 5) Istotę przemian gospodarczo- ustrojowych po 1989 roku dosyć dobrze oddaje sformułowanie "wielki przekręt". Przyczyna obecnego kryzysu gospodarczego tkwi właśnie w przekrętach, które miały miejsce w ciągu ostatnich 16 lat, gdyż w trakcie próby budowy kapitalizmu po komunizmie - w toku tzw. restrukturyzacji przemysłu po 1989 roku, prowadzonej przez ekipy rządowe różnych barw - doszło do prawie darmowej wyprzedaży większości narodowego majątku obcym inwestorom. Okres ten to bezprecedensowe w skali świata ogołocenie Narodu Polskiego z jego własności. Nie byle jaki to przekręt, w którym majątek banków i przemysłu został upłynniony za mniej więcej 10 proc. jego rzeczywistej wartości. Na taką to ogromną skalę zostało okradzione społeczeństwo, żeby zainkasować prowizje, stanowiące tylko nikły procent wartości sprywatyzowanego kapitału. Pozbawiona zysków (należnych już teraz zagranicznym właścicielom) państwowa gospodarka staje się kapitalistyczna, choć w kraju zostają tylko dochody z pracy, czyli płace. Z obcym kapitałem i lokalną siłą roboczą (pracą) Polska staje się krajem, który niejako musi żyć z dnia na dzień, z "gołej" pensji. Możliwości zakumulowania własnego kapitału wyłącznie w oparciu o zarobki pracownicze (ciągle wielokrotnie mniejsze niż w innych krajach UE) są nikłe. Bez właściwej polityki państwa równie małe są szanse na wyrwanie się z niefortunnej sytuacji, gdzie tylko praca jest własna. Tekst publikuję za "kjhg" z którego poglądami zgadzam się w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr bombastic Re: Idiotyzm balcerowicza jest porażający. IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.01.10, 04:48 Ta, bo TY jesteś z Polski B i pojechało ci to po ambicji, że twój region jest najlepszy i powinno się w niego ładować największe pieniądze. Jesteśmy daleko w tyle za zachodem, a duży biznes koncentruje się tylko i wyłącznie w dużych miastach i w nie powinno być ładowane najwięcej pieniędzy. Nie mówię, żeby "Polskę B" odciąć od dotacji ale nie powinny być one większe niż na inne regiony. Ludzie kreatywni i przedsiębiorczy będą zjeżdżać do dużych miast bo nigdzie indziej się nie rozwiną. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i pol... 16.01.10, 14:21 Nie bójmy się - sprywatyzujmy towarzysza Leszka Balcerowicza. Przestańmy wreszcie traktować go jak osobę publiczną, przejmować się jego opiniami i wywiadować przy byle sposobności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i p IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.01.10, 15:26 A prywatyzację zacznijmy od milionów Balcerowicza, które brał jako łapówki od zagranicznych instytucji finansowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwadryga Re: Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i p IP: *.bojko.krakow.pl 16.01.10, 16:04 Dowody, mój Drogi, proszę o dowody. Licz się ze słowami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ax Re: Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 16:17 Czy pan Balcerowicz kiedykolwiek w ciągu ostatnich 20 lat pracował w sektorze prywatnym? Odpowiedz Link Zgłoś
moritani Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i pol... 16.01.10, 14:21 Jasne, trzeba przekazać kapitał władze sponsorom, z tego lobbowania mozna całkiem nieżle zyć. Nie trzeba mysłęć ale tylko ciagle recyowac te same dyrdymały, z recytacji jest całkiem niezła kasa.Co alej jak wszyko sprywayzujemy? Wówczas z rodzina mozna bedzie wyjechac do Kaliforni lub na Bahama. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i pol... 16.01.10, 14:22 Dla pana Balcerowicza swiat jest taki prosty - wystarczy wszystko sprywatyzowac i zapanuje raj na ziemii. Gdyby tylko rzadzacy swiatem o tym wiedzieli i wprowadzili w zycie to jak raz zapanowalby powszechny dobrobyt i szczesliwosc. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwatysta Re: Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 14:27 Własność prywatna jest zgodna z prawem naturalnym, własność wspólna sprzeciwia się prawom natury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ax Re: Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 16:21 Jak bandyta ustrzeli Ci łeb, żeby zabrać portfel, to też będzie zgodne z prawem naturalnym. W końcu naturalnym celem człowieka jest walka o środki do życia z innymi osobnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
moritani ..wieloletnie samozadufanie 16.01.10, 14:35 Ale nie próbuj na ten temat rozmawiać z Noblista, on tylko rozmawia sam z sobą, i Panem Bogiem, a tylko ogłasza ex cathedra objawienia Boskie i nawiedza swoja obecnością.. Nie wiem po co z nim wywiady, przecież z góry wiadomo co powie, a repertuar ma przecież ograniczony, przez wieloletnie samozadufanieAle nie próbuj na ten temat rozmawiać z Noblista, on tylko rozmawia sam z sobą, i Panem Bogiem, a tylko ogłasza ex cathedra objawienia Boskie i nawiedza swoja obecnością.. Nie wiem po co z nim wywiady, przecież z góry wiadomo co powie, a repertuar ma przecież ograniczony, przez wieloletnie samozadufanie Odpowiedz Link Zgłoś
moritani Re: Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i p 16.01.10, 14:24 Dokąd, gdzie??? Jeszcza Ci mało dobry człowieku. Z Chomeinim też nie warto było dyskutować, i tak samo myśli wielu obecnie w Iranie. "Chomeni wróc" - tylko juz nie może, albi nie chce wracć z - go nieba Mahometa.. Odpowiedz Link Zgłoś
kr-ok Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i pol... 16.01.10, 14:33 To nie wielka sztuka w prostacki sposób krytykować pana Balcerowicza, ale proszę podać własny sposób na przeprowadzenie reform moi szanowni przedmówcy. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Nie trzeba miec wlasnego sposobu by wiedziec, po 16.01.10, 15:29 dwudziestu latach naszej suwerennosci i wplywie dzialanosci Balcerowicza na stan naszej gospodarki, ze ten dokonany i proponowany przez Balcerowicza jest szalenie kosztowny: nie jest optymalny w sensie odniesienia naszych krajowych wysilkow do osiaganych rezultatow. Stad te nasze zalosne rezultaty po 20 latach naszej panstwowej i ekonomicznej suwerennosci. Zarowno zawodowa jak i medialna dzialnosc Balcerowicza podporzadkowana byla i jest jednemu glownemu celowi a jest nim Jego kariera za wszelka cene. Balcerowicza nie interesuje cena jak za Jego decyzje zaplacili i zaplaca inni. Stad udana kariera akademickiego "ekonomisty" w komuniostycznym PRL-u i niemniej udana urzednicza w naszym suwerennym, zmierzajacym w kierunku gospodarki wolnorynkowej kraju. A przeciez, to sa dwa rozne swiaty, ktore przez blisko 50 lat stanowily o istniejacym podziale swiata. Jakos dziwnie Balcerowiczowi to zupelnie nie przeszkadza i z podobna pewnoscia siebie jak na wykladach w Instytucie Podstawowych Problemow Marksizmui i Leninizmu przy Komitecie Centralnym Polskiej Zjednoczonej Parti Robotniczej dzisiaj dumnie prezentuje publicznie sprzeczne z tamtymi poglady. Fakt, ze doswiadczenie zwiazane z radykalna zmiana wlasnych pogladow ekonomicznych nie nauczylo Balcerowicza pokory wobec oponentow swiadczy tylko o rzeczywistych motywacjach jakie Nim kieruja. Zwyklym tupetem i przyznaje niespotykana w kraju determinacja nie tyle przekonuje, bo dzisiaj po doswiadczeniach kryzysu nikogo przy zdrowych zmyslach nie przekona, co probuje odzyskac utacona pozycje "guru" naszej ekonomi zbudowana glownie naszym kosztem jako, ze reformy, ktore przeprowadzil kosztwaly nas nie tylko niewyobrazalna fortune, ktora splacac beda jeszcze nasze wnuki ale rownie wyksztalcily w nas oczekiwanie jakoby sam wolny rynek stanowil o naszych szansach na przyszlosc. A to jest zwykle klamstwo: wolny rynek bez wyksztalconych wsrod nas cech zdobywcow skazuje nas na tych doswiadczonych i bezwzglednych swiatowych, ktorzy uciekaja sie niejednokrotnie do zwyklych przestepstw byleby tylko wygrac raz podjeta walke. Wprowadzanie wolnego rynku w sposob w jaki zostalo to zrobione przez miedzy innymi Balcerowicza w naszym kraju oddalo, za pol darmo, niemala czesc naszych rynkow (to co mielismy najbardziej wartosciowego)w rece tych ktorych interesy nie zawsze beda sie pokrywac z naszymi. I za to przyjdzie nam jeszcze nie raz zaplacic. Re: Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł. Re: Nie trzeba miec wlasnego sposobu by wiedziec, IP: *.chello.pl 16.01.10, 15:38 Dużo tekstu i zero treści. Jeśli coś krytykujesz, to podawaj fakty, a nie poglądy. Jeśli tego nie robisz, to jesteś tylko populitsą. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Fakty: prosze bardzo: ponad 220 mld $ dlugow 16.01.10, 16:02 panstwowych (do tego dodac trzeba okolo 100 mld $ dlugow przedsiebiorstw i pewnie drugie tyle prywatnych) ktore splacac beda nasze wnuki, caly czas, nawet obecnie, pomimo bezzwrotnej pomocy unijnej przeznaczonej dla tych co nie potrafia sobie radzic sami rzedu 1 mld € miesiecznie (73 mld € na lata 2007-2013 wynegocjowane przez Marcinkiewicza), pomimo kilku miliardow $ rocznie przesylanych do naszego kraju przez pewnie milionowa emigracje zarobkowa wynikajaca ze stanu bezrobocia w naszej gospodarce, pomimo wyprzedazy za pol darmo skromnego prl-owskiego majatku zbudowanego w duzo trudniejszych warunkach korzystajac caly czas z infrastruktury zbudowanej w PRL-u rokrocznie nie potrafimy zrownowazyc naszego budzetu. W ciagu dwudziestu lat sami naszym wysilkiem ekonomicznym nie zbudowalismy zadnej elektrowni, zadnej lini przysylowej, zadnej nowej drogi nie mowiac o autostradach, lini kolejowej, portu lotniczego, morskiego, osrodka przemyslowego, naukowego, nowoczesnej uczelni mieszczacej sie w chociazby w pierwszej setce rankingu uczelni na swiecie ... Re: Nie trzeba miec wlasnego sposobu by wiedziec, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: Nie trzeba miec wlasnego sposobu by wiedziec, IP: *.as.kn.pl 17.01.10, 09:59 [Tekst jest za długi...] Ale mam pytanie: co jest kosztowne? i co nie jest optymalne? Bo chyba niestety ludzie: którzy nie chcą rozwiązań optymalnych. Bo musieliby znacznie więcej wysiłku wkładać w życie (niż teraz). A tak: na karbie innych ludzi jakoś leci. I mamy urawniłowkę (w dół oczywiście). I jeszcze a'propos kariery (za wszelką cenę. Ja pamiętam hiperinflację (i wiele innych rzeczy). I zapewniam Cię, że nie chciałbyś jej doświadczać. Można albo jęczeć i narzekać, albo wziąć du... w troki i robić. Oczywiście, jak B. zauważył, krępują nas przepisy. Ale to TEŻ trzeba zmieniać. Niestety ludzie wymagają od polityków działań populistycznych i ci doskonale się dostosowują. No i mamy koło zamknięte... Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Sam fakt, ze pamietasz nie jest zadnym argumentem 17.01.10, 14:21 ani usprawiedliwieniem drakonskich srodkow zastosowanych przez Blacerowicza zupelnie nie adekwatnych do sytuacji. Jedynym usprawiedliwieniem nie tyle Balcerowicza co Mazowieckiego jest fakt, ze kilku innych ekonomistow nie podjelo sie proponawanego im, zanim "padlo" na Balcerowicza, zadania. Inflacji doswiadczylem tak samo jak Ty. Moje gwarantowane przez panstwo, na ksiazeczce mieszkaniowej, metry kwadratowe mieszkania stopnialy do centymetrow (kwadratowych) i nikt jakos dziwnie tak jak dzisiaj wobec ubeckiego, sbeckiego czy pzpr-owskiego sprzedajnego karierowiczowskiego scierwa nie reklamowal obowiazku dotrzymywania przez powstajace nowe panstwo podjetych przez PRL zobowiazan wyrazajacych sie konkretna liczba powierzchni mieszkalnej wobec czlonkow spoldzielni z czasow PRL-u. To tak na marginesie by ci co chowajac sie za idealami prawnymi zdali sobie sprawe z politycznego charakteru obecnych roszczen bezsensownie honorowanego dotychczas, przez dwadziescia lat w naszym suwerennym kraju, sprzedajnego moskiewskiemu namiestnictwu karierowiczowskiego, skorumpowanego ub-ckiego, sb-ckiego czy pzpr-owskiego scierwa. Re: Nie trzeba miec wlasnego sposobu by wiedziec, Odpowiedz Link Zgłoś
black.scholes Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i pol... 16.01.10, 14:39 Doskonaly wywiad. Prawda, prawda i jeszcze raz prawda. Na pierwszym roku powinni to wykladac. Facet dobrze mowi, a cala populistyczna banda zwiazkow zawodowych mami nas bzdurami. Odpowiedz Link Zgłoś
borat11 Re: Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i p 16.01.10, 14:49 Najlepiej sie zylo wszystkim w 19 wieku. Wtedy nie bylo tej populistycznej bandy, jaka sa dla ciebie zwiazki zawodowe. Najlepiej jak powrocimy do tych czasow. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Doskonaly wywiad" Nie przebrnalem dalej jak 16.01.10, 17:41 przez pierwsze zdanie pierwszej odpowiedzi: zwykly odmozdzony belkot forum.gazeta.pl/forum/w,72,105778400,105784536,_Niepelna_prywatyzacja_to_najczesciej_pseudoprywat.html Re: Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i p Odpowiedz Link Zgłoś
mrrek A poza tym trzeba zbużyć Kartaginę ... 16.01.10, 14:43 na fobie nie ma rady... Odpowiedz Link Zgłoś
pumpernik Lesio. 16.01.10, 14:48 Lesio nadal bawi się w specjalistę od ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Niepełna prywatyzacja to najczęściej pseudoprywat 16.01.10, 14:49 "Niepełna prywatyzacja to najczęściej pseudoprywatyzacja, bo pozostawia władzę nad firmą w rękach polityków, a władza polityczna żadnemu przedsiębiorstwu dobrze nie służy." Czy mozna, szczegolnie obecnie niespelna rok po najglepszym w histori swiatowej gospodarki kryzysie finansowym spowodowanym przez prywatny, niekontrolowany przez nikogo swiatowy konglomerat fiansowy, spokojnie sluchac takiego belkotu ??? Bez pomocy wladz politycznych liczonej w tysiacach miliardow $ niemala czesc eminentnych przedstwicieli swiatowego i glownie prywatnego konglomeratu finansowego wisialaby dzisiaj spokojnie na drzewach, a swiat przez najblizsze conajmniej cwierc wieku szukalby sposobow by uniknac wojen i odbudowac swiatowe struktury ekonomiczne zniszczone skarajna niekompetencja i niepohamowana niczym, nawet ryzykiem zalamania swiatowego systemu ekonomicznego, zadza zyskow swiatowych rynkow finansowych. Widac nie tylko po Balcerowiczu, ze tak to juz jest z Lechami: z wiekiem uwiad starczy jest dla nich, dla ich mozliwosci intelektualnych szczegolnie bezlitosny. Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i pol... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: "Niepełna prywatyzacja to najczęściej pseudop IP: *.lublin.mm.pl 16.01.10, 15:11 Myli ci się istnienie państwowych spółek z państwowym nadzorem. To pierwsze nie musi istnieć, to drugie musi. A gdyby właśnie nie interwencja państwa, firmy które spowodowałyby cały ten bajzel by padły, i słusznie. System by się załamał?. Bzdura. Bankrutów by ktoś kupił bardzo tanio i by było po problemie. A jak nie to by była setka chętnych firm z całego świata żeby zająć ich miejsce, czy to w ubezpieczeniach czy to w pożyczkach hipotecznych. Prezesi by odeszli bo bonusów nie dostaną?. I co z tego, na ich miejsce są dziesiątki tak samo wykwalifikowanych którzy z chęcią by wskoczyli na stołek i to za 50% ich wynagrodzenia. A że dotknęło to by wielu ludzi, to co z tego, najpierw korzystali z takiej gry, to w końcu na niej straciliby. I słusznie, sprawiedliwość musi być. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "System by się załamał?. Bzdura. Bankrutów by 16.01.10, 15:43 "System by się załamał?. Bzdura. Bankrutów by ktoś kupił bardzo tanio i by było po problemie" Srodki finansowye zgodnie podjete przez caly swiat w celu ratowania systemu swiadcza, ze zagrozenie calkowitego zalamania sie systemu finansowego bylo bardzo duze i Twoja jedna "bzdura" i pare glupiutkich tlumaczen nie zmienia faktow a przede wszyskim astronomicznych sum jakie zostaly uruchomione nieomal na calym swiecie w celu ratowania systemu. Nic mi sie nie myli: miejsca w Radzie Nadzorczej prywatnych czy panstwowo-panstwowych spolek zaleza udzialow jakie maja w przedsiebiorstwach. To nie jest kwestia czy musi czy nie, ale czy sie po prostu nam w kraju dzisiaj oplaca na przyklad by zyski bankow funkcjonujacych na naszym wyjatkowo przychylnym bankom a nie klientom i z duzym potencjalem rozwojowym rynku, sluzyly inwestycjom w Chinach, w Indiach czy Tajlandi ? Czy nas po prostu na to stac (bo nie stac na to ani Francuzow, ani Niemcow, ani Anglkow, ani Amerykanow) by interesy central zagranicznych bankow decydowaly o naszej polityce ekonomicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: "Niepełna prywatyzacja to najczęściej pseudop IP: *.chello.pl 16.01.10, 15:45 Gdy odwołujesz się do historii gospodarczej, powinieneś ją chociaż znać. Mamy za sobą o wiele większe kryzysy (np. ten z lat 30-tych XX wieku). Poza tym rozumiem, że skoro znasz alternatywne rzeczywistości (co by było gdyby), to znasz jakiś bardziej efektywny od kapitalizmu system ekonomiczny? Może nas zatem oświecisz? Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Twoja ocena wiekszy czy mniejszy jest smieszna 16.01.10, 16:20 Nie da sie porownywac jednego z drugim szczegolnie, ze czesc slusznych srodkow zaradczych jakie podjeto w czasie tego ostatniego wynikala z doswiadczen tych blednych ktore poglebily te poprzednie. Nigdzie nie pretenduje by istanial lepszy co nie oznacza, ze pierwszy z brzegu palant, ktory przez conajmniej 30 lat sluzyl z duzym sukcesem, swojej karierze zawodowej w kraju rzadzonym w mysl zasad ekonomi marksistowskiej mial mnie dzisiaj uczyc czym jest wolny rynek i jaka role moga na nim spelniac przedsiebiorstwa panstwowe. Szczegolnie po Jego "sukcesach" w prywatyzowaniu i ksztaltowaniu naszego rynku bankowego, ktorego blisko 70% oddal za pol darmo zachodnim inwestorom co w zadnym stopniu nie sprawilo (na skutek rynkowych mechanizmow, ktorych slepym piewca jest Balcerowicz) by ceny uslug bankowych w naszym kraju nie nalezaly do najwyzszych jesli nie na swiecie to na pewno w Europie. Re: "Niepełna prywatyzacja to najczęściej pseudop Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assur Re: "Niepełna prywatyzacja to najczęściej pseudop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 17:40 Balcerowicz uprawia ekonomię dla nierozgranietych , dlatego najwiecej zwolennikow ma w szeregach PO. Jak wyglada biznes bez demokracji ujawnilo CBA w aferze hazardowej. Balcerowiczowi wlasnie chodzi o takie panstwo , w ktorym urzednicy jak kundle biegają na pasku pseudoprzesiebiorcow. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i pol... 16.01.10, 14:52 Glowny truciciel, grabarz polskiej gospodarki bedacy na uslugach globalistow, dal glos. On juz bardzo dawno powinien byc pod kluczem! Odpowiedz Link Zgłoś
stix Prywatyzacja tak. ale tylko dla polaków. 16.01.10, 15:00 Sprzedaż obcym polskiej własności powinna być bezwzględnie zakazana. W Polsce właścicielami muszą być przede wszystkim Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
stix Prywatyzacja tak. Ale tylko dla Polaków. 16.01.10, 15:03 Polak musi być właścicielem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tucco Re: Prywatyzacja tak. Ale tylko dla Polaków. IP: *.acn.waw.pl 16.01.10, 16:09 kup sobie mieszkanie i samochod jeśli nie masz i bedziesz właścicielem, buraku. Odpowiedz Link Zgłoś
stix Uciekaj z Polski. 16.01.10, 16:21 W Polsce dla takich osobników nie ma miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdzie się taki ulu każdemu Polakowi po 100 mln IP: *.icpnet.pl 18.01.10, 10:02 Dla Polaków tylko "Syrenki" lub "Warszawy" a z telewizorów "Neptun" lub "Szafir". I żeby było jasne: każdemu Polakowi po 100 mln dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś
cwdj GieWu dwoi się i troi 16.01.10, 15:01 GieWu dwoi się i troi promując Balcerowicza. Przy tym nie dopuszcza się do głosu znanych ekonomistów, którzy już dawno temu obnażyli tą "wybitną jednostkę" i jego klakierów. Polska to dziwny kraj, jakiś dobrze umocowany palant rzuca hasło i już dziesiątki wiernych przydupasów jak na komendę popierają go ze wszystkich stron nie bacząc na konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
dwojcik1978 Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i pol... 16.01.10, 15:05 I bardzo dobrze mówi. O prywatne zawsze się lepiej dba, niż o państwowe, co w świadomości Polaków nadal odczytywane jest, jako niczyje. Ale ważne też jest, aby władza nie dopuszczała do machinacji finansowych, takich jak doprowadziły banki. Prywatne też powinno czuć oddech na sobie władzy. Nie powinno być żadnych pomocy dla instytucji prywatnych, które same się skompromitowały. Jeśli to ma być wsio prywatne, to właściciele, zarządy powinny odpowiadać karnie za swoje czyny - i nie tylko karą więzienia, ale całkowitej konfiskaty majątku osobistego i partnera. Wtedy nauczyliby się panowie bankowcy ostrożności i że nie każdy zysk jest zyskiem (szczególnie ten szybki). Ja osobiście też nie chcę dokładać do ludzi, którzy korzystają bezprawnie z pomocy państwa, często oszukując. Widzę codziennie przykłady cwaniaków, którzy sięgają po pomoc, naciągając swoją sytuację materialną. I to wszystko po to, aby się kosztem innych wzbogacić. Ale do tego to się musi zmienić też mentalność narodu, który dalej żyje wierzeniami jak za komuny. A co do krytykantów - podajcie jakieś dobre propozycje reform, uzasadnijcie je. Balcerowicz to nie jest ostateczna wyrocznia, a ekonomia niestety nie zawsze idzie w parze z naszymi oczekiwaniami. I dlatego niektóre partie nigdy nie odważą się na kroki, które dyktuje ekonomia, bo to decyzje niezbyt mile widziane przez elektorat. A przecież biedny polityk żyje właśnie z naszych pieniędzy, więc nie będzie się narażał. Odpowiedz Link Zgłoś
goyahkla Aż dziw bierze 16.01.10, 15:09 że komuna mając takich wspaniałych ekonomistów jak prof. Balcerowicz czy prof. Senyszyn padła. Odpowiedz Link Zgłoś
byathread Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i pol... 16.01.10, 15:28 Komuniści do spółki z socjalistami szaleją dziś na forum? Gdyby to nie było takie groźne dla normalnych ludzi, to ich paniczny strach przed wolnym rynkiem i własnością prywatną byłby wręcz zabawny. No, ale czego można się spodziewać po mózgach przeżartych przez 50 lat PRLu. Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 O jakim "wolnym rynku" bełkoczesz? 16.01.10, 15:43 Tym balcerowiczowskim, np. walutowym na którym Goldman, zgodnie z "niewidzialneą ręką" robi co chce. Idz się leczyć chłopie. Tylko "balcerowicze" mogą ,w imię neoliberalnych" bredni, dalej majaczć o "rynku". O "prywatyzacji" nie wspominam. Tu balcerowicz bredzi nieustannie mimo niedawnych doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Niestety dureń balcerowicz tego nigdy nie pojmie. 16.01.10, 15:48 ..że nie ma żadnego "rynku". Najbardziej zbliżone do neoliberalnego bełkotu przybliżenie "rynku" to polskie targowiska.W każdym innym przypadku "rynkiem" rządzi najsilniejszy co widać na polskiej Giełdzie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
byathread Re: O jakim "wolnym rynku" bełkoczesz? 16.01.10, 15:55 O, pojawił się i były PZPRowiec. Poznać Was po staranności i umiejętności poprawnego pisania - nic się nie zmieniło przez ostatnie 20 lat. Jak to jest teraz, towarzyszu? Źle się żyje bez ochronnej ręki partii? Odpowiedz Link Zgłoś
anowi22 A poza swoimi fantazjami masz do powiedzenia coś 16.01.10, 16:21 w temacie wolnego rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
szechter-ezada Balonowe ikony III RP 16.01.10, 16:27 niezalezna.pl/article/show/id/17416 Odpowiedz Link Zgłoś
byathread Re: A poza swoimi fantazjami masz do powiedzenia 16.01.10, 16:31 Wybacz, zerknij na inne posty i zastanów się, czy jest to odpowiednie miejsce na merytoryczną dyskusję. Szkoda strzępić język (klawiaturę?) po próżnicy. A jeśli interesujesz się wolnym rynkiem, to polecam lekturę odpowiednich książek. Zacznij od Adama Smitha (sprawdź też mniej znanych - Bastiata czy Molinariego). Potem weź się za szkołę austriacką. Menger, Bohm-Bawerk, Mises, Hayek czy Rothbard nieco rozjaśnią Ci meandry wolnego rynku. Kiedy już przerobisz te pozycje i wyrobisz sobie własne zdanie, napisz do mnie maila - ciekaw jestem, czy dalej będziesz wierzył w zbawczą moc złodziejskiego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
anowi22 Re: A poza swoimi fantazjami masz do powiedzenia 16.01.10, 16:56 Z pewnością miejsce jest ciężkie do merytorycznej wymiany zdań. Dziękuję za spis lektur, trochę myślałam nad wolnym rynkiem. Byłaby to niezła rzecz pod warunkiem, że nie była by to utopia. W sytuacji, kiedy gospodarki są sterowane centralnie przez banki centralne idea wolnego rynku prowadzi do faszyzmu korporacyjnego. Z pewnością nie jest to system, w którym chciałoby się żyć Odpowiedz Link Zgłoś
byathread Re: A poza swoimi fantazjami masz do powiedzenia 16.01.10, 17:18 Ba! Ale prawdziwi wolnorynkowcy doskonale zdają sobie sprawę z tych zagrożeń. Dlatego też, jednym z głównych postulatów ekonomicznej szkoły austriackiej jest przywrócenie standardu złota, zamiast dzisiejszego pieniądza fiducjarnego. Odebrałoby to bankom centralnym (a co za tym idzie - rządom) możliwość manipulacji podażą pieniądza, na której najwięcej tracą właśnie najubożsi. W tej kwestii warto też zapoznać się z interesującym artykułem dra Mateusza Machaja, w którym przedstawia zależności pomiędzy obecnym kryzysem a etatystycznymi działaniami rządów: kryzys.mises.pl/anatomia-kryzysu/ Odpowiedz Link Zgłoś
anowi22 Ale zdajesz sobie chyba sprawę, że powrót 16.01.10, 17:30 do standardu złota to mrzonki. Owszem, byłoby to najlepsze rozwiązanie, ale zupełnie nierealne obecnie. Z tego względu uważam, że społeczeństwu należy się jakaś ochrona, a wypowiedzi Balcerowicza oceniam jako szkodliwe oszołomstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
byathread Re: Ale zdajesz sobie chyba sprawę, że powrót 16.01.10, 17:50 Mrzonki, ale tylko ze względu na brak woli politycznej kolejnych rządów, na całym świecie. Nie zmienia to jednak faktu, że byłoby to najlepsze rozwiązanie. Rozejrzyj się dookoła. Rynki finansowe się trzęsą, być może idzie nowe. Fukuyama nie miał racji, historia się jeszcze nie skończyła. Kto wie, co przyniesie jutro? Świat po prostu zasługuje na nowe otwarcie (w kwestii rewolucji [agorystycznej], warto poczytać kalifornijskich cudaków spod znaku Samuela Konkina 3. Naiwna, ale urocza wizja upadku współczesnej państwowości. :-) ). Odpowiedz Link Zgłoś
anowi22 Re: Ale zdajesz sobie chyba sprawę, że powrót 16.01.10, 18:27 Taaak, widzę co się dzieje. Teoria Konkina urocza. Prawdę mówiąc to mi też coś takiego przychodziło do głowy jako jedyna forma przerwania społeczeństwa w tych ciekawych czasach. "Obyś żył w ciekawych czasach" - wydaje mi się, że to przekleństwo dotknęło nasze pokolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Komuniści do spółki z socjalistami szaleją dziś 16.01.10, 19:12 "Komuniści do spółki z socjalistami szaleją dziś na forum ?" Dziwisz sie ? Ciagnie swoich do swego ..... "Gdyby to nie było takie groźne dla normalnych ludzi, to ich paniczny strach przed wolnym rynkiem i własnością prywatną byłby wręcz zabawny." Folwark postkomunistycznego szamba jaki powstal dzieki reformom Balcerowicza to nie to samo co wolny rynek. Stad zreszta pozniej w 2005 roku nasz desperacki wybor PiS-u by ukrocil powszechne skorumpowane folwarczne zlodziejstwo za parawanem "wolnego rynku". Musisz wiedziec, ze niemala czesc uczestnikow forum GW to ludzie od lat mieszkajacy i niejednokrotnie niezle sobie radzacy poza krajem. Stad argument o "mozgach przezartych przez 50 lat PRL-u" wydaje sie byc wiecej niz smieszny. Re: Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i p Odpowiedz Link Zgłoś
bez_owijania Pozytywny szok :) 16.01.10, 15:31 Szok. Po raz pierwszy podoba mi się to co mówi Balcerowicz :) Szkoda tylko, że nie powiedział jak ta prywatyzacja ma wyglądać od strony technicznej, bo dobrze wiemy jak wygląda "prywatyzowanie po polsku". Zakłady sprzedane za pół darmo, a pod stołem sute łapówy. Odpowiedz Link Zgłoś
franciszek18 Ci co sobie nie radza maja isc żebrac do koscioła 16.01.10, 15:32 a banda złodziei bedzie płacic podatki na bahama. dzisiaj sprzedane jutro zaorane. wiele firm zostało sprywatyzowanych. połowa ludzi na bruk a druga połowa po 12 godzin dziennie musi pracowac. a Balcerowicz twierdzi ze tym ludzia nie nalezy sie pomoc. w moim miescie zamknieto juz wszystkie zakłady. kazdy jeden bezrobotny to naprawde problem. według balcerowicza maja isc po pomoc do koscioła. bo to nie rola panstwa. balcerowicz gada tak bo koledzy z PO maja problem z finansami, a ida wybory . trzeba znowu obiecac druga irlandie.komu zabrac. po co sie rwiecie do władzy jak wam nie idzie. nie dajecie sobie rady. po koryto. sprzedac kolega to co zostało. nie chcieliscie podatków od hazardu. a biedote wysyłacie na zebry do koscioła. balcerowicz musi odejsc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tucco Re: Ci co sobie nie radza maja isc żebrac do kosc IP: *.acn.waw.pl 16.01.10, 16:24 Wolałbyś zeby te zakłady istniały i scenariusz byłby nastepujacy. Jedni udaja że pracują, drudzy udają że płaca. Sporo jezdziłem po kraju i widziałem jak wygladaja polskie zakłady pracy- te państwowe. moim zdaniem dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Ci co sobie nie radza maja isc żebrac do kosc 16.01.10, 19:59 Ja też widziałem te prywatne. Np. fabryka wiązek w Mielcu. Płaca minimalna, trzyzmianowa, po trzech miesiącach cię wypierd.. , aby przyjąć nowych i nie przedłużać umowy. I jeszcze najśmieszniejsze trzeba dać w łapę aby cię przyjęli. O hipermarketach i innych biedronkach szkoda pisać. O fabryce telewizorów pod Toruniem też był reportaż. O fabryce słodyczy gdzieś w małym miasteczku ( gdzie został zabity młody chłopak ) też był reportaż. Itd. Znałem też zakłady państwowe które nawet po tsunami balcerowicza sobie dawały radę i to wcale nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i pol... 16.01.10, 15:33 Zacząć prywatyzację od SGH. Wymarzone miejsce na jakiś mall albo na osiedle apartamentowców. Odpowiedz Link Zgłoś
stix Polacy dziadami we własnym kraju. 16.01.10, 15:35 Kapitał nie ma narodowości? Rynek cementu w Polsce w roku 2003 - firmy wiodące: HeidelbergCement, Lafarge, CRH, Dyckerhoff, Miebach, Rumeli, RMC. Same zagraniczne. Skandal po prostu. Polska została skolonizowana przez firmy zachodnie. Kto do tego dopuścił, że Polacy są dziadami we własnym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
szechter-ezada Re: Polacy dziadami we własnym kraju. 16.01.10, 16:33 Wklejam o tym ignorancie ekonomicznym, żeby nikt nie zapomniał, CZYTAJCIE: Kilka przykładów geniuszu Balcerowicza- Spowodował osiemnastomiesięczne (!) zamrożenie kursu dolara, przy równoczesnym, sięgającym 90% rocznie (!!), bankowym oprocentowaniu kapitału złotówkowego, co pozwoliło niebieskim ptakom całego globu przywieść nad Wisłę wagony dolarów, a kilkanaście miesięcy później wywieźć znad Wisły dwa i pół raza tyle (prawie 250%!!!). Za ten wymarzony "numer" cwaniacy Wschodu i Zachodu winni solidarnie wznieść panu Balcerowiczowi pomnik o wysokości Wieży Eiffla, i to ze szczerego złota, którego ciężar byłby lichym ułamkiem ich "doli". Historia ekonomii zna niewiele finansowych "przekrętów", które miały skalę porównywalną. - Wychładzał gospodarkę podczas gdy należało ją podgrzewać. - Sprzedał polskie zloto (ponad 150 ton) kiedy było w absolutnym dołku cenowym. Polska straciła na tym ok. 2,5 mld dolarów. - Przeszedł w rozliczeniach zagranicznych z rozliczeń dolarowych na euro w momencie wprowadzenia euro, a wiec nieustabilizowanym kursie. Po tym euro spadło z $1,15 do $0,89. A wiec siła nabywcza polskiej rezerwy walutowej spadła o prawie 30%, czyli ok. 15 mld$. - Ostatnie jego posunięcia są wręcz fatalne. Przy prawie zerowej inflacji utrzymywanie stóp na tak wysokim poziomie jest czystym absurdem. W USA w podobnej sytuacji stopy spadły poniżej 2%. - Panu Balcerowiczowi pomyliły sie role jaką powinien spełniać pieniądz w gospodarce. Pieniądz ma spełniać służebna rolę względem gospodarki i rozwoju kraju a nie odwrotnie jak to sie zdaje panu Leszkowi B.Geniusz Balcerowicz zaciagnal kredy i ulokowal w obligach USA - 30 mld Dolarow!! Przy kursie dolara ponad 4 zl. Na ten cel wyemitowano obligacje - wiekszosc na dlugi okres o stalym procencie - 15% i wiecej. Obligacje USA byly na 1-2% Polska na tym stracila na przestrzeni lat ponad 100 mld USD - ukrywanych jako straty NBP. itd, itd, itd... I oto ten gwiazdor trząsł Polską gospodarką, co czyni ją permanentnym dłużnikiem, bez końca spłacającym długi boleśniejsze każdego roku. Za co kochają go wszyscy finansowi spekulanci tej Ziemi. Na początku lat 90-tych ten geniusz podniósł oprocentowanie kredytów już wziętych z 8 do 40%. Dzięki tej wspaniałej decyzji tysiące polskich firm zbankrutowało i powstało duże bezrobocie. Wkraczające na nasz rynek zachodnie firmy nie miały specjalnie z kim konkurować, ale miały za to tanią siłę roboczą, do dnia dzisiejszego zresztą wiele się w tym temacie nie zmieniło. Nic więc dziwnego ,że na zachodzie go chwalą, bo działał i działa w ich interesie, ale nikt go tam nie zatrudni, bo prywatnie uważają go za zdrajcę. Przypomnę , że Balcerowicz również maczał swoje paluchy w wyprzedaży prawie całego polskiego sektora bankowego w zachodnie ręce za 10% wartości. Wyprzedano ponad 80% polskich banków-tak własnie wygląda polityka w Polsce, więc nie dziwcie się , że tu dobrze nigdy nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
anowi22 Ciekawe czy sam Balcerowicz wierzy w ten bełkot? 16.01.10, 15:38 Teza wysunięta na podstawie fałszywego założenia najczęściej jest fałszywa. Wolnego rynku nie ma i już każde dziecko to wie. A Balcerowicz jak katarynka swoje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabiaBarryKent oczekujesz logiki u doktrynera?? IP: *.publikator.com.pl 16.01.10, 15:59 choć nie przypuszczam, by był aż takim debilem. On po prostu CELOWO działa na szkodę tego kraju i narodu. niestety zdziadziałe media sa po jego stronie, więc pryszcze, których tatusiów wywalali na ryj z "prywatyzowanych" zakładów na początku lat 90 kupią to i jeszcze beda się cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
szechter-ezada doktryner UBekistanu czy agent mosadu?? 16.01.10, 16:24 Wielkie interesy 11.03.2006 r. Balcerowicz w sejmie zabrał głos, że przecież Nie istnieje narodowy interes, a w świecie Wielkich banków to się liczy jego racja. To jest prawo i właściwa demokracja. Ot bezczelność !!! Arogancja takiej mowy. To jest prezes Banku w nazwie „narodowy”. On by zmienił zaraz nazwę, gdyby mógł. Narodowych interesów – ON jest wróg. Kiedyś w Polsce to rządziły komitety. Dzisiaj banki pełnią rolę tę niestety Na ich czele od lat tylu wróg narodu. To i tak cud, żeśmy nie wymarli z głodu. Praworządność według jego rozumienia Można grabić naród, kraj - bez krzty sumienia. Profesorów co mu spiszą ekspertyzy – Jest na pęczki - zawsze chętnych na usługi. Może wreszcie - dziś dla „sitwy” nadszedł –kryzys Choć będziemy przez nich sto lat płacić długi. Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 Re: oczekujesz logiki u doktrynera?? 16.01.10, 16:40 Gość portalu: hrabiaBarryKent napisał(a): > choć nie przypuszczam, by był aż takim debilem. On po prostu CELOWO > działa na szkodę tego kraju i narodu. staram sie nikogo nie obrażać w czasie dyskusji na Forum, ale wybacz twoja wypowiedź świadczy albo o twojej głupocie i kompletnym kretyństwie, albo o złej woli. Jak ci się nie podoba, droga wolna na Białoruś lub do Korei Płn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabiaBarryKent bo ci żyłka pęknie IP: *.publikator.com.pl 16.01.10, 16:49 jak mówi pismo "po owocach" ich poznacie - jeszcze poznacie te "owoce" ty i tobie podobni. tylko trzeba jeszcze trochę czasu. A co do Białorusi - bez takich komunałów - bywam tam bardzo często - nie jest to może Raj na ziemi, ale infrastrukturę mają chyba lepszą. I ładne samice :) no może klimat kiepski (raz zimno, raz ciepło) Pracowity, inteligentny człowiek może tam żyć na poziomie jak wszędzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
anowi22 Kocham taką argumentację 16.01.10, 16:49 "Jak ci się nie podoba, droga wolna na Białoruś lub do Korei Płn. " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assur Re: Kocham taką argumentację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 17:57 Mozna wybrac inne : Slowenię ,Czechy albo nawet Wegry.Wszedzie tam zuje się lepiej niz w Polsce kierowanej przez slepcow,nieudacznikow i sprzedwczykow. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i p 16.01.10, 16:07 Pewnie po próbie reanimacji Balcerowicza, GW zacznie reanimować Frasyniuka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej Re: Leszek Balcerowicz: Co zatruwa gospodarkę i p IP: *.wroclaw.vectranet.pl 16.01.10, 16:11 Dlaczego nigdzie na świecie nie chcą Balcerowicza ? W żadnym kraju, nie chcą go na doradcę.Z Gruzji wyrzucili go po miesiącu doradzania.Na Litwie w ogóle go nie chcieli.Dlaczego Balcerowicz zarabiał przez sześć lat w Polsce po 44 tys. zł podstawowego wynagrodzenia miesięcznie z kasy państwa polskiego, a głowa państwa polskiego czyli prezydent w tym samym czasie 15. tys. zł. ?!Dlaczego jak Balcerowicz rządzi polska gospodarką lub finansami jest zawsze bessa, a jak kto inny jest hossa ? Odpowiedz Link Zgłoś
szechter-ezada Co zrobili Michniki i Balcerowicze? 16.01.10, 16:18 A zostawili krajobraz jak po wojnie . Tylko kikuty fabryk widać. A wystarczy porównać osiągnięcia z sukcesami dwudziestolecia międzywojennego. Gdzie mimo wrogich sąsiadów i wojny, wielkiego kryzysu gospodarczego, przeznaczenia w drugiej dekadzie lat trzydziestych 50% PKB na zbrojenia powstało trochę dróg, mostów, linii kolejowych, powstał Centralny Okręg Przemysłowy,Port Gdynia i oczywiście mocna i stabilna złotówka. A za czasów kabalisty i szarlatana wielkiego ekonomisty powstały blaszane budy hipermarketów, aby inni mogli nas doić z kasy zarobionej na saksach. Należy wziąć jeszcze pod uwagę w jakich warunkach on działał. Duża pomoc finansowa Unii, dostęp do nowoczesnych technologii, spokojne granice.Powinno się go postawić przed trybunał i zastrzelić za szkodnictwo gospodarcze. Miał w rękach wszystkie atuty łącznie z olbrzymią własnością w rękach Państwa Polskiego. Zrujnować, zniszczyć to potrafi każdy głupi i wrogowie . Ale oni chyba na głupich nie wyglądają. Z tego wniosek że jego działanie było celowym sabotażem w celu ograbienia Polaków na rzecz szemranych interesów. Jeszcze się dziwi sfrustrowanym Polakom którzy zapierdzielają w stresie za 1200 zł w obcych fabrykach że są niezadowoleni. To już przekracza wszelkie granice dobrego smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubu -dubu Re: Co zrobili Michniki i Balcerowicze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 11:56 Masz pan rację ,gdyby komuna podniosła ceny żywności i innych dóbr,nośników energii o 300 % toby cała Polska strajkowała .Być ekonomistą takim jak Balcerowicz potrafi każdy.Zamrozić płace,podnieść podatki i o 300 % ceny.Balcerowiczowi i tym wszystkim panom co za komuny pokończyli darmowe studia należy odebrać dyplomy,niech zrobią w prywatnych uczelniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: Co zrobili Michniki i Balcerowicze? IP: 178.73.50.* 13.01.11, 10:06 tylko jakimś dziwnym trafem to właśnie przez tą komunę gnijemy dziś w długach... jakoś nikt nie chce pamiętać, że tamte czasy charakteryzowało sławne powiedzonko 'czy się siedzi, czy się leży, pensja się należy', które to zachowanie doprowadziło nam do problemów a społeczeństwo rozleniwiło i nauczyło myślenia, że 'się należy i już', bez odpowiedzialności za jakość wykonywanej pracy. Więc może prawda jest inna - może to nie jest tak 'łatwo prywatyzować jak Balcerowicz' ale 'łatwo rozdawać i cieszyć się, że ktoś mi daje a ja nie muszę się starać' i doprowadzić w ten sposób do bankructwa państwa... gratuluję więc myślenia tym dwóm osobom, którym odpisuję tutaj Odpowiedz Link Zgłoś