Dodaj do ulubionych

PiS promuje megaliberała ! :)

30.01.06, 19:00
nowym szefem Rady Nadzorczej Grupy Lotos został Jan Szomburg. Współzałożyciel
Kongresu Liberałów, człónek KLD, najbliższy współpracownik Lewandowskiego,
Tuska i Bieleckiego, współautor programu powszechnej prywatyzacji. Ja to sie
ciesze, ale co na to Radio Maryja ?
Obserwuj wątek
    • wladyslaw.studnicki Jak widać, krętą ścieżką podąża polityka kadrowa 30.01.06, 19:01
      PIS-u.
    • t-800 Re: PiS promuje megaliberała ! :) 30.01.06, 19:02
      W interesie Polski jest promocja jak największej ilości liberałów gospodarczych.
      Choć nie wierzę w liberalizm KL-D/PO, mimo wszystko jednak - brawo PiS!
      • bush_w_wodzie Re: PiS promuje megaliberała ! :) 30.01.06, 19:10
        t-800 napisał:

> W interesie Polski jest promocja jak największej ilości liberałów gospodarczych
        > .

jeszcze tylko tusk na premiera i bedzie kolejny powod do oklaskow

> Choć nie wierzę w liberalizm KL-D/PO, mimo wszystko jednak - brawo PiS!

no tego to nie idzie zrozumiec na trzezwo. nie wierzysz ze pis promuje liberala
        do spolki ale bijesz brawo bo polsce potrzeba liberalow?
    • indris To samo co na Irak 30.01.06, 19:04
      Nabierze wody w usta. WSZYSTKIE media o. Rydzyka ostro krytykowały wejście
      Polski w iracką awanturę - wtedy, gdy dokonał tego SLD. Ale gdy ich umiłowany
      PiS to kontynuuje - morda w kubeł.
    • humbak Re: PiS promuje megaliberała ! :) 30.01.06, 19:19
      Nie sądzę by zaczęli ich krytykować. Zbyt mocno ich poparli, poza tym dobre relacje z PiS im służa jeśli chodzi o widzów i słuchaczy.
    • borbali Re: PiS promuje megaliberała ! :) 30.01.06, 19:49
      Te Kaczyści to porąbane towarzystwo.Oni już nie wiedzą co mówią i co jutro mają
      robić.Panie Boże weż ich pod swoją opiekę,bo o.Rydzyk doprowadzi ich do
      obłędu,a Tworki i podobne lecznice już przepełnione.
    • franciszekszwajcarski Jutro zmiana Rady w Orlenie i w KGHM 30.01.06, 20:01
      Teraz to już sie nie zdziwie nawet jak w jednej firmie szefem Rady zostanie
      Kulczyk, a w drugiej Piskorski. :)
    • anthony.zhureck Re: PiS promuje megaliberała ! :) 30.01.06, 20:04
      megaliberał, który naganiał do UE, będąc, w przeciwieństwie do tępych
      propagandystów pokroju tow. Hubner, w pełni świadom jakim to ona socjalizmem
      stoi? raczej ciężki hipokryta.
      • nielubiegazety2 To prawda. Cały czas zachodzę w głowę jak 30.01.06, 20:10
        można być jednocześnie liberałem i euroentuzjastą.
        BTW, PPP to jeden z większych przekrętów III RP.
        • franciszekszwajcarski Re: To prawda. Cały czas zachodzę w głowę jak 30.01.06, 20:17
          Przekręt z PPP zrobił premier Waldemar Pawlak zamieniając spójny program w
          farse bez szans na realizacje z sukcesem.

A euroentuzjastą można być biorąc pod uwage to, że pomimo całego oczywistego
          socjalizmu zasady UE są i tak znacznie bardziej liberalne od przepisów w
          Polsce, a poza tym pozostawanie poza UE w naszej sytuacji geopolitycznej byłoby
          dość durne.
          • nielubiegazety2 Unijna nadregulacja i dalsze plany w zakresie 30.01.06, 20:38
            odyrektywownia wszystkiego co się rusza, jest zaprzeczeniem idei liberalizmu.

Przyszła mi do głowy inna (od sygnaturkowej) myśl Davilli:
            Gdy tyranem jest anonimowa ustawa, człowiek nowoczesny czuje się wolny.

Najgorsze jest to, że "elyty" tego nie widzą.
            • humbak Re: Unijna nadregulacja i dalsze plany w zakresie 30.01.06, 22:50
              Cóż... liberalizmu faktycznie można się dopatrywać najwyżej w tym, że mamy mniejsze ograniczenia w zatrudnianiu tam. Czy może mieliśmy, bo zdaqje się że ostatnio UE stała się życzliwsza dla ludzi spoza.
              A tak przy okazji. Wie ktoś co z tym całym zmniejszaniem biurokracji o którym mówił Barroso?
              Zresztą i tak najzabawniejsze są te wszystkie wielkie "akcje charykatywne" dla krajów trzeciego świata organizowane podczas gdy najbardziej pomogłoby krajom np. Afrykańskim zrezygnowanie z pomocy dla rolnictwa w EU.
            • humbak Re: Unijna nadregulacja i dalsze plany w zakresie 30.01.06, 22:52
              Acha, a co do tematu liberalizmu i euroentuzjazmu, to nie uważam by było to tak totalnie sprzeczne. Zawsze jest możliwość walki o zmianę polityki gospodarczej UE. Państwa zachodzniej Europy (pomijam UK) i tak mają jazdę na socjalizm, więc u nich UE i tak chyba aż tak dużo nie zmienia. A że my się tam pchamy... no cóż. Z silniejszymi raźniej:P
            • franciszekszwajcarski Re: Unijna nadregulacja i dalsze plany w zakresie 30.01.06, 22:54
              wszystko sie zgadza, ja bardzo nie lubie UE, wiem że jest socjalistyczna i
              przeregulowana, ale jednocześnie przy tych wszystkich wadach jest lepsza niż
              lewica spod znaku AWS-SLD-PiS-LPR
              • humbak Re: Unijna nadregulacja i dalsze plany w zakresie 30.01.06, 22:57
                PiS przynajmniej nie zgrywa ostatnich sprawiedliwych w polityce zagranicznej;)
          • anthony.zhureck Re: To prawda. Cały czas zachodzę w głowę jak 30.01.06, 22:59
            franciszekszwajcarski napisał:

> A euroentuzjastą można być biorąc pod uwage to, że pomimo całego oczywistego
            > socjalizmu zasady UE są i tak znacznie bardziej liberalne od przepisów w
            > Polsce,

jasne, że można być euroentuzjastą, temu przecież nie przeczę. ale nie można
            być jednocześnie gospodarczym liberałem, bo liberalizm jest jeden i nie ma co
            relatywizować. takoż np. naczelny ekonomista Kuby będąc zwolennikiem
            liberalniejszego modelu takiej Wenezueli kapitalistą się od tego nie stanie.

a poza tym pozostawanie poza UE w naszej sytuacji geopolitycznej byłoby
            >
            > dość durne.

oczywiście, bardzo mądrym jest wstępienie do eurosajuzu po to aby doszlusować
            do innych socjalistycznych republik tegoż, i tkwienie weń bez szans na realną
            poprawę, będąc 20 lat za i tak nie będącymi przecież wzorcem kapitalizmu
            Stanami. choć z drugiej strony... proces centralizacji i sowietyzacji UE
            postępuje w takim tempie, że może to lepiej my poczekajmy aż zachodnia Europa
            doszlusuje do nas :)
            • humbak Re: To prawda. Cały czas zachodzę w głowę jak 30.01.06, 23:01
              A jaką widzisz realną alternatywę rozwojową?
              • anthony.zhureck Re: To prawda. Cały czas zachodzę w głowę jak 30.01.06, 23:11
                w tym momencie nie ma dobrych rozwiązań. przypomnę, że proces unionizacji
                Polski trwa od kilkunastu lat (nb. jestem ciekaw kiedy w końcu doczekamy się
                rzetelnego raportu nt. kosztów dostosowywania się) i ciężko będzie to wszystko
                odkręcić. alternatyw jest kilka - począwszy od konsolidacji sił
                eurosceptycznych, których celem byłby demontaż struktur politycznych i
                biurokratycznych UE (sama likwidacja budżetu pozbawiłaby roboty z 80% unijnych
                darmozjadów) i nawrót do idei Europy Narodów z otwartymi granicami i prawdziwie
                wolnym rynkiem. inną wyjściem jest zerwanie traktatów, rozwalenie rodzimego
                socjalizmu i szukanie miejsca w EOA.
                • anthony.zhureck Re: To prawda. Cały czas zachodzę w głowę jak 30.01.06, 23:18
                  > EOA.

EEA, rzecz jasna.
                  • humbak Re: To prawda. Cały czas zachodzę w głowę jak 30.01.06, 23:24
                    Ekhm... głupio mi pytać, ale co to? Bo chyba nie chodzi o ekologię:)
                • humbak Re: To prawda. Cały czas zachodzę w głowę jak 30.01.06, 23:21
                  Nie uważam aby takie podejście było właściwe. To tak jak w państwie. Pewne funkje organów centralnych są przydatne, ale powinno być ich jak najmniej. Nie chodzi o zlikwidoawanie budżetu UE, ale zbieranie i wydawanie kasy na rzeczy które są faktycznie potrzebne. Konkretów narazie nie rzucę, bo jakoś nie przychodzi mi nic na myśl, a robię coś istotniejszego równocześnie:)
    • elfhelm PiS to partia bezkadrowa 30.01.06, 22:55
      lepsza taka nominacja niż sekretarza z sejmiku do portu w Balicach
      • humbak Re: PiS to partia bezkadrowa 30.01.06, 22:58
        Dobrze że potrafią sięgnąć po kogoś spoza, gdy u nich brakuje kompetentnych.
        • elfhelm Re: PiS to partia bezkadrowa 30.01.06, 22:59
          czasem tak - i to cieszy

ale "swoi" już dostali stołki (np. negatywnie opiniowany przez komisję wojewoda
          świętokrzyski będący kumplem Edgara)
          • humbak Re: PiS to partia bezkadrowa 30.01.06, 23:03
            Mówiliśmy już o tym. Jednak większość wojewodów była chyba dobrze opiniowana. A poza tym cała ta metoda to jednak nowość. Opór struktur lokalnych w takich sytuacjach zawsze jest duży. Kolesiostwo stało się niestety normą w tym kraju i ludzie jakoś się z tego nie wstydzą. Z drugiej strony porządni boją się posądzenia o kolesiostwo tam gdzie go nie ma- patrz sprawa Gilowskiej.
    • nurni chyba pomylily Ci sie kartki 30.01.06, 22:58
      Powinienes odczytac te z lewej:

PIS podkrada ludzi Platfomrmie. PIS uprawia chytry PR.
      PIS zawlaszcza...wroc! PIS ma krotka lawke.

franciszekszwajcarski napisał:

> nowym szefem Rady Nadzorczej Grupy Lotos został Jan Szomburg. Współzałożyciel
      > Kongresu Liberałów, człónek KLD, najbliższy współpracownik Lewandowskiego,
      > Tuska i Bieleckiego, współautor programu powszechnej prywatyzacji. Ja to sie
      > ciesze, ale co na to Radio Maryja ?
      • humbak Re: chyba pomylily Ci sie kartki 30.01.06, 22:59
        Jak można podkradać ludzi?
        • nurni Re: chyba pomylily Ci sie kartki 30.01.06, 23:01
          humbak napisał:

> Jak można podkradać ludzi?

To do mnie?

A skad mam niby wiedziec! :)
          • humbak Re: chyba pomylily Ci sie kartki 30.01.06, 23:06
            Si, do seńora:) Po prostu dziwne zdaje mi się to sformułowanie. Politycy zmieniają partię. Dostają stanowisko, zapewne są tego warci. Po co przyjmować kogoś kto się nie nadaje. Sformułowanie podkrada ma zabarwienie pejoratywne, a myślę że PiS nie robi nieczego złego. Owszem może to drażnić wolennika PO (mnie też nieco drażni), ale skoro partia robi sobie jaja z własnych polityków, to czemu ganić PiS?
    • zirby Re: PiS promuje megaliberała ! :) 30.01.06, 23:04
      Pis faktycznie baaardzo liberalny w nominacjach, tzn. daje synekury każdemu kto
      kocha wodza, niezaleznie od kompetencji osadzanego na stołku:) Jednym słowem -
      kochaj Lecha to dostaniesz ciepłą posadkę. Mnie ostatnio do łez ubawiła
      nominacja na szefa PGNiG - astronoma z wykształcenia, który w konkursie zyskał
      niecałe 15% punktów, ale za lojalnosc go nagrodzili :)))
    • karlin Zdrada 30.01.06, 23:05
      Po dwakroć zdrada.

Szomburg. I może jeszcze Zarembina?
      • franciszekszwajcarski Re: Zdrada 30.01.06, 23:07
        byłoby to z pewnością zarembiście fajne. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka