06.02.04, 15:59
linią 119 od Blacharskiej do skrzyżowania Hallera z Grabiszyńską jeżdzi
znimkoma liczba pasażerów (w odwrotnym kierunku jest identycznie).
Obserwowałem to przez kilka lat (jeżdżac z przystanku na Ostrowskiego, przy
Grabiszyńskiej).
Nie wiem jaki jest sens utrzymywania dwóch niemal identycznych lini, ładnych
kilka lat temu była sobie linia 137 relacji Dworzec Główny via Muchobór
Wielki - Pętla na Rogowskiej, która cieszyła sie duzym powodzeniem i była
sensowna. Za tą linie wprowadzono 119, zupełnie niepotrzebnie i bez sensu.
Obserwuj wątek
    • gawelek Re: 119 i 107 06.02.04, 18:03
      No coż, ja chciałbym cokolwiek co bedzie jezdzialo dsalej niz na Swiebodzki, bo
      to zaden wezel komunikacyjny :(

Gawel
    • sknerusmckwacz Re: 119 i 107 07.02.04, 16:33
      119 zlikwidować
      107 zostawić

• igi.wr Re: 119 i 107 07.02.04, 16:45
        Tak tylko za 119 puścic jakiś autobus, którego trasa nie bedzie sie pokrywała z
        trasa 107.
        • leo19 Re: 119 i 107 07.02.04, 20:33
          igi.wr napisał:

> Tak tylko za 119 puścic jakiś autobus, którego trasa nie bedzie sie pokrywała
          z
          >
          > trasa 107.

Na Blacharską jednak powinno coś jeździć, tylko nikt nie za bardzo wie co, bo
          osiedle jest tak usytuowane, że ni przypiął ni przyłatał. Poza tym 119 jest
          rzeczywiście bez sensu (jeszcze bardziej bez sensu są jeżdżące na linii V7ki)
          pod warunkiem skierowania innej linii na Muchobór.
          • bystrzak2000 Re: 119 i 107 07.02.04, 21:29
            Grabiszynek jest na tyle dziwnym osiedlemże autobus musi tam kończyć trasę.
            Nie można bowiem zrobić tak, aby autobus wjechał jedną ulicą i wyjechał inną,
            bo tylko Blacharska się do tego jako tako nadaje. Jeżeli zabierzemy 119 z
            Blacharskiej to musimy dać coś w zamian.

119 w obecnej postaci nie ma racji bytu. Trasa lini powinna być skorygowana
            tak aby mieszkańcy Muchoboru Wlk. mieli swobodny dojazd do centrum miasta bez
            przesiadek, bo Dworzec Świebodzki to nie jest ani centrum miasta ani też żaden
            węzeł przesiadkowy co z resztą było poruszane na tym forum wielokrotnie.
            • mio99 Re: 119 i 107 07.02.04, 22:10
              Mieszkańcy okolic Blacharskiej na razie milczą, ale coś przecież musza mieć, do Hallera jest bowiem niezły kawał. Przypominam także w prespektywie rozbudowę ulicy Racławickiej, rozbudowę osiedla i ew. połaczenie z al.Piastów. Wtedy pętle na Blacharskiej moznaby zastąpić jakimś busem z Oporowa. Dużo jednak wody w Ślęzy upłynie (zwłaszcza że wielu protestuje przeciwko owej przelotowości Racławicka - Piastów)...
              • predo Re: 119 i 107 08.02.04, 13:20
                > ew. połaczenie z al.Piastów. Wtedy pętle
                > na Blacharskiej moznaby zastąpić jakimś busem z Oporowa. Dużo jednak wody w Śl
                > ęzy upłynie (zwłaszcza że wielu protestuje przeciwko owej przelotowości Racławi
                > cka - Piastów)...

taa taki pomysl to ja juz 8 lat temu slyszalem.. i w zasadzie NIC sie nie rusza w tej kwestii i zle bo przepustowosc ulicy solskiego w godzinach szczytu zwiekszac sie nie bedzie a tylko zmniejszac.....
            • svarte_sjel Re: 119 i 107 09.02.04, 16:58
              bystrzak2000 napisał:
              > Grabiszynek jest na tyle dziwnym osiedlemże autobus musi tam kończyć trasę.
              > Nie można bowiem zrobić tak, aby autobus wjechał jedną ulicą i wyjechał inną,
              > bo tylko Blacharska się do tego jako tako nadaje. Jeżeli zabierzemy 119 z

Tak w zasadzie to chyba dałoby się wyjechać na Racławicką?

> Blacharskiej to musimy dać coś w zamian.

Zawsze można zrobić tak, jak jest na moim (legendarnym?) projekcie
              • svarte_sjel Re: 119 i 107 09.02.04, 19:48
                svarte_sjel napisał:
                > Zawsze można zrobić tak, jak jest na moim (legendarnym?) projekcie
              • tomek854 Re: 119 i 107 18.02.04, 12:17
                svarte_sjel napisał:

> Tak w zasadzie to chyba dałoby się wyjechać na Racławicką?
                >
                NIe, nie dalo by sie :) Osobowym przez te blocko przejechac ciezko. Niby jest przygotowany
                ptrzejazd od Stolarskiej, ale mieszkancy protestuja.
    • svarte_sjel Re: 119 i 107 09.02.04, 16:53
      igi.wr napisał:
      > Nie wiem jaki jest sens utrzymywania dwóch niemal identycznych lini, ładnych

Taki, żeby jeździło 6 autobusół na godzinę, a nie 4. I tyle.

> kilka lat temu była sobie linia 137 relacji Dworzec Główny via Muchobór
      > Wielki - Pętla na Rogowskiej, która cieszyła sie duzym powodzeniem i była

Aha, cieszyła się tak dużym powodzeniem, że wycięto ją jako wożącą powietrze. Hmmm.
      • igi.wr Re: 119 i 107 09.02.04, 17:10
        svarte_sjel napisał:

> igi.wr napisał:
        > > Nie wiem jaki jest sens utrzymywania dwóch niemal identycznych lini, ładn
        > ych
        >
        > Taki, żeby jeździło 6 autobusół na godzinę, a nie 4. I tyle.
        A nie sądzisz, że moża by było po prostu zwiększyć częstotliwość kursowania 107?
        >
        > > kilka lat temu była sobie linia 137 relacji Dworzec Główny via Muchobór
        > > Wielki - Pętla na Rogowskiej, która cieszyła sie duzym powodzeniem i była
        >
        > Aha, cieszyła się tak dużym powodzeniem, że wycięto ją jako wożącą powietrze.
        H
        > mmm.

No właśnie hmm! Można się nad tym zastanowić.
        • svarte_sjel Re: 119 i 107 09.02.04, 19:52
          igi.wr napisał:
          > A nie sądzisz, że moża by było po prostu zwiększyć częstotliwość kursowania 107?

Może i by można. Tylko nie wiem po co autobus co 10 minut (to jest bardzo wysoka
          częstotliwość przecież) na Kobierzyckiej.

> No właśnie hmm! Można się nad tym zastanowić.

Nad czym? Frekwencję miała nijaką, podobnie jak i inne linie cięte w tamtym
          okresie (13, 16, M, J, itp.). Nie wiem czemu, bo trasa IMHO bardzo atrakcyjną (w
          przeciwieństwie do swojej pierwotnej trasy).
          • igi.wr Re: 119 i 107 09.02.04, 21:08
            No dobra niech nawet jest jak mówisz, ale czasy sie trochę zmieniły i takie
            połączenie było by sensowne, trzeba byc elastycznym i isc z duchem czasu.
            • svarte_sjel Re: 119 i 107 09.02.04, 21:54
              igi.wr napisał:
              > No dobra niech nawet jest jak mówisz, ale czasy sie trochę zmieniły i takie
              > połączenie było by sensowne, trzeba byc elastycznym i isc z duchem czasu.

Tak, tylko widzisz
              • igi.wr Re: 119 i 107 09.02.04, 22:27
                No to po co wogóle jest to forum, po co zabierasz tu głos?
                • meh_ow Re: 119 i 107 09.02.04, 22:47
                  igi.wr napisał:

> No to po co wogóle jest to forum, po co zabierasz tu głos?

bo pisanie do lustra jest nudniejsze ? :)
                • svarte_sjel Re: 119 i 107 09.02.04, 22:53
                  igi.wr napisał:
                  > No to po co wogóle jest to forum, po co zabierasz tu głos?

Forum jest po to, żeby sobie pogadać :^)
              • leo19 Re: 119 i 107 09.02.04, 23:35
                svarte_sjel napisał:

> Tak, tylko widzisz
                • igi.wr Re: 119 i 107 10.02.04, 00:07
                  No widzisz niektórym to trzeba łopatami do głowy pewne fakty upychać.
                • svarte_sjel Re: 119 i 107 10.02.04, 16:39
                  leo19 napisał:
                  > No ostatnimi miesiącami to wydłużeń ci u nas dostatek: mamy wydłużone 136, 142,
                  > 245 i chyba jeszcze jakąś nockę. Skąd wzięły się pieniądze na te zmiany?

136
                  • tomek854 Taka moja koncepcja 16.02.04, 11:16
                    o likwidacji linii 119 byla juz mowa wiele razy... Kiedys, kiedy jezdzila przez Klecinska do
                    Pa-Fa-Wagu z okazji jakiegos remontu zaczela jezdzic z Blacharskiej przez Muchobor nowy
                    Dwor do Klecinskiej i tak sie spodobala, ze zostala.

Ale mi chodzi po glowie innhy pomysl, svarte zaraz mnie zjedzie, ale podobno to jest forum i
                    mozna sobie pogadac.

Kiedys gdy byl remon krzemienieckiej jezdzil mikrobus do niej od Fatu i to mi podunelo taki
                    pomysl:

Zrobic linie mikobusowaBlacharska - Beyzyma - Hallera - Mielecka - Stalowa i petla w
                    okolicach bunkra.

Jakie zalety:

Miesdzkancy Grabiszynka i tak dojezdzali 119 tylko do Hallera, bo po grzyba im wyjezdzac z
                    jednego zadupia na drugia ( z calym szacunkiem dla muchoboru). Teraz mogli by sobie
                    dojechac na zakupy do carrefoura.

Tak samo mogli by sobie dojechac do Carrefoura mieszkancy Stalowej i okolic bunkra na
                    grabiszynskiej, bo na razie to moga naokolo tramwajem albo z mnostwem przesiadek
                    autobhusai albo piechota.

Mikrobus na pewno jest tanszy niz autobus, moglby to byc ( w zaleznosci od potrzeb) taki
                    maly autosanik jak ma DLA albo nawet Sprinter czy takie busiki jak jezdza do Olawy,
                    Olesnicy...

Przewoznik na pewno sie znajdzie.

A co z Muchoborem...

mozna by zrobic cos w rodzaju dawnego 137, ktore jechaloby od Fatu na Muchobor i do
                    Smolca :)

Co wy na to?
                    • igi.wr Re: Taka moja koncepcja 16.02.04, 16:22
                      Niby nie najgorsza, ale myslenie o muchoborze jak o zadupiu to myslenie mocno
                      stereotypowe.
                      • szarykot Re: Taka moja koncepcja 16.02.04, 18:57
                        zgadza się. przeciez na Muchoborze powstają w żwawym tempie nowe osiedla,
                        obecne 119 i 107 zdecydowanie nie wystarczają, tak więc odebranie Muchoborzanom
                        Wielkim autobusu to wręcz zbrodnia.
                      • tomek854 Re: Taka moja koncepcja 18.02.04, 12:19
                        igi.wr napisał:

> Niby nie najgorsza, ale myslenie o muchoborze jak o zadupiu to myslenie mocno
                        > stereotypowe.

Chodzilo mi o cos innego. o to, ze mieszkancy Grabiszynka na pewnio czesciej jezdza do
                        Centrum niz na Muchobor. Tak samo rzesze mieszkancow Muchoboru stanowczo czesciej
                        maja interesy w miescie niz na Blacharskiej, nie?
                    • embriao Re: Taka moja koncepcja 16.02.04, 23:28
                      Macie autobusy w dwie strony co 15 min czyli co 7min macie busa :)
                      mozecie sie przesiasc albo kolo fatu albo kolo dworca swiebodzkiego - gdzie jest
                      problem?
                      • igi.wr Re: Taka moja koncepcja 17.02.04, 16:59
                        Problem został naswietlony juz chyba wystaczajaco :)
                      • igi.wr Re: Taka moja koncepcja 08.03.04, 17:50
                        Macie autobusy w dwie strony co 15 min czyli co 7min macie busa :)
                        > mozecie sie przesiasc albo kolo fatu albo kolo dworca swiebodzkiego - gdzie
                        jes
                        > t
                        > problem?

Gdzie jest problem?? Jakby Ci się chciało przeczytać posty powyżej to bys nie
                        zadawał takich pytań, takie są niepisane zasady forum, zeby się nie wpieprzać
                        nie znając tematu.
                        • embriao Re: Taka moja koncepcja 08.03.04, 23:12
                          igi.wr napisał:

> Macie autobusy w dwie strony co 15 min czyli co 7min macie busa :)
                          > > mozecie sie przesiasc albo kolo fatu albo kolo dworca swiebodzkiego - gdzi
                          > e
                          > jes
                          > > t
                          > > problem?
                          >
                          > Gdzie jest problem?? Jakby Ci się chciało przeczytać posty powyżej to bys nie
                          > zadawał takich pytań, takie są niepisane zasady forum, zeby się nie wpieprzać
                          > nie znając tematu.

Macie duzo mozliwosci dojazdu do swojego osiedla ale z nich nie korzystacie i
                          tyle! Bo chcecie miec bezposredni autobus a na to nie ma pieniedzy ;)
                          • igi.wr Re: Taka moja koncepcja 09.03.04, 18:41
                            Przepraszam za moze zbyt ostry ton wypowiedzi. Jednocześnie podbijając teamt do
                            góry, może w końcu pan Krzysztof się nim zainteresuje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka